DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

 
İÇİNDEKİLER
Mahmut Selim GÜRSEL TAKDİM
Hayat Hikayesi
BİDAT GECELERİ VE BİZLER
 
 
 
 
 
 
 
 

 01

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

KİTAP ismi  Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

TAKDİM           

Bir kitabın doğması, o kitabı yazmaya kalkan kişinin amacına ve bilgi birikimine göre değerlendirilmesi uygun olarak görülmelidir.

            Elinizde bulunan bu çalışmanın sizlere ulaşması için günlerini veren bu çabası için şükranlarımı sunarken, bu çalışmada da benim ufacık bir katkımın da bulunması beni bahtiyar etmiştir.

            Bu çalışma ile sizlerde bazı bilgileri edinmiş ve faydalanmış olarak uzun yılların birikimlerinden aydınlanacağınızı göreceksiniz.

            Bilgi; yazılmadıkça kaybolmaya açık birikimlerdir. Her insan bir kitaptır; onu okumamız gereklidir.

            Tanımadığımız ve anlamadığımız kişiler hakkında nasıl kararlar veremezsek; bir çalışmayı da incelemeden, okumadan karar veremeyiz. 

Mahmut Selim GÜRSEL  

BU ÇALIŞMA TELİF ESERİDİR İZİN ALMADAN KULLANMAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

02

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

  Mahmut Selim GÜRSEL
 
GÜRSEL YAYINEVİ ve ÇORUMLU DERGİSİ SAHİBİ
 
1947  tarihinde babamın subay olarak bulunduğu Erzurum'da bir at arabasında doğum evine giderken doğmuşum. Babam  Eminsu Ali Rıza Gürsel,annem ise Fahriye hanımefendi idi. 
 
İlkokula İskenderun'da başladım. Ankara' da bitirdim. Ankara Yenimahalle  Ortaokulunun birinci  sömestrsinde  babamın  emekli olmasından dolayı 1960 yılında Çorum'a gelince Atatürk Ortaokuluna devam ettim. Babamın "oku da oğlum ceketimi satar  seni  okuturum" diyerek bana yaptığı nasihatleri ters tepki  yaptı. İlkokul sıralarında okuyarak pilot olmanın düşlerini kurardım. Bu hayalim gerçekleşmedi. Babamın baskısı karşısında babama okumuyorum diyerek okulu birinci sınıfta bıraktım. Marangoz çırağı olarak Azmi Başar ustanın yanına girdim.  Askere gidene kadar ustanın yanında çalıştım. 1967 tarihin de askerlik dönüşü, 28 Mart 1969 Ankara  Emniyet   Müdürlüğüne teknisyen  olarak göreve  başladım.  Ortaokulu dışarıdan 2 yılda bitirdim 09 Ekim 1972  tarihinde polis memuru olarak Ankara'da altıncı şube ve kara kollarda çalıştım. 16 Eylül  1973  tarihinde  Selma (Kurşuncu) Hanımefendi ile evlendim.  10 Temmuz 1978 yılında ayında naklen Çorum İl Halk Kütüphanesine Memur olarak geçtim.  Dışarıdan  Çorum Ticaret Lisesini iki yılda bitirdim. Kendi kendime Osmanlıcayı öğrenmeye uğraştım, Hat sanatı ile biraz ilgilendim 150 ye yakın Ser levham var, Çorum Güzel Sanatlar Galerisinde  ve Kütüphane salonlarında bu levhaları sergiledim.  03 Ağustos 1988 tarihinde İl Halk Kütüphanesi Müdür yardımcılığına atandım. 
 
1990  tarihinde ilk kitabım olan Dewey Onlu Tasnif isimli kütüphanelerdeki kitapların tasnifi yapılan kitabı 10 yıllık bir araştırma ve çalışma iye "Alfabetik Onlu Tasnif Fihristi (Dewey)" kitap haline getirip Kültür Bakanlığına sundum.   Kitabımdan Türkiye'deki bütün kütüphanelere  dağıtılmak  üzere 1000 adet satın aldılar.
 
 
Marangozluk,oymacılık, polis memurluğu,memurluk  ve  idarecilik yaptım. Her çalıştığım meslekte çeşitli önemli olaylar oldu ise de son çalıştığım kurumda  bence en önemli bir hatıramı anlatmak istiyorum: Kütüphanedeki çalışmalarım  ve " El  Yazması Kitapların Çorum'da kalması için verdiğim  çabalar neticesinde  Bitlis Tatvan’a tayin edilme olayım beni çok yıktı. Fakat bu  üzüntümün  boş olduğunu  zamanla  gördüm. Rabb’imin  izni  ile Hacca gitmek nasip oldu, iki kitap daha yayımladım ve elinizde bulunan bu derginin çıkmasına vesile oldum. Mesleklerin  insanlara sağladığı maddi avantaj olarak,evinizi geçindirecek,namerde muhtaç  etmeyecek  avantajından  başka,manevi olarak;sizin yaptığınız işlerle ilgili karşılaştığınız problemleri değerlendirirseniz avantajların neler olabileceğini hayat okulundan  öğrenmiş  oldum.
 
1993 yılında Türkiye'deki bütün kütüphanelerde bulunan " El Yazması " kitapların Ankara Milli Kütüphanesine toplanma kararı veren Kültür Bakanlığına karşı Çorumlu hemşerilerimi haber dar ettim, mahalli radyodan ve gazeteler ile parti il Başkanlarını ile Millet Vekilimiz Adnan Türkoğlu ve Belediye Başkanımız rahmetli Turan Kılıççıolu'nun destekleri ve diğer kuruluşların da katkısı ile "El Yazma kitapları" Çorum'da kaldı. Açık öğretim için üniversite sınavlarına girip kazandım. İkinci sınıfta iken Çorum'a tam teşekküllü bilgisayar ortamında bir kütüphane kazandırmaktır. Yazma kitapların korunması ve Çorum'da kalması için yaptığım girişimim yüzünden 25 Nisan 1994 tarihinde Tatvan Bitlis'e Müdür olarak tayinim çıktı, tayin edildiğim yere gitmeyerek emekliliğimi istedim.
 
1994 Tarihinde nasip oldu eşimle birlikte Hacı olduk.
 
27 Mayıs 1998 tarihinde Çorum'da ilk Kültür Bakanlığından tescilli "Gürsel Yayınevi" tarafımdan açıldı. 
 
Yazı yazmaya beni  kimse  teşvik  etmedi   Kütüphane için hazırladığım  kitap beni  yazmaya teşvik etti. Yazılarım mahalli basında yayımlandı. Yazılarımdan dolayı bir ödül almadım; fakat kitapları ve bu dergi benim için en büyük ödüldür. 
 
Yayımlanmış çalışmalarım : 
 
" Alfabetik Onlu Tasnif Fihristi (Dewey) Haziran 1991 ", 
"Çorum 97 1997"
"Çorum'da Yatan Meşhur Yatırlar Haziran 1997- 2. basım 1998",
" Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih Ve Edebiyat Dergisi Temmuz 1998,
" Sarı Çiğdem Şiir Defteri  Mart 2002" ,  
“Çorum 2002” adlı basılmış çalışmalarım bulunmaktadır. 
"Menakıb-ı Koyun Baba 2004"
"Çorum Yemekleri 2004 Eşimin Çalışması"
"Hacım Ağustos 2007"
"Çorumlular ve Çorum'a Hizmet Edenler Temmuz 2008"
 
Bakanlığa sunulmuş;"Alfabetik Türk ve Yabancı Yazarlar Fihristi" ve "Ne Nerede Başlıklı Arama Fihristi" basım için  hazır  beklemektedir.  Yazılarım  daha çok araştırma dalı ile makale türüdür. Tiyatro çalışmalarım,şiir ve  hikaye denemelerim bulunmaktadır.   Şu  anda  dergimde yazılarım çıkıyor. Benim okuyucularıma  diyeceklerim  şudur ki. Doğru bildiğiniz konuları savunun. Bu  savunmanız  size belki tepkiler getirecektir. Bu  tepkileri inceleyerek doğru olup olmadığını araştırın. 
 
Saygılarımla. 

BU ÇALIŞMA TELİF ESERİDİR İZİN ALMADAN KULLANMAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 
 
 

 

https://gurselyayin.com

 

 

 
 
 

 

 
 

 

BİDAT GECELERİ VE BİZLER

BİD‘AT NE DİR?
Arapça’da “icat etmek, örneği olmaksızın yapıp ortaya koymak, inşa etmek” anlamlarına gelmektedir!

 

Şimdi:

Allah C.C. ve Peygamberimizi Neden KAMERİ TAKVİMİ Müslümanlara ön gördü?
REGAİP KANDİLİ Peygamberimizin Ana Rahmine düştüğü gece kesin belli değildir,
MEVLİD KANDİLİ; KADİR GECESİ, REGAİP KANDİLİ, MİRAÇ KANDİLİ, BERAT KANDİLİ olarak kutladığımız günler aşağıda listesini çıkarttığım günlerde miydi?
Allah C.C. Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa S.A.V. Ümmetin Miraç kandili kutlasın diye bir emri var mı? YOK! 
Kadir Gecesi Kuran-ı Kerim'de KUR'ANIN KADİR GECESİNDE İNDİRİLDİĞİNİ, KADER GECESİNİN NE OLDUĞUNU BİLİYOR MUSUN DİYE BİZE SORUYOR, KADİR GECESİNİN BİN AYDAN HAYIRLI OLDUĞUNU bildirmekte FAKAT ŞÜ GECEDİR demiyor. Miladi yıl 365 gün içinde aramamız gerekmektedir. 

 

 Kadir Gecesi bu gece diye kutlamak BİD’AT olduğu ve sonradan insanlar tarafından şu gün denmesi, Peygamber Efendimizin de hadislerinde kesin bir gün bilgisi verilmedi, RAMAZAN AYI içerisinde Kadir gecesi Ramazanın yirmi bir, yirmi üç, yirmi beş, yirmi yedi veya yirmi dokuzuncu gecelerinden herhangi biri olabilir. Yani Kadir gecesi, zamanımızda Müslümanlarca ihya edilmeye çalışıldığı gibi herkesçe bilinen sabit bir gece değildir.
Burada Peygamber Efendimizin NEDEN HİCRİ TAKVİMİ kabul etme sebebi de bu günlerin saklı kalmasını gerektiği için olsa gerek. Peygamberimizin zamanında MİLADİ takvim bulunduğu ve Peygamber Efendimizin zamanında bilindiği gibi MİLADİ TAKVİM bulunmakta idi. Biz burada BİD'AT dediğimiz kutlanan aşağıdaki günlerin KADİR GECESİ Olarak kutlanmasının bid'at olduğunu söylüyorum.

 

 Peygamberimize MİRAÇ KANDİLE Peygamberimizin Miraca Çıktığı gece kesin olarak belli değildir! Kur’an İsra Suresi 1 ayette  konu anlatılmış, Necm Suresinde de Peygamber Efendimiz hakkında bizleri aydınlatmaktadır!

 

 

YENİ İCAT (BİD’AT) KUTLU DOĞUM HAFTASI
            Peygamber Efendimiz S.A.V. Efendimizin doğduğu gün kaynaklarda “FİL YILI” denilen yılı Rebiü’l-evvel on ikinci günü dünyaya geldi.
Bu yıl 2013 yılında Rebiü’l-evvel on ikinci günü yani Mevlid Kandili 23 Ocak’ı 24 Ocak’a bağlanan gece kutladık. Mevlid Kandili de yeni icat (Bid’ad) olan bir kutlama ve anma olaydır. Peygamber Efendimizi anmak için belirli gece ve haftalar içinde sıkıştırmak onu anmaktan çok belirli günlere sıkıştırılmış ve sadece o günlerde anılmasını sağlamaya çalışılan diğer haftalarla eş değer tutulması Müslüman olarak benim çok zoruma gitmektedir.
Hz. Ömer zamanında Hicret'in 17. yılında alınan bir kararla kabul edilmiştir. Hicret'in olduğu sene birinci sene olarak alınarak kararlaştırılmış ve Peygamber Efendimizin Mekke’den Medine’ye Hicret’i için Hz. Ebubekir R.A. ile ayrıldığında Sefer ayının 27 idi 4 gece Sevr Mağarasında kalmışlar ve 1 Rebiülevvel Pazartesi günü Sevr Mağarasından Medine'ye doğru yola çıkmışlardır. Bu nedenle Arabi aylardan 1 Muharrem'in rastladığı için Yıl Başı da 1 Muharrem olarak takvim başı olarak kabul edilmiştir.
Hicri Takvim'de aylar; Muharrem, Safer, Rerebiülevvel, Rebiülahir, Cemaziyelevvel, Cemaziyelahir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade ve Zilhicce şeklinde sıralanırlar. 
Ay, dünya etrafında 12 defa döndüğü zaman bir kameri sene olur 354 gün 8 saat 48 dakika 34.68 saniyedir. Miladi aylarda da artık aylar mevcuttur. Bunlar 30 yıllık dönemlerin 2, 5, 7, 10, 13, 15, 18, 21, 24, 26 ve 29 yılları 355 gün, diğer yıllar ise 354 gündür.
Kısaca incelediğimiz Miladi aylardan sonra Peygamber Efendimizin vefatından uzunca bir süre sonra Mevlid Kandili icat edildi (Bid’at)
Mevlit Yeni İcat Badat’ının bilinen tarihi süreci söyle sıralayabiliriz: Mevlid Peygamberimiz S.A.V. Efendimizde üç dört asır sonra icat (Bid’at)  edilen Müslümanlara iyi bid’at olarak tanıtıldı.
Sünnî Müslümanlarda ilk mevlit merasimi, Hicri 604 yılında, Selahaddin Eyyubî'nin eniştesi ve Erbil atabeği Melik Muzafferuddun Gökbörü tarafından tertiplenmiştir. 
Mevlit;  Merasim olarak ilk defa, Mısır'da hüküm süren Fatımîler (910-1171) tarafından tertiplenmiştir. Bu merasimler saraya ait olup, sadece devlet erkanı arasında cereyan etmekte idi.
Osmanlılar tarafından mevlit, ilk defa III. Murat zamanında, 1588'de resmi hale getirildi.
1989 Tarihinde Yeni İcat (Bid’at) Türkiye Diyanet İşleri tarafından “Kutlu Doğum Haftası” olarak ilan etmiştir.
            Mevlid Kandili ve Kutlu Doğum Haftası insanları sonradan BİD’AT yani icat ettikleri günlerden birisidir.
            Peygamber Efendimiz S.A.V. Müslüman Dini için gönderilmiş olduğu ve kendisinden önceki peygamberler gibi sadece bir kavme veya millete değil, bütün insanlığa peygamber olarak gönderilmiştir.
Kur’an-ı Kerim de Allah C.C. Neygam Efendimiz S.E.V. için:
Sebe, ayet: ayet:  28 Biz seni bütün insanlara ancak müjdeci ve uyarıcı olarak gönderdik; fakat insanların çoğu bilmezler.
Enbiya Suresi ayet: 107. (Resulüm!) Biz seni âlemlere ancak rahmet olarak gönderdik. 
Kur’an- Kerim Hakkında Allah C.C. :
Enbiya Suresi ayet: 10. And olsun, size içinde sizin için öğüt bulunan bir kitap indirdik. Hâlâ akıllanmaz mısınız? 
En'am Suresi, 38. Yeryüzünde yürüyen hayvanlar ve (gökyüzünde) iki kanadıyla uçan kuşlardan ne varsa hepsi ancak sizin gibi topluluklardır. Biz o kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmadık. Nihayet (hepsi) toplanıp Rablerinin huzuruna getirilecekler.   
Peygamberimize hitaben Allah C.C. :
Necm Suresi ayet: 3 -4 Resulüm de ki: Eğer Allah'ı seviyorsanız hemen bana uyunuz ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın.
Demektedir. Ayrıca yeni icat için de  
Haşir Suresi, ayet: 7 Peygamber size ne verirse onu alın. Size neyi yasak etti ise, ondan uzak durun.
En’am Suresi ayet: 153. Şüphesiz bu, benim dosdoğru yolumdur. Buna uyun. (Başka) yollara uymayın. Zira o yollar sizi Allah'ın yolundan ayırır. İşte sakınmanız için Allah size bunları emretti. 
Peygamber Efendimiz S.A.V.  Ayrım yapmadan her BİD’AT sapıklıktır. Demektedir.
Düşman yağma etmek için sabah ve akşam geliyor, kendinizi koruyunuz.  Şehadet parmağıyla orta parmağını birbirine yaklaştırarak şöyle buyurdu: Ben Peygamber olarak gönderildim, kıyametle aranız işte şu iki parmak gibi yakındır. Vâcib olanı yerine getirdikten sonra şunu bildiririm ki Sözlerin en hayırlısı Allah'ın kitabıdır, en hayırlı hidayet, Hz. Muhammed'in hidayetidir. Dinde olmayan şeylerin en kötü olanlara sonraları çıkarılan şeylerdir, her BİD’AT sapıklıktır.
Hz. Ali radıyallahu anh anlatıyor: "Biz Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'dan Kur'ân-ı Ker'im ve bir de şu sahifede olandan başka bir şey yazmadık.. (Bu sahifede bulunana gelince,) Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurmuştu ki:     "Medine Ayr dağı ile Sevr dağı arasında kalan hudud içerisinde haramdır. Kim orada bir bid'atte bulunur veya bid'atçiyi himaye ederse, Allah, melekler ve bütün insanların lâneti onun üzerine olsun. Allah onun ne farz, ne nafile hiçbir hayrını kabul etmesin. Müslümanların garantisinde ihanet ederse, Allah'ın meleklerin ve bütün insanların lâneti üzerine olsun. Onun (Kıyamet günü) ne farz ve ne nafile hiçbir hayrı kabul edilmez."  Buhari, Fezailu'l-Medine 1, Cizye 10, 17, Feraiz 21, İ'tisam 5; Müslim, Hacc 467, (1370); Ebu Davud, Menasik 99, (2034, 2035), Tirmizi, Vela ve'l-Hibe 3, (2128). Bu rivayetin metni Sahiheyn'e uygundur.Hz. Câbir (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) hutbe verdi mi gözleri kızarır, sesi yükselir, öfkesi artardı. Sanki bir orduya "Düşmanınız akşama veya sabaha size baskın yapacak!'' diye tehlikeyi haber veren komutan gibi (fevkâlade ciddi bir eda ile):    "Ben size, Kıyamet şu iki parmak kadar yakınlaşmış olduğu bir zaman da peygamber gönderildim '' der ve şehadet parmağı ile orta parmağını birbirine yaklaştırarak gösterir, sözlerine şöyle devam ederdi:  "Emmâ bâd! Bilesiniz, sözlerin en hayırlısı Kitabullah'tır. En güzel yol da Muhammed'in yoludur. İşlerin en şerlisi de sonradan ihdâs edilenlerdir. Her bid'at dalâlettir." Ayrıca şunları da söyledi:    "Ben her mü'mine kendi nefsinden daha yakınım. Nitekim, kim bir mal bırakırsa bu ailesi içindir. Kim bir borç veya (bakıma muhtaç) horanta bırakırsa bu bana aittir ve benim üzerimedir."  Müslim, Cum'a 43, (867); Nesâî, İydeyn 22, (3, 188, 189).
İbnu Abdillah İbnu Muğaffel (rahimehullah) anlatıyor: "Ben (namazda) bismillâhirrahmânirrahîm'i okumuştum. Babam işitti. Bana: "Oğulcuğum, (bu yaptığın) bir bid'attir. Bid'atten sakın!" dedi. Ben Resülullah (Aleyhissalâtu Vesselâm)'ın ashâbından her kimle karşılaştı isem, hepsinin de bid'atten nefret ettiği kadar bir başka şeyden nefret etmediğini gördüm. Babam sözlerine şöyle devam etmişti:    "Ben Resülullah (aleyhissalatu vesselâm)'Ia, Hz. Ebu Bekr'le, Hz. Ömer'le, Hz. Osmanla (radıyallâhu anhüm) namaz kıldım. Onlardan hiç birinin bunu (besmelenin okunacağını) okuduklarını işitmedim. Onu sen de okuma. Sadece "Elhamdülillahi rabbi'l-âlemîn" de." Tirmizî, Salât 180, (244); Nesâî, İftitah 22, (2,135).
Ebü Dâvud'un bir rivayetinde şöyle gelmiştir: "Ben İbnu Ömer (radıyallâhu anhümâ)'le beraber idim, bir adam öğle veya ikindi namazında tesvîbte bulundu. Bunun üzerine (İbnu Ömer): "Bizi (buradan) çıkar, zîra şu (yapılan tesvîb) bid'attir" dedi." Ebü Dâvud, Salât 45, (538).
Müslümansak eğer doğru bildiğimizi ve öğrendiğimizi paylaşmamız gerekir!
Abdullah İbnu Abbâs radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Allah, bidat sahibi, bid'atını terketmedikçe, onun amelini kabul etmeyecektir.
Ebu't-Tufeyl radıyallahu anh anlatıyor: "Ali İbnu Ebi Tâlib radıyallahu anh'a bir adam gelerek:     "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın sana tevdi ettiği sır nedir?" diye sormuştu. Hz. Ali buna öfkelendi ve:     "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm, halka gizlediği hiçbir şeyi bana sır olarak vermedi. Şu kudar var ki, bana dört kelime söyledi!" dedi. Adam:     "Nedir onlar, söyler misin?" deyince, Hz. Ali:     "Allah'tan başkasının adına kesene Allah lânet etsin. Ebeveynine lânet edene lânet etsin. Bid'atçıyı himaye edene Allah lânet etsin. Tarlanın sınır taşlarını değiştirene Allah lânet etsin!"  Müslim, Edâhî 43, (1978); Nesâî, Dahâya 34, (7, 232).

157 SAYI 25 Mart 2012

 

 

KADİR GECESİ (1900-2022 YILLARI ARASI)*

 
MİLADİ YIL AY GÜN HİCRİ YIL
1900 28 OCAK PAZAR 1317
1901 17 OCAK PERŞEMBE 1318
1902 6 OCAK PAZARTESİ 1319
1902 27 ARALIK CUMARTESİ 1320
1903 16 ARALIK ÇARŞAMBA 1321
1904 4 ARALIK PAZAR 1322
1905 24 KASIM CUMA 1323
1906 13 KASIM SALI 1324
1907 2 KASIM CUMARTESİ 1325
1908 22 EKİM PERŞEMBE 1326
1909 11 EKİM PAZARTESİ 1327
1910 1 EKİM CUMARTESİ 1328
1911 20 EYLÜL ÇARŞAMBA 1329
1912 8 EYLÜL PAZAR 1330
1913 29 AĞUSTOS CUMA 1331
1914 18 AĞUSTOS SALI 1332
1915 7 AĞUSTOS CUMARTESİ 1333
1916 27 TEMMUZ PERŞEMBE 1334
1917 16 TEMMUZ PAZARTESİ 1335
1918 5 TEMMUZ CUMA 1336
1919 25 HAZİRAN ÇARŞAMBA 1337
1920 13 HAZİRAN PAZAR 1338
1921 3 HAZİRAN CUMA 1339
1922 23 MAYIS SALI 1340
1923 12 MAYIS CUMARTESİ 1341
1924 1 MAYIS PERŞEMBE 1342
1925 20 NİSAN PAZARTESİ 1343
1926 9 NİSAN CUMA 1344
1927 30 MART ÇARŞAMBA 1345
1928 19 MART PAZARTESİ 1346
1929 8 MART CUMA 1347
1930 25 ŞUBAT SALI 1348
1931 14 ŞUBAT CUMARTESİ 1349
1932 3 ŞUBAT ÇARŞAMBA 1350
1933 23 OCAK PAZARTESİ 1351
1934 13 OCAK CUMARTESİ 1352
1935 2 OCAK ÇARŞAMBA 1353
1935 22 ARALIK PAZAR 1354
1936 11 ARALIK CUMA 1355
1937 30 KASIM SALI 1356
1938 19 KASIM CUMARTESİ 1357
1939 8 KASIM ÇARŞAMBA 1358
1940 28 EKİM PAZARTESİ 1359
1941 18 EKİM CUMARTESİ 1360
1942 7 EKİM ÇARŞAMBA 1361
1943 26 EYLÜL PAZAR 1362
1944 14 EYLÜL PERŞEMBE 1363
1945 3 EYLÜL PAZARTESİ 1364
1946 24 AĞUSTOS CUMARTESİ 1365
1947 13 AĞUSTOS ÇARŞAMBA 1366
1948 2 AĞUSTOS PAZARTESİ 1367
1949 23 TEMMUZ CUMARTESİ 1368
1950 12 TEMMUZ ÇARŞAMBA 1369
1951 1 TEMMUZ PAZAR 1370
1952 19 HAZİRAN PERŞEMBE 1371
1953 8 HAZİRAN PAZARTESİ 1372
1954 29 MAYIS CUMARTESİ 1373
1955 19 MAYIS PERŞEMBE 1374
1956 7 MAYIS PAZARTESİ 1375
1957 27 NİSAN CUMARTESİ 1376
1958 16 NİSAN ÇARŞAMBA 1377
1959 5 NİSAN PAZAR 1378
1960 24 MART PERŞEMBE 1379
1961 14 MART SALI 1380
1962 3 MART CUMARTESİ 1381
1963 21 ŞUBAT PERŞEMBE 1382
1964 10 ŞUBAT PAZARTESİ 1383
1965 29 OCAK CUMA 1384
1966 18 OCAK SALI 1385
1967 8 OCAK PAZAR 1386
1967 28 ARALIK PERŞEMBE 1387
1968 17 ARALIK SALI 1388
1969 7 ARALIK PAZAR 1389
1970 26 KASIM PERŞEMBE 1390
1971 15 KASIM PAZARTESİ 1391
1972 3 KASIM CUMA 1392
1973 23 EKİM SALI 1393
1974 13 EKİM PAZAR 1394
1975 2 EKİM PERŞEMBE 1395
1976 21 EYLÜL SALI 1396
1977 10 EYLÜL CUMARTESİ 1397
1978 31 AĞUSTOS PERŞEMBE 1398
1979 20 AĞUSTOS PAZARTESİ 1399
1980 7 AĞUSTOS PERŞEMBE 1400
1981 28 TEMMUZ SALI 1401
1982 18 TEMMUZ PAZAR 1402
1983 7 TEMMUZ PERŞEMBE 1403
1984 26 HAZİRAN SALI 1404
1985 15 HAZİRAN CUMARTESİ 1405
1986 4 HAZİRAN ÇARŞAMBA 1406
1987 24 MAYIS PAZAR 1407
1988 13 MAYIS CUMA 1408
1989 2 MAYIS SALI 1409
1990 22 NİSAN PAZAR 1410
1991 11 NİSAN PERŞEMBE 1411
1992 31 MART SALI 1412
1993 20 MART CUMARTESİ 1413
1994 9 MART ÇARŞAMBA 1414
1995 26 ŞUBAT PAZAR 1415
1996 15 ŞUBAT PERŞEMBE 1416
1997 4 ŞUBAT SALI 1417
1998 25 OCAK PAZAR 1418
1999 14 OCAK PERŞEMBE 1419
2000 3 OCAK PAZARTESİ 1420
2000 22 ARALIK CUMA 1421
2001 11 ARALIK SALI 1422
2002 1 ARALIK PAZAR 1423
2003 21 KASIM CUMA 1424
2004 9 KASIM SALI 1425
2005 30 EKİM PAZAR 1426
2006 19 EKİM PERŞEMBE 1427
2007 8 EKİM PAZARTESİ 1428
2008 26 EYLÜL CUMA 1429
2009 15 EYLÜL SALI 1430
2010 5 EYLÜL PAZAR 1431
2011 26 AĞUSTOS CUMA 1432
2012 14 AĞUSTOS SALI 1433
2013 3 AĞUSTOS CUMARTESİ 1434
2014 23 TEMMUZ ÇARŞAMBA 1435
2015 13 TEMMUZ PAZARTESİ 1436
2016 1 TEMMUZ CUMA 1437
2017 21 HAZİRAN ÇARŞAMBA 1438
2018 10 HAZİRAN PAZARTESİ 1439
2019 31 MAYIS CUMA 1440
2020 19 MAYIS SALI 1441
2021 8 MAYIS CUMARTESİ 1442
2022 27 NİSAN CUMARTESİ 1443
Kaynak: T.C. Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı
- 1902, 1935, 1967 ve 2000 yıllarında; yılın başında ve sonunda "İKİ KADİR GECESİ" bulunmaktadır.
 
 
 

MEVLİD KANDİLİ (1900-2022 YILLARI ARASI)*

 
MİLADİ YIL AY GÜN HİCRİ YIL
1900 9 TEMMUZ PAZARTESİ 1318
1901 28 HAZİRAN CUMA 1319
1902 18 HAZİRAN ÇARŞAMBA 1320
1903 7 HAZİRAN PAZAR 1321
1904 26 MAYIS PERŞEMBE 1322
1905 16 MAYIS SALI 1323
1906 5 MAYIS CUMARTESİ 1324
1907 24 NİSAN ÇARŞAMBA 1325
1908 13 NİSAN PAZARTESİ 1326
1909 2 NİSAN CUMA 1327
1910 23 MART ÇARŞAMBA 1328
1911 12 MART PAZAR 1329
1912 29 ŞUBAT PERŞEMBE 1330
1913 18 ŞUBAT SALI 1331
1914 7 ŞUBAT CUMARTESİ 1332
1915 27 OCAK ÇARŞAMBA 1333
1916 17 OCAK PAZARTESİ 1334
1917 5 OCAK CUMA 1335
1917 25 ARALIK SALI 1336
1918 15 ARALIK PAZAR 1337
1919 4 ARALIK PERŞEMBE 1338
1920 23 KASIM SALI 1339
1921 12 KASIM CUMARTESİ 1340
1922 1 KASIM ÇARŞAMBA 1341
1923 22 EKİM PAZARTESİ 1342
1924 10 EKİM CUMA 1343
1925 29 EYLÜL SALI 1344
1926 19 EYLÜL PAZAR 1345
1927 8 EYLÜL PERŞEMBE 1346
1928 27 AĞUSTOS PAZARTESİ 1347
1929 16 AĞUSTOS CUMA 1348
1930 6 AĞUSTOS ÇARŞAMBA 1349
1931 27 TEMMUZ PAZARTESİ 1350
1932 16 TEMMUZ CUMARTESİ 1351
1933 4 TEMMUZ SALI 1352
1934 23 HAZİRAN CUMARTESİ 1353
1935 13 HAZİRAN PERŞEMBE 1354
1936 1 HAZİRAN PAZARTESİ 1355
1937 22 MAYIS CUMARTESİ 1356
1938 11 MAYIS ÇARŞAMBA 1357
1939 1 MAYIS PAZARTESİ 1358
1940 19 NİSAN CUMA 1359
1941 8 NİSAN SALI 1360
1942 29 MART PAZAR 1361
1943 18 MART PERŞEMBE 1362
1944 6 MART PAZARTESİ 1363
1945 24 ŞUBAT CUMARTESİ 1364
1946 14 ŞUBAT PERŞEMBE 1365
1947 3 ŞUBAT PAZARTESİ 1366
1948 23 OCAK CUMA 1367
1949 11 OCAK SALI 1368
1949 31 ARALIK CUMARTESİ 1369
1950 21 ARALIK PERŞEMBE 1370
1951 11 ARALIK SALI 1371
1952 29 KASIM CUMARTESİ 1372
1953 19 KASIM PERŞEMBE 1373
1954 8 KASIM PAZARTESİ 1374
1955 28 EKİM CUMA 1375
1956 16 EKİM SALI 1376
1957 6 EKİM PAZAR 1377
1958 25 EYLÜL PERŞEMBE 1378
1959 15 EYLÜL SALI 1379
1960 3 EYLÜL CUMARTESİ 1380
1961 23 AĞUSTOS ÇARŞAMBA 1381
1962 12 AĞUSTOS PAZAR 1382
1963 1 AĞUSTOS PERŞEMBE 1383
1964 21 TEMMUZ SALI 1384
1965 10 TEMMUZ CUMARTESİ 1385
1966 30 HAZİRAN PERŞEMBE 1386
1967 19 HAZİRAN PAZARTESİ 1387
1968 7 HAZİRAN CUMA 1388
1969 28 MAYIS ÇARŞAMBA 1389
1970 17 MAYIS PAZAR 1390
1971 6 MAYIS PERŞEMBE 1391
1972 25 NİSAN SALI 1392
1973 15 NİSAN PAZAR 1393
1974 4 NİSAN PERŞEMBE 1394
1975 24 MART PAZARTESİ 1395
1976 12 MART CUMA 1396
1977 1 MART SALI 1397
1978 19 ŞUBAT PAZAR 1398
1979 8 ŞUBAT PERŞEMBE 1399
1980 29 OCAK SALI 1400
1981 17 OCAK CUMARTESİ 1401
1982 7 OCAK PERŞEMBE 1402
1982 27 ARALIK PAZARTESİ 1403
1983 16 ARALIK CUMA 1404
1984 4 ARALIK SALI 1405
1985 24 KASIM PAZAR 1406
1986 13 KASIM PERŞEMBE 1407
1987 3 KASIM SALI 1408
1988 22 EKİM CUMARTESİ 1409
1989 11 EKİM ÇARŞAMBA 1410
1990 30 EYLÜL PAZAR 1411
1991 19 EYLÜL PERŞEMBE 1412
1992 8 EYLÜL SALI 1413
1993 29 AĞUSTOS PAZAR 1414
1994 18 AĞUSTOS PERŞEMBE 1415
1995 8 AĞUSTOS SALI 1416
1996 27 TEMMUZ CUMARTESİ 1417
1997 16 TEMMUZ ÇARŞAMBA 1418
1998 5 TEMMUZ PAZAR 1419
1999 25 HAZİRAN CUMA 1420
2000 14 HAZİRAN ÇARŞAMBA 1421
2001 3 HAZİRAN PAZAR 1422
2002 24 MAYIS CUMA 1423
2003 13 MAYIS SALI 1424
2004 1 MAYIS CUMARTESİ 1425
2005 20 NİSAN ÇARŞAMBA 1426
2006 9 NİSAN PAZAR 1427
2007 30 MART CUMA 1428
2008 19 MART ÇARŞAMBA 1429
2009 8 MART PAZAR 1430
2010 25 ŞUBAT PERŞEMBE 1431
2011 14ŞUBAT PAZARTESİ 1432
2012 3 ŞUBAT CUMA 1433
2013 23 OCAK ÇARŞAMBA 1434
2014 12 OCAK PAZAR 1435
2015 2 OCAK CUMA 1436
2015 22 ARALIK SALI 1437
2016 11 ARALIK PAZAR 1438
2017 30 KASIM PERŞEMBE 1439
2018 19 KASIM PAZARTESİ 1440
2019 8 KASIM CUMA 1441
2020 28 EKİM ÇARŞAMBA 1442
2021 17 EKİM PAZAR 1443
2022 7 EKİM CUMA 1443
 
Kaynak: T.C. Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı
- 1917, 1949, 1982 ve 2015 yıllarında; yılın başında ve sonunda "İKİ MEVLİD KANDİLİ" bulunmaktadır.
 
 
 

REGAİB KANDİLİ (1900-2022 YILLARI ARASI)*

 
MİLADİ YIL MİLADİ TARİH HİCRİ TARİH HİCRİ YIL
1900 25 EKİM 1 RECEB 1318
1901 17 EKİM 4 RECEB 1319
1902 9 EKİM 6 RECEB 1320
1903 24 EYLÜL 2 RECEB 1321
1904 15 EYLÜL 5 RECEB 1322
1905 31 AĞUSTOS 29 C.AHİR 1323
1906 23 AĞUSTOS 3 RECEB 1324
1907 15 AĞUSTOS 6 RECEB 1325
1908 30 TEMMUZ 1 RECEB 1326
1909 22 TEMMUZ 4 RECEB 1327
1910 14 TEMMUZ 6 RECEB 1328
1911 29 HAZİRAN 2 RECEB 1329
1912 20 HAZİRAN 5 RECEB 1330
1913 5 HAZİRAN 29 C.AHİR 1331
1914 28 MAYIS 3 RECEB 1332
1915 20 MAYIS 6 RECEB 1333
1916 4 MAYIS 1 RECEB 1334
1917 26 NİSAN 4 RECEB 1335
1918 11 NİSAN 29 C.AHİR 1336
1919 3 NİSAN 2 RECEB 1337
1920 25 MART 5 RECEB 1338
1921 10 MART 29 C.AHİR 1339
1922 2 MART 3 RECEB 1340
1923 22 ŞUBAT 6 RECEB 1341
1924 7 ŞUBAT 1 RECEB 1342
1925 29 OCAK 4 RECEB 1343
1926 14 OCAK 29 C.AHİR 1344
1927 6 OCAK 2 RECEB 1345
1927 29 ARALIK 4 RECEB 1346
1928 13 ARALIK 30 C.AHİR 1347
1929 5 ARALIK 3 RECEB 1348
1930 27 KASIM 6 RECEB 1349
1931 12 KASIM 1 RECEB 1350
1932 3 KASIM 4 RECEB 1351
1933 26 EKİM 6 RECEB 1352
1934 11 EKİM 1 RECEB 1353
1935 3 EKİM 4 RECEB 1354
1936 17 EYLÜL 30 C.AHİR 1355
1937 9 EYLÜL 3 RECEB 1356
1938 1 EYLÜL 6 RECEB 1357
1939 17 AĞUSTOS 2 RECEB 1358
1940 8 AĞUSTOS 4 RECEB 1359
1941 31 TEMMUZ 6 RECEB 1360
1942 16 TEMMUZ 2 RECEB 1361
1943 8 TEMMUZ 5 RECEB 1362
1944 22 HAZİRAN 1 RECEB 1363
1945 14 HAZİRAN 4 RECEB 1364
1946 6 HAZİRAN 6 RECEB 1365
1947 22 MAYIS 1 RECEB 1366
1948 13 MAYIS 4 RECEB 1367
1949 5 MAYIS 6 RECEB 1368
1950 20 NİSAN 2 RECEB 1369
1951 12 NİSAN 5 RECEB 1370
1952 27 MART 1 RECEB 1371
1953 19 MART 3 RECEB 1372
1954 11 MART 6 RECEB 1373
1955 24 ŞUBAT 1 RECEB 1374
1956 16 ŞUBAT 4 RECEB 1375
1957 31 OCAK 30 C.AHİR 1376
1958 23 OCAK 3 RECEB 1377
1959 15 OCAK 6 RECEB 1378
1959 31 ARALIK 1 RECEB 1379
1960 22 ARALIK 3 RECEB 1380
1961 14 ARALIK 6 RECEB 1381
1962 29 KASIM 2 RECEB 1382
1963 21 KASIM 4 RECEB 1383
1964 5 KASIM 30 C.AHİR 1384
1965 28 EKİM 3 RECEB 1385
1966 20 EKİM 6 RECEB 1386
1967 5 EKİM 1 RECEB 1387
1968 26 EYLÜL 3 RECEB 1388
1969 18 EYLÜL 6 RECEB 1389
1970 3 EYLÜL 1 RECEB 1390
1971 26 AĞUSTOS 4 RECEB 1391
1972 10 AĞUSTOS 30 C.AHİR 1392
1973 2 AĞUSTOS 3 RECEB 1393
1974 25 TEMMUZ 5 RECEB 1394
1975 10 TEMMUZ 1 RECEB 1395
1976 1 TEMMUZ 3 RECEB 1396
1977 23 HAZİRAN 6 RECEB 1397
1978 8 HAZİRAN 2 RECEB 1398
1979 31 MAYIS 5 RECEB 1399
1980 15 MAYIS 1 RECEB 1400
1981 7 MAYIS 3 RECEB 1401
1982 29 NİSAN 5 RECEB 1402
1983 14 NİSAN 1 RECEB 1403
1984 5 NİSAN 3 RECEB 1404
1985 28 MART 6 RECEB 1405
1986 13 MART 2 RECEB 1406
1987 5 MART 5 RECEB 1407
1988 18 ŞUBAT 30 C.AHİR 1408
1989 9 ŞUBAT 3 RECEB 1409
1990 1 ŞUBAT 5 RECEB 1410
1991 17 OCAK 1 RECEB 1411
1992 9 OCAK 4 RECEB 1412
1992 24 ARALIK 29 C.AHİR 1413
1993 16 ARALIK 3 RECEB 1414
1994 8 ARALIK 5 RECEB 1415
1995 23 KASIM 30 C.AHİR 1416
1996 14 KASIM 3 RECEB 1417
1997 6 KASIM 5 RECEB 1418
1998 22 EKİM 1 RECEB 1419
1999 14 EKİM 4 RECEB 1420
2000 28 EYLÜL 30 C.AHİR 1421
2001 20 EYLÜL 3 RECEB 1422
2002 12 EYLÜL 5 RECEB 1423
2003 28 AĞUSTOS 30 C.AHİR 1424
2004 19 AĞUSTOS 03 RECEB 1425
2005 11 AĞUSTOS 6 RECEB 1426
2006 27 TEMMUZ 2 RECEB 1427
2007 19 TEMMUZ 4 RECEB 1428
2008 3 TEMMUZ 29 C.AHİR 1429
2009 25 HAZİRAN 2 RECEB 1430
2010 17 HAZİRAN 5 RECEB 1431
2011 2 HAZİRAN 30 C.AHİR 1432
2012 24 MAYIS 3 RECEB 1433
2013 16 MAYIS 6 RECEB 1434
2014 1 MAYIS 2 RECEB 1435
2015 23 NİSAN 4 RECEB 1436
2016 7 NİSAN 29 C.AHİR 1437
2017 30 MART 2 RECEB 1438
2018 22 MART 4 RECEB 1439
2019 7 MART 30 C.AHİR 1440
2020 27 ŞUBAT 3 RECEB 1441
2021 18 ŞUBAT 6 RECEB 1442
2022 3 ŞUBAT 2 RECEB 1443
 
Kaynak: T.C. Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı
- 1927, 1959 ve 1992 yıllarında; yılın başında ve sonunda "İKİ REGAİB KANDİLİ" bulunmaktadır.
 
 
 

MİRAC KANDİLİ (1900-2022 YILLARI ARASI)*

 
MİLADİ YIL AY GÜN HİCRİ YIL
1900 19 KASIM PAZARTESİ 1318
1901 8 KASIM CUMA 1319
1902 29 EKİM ÇARŞAMBA 1320
1903 18 EKİM PAZAR 1321
1904 6 EKİM PERŞEMBE 1322
1905 26 EYLÜL SALI 1323
1906 15 EYLÜL CUMARTESİ 1324
1907 4 EYLÜL ÇARŞAMBA 1325
1908 24 AĞUSTOS PAZARTESİ 1326
1909 13 AĞUSTOS CUMA 1327
1910 3 AĞUSTOS ÇARŞAMBA 1328
1911 23 TEMMUZ PAZAR 1329
1912 11 TEMMUZ PERŞEMBE 1330
1913 1 TEMMUZ SALI 1331
1914 20 HAZİRAN CUMARTESİ 1332
1915 9 HAZİRAN ÇARŞAMBA 1333
1916 29 MAYIS PAZARTESİ 1334
1917 18 MAYIS CUMA 1335
1918 7 MAYIS SALI 1336
1919 27 NİSAN PAZAR 1337
1920 15 NİSAN PERŞEMBE 1338
1921 5 NİSAN SALI 1339
1922 25 MART CUMARTESİ 1340
1923 14 MART ÇARŞAMBA 1341
1924 3 MART PAZARTESİ 1342
1925 20 ŞUBAT CUMA 1343
1926 9 ŞUBAT SALI 1344
1927 30 OCAK PAZAR 1345
1928 20 OCAK CUMA 1346
1929 8 OCAK SALI 1347
1929 28 ARALIK CUMARTESİ 1348
1930 17 ARALIK ÇARŞAMBA 1349
1931 7 ARALIK PAZARTESİ 1350
1932 25 KASIM CUMA 1351
1933 15 KASIM ÇARŞAMBA 1352
1934 5 KASIM PAZARTESİ 1353
1935 25 EKİM CUMA 1354
1936 13 EKİM SALI 1355
1937 2 EKİM CUMARTESİ 1356
1938 21 EYLÜL ÇARŞAMBA 1357
1939 10 EYLÜL PAZAR 1358
1940 30 AĞUSTOS CUMA 1359
1941 20 AĞUSTOS ÇARŞAMBA 1360
1942 9 AĞUSTOS PAZAR 1361
1943 29 TEMMUZ PERŞEMBE 1362
1944 17 TEMMUZ PAZARTESİ 1363
1945 6 TEMMUZ CUMA 1364
1946 26 HAZİRAN ÇARŞAMBA 1365
1947 16 HAZİRAN PAZARTESİ 1366
1948 4 HAZİRAN CUMA 1367
1949 25 MAYIS ÇARŞAMBA 1368
1950 14 MAYIS PAZAR 1369
1951 3 MAYIS PERŞEMBE 1370
1952 21 NİSAN PAZARTESİ 1371
1953 11 NİSAN CUMARTESİ 1372
1954 31 MART ÇARŞAMBA 1373
1955 21 MART PAZARTESİ 1374
1956 9 MART CUMA 1375
1957 26 ŞUBAT SALI 1376
1958 15 ŞUBAT CUMARTESİ 1377
1959 4 ŞUBAT ÇARŞAMBA 1378
1960 25 OCAK PAZARTESİ 1379
1961 14 OCAK CUMARTESİ 1380
1962 3 OCAK ÇARŞAMBA 1381
1962 23 ARALIK PAZAR 1382
1963 13 ARALIK CUMA 1383
1964 1 ARALIK SALI 1384
1965 20 KASIM CUMARTESİ 1385
1966 9 KASIM ÇARŞAMBA 1386
1967 30 EKİM PAZARTESİ 1387
1968 19 EKİM CUMARTESİ 1388
1969 8 EKİM ÇARŞAMBA 1389
1970 28 EYLÜL PAZARTESİ 1390
1971 17 EYLÜL CUMA 1391
1972 5 EYLÜL SALI 1392
1973 25 AĞUSTOS CUMARTESİ 1393
1974 15 AĞUSTOS PERŞEMBE 1394
1975 4 AĞUSTOS PAZARTESİ 1395
1976 24 TEMMUZ CUMARTESİ 1396
1977 13 TEMMUZ ÇARŞAMBA 1397
1978 2 TEMMUZ PAZAR 1398
1979 21 HAZİRAN PERŞEMBE 1399
1980 9 HAZİRAN PAZARTESİ 1400
1981 30 MAYIS CUMARTESİ 1401
1982 20 MAYIS PERŞEMBE 1402
1983 9 MAYIS PAZARTESİ 1403
1984 28 NİSAN CUMARTESİ 1404
1985 17 NİSAN ÇARŞAMBA 1405
1986 6 NİSAN PAZAR 1406
1987 26 MART PERŞEMBE 1407
1988 15 MART SALI 1408
1989 04 MART CUMARTESİ 1409
1990 22 ŞUBAT PERŞEMBE 1410
1991 11 ŞUBAT PAZARTESİ 1411
1992 31 OCAK CUMA 1412
1993 19 OCAK SALI 1413
1994 8 OCAK CUMARTESİ 1414
1994 29 ARALIK PERŞEMBE 1415
1995 19 ARALIK SALI 1416
1996 7 ARALIK CUMARTESİ 1417
1997 27 KASIM PERŞEMBE 1418
1998 16 KASIM PAZARTESİ 1419
1999 5 KASIM CUMA 1420
2000 24 EKİM SALI 1421
2001 13 EKİM CUMARTESİ 1422
2002 3 EKİM PERŞEMBE 1423
2003 23 EYLÜL SALI 1424
2004 11 EYLÜL CUMARTESİ 1425
2005 31 AĞUSTOS ÇARŞAMBA 1426
2006 20 AĞUSTOS PAZAR 1427
2007 10 AĞUSTOS CUMA 1428
2008 29 TEMMUZ SALI 1429
2009 19 TEMMUZ PAZAR 1430
2010 8 TEMMUZ PERŞEMBE 1431
2011 28 HAZİRAN SALI 1432
2012 16 HAZİRAN CUMARTESİ 1433
2013 5 HAZİRAN ÇARŞAMBA 1434
2014 25 MAYIS PAZAR 1435
2015 15 MAYIS CUMA 1436
2016 3 MAYIS SALI 1437
2017 23 NİSAN PAZAR 1438
2018 13 NİSAN CUMA 1439
2019 2 NİSAN SALI 1440
2020 21 MART CUMARTESİ 1441
2021 10 MART ÇARŞAMBA 1442
2022 27 ŞUBAT PAZAR 1443
 
Kaynak: T.C. Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı
- 1929, 1962 ve 1994 yıllarında; yılın başında ve sonunda "İKİ MİRAC KANDİLİ" bulunmaktadır.
 
 
 

BERAT KANDİLİ (1900-2022 YILLARI ARASI)*

 
MİLADİ YIL AY GÜN HİCRİ YIL
1900 7 ARALIK CUMA 1318
1901 26 KASIM SALI 1319
1902 16 KASIM PAZAR 1320
1903 5 KASIM PERŞEMBE 1321
1904 24 EKİM PAZARTESİ 1322
1905 14 EKİM CUMARTESİ 1323
1906 3 EKİM ÇARŞAMBA 1324
1907 22 EYLÜL PAZAR 1325
1908 11 EYLÜL CUMA 1326
1909 31 AĞUSTOS SALI 1327
1910 21 AĞUSTOS PAZAR 1328
1911 10 AĞUSTOS PERŞEMBE 1329
1912 29 TEMMUZ PAZARTESİ 1330
1913 19 TEMMUZ CUMARTESİ 1331
1914 8 TEMMUZ ÇARŞAMBA 1332
1915 27 HAZİRAN PAZAR 1333
1916 16 HAZİRAN CUMA 1334
1917 5 HAZİRAN SALI 1335
1918 25 MAYIS CUMARTESİ 1336
1919 15 MAYIS PERŞEMBE 1337
1920 3 MAYIS PAZARTESİ 1338
1921 23 NİSAN CUMARTESİ 1339
1922 12 NİSAN ÇARŞAMBA 1340
1923 1 NİSAN PAZAR 1341
1924 21 MART CUMA 1342
1925 10 MART SALI 1343
1926 27 ŞUBAT CUMARTESİ 1344
1927 17 ŞUBAT PERŞEMBE 1345
1928 6 ŞUBAT PAZARTESİ 1346
1929 25 OCAK CUMA 1347
1930 14 OCAK SALI 1348
1931 4 OCAK PAZAR 1349
1931 24 ARALIK PERŞEMBE 1350
1932 13 ARALIK SALI 1351
1933 2 ARALIK CUMARTESİ 1352
1934 22 KASIM PERŞEMBE 1353
1935 11 KASIM PAZARTESİ 1354
1936 31 EKİM CUMARTESİ 1355
1937 20 EKİM ÇARŞAMBA 1356
1938 9 EKİM PAZAR 1357
1939 28 EYLÜL PERŞEMBE 1358
1940 17 EYLÜL SALI 1359
1941 6 EYLÜL CUMARTESİ 1360
1942 27 AĞUSTOS PERŞEMBE 1361
1943 16 AĞUSTOS PAZARTESİ 1362
1944 4 AĞUSTOS CUMA 1363
1945 24 TEMMUZ SALI 1364
1946 13 TEMMUZ CUMARTESİ 1365
1947 3 TEMMUZ PERŞEMBE 1366
1948 22 HAZİRAN SALI 1367
1949 11 HAZİRAN CUMARTESİ 1368
1950 31 MAYIS ÇARŞAMBA 1369
1951 20 MAYIS PAZAR 1370
1952 9 MAYIS CUMA 1371
1953 28 NİSAN SALI 1372
1954 18 NİSAN PAZAR 1373
1955 7 NİSAN PERŞEMBE 1374
1956 27 MART SALI 1375
1957 16 MART CUMARTESİ 1376
1958 05 MART ÇARŞAMBA 1377
1959 22 ŞUBAT PAZAR 1378
1960 11 ŞUBAT PERŞEMBE 1379
1961 31 OCAK SALI 1380
1962 21 OCAK PAZAR 1381
1963 10 OCAK PERŞEMBE 1382
1963 30 ARALIK PAZARTESİ 1383
1964 18 ARALIK CUMA 1384
1965 8 ARALIK ÇARŞAMBA 1385
1966 27 KASIM PAZAR 1386
1967 17 KASIM CUMA 1387
1968 5 KASIM SALI 1388
1969 26 EKİM PAZAR 1389
1970 16 EKİM CUMA 1390
1971 5 EKİM SALI 1391
1972 23 EYLÜL CUMARTESİ 1392
1973 12 EYLÜL ÇARŞAMBA 1393
1974 2 EYLÜL PAZARTESİ 1394
1975 22 AĞUSTOS CUMA 1395
1976 11 AĞUSTOS ÇARŞAMBA 1396
1977 31 TEMMUZ PAZAR 1397
1978 20 TEMMUZ PERŞEMBE 1398
1979 9 TEMMUZ PAZARTESİ 1399
1980 27 HAZİRAN CUMA 1400
1981 17 HAZİRAN ÇARŞAMBA 1401
1982 6 HAZİRAN PAZAR 1402
1983 27 MAYIS CUMA 1403
1984 15 MAYIS SALI 1404
1985 4 MAYIS CUMARTESİ 1405
1986 23 NİSAN ÇARŞAMBA 1406
1987 13 NİSAN PAZARTESİ 1407
1988 1 NİSAN CUMA 1408
1989 22 MART ÇARŞAMBA 1409
1990 11 MART PAZAR 1410
1991 1 MART CUMA 1411
1992 18 ŞUBAT SALI 1412
1993 6 ŞUBAT CUMARTESİ 1413
1994 26 OCAK ÇARŞAMBA 1414
1995 15 OCAK PAZAR 1415
1996 5 OCAK CUMA 1416
1996 25 ARALIK ÇARŞAMBA 1417
1997 14 ARALIK PAZAR 1418
1998 3 ARALIK PERŞEMBE 1419
1999 22 KASIM PAZARTESİ 1420
2000 10 KASIM CUMA 1421
2001 31 EKİM ÇARŞAMBA 1422
2002 20 EKİM PAZAR 1423
2003 10 EKİM CUMA 1424
2004 29 EYLÜL ÇARŞAMBA 1425
2005 18 EYLÜL PAZAR 1426
2006 7 EYLÜL PERŞEMBE 1427
2007 27 AĞUSTOS PAZARTESİ 1428
2008 16 AĞUSTOS CUMARTESİ 1429
2009 5 AĞUSTOS ÇARŞAMBA 1430
2010 26 TEMMUZ PAZARTESİ 1431
2011 15 TEMMUZ CUMA 1432
2012 4 TEMMUZ ÇARŞAMBA 1433
2013 23 HAZİRAN PAZAR 1434
2014 12 HAZİRAN PERŞEMBE 1435
2015 1 HAZİRAN PAZARTESİ 1436
2016 21 MAYIS CUMARTESİ 1437
2017 10 MAYIS ÇARŞAMBA 1438
2018 30 NİSAN PAZARTESİ 1439
2019 19 NİSAN CUMA 1440
2020 7 NİSAN SALI 1441
2021 27 MART CUMARTESİ 1442
2022 17 MART PERŞEMBE 1443
 
Kaynak: T.C. Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı
- 1931, 1963 ve 1996 yıllarında; yılın başında ve sonunda "İKİ BERAT KANDİLİ" bulunmaktadır.
 
*kaynak. http://takvim.com
 

 

 

BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA KIYMETİ ARTAR!

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR
 
Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 Mahmut Selim GÜRSEL adına tüm hakları saklıdır. M.S.G. ÇORUM
 Hukuka, Yasalara, Telif  ve Kişilik Haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir.