DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

 

İÇİNDEKİLER
Mahmut Selim GÜRSEL TAKDİM
Hayat Hikayesi
CUMHURİYETTEN ÖNCE EĞİTİM TARİHİ
MEDRESELER ÇORUM MERKEZ,SUNGRLU,İSKİLİP,OSMANCIK
CUMHURİYETTEN SONRA MİLLİ EĞİTİM
İLK OKULLAR
ŞEHİR İLKÖĞRETİM OKULLARI
KÖY OKULLARI

ORTA ÖĞRETİM

YÜKSEK ÖĞRENİM MESLEK YÜKSEK OKULU

1

 
 
 
 
Çalışma TELİF ESERİDİR izin almadan kullanmayınız!
Hazırlayan Mahmut Selim GÜRSEL
corumlu2000@gmail.com
Sitemiz ve yazarlarımız;hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir.

 01

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

KİTAP ismi  Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

TAKDİM           

Bir kitabın doğması, o kitabı yazmaya kalkan kişinin amacına ve bilgi birikimine göre değerlendirilmesi uygun olarak görülmelidir.

            Elinizde bulunan bu çalışmanın sizlere ulaşması için günlerini veren bu çabası için şükranlarımı sunarken, bu çalışmada da benim ufacık bir katkımın da bulunması beni bahtiyar etmiştir.

            Bu çalışma ile sizlerde bazı bilgileri edinmiş ve faydalanmış olarak uzun yılların birikimlerinden aydınlanacağınızı göreceksiniz.

            Bilgi; yazılmadıkça kaybolmaya açık birikimlerdir. Her insan bir kitaptır; onu okumamız gereklidir.

            Tanımadığımız ve anlamadığımız kişiler hakkında nasıl kararlar veremezsek; bir çalışmayı da incelemeden, okumadan karar veremeyiz. 

Mahmut Selim GÜRSEL  

BU ÇALIŞMA TELİF ESERİDİR İZİN ALMADAN KULLANMAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 02

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

Mahmut Selim GÜRSEL
GÜRSEL YAYINEVİ ve ÇORUMLU DERGİSİ SAHİBİ
 
1947 tarihinde babamın subay olarak bulunduğu Erzurum'da bir at arabasında doğum evine giderken doğmuşum. Babam  Eminsu Ali Rıza Gürsel, annem ise Fahriye hanımefendi idi. 
İlkokula İskenderun'da başladım. Ankara' da bitirdim. Ankara Yenimahalle Orta okulunun birinci  sömestrsinde  babamın  emekli olmasından dolayı 1960 yılında Çorum'a gelince Atatürk Ortaokuluna devam ettim. Babamın "oku da oğlum ceketimi satar seni  okuturum" diyerek bana yaptığı nasihatleri ters tepki  yaptı. İlkokul sıralarında okuyarak pilot olmanın düşlerini kurardım. Bu hayalim gerçekleşmedi. Babamın baskısı karşısında babama okumuyorum diyerek okulu birinci sınıfta bıraktım. Marangoz çırağı olarak Azmi Başar ustanın yanına girdim.  Askere gidene kadar ustanın yanında çalıştım. 1967 tarihin de askerlik dönüşü, 28 Mart 1969 Ankara  Emniyet   Müdürlüğüne teknisyen  olarak göreve  başladım.  Ortaokulu dışarıdan 2 yılda bitirdim 09 Ekim 1972  tarihinde polis memuru olarak Ankara'da altıncı şube ve kara kollarda çalıştım. 16 Eylül  1973  tarihinde  Selma (Kurşuncu) Hanımefendi ile evlendim.  10 Temmuz 1978 yılında ayında naklen Çorum İl Halk Kütüphanesine Memur olarak geçtim.  Dışarıdan  Çorum Ticaret Lisesini iki yılda bitirdim. Kendi kendime Osmanlıcayı öğrenmeye uğraştım, Hat sanatı ile biraz ilgilendim 150 ye yakın Ser levham var, Çorum Güzel Sanatlar Galerisinde  ve Kütüphane salonlarında bu levhaları sergiledim.  03 Ağustos 1988 tarihinde İl Halk Kütüphanesi Müdür yardımcılığına atandım. 
            1990  tarihinde ilk kitabım olan Dewey Onlu Tasnif isimli kütüphanelerdeki kitapların tasnifi yapılan kitabı 10 yıllık bir araştırma ve çalışma iye "Alfabetik Onlu Tasnif Fihristi (Dewey)" kitap haline getirip Kültür Bakanlığına sundum.   Kitabımdan Türkiye'deki bütün kütüphanelere dağıtılmak  üzere 1000 adet satın aldılar.
Marangozluk,oymacılık, polis memurluğu,memurluk  ve  idarecilik yaptım. Her çalıştığım meslekte çeşitli önemli olaylar oldu ise de son çalıştığım kurumda  bence en önemli bir hatıramı anlatmak istiyorum: Kütüphanedeki çalışmalarım  ve " El  Yazması Kitapların Çorum'da kalması için verdiğim  çabalar neticesinde  Bitlis Tatvan’a tayin edilme olayım beni çok yıktı. Fakat bu  üzüntümün  boş olduğunu  zamanla  gördüm. Rabb’imin  izni  ile Hacca gitmek nasip oldu, iki kitap daha yayımladım ve elinizde bulunan bu derginin çıkmasına vesile oldum. Mesleklerin  insanlara sağladığı maddi avantaj olarak,evinizi geçindirecek, namerde muhtaç  etmeyecek  avantajından  başka,manevi olarak;sizin yaptığınız işlerle ilgili karşılaştığınız problemleri değerlendirirseniz avantajların neler olabileceğini hayat okulundan  öğrenmiş  oldum.
1993 yılında Türkiye'deki bütün kütüphanelerde bulunan " El Yazması " kitapların Ankara Milli Kütüphanesine toplanma kararı veren Kültür Bakanlığına karşı Çorumlu hemşerilerimi haber dar ettim, mahalli radyodan ve gazeteler ile parti il Başkanlarını ile Millet Vekilimiz Adnan Türkoğlu ve Belediye Başkanımız rahmetli Turan Kılıççıolu'nun destekleri ve diğer kuruluşların da katkısı ile "El Yazma kitapları" Çorum'da kaldı. Açık öğretim için üniversite sınavlarına girip kazandım. İkinci sınıfta iken Çorum'a tam teşekküllü bilgisayar ortamında bir kütüphane kazandırmaktır. Yazma kitapların korunması ve Çorum'da kalması için yaptığım girişimim yüzünden 25 Nisan 1994 tarihinde Tatvan Bitlis'e Müdür olarak tayinim çıktı, tayin edildiğim yere gitmeyerek emekliliğimi istedim.
1994 Tarihinde nasip oldu eşimle birlikte Hacı olduk.
27 Mayıs 1998 tarihinde Çorum'da ilk Kültür Bakanlığından tescilli "Gürsel Yayınevi" tarafımdan açıldı.
Yazı yazmaya beni  kimse  teşvik  etmedi   Kütüphane için hazırladığım  kitap beni  yazmaya teşvik etti. Yazılarım mahalli basında yayımlandı. Yazılarımdan dolayı bir ödül almadım; fakat kitapları ve bu dergi benim için en büyük ödüldür. 
Yayımlanmış çalışmalarım : 
" Alfabetik Onlu Tasnif Fihristi (Dewey) Haziran 1991 ", 
"Çorum 97 1997"
"Çorum'da Yatan Meşhur Yatırlar Haziran 1997- 2. basım 1998",
" Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih Ve Edebiyat Dergisi Temmuz 1998,
" Sarı Çiğdem Şiir Defteri  Mart 2002" ,  
“Çorum 2002” adlı basılmış çalışmalarım bulunmaktadır. 
"Menakıb-ı Koyun Baba 2004"
"Çorum Yemekleri 2004 Eşimin Çalışması"
"Hacım Ağustos 2007"
"Çorumlular ve Çorum'a Hizmet Edenler Temmuz 2008"
 
Bakanlığa sunulmuş;"Alfabetik Türk ve Yabancı Yazarlar Fihristi" ve "Ne Nerede Başlıklı Arama Fihristi" basım için  hazır  beklemektedir.  Yazılarım  daha çok araştırma dalı ile makale türüdür. Tiyatro çalışmalarım,şiir ve  hikaye denemelerim bulunmaktadır.   Şu anda dergimde yazılarım çıkıyor. Benim okuyucularıma  diyeceklerim  şudur ki. Doğru bildiğiniz konuları savunun. Bu  savunmanız  size belki tepkiler getirecektir. Bu  tepkileri inceleyerek doğru olup olmadığını araştırın. 
 Saygılarımla. 
  
BU ÇALIŞMA TELİF ESERİDİR İZİN ALMADAN KULLANMAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

ÇORUM'DA EĞİTİM TARİHİ

 
Çalışmalar TELİF ESERİDİR Yazarlarımızın gönderileri ile yayına alınmıştır.
corumlu2000@gmail.com
GÜRSEL YAYINEVİ   
yazarlarımız yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
Sitemiz ve yazarlarımız;hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 01

Kitap içindekiler bölümüne dönmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

CUMHURİYET ÖNCESİ EĞİTİM

Anadolu’nun Türkleşmesinden  MSGÜsonraki  karışık devirde iskana açılan Çorum ve civarı,tam yerleşik düzene geçmeden çeşitli beyliklerin  egemenliğine  geçmiş olması  eğitimin  ne  seviyede  yapıldığı tam bilinmemekle beraber,Alaca ilçesinde Karahisar   Temürü  denilen köyde, Hicri 665 Miladi 1266 tarihinde  Hüsameddin Timur’un yaptırdığı, bu gün Hüsamiye Medresesi diye anılan medrese vakfiyesi ile bilinmektedir.<1>

Evliya Çelebi seyahatnamesinde: “...Erbab-ı maarifin  nükteşinas   çelebileri, ulema  ve  suhedası, MSGÜ yaran-ı garib-üddiyar adamları çoktur.....” demektedir. <2>Bu açıklamadan da AAnladığımız gibi Çorum Cumhuriyetten  önce de eğitime önem veren bir şehir olduğu bilinmektedir. Osmanlı  İmparatorluğunun  ilk  dönemlerinde  Amasya’nın önemini anlatmaya gerek görmüyorum. Bu  dönemlerde sonra Amasya ilim ve irfan diyarı olmaya  devam  ederek  şehzadelerin yetiştiği bir şehir  olmuştur, bu sebeplerde göz önüne alınca ,Çorum’un bu  kültürden  nasibini  alması  tabiidir. Bilinen bir  çok  müderris  şehzade hocalığı yaptığı  bilinmektedir.<3>Çorum merkezde bilinen Hicri 980 Miladi 1572  tarihli  vakfiyede <4>  Hacı Sinan b. Mustafa adında bir zatın,Çorum Esirüddin mahallesinde kendi adıyla anılan bir  muallim hane açarak Çorum’da  ve  kazalarda bulunan   menkullerinin 1/8’ini  vakıf  ederek  gelirinin 1 /10’u mütevelliye, 2 dirhem muallime yevmiye olmaküzere vb. emirlerini Hicri 1158 tarihinde padişah beratıyla tasdik olunmuş, yine Miladi 1595 tarihli beratta ise muallimhaneye  sübyan  (ilk  okul) muallimi olan Mahmud ve Ahmed kardeşlerin adı geçmektedir. Hicri1004 Miladi 1595 tarihinde <5> Hacı Mehmed kızı Zehra namında bir hatun,Dari Kura adıyla Çorum Sabuncuoğlu mahallesinde bir mektep açıyor ve 8 dükkan  ile 1000 dirhem vakıf ediyor. Şeriye Sicil Defteri 34’üncü sayfasında <6>Sofular mahallesinde Çırak Hoca demekle bilinen Mektebi Sübyan bulunduğu,yine;Hicri 1258 Miladi 1832 tarihli Şeriye Sicili defterinin 74’üncü sayfasın da <7> Padişahın emriyle,Çorum ve Karahisarı Temurlu ve diğer kazalarda çocuklarının tahsile verilmesinin padişah iradesi olduğu,Şeriye Sicili defteri 96’ıncı say fa Hicri 1270 Miladi 1853 tarihli <8> Çorum’da  Akpınar mahallesinde Hacı  Ali  Efendi  b.  Mahmud’un menzil hanesi vakıf ettiği bu menzilhanenin dershane ve mektep ile dolaplarında kitapları bulunduğunu bildirmektedir,yine aynı sicilin 59’uncu sayfasında <9> Emine binti Hacı Hüseyin namı hatun tarafından Gülalibey mahallesinde  bulunan  Ömer  Nebci Medresesi bulunduğu, Çorumlu Dergisi <10> müderrislerin,talebelerin ve hizmet karların alacağı ücretler belirtilmekte,Kurdzade Süleyman Ağa Medresesine  Hacı  Ali Efendi tarafından 14 oda  olan medreseye  4  oda  ilave ettirdiği, ayrıyeten  taştan  bir kütüphane binası,cami ve şadırvan yaptırdığı bilinmektedir. <11>

Yukarıda  verdiğimiz  kaynakçalardan anlaşılacağı üzere Cumhuriyetten önce  Çorum, Sungurlu, İskilip  ve  Osmancık’ta  bulunan okulların, okul sayıları ile nüfus oranlarına göre oldukça fazladır.

            Çorum  merkez ilçede Rüştiye (orta okul) 1876 tarihinde açıldı. 1899  tarihinde İskilip ve Sungurlu’ya da  Rüştiye açılmıştır. 1902 tarihinde idadi (lise)  açılmış, 1902  tarihinde  Çorum Kız Rüştiye ile beraber,1 İdadi ,1 Erkek Rüştiye , 6 Sübyan,1 Ermeni ve 1 Rum okulu  bulunmakta idi. Ayrı yeten Ünas Mektebi Rüştiyesinde talebe vesaire erkek ve kadınlardan  isteyenlere öğrenmeleri için,Burdur’dan bir alacacı ustası (elbiselik kumaş) getirilerek nefis alaca imali için dersler verilmektedir.<12>

 
<1> Çorumlu Dergisi  7.sayı S.37 ve 45.sayı Yer adlarının önemi N.Köseoğlu
<2> Evliya Çelebi Seyahatnamesi
<3> Bakınız Kaynak Eserler :4 /4  Çorumlular
<4> Bakınız kaynakça 1 numara
<5> Bakınız kaynakça 2 numara
<6> Bakınız kaynakça 3 numara
<7> Bakınız kaynakça 4 numara
<8> Bakınız kaynakça 5 numara
<9> Bakınız kaynakça 6 numara
<10> Bakınız Kaynakça 7 numara
<11>Bakınız kaynakça 8 numara ile birlikte geniş bilgi için 9 ve 10 numaralara bakınız.
<12> Ankara Salnamesi bakınız kaynakça 11 numara
 
Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 GÜRSEL YAYINEVİ adına tüm hakları saklıdır. M.S.G.

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

 

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 02

Kitap içindekiler bölümüne dönmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

MEDRESELER

 

Çorum’da Medreseler

Medresenin ismi
Mahalli
Müderrisi
Camii Kebir
Camii Kebir Avlusu
Osman Efendi
Süleyman Feyzi Paşa
Çöplü Mahallesi
Mustafa Efendi
Ölçekoğlu
Çöplü Mahallesi
Hasan Efendi
Muzaffer Bey
Medrese Mahallesi
Şamlızade Abdullah
Kurdoğlu
Emir Ahmed Mahalle
Ahmed ve Nuri efen.
Hacı Osman Efendi
Hacı Nasrullah Mah.
Mustafa Efendi
Abdulbaki Paşa
Şeyheyyüp Mahallesi
Ahmed Efendi
Hulusi Paşa
Hacırecep Mahallesi
Şerif Efendi
Hafız Paşa
Gülalibey Mahallesi
İbrahim Efendi
Kırklar
Sağrıcı Mahallesi
Ahmed Arif Efendi

 

   

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 

Okul Ö.Şek K.Tipi Öğrenci Sayısı Yıl Öğ. Say Persolel Sayısı

Albayrak İlköğretim Okulu

İ

A

1998-1999-2000-2001

2002-2003

SINIF

BRANŞ

HİZM.

MEMUR

DERS.  SAY

Atatürk İlköğretim Okulu

N

A

1765-2209-2070-1964

1693

25

14

4

 

13

Bahçelievler İlköğretim Okulu

İ

A

751-742-538-571

555

13

13

3

1

17

Başöğretmen Atatürk İÖO.

İ

A

1507-1569-1842-1725

1760

29

35

4

 

28

Bekir Aksoy İlköğretim Okulu

İ

A

980-996-890-927

916

14

13

3

 

12

Cumhuriyet İlköğretim Okulu

İ

A

954-1232-1182-1073

1045

18

18

4

 

16

Çorum Yumurta İlköğretim okulu

N

 

1271-1291-1224-1164

1176

21

16

3

 

17

Dr.Sadık Ahmet İlköğ.Ok.

N

A

0-0-373-487

484

10

10

3

 

18

Dumlupınar İlköğretim Okulu

İ

A

1312-950-842-725

754

17

21

8

 

42

Gazipaşa İlköğretim Okulu

İ

A

1510-1241-927-869

801

15

25

5

1

19

Hürriyet İlköğretim Okulu

İ

A

584-610-648-754

780

18

15

3

 

15

İnkılap İlköğretim Okulu

İ

A

421-451-438-455

436

9

5

4

 

5

İstiklal İlköğretim Okulu

İ

B

732-466-438-484

497

10

11

4

1

20

Karşıyaka İlköğretim Okulu

İ

A

271-284-280-223

233

10

0

2

 

5

Kocatepe İlköğretim Okulu

N

A

1212-1472-1598-1646

1726

31

24

4

 

30

M.Akif Ersoy İlköğ.Okulu

İ

A

237-258-279-282

220

5

5

2

 

12

Mimar Sinan İlköğretim Okulu

N

A

1555-1660-1741-1782

1789

32

31

6

 

27

Sakarya İlköğretim Okulu

N

B

1527-1452-1384-1396

1395

20

18

5

1

35

19 Mayıs İlköğretim Okulu

N

 

529-637-573-587

576

11

10

2

 

18

Öğretmen Salim Akaydın İ.Ö.O

N

A

0-481-271-364

455

7

14

4

 

16

Tanyeri İlköğretim Okulu

İ

A

1021-794-685-562

531

13

18

4

1

30

Toprak Sanayii İlköğretim Ok.

İ

A

487-627-589-593

599

10

13

3

 

12

Türkiyem İlköğretim Okulu

N

A

903-1066-884-910

970

21

12

3

 

17

Y.Kemal Beyatlı İlköğ.Okulu

İ

A

759-712-706-652

676

10

10

3

 

18

Yavuz Sultan Selim İlköğ.Ok.

İ

A

909-944-837-732

674

11

16

3

1

12

Yıldırım Beyazıt İ.Öğ.Ok.

N

A

1188-1172-1244-1331

1340

22

14

3

 

16

Zafer İlköğretim Okulu

İ

A

486-442-423-427

454

9

11

3

1

16

Ziya Gökalp İlköğretim Okulu

İ

A

401-506-458-473

476

10

8

3

 

12

Zübeyde Hanım İlköğretim Ok.

N

A

1137-1481-15591482

1529

26

21

5

 

23

75.Yıl Cumhuriyet İlköğ.Ok.

N

A

274-302-294-309

279

4

5

2

 

10

23 Nisan İlköğretim Okulu

İ

 

0-550-563-520

509

9

7

2

 

17

Yatılı İlköğ.Bölge Okulu (YİBO

N

A

0-112-401-621

914

18

12

5

 

16

Mustafa Kemal PİO.

İ

A

148-409-462-396

415

5

13

11

1

14

Kale P.i.O İlköğretim Okulu

İ

A

758-842-1313-1478

1626

33

36

8

2

30

Özel Murathan İlköğ.Ok.

N

 

338-346-499-582

504

11

13

6

2

13

Özel Çorum İlköğretim Okulu

N

 

115-146-202-209

190

       

8

Özel Pınar İlköğretim Okulu

N

 

98-76-48-48

44

       

15

     

221-217-234-194

182

       

22

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 06

Kitap içindekiler bölümüne dönmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

KÖY OKULLARI

KÖY NORMAL İLKÖĞRETİM OKULLARI

KÖYÜN ADI

Öğretim Şekli

K.tipi

1998-1999-2000-2001 Öğrenci sayısı

2002-2003 Öğrenci sayısı

KÖY NÜFUSU  90-97-200

 

Sınıf öğretmeni

Branş öğretmeni

Hizmetli

Derslik sayısı

Merkez ilçeye uzaklığı

Abdalata İlköğretim okulu

N

B

216-250-278-283

281

910-818-936

5

9

1

11

18

Büyükdivan İlköğretim Okulu

N

B

96-114-121-117

91

821-612-698

5

3

1

8

35

Büyükdüvenci İlköğretim Ok.

N

A

270-311-335-321

317

2021-1347-1798

7

6

1

12

22

Cemilbey İlköğretim Okulu

N

 

156-196-150-134

110

315-193-197

6

4

1

8

23

Eskice İlköğretim Okulu

N

B

244-259-274-291

234

1448-1408-2023

6

5

1

10

23

Güney İlköğretim Okulu

İ

 

87-76-78-74

119

708-627-628

2

5

0

5

17

İnalözü İlköğretim okulu

N

 

175-193-118-132

124

645-472-496

5

3

0

10

55

Kalehisar Ş.A.Kantemir İÖO.

N

B

327-369-346-324

282

0-1969-2010

8

4

1

14

47

Karahisar Ş.S.Yılmaz İÖO.

N

 

88-89-125-121

112

1319-743-815

5

3

0

8

37

Kınık İlköğretim Okulu

N

A

273-336-249-260

228

754-657-643

4

3

1

11

25

Konaklı İlköğretim Okulu

N

A

284-319-262-253

245

1707-2060-1761

7

4

1

12

25

Ovasaray ş.Arslan Eren İÖO.

N

 

89-80-313-313

337

907-774-1480

5

8

1

15

15

Sarimbey İlköğretim Okulu

N

B

84-112-142-153

148

235-331-309

5

5

1

8

20

Seydim İlköğretim Okulu

N

A

374-407-351-357

348

2100-1429-1383

6

5

2

11

23

Türkler İlköğretim Okulu

N

B

222-285-297-278

297

660-757-768

6

7

1

13

15

 

MERKEZ İLÇE

 

KÖY BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIF İLKÖĞRETİM OKULLARI

 

S.  NO

OKULUN ADI                           ÇORUM-MERKEZ İLÇE

ÖĞ. ŞEK

ÖĞRENCİ SAYISI

NÜFUSU  90-97-200

ÖĞRET.SAYISI

 

1998-1999-2000-2001

2002-2003

öğretmen

derslik

İlçeye uzaklıkları.

22

Celilkırı B.S.İlköğretim Okulu

N

32-33-29-30

31

440-377-358

2

3

4

23

Çakır B.S.İlköğretim Okulu

N

33-30-27-27

24

329-349-268

2

2

31

24

Çalıca B.S.İlköğretim Okulu

N

47-44-46-35

37

550-508-449

2

3

25

25

Çalkışla B.S.İlköğretim Okulu

N

26-29-33-26

18

250-214-192

1

2

24

26

Çaltıcak B.S.İlköğretim Okulu

N

58-54-54-55

62

669-396-486

2

3

44

27

Çalyayla B.S.İlköğretim Okulu

N

52-41-33-33

26

792-492-425

1

2

32

28

Çanakçı B.S. İlköğretim Okulu

N

43-36-39-38

36

710-545-447

2

2

17

29

Çatak B.S.İlköğretim Okulu

N

24-22-19-20

18

279-261-228-

1

2

19

30

Çıkrık İlköğretim Okulu

N

74-100-24-15

14

0-1150-430

1

5

46

31

Çeşmeören B.S.İlköğretim Okulu

N

34-27-27-24

19

270-280-306

2

2

19

32

Çobandivan B.S.İlköğretim Okulu

N

31-28-28-27

29

387-307-257

2

2

30

33

Çukurören B.S.İlköğretim Okulu

N

23-21-1718

17

354-293-258

1

2

17

MERKEZ İLÇE

 

KÖY BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIF İLKÖĞRETİM OKULLARI

 

S.  NO

OKULUN ADI                           ÇORUM-MERKEZ İLÇE

ÖĞ. ŞEK

ÖĞRENCİ SAYISI

NÜFUSU  90-97-200

ÖĞRET.SAYISI

 

1998-1999-2000-2001

2002-2003

öğretmen

derslik

İlçeye uzaklıkları.

22

Celilkırı B.S.İlköğretim Okulu

N

32-33-29-30

31

440-377-358

2

3

4

23

Çakır B.S.İlköğretim Okulu

N

33-30-27-27

24

329-349-268

2

2

31

24

Çalıca B.S.İlköğretim Okulu

N

47-44-46-35

37

550-508-449

2

3

25

25

Çalkışla B.S.İlköğretim Okulu

N

26-29-33-26

18

250-214-192

1

2

24

26

Çaltıcak B.S.İlköğretim Okulu

N

58-54-54-55

62

669-396-486

2

3

44

27

Çalyayla B.S.İlköğretim Okulu

N

52-41-33-33

26

792-492-425

1

2

32

28

Çanakçı B.S. İlköğretim Okulu

N

43-36-39-38

36

710-545-447

2

2

17

29

Çatak B.S.İlköğretim Okulu

N

24-22-19-20

18

279-261-228-

1

2

19

30

Çıkrık İlköğretim Okulu

N

74-100-24-15

14

0-1150-430

1

5

46

31

Çeşmeören B.S.İlköğretim Okulu

N

34-27-27-24

19

270-280-306

2

2

19

32

Çobandivan B.S.İlköğretim Okulu

N

31-28-28-27

29

387-307-257

2

2

30

33

Çukurören B.S.İlköğretim Okulu

N

23-21-1718

17

354-293-258

1

2

17

MERKEZ İLÇE

 

KÖY BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIF İLKÖĞRETİM OKULLARI

 

S.  NO

OKULUN ADI                           ÇORUM-MERKEZ İLÇE

ÖĞ. ŞEK

ÖĞRENCİ SAYISI

NÜFUSU  90-97-200

ÖĞRET.SAYISI

 

1998-1999-2000-2001

2002-2003

öğretmen

derslik

İlçeye uzaklıkları.

34

Dağkarapınar B.S.İlköğretim Ok.

N

39-31-30-26

17

370-318-290

1

2

29

35

Değirmendere  B.S.İÖO.

N

78-76-79-82

84

710-579-594

4

2

30

36

Delibekiroğlu B.S.İlköğretim Ok.

N

20-17 - 12-17

14

225-187-144

1

2

36

37

Deliler B.S.İlköğretim Okulu

N

37-36-32-37

34

325-333-442

3

2

13

38

Denizköy B.S.İlköğretim Okulu

N

70-60-61-65

69

524-534-549

2

2

41

39

Dutköy B.S.İlköğretim Okulu

N

22-12 - 14-15

11

354-115-184

1

2

36

40

Elicek B.S.İlköğretim Okulu

N

22-19-13-11

10

278-208-179

1

2

40

41

Elmalı B.S.İlköğretim Okulu

N

26-20-23-29

27

446-340-327

1

2

9

42

Erdek B.S.İlköğretim Okulu

N

33-32-24-20

19

256-247-198

1

1

28

43

Eskiekin B.S.İlköğretim Okulu

N

10-10 -  12-13

15

253-277-296

1

1

3

44

Eskiköy-Eğridere B.S.İÖO.

N

16-14-15-12

14

 

1

1

46

45

Eşençay B.S.İlköğretim Okulu

N

55-42-36-37

25

788-545-474

1

7

51

46

Eymir B.S.İlköğretim Okulu

N

27-29-33-29

25

305-328-259

2

2

25

47

Ferhatlı B.S.İlköğretim Okulu

N

26-24-22-20

19

415-291-314

1

2

42

48

Feruz B.S.İlköğretim Okulu

N

26-25-30-27

28

426-326-316

2

3

28

MERKEZ İLÇE

 

KÖY BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIF İLKÖĞRETİM OKULLARI

 

S.  NO

OKULUN ADI                           ÇORUM-MERKEZ İLÇE

ÖĞ. ŞEK

ÖĞRENCİ SAYISI

NÜFUSU  90-97-200

ÖĞRET.SAYISI

 

1998-1999-2000-2001

2002-2003

öğretmen

derslik

İlçeye uzaklıkları.

49

Gemet B.S.İlköğretim Okulu

N

10-11 -  13-13

13

89-115-81

1

1

25

50

Göcenovacığı B.S.İÖO:

N

38-37-37-39

33

456-402-378

2

3

34

51

Güvençli B.S.İlköğretim Okulu

N

0-20-20-17

15

199-178-168

1

1

19

52

Güzelyurt B.S.İlköğretim Okulu

N

0-0-13-14

12

0-151-169

1

1

18

53

Hacıahmetderesi B.S.İÖO.

N

27-29-28-20

20

251-254-250

1

2

49

54

Hacıbey B.S.İlköğretim Okulu

N

12-16 - 11-12

10

308-223-202

1

1

38

55

Hacıpaşa B.S.İlköğretim Okulu

N

27-30-23-13

14

223-158-201

1

2

16

56

Hamamlıçay B.S.İlköğretim Ok.

N

41-40-38-36

35

406-391-353

2

2

14

57

Hankozlusu B.S.İlköğretim Ok.

N

58-58-53-47

45

502-412-426

2

2

52

58

Harmancık B.S.İlköğretim Okulu

N

21-22-21-19

19

253-247-187

1

1

24

59

İğdeli B.S.İlköğretim Okulu

N

63-58-61-50

44

0-638-632

2

2

46

60

İğdeli-Kızılkır B.S.İÖO.

N

27-25-21-23

21

 

1

2

48

61

İnalözü-Sülüklü B.S.İÖO.

N

0-21-20-19

17

 

0

1

51

62

İsmail B.S.İlköğretim Okulu

N

0-0-13-11

12

195-169-166

1

1

16

MERKEZ İLÇE

 

KÖY BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIF İLKÖĞRETİM OKULLARI

 

S.  NO

OKULUN ADI                           ÇORUM-MERKEZ İLÇE

ÖĞ. ŞEK

ÖĞRENCİ SAYISI

NÜFUSU  90-97-200

ÖĞRET.SAYISI

 

1998-1999-2000-2001

2002-2003

öğretmen

derslik

İlçeye uzaklıkları.

83

Mislerovacığı B.S.İlköğretim Ok.

N

0-0-10-11

7

493-318-2170

1

3

38

84

Morsümbül B.S.İlköğretim Okulu

N

20-20-20-16

18

318-233-217

1

2

23

85

Mühürler B.S.İlköğretim Okulu

N

29-32-27-19

19

244-204-197

1

1

24

86

Narlık B.S.İlköğretim Okulu

N

35-27-17-20

11

493-303-226

1

1

45

87

Ovakarapınar B.S.İÖO.

N

20-23-20-25

30

448-391-490

2

2

13

88

Öksüzler B.S.İlköğretim Okulu

N

17-20-19-18

20

0-157-140

1

1

40

89

Ömerbey B.S.İlköğretim Okulu

N

21-20-16-18

13

373-280-270

1

2

10

90

Kuruçay Güzelyayla

N

0-0-10-10

9

270-147-175

1

1

43

91

Palabıyık B.S.İlköğretim Okulu

N

36-36-39-44

48

972-749-2071

2

5

15

92

Pembecik B.S.İlköğretim Okulu

N

19-15 - 12-12

15

287-209-209

1

2

30

93

Salur B.S.İlköğretim Okulu

N

47-44-35-32

26

515-397-455

3

2

44

94

Saraylı B.S.İlköğretim Okulu

N

26-22-20-17

17

536-441-502

1

1

20

95

Sarışeyh B.S.İlköğretim Okulu

N

16-18-17-19

13

382-290-278

1

2

23

96

Serban B.S.İlköğretim Okulu

N

33-32-23-20

22

374-297-304

1

1

25

97

Serpin B.S.İlköğretim Okulu

N

19-18-16-13

20

274-260-236

1

1

12

98

Sırıklı B.S.İlköğretim Okulu

N

16-14-22-27

23

283-200-201

1

2

21

99

Şahinkaya B.S.İlköğretim Okulu

N

22-17-18-16

13

528-257-275

1

2

50

100

Şekerbey B.S.İlköğretim Okulu

N

39-40-32-33

31

402-353-304

3

2

16

101

Şendere B.S.İlköğretim Okulu

N

0-0-11-12

11

231-154-164

1

1

58

102

Şeyhhamza B.S.İlköğretim Ok.

N

22-19-20-26

24

205-235-220

2

2

21

103

Şeyhmustafa B.S.İlköğretim Ok.

N

22-22-21-28

22

443-378-347

1

2

25

MERKEZ İLÇE

 

KÖY BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIF İLKÖĞRETİM OKULLARI

 

S.  NO

OKULUN ADI                           ÇORUM-MERKEZ İLÇE

ÖĞ. ŞEK

ÖĞRENCİ SAYISI

NÜFUSU  90-97-200

ÖĞRET.SAYISI

 

1998-1999-2000-2001

2002-2003

öğretmen

derslik

İlçeye uzaklıkları.

104

Tarhan B.S. İlköğretim Okulu

N

 

11

 

0

3

 

105

Taşpınar B.S.İlköğretim Okulu

N

16-21-19-21

17

165-175-168

2

1

30

106

Tatar B.S.İlköğretim Okulu

N

0-0-16-18

19

337-267-229

1

2

21

107

Teslim B.S.İlköğretim Okulu

N

33-34-27-28

24

268-309-261

2

2

23

108

Turgut B.S.İlköğretim Okulu

N

0-0-26-18

13

263-233-220

1

2

12

109

Türkayşe B.S.İlköğretim Okulu

N

15-21-17-16

12

257-249-216

1

2

24

110

Uğrak B.S.İlköğretim Okulu

N

31-21-28-24

31

309-282-267

1

2

17

111

Üyük B.S.İlköğretim Okulu

N

99-88-82-92

85

702-715-753

4

3

14

112

Yakuparpa B.S.İlköğretim Okulu

N

12-14  - 11-14

15

291-211-217

1

2

20

113

Yaydiğin B.S.İlköğretim Okulu

N

30-28-27-31

43

405-449-448

2

2

7

114

Yoğunpelit B.S.İlköğretim Okulu

N

39-35-34-24

26

486-399-360

2

2

18

Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 GÜRSEL YAYINEVİ adına tüm hakları saklıdır. M.S.G.

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 07

Kitap içindekiler bölümüne dönmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 ORTA ÖĞRETİM

              İdadi mektepleri 1924 MSGÜtarihinde orta okul hali ne getirildikten 3 yıl sonra Çorum Orta okulu adı altında 1 okul MSGÜolarak  öğretimine  devam  etti. Çorum  Orta okulu 1946 -1947 öğretim yılına kadar müstakil olarak çalıştı, bu tarihten sonra orta okulun bünyesinde liseyi görmekteyiz.<1>1924-1927 tarihleri arasında Çorum Orta okulunda;10 öğretmen,140 erkek öğrenci 10  kız öğrenci bulunmaktaydı.1966-1967 öğretim yılında ikinci  bir  orta okul olarak  Eti Orta MSGÜokulunu görmekteyiz, Çorum Lisesinden ayrılarak orta okul olan bu okulun ; 26  öğretmen,1402  erkek  öğrenci ve 313 kız öğrenci bulunmaktaydı. 1969- 1970  öğretim  yılında   merkez ilçeye  Atatürk  Orta  okulu açıldı,bu iki orta okulda 47 öğretmen 2110 erkek öğrenci ve 443 kız öğrenci öğretim  görmekteydi. <2> 1996 - 1997  öğretim  yılında  ise merkez  ilçede 5 lise bünyesi dahil 10760 öğrenci öğrenimine devam etmektedir.<3>

Eğitim  uygulamalarıMSGÜ iki kademeli örnek okulların açılması ile ilköğretim okulları açma kararıyla,bazı  ilk okullar bünyelerinde  orta  okul olarak iki kademeli olarak öğrenimlerine devam ettiler. Yeni yapılan okullarMSGÜ  bu kapsamda eğitim yapmaları ile Çorum genelinde 1996-1997 öğretim yılında ; 17 bağımsız orta okul, 68  ilköğretim okulu ve 24 lise bünyesinde olmak üzere 109 orta okul öğretim vermekteydi.<4>1997- 1998 öğretim yılında yeni Öğretim Kanunu ile bazı okulların isimleri ile bazı okulların birleşmesi dışında bütün ilk okullar ilköğretim  okulu haline getirildi. Bunlar ; Atatürk İlk okulu Başöğretmen  ilköğretim  okulu, Atatürk  Orta okulu Atatürk İlk öğretim okulu,Bahçelievler Orta okulu Dumlupınar İlk okulu ile birleştirilerek  Dumlupınar   İlköğretim okulu, Yunusemre ile  Doktor  Sadık  ilk okulları birleştirilerek Doktor Sadık  İlköğretim  okulu  adını  aldılar. Eti  Orta okulu ise Eti Lisesi oldu.

1949 -1950 öğretim yılında Çorum Lisesinde 25 öğretmen,137 erkek öğrenci,14 kız öğrenci bulunmakta idi. 1969-1970 öğrenim yılında Çorum  genelinde  3  lise bulunmakta olup,939 erkek 178 kız öğrenci, 1971-1972 öğrenim yılında 5  lise olup, 1355 erkek, 286 kız öğrenci <5> ve  1996 - 1997 öğrenim yılında Çorum genelinde 51 lise ile 18.420  öğrenci  öğrenim görmektedir.<6>

Orta  öğretim ilimizin mevcut ilçe,belde ve köylerde ihtiyaca göre  açılmaları tarih sırası ile şöyledir : 1924 Çorum Orta okulu,1933 İskilip Orta  okulu, 1941 Çorum Kız Sanat Enstitüsü,1943-44 Çorum Erkek Sanat Orta okulu,1943-44 Kız Sanat Orta okulu,1948-49 Sungurlu Orta  okulu, 1949-50  Osmancık Orta okulu, 1951-52 Alaca Nedim Turgay Orta okulu,1952-53 Kargı  Orta okulu, 1953  Çorum  İmam Hatip  Okulu,1953 Mecitözü  Orta okulu,1955 Çorum İlköğretmen Okulu, 1965-66 Bayat Orta okulu,1965-66 Sağlık Okulu,1966 1966 -67 Ortaköy Orta okulu,1967 Çorum Ticaret Lisesi, 1967-68   Dodurga  Orta okulu, 1967-68  Sungurlu Lisesi, 1968-69  Boğazkale  Orta  okulu, 1970-71 Ce-milbey Bucağı Orta okulu,1970-71 İskilip Lisesi,1970-  71 İskilip Sanat Enstitüsü,  1970-71 Kargı Hacıhamza  Orta  okulu, 1970 - 71  Karaören  Orta okulu,1970-71 Osmancık  Lisesi ,1970-71 Seydim Orta okulu,1970 -71 Uğurludağ  Orta okulu,1971-72 Alaca,İskilip,Mecitözü, Osmancık, Sungurlu  Akşam  Sanat Kız Okulları, 1971-72 Alaca Lisesi, 1971-72  Başpınar Orta  okulu, 1972-73 Laçin Orta okulu,1972-73 Çampınar Köyü Orta okulu,1972-73 Çıkrık Köyü Orta okulu,1972-73 Çam pınar   Köyü  Orta  okulu, 1972-73  Yeniçamlıca  Orta okulu,1972-73 İskilip Kız Sanat Orta okulu,1973 Küre Köyü Orta  okulu, 1973-74  Kargı Lisesi, 1973-74 Mecitözü Lisesi,1973-74  Merkez  İlçe  Akşam Kız Sanat  Okulu,1966 Çorum Kız İmam Hatip Lisesi ile öğretime devam edildi. Çorum merkez ilçede ;Cumhuriyet Lisesi,Fatih Lisesi,1984 Anadolu Lisesinin açılması ile Ana dolu Lisesi bünyesinde 1992 tarihinde Anadolu Öğret men Lisesi  ve  1996-97  öğretim yılında Anadolu Fen Lisesi  açılmış,geçici olarak Cumhuriyet Lisesi bünye-sinde  Anadolu  İmam Hatip Lisesi ile ilçelerde  Alaca  Anadolu Lisesi,Merkez ilçe  Çok Programlı Lise,Alaca Çok  Programlı  Lise, Alaca  İmam  Hatip Lisesi,Alaca Kız Meslek Lisesi, Boğazkale Lisesi,Bayat Lisesi, Bayat Çok Programı  Meslek  Lisesi, İskilip  İmam  Hatip Lisesi,İskilip Sağlık  Meslek  Lisesi, Laçin Lisesi,Narlı Çok Programlı Lise,Oğuzlar Lisesi,Ortaköy Lisesi, Osmancık  Anadolu Lisesi, Osmancık İmam Hatip Lisesi, Osmancık Kız Meslek Lisesi, Sungurlu  Anadolu Lisesi, Sungurlu Endüstri  Meslek Lisesi,Sungurlu Ticaret Lisesi,Sungurlu Sağlık Lisesi,Uğurludağ Lisesi olarak tespit edebildim.

 

<1>İ.Sabuncuoğlu Çorum Tarihine Ait Derlemelerim II.C.

<2> 1967 ve 1973 Çorum İl Yıllıkları

<3> Bakınız bu konunun 5.Levha.        

<4> Bakınız bu konunun 7.Levha.

<5>1967 ve 1973 Çorum İl Yıllıkları.

<6> Bakınız bu konunun 8.Levha.

 

8.Levha

 

1997-1998 Çorum Milli Eğ. Md. Genel Lise

okul ve öğrenci öğretmen istatistiği

Lise  Sayısı

18

Anadolu Lisesi Sayısı

4

Anadolu Lisesi Sayısı

4

Fen Lisesi Sayısı

1

Anadolu Öğretmen Lisesi Sayısı

1

Genel Lise Toplamı

24

Endüstri Meslek Lisesi

4

Teknik Lise Sayısı

1

Kız Meslek Lisesi Sayısı

5

Ticaret Meslek Lisesi Sayısı

2

Anadolu Ticaret Lisesi Sayısı

1

İmam Hatip Lisesi Sayısı

5

Anadolu İmam Hatip Lisesi Sayısı

1

Çok Programlı Lise Sayısı

8

Meslek Lise Sayısı

27

Özel Lise Sayısı

1

Genel ve Mesleki Lise Sayısı

52

Genel Lise Öğrenci Sayısı

9064

Mesleki Lise Öğrenci Sayısı

7632

Genel Lise Öğrenci Toplam Sayısı

16.696

Kültür Dersleri Öğretmen Sayısı

1233

Meslek Dersleri Öğretmeni Sayısı

431

Lise Öğretmen Toplam Sayısı

1664

 

MERKEZ

  2002-2003 ÖĞRETİM YILI ORTAÖĞRENİM İSTATİSTİKİ

 

OKULUN ADI                           ÇORUM-MERKEZ İLÇE

ÖĞR.ŞEK.

K.TİPİ

ÖĞRENCİ SAYISI

ÖĞRETMEN

PERS.SAYISI

DERS.  SAY.

1998-1999-2000-2001

2002-2003

 

HİZM.

MEMUR

 

Atatürk Lisesi

İ

A

1624-1730-1763-1856

1899

99

15

3

37

Cumhuriyet Lisesi

İ

B

838-838-906-1090

1168

46

3

0

21

Eti Lisesi

İ

A

1480-1556-1717-1655

1591

80

7

1

25

İnönü Lisesi

N

 

0-0-0-381

560

18

3

1

21

Fatih Lisesi

İ

A

562-466-525-654

686

33

4

0

20

Mehmetcik Lisesi

N

 

0-0-159-352

605

32

3

0

21

Mimar Sinan Lisesi

N

B

297-303-335-357

418

29

5

0

14

Anadolu Lisesi

N

A

434-504-717-719

689

61

7

1

25

Fen Lisesi

N

B

156-233-230-264

279

19

4

1

16

Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi

N

 

0-0-28-71

113

7

2

0

12

Anadolu Öğretmen Lisesi

N

B

321-389-443-436

381

29

6

1

22

Endüstri Meslek Lisesi

N

A

709-666-579-720

884

119

12

3

25

Kız Meslek Lisesi

N

A

216-244-181-346

472

79

6

1

16

Ticaret Meslek Lisesi

N

A

1044-1020-972-858

1060

64

8

2

32

Anadolu Otel.ve Tur.Mes.Lis.

N

B

30-53-67-122

242

18

3

2

12

Anadolu İletişim Mes.Lisesi

N

B

48-92-112-116

93

15

3

1

12

İmam Hatip Lisesi

N

A

1241-786-427-257

303

45

11

1

25

Özel Murathan Lisesi

N

 

49-66-95-103

124

11

 

 

13

 

Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 GÜRSEL YAYINEVİ adına tüm hakları saklıdır. M.S.G.

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 08

Kitap içindekiler bölümüne dönmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

YÜKSEK ÖĞRENİM MESLEK YÜKSEK OKULU

            Çorum  Meslek  Yüksek Okulu, MSGÜMilli Eğitim Bakanlığına  bağlı olarak branşlarında ara elaman yetişmek  üzere,öğrencilere teknik bilgiler vermek amacıyla Makine Yüksek Okulu olarak 1975-76 öğretim yılın da  kuruldu. Sonradan,iktisadi ve idari programlar bölümleri  ilave  edildi.1982 tarihinde çıkartılan 41 sayılı Kanun  Hükmündeki  Kararname  ve 27 Haziran MSGÜ1987 tarihinde  çıkartılan 3389  sayılı Kanunla Samsun On dokuz Mayıs Üniversitesi  bünyesine  alında, 11 Temmuz 1992 tarihinde ise 3837 sayılı Kanunla Gazi Üniversitesine  bağlandı. Okulda  ön  lisans düzeyinde  2  yıllık  öğrenim yapmakla 11 değişik  program  mevcuda ilaveten 1994 - 95 öğrenim yılında II. öğretime başlamıştır. Okulun ihtiyacını  MSGÜdüzeyde olmazsa da  kitap  açısından  yararlanılabilecek  bir  kütüphanesi  bulunmaktadır.1996-97 öğretiminde 14 sınıf bulunmaktadır.

İLAHİYAT FAKÜLTESİ DEKANLIĞI

            Fakültenin ilk  açılması  için  girişimde bulunan İMVAK’tır. Dönemin  Milletvekili  A. Türkoğlu   tarafından  desteklenmesi  neticesinde,   Müftülük  nezdinde bulunan  Mimar Sinan mahallesinde  bulunan  binada 7 Kasım 1993 tarihinde Gazi Üniversitesi bünyesinde faaliyete  geçmiş,  fakültenin  resmi  açılışı  17  Kasım 1993 tarihinde yapılmıştır.

            Fakültenin  ilk dekanı  Prof.  Dr. Nacı Bolay’dır. Bolay’ın rahatsızlığı nedeniyle ayrılmasından boşalan dekanlığa,Samsun İlahiyat  Fakültesi Dekan Yardımcı sı  Prof. Dr. Hasan  Katipoğlu  atanmış,29 Aralık 1995

tarihinde  ailesiyle  birlikte geçirdiği bir trafik kazasında vefat etmiştir. Boşalan  kadroya  Prof. Dr. Hüseyin Algül getirilmiştir. Fakültenin bünyesin de; 3 hazırlık,1 birinci,1 ikinci,1 üçüncu ve 1 de dördüncü sınıf bulunmaktadır. Öğrenci  kontenjanı  YÖK  ve  ÖYS kanalıyla  belirlenmektedir.   Fakültenin  bünyesinde  düzenli ve zengin bir kütüphanesi vardı.

 

ÇORUM İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

            Çorum İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 03.07.1992 tarih ve 3837 sayılı   kanunla Gazi Üniversitesine bağlı olarak kurulmuş, Dekan ataması yapılarak 1998-1999 eğitim- öğretim yılında Çorum Mühendislik Fakültesi binasinda İşletme Bölümüne alınan 71 öğrenciyle öğretime açılmıştır. Fakülte 68034 m2 arazi üzerine kurulu 2 bloktan oluşan 7725 m2 kapalı alana sahiptir.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM :

Fakültemiz lisans düzeyinde eğitim-öğretim yapmaktadır. Eğitim ve öğretim süresi 4 yıl olup, 8 yarıyıldır.

Fakültemizde: 1 Profesör, 1 Doçent,  5 Yardımcı Doçent,  2 Öğretim Görevlisi,10 Araştırma Görevlisi,  2 Teknik Personel,15 İdari Personel bulunmaktadır.

            31 Ocak 2003 sonu itibariyle öğrenci sayınız.

                Kız Öğrenci             Erkek Öğrenci                 Toplam

1. sınıf          33                                  38                            71

2. sınıf          26                                   44                            70

3. sınıf          22                                   41                            63

4. sınıf          53                                   65                          118

   TOPLAM:  134                                            188                         322

Fakülte binasında  4 sınıf, 1 kantin, 1 yemekhane, 1 kütüphane, 1 konferans salonu mevcuttur.

a) Barınma ve Yurt Durumu

Fakültemiz öğrencilerinin çoğunluğu Çorum Meslek Yüksekokulu kampüsü alanı içerisinde bulunan Kredi ve Yurtlar kurumunda kalmaktadır.

b) Yemek ve Beslenme Durumu

Fakültemiz öğrencilerine Çorum Meslek Yüksekokulu mutfağında hazırlanan yemeklerden, 3 kaptan oluşan öğle yemeği karavanalarla taşınarak verilmektedir.

c) Ulaşım Durumu

            Fakültemize ulaşım Çorum Belediyesinin ihale yolu ile verdiği 4 adet dolmuşla sağlanmaktadır.

     d) Spor İmkanları

            Fakültemizin kapalı spor salonu mevcut değildir. Açıkhava basketbol, voleybol ve futbol sahaları mevcuttur. 

      e) Kütüphane

Fakültemiz bünyesinde kütüphane oluşum safhası içerisinde olup mevcut kitap kapasitesi 2000 adettir.

      f) Burs ve Kredi Durumu

Fakültemiz öğrencileri müracaatları halinde Kredi ve Yurtlar Kurumu öğrenim ve harç kredisi, Türk Eğitim Vakfı, Başbakanlık, Mediko Sosyal Hizmet burslarından yararlanmaktadırlar.

3-  AKADEMİK VE İDARİ PERSONEL DURUMU

Akademik personel

Öğretim Üyesi            :   5

Öğretim Görevlisi      :    2

Araştırma Görevlisi    :  10

Okutman                     :    1

 

Öğretim elemanı olmayan derslere Ankara Gazi Üniversetesinden 3 Profesör, 1 Doçent, 1 Yardımcı Doçent, ortak derslere ise Çorum Sağlık Yüksekokulundan görevlilerinden 2 adet okutman görev yapmaktadır.

 

İdari Personel

 

Fakülte Sekreteri  :   1

Teknisyen             :   2

            Memur                  : 13

            Hizmetli                :   2 personelimiz mevcuttur.

Çorum İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim faaliyetlerini başarıyla sürdürmektedir.

 

ÇORUM MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

KURULUŞU

Çorum Mühendislik Fakültesi 03.07.1992 tarih ve 3837 Sayılı Kanunla Gazi üniversitesine bağlanmıştır. 07.09.1999 tarihinde Dekan atanarak görevine başlamıştır.

YERLEŞİM DURUMU

Fakülte 166.000. m2 arazi üzerine kurulu olup 7725 m2 kapalı alana sahiptir. 3 katlı idari bina, 3 katlı derslikler ve 1 katlı kantin olmak üzere üç bloktan oluşmaktadır. Gazi Üniversitesi Çorum İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile aynı binada hizmet veren fakültemiz, Çorum çevre yolu kuzeyinde Çimento Fabrikası karşısındadır.

BÖLÜMLER

Rektörlüğümüzün 18.11.1999/3321-13727 sayılı teklifi ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 07.12.1999 tarihli Yürütme Kurulu toplantısında Kimya Mühendisliği ve Makina Mühendisliği Bölümlerinin açılmasına karar verilmiştir. Rektörlüğümüzün 06.03.2000/724-2971 sayılı teklifi ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 07.03.2000 tarihli Yürütme Kurulu toplantısında Kimya Mühendisliği ve Makina Mühendisliği Bölümlerine 2000-2001 öğretim yılında 25'er öğrenci alınmasına karar verilmiştir.

EĞİTİM ÖĞRETİM
Öğrenim Süresi: 4 yıldır.

Öğrenci Sayısı: Fakültemiz 2000-2001 Eğitim-Öğretim yılında öğrenci alımına başlamış ve Kimya Mühendisliği Bölümüne 25 öğrenci, Makina Mühendisliği Bölümüne 27 öğrenci kayıt yaptırmıştır. Üç  öğrenci kaydını kendi istekleri ile sildirmiştir. Üç öğrenci ise yatay geçişle başka fakültelere geçmiştir.  2001-2002 ve 2002-2003 Eğitim-Öğretim yıllarında Kimya Mühendisliği Bölümüne 63 öğrenci, Makina Mühendisliği Bölümüne 66 öğrenci kayıt yaptırmıştır. Şu anda toplam 168 öğrenci öğrenim görmektedir. 

Staj Durumu: Zorunlu staj 3. ve 4. sınıfta 2 aydır.

İLETİŞİM

Adres: Gazi Üniversitesi Çorum Mühendislik Fakültesi   Çevre Yolu   19030   ÇORUM

Telefon (Santral): 00-90 (364) 227 45 33-34 Faks: 00-90 (364) 227 45 35

e-posta: cmf@gazi.edu.tr

 

İldeki Fakülte ve Yüksek Öğretim Kurumları

 

Çorum ilinde kurulu bir üniversite yoktur. Fakat, Ankara İlindeki Gazi Üniversitesine bağlı 3 adet fakülte ve 2 adet yüksek okul faaliyet göstermektedir. Bu okulların 2001-2002 öğretim yılı itibariyle öğrenci ve akademik personel sayısı aşağıdaki tabloda görülmektedir.

Tablo1 Çorum’daki Fakülte ve Yüksek Okulların Öğrenci ve Akademik Personel Durumu 

Fakülte veya Yüksekokul Adı

Öğrenci sayısı

Akademik personel sayısı

İlahiyat Fakültesi

295

53

Mühendislik Fakültesi

520

7

İktisadi ve İdari Bil.Fak.

281

17

Meslek Yüksek Okulu

1.502

50

Sağlık Meslek Yüksek Okulu

121

8

Kaynak: Fakülte Dekanlıkları ve Yüksek Okul Müdürlükleri

 

 

Aşağıdaki bilgiler http://www.hitit.edu.tr  sitesinden alınmıştır

Rektör : Prof.Dr.Kadri YAMAÇ
Rektör Yardımcısı : Prof. Dr. Serdar KILIÇKAPLAN
Genel Sekreter : Yard. Doç.Dr. Feriha YILDIRIM

Yönetim Birimleri
İ.İ.B.F. Dekanı : Prof. Dr. Serdar KILIÇKAPLAN
Mühendislik Fak. Dekanı : Prof. Dr. Satılmış BASAN
Fen Ed. Fak. Dekanı: -
İlahiyat Fak. Dekanı: -
Çorum Sağlık Y.O. : Yard. Doç.Dr. Feriha YILDIRIM
Çorum M.Y.O. : Doç.Dr. İrfan Çağlar
Osmancık M.Y.O. : Doç.Dr.Ahmet ÇİFTÇİ
Sungurlu M.Y.O.: Doç. Dr. Muharrem TUNA

 

Çorum İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 03.07.1992 tarih ve 3837 sayılı kanunla Gazi Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulmuştur. 1998-1999 eğitim öğretim yılında Corum Mühendislik Fakültesi Binasında öğretime başlamıştır.

Çorum Mühendislik Fakültesi 03.07.1992 tarih ve 3837 sayılı kanunla Gazi Üniversitesi'ne bağlanmıştır. 07.09.1999 tarihinde Dekan atanarak görevine başlamıştır.

Çorum İlahiyet Fakültesi Gazi Üniversitesine bağlı olarak Gazi Üniversitesi Çorum İlahiyat Fakültesi adıyla kurulmuş ve öğretime 17 Kasım 1993 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığınca geçici olarak tahsis edilen, 5500 m alan üzerinde yaklaşık 4500 m kapalı alana sahip 4'er katlı 2 binada hizmete açılmıştır.

17 Mart 2006 tarihli kararla Fakültelerimiz Gazi Üniversitesi' nden ayrılararak tüm birimler Hitit Üniversitesi Adı altında toplanmıştır.

 

HİTİT ÜNİVERSİTESİ

ÇORUM MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 

KURULUŞ VE TARİHÇE: Daha önce 19 Mayıs Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan Çorum Mühendislik Fakültesi 03.07.1992 tarih ve 3837 Sayılı Kanunla Gazi Üniversitesi’ne bağlanmıştır. 03.07.1999 tarihinde atanan Kurucu Dekan Prof. Dr. Satılmış BASAN 07.09.1999 tarihinde görevine başlamış ve üç (3) yıl bu görevini yürütmüştür. Fakülte 2000-2001 eğitim-öğretim yılında Kimya Mühendisliği ve Makine Mühendisliği Bölümlerine öğrenci alarak eğitim-öğretime başlamıştır. Daha sonra 2003-2004 eğitim-öğretim yılında her iki bölüme de ikinci öğretim yoluyla öğrenci alınmaya başlamıştır.17 Mart 2006 tarihli ve 26111 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5467 sayılı Yasayla kurulan Hitit Üniversitesi’ne bağlanmıştır. 18.08.2006 tarihinde YÖK’ün Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri YAMAÇ’ı Tedviren Hitit Üniversitesi Rektörlüğüne ataması ile yeni adıyla faaliyetine devam etmektedir.

 BÖLÜMLERİN AÇILMASI: Gazi Üniversitesi Rektörlüğünün 18.11.1999 tarih ve 3321-13727 sayılı teklifi ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 07.12.1999 tarihli Yürütme Kurulu toplantısında Kimya Mühendisliği ve Makine Mühendisliği Bölümlerinin açılmasına karar verilmiştir. Gazi Üniversitesi Rektörlüğünün 06.03.2000 tarih ve 724-2971 sayılı teklifi ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 07.03.2000 tarihli Yürütme Kurulu toplantısında Kimya Mühendisliği ve Makine Mühendisliği Bölümlerine 2000-2001 eğitim-öğretim yılında öğrenci alınmasına karar verilmiştir

Daha sonra Gazi Üniversitesi Rektörlüğünün 22.07.2003 tarih ve 3292-10759 sayılı teklifi ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 02.09.2003 tarihli Yürütme Kurulu toplantısında her iki bölüme de ikinci öğretim yoluyla öğrenci alınmasına karar verilmiş ve 2003-2004 eğitim-öğretim yılında ikinci öğretime ek yerleştirmeyle öğrenci alınmıştır. Fakültemiz 2003-2004 eğitim-öğretim yılı sonunda ilk mezunlarını vermeye başlamıştır.

Bu yıl Gazi Üniversitesi Rektörlüğünün 22.02.2006 tarih ve 674-2452 sayılı teklifi ile 10.03.2006 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında Gıda Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümlerinin açılmasına karar verilmiştir. 

06.10.2006 tarihi itibariyle mevcut bölümlerin durumu:

Bölüm Adı

Açıldığı Tarih

(YÖK Kabul Tar.)

Eğit.-Öğretime Başladığı Tarih

Öğr. Kont.

 

Açıklama

Kimya Müh.

07.12.1999

2000-2001 Dönemi

2003-2004 Dönemi

30 Normal Öğretim

30 İkinci Öğretim

Faal

Makina Müh.

07.12.1999

2000-2001 Dönemi

2003-2004 Dönemi

30 Normal Öğretim

30 İkinci Öğretim

Faal

Gıda Müh.

10.03.2006

YÖK’e önerildi, Karar bekleniyor

30 Normal Öğretim

Öğrenci alınması 05.09.2006 tarihli Senato toplantısında kabul edildi.

Endüstri Müh.

10.03.2006

--

--

--

Met.ve Malz. Müh.

10.03.2006

--

--

--

 

 

HİTİT ÜNİVERSİTESİ

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ  

·                    Fakültenin Kuruluş Yılı: Fakültemiz 28.08.2003 tarihinde 2003/6061 sayılı kararla kurulmuştur.

·                    Kurulduğu tarihteki mevcut bölüm sayısı: İki Bölüm (Biyoloji ve Türk Dili ve Edebiyatı)

·                    2006 yılı itibariyle Mevcut Bölüm sayısı: İki

                                                                                                                      06.10.2006

                                                                                                                 Süleyman AKYOL

                                                                                                                  Fakülte Sekreteri

 

T.C.

HİTİT ÜNİVERSİTESİ

 İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

D E K A N L I Ğ I

 

SAYI    : B.30.2.HTT.0.22.00.00/300-                                                                        Ç O R U M

KONU            :                                                                                                                       06.10.2006

 

 T.C.

HİTİT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNE

İLGİ: 06.09.2006 tarih ve 55 sayılı yazınız.

            Fakültemiz 03.07.1992 tarih ve 3837 sayılı kanunla Gazi Üniversitesine bağlı olarak kurulmuş olup, 17.03.2006 tarih ve 5467 sayılı kanunla Hitit Üniversitesine bağlanmıştır.

            Fakültemiz 1998 yılında İşletme Bölümü ile öğretime başlamış olup, 2003 yılında İktisat Bölümü, 2006 yılında Maliye ve Kamu Yönetimi Bölümleri açılmıştır.

            2006 yılı itibariyle Fakültemizdeki bölüm sayısı 4 (Dört) tür.

            Bilgilerinize arz ederim.

 

Yrd.Doç.Dr. Yusuf DİNÇ

                   Dekan Yardımcısı

 


 

Hitit  Üniversitesi İkt. ve İd. Bil. Fak.              Ayrıntılı bilgi için irtibat : KasımGÜNGÖR Fakülte Sekreteri

Çepni Mah. Fen Lisesi Cad. No: 56                 Tel: (364) 213 64 74 - 75 Fax : (364) 213 64 25

 

 

Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 GÜRSEL YAYINEVİ adına tüm hakları saklıdır. M.S.G.

SAYFA BAŞINA GİTMEK İÇİN TIKLAYIP

BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA KIYMETİ ARTAR!

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR
 
Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 Mahmut Selim GÜRSEL adına tüm hakları saklıdır. M.S.G. ÇORUM
 Hukuka, Yasalara, Telif  ve Kişilik Haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir.