DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

 

 

ÇORUM COĞRAFYASI

 
İNCELEYECEĞİNİZ BÖLÜM İÇİN TIKLAYINIZ!
Mahmut Selim GÜRSEL TAKDİM
Hayat Hikayesi
ÇORUM AKARSULARI VE BARAJLAR İLE GÖLETLER
ÇORUM DAĞLAR
İKLİM KUŞAKLARI
OVALAR
VADİ (Boğazlar)
NÜFUS
DEPREM
GENEL HARİTA
AKARSU HARİTASI
DAĞLAR HARİTASI
TOPOĞRAFİK HARİTA
 

 01

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

KİTAP ismi  Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

TAKDİM           

Bir kitabın doğması, o kitabı yazmaya kalkan kişinin amacına ve bilgi birikimine göre değerlendirilmesi uygun olarak görülmelidir.

            Elinizde bulunan bu çalışmanın sizlere ulaşması için günlerini veren bu çabası için şükranlarımı sunarken, bu çalışmada da benim ufacık bir katkımın da bulunması beni bahtiyar etmiştir.

            Bu çalışma ile sizlerde bazı bilgileri edinmiş ve faydalanmış olarak uzun yılların birikimlerinden aydınlanacağınızı göreceksiniz.

            Bilgi; yazılmadıkça kaybolmaya açık birikimlerdir. Her insan bir kitaptır; onu okumamız gereklidir.

            Tanımadığımız ve anlamadığımız kişiler hakkında nasıl kararlar veremezsek; bir çalışmayı da incelemeden, okumadan karar veremeyiz. 

Mahmut Selim GÜRSEL  

BU ÇALIŞMA TELİF ESERİDİR İZİN ALMADAN KULLANMAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

02

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

  Mahmut Selim GÜRSEL
 
GÜRSEL YAYINEVİ ve ÇORUMLU DERGİSİ SAHİBİ
 
1947  tarihinde babamın subay olarak bulunduğu Erzurum'da bir at arabasında doğum evine giderken doğmuşum. Babam  Eminsu Ali Rıza Gürsel,annem ise Fahriye hanımefendi idi. 
 
İlkokula İskenderun'da başladım. Ankara' da bitirdim. Ankara Yenimahalle  Ortaokulunun birinci  sömestrsinde  babamın  emekli olmasından dolayı 1960 yılında Çorum'a gelince Atatürk Ortaokuluna devam ettim. Babamın "oku da oğlum ceketimi satar  seni  okuturum" diyerek bana yaptığı nasihatleri ters tepki  yaptı. İlkokul sıralarında okuyarak pilot olmanın düşlerini kurardım. Bu hayalim gerçekleşmedi. Babamın baskısı karşısında babama okumuyorum diyerek okulu birinci sınıfta bıraktım. Marangoz çırağı olarak Azmi Başar ustanın yanına girdim.  Askere gidene kadar ustanın yanında çalıştım. 1967 tarihin de askerlik dönüşü, 28 Mart 1969 Ankara  Emniyet   Müdürlüğüne teknisyen  olarak göreve  başladım.  Ortaokulu dışarıdan 2 yılda bitirdim 09 Ekim 1972  tarihinde polis memuru olarak Ankara'da altıncı şube ve kara kollarda çalıştım. 16 Eylül  1973  tarihinde  Selma (Kurşuncu) Hanımefendi ile evlendim.  10 Temmuz 1978 yılında ayında naklen Çorum İl Halk Kütüphanesine Memur olarak geçtim.  Dışarıdan  Çorum Ticaret Lisesini iki yılda bitirdim. Kendi kendime Osmanlıcayı öğrenmeye uğraştım, Hat sanatı ile biraz ilgilendim 150 ye yakın Ser levham var, Çorum Güzel Sanatlar Galerisinde  ve Kütüphane salonlarında bu levhaları sergiledim.  03 Ağustos 1988 tarihinde İl Halk Kütüphanesi Müdür yardımcılığına atandım. 
 
1990  tarihinde ilk kitabım olan Dewey Onlu Tasnif isimli kütüphanelerdeki kitapların tasnifi yapılan kitabı 10 yıllık bir araştırma ve çalışma iye "Alfabetik Onlu Tasnif Fihristi (Dewey)" kitap haline getirip Kültür Bakanlığına sundum.   Kitabımdan Türkiye'deki bütün kütüphanelere  dağıtılmak  üzere 1000 adet satın aldılar.
 
 
Marangozluk,oymacılık, polis memurluğu,memurluk  ve  idarecilik yaptım. Her çalıştığım meslekte çeşitli önemli olaylar oldu ise de son çalıştığım kurumda  bence en önemli bir hatıramı anlatmak istiyorum: Kütüphanedeki çalışmalarım  ve " El  Yazması Kitapların Çorum'da kalması için verdiğim  çabalar neticesinde  Bitlis Tatvan’a tayin edilme olayım beni çok yıktı. Fakat bu  üzüntümün  boş olduğunu  zamanla  gördüm. Rabb’imin  izni  ile Hacca gitmek nasip oldu, iki kitap daha yayımladım ve elinizde bulunan bu derginin çıkmasına vesile oldum. Mesleklerin  insanlara sağladığı maddi avantaj olarak,evinizi geçindirecek,namerde muhtaç  etmeyecek  avantajından  başka,manevi olarak;sizin yaptığınız işlerle ilgili karşılaştığınız problemleri değerlendirirseniz avantajların neler olabileceğini hayat okulundan  öğrenmiş  oldum.
 
1993 yılında Türkiye'deki bütün kütüphanelerde bulunan " El Yazması " kitapların Ankara Milli Kütüphanesine toplanma kararı veren Kültür Bakanlığına karşı Çorumlu hemşerilerimi haber dar ettim, mahalli radyodan ve gazeteler ile parti il Başkanlarını ile Millet Vekilimiz Adnan Türkoğlu ve Belediye Başkanımız rahmetli Turan Kılıççıolu'nun destekleri ve diğer kuruluşların da katkısı ile "El Yazma kitapları" Çorum'da kaldı. Açık öğretim için üniversite sınavlarına girip kazandım. İkinci sınıfta iken Çorum'a tam teşekküllü bilgisayar ortamında bir kütüphane kazandırmaktır. Yazma kitapların korunması ve Çorum'da kalması için yaptığım girişimim yüzünden 25 Nisan 1994 tarihinde Tatvan Bitlis'e Müdür olarak tayinim çıktı, tayin edildiğim yere gitmeyerek emekliliğimi istedim.
 
1994 Tarihinde nasip oldu eşimle birlikte Hacı olduk.
 
27 Mayıs 1998 tarihinde Çorum'da ilk Kültür Bakanlığından tescilli "Gürsel Yayınevi" tarafımdan açıldı. 
 
Yazı yazmaya beni  kimse  teşvik  etmedi   Kütüphane için hazırladığım  kitap beni  yazmaya teşvik etti. Yazılarım mahalli basında yayımlandı. Yazılarımdan dolayı bir ödül almadım; fakat kitapları ve bu dergi benim için en büyük ödüldür. 
 
Yayımlanmış çalışmalarım : 
 
" Alfabetik Onlu Tasnif Fihristi (Dewey) Haziran 1991 ", 
"Çorum 97 1997"
"Çorum'da Yatan Meşhur Yatırlar Haziran 1997- 2. basım 1998",
" Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih Ve Edebiyat Dergisi Temmuz 1998,
" Sarı Çiğdem Şiir Defteri  Mart 2002" ,  
“Çorum 2002” adlı basılmış çalışmalarım bulunmaktadır. 
"Menakıb-ı Koyun Baba 2004"
"Çorum Yemekleri 2004 Eşimin Çalışması"
"Hacım Ağustos 2007"
"Çorumlular ve Çorum'a Hizmet Edenler Temmuz 2008"
 
Bakanlığa sunulmuş;"Alfabetik Türk ve Yabancı Yazarlar Fihristi" ve "Ne Nerede Başlıklı Arama Fihristi" basım için  hazır  beklemektedir.  Yazılarım  daha çok araştırma dalı ile makale türüdür. Tiyatro çalışmalarım,şiir ve  hikaye denemelerim bulunmaktadır.   Şu  anda  dergimde yazılarım çıkıyor. Benim okuyucularıma  diyeceklerim  şudur ki. Doğru bildiğiniz konuları savunun. Bu  savunmanız  size belki tepkiler getirecektir. Bu  tepkileri inceleyerek doğru olup olmadığını araştırın. 
 
Saygılarımla. 

BU ÇALIŞMA TELİF ESERİDİR İZİN ALMADAN KULLANMAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 

 01

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

İLİMİZDE BULUNAN AKARSULAR

Çorum İlinde  bulunan  akarsular  Kızılırmak ve Yeşilırmak havzalarına dökülürler.

KIZILIRMAK:İlimizin içerisine Bayat ilçesi sınırları içerisinde girerek,kuzey doğu istikametinden akarak Bayat çayını alır,Bayat ilçesi topraklarında 20 kilo metre  aktıktan  sonra, İskilip ilçesi topraklarına geçer ve  Şehir Meydan çayını alarak  İskilip  topraklarında  32  kilometre akar,Merkez ilçe topraklarına girer. Merkez  ilçe topraklarından sonra Laçin ilçesi  ve  Dodurga  ilçesi  sınırını teşkil eder  ve Dodurga çayı ile Hamamözü çayını alarak  28  kilometre  akar ve Osmancık  ilçesi  topraklarına girer ve Kavas çayını alır  Osmancık  topraklarında 32 kilometre akar ve Kargı ilçesine  girer  ve  Değirmen deresi ile Devrek çayını alır, Devres  çayı birleşiminde  yaklaşık kırk derece dönerek  doğuya yönelir,Kargı düzlülüğünü  meydana  getirir. Kamil bucağından gelen Avlağı deresini alarak 70 kilometre  olmak üzere  182 km. uzunluğu bulur ve Sinop iline girer. Kızılırmağın genişliği  100  ile  500 metreyi bulan genişliği ve 1 ile 15 metre   derinliği  bulunan  yatağında Akar. Irmağın  Çorum  topraklarında  aktığı yatağında iki önekli çağlayan bulunur

Kızılırmak üzerinde ilimizde önemli  üç köprü bulunmaktadır. Bunlar :Çorum skilip yolunu bağlayan, Salur köyünün güneyinde bulunan  köprü, Osmancık  ilçesinde bulunan tarihi Koyunbaba Köprüsü, ve  Avşar Köyünde Çorum-Kargı yolunu bağlayan köprüdür.

DELİCE  SUYU  (IRMAĞI): Kızılırmağın kollarından Delice suyu Sungurlu ilçesinin en önemli akarsuyudur. 80   kilometreyi  bulan  Budak  özüderesinin  kolları olan Kamilli ve Diğ  çaylarından  beslenir. Delice ırmağı Kırıkkale ve Çankırı illeri arasında sınır teşkil eder.

YEŞİLIRMAK:Bu ırmağın havzasına dökülen Çekerek ırmağı sularının önemli kısımlarını Çorum Merkez ilçe, Mecitözü ve  Ortaköy  ilçelerinin dere ve çay  suları ile birleşmesiyle oluşur.

ÇORUM ÇAT SUYU DERİN ÇAY: Çomarbaşı deresi ile Sıklık deresinin  birleşmesiyle  il merkezinde Derin çay adını alır. Hatap  ve Yılgınözü  çayıyla birleşerek  Ahilyas  deresi  birleşerek Ahilyas deresi oluşur.  Bu dere;Derinçey  ile birleşerek  Çorum suyunu meydana getirir. Alaca suyu ile birleşerek Çorum Çat su yu adını alır.  Amasya  topraklarına  girerek  Çekerek ırmağı ile birleşir.

MECİTÖZÜ ÇAYI: Kırklar  dağından  doğar.  Mecitözü ilçesi yakınından  geçerek  Amasya  topraklarına   giderek Çorum Çat  suyu ile birleşir.

ÇEKEREK  IRMAĞI: Ortaköy  ilçe   topraklarının  az bir kısmından geçerek Amasya il topraklarına girer.

 ÇORUM İLİNİN BAŞLICA AKARSULARI  DSİ 1994 


Akarsuların Adı                    İl İçinde Uzun.Km.    Debisi Metreküp/S 
Kızılırmak                                  154                       235 
Delice çayı                                   71                         52.4 
Devrez suyu                                 11                         35 
Alaca çayı                                    93                        11 
Çorum çayı                                  47                          0.850 
Çekerek çayı                               16                         37.8

 

İLİMİZDE BULUNAN GÖL VE GÖLETLER

Çorum ili sınırlarında tabi olarak önemli göl bulunmamaktadır.   Merkez  ilçede  Eymir gölü  adı verilen göl bir birikintidir. Yazın suları oldukça azalmaktadır. Derinliği 1 metreyi geçmez.  Merkez  ilçede  yağışların  bol olduğu  dönemlerde Uyuz ve Kırkgöz adı verilen  küçük gölcükler bulunmaktadır. Çoğunlukla bunlar  yaz mevsiminde kurur. Osmancık ve  Kargı ilçelerinde  tümsek tepelerinin üzerinde  tektonik özellikleri bulunan birkaç küçük göl bulunmaktadır.

Göletler  bakımından  Çorum  oldukça zengin sayılmaktadır. 

Kızılırmak  üzerinde fizibilitesi  yapılmış olan  Obruk  Barajının  ihalesi 25 Kasım 1985  tarihinde yapılmıştır.  2002  tarihinde  barajın gövde inşaatı bitmiş olup;2003 yılında ödenek gelmesi halinde  hizmete girmesi beklenmektedir. İlimiz topraklarında bulunan göletlerin listesi aşağıdadır.

GÖLETLER

 

1-Çorum barajı           

 

Çorum Belediye İçme suyu temini

2-Merkez Seydim I ve II.

 

Çorum Belediye İçme suyu temini

3-Alaca barajı 

1300Ha

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

4-Merkez Ahmetoğlan

35Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

5-Merkez Evciyeni Kışla

50Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

6-Alaca Geven

30Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

7-Alaca Bozdoğan

85Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

8-Alaca Gökkaya

41Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

9-Alaca Sincan

94 Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

10-Kargı Aksu

39Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

11-Kargı Gökdoğan

110.Ha

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

12-Mecitözü Gökkaya

100 Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

13-Ortaköy Pınarlı

50 Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

14-Sungurlu İnegazili

35.Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

15-Alaca Çopraşık         

48 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

16-Alaca Ürülükaya

250 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

17-Alaca Soğucak         

74 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

18-Alaca Çatak

72 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

19-Alaca Atatürk           

355 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

20-Alaca Sarısüleyman

80 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

21-Alaca Seyitnizam

353 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

22-Laçin Kuyumcu        

 

 

 

İnşa Halinde Bulunan barajlar

 

 

 

1-Yenihayat barajı  

 

1990 tarihinde yapılmaya başlandı

 

Projeye Alınan barajlar

 

 

 

1-Alaca Koçhisar         

1267 Ha.

8.12.1994 Tarihinde ihale edildi

 

2-Hatap          

2364 Ha.

25.11.1994 Tarihinde ihale edildi

 

3-Düvenci

3350 Ha.

 

 

4-Tanrıvermiş

1860 Ha.

 

 

5-Obruk

4821 Ha.

 

 

6-Tanözü

288 Ha.

 

 

7-Sungurlu

300 Ha.

 

 

8-Mecitözü Hüyük 

748 Ha.

 

 

9-Kızılırmak  Dutludere

5688 Ha.

 

 

10-Cemilbey

13358 Ha.

 

 

11-Çekerek

927 Ha.

 

 

 

 

İLİMİZDE BULUNAN KAYNAK VE YERALTI SULARI

 İlimizde  yağışların  1/10    yeraltına  geçmektedir. Bu yeraltı  sularının  birçok  kaynağı beslemektedir. Merkez ilçede bulunan suların tuz oranı yüksek düzeyde olması na karşın, Hüdaverdi  artezyeni önemli bir kuyudur. Alaca,Mecitözü ve Kargı ilçelerinde önemli yeraltı sularının bulun duğu DSİ tarafından tespit edilmiştir.

Çorum  Merkez  ilçede   içme  suyu  amaçlı kullanılan,Melikgazi,Mürsel  I ve II  ve  yeni  açılan II.  Sarılık suyu,Serpin suyu,İçeri dere suyu ve Sağmaca suyu kaynaklarından faydalanılmaktadır. Ayrı yeten şehrin  çevre sinde  Çalköy,Konaklı ve diğer yeraltı suları sondaj usulü ile çıkartılarak  şehir  ihtiyacı  için  getirilmeye  çalışılmakta  olup, Çorum  barajı, Seydim I  ve  II  barajlarının suları içme amacıyla  kullanılmaktadır. Yapımı biten  Yeni  Hayat barajı Çorum'un su ihtiyacı için kullanılmaktadır.

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 02

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

İLİMİZDE BULUNAN DAĞLAR
Çorum ili sınırlarında genellikle fazla yüksek olmayan dağlar  bulunmaktadır.  Merkez  ilçenin  güneyin de Dörttepe silsileleri,batıda  Alagöz ve Köse dağları, kuzeyde ise  Eğerci dağı sıraları yer alır.

Dağlar ve Tepeler Yükseklik Sırasına Göre Düzenlenmiştir  Kaynak 1973 Çorum İl Yıllığı

Kargı Erenler Tepesi  Kös Dağı Üzerinde 2097 

Kargı Türbe Tepesi  1981 

Kargı Tepelice Tepesi  1948 

Kargı Dursun Tepesi  1889 

Mecitözü Kara Tepe  1846 

Mecitözü Kırklar dağı  1791 

Merkez Eğerci dağı  1765 

Merkez Çal dağı  1730 

Osmancık Dede Çal  1730 

Sungurlu Kartal Tepe  1700

İskilip Sakarözü Dağı  1650

İskilip Deveci Dağı  1650

Merkez Alagöz Dağı  1650 

Sungurlu Nöbetbaba Dağı  1641 

Mecitözü Karadağ  1620 

Merkez Dört Tepe  1500

Sungurlu Ziyaret Tepe  1425

Alaca Hırkababa Tepesi  1425 

Sungurlu Beşdam Dağı  1425 

Mecitözü Avkat Dağı  1316 

Sungurlu Ağcayürek Tepesi  1316 

Sungurlu Alatepe  1236 

Sungurlu Manastır Dağı 1070 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 03

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

İKLİM KUŞAKLARI

KARADENİZ İKLİM KUŞAĞI:

İlimizin  içerisinden geçen Kızılırmak sınırının  kuzeyinde  kalan  kısımlar ile Kızılırmak  havzası içerisinde bulunan yerler Orta Karadeniz Bölgesinde  bulunmaktadır.

Bu  ilçelerden Bayat,Dodurga,İskilip,Kargı,Laçin, Oğuzlar, Osmancık  ve Uğurludağ tipik Karadeniz ikliminin tesirinde bulunur. Karadeniz ikliminin  özellikleri : rutubetli ve bol yağışlı ılıman  bir  karakter taşır.Kışları bol yağışlı olmakla  beraber  İç  Anadolu  ikliminin  tesirinde yazları sıcak geçer.

İÇ ANADOLU İKLİM KUŞAĞI :

Kızılırmak  sınırlarının güneyinde  bulunan  bölgede  kalan merkez ilce,Alaca,Boğazkale, Mecitözü, Ortaköy ve Sungurlu ilçelerimiz  İç Anadolu ikliminin tesirinde kalır. İç Anadolu ikliminin  özelliklerinden  olan  yazları sıcak, kışları soğuk geçer. Kara deniz ikliminin biraz tesiri ile kış ayları uzun  sürmeden  sayılı soğuk günleri kapsar. Yağışlar  çoğunlukla  az olur. Bu nedenle   ilimiz, Karadeniz  iklimi  ile İç Anadolu  iklimi  olan  Step ikliminin sınırı durumundadır.

1929-1994 tarihleri arasında ortalama yağış grafiği aşağıda verilmiştir.

            ÇORUM İLİ İKLİM VERİLERİ

AYLAR

2001 YILI 0RTALAMA SICAKLIK (0C)

UZUN YILLAR ORTALAMA SICAKLIK (0C)

2001 YILI TOPLAM YAĞIŞ (mm)

UZUN YILLAR ORTALAMA YAĞIŞ (mm)

OCAK

1,8

-0,1

5,0

37,2

ŞUBAT

3,3

0,6

21,1

29,5

MART

9,3

4,6

29,7

36,9

NİSAN

11,8

10,6

30,9

47,3

MAYIS

13,6

14,5

97,5

62,8

HAZİRAN

19,9

17,7

6,1

51,5

TEMMUZ

23,3

20,8

52,9

19,5

AĞUSTOS

22,9

20,6

0,6

13,3

EYLÜL

19,7

17,0

1,5

19,5

EKİM

11,5

11,5

9,6

26,6

KASIM

6,0

5,3

48,1

33,5

ARALIK

2,4

1,9

122,5

45,1

YILLIK ORT./TOPL.

12,1

10,4

425,5

422,7

Kaynak: Meteoroloji Md.

MEVSİMLER

İLKBAHAR MEVSİMİ:

Azor Antisiklonunun  etkisi ile ilimiz,  güney batıdan esen Lodos rüzgarının tesirine girer. Bol yağış gösteren Lodos rüzgarı,ilimizde ilkba harın  ilk  aylarında kar olarak düşer ve yerde fazla  kalmayarak  çabucak erir. Mevsimin ikinci ayında bol  yıldırımlı yağışlar  görülür. Ani ısı değişikliğinden bu yağışlar dolu şeklinde inebilirler.

YAZ MEVSİMİ:

Azor Antisiklonunun  kuzeye ilerlemesi neticesinde, Karadeniz alçak basınç  haline gelir. İlimizde  Poyraz  adını verdiğimiz  rüzgar kuzey doğu istikametinden  Mayıs  ayından  Ekim ayına kadar devam eder. Çoğunlukla öğleden sonra  başlayan Poyraz gece 21-22 sıralarına kadar eser.Poyraz nemli ve serin  olması nedeniyle bağ ve bahçeler için faydalıdır. Poyraz rüzgarı ; yaz  aylarının  ılık olarak geçmesini sağlar.  Yağış yaz aylarında ender görülür. Ters yel ismi verilen İç Ana dolu'dan gelen rüzgar tarım alanlarına büyük zarar verir.

SONBAHAR MEVSİMİ:

İlimizin   en sakin mevsimi sayılır. Bazen kış aylarına sarkar, Kasım ayı  sonuna kadar  uzayabilir. Halkımız  bu  aylara  Sağır aylar adını verir.

KIŞ MEVSİMİ:

Anadolu,  Sibirya  Antisiklonunun etkisi altında  olduğundan, kuzeyden gelen Yıldız rüzgarının tesirine girer. Açık ve berrak havalarda şiddetli  soğuklara neden olmaktadır.

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 04

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

İLİMİZDE BULUNAN OVALAR

Birinci ve  üçüncü jeolojik  zamanlarda  meydana gelen yer kabuğu nedeni ile,dördüncü zaman iklim mevcut bulunan ovalar meydana gelmiştir. Aşağıda bulunan  levhada bulunduğu ilçeler ve isimler gösterilmiştir

 

    Ovaların deniz seviyesi yükseklikleri ve yaklaşık km2      Kaynak 1973 Çorum İl Yıllığı
Ovanın Adı.................................................yüksekliği..............alanı
Merkez Boğabağı  ......................................8000-820..............70 km2
Merkez Ovasaray ovası .............................700-800..............375 km2
Merkez Seydim ovası ........................................950 ..............50 km2
Merkez  ve İskilip Irmak ovası ..................500-550.............600 km2
Merkez ve Mecitözü Düvenci ........................  900 ..............32 km2
Merkez ve Osmancık Hamamözü ovası ....450-500...............30 km2
Alaca Hüseyin ovası .............. ....................725-87............. 264 km2
Hacıhamza Kızılırmak kıyısı ovaları  ........400-420........... 1472 km2
İskilip Dedesi ovası  .............. .............. ...500-550..............250 km2
İskilip Taybı ovası ...................................550-560..............144 km2
Kargı Devraz Çayı kenarı ovaları..............400-450.............1360 km2
Kargı Kızılırmak Kıyısı ovaları ................270-450.............Irmak boyu
Mecitözü ovası .............. .................................850..............100 km2
Osmancık ovası .............. .............. ..........300-350..............300 km2
Sungurlu Budaközü ovası ........................550-580 .............750 km2
Sungurlu Delice ovası .............. ................550-600..............300 km
2

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 05

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

İLİMİZDE BULUNAN VADİLER (Boğaz)

İlimizde bulunan ve genellikle boğaz olarak tabir edilen başlıca vadiler  şunlardır.  Dana boğazı,Harami deresi boğazı,Hatap boğazı,Hışır boğazı, Kırkdilim boğazı,Sacayak boğazıdır. Ayrıyeten Kızılırmak, Bayat,İskilip,Merkez ilçe, Oğuzlar, Laçin, Dodurga, Osmancık  ve Kargı ilçeleri topraklarından geçen bir çok boğaz ve vadiler  içerisinden  geçmektedir. Bu  boğaz ve vadilerden geçen akarsuların debileri mevsimler itibariyle az veya çok olmaktadır.

DANA BOĞAZI:Çorum  ovası ile Seydim ovası arasında  bulun maktadır.6.5 kilometre  uzunluğundadır.  Başlangıç noktası Harami  vadisi  başlangıcı ile birleşir.

HARAMİ BOĞAZI: Seydim   ovası ile   Dedesi ovası arasında  bulunmaktadır. Başlangıç noktası Harami vadisi başlangıcı ile birleşir.

HATAP BOĞAZI:  Merkez  Bozboğa  ovası ile Alaca  Hüseyin ovası arasında  bulunan  16 kilometre uzunluğunda  bulunmaktadır. Hatap  çayı bu vadiden geçmektedir.

HIŞIR BOĞAZI: Alaca  suyu  ile  Çat   suyunun birleştiği yerdedir.

KIRDİLİM BOĞAZI: Merkez  ilçenin  kuzeyinde  bulunan Eğerci dağları ile,batı kısmında bulunan Ala göz ve Kösedağları arasında bulunur, Çorum-Osmancık yolu buradan geçmektedir.

SACAYAK BOĞAZI: Çorum Çat suyu ile Çekerek ırmağının birleştiği yerde bulunmaktadır. Sacayak ismi vadiye açılan üç boğazdan almıştır.

SIKLIK BOĞAZI: Merkez  ilçenin Samsun yolu üzerinde bulunmaktadır. Çorum ovası ile Düvenci ova sının  sınır  vazifesini  görür. 7 kilometre uzunluğunda olup, Sıklık  suyu  bu  boğazdan geçerek ,Derin  çaya karışır.

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 
 

 06

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

NÜFUS    

            Çorum, 20 Nisan 1924 gün ve 491 sayılı yasayla Alaca, İskilip, Osmancık, Mecitözü ve Sungurlu ilçeleri kendisine bağlanarak il durumuna getirilmiştir. 1953’te Kastamonu’nun Kargı İlçesi de Çoruma bağlanmıştır. 1958’de Bayat, 1959’da Ortaköy, 1987’de Boğazkale ve Uğurludağ, 1990’da da Laçin, Oğuzlar (Karaören)  ve Dodurga ilçe haline dönüştürülmüştür. İlin merkezle birlikte 14 ilçesi, ve ilçelere bağlı toplam 38 belde ve 735 köy mevcuttur. 
            Yüzölçümü bakımından Türkiye’nin 20’nci büyük ili olan Çorum’un, 22.10.2000 yılı genel sayımı sonuçlarına göre nüfusu 597.065’dir. İl genelinin nüfus yoğunluğu km²‘ye 47 kişidir. İlde en az nüfus yoğunluğu km2’ye 15 kişi ile II. alt bölgede yer alan Kargı İlçesinde olup, en fazla nüfus yoğunluğu ise km2’ye 94 kişi ile I. alt bölgede yer alan il merkezindedir. Alt bölgeler bazında ise, en az nüfus yoğunluğu km2’ye 32 kişi ile II. alt bölgede, en fazla nüfus yoğunluğu da km2’ye 73 ile I. alt bölgededir.
Aynı sayımda Türkiye’nin 81 il, 850 ilçe ve 37.366 bucak ve köyündeki  nüfusu 67.803.927’dir. Yıllık nüfus artış hızı binde 18,28 olarak hesaplanmış olup, doğal göl ve baraj göllerinin dahil edilmediği 769.604 km2’lik yüz  ölçümünde, nüfus yoğunluğu km2’ye 88 kişidir.
2000 genel nüfus sayımına göre; Çorum İlinin ilçeler üzerinden köy ve çiftçi  ailesi sayısı ile kırsal nüfusun dökümü aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
Tablo 6 Çorum İli Nüfus Verileri

ALT BÖLGELER

İLÇELER

2000 YILI

YÜZÖLÇÜMÜ (km2)

NÜFUS YOĞUNLUĞU (km2 başına kişi)

TOPLAM NÜFUS

ŞEHİR NÜFUSU

KÖY NÜFUSU

I.ALT BÖLGE

Merkez

221.699

161.321

60.378

2.367,75

94

Mecitözü

26.064

5.787

20.277

937,32

28

Ortaköy

11.820

3.349

8.471

242,00

49

TOPLAM

259.583

170.457

89.126

3.547,07

73

II.ALT BÖLGE

 

Osmancık

53.758

28.423

25.335

1.202,50

45

Kargı

20.388

5.728

14.660

1.343,06

15

Dodurga

10.439

3.431

7.008

200,50

52

Laçin

9.425

2.153

7.272

207,82

45

TOPLAM

94.010

39.735

54.275

2.953,88

32

III.ALT BÖLGE

İskilip

45.327

19.648

25.679

1.200,99

38

Bayat

30.574

7.381

23.193

827,05

37

Uğurludağ

16.265

7.648

8.617

372,58

44

Oğuzlar

9.083

4.678

4.405

102,82

88

TOPLAM

101.249

39.355

61.894

2.503,44

40

IV.ALT BÖLGE

Sungurlu

80.840

35.397

45.443

2.174,80

37

Alaca

53.193

24.983

28.210

1.349,65

39

Boğazkale

8.190

1.970

6.220

254,97

32

TOPLAM

142.223

62.350

79.873

3.779,42

38

ÇORUM İLİ GENELİ

597.065

311.897

285.168

12.783,81

47

Kaynak: Nüfus Md., Çorum Tarım İl Md.

Halkın %52’si şehir merkezlerinde, %48 ’i ise bucak ve köylerde yaşamakta olup, dengeli sayılabilecek bir dağılım söz konusudur. I. Alt bölgede şehir nüfusu köy nüfusundan fazladır. Fakat; bu alt bölge incelendiğinde Mecitözü ve Ortaköy İlçelerinde de köy nüfusunun şehir nüfusundan fazla olduğu, Merkez ilçedeki nüfus fazlalığının buna yol açtığı görülmektedir. Diğer alt bölgelerde köy nüfusu şehir nüfusundan fazladır. Genel olarak İl Merkezi hariç, diğer bölgelerin tamamında kırsal nüfus kentsel nüfustan fazladır.

 

Tablo 7. Nüfusun Yaş Gruplarına Göre Dağılımı 1990

 

ORAN (%)

ÇORUM

ORAN (%)

Toplam Nüfus

100

609.863

100

Erkek

49

294.082

48

Kadın

51

315.781

52

0-9 Yaş Grubu

22

145.097

24

10-19 Yaş Grubu

24

145.705

24

20-64 Yaş Grubu

49

286.537

47

65 ve üstü Yaş Grubu

5

32.524

5

Kaynak : DİE 1990

 

Yukarıdaki tablodan görüldüğü gibi, 0-9 yaş grubuyla 10-19 yaş grubunda Türkiye ortalaması %23 iken, Çorum ortalaması %24’tür. 20-64 yaş grubunda Türkiye ortalaması %50 iken Çorum ortalaması daha iyi olup %47’dir. 65 ve üstü yaş grubunda ise durum Türkiye geneli için %4, Çorum için %5’tir.

 Tablo 8. İş Gücünün İktisadi faaliyet kollarına göre dağılımı (1990)(*)

Nüfus

ÇORUM

ORANI (%)

Toplam

284.218

100

Tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık

214.112

75,3

Madencilik ve taşocakçılığı

1.794

0,6

İmalat sanayi

14.100

5,0

Elektrik, gaz ve su

383

0,2

İnşaat

10.121

3,6

Toptan ve perakende ticaret, lokanta ve oteller

11.658

4,1

Ulaştırma, haberleşme ve depolama

5.035

1,8

Mali kurum, sigorta, taşımaz mallara ait işler, yardımcı iş hizmetleri

2.256

0,8

Toplum hizmetleri sosyal ve kişisel hizmetler

23.836

8,4

İyi tanımlanmamış faaliyetler

923

0,3

Kaynak : DİE,         * 12 ve daha yukarı yaştaki nüfus

 

Yukarıdaki tablodan da görüldüğü üzere, 1990 verilerine göre Türkiye’de iktisaden faal nüfusun %53,7’si, Çorum’da ise %75,3’ü (214.112 kişi)) tarım ve ormancılıkta faaliyet göstermektedir. 2000 yılında hazırlanan “Türkiye  Hayvancılık Sektörü Notu’nda” ise Tarımın istihdamdaki payı Avrupa’da %6,5, Türkiye de ise %42 olarak verilmiştir.

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 

 07

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

DEPREMLER

Çorum İli Deprem Riski Dağılım

Yerleşim Yeri Deprem Bölgesi

ÇORUM (MERKEZ)

2

ALACA

3

BAYAT

2

BOĞAZKALE

3

Cemilbey

2

DODURGA

1

Hacıhamza

1

İSKİLİP

1

Kamil

1

KARGI

1

Kunduzlu Beldesi

1

LAÇİN

1

MECİTÖZÜ

1

OĞUZLAR

1

ORTAKÖY

2

OSMANCIK

1

Seydim

3

SUNGURLU

3

UĞURLUDAĞ

3

Kaynak :Bayındırlık İl Md.

 

Kronolojik dizin

03 09  968   41.15 34.75 IX Kastamonu,Corum,Amasya

 

968 Eylül 03  9 şiddetinde
http://www.koeri.boun.edu.tr/sismo/Depremler/thistoric.htm 
1050 Amasya zelzelesi
1075 Çorum'un Bizans'tan alındığı yıl, Danişmend depremi,
1409 II. Beyazıt zamanında olan deprem 40 gün devam etmiştir,
1514 Çorum'un 1/3 ünü harap olduğu, halkın bir kısmının göç ettiği
1543 Çorum Merkezde 30 ev yıkılmıştır,
1558 Gülabibey Camii yıkıldı,
1579 Halk  Çok zarar gördü. Hububattan alınan vergide muaf oldu
1585 H.993 Çorum zelzelesi  ve Amasya zelzelesi               
1668 H.1079 Amasya zelzelesi
1692 senelerinde  seferin on sekizince gecesi  Çarşamba  günü Büyük zelzele olmuştur ,şehirleri köyler  harap olmuştur.
1729 Cemazillievvelin  yirmi altıncı günü Çorum'da kuşluk vaktinde  zelzele  oldu. O gün altı kere zelzele oldu, bir aydan fazla devam etti,İskilip'in bütün evleri harap oldu
1734 Temmuzun sekizinci günü şiddetli bir zelzele oldu.
1759 Muharrem yirmi dördüncü Çarşamba gecesi beşinci  saatte zelzele oldu,
1793 H.1208 Çorum zelzelesi
1800 600 kişi şehri terk etti,
1824 Halk uzun zaman çadırlarda kalmıştır,
1908 H.1326 İskilip zelzelesi
1939 Erzincan depremi, Çorum'da da çok hasar yapmıştır,
1943  tarihi 26-27 Kasım  saat 20 civarında  deprem olmuş, 20  saniye  devam  etmiştir.  2554  ev  yıkılmış  ve 3692  ev   hasar  görmüş, 618  kişi  vefat etmiş,217 yaralı vardı.5375 baş hayvan telef olmuştur,
1991tarihi 31 Aralık 10.30 da 3.3 şiddetinde,
1992 tarihinde 5 Nisan 18.05 de 5.4 şiddetinde olup 6 saniye
 sürdü,
30 NİSAN 2005 ÇORUM DEPREMİ
Yerel saat ile 01:28’de meydana gelen depremin büyüklüğü
Ml (yerel büyüklük) = 4.7  hesaplanmıştır. Depremin dış merkezi,
Çorum ilinin yaklaşık olarak 18 km. kuzeybatısındadır.
Bu büyüklükteki depremler can ve mal kaybına yol açmazlar.
Deprem Çorum iline çok yakın olmasından ötürü özellikle
Çorum, İskilip, Hamamözü, Merzifon, Gümüşhacıköy,
Havza, Suluova, Vezirköprü, Samsun ve Sinop’ta hissedilmiştir.
Bu büyüklükte depremler bölgede çok sık olmasa da birkaç yılda
bir görülmektedir. Depremin olduğu yer, Kuzey Anadolu
Fayı’nın dışında  değerlendirilmelidir. Bölgede zaman zaman
bu tür deprem aktiviteleri görülmektedir.  Aletsel dönemdeki
önemli depremler; 25 Haziran 1910 Osmancık-
Çorum (Ms=6.1),  2 Aralık 1942 Osmancık-
Çorum (Ms=5.9), 11 Aralık 1942 Hamamözü
Vadisi-Çorum (Ms=5.9) ve 14 Ağustos 1996 Mecitözü-Amasya (Ms=5.6) depremleridir. http://www.koeri.boun.edu.tr/sismo
1996  tarihinde 14  Ağustos 1 saat arayla 2 kere
sallandıktan sonra  pek çok sayıda deprem olmuştur.
1997 tarihinde  28 Şubat saat 02.04 de 4.8

 

 

Kaynaklarda Depremler:

Hicri 960 ve Hicri 1247 seneleri zarfında Çorum'a ait zelzeleler.
İ.Sabuncuoğlu (Not: Bir el Yazma kitaptan alınmıştır notu var)
 Hicri 986 Cemazilliahirinin on altıncı Pazar gecesi idi,çarşı,
Pazar, yapı mescitler ve  camiler  harap oldu. (986=1578)
Hicri 1104 senelerinde mahi seferin  on  sekizinci gecesi
leylei Çarşamba idi. Bir azim zelzele  olmuştur ki nice  şehirler 
karyeler  harap  olmuştur. Fi tarih (1104 = 1692) 18 şehri 
seferühayrli  sene  Erbaa  emle  ve  elf vakitler d
e beynel işayeyn  Hicri  1142  senesinde  mahi cemazillievvelin 
 yirmi  altıncı  günü  hazırlanan  ibtidasında iseyn günü nefsi
Çorum'da kuşluk vaktinde  zelzele  oldu. Ol  gün zelzele 
öylece  altı kere oldu,bir aydan ziyade  zelzele  oldu. İskilip 
 şehrinin  cümle  evleri  harap oldu. (1142=1729)
 Hicri 1147 Nefsi  Çorum  mahisaferin  on  yedinci  günü
Temmuzun  sekizinci  günü yevmi  düşenbih  vakti asırdan
iki saat sonra azim zelzele  oldu. ( 1147=1734 )
 Hicri  1172  senesinde  mahi  Muharrem ül  Hare-meyn yirmi
dördüncü  Çarşamba  gecesi  beşinci saatte zelzele
oldu. (1172=1759)

Çorumlu Dergisi 29.sayı
  1-0rta Anadolu'da belli başlı zelzeleler.
  2-1050 H.442 Amasya zelzelesi
  3-1075 H.468 Danişmend'liler  zelzelesi  (Çorum'da)
  4-1415 H.818 Amasya zelzelesi
  5-1509 H.915 Türkiye Büyük zelzelesi
  6-1514 H.920 Çorum zelzelesi
  7-1543 H.950Çorum zelzelesi
  8- 1585 H.993 Çorum zelzelesi  ve Amasya zelzelesi
  9-1668 H.1079 Amasya zelzelesi
10-1793 H.1208Çorum zelzelesi

11-1908 H.1326 İskilip zelzelesi...

şiddetinde hasarsız sarsıntının azalan şiddetiyle 5 sarsıntı oldu.

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 

 08

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

ÇORUM GENEL HARİTA

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 09

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

ÇORUM AKARSULARI HARİTASI
 

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 10

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

ÇORUM DAĞLARI HARİTASI

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

11

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

ÇORUMLU DERGİSİNDE YAYINLANAN TOPOĞRAFİK HARİTA

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

SAYFA BAŞINA GİTMEK İÇİN TIKLAYIP

1

1

BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA KIYMETİ ARTAR!

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR
 
Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 Mahmut Selim GÜRSEL adına tüm hakları saklıdır. M.S.G. ÇORUM
 Hukuka, Yasalara, Telif  ve Kişilik Haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir.
ÇORUM 2020
DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

 

 

ÇORUM COĞRAFYASI

 
İNCELEYECEĞİNİZ BÖLÜM İÇİN TIKLAYINIZ!
Mahmut Selim GÜRSEL TAKDİM
Hayat Hikayesi
ÇORUM AKARSULARI VE BARAJLAR İLE GÖLETLER
ÇORUM DAĞLAR
İKLİM KUŞAKLARI
OVALAR
VADİ (Boğazlar)
NÜFUS
DEPREM
GENEL HARİTA
AKARSU HARİTASI
DAĞLAR HARİTASI
TOPOĞRAFİK HARİTA
 

 01

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

KİTAP ismi  Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

TAKDİM           

Bir kitabın doğması, o kitabı yazmaya kalkan kişinin amacına ve bilgi birikimine göre değerlendirilmesi uygun olarak görülmelidir.

            Elinizde bulunan bu çalışmanın sizlere ulaşması için günlerini veren bu çabası için şükranlarımı sunarken, bu çalışmada da benim ufacık bir katkımın da bulunması beni bahtiyar etmiştir.

            Bu çalışma ile sizlerde bazı bilgileri edinmiş ve faydalanmış olarak uzun yılların birikimlerinden aydınlanacağınızı göreceksiniz.

            Bilgi; yazılmadıkça kaybolmaya açık birikimlerdir. Her insan bir kitaptır; onu okumamız gereklidir.

            Tanımadığımız ve anlamadığımız kişiler hakkında nasıl kararlar veremezsek; bir çalışmayı da incelemeden, okumadan karar veremeyiz. 

Mahmut Selim GÜRSEL  

BU ÇALIŞMA TELİF ESERİDİR İZİN ALMADAN KULLANMAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

02

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

  Mahmut Selim GÜRSEL
 
GÜRSEL YAYINEVİ ve ÇORUMLU DERGİSİ SAHİBİ
 
1947  tarihinde babamın subay olarak bulunduğu Erzurum'da bir at arabasında doğum evine giderken doğmuşum. Babam  Eminsu Ali Rıza Gürsel,annem ise Fahriye hanımefendi idi. 
 
İlkokula İskenderun'da başladım. Ankara' da bitirdim. Ankara Yenimahalle  Ortaokulunun birinci  sömestrsinde  babamın  emekli olmasından dolayı 1960 yılında Çorum'a gelince Atatürk Ortaokuluna devam ettim. Babamın "oku da oğlum ceketimi satar  seni  okuturum" diyerek bana yaptığı nasihatleri ters tepki  yaptı. İlkokul sıralarında okuyarak pilot olmanın düşlerini kurardım. Bu hayalim gerçekleşmedi. Babamın baskısı karşısında babama okumuyorum diyerek okulu birinci sınıfta bıraktım. Marangoz çırağı olarak Azmi Başar ustanın yanına girdim.  Askere gidene kadar ustanın yanında çalıştım. 1967 tarihin de askerlik dönüşü, 28 Mart 1969 Ankara  Emniyet   Müdürlüğüne teknisyen  olarak göreve  başladım.  Ortaokulu dışarıdan 2 yılda bitirdim 09 Ekim 1972  tarihinde polis memuru olarak Ankara'da altıncı şube ve kara kollarda çalıştım. 16 Eylül  1973  tarihinde  Selma (Kurşuncu) Hanımefendi ile evlendim.  10 Temmuz 1978 yılında ayında naklen Çorum İl Halk Kütüphanesine Memur olarak geçtim.  Dışarıdan  Çorum Ticaret Lisesini iki yılda bitirdim. Kendi kendime Osmanlıcayı öğrenmeye uğraştım, Hat sanatı ile biraz ilgilendim 150 ye yakın Ser levham var, Çorum Güzel Sanatlar Galerisinde  ve Kütüphane salonlarında bu levhaları sergiledim.  03 Ağustos 1988 tarihinde İl Halk Kütüphanesi Müdür yardımcılığına atandım. 
 
1990  tarihinde ilk kitabım olan Dewey Onlu Tasnif isimli kütüphanelerdeki kitapların tasnifi yapılan kitabı 10 yıllık bir araştırma ve çalışma iye "Alfabetik Onlu Tasnif Fihristi (Dewey)" kitap haline getirip Kültür Bakanlığına sundum.   Kitabımdan Türkiye'deki bütün kütüphanelere  dağıtılmak  üzere 1000 adet satın aldılar.
 
 
Marangozluk,oymacılık, polis memurluğu,memurluk  ve  idarecilik yaptım. Her çalıştığım meslekte çeşitli önemli olaylar oldu ise de son çalıştığım kurumda  bence en önemli bir hatıramı anlatmak istiyorum: Kütüphanedeki çalışmalarım  ve " El  Yazması Kitapların Çorum'da kalması için verdiğim  çabalar neticesinde  Bitlis Tatvan’a tayin edilme olayım beni çok yıktı. Fakat bu  üzüntümün  boş olduğunu  zamanla  gördüm. Rabb’imin  izni  ile Hacca gitmek nasip oldu, iki kitap daha yayımladım ve elinizde bulunan bu derginin çıkmasına vesile oldum. Mesleklerin  insanlara sağladığı maddi avantaj olarak,evinizi geçindirecek,namerde muhtaç  etmeyecek  avantajından  başka,manevi olarak;sizin yaptığınız işlerle ilgili karşılaştığınız problemleri değerlendirirseniz avantajların neler olabileceğini hayat okulundan  öğrenmiş  oldum.
 
1993 yılında Türkiye'deki bütün kütüphanelerde bulunan " El Yazması " kitapların Ankara Milli Kütüphanesine toplanma kararı veren Kültür Bakanlığına karşı Çorumlu hemşerilerimi haber dar ettim, mahalli radyodan ve gazeteler ile parti il Başkanlarını ile Millet Vekilimiz Adnan Türkoğlu ve Belediye Başkanımız rahmetli Turan Kılıççıolu'nun destekleri ve diğer kuruluşların da katkısı ile "El Yazma kitapları" Çorum'da kaldı. Açık öğretim için üniversite sınavlarına girip kazandım. İkinci sınıfta iken Çorum'a tam teşekküllü bilgisayar ortamında bir kütüphane kazandırmaktır. Yazma kitapların korunması ve Çorum'da kalması için yaptığım girişimim yüzünden 25 Nisan 1994 tarihinde Tatvan Bitlis'e Müdür olarak tayinim çıktı, tayin edildiğim yere gitmeyerek emekliliğimi istedim.
 
1994 Tarihinde nasip oldu eşimle birlikte Hacı olduk.
 
27 Mayıs 1998 tarihinde Çorum'da ilk Kültür Bakanlığından tescilli "Gürsel Yayınevi" tarafımdan açıldı. 
 
Yazı yazmaya beni  kimse  teşvik  etmedi   Kütüphane için hazırladığım  kitap beni  yazmaya teşvik etti. Yazılarım mahalli basında yayımlandı. Yazılarımdan dolayı bir ödül almadım; fakat kitapları ve bu dergi benim için en büyük ödüldür. 
 
Yayımlanmış çalışmalarım : 
 
" Alfabetik Onlu Tasnif Fihristi (Dewey) Haziran 1991 ", 
"Çorum 97 1997"
"Çorum'da Yatan Meşhur Yatırlar Haziran 1997- 2. basım 1998",
" Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih Ve Edebiyat Dergisi Temmuz 1998,
" Sarı Çiğdem Şiir Defteri  Mart 2002" ,  
“Çorum 2002” adlı basılmış çalışmalarım bulunmaktadır. 
"Menakıb-ı Koyun Baba 2004"
"Çorum Yemekleri 2004 Eşimin Çalışması"
"Hacım Ağustos 2007"
"Çorumlular ve Çorum'a Hizmet Edenler Temmuz 2008"
 
Bakanlığa sunulmuş;"Alfabetik Türk ve Yabancı Yazarlar Fihristi" ve "Ne Nerede Başlıklı Arama Fihristi" basım için  hazır  beklemektedir.  Yazılarım  daha çok araştırma dalı ile makale türüdür. Tiyatro çalışmalarım,şiir ve  hikaye denemelerim bulunmaktadır.   Şu  anda  dergimde yazılarım çıkıyor. Benim okuyucularıma  diyeceklerim  şudur ki. Doğru bildiğiniz konuları savunun. Bu  savunmanız  size belki tepkiler getirecektir. Bu  tepkileri inceleyerek doğru olup olmadığını araştırın. 
 
Saygılarımla. 

BU ÇALIŞMA TELİF ESERİDİR İZİN ALMADAN KULLANMAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 

 01

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

İLİMİZDE BULUNAN AKARSULAR

Çorum İlinde  bulunan  akarsular  Kızılırmak ve Yeşilırmak havzalarına dökülürler.

KIZILIRMAK:İlimizin içerisine Bayat ilçesi sınırları içerisinde girerek,kuzey doğu istikametinden akarak Bayat çayını alır,Bayat ilçesi topraklarında 20 kilo metre  aktıktan  sonra, İskilip ilçesi topraklarına geçer ve  Şehir Meydan çayını alarak  İskilip  topraklarında  32  kilometre akar,Merkez ilçe topraklarına girer. Merkez  ilçe topraklarından sonra Laçin ilçesi  ve  Dodurga  ilçesi  sınırını teşkil eder  ve Dodurga çayı ile Hamamözü çayını alarak  28  kilometre  akar ve Osmancık  ilçesi  topraklarına girer ve Kavas çayını alır  Osmancık  topraklarında 32 kilometre akar ve Kargı ilçesine  girer  ve  Değirmen deresi ile Devrek çayını alır, Devres  çayı birleşiminde  yaklaşık kırk derece dönerek  doğuya yönelir,Kargı düzlülüğünü  meydana  getirir. Kamil bucağından gelen Avlağı deresini alarak 70 kilometre  olmak üzere  182 km. uzunluğu bulur ve Sinop iline girer. Kızılırmağın genişliği  100  ile  500 metreyi bulan genişliği ve 1 ile 15 metre   derinliği  bulunan  yatağında Akar. Irmağın  Çorum  topraklarında  aktığı yatağında iki önekli çağlayan bulunur

Kızılırmak üzerinde ilimizde önemli  üç köprü bulunmaktadır. Bunlar :Çorum skilip yolunu bağlayan, Salur köyünün güneyinde bulunan  köprü, Osmancık  ilçesinde bulunan tarihi Koyunbaba Köprüsü, ve  Avşar Köyünde Çorum-Kargı yolunu bağlayan köprüdür.

DELİCE  SUYU  (IRMAĞI): Kızılırmağın kollarından Delice suyu Sungurlu ilçesinin en önemli akarsuyudur. 80   kilometreyi  bulan  Budak  özüderesinin  kolları olan Kamilli ve Diğ  çaylarından  beslenir. Delice ırmağı Kırıkkale ve Çankırı illeri arasında sınır teşkil eder.

YEŞİLIRMAK:Bu ırmağın havzasına dökülen Çekerek ırmağı sularının önemli kısımlarını Çorum Merkez ilçe, Mecitözü ve  Ortaköy  ilçelerinin dere ve çay  suları ile birleşmesiyle oluşur.

ÇORUM ÇAT SUYU DERİN ÇAY: Çomarbaşı deresi ile Sıklık deresinin  birleşmesiyle  il merkezinde Derin çay adını alır. Hatap  ve Yılgınözü  çayıyla birleşerek  Ahilyas  deresi  birleşerek Ahilyas deresi oluşur.  Bu dere;Derinçey  ile birleşerek  Çorum suyunu meydana getirir. Alaca suyu ile birleşerek Çorum Çat su yu adını alır.  Amasya  topraklarına  girerek  Çekerek ırmağı ile birleşir.

MECİTÖZÜ ÇAYI: Kırklar  dağından  doğar.  Mecitözü ilçesi yakınından  geçerek  Amasya  topraklarına   giderek Çorum Çat  suyu ile birleşir.

ÇEKEREK  IRMAĞI: Ortaköy  ilçe   topraklarının  az bir kısmından geçerek Amasya il topraklarına girer.

 ÇORUM İLİNİN BAŞLICA AKARSULARI  DSİ 1994 


Akarsuların Adı                    İl İçinde Uzun.Km.    Debisi Metreküp/S 
Kızılırmak                                  154                       235 
Delice çayı                                   71                         52.4 
Devrez suyu                                 11                         35 
Alaca çayı                                    93                        11 
Çorum çayı                                  47                          0.850 
Çekerek çayı                               16                         37.8

 

İLİMİZDE BULUNAN GÖL VE GÖLETLER

Çorum ili sınırlarında tabi olarak önemli göl bulunmamaktadır.   Merkez  ilçede  Eymir gölü  adı verilen göl bir birikintidir. Yazın suları oldukça azalmaktadır. Derinliği 1 metreyi geçmez.  Merkez  ilçede  yağışların  bol olduğu  dönemlerde Uyuz ve Kırkgöz adı verilen  küçük gölcükler bulunmaktadır. Çoğunlukla bunlar  yaz mevsiminde kurur. Osmancık ve  Kargı ilçelerinde  tümsek tepelerinin üzerinde  tektonik özellikleri bulunan birkaç küçük göl bulunmaktadır.

Göletler  bakımından  Çorum  oldukça zengin sayılmaktadır. 

Kızılırmak  üzerinde fizibilitesi  yapılmış olan  Obruk  Barajının  ihalesi 25 Kasım 1985  tarihinde yapılmıştır.  2002  tarihinde  barajın gövde inşaatı bitmiş olup;2003 yılında ödenek gelmesi halinde  hizmete girmesi beklenmektedir. İlimiz topraklarında bulunan göletlerin listesi aşağıdadır.

GÖLETLER

 

1-Çorum barajı           

 

Çorum Belediye İçme suyu temini

2-Merkez Seydim I ve II.

 

Çorum Belediye İçme suyu temini

3-Alaca barajı 

1300Ha

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

4-Merkez Ahmetoğlan

35Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

5-Merkez Evciyeni Kışla

50Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

6-Alaca Geven

30Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

7-Alaca Bozdoğan

85Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

8-Alaca Gökkaya

41Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

9-Alaca Sincan

94 Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

10-Kargı Aksu

39Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

11-Kargı Gökdoğan

110.Ha

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

12-Mecitözü Gökkaya

100 Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

13-Ortaköy Pınarlı

50 Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

14-Sungurlu İnegazili

35.Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

15-Alaca Çopraşık         

48 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

16-Alaca Ürülükaya

250 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

17-Alaca Soğucak         

74 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

18-Alaca Çatak

72 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

19-Alaca Atatürk           

355 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

20-Alaca Sarısüleyman

80 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

21-Alaca Seyitnizam

353 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

22-Laçin Kuyumcu        

 

 

 

İnşa Halinde Bulunan barajlar

 

 

 

1-Yenihayat barajı  

 

1990 tarihinde yapılmaya başlandı

 

Projeye Alınan barajlar

 

 

 

1-Alaca Koçhisar         

1267 Ha.

8.12.1994 Tarihinde ihale edildi

 

2-Hatap          

2364 Ha.

25.11.1994 Tarihinde ihale edildi

 

3-Düvenci

3350 Ha.

 

 

4-Tanrıvermiş

1860 Ha.

 

 

5-Obruk

4821 Ha.

 

 

6-Tanözü

288 Ha.

 

 

7-Sungurlu

300 Ha.

 

 

8-Mecitözü Hüyük 

748 Ha.

 

 

9-Kızılırmak  Dutludere

5688 Ha.

 

 

10-Cemilbey

13358 Ha.

 

 

11-Çekerek

927 Ha.

 

 

 

 

İLİMİZDE BULUNAN KAYNAK VE YERALTI SULARI

 İlimizde  yağışların  1/10    yeraltına  geçmektedir. Bu yeraltı  sularının  birçok  kaynağı beslemektedir. Merkez ilçede bulunan suların tuz oranı yüksek düzeyde olması na karşın, Hüdaverdi  artezyeni önemli bir kuyudur. Alaca,Mecitözü ve Kargı ilçelerinde önemli yeraltı sularının bulun duğu DSİ tarafından tespit edilmiştir.

Çorum  Merkez  ilçede   içme  suyu  amaçlı kullanılan,Melikgazi,Mürsel  I ve II  ve  yeni  açılan II.  Sarılık suyu,Serpin suyu,İçeri dere suyu ve Sağmaca suyu kaynaklarından faydalanılmaktadır. Ayrı yeten şehrin  çevre sinde  Çalköy,Konaklı ve diğer yeraltı suları sondaj usulü ile çıkartılarak  şehir  ihtiyacı  için  getirilmeye  çalışılmakta  olup, Çorum  barajı, Seydim I  ve  II  barajlarının suları içme amacıyla  kullanılmaktadır. Yapımı biten  Yeni  Hayat barajı Çorum'un su ihtiyacı için kullanılmaktadır.

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 02

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

İLİMİZDE BULUNAN DAĞLAR
Çorum ili sınırlarında genellikle fazla yüksek olmayan dağlar  bulunmaktadır.  Merkez  ilçenin  güneyin de Dörttepe silsileleri,batıda  Alagöz ve Köse dağları, kuzeyde ise  Eğerci dağı sıraları yer alır.

Dağlar ve Tepeler Yükseklik Sırasına Göre Düzenlenmiştir  Kaynak 1973 Çorum İl Yıllığı

Kargı Erenler Tepesi  Kös Dağı Üzerinde 2097 

Kargı Türbe Tepesi  1981 

Kargı Tepelice Tepesi  1948 

Kargı Dursun Tepesi  1889 

Mecitözü Kara Tepe  1846 

Mecitözü Kırklar dağı  1791 

Merkez Eğerci dağı  1765 

Merkez Çal dağı  1730 

Osmancık Dede Çal  1730 

Sungurlu Kartal Tepe  1700

İskilip Sakarözü Dağı  1650

İskilip Deveci Dağı  1650

Merkez Alagöz Dağı  1650 

Sungurlu Nöbetbaba Dağı  1641 

Mecitözü Karadağ  1620 

Merkez Dört Tepe  1500

Sungurlu Ziyaret Tepe  1425

Alaca Hırkababa Tepesi  1425 

Sungurlu Beşdam Dağı  1425 

Mecitözü Avkat Dağı  1316 

Sungurlu Ağcayürek Tepesi  1316 

Sungurlu Alatepe  1236 

Sungurlu Manastır Dağı 1070 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 03

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

İKLİM KUŞAKLARI

KARADENİZ İKLİM KUŞAĞI:

İlimizin  içerisinden geçen Kızılırmak sınırının  kuzeyinde  kalan  kısımlar ile Kızılırmak  havzası içerisinde bulunan yerler Orta Karadeniz Bölgesinde  bulunmaktadır.

Bu  ilçelerden Bayat,Dodurga,İskilip,Kargı,Laçin, Oğuzlar, Osmancık  ve Uğurludağ tipik Karadeniz ikliminin tesirinde bulunur. Karadeniz ikliminin  özellikleri : rutubetli ve bol yağışlı ılıman  bir  karakter taşır.Kışları bol yağışlı olmakla  beraber  İç  Anadolu  ikliminin  tesirinde yazları sıcak geçer.

İÇ ANADOLU İKLİM KUŞAĞI :

Kızılırmak  sınırlarının güneyinde  bulunan  bölgede  kalan merkez ilce,Alaca,Boğazkale, Mecitözü, Ortaköy ve Sungurlu ilçelerimiz  İç Anadolu ikliminin tesirinde kalır. İç Anadolu ikliminin  özelliklerinden  olan  yazları sıcak, kışları soğuk geçer. Kara deniz ikliminin biraz tesiri ile kış ayları uzun  sürmeden  sayılı soğuk günleri kapsar. Yağışlar  çoğunlukla  az olur. Bu nedenle   ilimiz, Karadeniz  iklimi  ile İç Anadolu  iklimi  olan  Step ikliminin sınırı durumundadır.

1929-1994 tarihleri arasında ortalama yağış grafiği aşağıda verilmiştir.

            ÇORUM İLİ İKLİM VERİLERİ

AYLAR

2001 YILI 0RTALAMA SICAKLIK (0C)

UZUN YILLAR ORTALAMA SICAKLIK (0C)

2001 YILI TOPLAM YAĞIŞ (mm)

UZUN YILLAR ORTALAMA YAĞIŞ (mm)

OCAK

1,8

-0,1

5,0

37,2

ŞUBAT

3,3

0,6

21,1

29,5

MART

9,3

4,6

29,7

36,9

NİSAN

11,8

10,6

30,9

47,3

MAYIS

13,6

14,5

97,5

62,8

HAZİRAN

19,9

17,7

6,1

51,5

TEMMUZ

23,3

20,8

52,9

19,5

AĞUSTOS

22,9

20,6

0,6

13,3

EYLÜL

19,7

17,0

1,5

19,5

EKİM

11,5

11,5

9,6

26,6

KASIM

6,0

5,3

48,1

33,5

ARALIK

2,4

1,9

122,5

45,1

YILLIK ORT./TOPL.

12,1

10,4

425,5

422,7

Kaynak: Meteoroloji Md.

MEVSİMLER

İLKBAHAR MEVSİMİ:

Azor Antisiklonunun  etkisi ile ilimiz,  güney batıdan esen Lodos rüzgarının tesirine girer. Bol yağış gösteren Lodos rüzgarı,ilimizde ilkba harın  ilk  aylarında kar olarak düşer ve yerde fazla  kalmayarak  çabucak erir. Mevsimin ikinci ayında bol  yıldırımlı yağışlar  görülür. Ani ısı değişikliğinden bu yağışlar dolu şeklinde inebilirler.

YAZ MEVSİMİ:

Azor Antisiklonunun  kuzeye ilerlemesi neticesinde, Karadeniz alçak basınç  haline gelir. İlimizde  Poyraz  adını verdiğimiz  rüzgar kuzey doğu istikametinden  Mayıs  ayından  Ekim ayına kadar devam eder. Çoğunlukla öğleden sonra  başlayan Poyraz gece 21-22 sıralarına kadar eser.Poyraz nemli ve serin  olması nedeniyle bağ ve bahçeler için faydalıdır. Poyraz rüzgarı ; yaz  aylarının  ılık olarak geçmesini sağlar.  Yağış yaz aylarında ender görülür. Ters yel ismi verilen İç Ana dolu'dan gelen rüzgar tarım alanlarına büyük zarar verir.

SONBAHAR MEVSİMİ:

İlimizin   en sakin mevsimi sayılır. Bazen kış aylarına sarkar, Kasım ayı  sonuna kadar  uzayabilir. Halkımız  bu  aylara  Sağır aylar adını verir.

KIŞ MEVSİMİ:

Anadolu,  Sibirya  Antisiklonunun etkisi altında  olduğundan, kuzeyden gelen Yıldız rüzgarının tesirine girer. Açık ve berrak havalarda şiddetli  soğuklara neden olmaktadır.

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 04

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

İLİMİZDE BULUNAN OVALAR

Birinci ve  üçüncü jeolojik  zamanlarda  meydana gelen yer kabuğu nedeni ile,dördüncü zaman iklim mevcut bulunan ovalar meydana gelmiştir. Aşağıda bulunan  levhada bulunduğu ilçeler ve isimler gösterilmiştir

 

    Ovaların deniz seviyesi yükseklikleri ve yaklaşık km2      Kaynak 1973 Çorum İl Yıllığı
Ovanın Adı.................................................yüksekliği..............alanı
Merkez Boğabağı  ......................................8000-820..............70 km2
Merkez Ovasaray ovası .............................700-800..............375 km2
Merkez Seydim ovası ........................................950 ..............50 km2
Merkez  ve İskilip Irmak ovası ..................500-550.............600 km2
Merkez ve Mecitözü Düvenci ........................  900 ..............32 km2
Merkez ve Osmancık Hamamözü ovası ....450-500...............30 km2
Alaca Hüseyin ovası .............. ....................725-87............. 264 km2
Hacıhamza Kızılırmak kıyısı ovaları  ........400-420........... 1472 km2
İskilip Dedesi ovası  .............. .............. ...500-550..............250 km2
İskilip Taybı ovası ...................................550-560..............144 km2
Kargı Devraz Çayı kenarı ovaları..............400-450.............1360 km2
Kargı Kızılırmak Kıyısı ovaları ................270-450.............Irmak boyu
Mecitözü ovası .............. .................................850..............100 km2
Osmancık ovası .............. .............. ..........300-350..............300 km2
Sungurlu Budaközü ovası ........................550-580 .............750 km2
Sungurlu Delice ovası .............. ................550-600..............300 km
2

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 05

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

İLİMİZDE BULUNAN VADİLER (Boğaz)

İlimizde bulunan ve genellikle boğaz olarak tabir edilen başlıca vadiler  şunlardır.  Dana boğazı,Harami deresi boğazı,Hatap boğazı,Hışır boğazı, Kırkdilim boğazı,Sacayak boğazıdır. Ayrıyeten Kızılırmak, Bayat,İskilip,Merkez ilçe, Oğuzlar, Laçin, Dodurga, Osmancık  ve Kargı ilçeleri topraklarından geçen bir çok boğaz ve vadiler  içerisinden  geçmektedir. Bu  boğaz ve vadilerden geçen akarsuların debileri mevsimler itibariyle az veya çok olmaktadır.

DANA BOĞAZI:Çorum  ovası ile Seydim ovası arasında  bulun maktadır.6.5 kilometre  uzunluğundadır.  Başlangıç noktası Harami  vadisi  başlangıcı ile birleşir.

HARAMİ BOĞAZI: Seydim   ovası ile   Dedesi ovası arasında  bulunmaktadır. Başlangıç noktası Harami vadisi başlangıcı ile birleşir.

HATAP BOĞAZI:  Merkez  Bozboğa  ovası ile Alaca  Hüseyin ovası arasında  bulunan  16 kilometre uzunluğunda  bulunmaktadır. Hatap  çayı bu vadiden geçmektedir.

HIŞIR BOĞAZI: Alaca  suyu  ile  Çat   suyunun birleştiği yerdedir.

KIRDİLİM BOĞAZI: Merkez  ilçenin  kuzeyinde  bulunan Eğerci dağları ile,batı kısmında bulunan Ala göz ve Kösedağları arasında bulunur, Çorum-Osmancık yolu buradan geçmektedir.

SACAYAK BOĞAZI: Çorum Çat suyu ile Çekerek ırmağının birleştiği yerde bulunmaktadır. Sacayak ismi vadiye açılan üç boğazdan almıştır.

SIKLIK BOĞAZI: Merkez  ilçenin Samsun yolu üzerinde bulunmaktadır. Çorum ovası ile Düvenci ova sının  sınır  vazifesini  görür. 7 kilometre uzunluğunda olup, Sıklık  suyu  bu  boğazdan geçerek ,Derin  çaya karışır.

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 
 

 06

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

NÜFUS    

            Çorum, 20 Nisan 1924 gün ve 491 sayılı yasayla Alaca, İskilip, Osmancık, Mecitözü ve Sungurlu ilçeleri kendisine bağlanarak il durumuna getirilmiştir. 1953’te Kastamonu’nun Kargı İlçesi de Çoruma bağlanmıştır. 1958’de Bayat, 1959’da Ortaköy, 1987’de Boğazkale ve Uğurludağ, 1990’da da Laçin, Oğuzlar (Karaören)  ve Dodurga ilçe haline dönüştürülmüştür. İlin merkezle birlikte 14 ilçesi, ve ilçelere bağlı toplam 38 belde ve 735 köy mevcuttur. 
            Yüzölçümü bakımından Türkiye’nin 20’nci büyük ili olan Çorum’un, 22.10.2000 yılı genel sayımı sonuçlarına göre nüfusu 597.065’dir. İl genelinin nüfus yoğunluğu km²‘ye 47 kişidir. İlde en az nüfus yoğunluğu km2’ye 15 kişi ile II. alt bölgede yer alan Kargı İlçesinde olup, en fazla nüfus yoğunluğu ise km2’ye 94 kişi ile I. alt bölgede yer alan il merkezindedir. Alt bölgeler bazında ise, en az nüfus yoğunluğu km2’ye 32 kişi ile II. alt bölgede, en fazla nüfus yoğunluğu da km2’ye 73 ile I. alt bölgededir.
Aynı sayımda Türkiye’nin 81 il, 850 ilçe ve 37.366 bucak ve köyündeki  nüfusu 67.803.927’dir. Yıllık nüfus artış hızı binde 18,28 olarak hesaplanmış olup, doğal göl ve baraj göllerinin dahil edilmediği 769.604 km2’lik yüz  ölçümünde, nüfus yoğunluğu km2’ye 88 kişidir.
2000 genel nüfus sayımına göre; Çorum İlinin ilçeler üzerinden köy ve çiftçi  ailesi sayısı ile kırsal nüfusun dökümü aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
Tablo 6 Çorum İli Nüfus Verileri

ALT BÖLGELER

İLÇELER

2000 YILI

YÜZÖLÇÜMÜ (km2)

NÜFUS YOĞUNLUĞU (km2 başına kişi)

TOPLAM NÜFUS

ŞEHİR NÜFUSU

KÖY NÜFUSU

I.ALT BÖLGE

Merkez

221.699

161.321

60.378

2.367,75

94

Mecitözü

26.064

5.787

20.277

937,32

28

Ortaköy

11.820

3.349

8.471

242,00

49

TOPLAM

259.583

170.457

89.126

3.547,07

73

II.ALT BÖLGE

 

Osmancık

53.758

28.423

25.335

1.202,50

45

Kargı

20.388

5.728

14.660

1.343,06

15

Dodurga

10.439

3.431

7.008

200,50

52

Laçin

9.425

2.153

7.272

207,82

45

TOPLAM

94.010

39.735

54.275

2.953,88

32

III.ALT BÖLGE

İskilip

45.327

19.648

25.679

1.200,99

38

Bayat

30.574

7.381

23.193

827,05

37

Uğurludağ

16.265

7.648

8.617

372,58

44

Oğuzlar

9.083

4.678

4.405

102,82

88

TOPLAM

101.249

39.355

61.894

2.503,44

40

IV.ALT BÖLGE

Sungurlu

80.840

35.397

45.443

2.174,80

37

Alaca

53.193

24.983

28.210

1.349,65

39

Boğazkale

8.190

1.970

6.220

254,97

32

TOPLAM

142.223

62.350

79.873

3.779,42

38

ÇORUM İLİ GENELİ

597.065

311.897

285.168

12.783,81

47

Kaynak: Nüfus Md., Çorum Tarım İl Md.

Halkın %52’si şehir merkezlerinde, %48 ’i ise bucak ve köylerde yaşamakta olup, dengeli sayılabilecek bir dağılım söz konusudur. I. Alt bölgede şehir nüfusu köy nüfusundan fazladır. Fakat; bu alt bölge incelendiğinde Mecitözü ve Ortaköy İlçelerinde de köy nüfusunun şehir nüfusundan fazla olduğu, Merkez ilçedeki nüfus fazlalığının buna yol açtığı görülmektedir. Diğer alt bölgelerde köy nüfusu şehir nüfusundan fazladır. Genel olarak İl Merkezi hariç, diğer bölgelerin tamamında kırsal nüfus kentsel nüfustan fazladır.

 

Tablo 7. Nüfusun Yaş Gruplarına Göre Dağılımı 1990

 

ORAN (%)

ÇORUM

ORAN (%)

Toplam Nüfus

100

609.863

100

Erkek

49

294.082

48

Kadın

51

315.781

52

0-9 Yaş Grubu

22

145.097

24

10-19 Yaş Grubu

24

145.705

24

20-64 Yaş Grubu

49

286.537

47

65 ve üstü Yaş Grubu

5

32.524

5

Kaynak : DİE 1990

 

Yukarıdaki tablodan görüldüğü gibi, 0-9 yaş grubuyla 10-19 yaş grubunda Türkiye ortalaması %23 iken, Çorum ortalaması %24’tür. 20-64 yaş grubunda Türkiye ortalaması %50 iken Çorum ortalaması daha iyi olup %47’dir. 65 ve üstü yaş grubunda ise durum Türkiye geneli için %4, Çorum için %5’tir.

 Tablo 8. İş Gücünün İktisadi faaliyet kollarına göre dağılımı (1990)(*)

Nüfus

ÇORUM

ORANI (%)

Toplam

284.218

100

Tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık

214.112

75,3

Madencilik ve taşocakçılığı

1.794

0,6

İmalat sanayi

14.100

5,0

Elektrik, gaz ve su

383

0,2

İnşaat

10.121

3,6

Toptan ve perakende ticaret, lokanta ve oteller

11.658

4,1

Ulaştırma, haberleşme ve depolama

5.035

1,8

Mali kurum, sigorta, taşımaz mallara ait işler, yardımcı iş hizmetleri

2.256

0,8

Toplum hizmetleri sosyal ve kişisel hizmetler

23.836

8,4

İyi tanımlanmamış faaliyetler

923

0,3

Kaynak : DİE,         * 12 ve daha yukarı yaştaki nüfus

 

Yukarıdaki tablodan da görüldüğü üzere, 1990 verilerine göre Türkiye’de iktisaden faal nüfusun %53,7’si, Çorum’da ise %75,3’ü (214.112 kişi)) tarım ve ormancılıkta faaliyet göstermektedir. 2000 yılında hazırlanan “Türkiye  Hayvancılık Sektörü Notu’nda” ise Tarımın istihdamdaki payı Avrupa’da %6,5, Türkiye de ise %42 olarak verilmiştir.

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 

 07

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

DEPREMLER

Çorum İli Deprem Riski Dağılım

Yerleşim Yeri Deprem Bölgesi

ÇORUM (MERKEZ)

2

ALACA

3

BAYAT

2

BOĞAZKALE

3

Cemilbey

2

DODURGA

1

Hacıhamza

1

İSKİLİP

1

Kamil

1

KARGI

1

Kunduzlu Beldesi

1

LAÇİN

1

MECİTÖZÜ

1

OĞUZLAR

1

ORTAKÖY

2

OSMANCIK

1

Seydim

3

SUNGURLU

3

UĞURLUDAĞ

3

Kaynak :Bayındırlık İl Md.

 

Kronolojik dizin

03 09  968   41.15 34.75 IX Kastamonu,Corum,Amasya

 

968 Eylül 03  9 şiddetinde
http://www.koeri.boun.edu.tr/sismo/Depremler/thistoric.htm 
1050 Amasya zelzelesi
1075 Çorum'un Bizans'tan alındığı yıl, Danişmend depremi,
1409 II. Beyazıt zamanında olan deprem 40 gün devam etmiştir,
1514 Çorum'un 1/3 ünü harap olduğu, halkın bir kısmının göç ettiği
1543 Çorum Merkezde 30 ev yıkılmıştır,
1558 Gülabibey Camii yıkıldı,
1579 Halk  Çok zarar gördü. Hububattan alınan vergide muaf oldu
1585 H.993 Çorum zelzelesi  ve Amasya zelzelesi               
1668 H.1079 Amasya zelzelesi
1692 senelerinde  seferin on sekizince gecesi  Çarşamba  günü Büyük zelzele olmuştur ,şehirleri köyler  harap olmuştur.
1729 Cemazillievvelin  yirmi altıncı günü Çorum'da kuşluk vaktinde  zelzele  oldu. O gün altı kere zelzele oldu, bir aydan fazla devam etti,İskilip'in bütün evleri harap oldu
1734 Temmuzun sekizinci günü şiddetli bir zelzele oldu.
1759 Muharrem yirmi dördüncü Çarşamba gecesi beşinci  saatte zelzele oldu,
1793 H.1208 Çorum zelzelesi
1800 600 kişi şehri terk etti,
1824 Halk uzun zaman çadırlarda kalmıştır,
1908 H.1326 İskilip zelzelesi
1939 Erzincan depremi, Çorum'da da çok hasar yapmıştır,
1943  tarihi 26-27 Kasım  saat 20 civarında  deprem olmuş, 20  saniye  devam  etmiştir.  2554  ev  yıkılmış  ve 3692  ev   hasar  görmüş, 618  kişi  vefat etmiş,217 yaralı vardı.5375 baş hayvan telef olmuştur,
1991tarihi 31 Aralık 10.30 da 3.3 şiddetinde,
1992 tarihinde 5 Nisan 18.05 de 5.4 şiddetinde olup 6 saniye
 sürdü,
30 NİSAN 2005 ÇORUM DEPREMİ
Yerel saat ile 01:28’de meydana gelen depremin büyüklüğü
Ml (yerel büyüklük) = 4.7  hesaplanmıştır. Depremin dış merkezi,
Çorum ilinin yaklaşık olarak 18 km. kuzeybatısındadır.
Bu büyüklükteki depremler can ve mal kaybına yol açmazlar.
Deprem Çorum iline çok yakın olmasından ötürü özellikle
Çorum, İskilip, Hamamözü, Merzifon, Gümüşhacıköy,
Havza, Suluova, Vezirköprü, Samsun ve Sinop’ta hissedilmiştir.
Bu büyüklükte depremler bölgede çok sık olmasa da birkaç yılda
bir görülmektedir. Depremin olduğu yer, Kuzey Anadolu
Fayı’nın dışında  değerlendirilmelidir. Bölgede zaman zaman
bu tür deprem aktiviteleri görülmektedir.  Aletsel dönemdeki
önemli depremler; 25 Haziran 1910 Osmancık-
Çorum (Ms=6.1),  2 Aralık 1942 Osmancık-
Çorum (Ms=5.9), 11 Aralık 1942 Hamamözü
Vadisi-Çorum (Ms=5.9) ve 14 Ağustos 1996 Mecitözü-Amasya (Ms=5.6) depremleridir. http://www.koeri.boun.edu.tr/sismo
1996  tarihinde 14  Ağustos 1 saat arayla 2 kere
sallandıktan sonra  pek çok sayıda deprem olmuştur.
1997 tarihinde  28 Şubat saat 02.04 de 4.8

 

 

Kaynaklarda Depremler:

Hicri 960 ve Hicri 1247 seneleri zarfında Çorum'a ait zelzeleler.
İ.Sabuncuoğlu (Not: Bir el Yazma kitaptan alınmıştır notu var)
 Hicri 986 Cemazilliahirinin on altıncı Pazar gecesi idi,çarşı,
Pazar, yapı mescitler ve  camiler  harap oldu. (986=1578)
Hicri 1104 senelerinde mahi seferin  on  sekizinci gecesi
leylei Çarşamba idi. Bir azim zelzele  olmuştur ki nice  şehirler 
karyeler  harap  olmuştur. Fi tarih (1104 = 1692) 18 şehri 
seferühayrli  sene  Erbaa  emle  ve  elf vakitler d
e beynel işayeyn  Hicri  1142  senesinde  mahi cemazillievvelin 
 yirmi  altıncı  günü  hazırlanan  ibtidasında iseyn günü nefsi
Çorum'da kuşluk vaktinde  zelzele  oldu. Ol  gün zelzele 
öylece  altı kere oldu,bir aydan ziyade  zelzele  oldu. İskilip 
 şehrinin  cümle  evleri  harap oldu. (1142=1729)
 Hicri 1147 Nefsi  Çorum  mahisaferin  on  yedinci  günü
Temmuzun  sekizinci  günü yevmi  düşenbih  vakti asırdan
iki saat sonra azim zelzele  oldu. ( 1147=1734 )
 Hicri  1172  senesinde  mahi  Muharrem ül  Hare-meyn yirmi
dördüncü  Çarşamba  gecesi  beşinci saatte zelzele
oldu. (1172=1759)

Çorumlu Dergisi 29.sayı
  1-0rta Anadolu'da belli başlı zelzeleler.
  2-1050 H.442 Amasya zelzelesi
  3-1075 H.468 Danişmend'liler  zelzelesi  (Çorum'da)
  4-1415 H.818 Amasya zelzelesi
  5-1509 H.915 Türkiye Büyük zelzelesi
  6-1514 H.920 Çorum zelzelesi
  7-1543 H.950Çorum zelzelesi
  8- 1585 H.993 Çorum zelzelesi  ve Amasya zelzelesi
  9-1668 H.1079 Amasya zelzelesi
10-1793 H.1208Çorum zelzelesi

11-1908 H.1326 İskilip zelzelesi...

şiddetinde hasarsız sarsıntının azalan şiddetiyle 5 sarsıntı oldu.

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 

 08

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

ÇORUM GENEL HARİTA

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 09

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

ÇORUM AKARSULARI HARİTASI
 

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 10

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

ÇORUM DAĞLARI HARİTASI

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

11

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

ÇORUMLU DERGİSİNDE YAYINLANAN TOPOĞRAFİK HARİTA

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

SAYFA BAŞINA GİTMEK İÇİN TIKLAYIP

1

1

BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA KIYMETİ ARTAR!

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR
 
Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 Mahmut Selim GÜRSEL adına tüm hakları saklıdır. M.S.G. ÇORUM
 Hukuka, Yasalara, Telif  ve Kişilik Haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir.
ÇORUM 2020
DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

 

 

ÇORUM COĞRAFYASI

 
İNCELEYECEĞİNİZ BÖLÜM İÇİN TIKLAYINIZ!
Mahmut Selim GÜRSEL TAKDİM
Hayat Hikayesi
ÇORUM AKARSULARI VE BARAJLAR İLE GÖLETLER
ÇORUM DAĞLAR
İKLİM KUŞAKLARI
OVALAR
VADİ (Boğazlar)
NÜFUS
DEPREM
GENEL HARİTA
AKARSU HARİTASI
DAĞLAR HARİTASI
TOPOĞRAFİK HARİTA
 

 01

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

KİTAP ismi  Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

TAKDİM           

Bir kitabın doğması, o kitabı yazmaya kalkan kişinin amacına ve bilgi birikimine göre değerlendirilmesi uygun olarak görülmelidir.

            Elinizde bulunan bu çalışmanın sizlere ulaşması için günlerini veren bu çabası için şükranlarımı sunarken, bu çalışmada da benim ufacık bir katkımın da bulunması beni bahtiyar etmiştir.

            Bu çalışma ile sizlerde bazı bilgileri edinmiş ve faydalanmış olarak uzun yılların birikimlerinden aydınlanacağınızı göreceksiniz.

            Bilgi; yazılmadıkça kaybolmaya açık birikimlerdir. Her insan bir kitaptır; onu okumamız gereklidir.

            Tanımadığımız ve anlamadığımız kişiler hakkında nasıl kararlar veremezsek; bir çalışmayı da incelemeden, okumadan karar veremeyiz. 

Mahmut Selim GÜRSEL  

BU ÇALIŞMA TELİF ESERİDİR İZİN ALMADAN KULLANMAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

02

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

  Mahmut Selim GÜRSEL
 
GÜRSEL YAYINEVİ ve ÇORUMLU DERGİSİ SAHİBİ
 
1947  tarihinde babamın subay olarak bulunduğu Erzurum'da bir at arabasında doğum evine giderken doğmuşum. Babam  Eminsu Ali Rıza Gürsel,annem ise Fahriye hanımefendi idi. 
 
İlkokula İskenderun'da başladım. Ankara' da bitirdim. Ankara Yenimahalle  Ortaokulunun birinci  sömestrsinde  babamın  emekli olmasından dolayı 1960 yılında Çorum'a gelince Atatürk Ortaokuluna devam ettim. Babamın "oku da oğlum ceketimi satar  seni  okuturum" diyerek bana yaptığı nasihatleri ters tepki  yaptı. İlkokul sıralarında okuyarak pilot olmanın düşlerini kurardım. Bu hayalim gerçekleşmedi. Babamın baskısı karşısında babama okumuyorum diyerek okulu birinci sınıfta bıraktım. Marangoz çırağı olarak Azmi Başar ustanın yanına girdim.  Askere gidene kadar ustanın yanında çalıştım. 1967 tarihin de askerlik dönüşü, 28 Mart 1969 Ankara  Emniyet   Müdürlüğüne teknisyen  olarak göreve  başladım.  Ortaokulu dışarıdan 2 yılda bitirdim 09 Ekim 1972  tarihinde polis memuru olarak Ankara'da altıncı şube ve kara kollarda çalıştım. 16 Eylül  1973  tarihinde  Selma (Kurşuncu) Hanımefendi ile evlendim.  10 Temmuz 1978 yılında ayında naklen Çorum İl Halk Kütüphanesine Memur olarak geçtim.  Dışarıdan  Çorum Ticaret Lisesini iki yılda bitirdim. Kendi kendime Osmanlıcayı öğrenmeye uğraştım, Hat sanatı ile biraz ilgilendim 150 ye yakın Ser levham var, Çorum Güzel Sanatlar Galerisinde  ve Kütüphane salonlarında bu levhaları sergiledim.  03 Ağustos 1988 tarihinde İl Halk Kütüphanesi Müdür yardımcılığına atandım. 
 
1990  tarihinde ilk kitabım olan Dewey Onlu Tasnif isimli kütüphanelerdeki kitapların tasnifi yapılan kitabı 10 yıllık bir araştırma ve çalışma iye "Alfabetik Onlu Tasnif Fihristi (Dewey)" kitap haline getirip Kültür Bakanlığına sundum.   Kitabımdan Türkiye'deki bütün kütüphanelere  dağıtılmak  üzere 1000 adet satın aldılar.
 
 
Marangozluk,oymacılık, polis memurluğu,memurluk  ve  idarecilik yaptım. Her çalıştığım meslekte çeşitli önemli olaylar oldu ise de son çalıştığım kurumda  bence en önemli bir hatıramı anlatmak istiyorum: Kütüphanedeki çalışmalarım  ve " El  Yazması Kitapların Çorum'da kalması için verdiğim  çabalar neticesinde  Bitlis Tatvan’a tayin edilme olayım beni çok yıktı. Fakat bu  üzüntümün  boş olduğunu  zamanla  gördüm. Rabb’imin  izni  ile Hacca gitmek nasip oldu, iki kitap daha yayımladım ve elinizde bulunan bu derginin çıkmasına vesile oldum. Mesleklerin  insanlara sağladığı maddi avantaj olarak,evinizi geçindirecek,namerde muhtaç  etmeyecek  avantajından  başka,manevi olarak;sizin yaptığınız işlerle ilgili karşılaştığınız problemleri değerlendirirseniz avantajların neler olabileceğini hayat okulundan  öğrenmiş  oldum.
 
1993 yılında Türkiye'deki bütün kütüphanelerde bulunan " El Yazması " kitapların Ankara Milli Kütüphanesine toplanma kararı veren Kültür Bakanlığına karşı Çorumlu hemşerilerimi haber dar ettim, mahalli radyodan ve gazeteler ile parti il Başkanlarını ile Millet Vekilimiz Adnan Türkoğlu ve Belediye Başkanımız rahmetli Turan Kılıççıolu'nun destekleri ve diğer kuruluşların da katkısı ile "El Yazma kitapları" Çorum'da kaldı. Açık öğretim için üniversite sınavlarına girip kazandım. İkinci sınıfta iken Çorum'a tam teşekküllü bilgisayar ortamında bir kütüphane kazandırmaktır. Yazma kitapların korunması ve Çorum'da kalması için yaptığım girişimim yüzünden 25 Nisan 1994 tarihinde Tatvan Bitlis'e Müdür olarak tayinim çıktı, tayin edildiğim yere gitmeyerek emekliliğimi istedim.
 
1994 Tarihinde nasip oldu eşimle birlikte Hacı olduk.
 
27 Mayıs 1998 tarihinde Çorum'da ilk Kültür Bakanlığından tescilli "Gürsel Yayınevi" tarafımdan açıldı. 
 
Yazı yazmaya beni  kimse  teşvik  etmedi   Kütüphane için hazırladığım  kitap beni  yazmaya teşvik etti. Yazılarım mahalli basında yayımlandı. Yazılarımdan dolayı bir ödül almadım; fakat kitapları ve bu dergi benim için en büyük ödüldür. 
 
Yayımlanmış çalışmalarım : 
 
" Alfabetik Onlu Tasnif Fihristi (Dewey) Haziran 1991 ", 
"Çorum 97 1997"
"Çorum'da Yatan Meşhur Yatırlar Haziran 1997- 2. basım 1998",
" Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih Ve Edebiyat Dergisi Temmuz 1998,
" Sarı Çiğdem Şiir Defteri  Mart 2002" ,  
“Çorum 2002” adlı basılmış çalışmalarım bulunmaktadır. 
"Menakıb-ı Koyun Baba 2004"
"Çorum Yemekleri 2004 Eşimin Çalışması"
"Hacım Ağustos 2007"
"Çorumlular ve Çorum'a Hizmet Edenler Temmuz 2008"
 
Bakanlığa sunulmuş;"Alfabetik Türk ve Yabancı Yazarlar Fihristi" ve "Ne Nerede Başlıklı Arama Fihristi" basım için  hazır  beklemektedir.  Yazılarım  daha çok araştırma dalı ile makale türüdür. Tiyatro çalışmalarım,şiir ve  hikaye denemelerim bulunmaktadır.   Şu  anda  dergimde yazılarım çıkıyor. Benim okuyucularıma  diyeceklerim  şudur ki. Doğru bildiğiniz konuları savunun. Bu  savunmanız  size belki tepkiler getirecektir. Bu  tepkileri inceleyerek doğru olup olmadığını araştırın. 
 
Saygılarımla. 

BU ÇALIŞMA TELİF ESERİDİR İZİN ALMADAN KULLANMAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 

 01

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

İLİMİZDE BULUNAN AKARSULAR

Çorum İlinde  bulunan  akarsular  Kızılırmak ve Yeşilırmak havzalarına dökülürler.

KIZILIRMAK:İlimizin içerisine Bayat ilçesi sınırları içerisinde girerek,kuzey doğu istikametinden akarak Bayat çayını alır,Bayat ilçesi topraklarında 20 kilo metre  aktıktan  sonra, İskilip ilçesi topraklarına geçer ve  Şehir Meydan çayını alarak  İskilip  topraklarında  32  kilometre akar,Merkez ilçe topraklarına girer. Merkez  ilçe topraklarından sonra Laçin ilçesi  ve  Dodurga  ilçesi  sınırını teşkil eder  ve Dodurga çayı ile Hamamözü çayını alarak  28  kilometre  akar ve Osmancık  ilçesi  topraklarına girer ve Kavas çayını alır  Osmancık  topraklarında 32 kilometre akar ve Kargı ilçesine  girer  ve  Değirmen deresi ile Devrek çayını alır, Devres  çayı birleşiminde  yaklaşık kırk derece dönerek  doğuya yönelir,Kargı düzlülüğünü  meydana  getirir. Kamil bucağından gelen Avlağı deresini alarak 70 kilometre  olmak üzere  182 km. uzunluğu bulur ve Sinop iline girer. Kızılırmağın genişliği  100  ile  500 metreyi bulan genişliği ve 1 ile 15 metre   derinliği  bulunan  yatağında Akar. Irmağın  Çorum  topraklarında  aktığı yatağında iki önekli çağlayan bulunur

Kızılırmak üzerinde ilimizde önemli  üç köprü bulunmaktadır. Bunlar :Çorum skilip yolunu bağlayan, Salur köyünün güneyinde bulunan  köprü, Osmancık  ilçesinde bulunan tarihi Koyunbaba Köprüsü, ve  Avşar Köyünde Çorum-Kargı yolunu bağlayan köprüdür.

DELİCE  SUYU  (IRMAĞI): Kızılırmağın kollarından Delice suyu Sungurlu ilçesinin en önemli akarsuyudur. 80   kilometreyi  bulan  Budak  özüderesinin  kolları olan Kamilli ve Diğ  çaylarından  beslenir. Delice ırmağı Kırıkkale ve Çankırı illeri arasında sınır teşkil eder.

YEŞİLIRMAK:Bu ırmağın havzasına dökülen Çekerek ırmağı sularının önemli kısımlarını Çorum Merkez ilçe, Mecitözü ve  Ortaköy  ilçelerinin dere ve çay  suları ile birleşmesiyle oluşur.

ÇORUM ÇAT SUYU DERİN ÇAY: Çomarbaşı deresi ile Sıklık deresinin  birleşmesiyle  il merkezinde Derin çay adını alır. Hatap  ve Yılgınözü  çayıyla birleşerek  Ahilyas  deresi  birleşerek Ahilyas deresi oluşur.  Bu dere;Derinçey  ile birleşerek  Çorum suyunu meydana getirir. Alaca suyu ile birleşerek Çorum Çat su yu adını alır.  Amasya  topraklarına  girerek  Çekerek ırmağı ile birleşir.

MECİTÖZÜ ÇAYI: Kırklar  dağından  doğar.  Mecitözü ilçesi yakınından  geçerek  Amasya  topraklarına   giderek Çorum Çat  suyu ile birleşir.

ÇEKEREK  IRMAĞI: Ortaköy  ilçe   topraklarının  az bir kısmından geçerek Amasya il topraklarına girer.

 ÇORUM İLİNİN BAŞLICA AKARSULARI  DSİ 1994 


Akarsuların Adı                    İl İçinde Uzun.Km.    Debisi Metreküp/S 
Kızılırmak                                  154                       235 
Delice çayı                                   71                         52.4 
Devrez suyu                                 11                         35 
Alaca çayı                                    93                        11 
Çorum çayı                                  47                          0.850 
Çekerek çayı                               16                         37.8

 

İLİMİZDE BULUNAN GÖL VE GÖLETLER

Çorum ili sınırlarında tabi olarak önemli göl bulunmamaktadır.   Merkez  ilçede  Eymir gölü  adı verilen göl bir birikintidir. Yazın suları oldukça azalmaktadır. Derinliği 1 metreyi geçmez.  Merkez  ilçede  yağışların  bol olduğu  dönemlerde Uyuz ve Kırkgöz adı verilen  küçük gölcükler bulunmaktadır. Çoğunlukla bunlar  yaz mevsiminde kurur. Osmancık ve  Kargı ilçelerinde  tümsek tepelerinin üzerinde  tektonik özellikleri bulunan birkaç küçük göl bulunmaktadır.

Göletler  bakımından  Çorum  oldukça zengin sayılmaktadır. 

Kızılırmak  üzerinde fizibilitesi  yapılmış olan  Obruk  Barajının  ihalesi 25 Kasım 1985  tarihinde yapılmıştır.  2002  tarihinde  barajın gövde inşaatı bitmiş olup;2003 yılında ödenek gelmesi halinde  hizmete girmesi beklenmektedir. İlimiz topraklarında bulunan göletlerin listesi aşağıdadır.

GÖLETLER

 

1-Çorum barajı           

 

Çorum Belediye İçme suyu temini

2-Merkez Seydim I ve II.

 

Çorum Belediye İçme suyu temini

3-Alaca barajı 

1300Ha

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

4-Merkez Ahmetoğlan

35Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

5-Merkez Evciyeni Kışla

50Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

6-Alaca Geven

30Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

7-Alaca Bozdoğan

85Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

8-Alaca Gökkaya

41Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

9-Alaca Sincan

94 Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

10-Kargı Aksu

39Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

11-Kargı Gökdoğan

110.Ha

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

12-Mecitözü Gökkaya

100 Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

13-Ortaköy Pınarlı

50 Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

14-Sungurlu İnegazili

35.Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

15-Alaca Çopraşık         

48 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

16-Alaca Ürülükaya

250 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

17-Alaca Soğucak         

74 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

18-Alaca Çatak

72 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

19-Alaca Atatürk           

355 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

20-Alaca Sarısüleyman

80 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

21-Alaca Seyitnizam

353 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

22-Laçin Kuyumcu        

 

 

 

İnşa Halinde Bulunan barajlar

 

 

 

1-Yenihayat barajı  

 

1990 tarihinde yapılmaya başlandı

 

Projeye Alınan barajlar

 

 

 

1-Alaca Koçhisar         

1267 Ha.

8.12.1994 Tarihinde ihale edildi

 

2-Hatap          

2364 Ha.

25.11.1994 Tarihinde ihale edildi

 

3-Düvenci

3350 Ha.

 

 

4-Tanrıvermiş

1860 Ha.

 

 

5-Obruk

4821 Ha.

 

 

6-Tanözü

288 Ha.

 

 

7-Sungurlu

300 Ha.

 

 

8-Mecitözü Hüyük 

748 Ha.

 

 

9-Kızılırmak  Dutludere

5688 Ha.

 

 

10-Cemilbey

13358 Ha.

 

 

11-Çekerek

927 Ha.

 

 

 

 

İLİMİZDE BULUNAN KAYNAK VE YERALTI SULARI

 İlimizde  yağışların  1/10    yeraltına  geçmektedir. Bu yeraltı  sularının  birçok  kaynağı beslemektedir. Merkez ilçede bulunan suların tuz oranı yüksek düzeyde olması na karşın, Hüdaverdi  artezyeni önemli bir kuyudur. Alaca,Mecitözü ve Kargı ilçelerinde önemli yeraltı sularının bulun duğu DSİ tarafından tespit edilmiştir.

Çorum  Merkez  ilçede   içme  suyu  amaçlı kullanılan,Melikgazi,Mürsel  I ve II  ve  yeni  açılan II.  Sarılık suyu,Serpin suyu,İçeri dere suyu ve Sağmaca suyu kaynaklarından faydalanılmaktadır. Ayrı yeten şehrin  çevre sinde  Çalköy,Konaklı ve diğer yeraltı suları sondaj usulü ile çıkartılarak  şehir  ihtiyacı  için  getirilmeye  çalışılmakta  olup, Çorum  barajı, Seydim I  ve  II  barajlarının suları içme amacıyla  kullanılmaktadır. Yapımı biten  Yeni  Hayat barajı Çorum'un su ihtiyacı için kullanılmaktadır.

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 02

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

İLİMİZDE BULUNAN DAĞLAR
Çorum ili sınırlarında genellikle fazla yüksek olmayan dağlar  bulunmaktadır.  Merkez  ilçenin  güneyin de Dörttepe silsileleri,batıda  Alagöz ve Köse dağları, kuzeyde ise  Eğerci dağı sıraları yer alır.

Dağlar ve Tepeler Yükseklik Sırasına Göre Düzenlenmiştir  Kaynak 1973 Çorum İl Yıllığı

Kargı Erenler Tepesi  Kös Dağı Üzerinde 2097 

Kargı Türbe Tepesi  1981 

Kargı Tepelice Tepesi  1948 

Kargı Dursun Tepesi  1889 

Mecitözü Kara Tepe  1846 

Mecitözü Kırklar dağı  1791 

Merkez Eğerci dağı  1765 

Merkez Çal dağı  1730 

Osmancık Dede Çal  1730 

Sungurlu Kartal Tepe  1700

İskilip Sakarözü Dağı  1650

İskilip Deveci Dağı  1650

Merkez Alagöz Dağı  1650 

Sungurlu Nöbetbaba Dağı  1641 

Mecitözü Karadağ  1620 

Merkez Dört Tepe  1500

Sungurlu Ziyaret Tepe  1425

Alaca Hırkababa Tepesi  1425 

Sungurlu Beşdam Dağı  1425 

Mecitözü Avkat Dağı  1316 

Sungurlu Ağcayürek Tepesi  1316 

Sungurlu Alatepe  1236 

Sungurlu Manastır Dağı 1070 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 03

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

İKLİM KUŞAKLARI

KARADENİZ İKLİM KUŞAĞI:

İlimizin  içerisinden geçen Kızılırmak sınırının  kuzeyinde  kalan  kısımlar ile Kızılırmak  havzası içerisinde bulunan yerler Orta Karadeniz Bölgesinde  bulunmaktadır.

Bu  ilçelerden Bayat,Dodurga,İskilip,Kargı,Laçin, Oğuzlar, Osmancık  ve Uğurludağ tipik Karadeniz ikliminin tesirinde bulunur. Karadeniz ikliminin  özellikleri : rutubetli ve bol yağışlı ılıman  bir  karakter taşır.Kışları bol yağışlı olmakla  beraber  İç  Anadolu  ikliminin  tesirinde yazları sıcak geçer.

İÇ ANADOLU İKLİM KUŞAĞI :

Kızılırmak  sınırlarının güneyinde  bulunan  bölgede  kalan merkez ilce,Alaca,Boğazkale, Mecitözü, Ortaköy ve Sungurlu ilçelerimiz  İç Anadolu ikliminin tesirinde kalır. İç Anadolu ikliminin  özelliklerinden  olan  yazları sıcak, kışları soğuk geçer. Kara deniz ikliminin biraz tesiri ile kış ayları uzun  sürmeden  sayılı soğuk günleri kapsar. Yağışlar  çoğunlukla  az olur. Bu nedenle   ilimiz, Karadeniz  iklimi  ile İç Anadolu  iklimi  olan  Step ikliminin sınırı durumundadır.

1929-1994 tarihleri arasında ortalama yağış grafiği aşağıda verilmiştir.

            ÇORUM İLİ İKLİM VERİLERİ

AYLAR

2001 YILI 0RTALAMA SICAKLIK (0C)

UZUN YILLAR ORTALAMA SICAKLIK (0C)

2001 YILI TOPLAM YAĞIŞ (mm)

UZUN YILLAR ORTALAMA YAĞIŞ (mm)

OCAK

1,8

-0,1

5,0

37,2

ŞUBAT

3,3

0,6

21,1

29,5

MART

9,3

4,6

29,7

36,9

NİSAN

11,8

10,6

30,9

47,3

MAYIS

13,6

14,5

97,5

62,8

HAZİRAN

19,9

17,7

6,1

51,5

TEMMUZ

23,3

20,8

52,9

19,5

AĞUSTOS

22,9

20,6

0,6

13,3

EYLÜL

19,7

17,0

1,5

19,5

EKİM

11,5

11,5

9,6

26,6

KASIM

6,0

5,3

48,1

33,5

ARALIK

2,4

1,9

122,5

45,1

YILLIK ORT./TOPL.

12,1

10,4

425,5

422,7

Kaynak: Meteoroloji Md.

MEVSİMLER

İLKBAHAR MEVSİMİ:

Azor Antisiklonunun  etkisi ile ilimiz,  güney batıdan esen Lodos rüzgarının tesirine girer. Bol yağış gösteren Lodos rüzgarı,ilimizde ilkba harın  ilk  aylarında kar olarak düşer ve yerde fazla  kalmayarak  çabucak erir. Mevsimin ikinci ayında bol  yıldırımlı yağışlar  görülür. Ani ısı değişikliğinden bu yağışlar dolu şeklinde inebilirler.

YAZ MEVSİMİ:

Azor Antisiklonunun  kuzeye ilerlemesi neticesinde, Karadeniz alçak basınç  haline gelir. İlimizde  Poyraz  adını verdiğimiz  rüzgar kuzey doğu istikametinden  Mayıs  ayından  Ekim ayına kadar devam eder. Çoğunlukla öğleden sonra  başlayan Poyraz gece 21-22 sıralarına kadar eser.Poyraz nemli ve serin  olması nedeniyle bağ ve bahçeler için faydalıdır. Poyraz rüzgarı ; yaz  aylarının  ılık olarak geçmesini sağlar.  Yağış yaz aylarında ender görülür. Ters yel ismi verilen İç Ana dolu'dan gelen rüzgar tarım alanlarına büyük zarar verir.

SONBAHAR MEVSİMİ:

İlimizin   en sakin mevsimi sayılır. Bazen kış aylarına sarkar, Kasım ayı  sonuna kadar  uzayabilir. Halkımız  bu  aylara  Sağır aylar adını verir.

KIŞ MEVSİMİ:

Anadolu,  Sibirya  Antisiklonunun etkisi altında  olduğundan, kuzeyden gelen Yıldız rüzgarının tesirine girer. Açık ve berrak havalarda şiddetli  soğuklara neden olmaktadır.

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 04

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

İLİMİZDE BULUNAN OVALAR

Birinci ve  üçüncü jeolojik  zamanlarda  meydana gelen yer kabuğu nedeni ile,dördüncü zaman iklim mevcut bulunan ovalar meydana gelmiştir. Aşağıda bulunan  levhada bulunduğu ilçeler ve isimler gösterilmiştir

 

    Ovaların deniz seviyesi yükseklikleri ve yaklaşık km2      Kaynak 1973 Çorum İl Yıllığı
Ovanın Adı.................................................yüksekliği..............alanı
Merkez Boğabağı  ......................................8000-820..............70 km2
Merkez Ovasaray ovası .............................700-800..............375 km2
Merkez Seydim ovası ........................................950 ..............50 km2
Merkez  ve İskilip Irmak ovası ..................500-550.............600 km2
Merkez ve Mecitözü Düvenci ........................  900 ..............32 km2
Merkez ve Osmancık Hamamözü ovası ....450-500...............30 km2
Alaca Hüseyin ovası .............. ....................725-87............. 264 km2
Hacıhamza Kızılırmak kıyısı ovaları  ........400-420........... 1472 km2
İskilip Dedesi ovası  .............. .............. ...500-550..............250 km2
İskilip Taybı ovası ...................................550-560..............144 km2
Kargı Devraz Çayı kenarı ovaları..............400-450.............1360 km2
Kargı Kızılırmak Kıyısı ovaları ................270-450.............Irmak boyu
Mecitözü ovası .............. .................................850..............100 km2
Osmancık ovası .............. .............. ..........300-350..............300 km2
Sungurlu Budaközü ovası ........................550-580 .............750 km2
Sungurlu Delice ovası .............. ................550-600..............300 km
2

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 05

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

İLİMİZDE BULUNAN VADİLER (Boğaz)

İlimizde bulunan ve genellikle boğaz olarak tabir edilen başlıca vadiler  şunlardır.  Dana boğazı,Harami deresi boğazı,Hatap boğazı,Hışır boğazı, Kırkdilim boğazı,Sacayak boğazıdır. Ayrıyeten Kızılırmak, Bayat,İskilip,Merkez ilçe, Oğuzlar, Laçin, Dodurga, Osmancık  ve Kargı ilçeleri topraklarından geçen bir çok boğaz ve vadiler  içerisinden  geçmektedir. Bu  boğaz ve vadilerden geçen akarsuların debileri mevsimler itibariyle az veya çok olmaktadır.

DANA BOĞAZI:Çorum  ovası ile Seydim ovası arasında  bulun maktadır.6.5 kilometre  uzunluğundadır.  Başlangıç noktası Harami  vadisi  başlangıcı ile birleşir.

HARAMİ BOĞAZI: Seydim   ovası ile   Dedesi ovası arasında  bulunmaktadır. Başlangıç noktası Harami vadisi başlangıcı ile birleşir.

HATAP BOĞAZI:  Merkez  Bozboğa  ovası ile Alaca  Hüseyin ovası arasında  bulunan  16 kilometre uzunluğunda  bulunmaktadır. Hatap  çayı bu vadiden geçmektedir.

HIŞIR BOĞAZI: Alaca  suyu  ile  Çat   suyunun birleştiği yerdedir.

KIRDİLİM BOĞAZI: Merkez  ilçenin  kuzeyinde  bulunan Eğerci dağları ile,batı kısmında bulunan Ala göz ve Kösedağları arasında bulunur, Çorum-Osmancık yolu buradan geçmektedir.

SACAYAK BOĞAZI: Çorum Çat suyu ile Çekerek ırmağının birleştiği yerde bulunmaktadır. Sacayak ismi vadiye açılan üç boğazdan almıştır.

SIKLIK BOĞAZI: Merkez  ilçenin Samsun yolu üzerinde bulunmaktadır. Çorum ovası ile Düvenci ova sının  sınır  vazifesini  görür. 7 kilometre uzunluğunda olup, Sıklık  suyu  bu  boğazdan geçerek ,Derin  çaya karışır.

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 
 

 06

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

NÜFUS    

            Çorum, 20 Nisan 1924 gün ve 491 sayılı yasayla Alaca, İskilip, Osmancık, Mecitözü ve Sungurlu ilçeleri kendisine bağlanarak il durumuna getirilmiştir. 1953’te Kastamonu’nun Kargı İlçesi de Çoruma bağlanmıştır. 1958’de Bayat, 1959’da Ortaköy, 1987’de Boğazkale ve Uğurludağ, 1990’da da Laçin, Oğuzlar (Karaören)  ve Dodurga ilçe haline dönüştürülmüştür. İlin merkezle birlikte 14 ilçesi, ve ilçelere bağlı toplam 38 belde ve 735 köy mevcuttur. 
            Yüzölçümü bakımından Türkiye’nin 20’nci büyük ili olan Çorum’un, 22.10.2000 yılı genel sayımı sonuçlarına göre nüfusu 597.065’dir. İl genelinin nüfus yoğunluğu km²‘ye 47 kişidir. İlde en az nüfus yoğunluğu km2’ye 15 kişi ile II. alt bölgede yer alan Kargı İlçesinde olup, en fazla nüfus yoğunluğu ise km2’ye 94 kişi ile I. alt bölgede yer alan il merkezindedir. Alt bölgeler bazında ise, en az nüfus yoğunluğu km2’ye 32 kişi ile II. alt bölgede, en fazla nüfus yoğunluğu da km2’ye 73 ile I. alt bölgededir.
Aynı sayımda Türkiye’nin 81 il, 850 ilçe ve 37.366 bucak ve köyündeki  nüfusu 67.803.927’dir. Yıllık nüfus artış hızı binde 18,28 olarak hesaplanmış olup, doğal göl ve baraj göllerinin dahil edilmediği 769.604 km2’lik yüz  ölçümünde, nüfus yoğunluğu km2’ye 88 kişidir.
2000 genel nüfus sayımına göre; Çorum İlinin ilçeler üzerinden köy ve çiftçi  ailesi sayısı ile kırsal nüfusun dökümü aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
Tablo 6 Çorum İli Nüfus Verileri

ALT BÖLGELER

İLÇELER

2000 YILI

YÜZÖLÇÜMÜ (km2)

NÜFUS YOĞUNLUĞU (km2 başına kişi)

TOPLAM NÜFUS

ŞEHİR NÜFUSU

KÖY NÜFUSU

I.ALT BÖLGE

Merkez

221.699

161.321

60.378

2.367,75

94

Mecitözü

26.064

5.787

20.277

937,32

28

Ortaköy

11.820

3.349

8.471

242,00

49

TOPLAM

259.583

170.457

89.126

3.547,07

73

II.ALT BÖLGE

 

Osmancık

53.758

28.423

25.335

1.202,50

45

Kargı

20.388

5.728

14.660

1.343,06

15

Dodurga

10.439

3.431

7.008

200,50

52

Laçin

9.425

2.153

7.272

207,82

45

TOPLAM

94.010

39.735

54.275

2.953,88

32

III.ALT BÖLGE

İskilip

45.327

19.648

25.679

1.200,99

38

Bayat

30.574

7.381

23.193

827,05

37

Uğurludağ

16.265

7.648

8.617

372,58

44

Oğuzlar

9.083

4.678

4.405

102,82

88

TOPLAM

101.249

39.355

61.894

2.503,44

40

IV.ALT BÖLGE

Sungurlu

80.840

35.397

45.443

2.174,80

37

Alaca

53.193

24.983

28.210

1.349,65

39

Boğazkale

8.190

1.970

6.220

254,97

32

TOPLAM

142.223

62.350

79.873

3.779,42

38

ÇORUM İLİ GENELİ

597.065

311.897

285.168

12.783,81

47

Kaynak: Nüfus Md., Çorum Tarım İl Md.

Halkın %52’si şehir merkezlerinde, %48 ’i ise bucak ve köylerde yaşamakta olup, dengeli sayılabilecek bir dağılım söz konusudur. I. Alt bölgede şehir nüfusu köy nüfusundan fazladır. Fakat; bu alt bölge incelendiğinde Mecitözü ve Ortaköy İlçelerinde de köy nüfusunun şehir nüfusundan fazla olduğu, Merkez ilçedeki nüfus fazlalığının buna yol açtığı görülmektedir. Diğer alt bölgelerde köy nüfusu şehir nüfusundan fazladır. Genel olarak İl Merkezi hariç, diğer bölgelerin tamamında kırsal nüfus kentsel nüfustan fazladır.

 

Tablo 7. Nüfusun Yaş Gruplarına Göre Dağılımı 1990

 

ORAN (%)

ÇORUM

ORAN (%)

Toplam Nüfus

100

609.863

100

Erkek

49

294.082

48

Kadın

51

315.781

52

0-9 Yaş Grubu

22

145.097

24

10-19 Yaş Grubu

24

145.705

24

20-64 Yaş Grubu

49

286.537

47

65 ve üstü Yaş Grubu

5

32.524

5

Kaynak : DİE 1990

 

Yukarıdaki tablodan görüldüğü gibi, 0-9 yaş grubuyla 10-19 yaş grubunda Türkiye ortalaması %23 iken, Çorum ortalaması %24’tür. 20-64 yaş grubunda Türkiye ortalaması %50 iken Çorum ortalaması daha iyi olup %47’dir. 65 ve üstü yaş grubunda ise durum Türkiye geneli için %4, Çorum için %5’tir.

 Tablo 8. İş Gücünün İktisadi faaliyet kollarına göre dağılımı (1990)(*)

Nüfus

ÇORUM

ORANI (%)

Toplam

284.218

100

Tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık

214.112

75,3

Madencilik ve taşocakçılığı

1.794

0,6

İmalat sanayi

14.100

5,0

Elektrik, gaz ve su

383

0,2

İnşaat

10.121

3,6

Toptan ve perakende ticaret, lokanta ve oteller

11.658

4,1

Ulaştırma, haberleşme ve depolama

5.035

1,8

Mali kurum, sigorta, taşımaz mallara ait işler, yardımcı iş hizmetleri

2.256

0,8

Toplum hizmetleri sosyal ve kişisel hizmetler

23.836

8,4

İyi tanımlanmamış faaliyetler

923

0,3

Kaynak : DİE,         * 12 ve daha yukarı yaştaki nüfus

 

Yukarıdaki tablodan da görüldüğü üzere, 1990 verilerine göre Türkiye’de iktisaden faal nüfusun %53,7’si, Çorum’da ise %75,3’ü (214.112 kişi)) tarım ve ormancılıkta faaliyet göstermektedir. 2000 yılında hazırlanan “Türkiye  Hayvancılık Sektörü Notu’nda” ise Tarımın istihdamdaki payı Avrupa’da %6,5, Türkiye de ise %42 olarak verilmiştir.

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 

 07

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

DEPREMLER

Çorum İli Deprem Riski Dağılım

Yerleşim Yeri Deprem Bölgesi

ÇORUM (MERKEZ)

2

ALACA

3

BAYAT

2

BOĞAZKALE

3

Cemilbey

2

DODURGA

1

Hacıhamza

1

İSKİLİP

1

Kamil

1

KARGI

1

Kunduzlu Beldesi

1

LAÇİN

1

MECİTÖZÜ

1

OĞUZLAR

1

ORTAKÖY

2

OSMANCIK

1

Seydim

3

SUNGURLU

3

UĞURLUDAĞ

3

Kaynak :Bayındırlık İl Md.

 

Kronolojik dizin

03 09  968   41.15 34.75 IX Kastamonu,Corum,Amasya

 

968 Eylül 03  9 şiddetinde
http://www.koeri.boun.edu.tr/sismo/Depremler/thistoric.htm 
1050 Amasya zelzelesi
1075 Çorum'un Bizans'tan alındığı yıl, Danişmend depremi,
1409 II. Beyazıt zamanında olan deprem 40 gün devam etmiştir,
1514 Çorum'un 1/3 ünü harap olduğu, halkın bir kısmının göç ettiği
1543 Çorum Merkezde 30 ev yıkılmıştır,
1558 Gülabibey Camii yıkıldı,
1579 Halk  Çok zarar gördü. Hububattan alınan vergide muaf oldu
1585 H.993 Çorum zelzelesi  ve Amasya zelzelesi               
1668 H.1079 Amasya zelzelesi
1692 senelerinde  seferin on sekizince gecesi  Çarşamba  günü Büyük zelzele olmuştur ,şehirleri köyler  harap olmuştur.
1729 Cemazillievvelin  yirmi altıncı günü Çorum'da kuşluk vaktinde  zelzele  oldu. O gün altı kere zelzele oldu, bir aydan fazla devam etti,İskilip'in bütün evleri harap oldu
1734 Temmuzun sekizinci günü şiddetli bir zelzele oldu.
1759 Muharrem yirmi dördüncü Çarşamba gecesi beşinci  saatte zelzele oldu,
1793 H.1208 Çorum zelzelesi
1800 600 kişi şehri terk etti,
1824 Halk uzun zaman çadırlarda kalmıştır,
1908 H.1326 İskilip zelzelesi
1939 Erzincan depremi, Çorum'da da çok hasar yapmıştır,
1943  tarihi 26-27 Kasım  saat 20 civarında  deprem olmuş, 20  saniye  devam  etmiştir.  2554  ev  yıkılmış  ve 3692  ev   hasar  görmüş, 618  kişi  vefat etmiş,217 yaralı vardı.5375 baş hayvan telef olmuştur,
1991tarihi 31 Aralık 10.30 da 3.3 şiddetinde,
1992 tarihinde 5 Nisan 18.05 de 5.4 şiddetinde olup 6 saniye
 sürdü,
30 NİSAN 2005 ÇORUM DEPREMİ
Yerel saat ile 01:28’de meydana gelen depremin büyüklüğü
Ml (yerel büyüklük) = 4.7  hesaplanmıştır. Depremin dış merkezi,
Çorum ilinin yaklaşık olarak 18 km. kuzeybatısındadır.
Bu büyüklükteki depremler can ve mal kaybına yol açmazlar.
Deprem Çorum iline çok yakın olmasından ötürü özellikle
Çorum, İskilip, Hamamözü, Merzifon, Gümüşhacıköy,
Havza, Suluova, Vezirköprü, Samsun ve Sinop’ta hissedilmiştir.
Bu büyüklükte depremler bölgede çok sık olmasa da birkaç yılda
bir görülmektedir. Depremin olduğu yer, Kuzey Anadolu
Fayı’nın dışında  değerlendirilmelidir. Bölgede zaman zaman
bu tür deprem aktiviteleri görülmektedir.  Aletsel dönemdeki
önemli depremler; 25 Haziran 1910 Osmancık-
Çorum (Ms=6.1),  2 Aralık 1942 Osmancık-
Çorum (Ms=5.9), 11 Aralık 1942 Hamamözü
Vadisi-Çorum (Ms=5.9) ve 14 Ağustos 1996 Mecitözü-Amasya (Ms=5.6) depremleridir. http://www.koeri.boun.edu.tr/sismo
1996  tarihinde 14  Ağustos 1 saat arayla 2 kere
sallandıktan sonra  pek çok sayıda deprem olmuştur.
1997 tarihinde  28 Şubat saat 02.04 de 4.8

 

 

Kaynaklarda Depremler:

Hicri 960 ve Hicri 1247 seneleri zarfında Çorum'a ait zelzeleler.
İ.Sabuncuoğlu (Not: Bir el Yazma kitaptan alınmıştır notu var)
 Hicri 986 Cemazilliahirinin on altıncı Pazar gecesi idi,çarşı,
Pazar, yapı mescitler ve  camiler  harap oldu. (986=1578)
Hicri 1104 senelerinde mahi seferin  on  sekizinci gecesi
leylei Çarşamba idi. Bir azim zelzele  olmuştur ki nice  şehirler 
karyeler  harap  olmuştur. Fi tarih (1104 = 1692) 18 şehri 
seferühayrli  sene  Erbaa  emle  ve  elf vakitler d
e beynel işayeyn  Hicri  1142  senesinde  mahi cemazillievvelin 
 yirmi  altıncı  günü  hazırlanan  ibtidasında iseyn günü nefsi
Çorum'da kuşluk vaktinde  zelzele  oldu. Ol  gün zelzele 
öylece  altı kere oldu,bir aydan ziyade  zelzele  oldu. İskilip 
 şehrinin  cümle  evleri  harap oldu. (1142=1729)
 Hicri 1147 Nefsi  Çorum  mahisaferin  on  yedinci  günü
Temmuzun  sekizinci  günü yevmi  düşenbih  vakti asırdan
iki saat sonra azim zelzele  oldu. ( 1147=1734 )
 Hicri  1172  senesinde  mahi  Muharrem ül  Hare-meyn yirmi
dördüncü  Çarşamba  gecesi  beşinci saatte zelzele
oldu. (1172=1759)

Çorumlu Dergisi 29.sayı
  1-0rta Anadolu'da belli başlı zelzeleler.
  2-1050 H.442 Amasya zelzelesi
  3-1075 H.468 Danişmend'liler  zelzelesi  (Çorum'da)
  4-1415 H.818 Amasya zelzelesi
  5-1509 H.915 Türkiye Büyük zelzelesi
  6-1514 H.920 Çorum zelzelesi
  7-1543 H.950Çorum zelzelesi
  8- 1585 H.993 Çorum zelzelesi  ve Amasya zelzelesi
  9-1668 H.1079 Amasya zelzelesi
10-1793 H.1208Çorum zelzelesi

11-1908 H.1326 İskilip zelzelesi...

şiddetinde hasarsız sarsıntının azalan şiddetiyle 5 sarsıntı oldu.

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 

 08

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

ÇORUM GENEL HARİTA

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 09

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

ÇORUM AKARSULARI HARİTASI
 

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 10

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

ÇORUM DAĞLARI HARİTASI

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

11

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

ÇORUMLU DERGİSİNDE YAYINLANAN TOPOĞRAFİK HARİTA

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

SAYFA BAŞINA GİTMEK İÇİN TIKLAYIP

1

1

BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA KIYMETİ ARTAR!

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR
 
Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 Mahmut Selim GÜRSEL adına tüm hakları saklıdır. M.S.G. ÇORUM
 Hukuka, Yasalara, Telif  ve Kişilik Haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir.
ÇORUM 2020
DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

 

 

ÇORUM COĞRAFYASI

 
İNCELEYECEĞİNİZ BÖLÜM İÇİN TIKLAYINIZ!
Mahmut Selim GÜRSEL TAKDİM
Hayat Hikayesi
ÇORUM AKARSULARI VE BARAJLAR İLE GÖLETLER
ÇORUM DAĞLAR
İKLİM KUŞAKLARI
OVALAR
VADİ (Boğazlar)
NÜFUS
DEPREM
GENEL HARİTA
AKARSU HARİTASI
DAĞLAR HARİTASI
TOPOĞRAFİK HARİTA
 

 01

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

KİTAP ismi  Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

TAKDİM           

Bir kitabın doğması, o kitabı yazmaya kalkan kişinin amacına ve bilgi birikimine göre değerlendirilmesi uygun olarak görülmelidir.

            Elinizde bulunan bu çalışmanın sizlere ulaşması için günlerini veren bu çabası için şükranlarımı sunarken, bu çalışmada da benim ufacık bir katkımın da bulunması beni bahtiyar etmiştir.

            Bu çalışma ile sizlerde bazı bilgileri edinmiş ve faydalanmış olarak uzun yılların birikimlerinden aydınlanacağınızı göreceksiniz.

            Bilgi; yazılmadıkça kaybolmaya açık birikimlerdir. Her insan bir kitaptır; onu okumamız gereklidir.

            Tanımadığımız ve anlamadığımız kişiler hakkında nasıl kararlar veremezsek; bir çalışmayı da incelemeden, okumadan karar veremeyiz. 

Mahmut Selim GÜRSEL  

BU ÇALIŞMA TELİF ESERİDİR İZİN ALMADAN KULLANMAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

02

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

  Mahmut Selim GÜRSEL
 
GÜRSEL YAYINEVİ ve ÇORUMLU DERGİSİ SAHİBİ
 
1947  tarihinde babamın subay olarak bulunduğu Erzurum'da bir at arabasında doğum evine giderken doğmuşum. Babam  Eminsu Ali Rıza Gürsel,annem ise Fahriye hanımefendi idi. 
 
İlkokula İskenderun'da başladım. Ankara' da bitirdim. Ankara Yenimahalle  Ortaokulunun birinci  sömestrsinde  babamın  emekli olmasından dolayı 1960 yılında Çorum'a gelince Atatürk Ortaokuluna devam ettim. Babamın "oku da oğlum ceketimi satar  seni  okuturum" diyerek bana yaptığı nasihatleri ters tepki  yaptı. İlkokul sıralarında okuyarak pilot olmanın düşlerini kurardım. Bu hayalim gerçekleşmedi. Babamın baskısı karşısında babama okumuyorum diyerek okulu birinci sınıfta bıraktım. Marangoz çırağı olarak Azmi Başar ustanın yanına girdim.  Askere gidene kadar ustanın yanında çalıştım. 1967 tarihin de askerlik dönüşü, 28 Mart 1969 Ankara  Emniyet   Müdürlüğüne teknisyen  olarak göreve  başladım.  Ortaokulu dışarıdan 2 yılda bitirdim 09 Ekim 1972  tarihinde polis memuru olarak Ankara'da altıncı şube ve kara kollarda çalıştım. 16 Eylül  1973  tarihinde  Selma (Kurşuncu) Hanımefendi ile evlendim.  10 Temmuz 1978 yılında ayında naklen Çorum İl Halk Kütüphanesine Memur olarak geçtim.  Dışarıdan  Çorum Ticaret Lisesini iki yılda bitirdim. Kendi kendime Osmanlıcayı öğrenmeye uğraştım, Hat sanatı ile biraz ilgilendim 150 ye yakın Ser levham var, Çorum Güzel Sanatlar Galerisinde  ve Kütüphane salonlarında bu levhaları sergiledim.  03 Ağustos 1988 tarihinde İl Halk Kütüphanesi Müdür yardımcılığına atandım. 
 
1990  tarihinde ilk kitabım olan Dewey Onlu Tasnif isimli kütüphanelerdeki kitapların tasnifi yapılan kitabı 10 yıllık bir araştırma ve çalışma iye "Alfabetik Onlu Tasnif Fihristi (Dewey)" kitap haline getirip Kültür Bakanlığına sundum.   Kitabımdan Türkiye'deki bütün kütüphanelere  dağıtılmak  üzere 1000 adet satın aldılar.
 
 
Marangozluk,oymacılık, polis memurluğu,memurluk  ve  idarecilik yaptım. Her çalıştığım meslekte çeşitli önemli olaylar oldu ise de son çalıştığım kurumda  bence en önemli bir hatıramı anlatmak istiyorum: Kütüphanedeki çalışmalarım  ve " El  Yazması Kitapların Çorum'da kalması için verdiğim  çabalar neticesinde  Bitlis Tatvan’a tayin edilme olayım beni çok yıktı. Fakat bu  üzüntümün  boş olduğunu  zamanla  gördüm. Rabb’imin  izni  ile Hacca gitmek nasip oldu, iki kitap daha yayımladım ve elinizde bulunan bu derginin çıkmasına vesile oldum. Mesleklerin  insanlara sağladığı maddi avantaj olarak,evinizi geçindirecek,namerde muhtaç  etmeyecek  avantajından  başka,manevi olarak;sizin yaptığınız işlerle ilgili karşılaştığınız problemleri değerlendirirseniz avantajların neler olabileceğini hayat okulundan  öğrenmiş  oldum.
 
1993 yılında Türkiye'deki bütün kütüphanelerde bulunan " El Yazması " kitapların Ankara Milli Kütüphanesine toplanma kararı veren Kültür Bakanlığına karşı Çorumlu hemşerilerimi haber dar ettim, mahalli radyodan ve gazeteler ile parti il Başkanlarını ile Millet Vekilimiz Adnan Türkoğlu ve Belediye Başkanımız rahmetli Turan Kılıççıolu'nun destekleri ve diğer kuruluşların da katkısı ile "El Yazma kitapları" Çorum'da kaldı. Açık öğretim için üniversite sınavlarına girip kazandım. İkinci sınıfta iken Çorum'a tam teşekküllü bilgisayar ortamında bir kütüphane kazandırmaktır. Yazma kitapların korunması ve Çorum'da kalması için yaptığım girişimim yüzünden 25 Nisan 1994 tarihinde Tatvan Bitlis'e Müdür olarak tayinim çıktı, tayin edildiğim yere gitmeyerek emekliliğimi istedim.
 
1994 Tarihinde nasip oldu eşimle birlikte Hacı olduk.
 
27 Mayıs 1998 tarihinde Çorum'da ilk Kültür Bakanlığından tescilli "Gürsel Yayınevi" tarafımdan açıldı. 
 
Yazı yazmaya beni  kimse  teşvik  etmedi   Kütüphane için hazırladığım  kitap beni  yazmaya teşvik etti. Yazılarım mahalli basında yayımlandı. Yazılarımdan dolayı bir ödül almadım; fakat kitapları ve bu dergi benim için en büyük ödüldür. 
 
Yayımlanmış çalışmalarım : 
 
" Alfabetik Onlu Tasnif Fihristi (Dewey) Haziran 1991 ", 
"Çorum 97 1997"
"Çorum'da Yatan Meşhur Yatırlar Haziran 1997- 2. basım 1998",
" Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih Ve Edebiyat Dergisi Temmuz 1998,
" Sarı Çiğdem Şiir Defteri  Mart 2002" ,  
“Çorum 2002” adlı basılmış çalışmalarım bulunmaktadır. 
"Menakıb-ı Koyun Baba 2004"
"Çorum Yemekleri 2004 Eşimin Çalışması"
"Hacım Ağustos 2007"
"Çorumlular ve Çorum'a Hizmet Edenler Temmuz 2008"
 
Bakanlığa sunulmuş;"Alfabetik Türk ve Yabancı Yazarlar Fihristi" ve "Ne Nerede Başlıklı Arama Fihristi" basım için  hazır  beklemektedir.  Yazılarım  daha çok araştırma dalı ile makale türüdür. Tiyatro çalışmalarım,şiir ve  hikaye denemelerim bulunmaktadır.   Şu  anda  dergimde yazılarım çıkıyor. Benim okuyucularıma  diyeceklerim  şudur ki. Doğru bildiğiniz konuları savunun. Bu  savunmanız  size belki tepkiler getirecektir. Bu  tepkileri inceleyerek doğru olup olmadığını araştırın. 
 
Saygılarımla. 

BU ÇALIŞMA TELİF ESERİDİR İZİN ALMADAN KULLANMAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 

 01

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

İLİMİZDE BULUNAN AKARSULAR

Çorum İlinde  bulunan  akarsular  Kızılırmak ve Yeşilırmak havzalarına dökülürler.

KIZILIRMAK:İlimizin içerisine Bayat ilçesi sınırları içerisinde girerek,kuzey doğu istikametinden akarak Bayat çayını alır,Bayat ilçesi topraklarında 20 kilo metre  aktıktan  sonra, İskilip ilçesi topraklarına geçer ve  Şehir Meydan çayını alarak  İskilip  topraklarında  32  kilometre akar,Merkez ilçe topraklarına girer. Merkez  ilçe topraklarından sonra Laçin ilçesi  ve  Dodurga  ilçesi  sınırını teşkil eder  ve Dodurga çayı ile Hamamözü çayını alarak  28  kilometre  akar ve Osmancık  ilçesi  topraklarına girer ve Kavas çayını alır  Osmancık  topraklarında 32 kilometre akar ve Kargı ilçesine  girer  ve  Değirmen deresi ile Devrek çayını alır, Devres  çayı birleşiminde  yaklaşık kırk derece dönerek  doğuya yönelir,Kargı düzlülüğünü  meydana  getirir. Kamil bucağından gelen Avlağı deresini alarak 70 kilometre  olmak üzere  182 km. uzunluğu bulur ve Sinop iline girer. Kızılırmağın genişliği  100  ile  500 metreyi bulan genişliği ve 1 ile 15 metre   derinliği  bulunan  yatağında Akar. Irmağın  Çorum  topraklarında  aktığı yatağında iki önekli çağlayan bulunur

Kızılırmak üzerinde ilimizde önemli  üç köprü bulunmaktadır. Bunlar :Çorum skilip yolunu bağlayan, Salur köyünün güneyinde bulunan  köprü, Osmancık  ilçesinde bulunan tarihi Koyunbaba Köprüsü, ve  Avşar Köyünde Çorum-Kargı yolunu bağlayan köprüdür.

DELİCE  SUYU  (IRMAĞI): Kızılırmağın kollarından Delice suyu Sungurlu ilçesinin en önemli akarsuyudur. 80   kilometreyi  bulan  Budak  özüderesinin  kolları olan Kamilli ve Diğ  çaylarından  beslenir. Delice ırmağı Kırıkkale ve Çankırı illeri arasında sınır teşkil eder.

YEŞİLIRMAK:Bu ırmağın havzasına dökülen Çekerek ırmağı sularının önemli kısımlarını Çorum Merkez ilçe, Mecitözü ve  Ortaköy  ilçelerinin dere ve çay  suları ile birleşmesiyle oluşur.

ÇORUM ÇAT SUYU DERİN ÇAY: Çomarbaşı deresi ile Sıklık deresinin  birleşmesiyle  il merkezinde Derin çay adını alır. Hatap  ve Yılgınözü  çayıyla birleşerek  Ahilyas  deresi  birleşerek Ahilyas deresi oluşur.  Bu dere;Derinçey  ile birleşerek  Çorum suyunu meydana getirir. Alaca suyu ile birleşerek Çorum Çat su yu adını alır.  Amasya  topraklarına  girerek  Çekerek ırmağı ile birleşir.

MECİTÖZÜ ÇAYI: Kırklar  dağından  doğar.  Mecitözü ilçesi yakınından  geçerek  Amasya  topraklarına   giderek Çorum Çat  suyu ile birleşir.

ÇEKEREK  IRMAĞI: Ortaköy  ilçe   topraklarının  az bir kısmından geçerek Amasya il topraklarına girer.

 ÇORUM İLİNİN BAŞLICA AKARSULARI  DSİ 1994 


Akarsuların Adı                    İl İçinde Uzun.Km.    Debisi Metreküp/S 
Kızılırmak                                  154                       235 
Delice çayı                                   71                         52.4 
Devrez suyu                                 11                         35 
Alaca çayı                                    93                        11 
Çorum çayı                                  47                          0.850 
Çekerek çayı                               16                         37.8

 

İLİMİZDE BULUNAN GÖL VE GÖLETLER

Çorum ili sınırlarında tabi olarak önemli göl bulunmamaktadır.   Merkez  ilçede  Eymir gölü  adı verilen göl bir birikintidir. Yazın suları oldukça azalmaktadır. Derinliği 1 metreyi geçmez.  Merkez  ilçede  yağışların  bol olduğu  dönemlerde Uyuz ve Kırkgöz adı verilen  küçük gölcükler bulunmaktadır. Çoğunlukla bunlar  yaz mevsiminde kurur. Osmancık ve  Kargı ilçelerinde  tümsek tepelerinin üzerinde  tektonik özellikleri bulunan birkaç küçük göl bulunmaktadır.

Göletler  bakımından  Çorum  oldukça zengin sayılmaktadır. 

Kızılırmak  üzerinde fizibilitesi  yapılmış olan  Obruk  Barajının  ihalesi 25 Kasım 1985  tarihinde yapılmıştır.  2002  tarihinde  barajın gövde inşaatı bitmiş olup;2003 yılında ödenek gelmesi halinde  hizmete girmesi beklenmektedir. İlimiz topraklarında bulunan göletlerin listesi aşağıdadır.

GÖLETLER

 

1-Çorum barajı           

 

Çorum Belediye İçme suyu temini

2-Merkez Seydim I ve II.

 

Çorum Belediye İçme suyu temini

3-Alaca barajı 

1300Ha

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

4-Merkez Ahmetoğlan

35Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

5-Merkez Evciyeni Kışla

50Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

6-Alaca Geven

30Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

7-Alaca Bozdoğan

85Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

8-Alaca Gökkaya

41Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

9-Alaca Sincan

94 Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

10-Kargı Aksu

39Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

11-Kargı Gökdoğan

110.Ha

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

12-Mecitözü Gökkaya

100 Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

13-Ortaköy Pınarlı

50 Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

14-Sungurlu İnegazili

35.Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

15-Alaca Çopraşık         

48 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

16-Alaca Ürülükaya

250 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

17-Alaca Soğucak         

74 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

18-Alaca Çatak

72 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

19-Alaca Atatürk           

355 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

20-Alaca Sarısüleyman

80 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

21-Alaca Seyitnizam

353 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

22-Laçin Kuyumcu        

 

 

 

İnşa Halinde Bulunan barajlar

 

 

 

1-Yenihayat barajı  

 

1990 tarihinde yapılmaya başlandı

 

Projeye Alınan barajlar

 

 

 

1-Alaca Koçhisar         

1267 Ha.

8.12.1994 Tarihinde ihale edildi

 

2-Hatap          

2364 Ha.

25.11.1994 Tarihinde ihale edildi

 

3-Düvenci

3350 Ha.

 

 

4-Tanrıvermiş

1860 Ha.

 

 

5-Obruk

4821 Ha.

 

 

6-Tanözü

288 Ha.

 

 

7-Sungurlu

300 Ha.

 

 

8-Mecitözü Hüyük 

748 Ha.

 

 

9-Kızılırmak  Dutludere

5688 Ha.

 

 

10-Cemilbey

13358 Ha.

 

 

11-Çekerek

927 Ha.

 

 

 

 

İLİMİZDE BULUNAN KAYNAK VE YERALTI SULARI

 İlimizde  yağışların  1/10    yeraltına  geçmektedir. Bu yeraltı  sularının  birçok  kaynağı beslemektedir. Merkez ilçede bulunan suların tuz oranı yüksek düzeyde olması na karşın, Hüdaverdi  artezyeni önemli bir kuyudur. Alaca,Mecitözü ve Kargı ilçelerinde önemli yeraltı sularının bulun duğu DSİ tarafından tespit edilmiştir.

Çorum  Merkez  ilçede   içme  suyu  amaçlı kullanılan,Melikgazi,Mürsel  I ve II  ve  yeni  açılan II.  Sarılık suyu,Serpin suyu,İçeri dere suyu ve Sağmaca suyu kaynaklarından faydalanılmaktadır. Ayrı yeten şehrin  çevre sinde  Çalköy,Konaklı ve diğer yeraltı suları sondaj usulü ile çıkartılarak  şehir  ihtiyacı  için  getirilmeye  çalışılmakta  olup, Çorum  barajı, Seydim I  ve  II  barajlarının suları içme amacıyla  kullanılmaktadır. Yapımı biten  Yeni  Hayat barajı Çorum'un su ihtiyacı için kullanılmaktadır.

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 02

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

İLİMİZDE BULUNAN DAĞLAR
Çorum ili sınırlarında genellikle fazla yüksek olmayan dağlar  bulunmaktadır.  Merkez  ilçenin  güneyin de Dörttepe silsileleri,batıda  Alagöz ve Köse dağları, kuzeyde ise  Eğerci dağı sıraları yer alır.

Dağlar ve Tepeler Yükseklik Sırasına Göre Düzenlenmiştir  Kaynak 1973 Çorum İl Yıllığı

Kargı Erenler Tepesi  Kös Dağı Üzerinde 2097 

Kargı Türbe Tepesi  1981 

Kargı Tepelice Tepesi  1948 

Kargı Dursun Tepesi  1889 

Mecitözü Kara Tepe  1846 

Mecitözü Kırklar dağı  1791 

Merkez Eğerci dağı  1765 

Merkez Çal dağı  1730 

Osmancık Dede Çal  1730 

Sungurlu Kartal Tepe  1700

İskilip Sakarözü Dağı  1650

İskilip Deveci Dağı  1650

Merkez Alagöz Dağı  1650 

Sungurlu Nöbetbaba Dağı  1641 

Mecitözü Karadağ  1620 

Merkez Dört Tepe  1500

Sungurlu Ziyaret Tepe  1425

Alaca Hırkababa Tepesi  1425 

Sungurlu Beşdam Dağı  1425 

Mecitözü Avkat Dağı  1316 

Sungurlu Ağcayürek Tepesi  1316 

Sungurlu Alatepe  1236 

Sungurlu Manastır Dağı 1070 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 03

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

İKLİM KUŞAKLARI

KARADENİZ İKLİM KUŞAĞI:

İlimizin  içerisinden geçen Kızılırmak sınırının  kuzeyinde  kalan  kısımlar ile Kızılırmak  havzası içerisinde bulunan yerler Orta Karadeniz Bölgesinde  bulunmaktadır.

Bu  ilçelerden Bayat,Dodurga,İskilip,Kargı,Laçin, Oğuzlar, Osmancık  ve Uğurludağ tipik Karadeniz ikliminin tesirinde bulunur. Karadeniz ikliminin  özellikleri : rutubetli ve bol yağışlı ılıman  bir  karakter taşır.Kışları bol yağışlı olmakla  beraber  İç  Anadolu  ikliminin  tesirinde yazları sıcak geçer.

İÇ ANADOLU İKLİM KUŞAĞI :

Kızılırmak  sınırlarının güneyinde  bulunan  bölgede  kalan merkez ilce,Alaca,Boğazkale, Mecitözü, Ortaköy ve Sungurlu ilçelerimiz  İç Anadolu ikliminin tesirinde kalır. İç Anadolu ikliminin  özelliklerinden  olan  yazları sıcak, kışları soğuk geçer. Kara deniz ikliminin biraz tesiri ile kış ayları uzun  sürmeden  sayılı soğuk günleri kapsar. Yağışlar  çoğunlukla  az olur. Bu nedenle   ilimiz, Karadeniz  iklimi  ile İç Anadolu  iklimi  olan  Step ikliminin sınırı durumundadır.

1929-1994 tarihleri arasında ortalama yağış grafiği aşağıda verilmiştir.

            ÇORUM İLİ İKLİM VERİLERİ

AYLAR

2001 YILI 0RTALAMA SICAKLIK (0C)

UZUN YILLAR ORTALAMA SICAKLIK (0C)

2001 YILI TOPLAM YAĞIŞ (mm)

UZUN YILLAR ORTALAMA YAĞIŞ (mm)

OCAK

1,8

-0,1

5,0

37,2

ŞUBAT

3,3

0,6

21,1

29,5

MART

9,3

4,6

29,7

36,9

NİSAN

11,8

10,6

30,9

47,3

MAYIS

13,6

14,5

97,5

62,8

HAZİRAN

19,9

17,7

6,1

51,5

TEMMUZ

23,3

20,8

52,9

19,5

AĞUSTOS

22,9

20,6

0,6

13,3

EYLÜL

19,7

17,0

1,5

19,5

EKİM

11,5

11,5

9,6

26,6

KASIM

6,0

5,3

48,1

33,5

ARALIK

2,4

1,9

122,5

45,1

YILLIK ORT./TOPL.

12,1

10,4

425,5

422,7

Kaynak: Meteoroloji Md.

MEVSİMLER

İLKBAHAR MEVSİMİ:

Azor Antisiklonunun  etkisi ile ilimiz,  güney batıdan esen Lodos rüzgarının tesirine girer. Bol yağış gösteren Lodos rüzgarı,ilimizde ilkba harın  ilk  aylarında kar olarak düşer ve yerde fazla  kalmayarak  çabucak erir. Mevsimin ikinci ayında bol  yıldırımlı yağışlar  görülür. Ani ısı değişikliğinden bu yağışlar dolu şeklinde inebilirler.

YAZ MEVSİMİ:

Azor Antisiklonunun  kuzeye ilerlemesi neticesinde, Karadeniz alçak basınç  haline gelir. İlimizde  Poyraz  adını verdiğimiz  rüzgar kuzey doğu istikametinden  Mayıs  ayından  Ekim ayına kadar devam eder. Çoğunlukla öğleden sonra  başlayan Poyraz gece 21-22 sıralarına kadar eser.Poyraz nemli ve serin  olması nedeniyle bağ ve bahçeler için faydalıdır. Poyraz rüzgarı ; yaz  aylarının  ılık olarak geçmesini sağlar.  Yağış yaz aylarında ender görülür. Ters yel ismi verilen İç Ana dolu'dan gelen rüzgar tarım alanlarına büyük zarar verir.

SONBAHAR MEVSİMİ:

İlimizin   en sakin mevsimi sayılır. Bazen kış aylarına sarkar, Kasım ayı  sonuna kadar  uzayabilir. Halkımız  bu  aylara  Sağır aylar adını verir.

KIŞ MEVSİMİ:

Anadolu,  Sibirya  Antisiklonunun etkisi altında  olduğundan, kuzeyden gelen Yıldız rüzgarının tesirine girer. Açık ve berrak havalarda şiddetli  soğuklara neden olmaktadır.

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 04

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

İLİMİZDE BULUNAN OVALAR

Birinci ve  üçüncü jeolojik  zamanlarda  meydana gelen yer kabuğu nedeni ile,dördüncü zaman iklim mevcut bulunan ovalar meydana gelmiştir. Aşağıda bulunan  levhada bulunduğu ilçeler ve isimler gösterilmiştir

 

    Ovaların deniz seviyesi yükseklikleri ve yaklaşık km2      Kaynak 1973 Çorum İl Yıllığı
Ovanın Adı.................................................yüksekliği..............alanı
Merkez Boğabağı  ......................................8000-820..............70 km2
Merkez Ovasaray ovası .............................700-800..............375 km2
Merkez Seydim ovası ........................................950 ..............50 km2
Merkez  ve İskilip Irmak ovası ..................500-550.............600 km2
Merkez ve Mecitözü Düvenci ........................  900 ..............32 km2
Merkez ve Osmancık Hamamözü ovası ....450-500...............30 km2
Alaca Hüseyin ovası .............. ....................725-87............. 264 km2
Hacıhamza Kızılırmak kıyısı ovaları  ........400-420........... 1472 km2
İskilip Dedesi ovası  .............. .............. ...500-550..............250 km2
İskilip Taybı ovası ...................................550-560..............144 km2
Kargı Devraz Çayı kenarı ovaları..............400-450.............1360 km2
Kargı Kızılırmak Kıyısı ovaları ................270-450.............Irmak boyu
Mecitözü ovası .............. .................................850..............100 km2
Osmancık ovası .............. .............. ..........300-350..............300 km2
Sungurlu Budaközü ovası ........................550-580 .............750 km2
Sungurlu Delice ovası .............. ................550-600..............300 km
2

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 05

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

İLİMİZDE BULUNAN VADİLER (Boğaz)

İlimizde bulunan ve genellikle boğaz olarak tabir edilen başlıca vadiler  şunlardır.  Dana boğazı,Harami deresi boğazı,Hatap boğazı,Hışır boğazı, Kırkdilim boğazı,Sacayak boğazıdır. Ayrıyeten Kızılırmak, Bayat,İskilip,Merkez ilçe, Oğuzlar, Laçin, Dodurga, Osmancık  ve Kargı ilçeleri topraklarından geçen bir çok boğaz ve vadiler  içerisinden  geçmektedir. Bu  boğaz ve vadilerden geçen akarsuların debileri mevsimler itibariyle az veya çok olmaktadır.

DANA BOĞAZI:Çorum  ovası ile Seydim ovası arasında  bulun maktadır.6.5 kilometre  uzunluğundadır.  Başlangıç noktası Harami  vadisi  başlangıcı ile birleşir.

HARAMİ BOĞAZI: Seydim   ovası ile   Dedesi ovası arasında  bulunmaktadır. Başlangıç noktası Harami vadisi başlangıcı ile birleşir.

HATAP BOĞAZI:  Merkez  Bozboğa  ovası ile Alaca  Hüseyin ovası arasında  bulunan  16 kilometre uzunluğunda  bulunmaktadır. Hatap  çayı bu vadiden geçmektedir.

HIŞIR BOĞAZI: Alaca  suyu  ile  Çat   suyunun birleştiği yerdedir.

KIRDİLİM BOĞAZI: Merkez  ilçenin  kuzeyinde  bulunan Eğerci dağları ile,batı kısmında bulunan Ala göz ve Kösedağları arasında bulunur, Çorum-Osmancık yolu buradan geçmektedir.

SACAYAK BOĞAZI: Çorum Çat suyu ile Çekerek ırmağının birleştiği yerde bulunmaktadır. Sacayak ismi vadiye açılan üç boğazdan almıştır.

SIKLIK BOĞAZI: Merkez  ilçenin Samsun yolu üzerinde bulunmaktadır. Çorum ovası ile Düvenci ova sının  sınır  vazifesini  görür. 7 kilometre uzunluğunda olup, Sıklık  suyu  bu  boğazdan geçerek ,Derin  çaya karışır.

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 
 

 06

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

NÜFUS    

            Çorum, 20 Nisan 1924 gün ve 491 sayılı yasayla Alaca, İskilip, Osmancık, Mecitözü ve Sungurlu ilçeleri kendisine bağlanarak il durumuna getirilmiştir. 1953’te Kastamonu’nun Kargı İlçesi de Çoruma bağlanmıştır. 1958’de Bayat, 1959’da Ortaköy, 1987’de Boğazkale ve Uğurludağ, 1990’da da Laçin, Oğuzlar (Karaören)  ve Dodurga ilçe haline dönüştürülmüştür. İlin merkezle birlikte 14 ilçesi, ve ilçelere bağlı toplam 38 belde ve 735 köy mevcuttur. 
            Yüzölçümü bakımından Türkiye’nin 20’nci büyük ili olan Çorum’un, 22.10.2000 yılı genel sayımı sonuçlarına göre nüfusu 597.065’dir. İl genelinin nüfus yoğunluğu km²‘ye 47 kişidir. İlde en az nüfus yoğunluğu km2’ye 15 kişi ile II. alt bölgede yer alan Kargı İlçesinde olup, en fazla nüfus yoğunluğu ise km2’ye 94 kişi ile I. alt bölgede yer alan il merkezindedir. Alt bölgeler bazında ise, en az nüfus yoğunluğu km2’ye 32 kişi ile II. alt bölgede, en fazla nüfus yoğunluğu da km2’ye 73 ile I. alt bölgededir.
Aynı sayımda Türkiye’nin 81 il, 850 ilçe ve 37.366 bucak ve köyündeki  nüfusu 67.803.927’dir. Yıllık nüfus artış hızı binde 18,28 olarak hesaplanmış olup, doğal göl ve baraj göllerinin dahil edilmediği 769.604 km2’lik yüz  ölçümünde, nüfus yoğunluğu km2’ye 88 kişidir.
2000 genel nüfus sayımına göre; Çorum İlinin ilçeler üzerinden köy ve çiftçi  ailesi sayısı ile kırsal nüfusun dökümü aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
Tablo 6 Çorum İli Nüfus Verileri

ALT BÖLGELER

İLÇELER

2000 YILI

YÜZÖLÇÜMÜ (km2)

NÜFUS YOĞUNLUĞU (km2 başına kişi)

TOPLAM NÜFUS

ŞEHİR NÜFUSU

KÖY NÜFUSU

I.ALT BÖLGE

Merkez

221.699

161.321

60.378

2.367,75

94

Mecitözü

26.064

5.787

20.277

937,32

28

Ortaköy

11.820

3.349

8.471

242,00

49

TOPLAM

259.583

170.457

89.126

3.547,07

73

II.ALT BÖLGE

 

Osmancık

53.758

28.423

25.335

1.202,50

45

Kargı

20.388

5.728

14.660

1.343,06

15

Dodurga

10.439

3.431

7.008

200,50

52

Laçin

9.425

2.153

7.272

207,82

45

TOPLAM

94.010

39.735

54.275

2.953,88

32

III.ALT BÖLGE

İskilip

45.327

19.648

25.679

1.200,99

38

Bayat

30.574

7.381

23.193

827,05

37

Uğurludağ

16.265

7.648

8.617

372,58

44

Oğuzlar

9.083

4.678

4.405

102,82

88

TOPLAM

101.249

39.355

61.894

2.503,44

40

IV.ALT BÖLGE

Sungurlu

80.840

35.397

45.443

2.174,80

37

Alaca

53.193

24.983

28.210

1.349,65

39

Boğazkale

8.190

1.970

6.220

254,97

32

TOPLAM

142.223

62.350

79.873

3.779,42

38

ÇORUM İLİ GENELİ

597.065

311.897

285.168

12.783,81

47

Kaynak: Nüfus Md., Çorum Tarım İl Md.

Halkın %52’si şehir merkezlerinde, %48 ’i ise bucak ve köylerde yaşamakta olup, dengeli sayılabilecek bir dağılım söz konusudur. I. Alt bölgede şehir nüfusu köy nüfusundan fazladır. Fakat; bu alt bölge incelendiğinde Mecitözü ve Ortaköy İlçelerinde de köy nüfusunun şehir nüfusundan fazla olduğu, Merkez ilçedeki nüfus fazlalığının buna yol açtığı görülmektedir. Diğer alt bölgelerde köy nüfusu şehir nüfusundan fazladır. Genel olarak İl Merkezi hariç, diğer bölgelerin tamamında kırsal nüfus kentsel nüfustan fazladır.

 

Tablo 7. Nüfusun Yaş Gruplarına Göre Dağılımı 1990

 

ORAN (%)

ÇORUM

ORAN (%)

Toplam Nüfus

100

609.863

100

Erkek

49

294.082

48

Kadın

51

315.781

52

0-9 Yaş Grubu

22

145.097

24

10-19 Yaş Grubu

24

145.705

24

20-64 Yaş Grubu

49

286.537

47

65 ve üstü Yaş Grubu

5

32.524

5

Kaynak : DİE 1990

 

Yukarıdaki tablodan görüldüğü gibi, 0-9 yaş grubuyla 10-19 yaş grubunda Türkiye ortalaması %23 iken, Çorum ortalaması %24’tür. 20-64 yaş grubunda Türkiye ortalaması %50 iken Çorum ortalaması daha iyi olup %47’dir. 65 ve üstü yaş grubunda ise durum Türkiye geneli için %4, Çorum için %5’tir.

 Tablo 8. İş Gücünün İktisadi faaliyet kollarına göre dağılımı (1990)(*)

Nüfus

ÇORUM

ORANI (%)

Toplam

284.218

100

Tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık

214.112

75,3

Madencilik ve taşocakçılığı

1.794

0,6

İmalat sanayi

14.100

5,0

Elektrik, gaz ve su

383

0,2

İnşaat

10.121

3,6

Toptan ve perakende ticaret, lokanta ve oteller

11.658

4,1

Ulaştırma, haberleşme ve depolama

5.035

1,8

Mali kurum, sigorta, taşımaz mallara ait işler, yardımcı iş hizmetleri

2.256

0,8

Toplum hizmetleri sosyal ve kişisel hizmetler

23.836

8,4

İyi tanımlanmamış faaliyetler

923

0,3

Kaynak : DİE,         * 12 ve daha yukarı yaştaki nüfus

 

Yukarıdaki tablodan da görüldüğü üzere, 1990 verilerine göre Türkiye’de iktisaden faal nüfusun %53,7’si, Çorum’da ise %75,3’ü (214.112 kişi)) tarım ve ormancılıkta faaliyet göstermektedir. 2000 yılında hazırlanan “Türkiye  Hayvancılık Sektörü Notu’nda” ise Tarımın istihdamdaki payı Avrupa’da %6,5, Türkiye de ise %42 olarak verilmiştir.

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 

 07

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

DEPREMLER

Çorum İli Deprem Riski Dağılım

Yerleşim Yeri Deprem Bölgesi

ÇORUM (MERKEZ)

2

ALACA

3

BAYAT

2

BOĞAZKALE

3

Cemilbey

2

DODURGA

1

Hacıhamza

1

İSKİLİP

1

Kamil

1

KARGI

1

Kunduzlu Beldesi

1

LAÇİN

1

MECİTÖZÜ

1

OĞUZLAR

1

ORTAKÖY

2

OSMANCIK

1

Seydim

3

SUNGURLU

3

UĞURLUDAĞ

3

Kaynak :Bayındırlık İl Md.

 

Kronolojik dizin

03 09  968   41.15 34.75 IX Kastamonu,Corum,Amasya

 

968 Eylül 03  9 şiddetinde
http://www.koeri.boun.edu.tr/sismo/Depremler/thistoric.htm 
1050 Amasya zelzelesi
1075 Çorum'un Bizans'tan alındığı yıl, Danişmend depremi,
1409 II. Beyazıt zamanında olan deprem 40 gün devam etmiştir,
1514 Çorum'un 1/3 ünü harap olduğu, halkın bir kısmının göç ettiği
1543 Çorum Merkezde 30 ev yıkılmıştır,
1558 Gülabibey Camii yıkıldı,
1579 Halk  Çok zarar gördü. Hububattan alınan vergide muaf oldu
1585 H.993 Çorum zelzelesi  ve Amasya zelzelesi               
1668 H.1079 Amasya zelzelesi
1692 senelerinde  seferin on sekizince gecesi  Çarşamba  günü Büyük zelzele olmuştur ,şehirleri köyler  harap olmuştur.
1729 Cemazillievvelin  yirmi altıncı günü Çorum'da kuşluk vaktinde  zelzele  oldu. O gün altı kere zelzele oldu, bir aydan fazla devam etti,İskilip'in bütün evleri harap oldu
1734 Temmuzun sekizinci günü şiddetli bir zelzele oldu.
1759 Muharrem yirmi dördüncü Çarşamba gecesi beşinci  saatte zelzele oldu,
1793 H.1208 Çorum zelzelesi
1800 600 kişi şehri terk etti,
1824 Halk uzun zaman çadırlarda kalmıştır,
1908 H.1326 İskilip zelzelesi
1939 Erzincan depremi, Çorum'da da çok hasar yapmıştır,
1943  tarihi 26-27 Kasım  saat 20 civarında  deprem olmuş, 20  saniye  devam  etmiştir.  2554  ev  yıkılmış  ve 3692  ev   hasar  görmüş, 618  kişi  vefat etmiş,217 yaralı vardı.5375 baş hayvan telef olmuştur,
1991tarihi 31 Aralık 10.30 da 3.3 şiddetinde,
1992 tarihinde 5 Nisan 18.05 de 5.4 şiddetinde olup 6 saniye
 sürdü,
30 NİSAN 2005 ÇORUM DEPREMİ
Yerel saat ile 01:28’de meydana gelen depremin büyüklüğü
Ml (yerel büyüklük) = 4.7  hesaplanmıştır. Depremin dış merkezi,
Çorum ilinin yaklaşık olarak 18 km. kuzeybatısındadır.
Bu büyüklükteki depremler can ve mal kaybına yol açmazlar.
Deprem Çorum iline çok yakın olmasından ötürü özellikle
Çorum, İskilip, Hamamözü, Merzifon, Gümüşhacıköy,
Havza, Suluova, Vezirköprü, Samsun ve Sinop’ta hissedilmiştir.
Bu büyüklükte depremler bölgede çok sık olmasa da birkaç yılda
bir görülmektedir. Depremin olduğu yer, Kuzey Anadolu
Fayı’nın dışında  değerlendirilmelidir. Bölgede zaman zaman
bu tür deprem aktiviteleri görülmektedir.  Aletsel dönemdeki
önemli depremler; 25 Haziran 1910 Osmancık-
Çorum (Ms=6.1),  2 Aralık 1942 Osmancık-
Çorum (Ms=5.9), 11 Aralık 1942 Hamamözü
Vadisi-Çorum (Ms=5.9) ve 14 Ağustos 1996 Mecitözü-Amasya (Ms=5.6) depremleridir. http://www.koeri.boun.edu.tr/sismo
1996  tarihinde 14  Ağustos 1 saat arayla 2 kere
sallandıktan sonra  pek çok sayıda deprem olmuştur.
1997 tarihinde  28 Şubat saat 02.04 de 4.8

 

 

Kaynaklarda Depremler:

Hicri 960 ve Hicri 1247 seneleri zarfında Çorum'a ait zelzeleler.
İ.Sabuncuoğlu (Not: Bir el Yazma kitaptan alınmıştır notu var)
 Hicri 986 Cemazilliahirinin on altıncı Pazar gecesi idi,çarşı,
Pazar, yapı mescitler ve  camiler  harap oldu. (986=1578)
Hicri 1104 senelerinde mahi seferin  on  sekizinci gecesi
leylei Çarşamba idi. Bir azim zelzele  olmuştur ki nice  şehirler 
karyeler  harap  olmuştur. Fi tarih (1104 = 1692) 18 şehri 
seferühayrli  sene  Erbaa  emle  ve  elf vakitler d
e beynel işayeyn  Hicri  1142  senesinde  mahi cemazillievvelin 
 yirmi  altıncı  günü  hazırlanan  ibtidasında iseyn günü nefsi
Çorum'da kuşluk vaktinde  zelzele  oldu. Ol  gün zelzele 
öylece  altı kere oldu,bir aydan ziyade  zelzele  oldu. İskilip 
 şehrinin  cümle  evleri  harap oldu. (1142=1729)
 Hicri 1147 Nefsi  Çorum  mahisaferin  on  yedinci  günü
Temmuzun  sekizinci  günü yevmi  düşenbih  vakti asırdan
iki saat sonra azim zelzele  oldu. ( 1147=1734 )
 Hicri  1172  senesinde  mahi  Muharrem ül  Hare-meyn yirmi
dördüncü  Çarşamba  gecesi  beşinci saatte zelzele
oldu. (1172=1759)

Çorumlu Dergisi 29.sayı
  1-0rta Anadolu'da belli başlı zelzeleler.
  2-1050 H.442 Amasya zelzelesi
  3-1075 H.468 Danişmend'liler  zelzelesi  (Çorum'da)
  4-1415 H.818 Amasya zelzelesi
  5-1509 H.915 Türkiye Büyük zelzelesi
  6-1514 H.920 Çorum zelzelesi
  7-1543 H.950Çorum zelzelesi
  8- 1585 H.993 Çorum zelzelesi  ve Amasya zelzelesi
  9-1668 H.1079 Amasya zelzelesi
10-1793 H.1208Çorum zelzelesi

11-1908 H.1326 İskilip zelzelesi...

şiddetinde hasarsız sarsıntının azalan şiddetiyle 5 sarsıntı oldu.

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 

 08

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

ÇORUM GENEL HARİTA

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 09

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

ÇORUM AKARSULARI HARİTASI
 

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 10

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

ÇORUM DAĞLARI HARİTASI

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

11

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

ÇORUMLU DERGİSİNDE YAYINLANAN TOPOĞRAFİK HARİTA

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

SAYFA BAŞINA GİTMEK İÇİN TIKLAYIP

1

1

BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA KIYMETİ ARTAR!

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR
 
Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 Mahmut Selim GÜRSEL adına tüm hakları saklıdır. M.S.G. ÇORUM
 Hukuka, Yasalara, Telif  ve Kişilik Haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir.
ÇORUM 2020
DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

 

 

ÇORUM COĞRAFYASI

 
İNCELEYECEĞİNİZ BÖLÜM İÇİN TIKLAYINIZ!
Mahmut Selim GÜRSEL TAKDİM
Hayat Hikayesi
ÇORUM AKARSULARI VE BARAJLAR İLE GÖLETLER
ÇORUM DAĞLAR
İKLİM KUŞAKLARI
OVALAR
VADİ (Boğazlar)
NÜFUS
DEPREM
GENEL HARİTA
AKARSU HARİTASI
DAĞLAR HARİTASI
TOPOĞRAFİK HARİTA
 

 01

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

KİTAP ismi  Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

TAKDİM           

Bir kitabın doğması, o kitabı yazmaya kalkan kişinin amacına ve bilgi birikimine göre değerlendirilmesi uygun olarak görülmelidir.

            Elinizde bulunan bu çalışmanın sizlere ulaşması için günlerini veren bu çabası için şükranlarımı sunarken, bu çalışmada da benim ufacık bir katkımın da bulunması beni bahtiyar etmiştir.

            Bu çalışma ile sizlerde bazı bilgileri edinmiş ve faydalanmış olarak uzun yılların birikimlerinden aydınlanacağınızı göreceksiniz.

            Bilgi; yazılmadıkça kaybolmaya açık birikimlerdir. Her insan bir kitaptır; onu okumamız gereklidir.

            Tanımadığımız ve anlamadığımız kişiler hakkında nasıl kararlar veremezsek; bir çalışmayı da incelemeden, okumadan karar veremeyiz. 

Mahmut Selim GÜRSEL  

BU ÇALIŞMA TELİF ESERİDİR İZİN ALMADAN KULLANMAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

02

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

  Mahmut Selim GÜRSEL
 
GÜRSEL YAYINEVİ ve ÇORUMLU DERGİSİ SAHİBİ
 
1947  tarihinde babamın subay olarak bulunduğu Erzurum'da bir at arabasında doğum evine giderken doğmuşum. Babam  Eminsu Ali Rıza Gürsel,annem ise Fahriye hanımefendi idi. 
 
İlkokula İskenderun'da başladım. Ankara' da bitirdim. Ankara Yenimahalle  Ortaokulunun birinci  sömestrsinde  babamın  emekli olmasından dolayı 1960 yılında Çorum'a gelince Atatürk Ortaokuluna devam ettim. Babamın "oku da oğlum ceketimi satar  seni  okuturum" diyerek bana yaptığı nasihatleri ters tepki  yaptı. İlkokul sıralarında okuyarak pilot olmanın düşlerini kurardım. Bu hayalim gerçekleşmedi. Babamın baskısı karşısında babama okumuyorum diyerek okulu birinci sınıfta bıraktım. Marangoz çırağı olarak Azmi Başar ustanın yanına girdim.  Askere gidene kadar ustanın yanında çalıştım. 1967 tarihin de askerlik dönüşü, 28 Mart 1969 Ankara  Emniyet   Müdürlüğüne teknisyen  olarak göreve  başladım.  Ortaokulu dışarıdan 2 yılda bitirdim 09 Ekim 1972  tarihinde polis memuru olarak Ankara'da altıncı şube ve kara kollarda çalıştım. 16 Eylül  1973  tarihinde  Selma (Kurşuncu) Hanımefendi ile evlendim.  10 Temmuz 1978 yılında ayında naklen Çorum İl Halk Kütüphanesine Memur olarak geçtim.  Dışarıdan  Çorum Ticaret Lisesini iki yılda bitirdim. Kendi kendime Osmanlıcayı öğrenmeye uğraştım, Hat sanatı ile biraz ilgilendim 150 ye yakın Ser levham var, Çorum Güzel Sanatlar Galerisinde  ve Kütüphane salonlarında bu levhaları sergiledim.  03 Ağustos 1988 tarihinde İl Halk Kütüphanesi Müdür yardımcılığına atandım. 
 
1990  tarihinde ilk kitabım olan Dewey Onlu Tasnif isimli kütüphanelerdeki kitapların tasnifi yapılan kitabı 10 yıllık bir araştırma ve çalışma iye "Alfabetik Onlu Tasnif Fihristi (Dewey)" kitap haline getirip Kültür Bakanlığına sundum.   Kitabımdan Türkiye'deki bütün kütüphanelere  dağıtılmak  üzere 1000 adet satın aldılar.
 
 
Marangozluk,oymacılık, polis memurluğu,memurluk  ve  idarecilik yaptım. Her çalıştığım meslekte çeşitli önemli olaylar oldu ise de son çalıştığım kurumda  bence en önemli bir hatıramı anlatmak istiyorum: Kütüphanedeki çalışmalarım  ve " El  Yazması Kitapların Çorum'da kalması için verdiğim  çabalar neticesinde  Bitlis Tatvan’a tayin edilme olayım beni çok yıktı. Fakat bu  üzüntümün  boş olduğunu  zamanla  gördüm. Rabb’imin  izni  ile Hacca gitmek nasip oldu, iki kitap daha yayımladım ve elinizde bulunan bu derginin çıkmasına vesile oldum. Mesleklerin  insanlara sağladığı maddi avantaj olarak,evinizi geçindirecek,namerde muhtaç  etmeyecek  avantajından  başka,manevi olarak;sizin yaptığınız işlerle ilgili karşılaştığınız problemleri değerlendirirseniz avantajların neler olabileceğini hayat okulundan  öğrenmiş  oldum.
 
1993 yılında Türkiye'deki bütün kütüphanelerde bulunan " El Yazması " kitapların Ankara Milli Kütüphanesine toplanma kararı veren Kültür Bakanlığına karşı Çorumlu hemşerilerimi haber dar ettim, mahalli radyodan ve gazeteler ile parti il Başkanlarını ile Millet Vekilimiz Adnan Türkoğlu ve Belediye Başkanımız rahmetli Turan Kılıççıolu'nun destekleri ve diğer kuruluşların da katkısı ile "El Yazma kitapları" Çorum'da kaldı. Açık öğretim için üniversite sınavlarına girip kazandım. İkinci sınıfta iken Çorum'a tam teşekküllü bilgisayar ortamında bir kütüphane kazandırmaktır. Yazma kitapların korunması ve Çorum'da kalması için yaptığım girişimim yüzünden 25 Nisan 1994 tarihinde Tatvan Bitlis'e Müdür olarak tayinim çıktı, tayin edildiğim yere gitmeyerek emekliliğimi istedim.
 
1994 Tarihinde nasip oldu eşimle birlikte Hacı olduk.
 
27 Mayıs 1998 tarihinde Çorum'da ilk Kültür Bakanlığından tescilli "Gürsel Yayınevi" tarafımdan açıldı. 
 
Yazı yazmaya beni  kimse  teşvik  etmedi   Kütüphane için hazırladığım  kitap beni  yazmaya teşvik etti. Yazılarım mahalli basında yayımlandı. Yazılarımdan dolayı bir ödül almadım; fakat kitapları ve bu dergi benim için en büyük ödüldür. 
 
Yayımlanmış çalışmalarım : 
 
" Alfabetik Onlu Tasnif Fihristi (Dewey) Haziran 1991 ", 
"Çorum 97 1997"
"Çorum'da Yatan Meşhur Yatırlar Haziran 1997- 2. basım 1998",
" Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih Ve Edebiyat Dergisi Temmuz 1998,
" Sarı Çiğdem Şiir Defteri  Mart 2002" ,  
“Çorum 2002” adlı basılmış çalışmalarım bulunmaktadır. 
"Menakıb-ı Koyun Baba 2004"
"Çorum Yemekleri 2004 Eşimin Çalışması"
"Hacım Ağustos 2007"
"Çorumlular ve Çorum'a Hizmet Edenler Temmuz 2008"
 
Bakanlığa sunulmuş;"Alfabetik Türk ve Yabancı Yazarlar Fihristi" ve "Ne Nerede Başlıklı Arama Fihristi" basım için  hazır  beklemektedir.  Yazılarım  daha çok araştırma dalı ile makale türüdür. Tiyatro çalışmalarım,şiir ve  hikaye denemelerim bulunmaktadır.   Şu  anda  dergimde yazılarım çıkıyor. Benim okuyucularıma  diyeceklerim  şudur ki. Doğru bildiğiniz konuları savunun. Bu  savunmanız  size belki tepkiler getirecektir. Bu  tepkileri inceleyerek doğru olup olmadığını araştırın. 
 
Saygılarımla. 

BU ÇALIŞMA TELİF ESERİDİR İZİN ALMADAN KULLANMAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 

 01

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

İLİMİZDE BULUNAN AKARSULAR

Çorum İlinde  bulunan  akarsular  Kızılırmak ve Yeşilırmak havzalarına dökülürler.

KIZILIRMAK:İlimizin içerisine Bayat ilçesi sınırları içerisinde girerek,kuzey doğu istikametinden akarak Bayat çayını alır,Bayat ilçesi topraklarında 20 kilo metre  aktıktan  sonra, İskilip ilçesi topraklarına geçer ve  Şehir Meydan çayını alarak  İskilip  topraklarında  32  kilometre akar,Merkez ilçe topraklarına girer. Merkez  ilçe topraklarından sonra Laçin ilçesi  ve  Dodurga  ilçesi  sınırını teşkil eder  ve Dodurga çayı ile Hamamözü çayını alarak  28  kilometre  akar ve Osmancık  ilçesi  topraklarına girer ve Kavas çayını alır  Osmancık  topraklarında 32 kilometre akar ve Kargı ilçesine  girer  ve  Değirmen deresi ile Devrek çayını alır, Devres  çayı birleşiminde  yaklaşık kırk derece dönerek  doğuya yönelir,Kargı düzlülüğünü  meydana  getirir. Kamil bucağından gelen Avlağı deresini alarak 70 kilometre  olmak üzere  182 km. uzunluğu bulur ve Sinop iline girer. Kızılırmağın genişliği  100  ile  500 metreyi bulan genişliği ve 1 ile 15 metre   derinliği  bulunan  yatağında Akar. Irmağın  Çorum  topraklarında  aktığı yatağında iki önekli çağlayan bulunur

Kızılırmak üzerinde ilimizde önemli  üç köprü bulunmaktadır. Bunlar :Çorum skilip yolunu bağlayan, Salur köyünün güneyinde bulunan  köprü, Osmancık  ilçesinde bulunan tarihi Koyunbaba Köprüsü, ve  Avşar Köyünde Çorum-Kargı yolunu bağlayan köprüdür.

DELİCE  SUYU  (IRMAĞI): Kızılırmağın kollarından Delice suyu Sungurlu ilçesinin en önemli akarsuyudur. 80   kilometreyi  bulan  Budak  özüderesinin  kolları olan Kamilli ve Diğ  çaylarından  beslenir. Delice ırmağı Kırıkkale ve Çankırı illeri arasında sınır teşkil eder.

YEŞİLIRMAK:Bu ırmağın havzasına dökülen Çekerek ırmağı sularının önemli kısımlarını Çorum Merkez ilçe, Mecitözü ve  Ortaköy  ilçelerinin dere ve çay  suları ile birleşmesiyle oluşur.

ÇORUM ÇAT SUYU DERİN ÇAY: Çomarbaşı deresi ile Sıklık deresinin  birleşmesiyle  il merkezinde Derin çay adını alır. Hatap  ve Yılgınözü  çayıyla birleşerek  Ahilyas  deresi  birleşerek Ahilyas deresi oluşur.  Bu dere;Derinçey  ile birleşerek  Çorum suyunu meydana getirir. Alaca suyu ile birleşerek Çorum Çat su yu adını alır.  Amasya  topraklarına  girerek  Çekerek ırmağı ile birleşir.

MECİTÖZÜ ÇAYI: Kırklar  dağından  doğar.  Mecitözü ilçesi yakınından  geçerek  Amasya  topraklarına   giderek Çorum Çat  suyu ile birleşir.

ÇEKEREK  IRMAĞI: Ortaköy  ilçe   topraklarının  az bir kısmından geçerek Amasya il topraklarına girer.

 ÇORUM İLİNİN BAŞLICA AKARSULARI  DSİ 1994 


Akarsuların Adı                    İl İçinde Uzun.Km.    Debisi Metreküp/S 
Kızılırmak                                  154                       235 
Delice çayı                                   71                         52.4 
Devrez suyu                                 11                         35 
Alaca çayı                                    93                        11 
Çorum çayı                                  47                          0.850 
Çekerek çayı                               16                         37.8

 

İLİMİZDE BULUNAN GÖL VE GÖLETLER

Çorum ili sınırlarında tabi olarak önemli göl bulunmamaktadır.   Merkez  ilçede  Eymir gölü  adı verilen göl bir birikintidir. Yazın suları oldukça azalmaktadır. Derinliği 1 metreyi geçmez.  Merkez  ilçede  yağışların  bol olduğu  dönemlerde Uyuz ve Kırkgöz adı verilen  küçük gölcükler bulunmaktadır. Çoğunlukla bunlar  yaz mevsiminde kurur. Osmancık ve  Kargı ilçelerinde  tümsek tepelerinin üzerinde  tektonik özellikleri bulunan birkaç küçük göl bulunmaktadır.

Göletler  bakımından  Çorum  oldukça zengin sayılmaktadır. 

Kızılırmak  üzerinde fizibilitesi  yapılmış olan  Obruk  Barajının  ihalesi 25 Kasım 1985  tarihinde yapılmıştır.  2002  tarihinde  barajın gövde inşaatı bitmiş olup;2003 yılında ödenek gelmesi halinde  hizmete girmesi beklenmektedir. İlimiz topraklarında bulunan göletlerin listesi aşağıdadır.

GÖLETLER

 

1-Çorum barajı           

 

Çorum Belediye İçme suyu temini

2-Merkez Seydim I ve II.

 

Çorum Belediye İçme suyu temini

3-Alaca barajı 

1300Ha

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

4-Merkez Ahmetoğlan

35Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

5-Merkez Evciyeni Kışla

50Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

6-Alaca Geven

30Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

7-Alaca Bozdoğan

85Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

8-Alaca Gökkaya

41Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

9-Alaca Sincan

94 Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

10-Kargı Aksu

39Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

11-Kargı Gökdoğan

110.Ha

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

12-Mecitözü Gökkaya

100 Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

13-Ortaköy Pınarlı

50 Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

14-Sungurlu İnegazili

35.Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

15-Alaca Çopraşık         

48 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

16-Alaca Ürülükaya

250 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

17-Alaca Soğucak         

74 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

18-Alaca Çatak

72 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

19-Alaca Atatürk           

355 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

20-Alaca Sarısüleyman

80 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

21-Alaca Seyitnizam

353 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

22-Laçin Kuyumcu        

 

 

 

İnşa Halinde Bulunan barajlar

 

 

 

1-Yenihayat barajı  

 

1990 tarihinde yapılmaya başlandı

 

Projeye Alınan barajlar

 

 

 

1-Alaca Koçhisar         

1267 Ha.

8.12.1994 Tarihinde ihale edildi

 

2-Hatap          

2364 Ha.

25.11.1994 Tarihinde ihale edildi

 

3-Düvenci

3350 Ha.

 

 

4-Tanrıvermiş

1860 Ha.

 

 

5-Obruk

4821 Ha.

 

 

6-Tanözü

288 Ha.

 

 

7-Sungurlu

300 Ha.

 

 

8-Mecitözü Hüyük 

748 Ha.

 

 

9-Kızılırmak  Dutludere

5688 Ha.

 

 

10-Cemilbey

13358 Ha.

 

 

11-Çekerek

927 Ha.

 

 

 

 

İLİMİZDE BULUNAN KAYNAK VE YERALTI SULARI

 İlimizde  yağışların  1/10    yeraltına  geçmektedir. Bu yeraltı  sularının  birçok  kaynağı beslemektedir. Merkez ilçede bulunan suların tuz oranı yüksek düzeyde olması na karşın, Hüdaverdi  artezyeni önemli bir kuyudur. Alaca,Mecitözü ve Kargı ilçelerinde önemli yeraltı sularının bulun duğu DSİ tarafından tespit edilmiştir.

Çorum  Merkez  ilçede   içme  suyu  amaçlı kullanılan,Melikgazi,Mürsel  I ve II  ve  yeni  açılan II.  Sarılık suyu,Serpin suyu,İçeri dere suyu ve Sağmaca suyu kaynaklarından faydalanılmaktadır. Ayrı yeten şehrin  çevre sinde  Çalköy,Konaklı ve diğer yeraltı suları sondaj usulü ile çıkartılarak  şehir  ihtiyacı  için  getirilmeye  çalışılmakta  olup, Çorum  barajı, Seydim I  ve  II  barajlarının suları içme amacıyla  kullanılmaktadır. Yapımı biten  Yeni  Hayat barajı Çorum'un su ihtiyacı için kullanılmaktadır.

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 02

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

İLİMİZDE BULUNAN DAĞLAR
Çorum ili sınırlarında genellikle fazla yüksek olmayan dağlar  bulunmaktadır.  Merkez  ilçenin  güneyin de Dörttepe silsileleri,batıda  Alagöz ve Köse dağları, kuzeyde ise  Eğerci dağı sıraları yer alır.

Dağlar ve Tepeler Yükseklik Sırasına Göre Düzenlenmiştir  Kaynak 1973 Çorum İl Yıllığı

Kargı Erenler Tepesi  Kös Dağı Üzerinde 2097 

Kargı Türbe Tepesi  1981 

Kargı Tepelice Tepesi  1948 

Kargı Dursun Tepesi  1889 

Mecitözü Kara Tepe  1846 

Mecitözü Kırklar dağı  1791 

Merkez Eğerci dağı  1765 

Merkez Çal dağı  1730 

Osmancık Dede Çal  1730 

Sungurlu Kartal Tepe  1700

İskilip Sakarözü Dağı  1650

İskilip Deveci Dağı  1650

Merkez Alagöz Dağı  1650 

Sungurlu Nöbetbaba Dağı  1641 

Mecitözü Karadağ  1620 

Merkez Dört Tepe  1500

Sungurlu Ziyaret Tepe  1425

Alaca Hırkababa Tepesi  1425 

Sungurlu Beşdam Dağı  1425 

Mecitözü Avkat Dağı  1316 

Sungurlu Ağcayürek Tepesi  1316 

Sungurlu Alatepe  1236 

Sungurlu Manastır Dağı 1070 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 03

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

İKLİM KUŞAKLARI

KARADENİZ İKLİM KUŞAĞI:

İlimizin  içerisinden geçen Kızılırmak sınırının  kuzeyinde  kalan  kısımlar ile Kızılırmak  havzası içerisinde bulunan yerler Orta Karadeniz Bölgesinde  bulunmaktadır.

Bu  ilçelerden Bayat,Dodurga,İskilip,Kargı,Laçin, Oğuzlar, Osmancık  ve Uğurludağ tipik Karadeniz ikliminin tesirinde bulunur. Karadeniz ikliminin  özellikleri : rutubetli ve bol yağışlı ılıman  bir  karakter taşır.Kışları bol yağışlı olmakla  beraber  İç  Anadolu  ikliminin  tesirinde yazları sıcak geçer.

İÇ ANADOLU İKLİM KUŞAĞI :

Kızılırmak  sınırlarının güneyinde  bulunan  bölgede  kalan merkez ilce,Alaca,Boğazkale, Mecitözü, Ortaköy ve Sungurlu ilçelerimiz  İç Anadolu ikliminin tesirinde kalır. İç Anadolu ikliminin  özelliklerinden  olan  yazları sıcak, kışları soğuk geçer. Kara deniz ikliminin biraz tesiri ile kış ayları uzun  sürmeden  sayılı soğuk günleri kapsar. Yağışlar  çoğunlukla  az olur. Bu nedenle   ilimiz, Karadeniz  iklimi  ile İç Anadolu  iklimi  olan  Step ikliminin sınırı durumundadır.

1929-1994 tarihleri arasında ortalama yağış grafiği aşağıda verilmiştir.

            ÇORUM İLİ İKLİM VERİLERİ

AYLAR

2001 YILI 0RTALAMA SICAKLIK (0C)

UZUN YILLAR ORTALAMA SICAKLIK (0C)

2001 YILI TOPLAM YAĞIŞ (mm)

UZUN YILLAR ORTALAMA YAĞIŞ (mm)

OCAK

1,8

-0,1

5,0

37,2

ŞUBAT

3,3

0,6

21,1

29,5

MART

9,3

4,6

29,7

36,9

NİSAN

11,8

10,6

30,9

47,3

MAYIS

13,6

14,5

97,5

62,8

HAZİRAN

19,9

17,7

6,1

51,5

TEMMUZ

23,3

20,8

52,9

19,5

AĞUSTOS

22,9

20,6

0,6

13,3

EYLÜL

19,7

17,0

1,5

19,5

EKİM

11,5

11,5

9,6

26,6

KASIM

6,0

5,3

48,1

33,5

ARALIK

2,4

1,9

122,5

45,1

YILLIK ORT./TOPL.

12,1

10,4

425,5

422,7

Kaynak: Meteoroloji Md.

MEVSİMLER

İLKBAHAR MEVSİMİ:

Azor Antisiklonunun  etkisi ile ilimiz,  güney batıdan esen Lodos rüzgarının tesirine girer. Bol yağış gösteren Lodos rüzgarı,ilimizde ilkba harın  ilk  aylarında kar olarak düşer ve yerde fazla  kalmayarak  çabucak erir. Mevsimin ikinci ayında bol  yıldırımlı yağışlar  görülür. Ani ısı değişikliğinden bu yağışlar dolu şeklinde inebilirler.

YAZ MEVSİMİ:

Azor Antisiklonunun  kuzeye ilerlemesi neticesinde, Karadeniz alçak basınç  haline gelir. İlimizde  Poyraz  adını verdiğimiz  rüzgar kuzey doğu istikametinden  Mayıs  ayından  Ekim ayına kadar devam eder. Çoğunlukla öğleden sonra  başlayan Poyraz gece 21-22 sıralarına kadar eser.Poyraz nemli ve serin  olması nedeniyle bağ ve bahçeler için faydalıdır. Poyraz rüzgarı ; yaz  aylarının  ılık olarak geçmesini sağlar.  Yağış yaz aylarında ender görülür. Ters yel ismi verilen İç Ana dolu'dan gelen rüzgar tarım alanlarına büyük zarar verir.

SONBAHAR MEVSİMİ:

İlimizin   en sakin mevsimi sayılır. Bazen kış aylarına sarkar, Kasım ayı  sonuna kadar  uzayabilir. Halkımız  bu  aylara  Sağır aylar adını verir.

KIŞ MEVSİMİ:

Anadolu,  Sibirya  Antisiklonunun etkisi altında  olduğundan, kuzeyden gelen Yıldız rüzgarının tesirine girer. Açık ve berrak havalarda şiddetli  soğuklara neden olmaktadır.

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 04

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

İLİMİZDE BULUNAN OVALAR

Birinci ve  üçüncü jeolojik  zamanlarda  meydana gelen yer kabuğu nedeni ile,dördüncü zaman iklim mevcut bulunan ovalar meydana gelmiştir. Aşağıda bulunan  levhada bulunduğu ilçeler ve isimler gösterilmiştir

 

    Ovaların deniz seviyesi yükseklikleri ve yaklaşık km2      Kaynak 1973 Çorum İl Yıllığı
Ovanın Adı.................................................yüksekliği..............alanı
Merkez Boğabağı  ......................................8000-820..............70 km2
Merkez Ovasaray ovası .............................700-800..............375 km2
Merkez Seydim ovası ........................................950 ..............50 km2
Merkez  ve İskilip Irmak ovası ..................500-550.............600 km2
Merkez ve Mecitözü Düvenci ........................  900 ..............32 km2
Merkez ve Osmancık Hamamözü ovası ....450-500...............30 km2
Alaca Hüseyin ovası .............. ....................725-87............. 264 km2
Hacıhamza Kızılırmak kıyısı ovaları  ........400-420........... 1472 km2
İskilip Dedesi ovası  .............. .............. ...500-550..............250 km2
İskilip Taybı ovası ...................................550-560..............144 km2
Kargı Devraz Çayı kenarı ovaları..............400-450.............1360 km2
Kargı Kızılırmak Kıyısı ovaları ................270-450.............Irmak boyu
Mecitözü ovası .............. .................................850..............100 km2
Osmancık ovası .............. .............. ..........300-350..............300 km2
Sungurlu Budaközü ovası ........................550-580 .............750 km2
Sungurlu Delice ovası .............. ................550-600..............300 km
2

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 05

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

İLİMİZDE BULUNAN VADİLER (Boğaz)

İlimizde bulunan ve genellikle boğaz olarak tabir edilen başlıca vadiler  şunlardır.  Dana boğazı,Harami deresi boğazı,Hatap boğazı,Hışır boğazı, Kırkdilim boğazı,Sacayak boğazıdır. Ayrıyeten Kızılırmak, Bayat,İskilip,Merkez ilçe, Oğuzlar, Laçin, Dodurga, Osmancık  ve Kargı ilçeleri topraklarından geçen bir çok boğaz ve vadiler  içerisinden  geçmektedir. Bu  boğaz ve vadilerden geçen akarsuların debileri mevsimler itibariyle az veya çok olmaktadır.

DANA BOĞAZI:Çorum  ovası ile Seydim ovası arasında  bulun maktadır.6.5 kilometre  uzunluğundadır.  Başlangıç noktası Harami  vadisi  başlangıcı ile birleşir.

HARAMİ BOĞAZI: Seydim   ovası ile   Dedesi ovası arasında  bulunmaktadır. Başlangıç noktası Harami vadisi başlangıcı ile birleşir.

HATAP BOĞAZI:  Merkez  Bozboğa  ovası ile Alaca  Hüseyin ovası arasında  bulunan  16 kilometre uzunluğunda  bulunmaktadır. Hatap  çayı bu vadiden geçmektedir.

HIŞIR BOĞAZI: Alaca  suyu  ile  Çat   suyunun birleştiği yerdedir.

KIRDİLİM BOĞAZI: Merkez  ilçenin  kuzeyinde  bulunan Eğerci dağları ile,batı kısmında bulunan Ala göz ve Kösedağları arasında bulunur, Çorum-Osmancık yolu buradan geçmektedir.

SACAYAK BOĞAZI: Çorum Çat suyu ile Çekerek ırmağının birleştiği yerde bulunmaktadır. Sacayak ismi vadiye açılan üç boğazdan almıştır.

SIKLIK BOĞAZI: Merkez  ilçenin Samsun yolu üzerinde bulunmaktadır. Çorum ovası ile Düvenci ova sının  sınır  vazifesini  görür. 7 kilometre uzunluğunda olup, Sıklık  suyu  bu  boğazdan geçerek ,Derin  çaya karışır.

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 
 

 06

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

NÜFUS    

            Çorum, 20 Nisan 1924 gün ve 491 sayılı yasayla Alaca, İskilip, Osmancık, Mecitözü ve Sungurlu ilçeleri kendisine bağlanarak il durumuna getirilmiştir. 1953’te Kastamonu’nun Kargı İlçesi de Çoruma bağlanmıştır. 1958’de Bayat, 1959’da Ortaköy, 1987’de Boğazkale ve Uğurludağ, 1990’da da Laçin, Oğuzlar (Karaören)  ve Dodurga ilçe haline dönüştürülmüştür. İlin merkezle birlikte 14 ilçesi, ve ilçelere bağlı toplam 38 belde ve 735 köy mevcuttur. 
            Yüzölçümü bakımından Türkiye’nin 20’nci büyük ili olan Çorum’un, 22.10.2000 yılı genel sayımı sonuçlarına göre nüfusu 597.065’dir. İl genelinin nüfus yoğunluğu km²‘ye 47 kişidir. İlde en az nüfus yoğunluğu km2’ye 15 kişi ile II. alt bölgede yer alan Kargı İlçesinde olup, en fazla nüfus yoğunluğu ise km2’ye 94 kişi ile I. alt bölgede yer alan il merkezindedir. Alt bölgeler bazında ise, en az nüfus yoğunluğu km2’ye 32 kişi ile II. alt bölgede, en fazla nüfus yoğunluğu da km2’ye 73 ile I. alt bölgededir.
Aynı sayımda Türkiye’nin 81 il, 850 ilçe ve 37.366 bucak ve köyündeki  nüfusu 67.803.927’dir. Yıllık nüfus artış hızı binde 18,28 olarak hesaplanmış olup, doğal göl ve baraj göllerinin dahil edilmediği 769.604 km2’lik yüz  ölçümünde, nüfus yoğunluğu km2’ye 88 kişidir.
2000 genel nüfus sayımına göre; Çorum İlinin ilçeler üzerinden köy ve çiftçi  ailesi sayısı ile kırsal nüfusun dökümü aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
Tablo 6 Çorum İli Nüfus Verileri

ALT BÖLGELER

İLÇELER

2000 YILI

YÜZÖLÇÜMÜ (km2)

NÜFUS YOĞUNLUĞU (km2 başına kişi)

TOPLAM NÜFUS

ŞEHİR NÜFUSU

KÖY NÜFUSU

I.ALT BÖLGE

Merkez

221.699

161.321

60.378

2.367,75

94

Mecitözü

26.064

5.787

20.277

937,32

28

Ortaköy

11.820

3.349

8.471

242,00

49

TOPLAM

259.583

170.457

89.126

3.547,07

73

II.ALT BÖLGE

 

Osmancık

53.758

28.423

25.335

1.202,50

45

Kargı

20.388

5.728

14.660

1.343,06

15

Dodurga

10.439

3.431

7.008

200,50

52

Laçin

9.425

2.153

7.272

207,82

45

TOPLAM

94.010

39.735

54.275

2.953,88

32

III.ALT BÖLGE

İskilip

45.327

19.648

25.679

1.200,99

38

Bayat

30.574

7.381

23.193

827,05

37

Uğurludağ

16.265

7.648

8.617

372,58

44

Oğuzlar

9.083

4.678

4.405

102,82

88

TOPLAM

101.249

39.355

61.894

2.503,44

40

IV.ALT BÖLGE

Sungurlu

80.840

35.397

45.443

2.174,80

37

Alaca

53.193

24.983

28.210

1.349,65

39

Boğazkale

8.190

1.970

6.220

254,97

32

TOPLAM

142.223

62.350

79.873

3.779,42

38

ÇORUM İLİ GENELİ

597.065

311.897

285.168

12.783,81

47

Kaynak: Nüfus Md., Çorum Tarım İl Md.

Halkın %52’si şehir merkezlerinde, %48 ’i ise bucak ve köylerde yaşamakta olup, dengeli sayılabilecek bir dağılım söz konusudur. I. Alt bölgede şehir nüfusu köy nüfusundan fazladır. Fakat; bu alt bölge incelendiğinde Mecitözü ve Ortaköy İlçelerinde de köy nüfusunun şehir nüfusundan fazla olduğu, Merkez ilçedeki nüfus fazlalığının buna yol açtığı görülmektedir. Diğer alt bölgelerde köy nüfusu şehir nüfusundan fazladır. Genel olarak İl Merkezi hariç, diğer bölgelerin tamamında kırsal nüfus kentsel nüfustan fazladır.

 

Tablo 7. Nüfusun Yaş Gruplarına Göre Dağılımı 1990

 

ORAN (%)

ÇORUM

ORAN (%)

Toplam Nüfus

100

609.863

100

Erkek

49

294.082

48

Kadın

51

315.781

52

0-9 Yaş Grubu

22

145.097

24

10-19 Yaş Grubu

24

145.705

24

20-64 Yaş Grubu

49

286.537

47

65 ve üstü Yaş Grubu

5

32.524

5

Kaynak : DİE 1990

 

Yukarıdaki tablodan görüldüğü gibi, 0-9 yaş grubuyla 10-19 yaş grubunda Türkiye ortalaması %23 iken, Çorum ortalaması %24’tür. 20-64 yaş grubunda Türkiye ortalaması %50 iken Çorum ortalaması daha iyi olup %47’dir. 65 ve üstü yaş grubunda ise durum Türkiye geneli için %4, Çorum için %5’tir.

 Tablo 8. İş Gücünün İktisadi faaliyet kollarına göre dağılımı (1990)(*)

Nüfus

ÇORUM

ORANI (%)

Toplam

284.218

100

Tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık

214.112

75,3

Madencilik ve taşocakçılığı

1.794

0,6

İmalat sanayi

14.100

5,0

Elektrik, gaz ve su

383

0,2

İnşaat

10.121

3,6

Toptan ve perakende ticaret, lokanta ve oteller

11.658

4,1

Ulaştırma, haberleşme ve depolama

5.035

1,8

Mali kurum, sigorta, taşımaz mallara ait işler, yardımcı iş hizmetleri

2.256

0,8

Toplum hizmetleri sosyal ve kişisel hizmetler

23.836

8,4

İyi tanımlanmamış faaliyetler

923

0,3

Kaynak : DİE,         * 12 ve daha yukarı yaştaki nüfus

 

Yukarıdaki tablodan da görüldüğü üzere, 1990 verilerine göre Türkiye’de iktisaden faal nüfusun %53,7’si, Çorum’da ise %75,3’ü (214.112 kişi)) tarım ve ormancılıkta faaliyet göstermektedir. 2000 yılında hazırlanan “Türkiye  Hayvancılık Sektörü Notu’nda” ise Tarımın istihdamdaki payı Avrupa’da %6,5, Türkiye de ise %42 olarak verilmiştir.

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 

 07

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

DEPREMLER

Çorum İli Deprem Riski Dağılım

Yerleşim Yeri Deprem Bölgesi

ÇORUM (MERKEZ)

2

ALACA

3

BAYAT

2

BOĞAZKALE

3

Cemilbey

2

DODURGA

1

Hacıhamza

1

İSKİLİP

1

Kamil

1

KARGI

1

Kunduzlu Beldesi

1

LAÇİN

1

MECİTÖZÜ

1

OĞUZLAR

1

ORTAKÖY

2

OSMANCIK

1

Seydim

3

SUNGURLU

3

UĞURLUDAĞ

3

Kaynak :Bayındırlık İl Md.

 

Kronolojik dizin

03 09  968   41.15 34.75 IX Kastamonu,Corum,Amasya

 

968 Eylül 03  9 şiddetinde
http://www.koeri.boun.edu.tr/sismo/Depremler/thistoric.htm 
1050 Amasya zelzelesi
1075 Çorum'un Bizans'tan alındığı yıl, Danişmend depremi,
1409 II. Beyazıt zamanında olan deprem 40 gün devam etmiştir,
1514 Çorum'un 1/3 ünü harap olduğu, halkın bir kısmının göç ettiği
1543 Çorum Merkezde 30 ev yıkılmıştır,
1558 Gülabibey Camii yıkıldı,
1579 Halk  Çok zarar gördü. Hububattan alınan vergide muaf oldu
1585 H.993 Çorum zelzelesi  ve Amasya zelzelesi               
1668 H.1079 Amasya zelzelesi
1692 senelerinde  seferin on sekizince gecesi  Çarşamba  günü Büyük zelzele olmuştur ,şehirleri köyler  harap olmuştur.
1729 Cemazillievvelin  yirmi altıncı günü Çorum'da kuşluk vaktinde  zelzele  oldu. O gün altı kere zelzele oldu, bir aydan fazla devam etti,İskilip'in bütün evleri harap oldu
1734 Temmuzun sekizinci günü şiddetli bir zelzele oldu.
1759 Muharrem yirmi dördüncü Çarşamba gecesi beşinci  saatte zelzele oldu,
1793 H.1208 Çorum zelzelesi
1800 600 kişi şehri terk etti,
1824 Halk uzun zaman çadırlarda kalmıştır,
1908 H.1326 İskilip zelzelesi
1939 Erzincan depremi, Çorum'da da çok hasar yapmıştır,
1943  tarihi 26-27 Kasım  saat 20 civarında  deprem olmuş, 20  saniye  devam  etmiştir.  2554  ev  yıkılmış  ve 3692  ev   hasar  görmüş, 618  kişi  vefat etmiş,217 yaralı vardı.5375 baş hayvan telef olmuştur,
1991tarihi 31 Aralık 10.30 da 3.3 şiddetinde,
1992 tarihinde 5 Nisan 18.05 de 5.4 şiddetinde olup 6 saniye
 sürdü,
30 NİSAN 2005 ÇORUM DEPREMİ
Yerel saat ile 01:28’de meydana gelen depremin büyüklüğü
Ml (yerel büyüklük) = 4.7  hesaplanmıştır. Depremin dış merkezi,
Çorum ilinin yaklaşık olarak 18 km. kuzeybatısındadır.
Bu büyüklükteki depremler can ve mal kaybına yol açmazlar.
Deprem Çorum iline çok yakın olmasından ötürü özellikle
Çorum, İskilip, Hamamözü, Merzifon, Gümüşhacıköy,
Havza, Suluova, Vezirköprü, Samsun ve Sinop’ta hissedilmiştir.
Bu büyüklükte depremler bölgede çok sık olmasa da birkaç yılda
bir görülmektedir. Depremin olduğu yer, Kuzey Anadolu
Fayı’nın dışında  değerlendirilmelidir. Bölgede zaman zaman
bu tür deprem aktiviteleri görülmektedir.  Aletsel dönemdeki
önemli depremler; 25 Haziran 1910 Osmancık-
Çorum (Ms=6.1),  2 Aralık 1942 Osmancık-
Çorum (Ms=5.9), 11 Aralık 1942 Hamamözü
Vadisi-Çorum (Ms=5.9) ve 14 Ağustos 1996 Mecitözü-Amasya (Ms=5.6) depremleridir. http://www.koeri.boun.edu.tr/sismo
1996  tarihinde 14  Ağustos 1 saat arayla 2 kere
sallandıktan sonra  pek çok sayıda deprem olmuştur.
1997 tarihinde  28 Şubat saat 02.04 de 4.8

 

 

Kaynaklarda Depremler:

Hicri 960 ve Hicri 1247 seneleri zarfında Çorum'a ait zelzeleler.
İ.Sabuncuoğlu (Not: Bir el Yazma kitaptan alınmıştır notu var)
 Hicri 986 Cemazilliahirinin on altıncı Pazar gecesi idi,çarşı,
Pazar, yapı mescitler ve  camiler  harap oldu. (986=1578)
Hicri 1104 senelerinde mahi seferin  on  sekizinci gecesi
leylei Çarşamba idi. Bir azim zelzele  olmuştur ki nice  şehirler 
karyeler  harap  olmuştur. Fi tarih (1104 = 1692) 18 şehri 
seferühayrli  sene  Erbaa  emle  ve  elf vakitler d
e beynel işayeyn  Hicri  1142  senesinde  mahi cemazillievvelin 
 yirmi  altıncı  günü  hazırlanan  ibtidasında iseyn günü nefsi
Çorum'da kuşluk vaktinde  zelzele  oldu. Ol  gün zelzele 
öylece  altı kere oldu,bir aydan ziyade  zelzele  oldu. İskilip 
 şehrinin  cümle  evleri  harap oldu. (1142=1729)
 Hicri 1147 Nefsi  Çorum  mahisaferin  on  yedinci  günü
Temmuzun  sekizinci  günü yevmi  düşenbih  vakti asırdan
iki saat sonra azim zelzele  oldu. ( 1147=1734 )
 Hicri  1172  senesinde  mahi  Muharrem ül  Hare-meyn yirmi
dördüncü  Çarşamba  gecesi  beşinci saatte zelzele
oldu. (1172=1759)

Çorumlu Dergisi 29.sayı
  1-0rta Anadolu'da belli başlı zelzeleler.
  2-1050 H.442 Amasya zelzelesi
  3-1075 H.468 Danişmend'liler  zelzelesi  (Çorum'da)
  4-1415 H.818 Amasya zelzelesi
  5-1509 H.915 Türkiye Büyük zelzelesi
  6-1514 H.920 Çorum zelzelesi
  7-1543 H.950Çorum zelzelesi
  8- 1585 H.993 Çorum zelzelesi  ve Amasya zelzelesi
  9-1668 H.1079 Amasya zelzelesi
10-1793 H.1208Çorum zelzelesi

11-1908 H.1326 İskilip zelzelesi...

şiddetinde hasarsız sarsıntının azalan şiddetiyle 5 sarsıntı oldu.

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 

 08

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

ÇORUM GENEL HARİTA

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 09

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

ÇORUM AKARSULARI HARİTASI
 

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 10

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

ÇORUM DAĞLARI HARİTASI

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

11

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

ÇORUMLU DERGİSİNDE YAYINLANAN TOPOĞRAFİK HARİTA

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

SAYFA BAŞINA GİTMEK İÇİN TIKLAYIP

1

1

BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA KIYMETİ ARTAR!

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR
 
Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 Mahmut Selim GÜRSEL adına tüm hakları saklıdır. M.S.G. ÇORUM
 Hukuka, Yasalara, Telif  ve Kişilik Haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir.
ÇORUM 2020
DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

 

 

ÇORUM COĞRAFYASI

 
İNCELEYECEĞİNİZ BÖLÜM İÇİN TIKLAYINIZ!
Mahmut Selim GÜRSEL TAKDİM
Hayat Hikayesi
ÇORUM AKARSULARI VE BARAJLAR İLE GÖLETLER
ÇORUM DAĞLAR
İKLİM KUŞAKLARI
OVALAR
VADİ (Boğazlar)
NÜFUS
DEPREM
GENEL HARİTA
AKARSU HARİTASI
DAĞLAR HARİTASI
TOPOĞRAFİK HARİTA
 

 01

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

KİTAP ismi  Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

TAKDİM           

Bir kitabın doğması, o kitabı yazmaya kalkan kişinin amacına ve bilgi birikimine göre değerlendirilmesi uygun olarak görülmelidir.

            Elinizde bulunan bu çalışmanın sizlere ulaşması için günlerini veren bu çabası için şükranlarımı sunarken, bu çalışmada da benim ufacık bir katkımın da bulunması beni bahtiyar etmiştir.

            Bu çalışma ile sizlerde bazı bilgileri edinmiş ve faydalanmış olarak uzun yılların birikimlerinden aydınlanacağınızı göreceksiniz.

            Bilgi; yazılmadıkça kaybolmaya açık birikimlerdir. Her insan bir kitaptır; onu okumamız gereklidir.

            Tanımadığımız ve anlamadığımız kişiler hakkında nasıl kararlar veremezsek; bir çalışmayı da incelemeden, okumadan karar veremeyiz. 

Mahmut Selim GÜRSEL  

BU ÇALIŞMA TELİF ESERİDİR İZİN ALMADAN KULLANMAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

02

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

  Mahmut Selim GÜRSEL
 
GÜRSEL YAYINEVİ ve ÇORUMLU DERGİSİ SAHİBİ
 
1947  tarihinde babamın subay olarak bulunduğu Erzurum'da bir at arabasında doğum evine giderken doğmuşum. Babam  Eminsu Ali Rıza Gürsel,annem ise Fahriye hanımefendi idi. 
 
İlkokula İskenderun'da başladım. Ankara' da bitirdim. Ankara Yenimahalle  Ortaokulunun birinci  sömestrsinde  babamın  emekli olmasından dolayı 1960 yılında Çorum'a gelince Atatürk Ortaokuluna devam ettim. Babamın "oku da oğlum ceketimi satar  seni  okuturum" diyerek bana yaptığı nasihatleri ters tepki  yaptı. İlkokul sıralarında okuyarak pilot olmanın düşlerini kurardım. Bu hayalim gerçekleşmedi. Babamın baskısı karşısında babama okumuyorum diyerek okulu birinci sınıfta bıraktım. Marangoz çırağı olarak Azmi Başar ustanın yanına girdim.  Askere gidene kadar ustanın yanında çalıştım. 1967 tarihin de askerlik dönüşü, 28 Mart 1969 Ankara  Emniyet   Müdürlüğüne teknisyen  olarak göreve  başladım.  Ortaokulu dışarıdan 2 yılda bitirdim 09 Ekim 1972  tarihinde polis memuru olarak Ankara'da altıncı şube ve kara kollarda çalıştım. 16 Eylül  1973  tarihinde  Selma (Kurşuncu) Hanımefendi ile evlendim.  10 Temmuz 1978 yılında ayında naklen Çorum İl Halk Kütüphanesine Memur olarak geçtim.  Dışarıdan  Çorum Ticaret Lisesini iki yılda bitirdim. Kendi kendime Osmanlıcayı öğrenmeye uğraştım, Hat sanatı ile biraz ilgilendim 150 ye yakın Ser levham var, Çorum Güzel Sanatlar Galerisinde  ve Kütüphane salonlarında bu levhaları sergiledim.  03 Ağustos 1988 tarihinde İl Halk Kütüphanesi Müdür yardımcılığına atandım. 
 
1990  tarihinde ilk kitabım olan Dewey Onlu Tasnif isimli kütüphanelerdeki kitapların tasnifi yapılan kitabı 10 yıllık bir araştırma ve çalışma iye "Alfabetik Onlu Tasnif Fihristi (Dewey)" kitap haline getirip Kültür Bakanlığına sundum.   Kitabımdan Türkiye'deki bütün kütüphanelere  dağıtılmak  üzere 1000 adet satın aldılar.
 
 
Marangozluk,oymacılık, polis memurluğu,memurluk  ve  idarecilik yaptım. Her çalıştığım meslekte çeşitli önemli olaylar oldu ise de son çalıştığım kurumda  bence en önemli bir hatıramı anlatmak istiyorum: Kütüphanedeki çalışmalarım  ve " El  Yazması Kitapların Çorum'da kalması için verdiğim  çabalar neticesinde  Bitlis Tatvan’a tayin edilme olayım beni çok yıktı. Fakat bu  üzüntümün  boş olduğunu  zamanla  gördüm. Rabb’imin  izni  ile Hacca gitmek nasip oldu, iki kitap daha yayımladım ve elinizde bulunan bu derginin çıkmasına vesile oldum. Mesleklerin  insanlara sağladığı maddi avantaj olarak,evinizi geçindirecek,namerde muhtaç  etmeyecek  avantajından  başka,manevi olarak;sizin yaptığınız işlerle ilgili karşılaştığınız problemleri değerlendirirseniz avantajların neler olabileceğini hayat okulundan  öğrenmiş  oldum.
 
1993 yılında Türkiye'deki bütün kütüphanelerde bulunan " El Yazması " kitapların Ankara Milli Kütüphanesine toplanma kararı veren Kültür Bakanlığına karşı Çorumlu hemşerilerimi haber dar ettim, mahalli radyodan ve gazeteler ile parti il Başkanlarını ile Millet Vekilimiz Adnan Türkoğlu ve Belediye Başkanımız rahmetli Turan Kılıççıolu'nun destekleri ve diğer kuruluşların da katkısı ile "El Yazma kitapları" Çorum'da kaldı. Açık öğretim için üniversite sınavlarına girip kazandım. İkinci sınıfta iken Çorum'a tam teşekküllü bilgisayar ortamında bir kütüphane kazandırmaktır. Yazma kitapların korunması ve Çorum'da kalması için yaptığım girişimim yüzünden 25 Nisan 1994 tarihinde Tatvan Bitlis'e Müdür olarak tayinim çıktı, tayin edildiğim yere gitmeyerek emekliliğimi istedim.
 
1994 Tarihinde nasip oldu eşimle birlikte Hacı olduk.
 
27 Mayıs 1998 tarihinde Çorum'da ilk Kültür Bakanlığından tescilli "Gürsel Yayınevi" tarafımdan açıldı. 
 
Yazı yazmaya beni  kimse  teşvik  etmedi   Kütüphane için hazırladığım  kitap beni  yazmaya teşvik etti. Yazılarım mahalli basında yayımlandı. Yazılarımdan dolayı bir ödül almadım; fakat kitapları ve bu dergi benim için en büyük ödüldür. 
 
Yayımlanmış çalışmalarım : 
 
" Alfabetik Onlu Tasnif Fihristi (Dewey) Haziran 1991 ", 
"Çorum 97 1997"
"Çorum'da Yatan Meşhur Yatırlar Haziran 1997- 2. basım 1998",
" Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih Ve Edebiyat Dergisi Temmuz 1998,
" Sarı Çiğdem Şiir Defteri  Mart 2002" ,  
“Çorum 2002” adlı basılmış çalışmalarım bulunmaktadır. 
"Menakıb-ı Koyun Baba 2004"
"Çorum Yemekleri 2004 Eşimin Çalışması"
"Hacım Ağustos 2007"
"Çorumlular ve Çorum'a Hizmet Edenler Temmuz 2008"
 
Bakanlığa sunulmuş;"Alfabetik Türk ve Yabancı Yazarlar Fihristi" ve "Ne Nerede Başlıklı Arama Fihristi" basım için  hazır  beklemektedir.  Yazılarım  daha çok araştırma dalı ile makale türüdür. Tiyatro çalışmalarım,şiir ve  hikaye denemelerim bulunmaktadır.   Şu  anda  dergimde yazılarım çıkıyor. Benim okuyucularıma  diyeceklerim  şudur ki. Doğru bildiğiniz konuları savunun. Bu  savunmanız  size belki tepkiler getirecektir. Bu  tepkileri inceleyerek doğru olup olmadığını araştırın. 
 
Saygılarımla. 

BU ÇALIŞMA TELİF ESERİDİR İZİN ALMADAN KULLANMAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 

 01

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

İLİMİZDE BULUNAN AKARSULAR

Çorum İlinde  bulunan  akarsular  Kızılırmak ve Yeşilırmak havzalarına dökülürler.

KIZILIRMAK:İlimizin içerisine Bayat ilçesi sınırları içerisinde girerek,kuzey doğu istikametinden akarak Bayat çayını alır,Bayat ilçesi topraklarında 20 kilo metre  aktıktan  sonra, İskilip ilçesi topraklarına geçer ve  Şehir Meydan çayını alarak  İskilip  topraklarında  32  kilometre akar,Merkez ilçe topraklarına girer. Merkez  ilçe topraklarından sonra Laçin ilçesi  ve  Dodurga  ilçesi  sınırını teşkil eder  ve Dodurga çayı ile Hamamözü çayını alarak  28  kilometre  akar ve Osmancık  ilçesi  topraklarına girer ve Kavas çayını alır  Osmancık  topraklarında 32 kilometre akar ve Kargı ilçesine  girer  ve  Değirmen deresi ile Devrek çayını alır, Devres  çayı birleşiminde  yaklaşık kırk derece dönerek  doğuya yönelir,Kargı düzlülüğünü  meydana  getirir. Kamil bucağından gelen Avlağı deresini alarak 70 kilometre  olmak üzere  182 km. uzunluğu bulur ve Sinop iline girer. Kızılırmağın genişliği  100  ile  500 metreyi bulan genişliği ve 1 ile 15 metre   derinliği  bulunan  yatağında Akar. Irmağın  Çorum  topraklarında  aktığı yatağında iki önekli çağlayan bulunur

Kızılırmak üzerinde ilimizde önemli  üç köprü bulunmaktadır. Bunlar :Çorum skilip yolunu bağlayan, Salur köyünün güneyinde bulunan  köprü, Osmancık  ilçesinde bulunan tarihi Koyunbaba Köprüsü, ve  Avşar Köyünde Çorum-Kargı yolunu bağlayan köprüdür.

DELİCE  SUYU  (IRMAĞI): Kızılırmağın kollarından Delice suyu Sungurlu ilçesinin en önemli akarsuyudur. 80   kilometreyi  bulan  Budak  özüderesinin  kolları olan Kamilli ve Diğ  çaylarından  beslenir. Delice ırmağı Kırıkkale ve Çankırı illeri arasında sınır teşkil eder.

YEŞİLIRMAK:Bu ırmağın havzasına dökülen Çekerek ırmağı sularının önemli kısımlarını Çorum Merkez ilçe, Mecitözü ve  Ortaköy  ilçelerinin dere ve çay  suları ile birleşmesiyle oluşur.

ÇORUM ÇAT SUYU DERİN ÇAY: Çomarbaşı deresi ile Sıklık deresinin  birleşmesiyle  il merkezinde Derin çay adını alır. Hatap  ve Yılgınözü  çayıyla birleşerek  Ahilyas  deresi  birleşerek Ahilyas deresi oluşur.  Bu dere;Derinçey  ile birleşerek  Çorum suyunu meydana getirir. Alaca suyu ile birleşerek Çorum Çat su yu adını alır.  Amasya  topraklarına  girerek  Çekerek ırmağı ile birleşir.

MECİTÖZÜ ÇAYI: Kırklar  dağından  doğar.  Mecitözü ilçesi yakınından  geçerek  Amasya  topraklarına   giderek Çorum Çat  suyu ile birleşir.

ÇEKEREK  IRMAĞI: Ortaköy  ilçe   topraklarının  az bir kısmından geçerek Amasya il topraklarına girer.

 ÇORUM İLİNİN BAŞLICA AKARSULARI  DSİ 1994 


Akarsuların Adı                    İl İçinde Uzun.Km.    Debisi Metreküp/S 
Kızılırmak                                  154                       235 
Delice çayı                                   71                         52.4 
Devrez suyu                                 11                         35 
Alaca çayı                                    93                        11 
Çorum çayı                                  47                          0.850 
Çekerek çayı                               16                         37.8

 

İLİMİZDE BULUNAN GÖL VE GÖLETLER

Çorum ili sınırlarında tabi olarak önemli göl bulunmamaktadır.   Merkez  ilçede  Eymir gölü  adı verilen göl bir birikintidir. Yazın suları oldukça azalmaktadır. Derinliği 1 metreyi geçmez.  Merkez  ilçede  yağışların  bol olduğu  dönemlerde Uyuz ve Kırkgöz adı verilen  küçük gölcükler bulunmaktadır. Çoğunlukla bunlar  yaz mevsiminde kurur. Osmancık ve  Kargı ilçelerinde  tümsek tepelerinin üzerinde  tektonik özellikleri bulunan birkaç küçük göl bulunmaktadır.

Göletler  bakımından  Çorum  oldukça zengin sayılmaktadır. 

Kızılırmak  üzerinde fizibilitesi  yapılmış olan  Obruk  Barajının  ihalesi 25 Kasım 1985  tarihinde yapılmıştır.  2002  tarihinde  barajın gövde inşaatı bitmiş olup;2003 yılında ödenek gelmesi halinde  hizmete girmesi beklenmektedir. İlimiz topraklarında bulunan göletlerin listesi aşağıdadır.

GÖLETLER

 

1-Çorum barajı           

 

Çorum Belediye İçme suyu temini

2-Merkez Seydim I ve II.

 

Çorum Belediye İçme suyu temini

3-Alaca barajı 

1300Ha

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

4-Merkez Ahmetoğlan

35Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

5-Merkez Evciyeni Kışla

50Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

6-Alaca Geven

30Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

7-Alaca Bozdoğan

85Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

8-Alaca Gökkaya

41Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

9-Alaca Sincan

94 Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

10-Kargı Aksu

39Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

11-Kargı Gökdoğan

110.Ha

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

12-Mecitözü Gökkaya

100 Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

13-Ortaköy Pınarlı

50 Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

14-Sungurlu İnegazili

35.Ha.

Sulama Alanı DSİ sorumluluğunda

15-Alaca Çopraşık         

48 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

16-Alaca Ürülükaya

250 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

17-Alaca Soğucak         

74 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

18-Alaca Çatak

72 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

19-Alaca Atatürk           

355 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

20-Alaca Sarısüleyman

80 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

21-Alaca Seyitnizam

353 Ha.

Sulama Alanı Köy Hz. Sorumlu.

22-Laçin Kuyumcu        

 

 

 

İnşa Halinde Bulunan barajlar

 

 

 

1-Yenihayat barajı  

 

1990 tarihinde yapılmaya başlandı

 

Projeye Alınan barajlar

 

 

 

1-Alaca Koçhisar         

1267 Ha.

8.12.1994 Tarihinde ihale edildi

 

2-Hatap          

2364 Ha.

25.11.1994 Tarihinde ihale edildi

 

3-Düvenci

3350 Ha.

 

 

4-Tanrıvermiş

1860 Ha.

 

 

5-Obruk

4821 Ha.

 

 

6-Tanözü

288 Ha.

 

 

7-Sungurlu

300 Ha.

 

 

8-Mecitözü Hüyük 

748 Ha.

 

 

9-Kızılırmak  Dutludere

5688 Ha.

 

 

10-Cemilbey

13358 Ha.

 

 

11-Çekerek

927 Ha.

 

 

 

 

İLİMİZDE BULUNAN KAYNAK VE YERALTI SULARI

 İlimizde  yağışların  1/10    yeraltına  geçmektedir. Bu yeraltı  sularının  birçok  kaynağı beslemektedir. Merkez ilçede bulunan suların tuz oranı yüksek düzeyde olması na karşın, Hüdaverdi  artezyeni önemli bir kuyudur. Alaca,Mecitözü ve Kargı ilçelerinde önemli yeraltı sularının bulun duğu DSİ tarafından tespit edilmiştir.

Çorum  Merkez  ilçede   içme  suyu  amaçlı kullanılan,Melikgazi,Mürsel  I ve II  ve  yeni  açılan II.  Sarılık suyu,Serpin suyu,İçeri dere suyu ve Sağmaca suyu kaynaklarından faydalanılmaktadır. Ayrı yeten şehrin  çevre sinde  Çalköy,Konaklı ve diğer yeraltı suları sondaj usulü ile çıkartılarak  şehir  ihtiyacı  için  getirilmeye  çalışılmakta  olup, Çorum  barajı, Seydim I  ve  II  barajlarının suları içme amacıyla  kullanılmaktadır. Yapımı biten  Yeni  Hayat barajı Çorum'un su ihtiyacı için kullanılmaktadır.

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 02

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

İLİMİZDE BULUNAN DAĞLAR
Çorum ili sınırlarında genellikle fazla yüksek olmayan dağlar  bulunmaktadır.  Merkez  ilçenin  güneyin de Dörttepe silsileleri,batıda  Alagöz ve Köse dağları, kuzeyde ise  Eğerci dağı sıraları yer alır.

Dağlar ve Tepeler Yükseklik Sırasına Göre Düzenlenmiştir  Kaynak 1973 Çorum İl Yıllığı

Kargı Erenler Tepesi  Kös Dağı Üzerinde 2097 

Kargı Türbe Tepesi  1981 

Kargı Tepelice Tepesi  1948 

Kargı Dursun Tepesi  1889 

Mecitözü Kara Tepe  1846 

Mecitözü Kırklar dağı  1791 

Merkez Eğerci dağı  1765 

Merkez Çal dağı  1730 

Osmancık Dede Çal  1730 

Sungurlu Kartal Tepe  1700

İskilip Sakarözü Dağı  1650

İskilip Deveci Dağı  1650

Merkez Alagöz Dağı  1650 

Sungurlu Nöbetbaba Dağı  1641 

Mecitözü Karadağ  1620 

Merkez Dört Tepe  1500

Sungurlu Ziyaret Tepe  1425

Alaca Hırkababa Tepesi  1425 

Sungurlu Beşdam Dağı  1425 

Mecitözü Avkat Dağı  1316 

Sungurlu Ağcayürek Tepesi  1316 

Sungurlu Alatepe  1236 

Sungurlu Manastır Dağı 1070 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 03

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

İKLİM KUŞAKLARI

KARADENİZ İKLİM KUŞAĞI:

İlimizin  içerisinden geçen Kızılırmak sınırının  kuzeyinde  kalan  kısımlar ile Kızılırmak  havzası içerisinde bulunan yerler Orta Karadeniz Bölgesinde  bulunmaktadır.

Bu  ilçelerden Bayat,Dodurga,İskilip,Kargı,Laçin, Oğuzlar, Osmancık  ve Uğurludağ tipik Karadeniz ikliminin tesirinde bulunur. Karadeniz ikliminin  özellikleri : rutubetli ve bol yağışlı ılıman  bir  karakter taşır.Kışları bol yağışlı olmakla  beraber  İç  Anadolu  ikliminin  tesirinde yazları sıcak geçer.

İÇ ANADOLU İKLİM KUŞAĞI :

Kızılırmak  sınırlarının güneyinde  bulunan  bölgede  kalan merkez ilce,Alaca,Boğazkale, Mecitözü, Ortaköy ve Sungurlu ilçelerimiz  İç Anadolu ikliminin tesirinde kalır. İç Anadolu ikliminin  özelliklerinden  olan  yazları sıcak, kışları soğuk geçer. Kara deniz ikliminin biraz tesiri ile kış ayları uzun  sürmeden  sayılı soğuk günleri kapsar. Yağışlar  çoğunlukla  az olur. Bu nedenle   ilimiz, Karadeniz  iklimi  ile İç Anadolu  iklimi  olan  Step ikliminin sınırı durumundadır.

1929-1994 tarihleri arasında ortalama yağış grafiği aşağıda verilmiştir.

            ÇORUM İLİ İKLİM VERİLERİ

AYLAR

2001 YILI 0RTALAMA SICAKLIK (0C)

UZUN YILLAR ORTALAMA SICAKLIK (0C)

2001 YILI TOPLAM YAĞIŞ (mm)

UZUN YILLAR ORTALAMA YAĞIŞ (mm)

OCAK

1,8

-0,1

5,0

37,2

ŞUBAT

3,3

0,6

21,1

29,5

MART

9,3

4,6

29,7

36,9

NİSAN

11,8

10,6

30,9

47,3

MAYIS

13,6

14,5

97,5

62,8

HAZİRAN

19,9

17,7

6,1

51,5

TEMMUZ

23,3

20,8

52,9

19,5

AĞUSTOS

22,9

20,6

0,6

13,3

EYLÜL

19,7

17,0

1,5

19,5

EKİM

11,5

11,5

9,6

26,6

KASIM

6,0

5,3

48,1

33,5

ARALIK

2,4

1,9

122,5

45,1

YILLIK ORT./TOPL.

12,1

10,4

425,5

422,7

Kaynak: Meteoroloji Md.

MEVSİMLER

İLKBAHAR MEVSİMİ:

Azor Antisiklonunun  etkisi ile ilimiz,  güney batıdan esen Lodos rüzgarının tesirine girer. Bol yağış gösteren Lodos rüzgarı,ilimizde ilkba harın  ilk  aylarında kar olarak düşer ve yerde fazla  kalmayarak  çabucak erir. Mevsimin ikinci ayında bol  yıldırımlı yağışlar  görülür. Ani ısı değişikliğinden bu yağışlar dolu şeklinde inebilirler.

YAZ MEVSİMİ:

Azor Antisiklonunun  kuzeye ilerlemesi neticesinde, Karadeniz alçak basınç  haline gelir. İlimizde  Poyraz  adını verdiğimiz  rüzgar kuzey doğu istikametinden  Mayıs  ayından  Ekim ayına kadar devam eder. Çoğunlukla öğleden sonra  başlayan Poyraz gece 21-22 sıralarına kadar eser.Poyraz nemli ve serin  olması nedeniyle bağ ve bahçeler için faydalıdır. Poyraz rüzgarı ; yaz  aylarının  ılık olarak geçmesini sağlar.  Yağış yaz aylarında ender görülür. Ters yel ismi verilen İç Ana dolu'dan gelen rüzgar tarım alanlarına büyük zarar verir.

SONBAHAR MEVSİMİ:

İlimizin   en sakin mevsimi sayılır. Bazen kış aylarına sarkar, Kasım ayı  sonuna kadar  uzayabilir. Halkımız  bu  aylara  Sağır aylar adını verir.

KIŞ MEVSİMİ:

Anadolu,  Sibirya  Antisiklonunun etkisi altında  olduğundan, kuzeyden gelen Yıldız rüzgarının tesirine girer. Açık ve berrak havalarda şiddetli  soğuklara neden olmaktadır.

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 04

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

İLİMİZDE BULUNAN OVALAR

Birinci ve  üçüncü jeolojik  zamanlarda  meydana gelen yer kabuğu nedeni ile,dördüncü zaman iklim mevcut bulunan ovalar meydana gelmiştir. Aşağıda bulunan  levhada bulunduğu ilçeler ve isimler gösterilmiştir

 

    Ovaların deniz seviyesi yükseklikleri ve yaklaşık km2      Kaynak 1973 Çorum İl Yıllığı
Ovanın Adı.................................................yüksekliği..............alanı
Merkez Boğabağı  ......................................8000-820..............70 km2
Merkez Ovasaray ovası .............................700-800..............375 km2
Merkez Seydim ovası ........................................950 ..............50 km2
Merkez  ve İskilip Irmak ovası ..................500-550.............600 km2
Merkez ve Mecitözü Düvenci ........................  900 ..............32 km2
Merkez ve Osmancık Hamamözü ovası ....450-500...............30 km2
Alaca Hüseyin ovası .............. ....................725-87............. 264 km2
Hacıhamza Kızılırmak kıyısı ovaları  ........400-420........... 1472 km2
İskilip Dedesi ovası  .............. .............. ...500-550..............250 km2
İskilip Taybı ovası ...................................550-560..............144 km2
Kargı Devraz Çayı kenarı ovaları..............400-450.............1360 km2
Kargı Kızılırmak Kıyısı ovaları ................270-450.............Irmak boyu
Mecitözü ovası .............. .................................850..............100 km2
Osmancık ovası .............. .............. ..........300-350..............300 km2
Sungurlu Budaközü ovası ........................550-580 .............750 km2
Sungurlu Delice ovası .............. ................550-600..............300 km
2

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 05

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

İLİMİZDE BULUNAN VADİLER (Boğaz)

İlimizde bulunan ve genellikle boğaz olarak tabir edilen başlıca vadiler  şunlardır.  Dana boğazı,Harami deresi boğazı,Hatap boğazı,Hışır boğazı, Kırkdilim boğazı,Sacayak boğazıdır. Ayrıyeten Kızılırmak, Bayat,İskilip,Merkez ilçe, Oğuzlar, Laçin, Dodurga, Osmancık  ve Kargı ilçeleri topraklarından geçen bir çok boğaz ve vadiler  içerisinden  geçmektedir. Bu  boğaz ve vadilerden geçen akarsuların debileri mevsimler itibariyle az veya çok olmaktadır.

DANA BOĞAZI:Çorum  ovası ile Seydim ovası arasında  bulun maktadır.6.5 kilometre  uzunluğundadır.  Başlangıç noktası Harami  vadisi  başlangıcı ile birleşir.

HARAMİ BOĞAZI: Seydim   ovası ile   Dedesi ovası arasında  bulunmaktadır. Başlangıç noktası Harami vadisi başlangıcı ile birleşir.

HATAP BOĞAZI:  Merkez  Bozboğa  ovası ile Alaca  Hüseyin ovası arasında  bulunan  16 kilometre uzunluğunda  bulunmaktadır. Hatap  çayı bu vadiden geçmektedir.

HIŞIR BOĞAZI: Alaca  suyu  ile  Çat   suyunun birleştiği yerdedir.

KIRDİLİM BOĞAZI: Merkez  ilçenin  kuzeyinde  bulunan Eğerci dağları ile,batı kısmında bulunan Ala göz ve Kösedağları arasında bulunur, Çorum-Osmancık yolu buradan geçmektedir.

SACAYAK BOĞAZI: Çorum Çat suyu ile Çekerek ırmağının birleştiği yerde bulunmaktadır. Sacayak ismi vadiye açılan üç boğazdan almıştır.

SIKLIK BOĞAZI: Merkez  ilçenin Samsun yolu üzerinde bulunmaktadır. Çorum ovası ile Düvenci ova sının  sınır  vazifesini  görür. 7 kilometre uzunluğunda olup, Sıklık  suyu  bu  boğazdan geçerek ,Derin  çaya karışır.

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 
 

 06

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

NÜFUS    

            Çorum, 20 Nisan 1924 gün ve 491 sayılı yasayla Alaca, İskilip, Osmancık, Mecitözü ve Sungurlu ilçeleri kendisine bağlanarak il durumuna getirilmiştir. 1953’te Kastamonu’nun Kargı İlçesi de Çoruma bağlanmıştır. 1958’de Bayat, 1959’da Ortaköy, 1987’de Boğazkale ve Uğurludağ, 1990’da da Laçin, Oğuzlar (Karaören)  ve Dodurga ilçe haline dönüştürülmüştür. İlin merkezle birlikte 14 ilçesi, ve ilçelere bağlı toplam 38 belde ve 735 köy mevcuttur. 
            Yüzölçümü bakımından Türkiye’nin 20’nci büyük ili olan Çorum’un, 22.10.2000 yılı genel sayımı sonuçlarına göre nüfusu 597.065’dir. İl genelinin nüfus yoğunluğu km²‘ye 47 kişidir. İlde en az nüfus yoğunluğu km2’ye 15 kişi ile II. alt bölgede yer alan Kargı İlçesinde olup, en fazla nüfus yoğunluğu ise km2’ye 94 kişi ile I. alt bölgede yer alan il merkezindedir. Alt bölgeler bazında ise, en az nüfus yoğunluğu km2’ye 32 kişi ile II. alt bölgede, en fazla nüfus yoğunluğu da km2’ye 73 ile I. alt bölgededir.
Aynı sayımda Türkiye’nin 81 il, 850 ilçe ve 37.366 bucak ve köyündeki  nüfusu 67.803.927’dir. Yıllık nüfus artış hızı binde 18,28 olarak hesaplanmış olup, doğal göl ve baraj göllerinin dahil edilmediği 769.604 km2’lik yüz  ölçümünde, nüfus yoğunluğu km2’ye 88 kişidir.
2000 genel nüfus sayımına göre; Çorum İlinin ilçeler üzerinden köy ve çiftçi  ailesi sayısı ile kırsal nüfusun dökümü aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
Tablo 6 Çorum İli Nüfus Verileri

ALT BÖLGELER

İLÇELER

2000 YILI

YÜZÖLÇÜMÜ (km2)

NÜFUS YOĞUNLUĞU (km2 başına kişi)

TOPLAM NÜFUS

ŞEHİR NÜFUSU

KÖY NÜFUSU

I.ALT BÖLGE

Merkez

221.699

161.321

60.378

2.367,75

94

Mecitözü

26.064

5.787

20.277

937,32

28

Ortaköy

11.820

3.349

8.471

242,00

49

TOPLAM

259.583

170.457

89.126

3.547,07

73

II.ALT BÖLGE

 

Osmancık

53.758

28.423

25.335

1.202,50

45

Kargı

20.388

5.728

14.660

1.343,06

15

Dodurga

10.439

3.431

7.008

200,50

52

Laçin

9.425

2.153

7.272

207,82

45

TOPLAM

94.010

39.735

54.275

2.953,88

32

III.ALT BÖLGE

İskilip

45.327

19.648

25.679

1.200,99

38

Bayat

30.574

7.381

23.193

827,05

37

Uğurludağ

16.265

7.648

8.617

372,58

44

Oğuzlar

9.083

4.678

4.405

102,82

88

TOPLAM

101.249

39.355

61.894

2.503,44

40

IV.ALT BÖLGE

Sungurlu

80.840

35.397

45.443

2.174,80

37

Alaca

53.193

24.983

28.210

1.349,65

39

Boğazkale

8.190

1.970

6.220

254,97

32

TOPLAM

142.223

62.350

79.873

3.779,42

38

ÇORUM İLİ GENELİ

597.065

311.897

285.168

12.783,81

47

Kaynak: Nüfus Md., Çorum Tarım İl Md.

Halkın %52’si şehir merkezlerinde, %48 ’i ise bucak ve köylerde yaşamakta olup, dengeli sayılabilecek bir dağılım söz konusudur. I. Alt bölgede şehir nüfusu köy nüfusundan fazladır. Fakat; bu alt bölge incelendiğinde Mecitözü ve Ortaköy İlçelerinde de köy nüfusunun şehir nüfusundan fazla olduğu, Merkez ilçedeki nüfus fazlalığının buna yol açtığı görülmektedir. Diğer alt bölgelerde köy nüfusu şehir nüfusundan fazladır. Genel olarak İl Merkezi hariç, diğer bölgelerin tamamında kırsal nüfus kentsel nüfustan fazladır.

 

Tablo 7. Nüfusun Yaş Gruplarına Göre Dağılımı 1990

 

ORAN (%)

ÇORUM

ORAN (%)

Toplam Nüfus

100

609.863

100

Erkek

49

294.082

48

Kadın

51

315.781

52

0-9 Yaş Grubu

22

145.097

24

10-19 Yaş Grubu

24

145.705

24

20-64 Yaş Grubu

49

286.537

47

65 ve üstü Yaş Grubu

5

32.524

5

Kaynak : DİE 1990

 

Yukarıdaki tablodan görüldüğü gibi, 0-9 yaş grubuyla 10-19 yaş grubunda Türkiye ortalaması %23 iken, Çorum ortalaması %24’tür. 20-64 yaş grubunda Türkiye ortalaması %50 iken Çorum ortalaması daha iyi olup %47’dir. 65 ve üstü yaş grubunda ise durum Türkiye geneli için %4, Çorum için %5’tir.

 Tablo 8. İş Gücünün İktisadi faaliyet kollarına göre dağılımı (1990)(*)

Nüfus

ÇORUM

ORANI (%)

Toplam

284.218

100

Tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık

214.112

75,3

Madencilik ve taşocakçılığı

1.794

0,6

İmalat sanayi

14.100

5,0

Elektrik, gaz ve su

383

0,2

İnşaat

10.121

3,6

Toptan ve perakende ticaret, lokanta ve oteller

11.658

4,1

Ulaştırma, haberleşme ve depolama

5.035

1,8

Mali kurum, sigorta, taşımaz mallara ait işler, yardımcı iş hizmetleri

2.256

0,8

Toplum hizmetleri sosyal ve kişisel hizmetler

23.836

8,4

İyi tanımlanmamış faaliyetler

923

0,3

Kaynak : DİE,         * 12 ve daha yukarı yaştaki nüfus

 

Yukarıdaki tablodan da görüldüğü üzere, 1990 verilerine göre Türkiye’de iktisaden faal nüfusun %53,7’si, Çorum’da ise %75,3’ü (214.112 kişi)) tarım ve ormancılıkta faaliyet göstermektedir. 2000 yılında hazırlanan “Türkiye  Hayvancılık Sektörü Notu’nda” ise Tarımın istihdamdaki payı Avrupa’da %6,5, Türkiye de ise %42 olarak verilmiştir.

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 

 07

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

DEPREMLER

Çorum İli Deprem Riski Dağılım

Yerleşim Yeri Deprem Bölgesi

ÇORUM (MERKEZ)

2

ALACA

3

BAYAT

2

BOĞAZKALE

3

Cemilbey

2

DODURGA

1

Hacıhamza

1

İSKİLİP

1

Kamil

1

KARGI

1

Kunduzlu Beldesi

1

LAÇİN

1

MECİTÖZÜ

1

OĞUZLAR

1

ORTAKÖY

2

OSMANCIK

1

Seydim

3

SUNGURLU

3

UĞURLUDAĞ

3

Kaynak :Bayındırlık İl Md.

 

Kronolojik dizin

03 09  968   41.15 34.75 IX Kastamonu,Corum,Amasya

 

968 Eylül 03  9 şiddetinde
http://www.koeri.boun.edu.tr/sismo/Depremler/thistoric.htm 
1050 Amasya zelzelesi
1075 Çorum'un Bizans'tan alındığı yıl, Danişmend depremi,
1409 II. Beyazıt zamanında olan deprem 40 gün devam etmiştir,
1514 Çorum'un 1/3 ünü harap olduğu, halkın bir kısmının göç ettiği
1543 Çorum Merkezde 30 ev yıkılmıştır,
1558 Gülabibey Camii yıkıldı,
1579 Halk  Çok zarar gördü. Hububattan alınan vergide muaf oldu
1585 H.993 Çorum zelzelesi  ve Amasya zelzelesi               
1668 H.1079 Amasya zelzelesi
1692 senelerinde  seferin on sekizince gecesi  Çarşamba  günü Büyük zelzele olmuştur ,şehirleri köyler  harap olmuştur.
1729 Cemazillievvelin  yirmi altıncı günü Çorum'da kuşluk vaktinde  zelzele  oldu. O gün altı kere zelzele oldu, bir aydan fazla devam etti,İskilip'in bütün evleri harap oldu
1734 Temmuzun sekizinci günü şiddetli bir zelzele oldu.
1759 Muharrem yirmi dördüncü Çarşamba gecesi beşinci  saatte zelzele oldu,
1793 H.1208 Çorum zelzelesi
1800 600 kişi şehri terk etti,
1824 Halk uzun zaman çadırlarda kalmıştır,
1908 H.1326 İskilip zelzelesi
1939 Erzincan depremi, Çorum'da da çok hasar yapmıştır,
1943  tarihi 26-27 Kasım  saat 20 civarında  deprem olmuş, 20  saniye  devam  etmiştir.  2554  ev  yıkılmış  ve 3692  ev   hasar  görmüş, 618  kişi  vefat etmiş,217 yaralı vardı.5375 baş hayvan telef olmuştur,
1991tarihi 31 Aralık 10.30 da 3.3 şiddetinde,
1992 tarihinde 5 Nisan 18.05 de 5.4 şiddetinde olup 6 saniye
 sürdü,
30 NİSAN 2005 ÇORUM DEPREMİ
Yerel saat ile 01:28’de meydana gelen depremin büyüklüğü
Ml (yerel büyüklük) = 4.7  hesaplanmıştır. Depremin dış merkezi,
Çorum ilinin yaklaşık olarak 18 km. kuzeybatısındadır.
Bu büyüklükteki depremler can ve mal kaybına yol açmazlar.
Deprem Çorum iline çok yakın olmasından ötürü özellikle
Çorum, İskilip, Hamamözü, Merzifon, Gümüşhacıköy,
Havza, Suluova, Vezirköprü, Samsun ve Sinop’ta hissedilmiştir.
Bu büyüklükte depremler bölgede çok sık olmasa da birkaç yılda
bir görülmektedir. Depremin olduğu yer, Kuzey Anadolu
Fayı’nın dışında  değerlendirilmelidir. Bölgede zaman zaman
bu tür deprem aktiviteleri görülmektedir.  Aletsel dönemdeki
önemli depremler; 25 Haziran 1910 Osmancık-
Çorum (Ms=6.1),  2 Aralık 1942 Osmancık-
Çorum (Ms=5.9), 11 Aralık 1942 Hamamözü
Vadisi-Çorum (Ms=5.9) ve 14 Ağustos 1996 Mecitözü-Amasya (Ms=5.6) depremleridir. http://www.koeri.boun.edu.tr/sismo
1996  tarihinde 14  Ağustos 1 saat arayla 2 kere
sallandıktan sonra  pek çok sayıda deprem olmuştur.
1997 tarihinde  28 Şubat saat 02.04 de 4.8

 

 

Kaynaklarda Depremler:

Hicri 960 ve Hicri 1247 seneleri zarfında Çorum'a ait zelzeleler.
İ.Sabuncuoğlu (Not: Bir el Yazma kitaptan alınmıştır notu var)
 Hicri 986 Cemazilliahirinin on altıncı Pazar gecesi idi,çarşı,
Pazar, yapı mescitler ve  camiler  harap oldu. (986=1578)
Hicri 1104 senelerinde mahi seferin  on  sekizinci gecesi
leylei Çarşamba idi. Bir azim zelzele  olmuştur ki nice  şehirler 
karyeler  harap  olmuştur. Fi tarih (1104 = 1692) 18 şehri 
seferühayrli  sene  Erbaa  emle  ve  elf vakitler d
e beynel işayeyn  Hicri  1142  senesinde  mahi cemazillievvelin 
 yirmi  altıncı  günü  hazırlanan  ibtidasında iseyn günü nefsi
Çorum'da kuşluk vaktinde  zelzele  oldu. Ol  gün zelzele 
öylece  altı kere oldu,bir aydan ziyade  zelzele  oldu. İskilip 
 şehrinin  cümle  evleri  harap oldu. (1142=1729)
 Hicri 1147 Nefsi  Çorum  mahisaferin  on  yedinci  günü
Temmuzun  sekizinci  günü yevmi  düşenbih  vakti asırdan
iki saat sonra azim zelzele  oldu. ( 1147=1734 )
 Hicri  1172  senesinde  mahi  Muharrem ül  Hare-meyn yirmi
dördüncü  Çarşamba  gecesi  beşinci saatte zelzele
oldu. (1172=1759)

Çorumlu Dergisi 29.sayı
  1-0rta Anadolu'da belli başlı zelzeleler.
  2-1050 H.442 Amasya zelzelesi
  3-1075 H.468 Danişmend'liler  zelzelesi  (Çorum'da)
  4-1415 H.818 Amasya zelzelesi
  5-1509 H.915 Türkiye Büyük zelzelesi
  6-1514 H.920 Çorum zelzelesi
  7-1543 H.950Çorum zelzelesi
  8- 1585 H.993 Çorum zelzelesi  ve Amasya zelzelesi
  9-1668 H.1079 Amasya zelzelesi
10-1793 H.1208Çorum zelzelesi

11-1908 H.1326 İskilip zelzelesi...

şiddetinde hasarsız sarsıntının azalan şiddetiyle 5 sarsıntı oldu.

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 

 08

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

ÇORUM GENEL HARİTA

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 09

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

ÇORUM AKARSULARI HARİTASI
 

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

 10

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

ÇORUM DAĞLARI HARİTASI

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

Bir sonraki sayfaya gitmek için tıklayınız

 
 
 

11

Coğrafya sayfasına gitmek için tıklayınız

Önceki Sayfaya gitmek için tıklayınız

ÇORUMLU DERGİSİNDE YAYINLANAN TOPOĞRAFİK HARİTA

 

Telif Eseridir izinsiz kullanmayınız  corumlu2000@gmail.com

SAYFA BAŞINA GİTMEK İÇİN TIKLAYIP

1

1

BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA KIYMETİ ARTAR!

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR
 
Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 Mahmut Selim GÜRSEL adına tüm hakları saklıdır. M.S.G. ÇORUM
 Hukuka, Yasalara, Telif  ve Kişilik Haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir.