DİZİN ALFABETİK OLARAK DÜZENLENMİŞTİR!

(İÇİNDE MÜKERRER -BAŞKA- İSİMLERİ İLE DE ALINMIŞTIR)

DİKKAT ! BU BİLGİLER TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN  ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR.

 
TELTEL
Eskiden buz dolaplarının bulunmadığı zamanlarda kışın yapılırdı.
Şimdi ise emek isteyen,etrafı una bulayan işlemleri yüzünden Çorum’un unutulan bir kış eğlencesi olan tatlı çeşididir. Uzun kış geceleri akraba veya eş dost toplantılarında bir eğlencelik olarak hazırlanırdı.
Hazırlanırken,yada yenilirken el ve yüz ile bilhassa ağız etrafı una bulandığı için birbirine bakar,una bulanmış yüzlerinin haline gülerek yenilir,hoşça vakit geçirilirdi.
Şeker bir miktar limontuzu ile iyice kaynatılarak  kestirilir,bir tepsinin altına yağ sürülerek kestirilen şeker bu tepsiye konulur ve bahçeye bilhassa kar varsa karın üzerine tepsi konularak kestirilen şekerin ağda haline gelmesi için bırakılırdı. Tabii;böyle bir toplantıdan haberi olan muzip komşu tarafından ağda tepsisi ile götürülmezse,tepsi içeriye alınırdı.
Tepsideki ağdayı önce ellerini zeytinyağı süren iki kişi sıkarak sündürürler ve uzatırlar,uzayan ağdayı ikiye katlayarak,tekrar uzatırlar. Bu işlem on beş,yirmi kere yapılır. Bu ağda yapılan bu işlemle beyazlaşır.
Önceden kavrulmuş un büyükçe bir yer sofrasının üzerine sofrayı kaplayacak kalınlıkta serilir. Uzatılarak beyazlaştırılan ağdanın iki ucu birleştirilerek daire haline getirilerek sofradaki unun üzerine konulur. Teltel çekmek için en az dört kişi gerekir. Bu dört veya daha kalabalık kişiler sofranın etrafına dizilirler. Una bulanmış ağdayı iki elleri ile un bulayarak çevirir ve halkayı büyütürler. Büyüyen halka sekiz yapılarak tekrar daire yapılır. Bu işlem en az otuz kere yapılır. Her katlanışta şeker ağdası incelir tel haline gelir. Una bulanan şeker ağdası tel tel haline gelir. Bu karışım sofradan kalkmadan orada el ile yenilir.
Halka döndürülürken el ayak un ve şeker olmuştur. Kimi takkesini,kimi yazmasını düzeltirken baş örtüleri un ve yağa bulanır. Bunu kimse yadırgamaz. Son halka döndürüldükten sonra teltel kapışılarak yenilir. Telteli yerken ağız kenarları,çene,erkeklerin bıyıkları una bulanır. Herkes kendi yüzünü görmediğinden karşısındaki yüzü görerek latifeler eder,takılır hoş bur gece geçirmiş olurlardı. 
 

 

SAYFA BAŞINA GİTMEK İÇİN TIKLAYINIZ

YAPTIKLARIM YAPACAKLARIMIN GARANTİSİ ALTINDADIR!

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

 
 Hukuka, Yasalara, Telif  ve Kişilik Haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir.
Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 Mahmut Selim GÜRSEL adına tüm hakları saklıdır. M.S.G. ÇORUM