DİKKAT ! BU BİLGİLER TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR.

Aşağıdaki dizinler ile tıklayarak üye olmadan sayfalara girebilir ve inceleyebilirsiniz!

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

 

BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA KIYMETİ ARTAR!

Mehmet ÖZZİHİNLİ

1923 yılında Çorum'un Üçdutlar Mahallesi Albayrak Sokak eski ortaokul,sonra kız enstitüsü olan;daha sonra öğretmen okulu olarak kullanılan sokakta,Cumhuriyetin ilan edildiği gün mütevazı bir Çorum evinde doğdu. 
İlkokulu babası Elvan Usta gibi Albayrak okulunda okudu. Çocukları da ne güzel bir tesadüf ki aynı okulda okudular. 2 kız üç çocuk sahibi olan Mehmet Özzihinli'nin  bir Nihal ve diğer kızı Meral ve oğlu Melih öğretmen olarak emekli oldular. 
Mehmet ÖZZİHİNLİ ortaokuldan ayrılarak Devlet İmtihanını kazanarak Ankara Yapı Enstitüsüne kaydoldu. Burada 5 yıl okuyarak 1943-1944 yılında mezun oldu.  İlk memuriyeti Siirt ili  Hükümet  Konağı  inşaat kontrollüğü oldu.  Buradan 1948 yılında yılın da Erzurum'a askerlik görevi için gitti.1949 yılında Çorum'a gelerek Bahçelievler Kooperatifi Şantiye şefliğini Merhum Yüksek Mimar Mühendis Kemal GÜRSEL'den devralarak 2 sene kooperatifin şantiye şefliğini yaptı. Bahçelievlerde 51 ev yaptıran Mehmet ÖZZİHİNLİ zamanın Valisi Eşref ERGUT Beyin ısrarlarıyla Toprak ve İskan Müdürlüğü Fen İşleri Amirliğine tayini yapıldı. 1951 yılında Türkiye'ye muazzam bir göçmen akını başladı. Çorum'a bu göçmen ailelerden de  381'i geldi. Bu aileleri ilçelere ve merkez köylerine "ekleme köyler" şeklinde yerleştirildi. Bu göçmen ailelere ev,tarım arazisi,toprak işlemeleri için tarım aletleri verilerek üretici durumuna getirilmeleri üç yıl sürdü. 
1954 yılında Kayseri Toprak İskan Müdürü olarak Kayseri'de göreve başladı. O tarihlerde Doğu Türkistandan kaçarak Türkiye'ye gelmeye çalışan 18 000 aileden kalan 84 aile Kayseri   Develi   ilçesinin  11  köyünde iskanında bulundu. 1956 yılında geçici görevle Ankara'da İnşaat Amiri olarak görevlendirildi. 350 evlik Ankara Akköprü Sanatkar Göçmenler için yapılan inşaatın başına getirildi. 1957 yılının sonlarında Haymana ilçesi Mangal Dağı eteklerinde Deveci Pınar adında 75 hanelik modern ve örnek bir köy inşaatını tamamladı. 
1958 yılında Kırşehir'de sel afeti yaşayan Kızılca ve Özlü köylerini tamamladıktan sonra,Samsun'da görevlendirildi. Çarşamba ilçesinde Avut Dağı eteğinde 135 haneli Yeni sayaca  köyünü inşa ettikten sonra 1962 yılında Çorum'a asaleten Toprak ve İskan Müdürü olarak  tayin oldu. 
Çorum'da yaptığı hizmetlerden bazıları : Çatak  Dinlenme   Tesisleri,  Karaviran'da hamam,Çeşitli afetlerden dolayı nakledilen köylerdenden:Sungurlu Gökçam 235 hane heyelan dolayısıyla,Merkez Bozbuğa 61 hane sel yatağı,Gökçekaya 60 hane heyelan dolayısıyla,Merkez Erdek 43 hane heyelan dolayısıyla,Merkez Gökgözler parçası Yavu 245 heyelan dolayısıyla,Akçamı köyünün bir kısmı 17 hane (şimdi ilçe olan Oğuzların parçası), İskilip Doğangir 23 hane heyelan dolayısıyla, Osmancık Ardıç 55 hane orman içi ve sel nedeniyle,Kargı Kargı Hacıhamzanın 20 hanesi ırmak yatağı ,Kargı Dereköy orman içi ve heyelan nedeniyle 8 parça olan yerleşim yeri birleştirildi,Kargı Akkise,Karakise köyleri orman içi ve kısmi heyelan nedeniyle modern bir köy olarak birleştirildi. 
1964 yılında itibaren İl İmar ve Köy Kalkınma Kooperatifleri Müdürlükleri uhtesine verilerek 11 sene tarafından yürütüldü. 225 köyde Köy Kalkınma Kooperatifi kurulmuş ,bu kooperatiflerin gayesi;kooperatif kurulan köylerde köylüyü kollektif ve koordine çalışmaya teşvik etmek,yeni iş sahaları yaratmak ,kooperatife üye olanları da dış ülkelere işçi olarak ekseri Almanya'ya kısa yoldan göndermek gibi bir alternatif getirmek üzere üye sayısını artırmak idi. Kooperatifleri kurarken emri altında teknik personel olarak  Ziraat Yüksek Mühendisleri, İnşaat   Mühendisleri,  Veterinerler,  Ziraat Teknisyenlerinin verdikleri rapor,etüt ve fizibilite çalışmaları ile o köyde kurulacak kooperatiflerin türü kararlaştırılıyordu. Bunlardan bazıları ; Besi hayvancılığı,süt hayvancılığı, çeltikçilik,halıcılık,Siirt battaniyeciliği,tavukçuluk gibi kooperatifler kurulmasına Devlet Mali desteği sağlanmasında katkıları oldu. Köylerde seminerler ve filim ve slayt gösterileri ile eğitildi. Bu üyelerden 2150 üye dış ülkeye kooperatifler kanalı ile gönderilmişti.Mehmet ÖZZİHİNLİ 1976 tarihinde son çalıştığı yerden emekli olmuş halen Çorum'da 2010 yılında vefat etmiştir.Yayınevimizin basılmış ve sanal yayınlanmış dergilerinde yazıları bulunmaktadır.

BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA KIYMETİ ARTAR!

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR
 
Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 Mahmut Selim GÜRSEL adına tüm hakları saklıdır. M.S.G. ÇORUM
 Hukuka, Yasalara, Telif  ve Kişilik Haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir.