DİZİN ALFABETİK OLARAK DÜZENLENMİŞTİR!

(İÇİNDE MÜKERRER -BAŞKA- İSİMLERİ İLE DE ALINMIŞTIR)

DİKKAT ! BU BİLGİLER TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN  ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR.

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

 

YUFKA EKMEĞİ 

 

Birkaç on yıl önce Çorum'da fırından ekmek alma âdeti yoktu. Herkes evinde 2-3 ay kadar yetecek kadar yufka ekmeği yapardı. Gerekli kadar hamur su leğenlerinde yada ağaç hamur teknelerinde yoğrulur, hamur kurumasın diyerek teknenin üzerine ıslak temiz bez örtülürdü. Birkaç kadın imece olarak yufka ekmeği yapmak için toplanırlardı.
Bir kadın ersin denilen demir bir aletle hamuru gerekli büyüklükte keserek hamuru yumak tutar, diğer kadınlar bu ekmeği yufka açarlardı. Diğer bir kadında saçta bu ekmeği pişirdi.
Kıvamında pişirilen ekmek katar denilen üst üste konularak saklanır, kullanılacağı zaman, bu yufkalar hafif olarak küçük süpürge ile sulanarak hafif ıslatılarak temiz sofra örtüsünde bir miktar dinlendirilir, sonra bu yufkalar yemekle birlikte yenilirdi.
Yufka ekmeği halen köylerimizde yapılmak-tadır. Yufka ekmeği ile sulu yemekler de sunak denilen küçük külahlarla yemek yenilir. Kuru yiyecekler ise dürüm denilen ekmek sarması yenilirdi. 
Dürümün İçine: kıyma, Kuşbaşı, Peynir, çökelek, Tereyağı, yağda kızarmış yumurta, Fasulye kavurması yada bal veya pekmez gibi katkılar Konularak sarılır. Dürümler bölümüne bakınız

SAYFA BAŞINA GİTMEK İÇİN TIKLAYINIZ

YAPTIKLARIM YAPACAKLARIMIN GARANTİSİ ALTINDADIR!

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

 
 Hukuka, Yasalara, Telif  ve Kişilik Haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir.
Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 Mahmut Selim GÜRSEL adına tüm hakları saklıdır. M.S.G. ÇORUM