DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

 
İÇİNDEKİLER
Mahmut Selim GÜRSEL TAKDİM
Hayat Hikayesi
ÇORUM DA BASIN TARİHİ

ÇORUM HAKKINDA BASILI MATERYALLER

 01

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

KİTAP ismi  Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

TAKDİM           

Bir kitabın doğması, o kitabı yazmaya kalkan kişinin amacına ve bilgi birikimine göre değerlendirilmesi uygun olarak görülmelidir.

            Elinizde bulunan bu çalışmanın sizlere ulaşması için günlerini veren bu çabası için şükranlarımı sunarken, bu çalışmada da benim ufacık bir katkımın da bulunması beni bahtiyar etmiştir.

            Bu çalışma ile sizlerde bazı bilgileri edinmiş ve faydalanmış olarak uzun yılların birikimlerinden aydınlanacağınızı göreceksiniz.

            Bilgi; yazılmadıkça kaybolmaya açık birikimlerdir. Her insan bir kitaptır; onu okumamız gereklidir.

            Tanımadığımız ve anlamadığımız kişiler hakkında nasıl kararlar veremezsek; bir çalışmayı da incelemeden, okumadan karar veremeyiz. 

Mahmut Selim GÜRSEL  

BU ÇALIŞMA TELİF ESERİDİR İZİN ALMADAN KULLANMAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 

 

https://gurselyayin.com

 

 

 
 

02

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

  Mahmut Selim GÜRSEL
 
GÜRSEL YAYINEVİ ve ÇORUMLU DERGİSİ SAHİBİ
 
1947  tarihinde babamın subay olarak bulunduğu Erzurum'da bir at arabasında doğum evine giderken doğmuşum. Babam  Eminsu Ali Rıza Gürsel,annem ise Fahriye hanımefendi idi. 
 
İlkokula İskenderun'da başladım. Ankara' da bitirdim. Ankara Yenimahalle  Ortaokulunun birinci  sömestrsinde  babamın  emekli olmasından dolayı 1960 yılında Çorum'a gelince Atatürk Ortaokuluna devam ettim. Babamın "oku da oğlum ceketimi satar  seni  okuturum" diyerek bana yaptığı nasihatleri ters tepki  yaptı. İlkokul sıralarında okuyarak pilot olmanın düşlerini kurardım. Bu hayalim gerçekleşmedi. Babamın baskısı karşısında babama okumuyorum diyerek okulu birinci sınıfta bıraktım. Marangoz çırağı olarak Azmi Başar ustanın yanına girdim.  Askere gidene kadar ustanın yanında çalıştım. 1967 tarihin de askerlik dönüşü, 28 Mart 1969 Ankara  Emniyet   Müdürlüğüne teknisyen  olarak göreve  başladım.  Ortaokulu dışarıdan 2 yılda bitirdim 09 Ekim 1972  tarihinde polis memuru olarak Ankara'da altıncı şube ve kara kollarda çalıştım. 16 Eylül  1973  tarihinde  Selma (Kurşuncu) Hanımefendi ile evlendim.  10 Temmuz 1978 yılında ayında naklen Çorum İl Halk Kütüphanesine Memur olarak geçtim.  Dışarıdan  Çorum Ticaret Lisesini iki yılda bitirdim. Kendi kendime Osmanlıcayı öğrenmeye uğraştım, Hat sanatı ile biraz ilgilendim 150 ye yakın Ser levham var, Çorum Güzel Sanatlar Galerisinde  ve Kütüphane salonlarında bu levhaları sergiledim.  03 Ağustos 1988 tarihinde İl Halk Kütüphanesi Müdür yardımcılığına atandım. 
 
1990  tarihinde ilk kitabım olan Dewey Onlu Tasnif isimli kütüphanelerdeki kitapların tasnifi yapılan kitabı 10 yıllık bir araştırma ve çalışma iye "Alfabetik Onlu Tasnif Fihristi (Dewey)" kitap haline getirip Kültür Bakanlığına sundum.   Kitabımdan Türkiye'deki bütün kütüphanelere  dağıtılmak  üzere 1000 adet satın aldılar.
 
 
Marangozluk,oymacılık, polis memurluğu,memurluk  ve  idarecilik yaptım. Her çalıştığım meslekte çeşitli önemli olaylar oldu ise de son çalıştığım kurumda  bence en önemli bir hatıramı anlatmak istiyorum: Kütüphanedeki çalışmalarım  ve " El  Yazması Kitapların Çorum'da kalması için verdiğim  çabalar neticesinde  Bitlis Tatvan’a tayin edilme olayım beni çok yıktı. Fakat bu  üzüntümün  boş olduğunu  zamanla  gördüm. Rabb’imin  izni  ile Hacca gitmek nasip oldu, iki kitap daha yayımladım ve elinizde bulunan bu derginin çıkmasına vesile oldum. Mesleklerin  insanlara sağladığı maddi avantaj olarak,evinizi geçindirecek,namerde muhtaç  etmeyecek  avantajından  başka,manevi olarak;sizin yaptığınız işlerle ilgili karşılaştığınız problemleri değerlendirirseniz avantajların neler olabileceğini hayat okulundan  öğrenmiş  oldum.
 
1993 yılında Türkiye'deki bütün kütüphanelerde bulunan " El Yazması " kitapların Ankara Milli Kütüphanesine toplanma kararı veren Kültür Bakanlığına karşı Çorumlu hemşerilerimi haber dar ettim, mahalli radyodan ve gazeteler ile parti il Başkanlarını ile Millet Vekilimiz Adnan Türkoğlu ve Belediye Başkanımız rahmetli Turan Kılıççıolu'nun destekleri ve diğer kuruluşların da katkısı ile "El Yazma kitapları" Çorum'da kaldı. Açık öğretim için üniversite sınavlarına girip kazandım. İkinci sınıfta iken Çorum'a tam teşekküllü bilgisayar ortamında bir kütüphane kazandırmaktır. Yazma kitapların korunması ve Çorum'da kalması için yaptığım girişimim yüzünden 25 Nisan 1994 tarihinde Tatvan Bitlis'e Müdür olarak tayinim çıktı, tayin edildiğim yere gitmeyerek emekliliğimi istedim.
 
1994 Tarihinde nasip oldu eşimle birlikte Hacı olduk.
 
27 Mayıs 1998 tarihinde Çorum'da ilk Kültür Bakanlığından tescilli "Gürsel Yayınevi" tarafımdan açıldı. 
 
Yazı yazmaya beni  kimse  teşvik  etmedi   Kütüphane için hazırladığım  kitap beni  yazmaya teşvik etti. Yazılarım mahalli basında yayımlandı. Yazılarımdan dolayı bir ödül almadım; fakat kitapları ve bu dergi benim için en büyük ödüldür. 
 
Yayımlanmış çalışmalarım : 
 
" Alfabetik Onlu Tasnif Fihristi (Dewey) Haziran 1991 ", 
"Çorum 97 1997"
"Çorum'da Yatan Meşhur Yatırlar Haziran 1997- 2. basım 1998",
" Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih Ve Edebiyat Dergisi Temmuz 1998,
" Sarı Çiğdem Şiir Defteri  Mart 2002" ,  
“Çorum 2002” adlı basılmış çalışmalarım bulunmaktadır. 
"Menakıb-ı Koyun Baba 2004"
"Çorum Yemekleri 2004 Eşimin Çalışması"
"Hacım Ağustos 2007"
"Çorumlular ve Çorum'a Hizmet Edenler Temmuz 2008"
 
Bakanlığa sunulmuş;"Alfabetik Türk ve Yabancı Yazarlar Fihristi" ve "Ne Nerede Başlıklı Arama Fihristi" basım için  hazır  beklemektedir.  Yazılarım  daha çok araştırma dalı ile makale türüdür. Tiyatro çalışmalarım,şiir ve  hikaye denemelerim bulunmaktadır.   Şu  anda  dergimde yazılarım çıkıyor. Benim okuyucularıma  diyeceklerim  şudur ki. Doğru bildiğiniz konuları savunun. Bu  savunmanız  size belki tepkiler getirecektir. Bu  tepkileri inceleyerek doğru olup olmadığını araştırın. 
 
Saygılarımla. 

BU ÇALIŞMA TELİF ESERİDİR İZİN ALMADAN KULLANMAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 

 

https://gurselyayin.com

 

 

 
 

ÇORUM’DA BASIN TARİHİ

               Çorum'da Basın ile 1997  tarihine kadar detaylı bir çalışma yapılmamıştı. 1991 Çorum İl Yıllığı için Valilik tarafından tarafıma verilen görev  gereği "Bütün İl Halk Kütüphaneleri" ile "İlçe Halk Kütüphaneleri" ile 1991 tarihinde yaptığım yazışmalar  neticesinde ortaya çıkan bu çalışmayı ÇORUM 1997 adlı çalışmamda güncelleyerek bastırmıştım.

 

               Burada bulunan bazı  bilgiler;bazılarınca çalışmamı kaynak göstermeden kullanmaktadırlar. Bu bilgilere ulaşmaları için ya bütün ilçe kütüphanelerini teker teker gezmeleri,yada bu bilgileri hazır bularak ÇORUM 1997 isimli eserimden almaları gerekmektedir. Bu bilgileri kullanmalarına karşı değilim. Her ne hikmetse kaynak olarak da göstermemektedirler. 
                                                        Mahmut Selim GÜRSEL

 

               İlimizin  okumaya  verdiği   önem oldukça  fazladır. İlim ve fikir adamlarımızın çokluğu, yetişmeleri  İçin  Osmanlı Döneminde kültür ve ilim  merkezi  konumunda olan Amasya Sancağına  bağlı  olması  nedeniyle oldukça etkilenmiş ve teşvik  görmüştür, bu   sebepleri sıralarsak :Yazma, okuma Çorum ili için yabancı bir  uğraş değildi. Cumhuriyetin kurulma  döneminde  yaşanmış olan Kurtuluş Savaşının Resmi  bültenleri  halka  iletmek  için  gazeteciliğin  ilk  temeli  kurulmuş   ve bu güne  kadar  sönmeyerek  devamlı gelişmiştir.  Aşağıda  bulunan   çalışmamda  Cumhuriyetin  ilanından  biraz önce başlayan basın tarihini tarihi kronolojisi içerisinde aktarmak istiyorum. 

1921-1950  tarihleri  arasında Çorum'da   basınla ilgili çalışmalar 

               Çorum ilinde  bilinen  ilk     gazete "Ajans" isimli küçük ebatlı ve bülten niteliği  taşıyan  Arap  harfli  taş baskı olarak  basan  Abidin  Efendi   (Çetin) tarafından yayımlandı.<1> Ajansta Türk İstiklâl Savaşı  hakkında  resmi  bültenlerden   alınan haberler  ve duyurular yayınlandı .Çorum halkının  dört gözle yayımlanmasını beklediği  bu bülten  niteliği  taşıyan   gazete pek çok revaçtaydı. <2> Halkın bu ilgisi  üzerine  Çorum  İl Genel  Meclisi  toplantısında  gazete  çıkartılması için istekler  değerlendirildi. İl Genel Meclisi 1 Mayıs 1921  tarihli kararıyla Çorum'a bir il matbaası kurulma kararı aldı. Bu matbaada  " Çorum Gazetesi " adında  haftada  bir Pazartesi  günü ve iki sayfalık Arap  harfli vilayet gazetesi Harf  İnkılabından sonra bir sayfası Arap  harfli, bir sayfası  Latin harfli olarak   haberleri  1934 tarihine kadar çıkartıldı, <1>birkaç sayı 2  sayfa çıkartılan gazete sayfa  adedini 4'e çıkarttı. 1934 yılında    yayım   gününü  Çarşamba  gününe alındı. 1956 tarihinde, haftada  iki güne, 1957 tarihinde ise Pazar günü hariç   her gün  yayımlanmaya   başladı.Çorum Genel Meclisinin  4 Mart 1964 tarihli kararıyla gazetenin kapatılması  kararını aldı, gazete  3000'ci  sayısında  yayım  hayatına  son verdi.<3> 

               1921  tarihinde   Çorum'da  çıkartılan " Çorum Gazetesi"nin revaç bulması, Suheyb   Rumi  ( Karafakioğlu) beyin de  bir  gazete   yayımlama  cesareti   verdi. 1925  Mart'ından   itibaren "Fikret"  isimli 400  tirajlı  Arap  harfli   haftalık  gazeteyi  çıkartmış ve yayımına 62'ci sayıya kadar sürdürmüştür.   Son  sayısı 12   Temmuz  1927  olan   gazetenin sayı ve hafta itibariyle  bazı  haftalar  çıkartılmadığı  görülmektedir. <4> 

               Basınla   ilgili   çalışmalar,Çorum il merkezinde  bu  tarihlerde  devam  ederken, ilçelerde de kendi çapında çalışmalar  yapılmaktaydı.Arşivlerde bulunan basın ile ilgili çalışmalardan örneklere baka cağız : 

               İskilip   bu   çalışmaların   içerisine 1 Nisan 1926 tarihinde, "Kurtuluş" dergisini  yayımladı. Dergi  muallimler (öğretmenler)  birliği  tarafından 15  günde  bir  çıkartılmaya başladı.  Dizgi  ve  baskı işlemleri  Çankırı  matbaasında   yapılmaktaydı.Dergi Arap harfli olup,24'üncü sayıya kadar aynı matbaada basılmıştır. 25'inci sayıdan  itibaren  Çorum Vilayet Matbaasında basılmaya başlandı. Derginin,"Kurtuluş Yolu" İskilip Gençliğinin Sesi ibaresi ilavesiyle  42'inci sayıya kadar yayınlandı. Bu sayıdan sonra  yayımına son verdi. <5>

               Çorum  basın tarihinin önemli ve çalıma alanı  en  geniş  olarak hazırlanan ve bu tarihe kadar da Çorum'da  emsali bulunmayan bir dergi  hazırlığı yapmak üzere, Çorum Halkevi  dil, edebiyat  ve tarih komitesi tarafından  kararlaştırıldı. 15  Nisan 1938 tarihinde  "Çorumlu" Dergisi'nin ilk sayısı çıkartıldı. Yayımlayan komitede   Halkevi  Başkanı  Bedri  Bilginer  başkanlı-ğında,Necat Köseoğlu,Nazmi Tokbuş,Sadi Leb lebicioğlu, Eşref  Ertekin,  İhsan  Sabuncuoğlu, Halit  Koçak  vb.  Makale  ve  çalışmalarını yayımladılar. Çorumlunun içeriği,Çorum  tarihi, güzel  sanatları , ziraat , folklor , halk  oyunları ve cönkler, şiirler,yer adları,gelenek ve görenekler,  bilmeceler  ve maniler gibi çeşitli konular işlenmekte  idi,ayrı yeten  dergide Çorum'la ilgili resimler  ve  vesikalar  bulunmaktaydı. Dergi Çorum  İl  Basımevinde  basılıyordu.  Aylık olarak yayımlanan  dergi  maddi imkansızlıklar   nedeniyle 1946  tarihinde  61'inci  sayıda  yayımına son verdi.<6>

               23  Nisan   1947 tarihinde Çorum Milletvekili  H. Ilgaz başkanlığında,İskilip Halkevi tarafından  mesul  Müdürü  Mahmut   Öztürk,yazı işleri Müdürü Ömer  Tuncay  idaresinde  İskilip Dergisi  Çorum  Basımevinde bastırıldı. Derginin  yayım süresi  belirtilmemiş ve 1.sayı olarak yayımlanmıştır. <7>

               Çorum  ili ve ilçelerinde 1921-1950 tarih leri  arasında tespit edilen dergi,gazeteler haricinde  bazı  materyallerin   basıldığı malumdur. Bunlardan  kütüphanelerin  arşivlerinden bulunanların  bazıları  şunlardır :  Nazmi  Tuğrul'un  Çorum  Tarih ve Coğrafyası Arap harfli 65 sayfa  Çorum Vilayet Matbaası 1921,Çorum Halkevi  Broşürü  40 sayfa  Çorum Vilayet Matbaası 1933,  İhsan  Sabuncuoğlu'nun  Çorum  Maarif Hayatı  Hakkında  Bazı Notlar 48 sayfa  Çorum İl Basımevi  1945 , Nazmi Tombuş'un Çorumlu piyesi 18  sayfa  Çorum Vilayet Matbaası 1945 gibi,1921  - 1950  tarihleri  arasında  Türkiye'de basında özel sektör maalesef çok azdı, incelenirse  İç  Anadolu  basını  daha   iyice tanınmamış, faydalarını kavrayamamıştı. Bu nedenlerden başka özel kitaplar ve dökümler,basan kurum  ve   şahısların  siparişlerinin  neler olduğu hakkında da malumatlar kayıtları tutulmadığından  maalesef  tarafımdan    bulunamamıştır. Özel  arşivleri  de  tarama imkanım olmadığı için bu  çalışmamda bulunacak eksikliklerin  okuyucu  tarafından  tarafıma bildirilmesi durumunda eksik olan kitapların bir daha ki basımda yayın lamam mümkün  olacaktır. 

 

1951-1970 tarihleri arasında Çorum'da basınla ilgili çalışmalar 

23 Nisan 1951  tarihinde İskilip'ten Sesler  adında, sahibi ve sorumlu Müdürü M.Şakir Kuran tarafından aylık  olarak  bir   dergi  çıkartıldı, derginin   basımı Ankara Çankaya Matbaasında  yapıldı ,derginin ömrü uzun sürmedi, yayımını 3  ay yapabildi.<8>

               Aynı  yılın   29   Ağustos 1951 tarihinde Çoru merkez ilçede imtiyaz sahibi,Cahit Angın tarafından  Yeni  Çorum Gazetesi   çıkartılmaya başladı, 29  Ağustos 1951-7 Kasım 1951 tarihleri arasında neşriyat Müdürlüğünü Yaşar Kara bek yaptı ,5 Aralık

             1951-28  Mayıs 1952 tarihleri  arasında  imtiyaz  sahibi ve neşriyat Müdürü olarak Yaşar Karabek bulundu,4 Haziran 1952-  25  Ağustos 1954 tarihleri arasında imtiyaz sahibi ve neşriyat Müdürü Mehmet Şahinci,8 Eylül  1954 -10 Kasım  1954 tarihleri arasında imtiyaz sahibi ve neşriyat Müdürü Yaşar Karabek yapmış,17 Kasım 1954-31 Mayıs 1957  tarihleri  arasında imtiyaz sahibi ve neşriyat Müdürlüğünü Mehmet Şahinci,31 Mayıs 1957 tarihinde gazete yayım  hayatına son vermiştir. <9>

               Nuri  Yavuzer'in   sahibi  olduğu haftalık Akisler   Gazetesi 19 Nisan 1952 tarihinde Mesul  Müdürü  Atıf Eralp yayıma başladı,

             Çorum İl   Basımevinde   basılan  gazete  25  Temmuz 1953  tarihinde  60'ıncı  sayıda  yayımına   son verdi. <10>

             Hür  Çorum   Gazetesi  4 Ağustos 1952 tarihinde  yayımlanmaya  başladı,sahibi ve yayın işleri Müdürü Akif  Leblebici, dizgi ve  baskı Samsun'da yapılan gazete haftanın Salı günle ri yayımlanmaya  başladı,19  Mayıs 1953  tarihinde 19'uncu sayıda yayımına son              verdi .<11>

1954 tarihinde Esnaf  Dernekleri Başkanlığı  tarafından  Esnaftan  Akisler  isimli  haftalık  gazete yayıma başladı,Esnaf Dernekleri Başkanı  Şevki  Demirer adına yayımlanan gazete Çorum İl Basımevinde basılıyordu, 1959   tarihinde yayımına son verildi . <12>

Çorum  merkez  ilçede   1 Mayıs 1955 tarihinde Yeni Adım Gazetesini Ahmet Küreli tarafından  yayımlanmaya    başlandı, idare  Müdürü A. Muzaffer  Artuk  yapıyordu,8 Haziran 1957 tarihinde  yazı  işleri  müdürlüğüne Vahit  Benderli  getirildi,18 Ocak 1958  1-8 Ocak 1958 - 5 Ocak 1964 tarihlerinde   gazetenin  sahipliğini  Ahmet  Emiroğlu üstlendi,bu tarihler sırasında yazı işleri Müdürlüğünü  sırasıyla ; Şerafettin Demirer, Orhan  Çöplü ve Erdal Eralp yaptı,6  Ocak 1964 tarihinden  gazete   ortaklığa  dönüştürüldü, ortaklıkla yönetim 31 Aralık 1965  tarihine  kadar sürdü ve  bu tarihte  3310'cu  sayısı ile gazete yayımına son verdi.<13>

10 Mayıs 1955 tarihinde  "Hür  Yol Gazetesi"  yayıma başladı, Akif Leblebicioğlu gazetenin  sahipliğini   ve yazı işleri Müdürlüğünü yapıyordu,   23  Mayıs 1960-26 Mart 1961 tarihleri arasında idare  Müdürlüğünü N.Sefa Kazancı yürüttü ,27 Mayıs 1961 -31 Haziran 1961    tarihleri  arasında gazete sahibi olarak Muammer  Leblebicioğlunu görmekteyiz gazete  muhabiri olarak ;  Necdet  Onur,Necdet Leblebicioğlu,Oğuz Leblebicioğlu ve Mustafa Taşkıran olarak yazılıdır,Çorum'da  yayımlanan    gazetelerin  isimlerini  yayımlayan ilk gazete olarak görülmektedir,Hür yol gazetesi  20  Kasım 1961   tarihinde   1744'üncü sayısı ile yayım hayatını tamamladı. <14>

11  Ekim 1957 tarihinde   Osman  Eftekin tarafından  " Halkın  Sesi  Hakkın Sesidir Gazetesi" yayıma başladı,yazı işleri Müdürü Galip Er demli ve bir ara  Orhan Çöplü yaptı, gazete  Pazar  günleri  hariç  her   gün çıkarılmakta  idi, 10  Kasım 1961  tarihinde  gazete yayımına son verdi. <15>

1 Ağustos 1958 tarihinde  Ahmet Emiroğlu tarafından  " Bu  Gün Gazetesi " yayıma başlandı, Mesul   Müdür  Faruk  Küreli  tarafından yapılan gazetenin ömrü çok kısa oldu ,31 Ağustos 1959 tarihinde yayımına son verdi. <16>

1 Şubat 1962 tarihinde Yüksek Tahsil Talebe Cemiyeti Ankara Şubesi "Çorumluya Çağrı  Fikir ve Memleket Dergisi"ni   yayımladı,  Dernek adına sahibi Dr.Hilmi Gürsel,yazı işleri   Müdürü  Dr.  Tuncay   Alaybeyoğlu'nu görmekteyiz, elime  üç  sayısı  geçen  derginin  akıbetini öğrenemedim, derginin  yönetiminde, A.Rıza Akaydın, Yılmaz  Arslan,Hasan Öztürk, İhsan  Sancar , sekreter  olarak Yılmaz  Arslan ve Kral Yücel görülmekte  olup, Ankara   Ongun   Kardeşler Matbaasında bastırılmıştır.

 19  Mayıs 1962 tarihinde " Yeni ve  İleriye  Çorum "  Gazetesi  Mehmet Şahinci ve Mustafa  Karakaşlı  tarafından yayımlanmaya başlandı, idare  Müdürü Asaf Erüstün,Yeni Çorum  Matbaasında  basılan  gazete  Pazar günleri  hariç her gün günlük olarak   çıkartılıyordu, 30  Ekim 1962 tarihinde ise yayımına son verdi. <17>

 3   Ocak 1966 tarihinde "Yeni  Gün Gazetesi " yayımına  başlandı,gazete bir ortaklık  olarak  kuruldu, ortaklık  adına  sahibi Ahmet Emiroğlu, sorumlu yazı işleri Müdürü Aydın  Kalelioğlu ,yönetim  Müdürü   A. Muzaffer Artuk , Çorum  Yeni Gün Matbaasında basılan  gazete, 29 Mart 1967  tarihinde A. Muzaffer  Artuk'u Ankara muhabiri,Münir Tümtürk' ü  İstanbul muhabiri,6 Ara lık 1968  tarihinde  ortaklık  adına  sahibi  olarak Pertev  Kalelioğlu , teknik yönetimde, Osman Eftekin  ile  muhabir  olarak Hikmet Uçar'ı görüyoruz,24 Eylül  1969 tarihinde muhabir olarak Şen öz Nalıncı,  30 Temmuz 1970 tarihindenden sonra  ortaklık  adına   sahibi  Aydın  Kalelioğlu, sorumlu yazı işleri müdürü  Münir Tümtürk'ü, 9 Kasım 1970 tarihinden sonra   sorumlu  yazı   işleri  Müdürü  olarak  Hikmat Uçar bulundu,gazete 10 Nisan 1971 tarihinde kapatıldı.<18>

 15  Ağustos  1967 tarihinde   " Çorum Ekspres Gazetesi " yayımına başladı, sahibi Reşat Narok,yazı işleri  Müdürü M. Süreyya Oral, muhabirleri  ;Kemal Ararat,Faik Uğurlu, Ahmet Pekeş, Bilal Narok , Cemal Ercan,13 Ekim 1967  tarihinde  yazı işleri Müdürü Recep Civciv,13 Ekim 1967 tarihinde,yazı işleri Müdürü  İsmail  Turan,20 Haziran 1968 tarihinde, Dursun Çokyakar,1 Ağustos 1968 tarihinde  tekrar  İsmail  Turan yaptı,3 Haziran 1969  tarihinde  ortaklık  adına sahibi ve  genel  yayın Müdürü İsmail Kırdı tarafından çıkartılmaya  devam ederken sorumlu yazı işleri Müdürü Orhan Çöplü getirildi,4 Temmuz 1969 - 11 Temmuz  1969  tarihleri arasında, genel yayın Müdürü Selim Atalay  yazı işleri kurulunda Yusuf Ay ve Erdal Eralp bulundu, 19  Ağustos 1969  - 31   Ekim 1969  tarihleri arasında  neşriyat   Müdürü  Yaşar Köstekçi, 13  Ocak 1971 - 10 Nisan 1971 tarihleri arasında ortaklık  adına  sahibi Nadiye Erenleri görmekteyiz ,12 Nisan 1971 tarihinde ortaklık  adına sahibi olarak Aydın Kalelioğlu, sorumlu  yazı işleri Müdürü Hikmet Uçar,31 Ocak  1972 tarihinde yayımına 1382'inci sayıda son verdi. <19>

1 Ağustos 1968  tarihinde "Çorum'un Sesi Gazetesi " yayıma  girdi, sahibi  Cemal Ercan müessese  Müdürü Reşat Narok,yazı işleri  Müdürü Ahmet Tekeş,muhabirleri; Selahattin Koçak,Ali Rıza Uğurlu yapmaktaydı, gazete Samsun'da basılmakta ve 9 Ağustos 1968  tarihinde muhabirleri arasına Erol Şahinci  ve  Alaaddin Çek katıldı,30 Eylül 1968 tarihinde  52'inci sayıda yayım  hayatına son verdi. Gazenin  orjinal baskı başlığında Çorum'un 1'inci  sayıdan  52'inci sayıya kadar (N)  harfi ters basıldı.<20>

1  Ocak  1969   tarihinde   Halk Eğitim Başkanlığınca "İğdeli Gelin Sanat  ve Kültür Dergisi"ni yayımladı, Halk Eğitim Başkanlığı  adına sahibi ve yayın Müdürü  Hayrettin Koyuncu, Çorum Yeni Gün Matbaasında basılmakta idi,iki ayda  bir yayımlanan dergi 3'üncü sayıda yayımına son verdi.<21>

4 Ocak  1969   tarihinde  yayım süresi belli  olmayan " Yeşil İskilip "  dolma  gecesi özel  sayısı  adında   İskilip  Yüksek  Talebe ve Yardımlaşma Derneği adına Dr. A.Alpas lantarafından  bir  dergi  çıkartıldı , 4  Ocak  1969,14 Mart 1970,6 Mart 1971,Eylül 1970, 6  Mart  1971, 7  Nisan  1971  ve  15  Nisan 1972 tarihlerinde 6 sayı  olarak  yayımlandı. 11   Mayıs    1969  tarihinde   İskilip   Yüksek  Tahsil  ve  Yardımlaşma  Derneği tarafından bülten  niteliğinde  " İskilip "  adı  altında  bir dergi yayımlandı. <22>

Sungurlu'da   1970 tarihinde "Sungurlunun Sesi Gazetesi" yayıma başladı,Sahibi Muammer  Özel  tarafından çıkartılan  gazete, Sungurlu  Hitit  Matbaasında  basılmakta ve yayımını sürdürmektedir.<23>

1950 -1970 yılları arasında Çorum'un basın  hayatı  oldukça yoğun günler yaşadı, gazete ve dergi yayımları  bu yıllar arasında  birbirleri  ile  yarışan özel sektörü görmekteyiz. Uzun ve  kısa  sürelerde  yayım yapıldı, ortaklıklar kuruldu, Çorum'a  kültürel  açıdan bilgi kaynaklığı,fikir babalığı yapılmaya çalışıldı.  Bazıları siyasi, bazıları kültürel,bazıları ekonomik  çıkar  için  yayım  hayatına atılan gazeteler  Çorumlunun ilgi odağı oldu. Bazıları  ortaklık kararı ile isim değiştirerek yayım ömrünü uzatmaya çalıştı. Çorumlu hemşehrilerimizin  basın işi ile  ilgilenmeleri Çorum'a faydalı  oldu,çabalar ve emekler için Çorumlu  olarak  bütün  basın camiasına emek verenleri  saygı  ile  anmak  vazifemiz olmakla beraber, maalesef  bir çoğunu genç nesil tanımamakta ve aramamaktadır.

 

1971 - 1990 TARİHLERİ ARASINDA ÇORUM'DA BASINLA İLGİLİ ÇALIŞMALAR

 İmtiyaz  sahibi  Adnan Çubukçu,sorumlu yazı işleri Müdürü  Ahmet  Ertekin'in  yönetiminde "Bizim İskilip " adlı on beş günde bir çıkan gazete yayımlanmaya başladı, Ankara  Güneş   Matbaacılık T.A. Şirketinde  basılan  gazete, 8  Mart 1971  tarihinde, Bizim İskilip ve Bayat'ın Sesi ibaresini ekledi, Eylül 1972  tarihinde   59'uncu sayıda yayımına son verdi. <24> 

Çorum  merkez  ilçede  10  Ocak   1972  tarihinde Çorum Anadolu Basımevinde yayıma başlanan  " Koparan Gazetesi"nin  sahibi  Mehmet  Balaban, yazı işleri  Müdürü Alpaslan  Avcı yönetilmekteydi,11 Ocak 1972 - 18 Ağustos 1972  tarihleri   arasında   genel yönetim    Müdürlüğünü A. Muzaffer  Artuk  ve Münir Tümtürk sıra ile yaptılar,10 Ekim 1975   tarihinden  sonra  Çorum Nural Matbaasında ve 1 Şubat 1977 tarihinde gazete Çorum Gazetesi Basımevin de   basılmaya başladı,5 Temmuz 1979 tarihinde gazetenin sahip  değiştirdiğini görüyoruz , yeni  sahibi  Vahit Benderli tarafından  yayımına  devam  edilen  gazete,24 Ekim 1979 tarihinde  gazete limitet  şirkete dönüştü,şirket adına  Vahit Benderli gazetenin  yayımına  devam edildi,31 Aralık 1980 tarihine kadar gazete  3418 sayı olarak çıktı, 1  Ocak 1980 tarihinde gazeteye sayı vermeden yayımlandı, bu  tarihten sonra  gazete Koparan tesislerinde basılmaya  devam edildi, 2  Ocak  1980 tarihinde gazete yayım sayısını 2402 numarayı  kullandı  ve  bu  sayıyı devam ettirdi,22 Mart 1982 tarihinde şirket  adına  sahibi Ümit  Uzel oldu,sorumlu yazı işleri  Müdürü  Münir  Tümtürk   görüyoruz ,gazete   ilkadım Matbaasında basılmaya devam etti,7 Haziran 1991 tarihinde 4927'inci sayıda yayım hayatına son verdi. <25>

"Çorum   Gazetesi"1 Şubat 1972 tarihinde günlük olarak  yayınlanmaya  başlandı,  gazete ortaklığı adına sahibi Aydın Kalelioğlu,sorumlu yazı işleri Müdürü Hikmet Uçsılmaya devam etti ,7 Mart 1977 tarihinde sahibi Aydın Kalelioğlu,  genel yayın Müdürü Mustafa Yolyapar sorumlu yazı  işleri Müdürü Arif Ünlü yönetiminde,2 Aralık 1979 tarihine  kadar   yayımına devam etti, 3 Aralık 1979 tarihinde kurucu olarak  Aydın Kalelioğlu ,ortaklak adına  sahibi Ahmet Altın ,yayım  yönetmeni  Mahmut Tunaboylu,yazı işleri Müdürü  Müslüm  Tunaboylu  yönetiminde yayımını sürdürdü, 31  Mart  1980  tarihinde ortaklık adına sahibi Yeter Ilıman, 18 Ocak 1981 tarihinde  yazı işleri Müdürü Azmi Öztürk görülmektedir ,22  Mart   1982 tarihine kadar kurucusu olarak ismi yayınlanan Aydın Kalelioğlu'nun ismi bu tarihten sonra  gazetede  görülmemektedir,24 Eylül 1984 tarihinde genel yönetmen  Yücel  Ilıman olarak yayımına devam etti,25 Ekim 1984 tarihinde  yayın  yönetmeni  Bülent  Şenlik yazı işleri  Müdürü    Azmi  Öztürk  tarafından  yayımına  devam eden gazete 9 Ocak 1989 tarihinde yayımına son verdi.<26>

Çorum  Halkevi  yayın    organı  olarak  12  Şubat 1972  tarihinde "Madımak  Gazetesi"   aylık olarak Halkevi Başkanı   Müslüm Tunaboylu,yazı işleri Müdürü Yaşar Köstekçi  yönetiminde  yayımlamaya başladı,birkaç sayı sonra gazete  dergiye  dönüştü ve 12'inci sayısında yayımına son verdi. <27>

Alaca'da   1 Eylül   1972 tarihinde "Hitit Gazetesi " haftalık olarak yayıma başladı, sahibi Semahat Çakar yazı işleri  Müdürü H. Ali Çakar tarafından yönetilen gazete ,Çorum  İstikamet  Matbaası ve Alaca Divan Matbaasında  basıldı,1974 tarihinde yayımına son verdi. <28> 

"Uyanış   Gazetesi"1973 tarihinde yayımlanmaya başladı,CHP gençlik  kolları  başkanlığı sıfatıyla sahipliğini üstlenen    Mehmet  Yolyapar  tarafından  çıkartılan gazete 6'ıncı sayıdan sonra yayım hayatına son verdi. <29>

Sungurlu'da 20 Haziran 1973 tarihinde "Yeni Ufuk Gazetesi" yayımlanmaya başladı, sahibi Memduh Karataş yazı  işleri Müdürü Serap   Karataş  tarafından  yayımlanan  Mehmet  Yolyapar  tarafından  yayımlanan  dergi,   Çorum  Gazetesi Basımevinde basılmaktaydı,1987 tarihinde dergi yayımına son verdi. <30> 

"Gerçek   Gazetesi"sahibi Orhan Uysal tarafından günlük  olarak yayıma başladı,gazete 40'ıncı sayıdan sonra yayımına son verdi. <31>

1 Kasım 1976   tarihinde  "İskilip  Halk  Eğitim Bülteni " adı altında İskilip'te bir bülten yayımlanmaya başladı, Halk Eğitim  Merkezi Müdürlüğü   adına sahibi Mustafa Bilir üstlendi,bülten 8 sayı olarak yayımlandı,1984 tarihinde bülten yayımına bir süre ara verdi,1984 tarihinde sorumlu Müdür ve yazı işleri Müdürlüğünü Mehmet Alkan yürüttü,Mart 1985 tarihinde bülten yayımına son verdi. <32> 

Osmancık'ta  9   Nisan  1979 tarihinde "Güzel Osmancık Gazetesi" yayımlanmaya başladı,sahibi Kadir Fındık tarafından yayımlanan gazete 23 Mayıs 1979 tarihinde yayımına son verdi. <33>

Çorum  Ticaret  ve  Sanayi Odası adına sahibi Vahit Benderli,yazı işleri  Müdürü  Namık Çoban yönetiminde "Çorum  Ticaret ve Sanayi Gazetesi" 1 Şubat 1983 tarihinde yayıma başladı,ilk sayısı Çorum İstikamet Matbaasında basılan gazete  sonraki sayılarında Çorum İlkadım Matbaasında  son üç sayısı ise Çorum İstikamet matbaasında basıldı,gazete 1988 tarihinde kapandı.<34>

1985 tarihinde Çorum Belediyesi tarafın dan "Belde Gazetesi " aylık olarak yayımlanma ya  başladı, Belediye  Başkanı Necdet  Diken'in sahipliği  üstlenilen gazetenin yazı işleri Müdürlüğünü  İhsan  Ozulu,yayın kurulu olarak Osman Aksel  ve Ümit Leblebicioğlu üstlendi,ilk sayısı  Çorum İstikamet Matbaasında basılan gazete  sonradan  Ankara  Mine   Ofsette  basıldı, 30'uncu  sayıdan sonra tekrar istikamet matbaasında  basılan  gazete,1989 tarihinde 33'üncü  sayıda yayımına son verdi. <35>  

"Şirin Osmancık Gazetesi"   25  Haziran 1985 tarihinde Osmancık'ta yayımlanmaya başladı, Sahibi  Mustafa  İnce tarafından çıkartılan gazete   26  Haziran  1987  tarihinde   yayımına son verdi. <36>  

Aylık olarak "Çiftçiye  Haber Bülteni" Eylül  1985 tarihinde T.C. Tarım ve Köy İşleri Baş-kanlığı  Çorum İl Müdürlüğü adına sahibi İmdat  Aydostlu, Mesul Müdür M.Nusret Çırak ve yazı işleri  Müdürü  Erol Aksu yönetiminde yayımlanan bülten, Çorum İlk Adım Basımevinde,sonra Ankara  Meyaş  Matbaasında, daha  sonra Çorum İstikamet matbaasında  basıldı. <37>  

17  Eylül 1985  tarihinde  "Çorum Haber Gazetesi" haftada bir gün olarak yayım hayatına atıldı, sahibi Yaşar Yolyapar,genel yönetmeni   Mehmet Yolyapar,sorumlu yazı işleri  Müdürü  Müslüm Tunaboylu tarafından yönetilen gazete, Ankara  İlk  Öz   Matbaasında  basılmakta idi, 5 Haziran1986 tarihinde gazete Çorum İstikamet  Matbaasında üç sayı basıldıktan  sonra, kendi tesislerinde günlük olarak basılmaya başlandı, gazete Beytaş Basım Yayın ve Ticaret A. Ş.adına  Aydın Çırakoğlu genel yönetmen Mehmet  Yolyapar, sorumlu yazı işleri Müdürü Müslüm  Tunaboylu tarafından  yayımına devam etti,2 Ocak 1988 tarihinde aynı şirket adına sahibi Erturul Akkaya tarafından çıkartılan gazete,9  Haziran 1989 tarihinde aynı şirket adına sahibi Feyyaz Çetintürk,22 Kasım 1993 tarihinde aynı şirket adına  sahibi Nusret Duran,15 Nisan1996 tarihinde aynı şirket adına sahibi K.Battal'ı görmekteyiz ,bu  tarihe   kadar genel Müdür olarak Mehmet  Yolyapar'ın   görev yaptığı gazete yayım hayatına devam etmektedir. <38>

Çorum'da  yayım  hayatı en kısa ömürlü gazete  olarak görülen  "Haberden Habere Çorum 19 Gazetesi" Mayıs 1986 tarihinde  yayımlandı, sahibi  İlhami  Ilıman,genel yayım yönetmeni Sedat Benderli,sorumlu yazı işleri müdürleri  Bülent   Özkaleli  ve  Selma Küçükyardımcı tarafından  iki  sayı  çıkartılan gazete yayımına son verdi.<39>

1986  tarihinde    "Çorum Olay Gazetesi 1'inci sayıda sahipleri Kadir Serdaroğlu ve Muammer Avcı,genel yayın yönetmeni Bülent  Özkaleli,sorumlu yazı işleri Müdürü Selma Küçükyardımcı tarafından Çorum İlkadım basımevinde  basılan gazete  aylık olarak yayıma başladı, 2'inci  sayıda   sahipleri  Celal  Ercan ve Remzi Demirbaş  genel yayım Müdürü Mehmet  Tunaboylu  olarak  9  sayı  yayımlandı  ve  yayımına son verdi. <40>  

"Çaba Dergisi" 1989  tarihinde aylık olarak yayıma başladı,sahibi Sevim Sevici,yazı işleri Müdürü Sadık Eral olarak yayımlanan dergi  Çorum Kardeş Matbaasında  basılıyordu, dergi 4'üncü sayıda yayım hayatına son verdi. <41>

 "İskilip'in  Sesi   Gazetesi"  sahibi Recep Gökçe,yazı işleri Müdürü  Mehmet  Güler,idare amiri Fehmi Yağlı tarafından 4 Ağustos 1987 tarihinde  İskilip'te  çıkartılmaya  başlandı,25 Kasım  1987 tarihinde Çorum Gazetesi tesislerinde, 28'inci  sayıdan sonra Ankara Ercan Matbaasında basılmaya başlandı. <42>

" Yeşil  Belde  İskilip   Belediyesi   Haber Bülteni" 11 Nisan 1988 tarihinde 15 günlük olarak  yayımlanmaya başlandı,Belediye  sahipliğini  Başkanı  Mustafa Çalık'ın yazı işleri Müdürü Azmi  Kaya  üstlendiği   gazete  Ankara  Hüner  Matbaasında basılmaktaydı.<43> 

"Osmancık Sesi  Gazetesi" 23 Ocak 19-89 tarihinde Osmancık'ta yayımlanmaya başladı, sahibi Muttalip Karakaş tarafından yayımlanan gazete yayımına devam etmektedir. <44>

 Çorum İmam Hatip  Lisesi yayını olarak "İdrak Dergisi " 1989 tarihinde 1.'ci sayısı çıkartıldı,İmam Hatip Lisesi Müdürü Yahya Acar  sahipliğini  üstlendiği  derginin  sorumlu   Müdürü Şakir Çıplak yayın kolu rehber öğretmeni Nurettin Yaz, Ekrem   Koç  ve Ali Rıza Erdem tarafından Çorum Aydın Basımevinde yayımlandı. <45>

 

1990 SONRASI ÇORUM'DA BASIN İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR:

 "Toplu Dergisi" Ocak  1990 tarihinde yayınlanmaya  başladı,sahibi Birlik Ajans,yazı işleri Müdürü Ümit Leblebici tarafından aylık olarak  yayımlandı. <46>  

"Çorum  Hakimiyet   Gazetesi"  1 Şubat 1991 tarihinde Sahibi Mustafa Ilıca, yazı  işleri Müdürü  Avukat  Fahri Azkur,halkla ilişkiler  yönetmeni Ahmet İlhan Soyer, idari  ve mali işler yönetmeni  Şevket  Erzen yönetiminde yayımlanmaya  başladı , gazete  Lider  Ofsette basılmakta idi,4 Mart 1991 tarihinde yönetim kurulu başkan  yardımcısı  Ertuğrul   Şahinci'nin  ismi, 17  Şubat  1992  tarihinde  Öztaş adına sahibi Kemal Mesci, yazı işleri ve mali işlerde Şevket Erzen'i  görmekteyiz, 15  Şubat  1992 tarihinde gazetenin  basıldığı  yer  olarak   Oğuz   Ofset 1997  tarihinde ise İlkadım  Matbaasında basılmakta  ve  gazete  yayım  hayatına  devam etmektedir.<47>

"Merhaba  Çorum   Gazetesi"  sahibi ve genel yayın Müdürü Şahin Örgel,yazı işleri Müdürü   İrfan  Sarmaşık  yönetiminde   5    Mayıs 1992 tarihinde yayım hayatına başladı ,2 Temmuz 1992 tarihinde yazı işleri Müdürü  Şermik Örgel, haber  ve  istihbarat  Enver  Özkartal, 8 Temmuz 1992 tarihinde  haber  ve  irtibat Şevket Mete, 1 Ağustos 1992 tarihinde haber Müdürü Nihat Karalar'ı görmekteyiz,10 Eylül1992  tarihinde  17'inci sayıdan sonra gazete ismi olan   Merhaba  Çorum'un    başlığında  bulunan Çorum ibaresi   kaldırılarak  "Merhaba"  olarak yayımlanmaya  başladı,6 Ocak 1993 tarihinde sahibi olarak İbrahim Kuzoluk,genel yayın Müdürü  Şahin  Örgel, yazı   işleri Müdürü  Şermik Örgel görülmektedir, 1 Ağustos 1994 tarihinde genel  yayın  yönetmeni   Zeliha Aşcı , 2  Ocak 1996  tarihinde  genel yayın yönetmeni  Hasan Yıldırım'ı görmekteyiz,gazete yayım hayatına devam etmektedir. <48>

"Mesaj  Gazetesi  sahibi    R. Ufuk Ertekin,  yazı  işleri  Müdürü M. Ali  Kurtuluş  genel Müdürü  Ayşe  Uncu  yönetiminde Mayıs 1992  tarihinde  yayıma  başladı, 11-18  Aralık  1992 tarihinde yayım hayatına son verdi. <49>

"Çorum Adalet  Gazetesi"  sahibi Remzi Demirbaş,genel yayın Müdürü Kadir Sol,yazı işleri Müdürü  Ülkü  Demirbaş, spor  sayfası Sadi  Başıbüyük yönetiminde 25 Eylül 1992 tarihinde yayım hayatına başladı,15 Mayıs 1993 tarihinde  yazı  işleri  Müdürü   olarak  S. Berrin Faydacı'yı  görmekteyiz,20 Temmuz 1993 tarihinde  240'ıncı  sayısında  yayım   hayatı sona  erdi. <50>

"Çevre  Dergisi"  sahibi  Çorum   Çevre Vakfı  Adına Vali Mustafa Yıldırım,Çorum Çevre  Vakfı Müdür Vekili Servet Durdu yönetiminde 3  Aralık 1992 tarihinde yayıma başladı,3'ün cü  sayısında Aralık 1997 tarihinde  sahibi Çorum  Çevre  Vakfı Adına  Vali Atıf Üzelgün,yazı Işleri  Müdürü  Vali  Yardımcısı  Erdoğan Ülker yönetiminde  yayım  hayatına  devam   etmektedir. <51>

"Çorum Altınışık Gazetesi"  sahibi İsmail  Çabuk genel yayın yönetmeni Okan Hergün yönetiminde  18  Aralık 1992 tarihinde haftalık olarak  yayıma  başladı,  47'inci sayıdan sonra yayım hayatına son verdi. <52>  

"Ortaköy  Gazetesi" aylık   olarak çıkartılan  gazete  1993   tarihinde Ortaköy Kaymakamlığı  Özel İdare, Belediye  ve  Köylere Hizmet  Götürme  Birliği  tarafından ortaklaşa olarak yayıma başladı,Sahibini Ortaköy Kaymakamı  Yılmaz Aslan,Müdür,Eğitim Müdürü Durdu Çetin'in üstlendiği gazete Aralık 1993 tarihinde yayımına son verdi. <53>

"Özel  İdare  Dergisi  Gelişen   Çorum" Başkanlağına  Vali Yardımcısı Metin Demirtaş, Özel İdare Müdürü Durdu Çetin üstlendiği dergi 17Haziran1993 tarihinde yayıma başladı.<54>  

"Çorum  Belediyesi "  adı   altında 1994 tarihinde sahipliğini Prof. Dr. Arif Ersoy'un yaptığı aylık dergi yayımlanmaya başladı,belediyenin  hizmetlerini  tanıtan dergi halen yayımlanmaktadır. <55>

"Çorum Lider Gazetesi"  Beyler Ltd. Şir. Adına  sahibi  Kemal Sünnetçi,genel koordinatörü  Orhan  Polat,yazı işleri Müdürü Fahri Azkur yönetiminde 27 Şubat 1995 tarihinde yayıma başladı ,gazete  Tuğra  Ofsette basılmakta iken  Lider Gazetecilik ve Matbaacılıkta  basılmakta  ve  gazete  halen  yayımına devam etmektedir. <56>

"Dost   Haber  Gazetesi"  sahibi  Şahin Örgel,genel Müdür Sadık Örgel,yazı İşleri Müdürü Emine Arslan yönetiminde  19 Ekim1995 tarihinde yayım hayatına başladı,gazete yayımına devam etmekte.

"Objektif Gazetesi" sahibi  Sevinç  Acıpayamlı tarafından  Temmuz 1996  tarihinde  çıkartılan gazete, sonradan dergi haline geldi. Dergi 1 sayı çıktıktan sonra yayımına ara verdi.

"Çorum  Evi  Çekva  (Çorum  Eğitim ve Kültür Vakfı "yayın organı tarafından vakıf adına  sahibi Prof. Dr.  Turan Ilgaz tarafından İstanbul'da vakıf tarafından   bastırılan dergi ücret siz dağıtılmaktadır.

"Gazi  Üniversitesi  Çorum  İlahiyat Fakültesi Öğrenci Dergisi "1996 tarihinde imtiyaz sahibi Aytekin Özel genel yayın yönetmeni  Ekrem  Bilir   yazı işleri   Müdürü  H. Hüseyin Yıldız  yönetiminde çıkartılan dergi Lider Matbaacılıkta basılmakta olup süresi belli değildir.

"Kilim Dergisi" Nisan 1997 tarihinde sahibi Mustafa  Kaçmaz, genel yayın yönetmeni Lokman Erdoğan  tarafından  çıkartılan dergi, 5'inci  sayıda sahibi  R.Erdoğan tarafından çıkartılan dergi yayımına devam etmekte.

1997 Mayıs ayında "Çorum Aktüel  Dergisi" yayımlanmaya  başladı, sahibi Ahmet Kaya tarafından  aktüel   ağırlıklı olarak aylık yayımlandı.

1998 tarihinde “Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Degisi” ni yayımlanmaya başladım.  Dergi devam etmektedir. Sahibi ve Mesul Müdürü Mahmut Selim Gürsel olan dergi  11’inci sayıdan itibaren sanal olarak da okuyucularına 15 gün sonra yayınlamaya devam ediyorum.

1990 -1998 tarihleri  arasında , Çorum' da yazım  hayatı  bir  patlama gösterdi . Yeni gazeteler yayım hayatına  atıldı, resmi daireler kendi çabaları ile faaliyetlerini yazın haline getirdiler.  Bazı özel şahıslar  kendi görüş ve ideolojilerini   yaymak  için küçük ebatta periyodik  bültenler  yayımlamaya başladı, özel  şirketler reklam  amacıyla da  olsa rehberler   bastırdılar, bazı okullar  yıllıklar düzenlediler, son dönem ile  ayrıntılı  araştırma yapmak için bütün yayım yapanlarla irtibat  kurma güçlüğü çalışmamın son  kısımlarının eksik kalmasına neden olmuş olabilir.

Çorum  Belediyesinin  Çorum'a  ait çalışmaların  basımını  üstlenmesi ilimiz  için  bir onur  kaynağı  olduğu  kanaatinde  olmam  ve olmamız biraz hüsrana uğramış, verilen  çalışmalardan her  ay bir tanesinin  yayımı maalesef gerçekleşememiştir.  Ayrı yeten  kitapların  telif ücreti olarak basılan   kitapların  % 20'sini hazırlayana verilme kararı ise  bence  teşvik için yeterli olacağını  zannetmemekle  beraber hiç yoktan eserini bastıramayan şahısların çalışmalarının  gün ışığına  çıkartılması   açısından olumlu bir girişim olarak görmekteyim.

1997   tarihinde  Çorum  ve İstanbul'da şahsi gayretleriyle de  olsa kitaplarını  bastıran hemşerilerimizin  bu  çalışmaları  Çorum için gurur verici  olmaktadır. Maddi  imkansızlıklar nedeniyle,şiir, hikaye,deneme ve araştırmaların kendi branşlarıyla ilgili teknik konularda birikimleri olanların hazırladıkları  yüzlerce kitap, döküm ve  ön çalışmalarının olduğu kanaatindeyim.

Basın tarihi ile ilgili  çalışmamda, basın için çalışanların  hayat hikayelerini  Çorumlular bölümünde   bulunmasını  arzu ettim. 1996 tarihi içerisin de  imkan bulup gidebildiğim  mahalli basından    isimlerini  ihtiva eden listede  olanların hayat   hikayelerini  şahsen , ulaşamadığım gazetelerden  ise aynı gün ve  tarihli  mektupla istemde  bulundum,maalesef bu güne  kadar hiç bir gazeteden cevap alamadım.

Eksiklerimi  kusur  tutmamanız  dilekleriyle Basın Tarihi ile ilgili çalışmamı burada kapatıyorum.

 

 
<1>Abidin efendi ,Çorum Senatörü Alaeddin Çetin'in babasıdır. 
<2>Çorum İl Yıllığı 1972 
<3> Çorum Hasan Paşa Kütüphanesi "Çorum Gazetesi" arşivi 
<4> Çorum Hasan Paşa Kütüphanesi "Fikret Gazetesi” Arşivi
<5> İskilip İlçe Kütüphanesi "Kurtuluş Dergisi" arşivi.
<6> Çorum Hasa Paşa Kütüphanesi Çorumlu Dergisi arşivi
<7> İskilip İlçe Kütüphanesi İskilip Dergisi arşivi
<8> İskilip İlçe Kütüphanesi İskilip'ten Sesler Dergisi arşivi
<9> Çorum Hasan Paşa Kütüp.i Yeni Çorum Gazetesi arşivi
<10> Çorum Hasan Paşa Kütüphanesi Akisler Gazetesi arşivi
<11> Çorum Hasan Paşa Kütüphanesi Hür Çorum Gazetesi arşivi    
<12> Çorum Hasan Paşa Kütüphanesi Esnaftan Akisler arşivi.
<13> Çorum Hasan Paşa Kütüphanesi Yeni Adım Gazetesi arşivi.
<14> Çorum Hasan Paşa Kütüphanesi Hür Yol Gazetesi arşivi.
<15> Çorum Hasan Paşa Kütüphanesi Halkın Sesin Hakkın Sesi Gazetesi arşivi.
<16> Çorum Hasan Paşa Kütüphanesi Bu Gün Gazetesi arşivi.
<17> Çorum Hasan Paşa Kütüphanesi Yeni ve İleriye Çorum Gazetesi arşivi.
<18> Çorum Hasan Paşa Kütüphanesi Yeni Gün  Gazetesi arşivi.
<19> Çorum Hasan P.Küt. Çorum Ekspres Çorum Gazetesi arşivi.
<20> Çorum Hasan Paşa  Küt. Çorum'un Sesi Gazetesi arş.
<21> Çorum Hasan Paşa  Kütüphanesi İğdeli Gelin Dergisi arşivi.
<22> İskilip İlçe Kütüphanesi  Yeşil İskilip Dergisi Arşivi.
<23> Sungurlu İlçe Kütüphanesi  Sungurlunun Sesi Gazetesi arşivi.
<24> İskilip Halk Kütüphanesi  "Bizim İskilip "arşivi
<25> Çorum Hasan Paşa  Kütüphanesi " Koparan Gazetesi"arşivi
<26> Çorum Hasan Paşa  Kütüphanesi "Çorum  Gazetesi"arşivi
<27> Çorum Hasan Paşa  Kütüphanesi"Madımak  Gazetesi" arşivi
<28> Çorum Hasan Paşa  Kütüphanesi"Hitit Gazetesi " arşivi
<29> Çorum Hasan Paşa  Kütüphanesi"Uyanış   Gazetesi" arşivi
<30> Çorum Hasan Paşa  Kütüphanesi"Yeni Ufuk Gazetesi" arşivi
<31> Çorum Hasan Paşa  Kütüphanesi"Gerçek  Gazetesi" arşivi
<32> Çorum Hasan Paşa  Kütüphanesi"İskilip  Halk  Eğitim Bülteni " arşivi
<33> Osmancık Halk Kütüphanesi "Güzel Osmancık Gazetesi"arşivi
<34> Çorum Hasan Paşa  Kütüphanesi"Çorum  Ticaret ve Sanayi Gazetesi" arşivi
<35> Çorum Hasan Paşa  Kütüphanesi Belde Gazetesi arşivi.
<36> Osmancık İlçe Kütüphanesi Şirin Osmancık Gazetesi arşivi.
<37> Çorum Hasan Paşa  Kütüphanesi Çiftçiye Haber Bülteni arşivi.
<38> Çorum Hasan  Paşa Kütüphanesi Çorum Haber Gazetesi arşivi.
<39> Çorum Hasan Paşa  Küt. Haberden Habere Çorum 19 Gaze. Arşivi.
<40> Çorum Hasan Paşa  Kütüphanesi Çorum Olay Gazetesi arşivi.
<41> Çorum Hasan Paşa  Kütüphanesi Çaba Dergisi arşivi.
<42> İskilip İlçe Kütüphanesi  İskilip'in Sesi Gazetesi arşivi.
<43> İskilip İlçe kütüphanesi  Yeşil Belde arşivi.
<44> Osmancık İlçe Kütüphanesi  Osmancık Sesi Gazetesi arşivi
<45> Çorum Hasan Paşa Kütüphanesi  İdrak Dergisi arşivi.
<46> Çorum Hasan Paşa Kütüphanesi Toplu Dergisi arşivi.
<47>Çorum Hasan Paşa Kütüp  Çorum Hakimiyet Gazetesi arşivi.
<48>Çorum İl Halk kütüphanesi Müdürlüğü  Merhaba Gazetesi arşivi.
<49>Çorum İl Halk kütüphanesi Müdürlüğü  Mesaj Gazetesi arşivi.
<50>Çorum İl Halk kütüp. Müdürlüğü  Çorum Adalet Gazetesi arşivi.
<51> Çorum Valiliği Dökümantasyon  merkezi.
<52> Çorum İl Halk kütüphanesi Altınışık Gazetesi arşivi  
<53> Ortaköy Gerçeği ,Kaymakam Yılmaz Aslan  
<54> Çorum Valiliği  Dökümantasyon merkezi  
<55> Çorum İl Halk kütüphanesi  Çorum Belediyesi Dergisi arşivi  
<56> Çorum İl Halk kütüphanesi  Çorum Lider Gazetesi arşivi

 

 

MATERYALLER ALFABETİK DİZİN OLARAK VERELMİŞTİR!
 
ADİL DÜZEN DİYE DİYE
RP’nin Çorum Dosyası ve Günlükler. Araştırma,Murat Acıpayamlı  Basım,Dizgi,Montaj Tuğra Lim.Şti. Çorum 1997,320 S.
 
AKİSLER
Haftalık  Gazete  19 Nisan 1952  Sahibi Nuri Yavuzer
AJANS Anap harfli İlk Çorum  Gazetesi. Sahibi Abidin Efendi (Çetin)
 
ALACA HÖYÜK
Hamdi  Zübeyr Koşay, Ankara 1951.Türk T.K. Basım-evi Türk T.K. Yayınlanı Seri No:21,105S.35 Levha
 
ALACA HÖYÜK HARFİYATI
1935  Çalışmaları  ve  Keşifler  Ait  Rapor. Remzi Arık Ankara 1937  Türk T.K. Basımevi, Türk T.K. Yayınları V Seri No:1 113 S.157 Şekil
ALACA HÖYÜK KLAVUZU
Dr. Hamdi Zübeyr, Ankara  1965 Türk T. K. Basımevi, TC. Milli Eğitim  Bakanlığı  Eski Eserler Genel Müdür-lüğü Seri:1 Sayı 16 30 S.
 
AYLIK OKUL BÜLTENİ
1985 İnkılâp İlkokulu Adına Sahibi Murat Yurttan
 
BELDE
Gazete  1985 Çorum Belediyesi Adına Sahibi Necdet Diken
 
BIRAKIN TARİHİMİZ BİZE KALSIN
Çorum  Ticaret  Odası  Karikatür  Yarışması   Albümü 1996  İstanbul Stil Mat. Çorum Valiliği ile Çorum Tica-ret ve Sanayi Odası,48 S.
 
BİN DOKUZ YÜZ SEKSEN DÖRT TURİZM ENVAN-TERİ Çorum Turizm ve Tanıtma Brosu 1984 25S.

BİR ANADOLU KENTİ İSKİLİP Fügen İLTER Ankara 1992 Türk Tarih Kurumu 1992 114 Sh. 18 plan 218 resim

BİZİM İSKİLİP
Gazete,15 Ocak 1970,Sahibi Adnan Babuççu
 
BOĞAZKÖY REHBERİ
Kurt  Bittel, Dönmez  Ofset  Ankara, Türkçe, İngilizce, Fransizca Boğazköy Müzesi,57 S.
 
BOĞAZKÖY HATTUSAS
Kurt  Bittel, W. Köhl Hammer,Verlag Stutgart 1952 Al-manca Boğazköy Müzese 179 S.
 
BU GÜN GAZETESİ
sahibi Ahmet Emiroğlu 1 Ağustos 1958
 
COĞRAFYA,TARİH,KÜLTÜR DEĞERLERİYLE KA-RADANİZ BÖLGESİ İlker Çakan 1991.Eser Matbaası Samsun,174 S. (Çorum Bölümü 47 S.)
ÇABA DERGİSİ
1989 sahibi Sevim Sevici Çorum Kardeş Matbaası

ÇEKVA Çorum Evi Dergisi

ÇEVRE DERGİSİ
3  Aralık 1992 sahibi  Çorum  Çevre Vakfı Adına Vali Mustafa Yıldırım.
 
ÇİFTÇİYE HABER BÜLTENİ 
 1985 sahibi İmdat Aydostlu Çorum İstikamet mat .
 
ÇORUM
Osman Yalçın 1.Basım İstanbul 1961 Özyürek Yayın-evi, 60 S.  2. Basım 1968  Özyürek  Yayınevi 60+4 S. 3.Basım Özyürek Yayımevi 60+4 S
 
ÇORUM
Çorum  Valiliğince  Hazırlattırılmıştır, Baskı Ünal Mat. San.ve Tic.Ltd. 127 S.
 
ÇORUM ADALET  GAZETESİ 
25 Eylül 1992 sahibi Remzi Demirbaş
 
ÇORUM AĞZINDAN DERLEMELER
Tayyar Kerman Çekva Yayını :1 1997 İstanbul 142 S.
 
ÇORUM AKTÜEL DERGİSİ
1997 Mayıs ,sahibi Ahmet Kaya
 
ÇORUM ALTINIŞIK 
18 Aralık 1992 Gazetesi  sahibi İsmail Çabuk
 
ÇORUM ANA ANATOLİA PİCTURES
Traugott Fuck,İstanbul Boğaziçi Üni. 1968 ,129 S.

ÇORUM ANADOLU GAZETESİ Sahibi Şenay ILIMAN 2003 Haftalık Gazete

ÇORUM BAROSU LİSTESİ
1981-1982 Çorum İstem Basımevi 47 S.
 
ÇORUM BEDEN TERBİYESİ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ SPORUNDE 50.YIL 1923 -1973 Çorum Beden Terbi-yesi Bölge Müdürlüğü 26 S.
 
ÇORUM BELEDİYESİ DERGİSİ
1994  Prof. Dr. Arif Ersoy
 
ÇORUM BELEDİYESİ HİZMET REHBERİ
Çorum  Belediyesi  Eğitim  ve Sosyal İşler Md. Yayın-ları 1.  Bilge Yay.Or.Ltd.Ştd. 1995 88S.
 
ÇORUM 1990
Baskı Desen Matbacılık Ldt.Sti. 180 S.
 
ÇORUM 1997
Mahmut Selim Gürsel Ağustos 1997 Ankara,540 S.
 
ÇORUM ÇANKIRI KIRSAL KALKINMA PROJESİ DE ĞERLENDİRME RAPORU TC.Gıda Tarım ve Hayvan cılık Bakanlığı Çorum Çankırı Kırsal Kalkınma Projesi Md. Ankara 1976 ,3+101 S.
 
ÇORUM ÇANKIRI KIRSAL KALKINMA PROJESİ DE ĞERLENDİRME RAPORU TC.Gıda Tarım ve Hayvan cılık Bakanlığı Çorum Çankırı Kırsal Kalkınma Projesi Md. Ankara 1976 ,111+101 S.
 
ÇORUM ÇANKIRI KIRSAL KALKINMA PROJESİ SOSYO-EKONOMİK YAPI ARAŞTIRMASI AİLE BAŞKANLIĞI SORU KAĞIDI1976 37.S
ÇORUM ÇEVRESİNDE BULUNAN ESKİ TUNÇ ÇA-ĞI ESERLER   Prof. Dr. Tahsin  Özgüç  Belleten Der-gisi Cilt MLIV Sayı 175
 
ÇORUM EVLİYALARI “Teskire-i Makamat”
1997 Çorum Belediyesi Eğitim ve Soyal işler Müdürlüğü Yayınları Ekrem Erkoç 59+2 S.
 
ÇORUM GENEL NÜFUS SAYIMI
26 Ekim 1975  Ankara 1979 Devlet İstatistik Enstitüsü Mat. XII+44 S.
 
ÇORUM GENEL NÜFUS SAYIMI
26 Ekim 1980  Ankara 1979 Devlet İstatistik Enstitüsü Mat. XIII+86 S.
 
ÇORUM  2003
Mahmut Selim GÜRSEL  Çorum Tarih ve Coğrafyası 36 S.
 
ÇORUM İLİ TOPRAK KAYNAĞI ENVANTER RAPO-RU   1972 Toprat Etütleri ve Haritalama Dairesi Arazi Tasnif  Fen  Heyeti   Müd. Köy İşleri Bakanlığı Toprak Su Genel Müd. Yay. 275 S.
 
ÇORUM İL YILLIĞI 1967
Ankara Bilgi  ve Dönmez Basımevi 6+344S 53 Resim ve Grafik
 
ÇORUM İL YILLIĞI 1973
Cumhuriyetin 50.Yılında Çorum,Ankara 1973 Ayyıldız Mat. 385 S.
 
ÇORUM 1980 İLİ GENEL SANAYİİ ve İŞ YERLERİ SAYIM SONUÇLARI   Başbakanlık  Devlet    İstatistik Enstitüsü IX+60 S.
 
ÇORUM EKSPRES GAZETESİ
15 Ağustos 1967,sahibi Reşat Narok
 
ÇORUM EVİ ÇEKVA 
sahibi Prof. Dr. Turan Ilgaz
 
ÇORUM GAZETESİ
1 Mayıs 1921 İl Meclisi Adına,
 
ÇORUM GAZETESİ
1 Şubat 1972 Aydın Kalelioğlu Çorum Basımevi
 
ÇORUM HABER GAZETESİ
17 Eylül1985 sahibi Yaşar Yolyapar
 
ÇORUM HAKİMİYET GAZETESİ
1 Şubat 1991 Sahibi Mustafa Ilıca
 
ÇORUM HALKEVİ BROŞÜRÜ
Çorum Vilayet Matbaası1933 40 sayfa
 
ÇORUM İÇİN NE YAPILSA AZDIR
Dört Yılda Benim Yapabildiklerim A.Adnan Türkoğlu 1997
 
ÇORUM İLİ ÇEVRE DERGİSİ
Sahibi Mustafa Yıldırım
 
ÇORUM  İLİ  HALK OYUNLARI KIYAFETLERİ TEK-NİK ÇİZİMLERİ  Yener Altuntaş,Mücella Kahveci, Yücel Şahin Kültür Bakanlığı Halk kütüphaneleri Araştırma ve Geliştirme Genel Müd. Kültür Dizisi 13, 1996
 
ÇORUM İLİ TOPRAK KAYNAĞI
Köy İşleri Bak. Toprak Su Genel Müd. Yayınları 27S.
 
ÇORUM İLİ TRAFİK KAZALARI ve FAALİYET İSTATİSTİĞİ Çorum  Valiliği  Emniyet  Müd. 1983    Çorum İstem Basımevi
 
ÇORUM JEOLOJİK VAZİYETİ HAKKINDA MUHTU-RA Dr. E. Lahn Daktilo,3 sayfa,1 Harita.
 
ÇORUM KIRAÇ KOŞULLARINDA NADAS BUĞDAY EKİM  NÖBETİ  ARASINDA  ARPA  VE  TEK YILLIK BAKLAGİL KARMALARINDAN GÜZLÜK ve YAZLIK EKİM YÖNTEMİYLE OT ÜRETİMİ
Dr.Ali Tan Ankara 1984 31 S.
 
ÇORUM KOÇBEY
Hüseyin,Ertuğrul Şahinci Ank. Arsan Mat.1984 144 S.
 
ÇORUM   KÖY   ENVANTER   ETÜTLERİNE  GÖRE ÇORUM 19 Yarıaçık   Cezaevi  Matbaası .  Köyişleri Bakanlığı Yayını,168+X S.
 
ÇORUM KUŞSARAY
Dr, Hamit  Zübeyr  Türk  Antolojisi  Dergisi    Sayı 15-111966 dan Tıpkı Basım Ankara  Türk  Tarih Kurumu Bas. 89+97 S.
 
ÇORUM LİDER GAZETESİ
27 Şubat 1995 Beyler Ltd. Şir. sahibi Kemal Sünnetçi
 
ÇORUM  MAARİF  HAYATI  HAKKINDA  BAZI NOT-LAR  M.İhsan Sabuncuoğlu Çorum 1945 İl Bası.48 S.
 
ÇORUM  MERKEZ  AHMETOĞLAN  KÖYÜ  HİDRO-ELEKTRİK SANTRALİ Köy İşleri Bakanlığı YSE. Ge-nel  Md. No :126  Grup No:4 1972 Şenyuva Mat.14 S.
 
ÇORUM MESLEK OKULU 100.YIL ÖZEL SAYISI
1981 Çorum Meslek Yüksek Okulu
 
ÇORUM OLAY GAZETESİ
1986  sahipleri  Kadir  Serdaroğlu  ve  Muammer Avcı Çorum İlkadım basımevi
 
ÇORUM 19
Şahinci Kitapevi Yayınları,Ertuğrul Şahinci.
 
ÇORUM ORTA ANADOLU’DA TOPLU TONUT UY-GULAMASI İÇİN KENT ÖLÇEKLERİNDE ÇALIŞMALAR Altuğ Çinici Ankara 1973 Ajans Türk Matbaacılık Sanayi 13+227 S.
 
ÇORUM SANAYİİ VE MESLEKLER REHBERİ
1996 Çorum Deniz Reklam 125+70
 
ÇORUM SANAYİ VE MESLEKLER REHBERİ
1997 Karadeniz Reklam 67+59 S.
 
ÇORUM  STUDİES  AT  NATİONAL URBAN SCHES FOR A HOUSİNG PROJENT İN CANTRAL ANATO-LİA   Altuğ Çinici ankara 1976 Ajans Türk Matbaacılık Sanayi 36 S.
 
ÇORUM  TARİH VE COĞRAFYASI 2003
Mahmut Selim GÜRSEL  Çorum Tarih ve Coğrafyası 36 S.
 
ÇORUM  TARİH VE COĞRAFYASI
Nazmi Tuğrul Çorum Vilayet Matbaası 1921  65 S.
 
ÇORUM TARİHİ
Tayyar Anakök Çorum,Daktilo,176 S.
 
ÇORUM TARİHİ
1985 Çorum Hitit  Festivali Komitesi,Ortadoğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyeleri,284 S.
 
ÇORUM TARİHİNE AİT DENEMELERİM
M. İhsan  Sabuncuoğlu 1.  kısım 1972 Kardeş Mat.83S.
ÇORUM TARİHİNE AİT DENEMELERİM
M.İhsan Sabuncuoğlu 2.Kısım 1973 Kardeş Mat.187 S.
 
ÇORUM TİCARET VE SANAYİ GAZETESİ
1 Şubat 1983 sahibi Vahit Benderli
 
ÇORUM TİCARET VE SANAYİ ODASI KATALOG 1995 Çorum Tic. ve San.Od.ile SG.Dış Ticaret Ltd.Ş.
 
ÇORUM TOPLU OCAK
1980 Sahibi Ümit Leblebici Ankara Mine Ofset
 
ÇORUM  TÜM  ÖĞRETMENLER BİRLEŞME DAYA-NIŞMA  DERNEĞİ  ÇORUM ŞUBESİ KONGRE ÜZE-RİNE GÖRÜŞLERİMİZ Ankara 1977 30 S.
 
ÇORUM TÜRKİYE CUMHURİYETİ KÖY İŞLERİ BA-KANLIĞI  SU  VE  ELEKTRİK  ÇORUM  GRUP  KÖY YOLLARI,Teksir
 
ÇORUM    TÜRKİYE   CUMHURİYETİ   KÖY  İŞLERİ BAKANLIĞI SU VE ELEKTRİK ÇORUM GRUP KÖY YOLLARI PLANLANMASINDA ÇORUM İLİ
Ankara 1969 YSE. Ofset 36 S.
 
ÇORUM  TÜRKİYE   TİCARET   ODALARI  SANAYİ ODALARI VE  TİCARET  BORSALARI BİRLİĞİ 100. YILDA  ÇORUM  TARİHİ  EKONOMİK  ve   SOSYAL YÖNLERİYLE ADRES REHBERİ Ankara 1981 Ajans Türk Matbaası 195 S.
 
ÇORUM VE KARADENİZ BÖLGESİ
Osman Yalçın 1984 İstanbul Özyürek Mat. 78+1 S.
 
ÇORUM VE YOZGAT KÜTÜPHANELERİNDEN BA-ZI MÜHİM ARAPÇA YAZMALAR Ahmet Ateş 1959 Osman Yalçın Matbaası 32 S.
 
ÇORUM ve TARIM
1994 127 S.
 
ÇORUM VİLAYETİ TEKNİK ZİRAAT TEŞKİLATININ 1954  YILI FAALİYET  RAPORU  VE  1 955  YILI   İŞ PROGRAMI TC. Çorum Valiliği Teknik Ziraat Müdürlü ğü Ankara 1955 Türkiye Mat. Ve Gazetecilik AO. Ye-ni Matbaası 35 S.
 
ÇORUM VİLAYETİNDE BİR TEKNİK RAPOR
Rahmi Kören Daktilo,12 S.
 
ÇORUM YAPI MALZEMELERİ ve MAHALLİ ŞART-LARI1969  Bayındırlık  Bakanlığı  Yapı  ve İmar İşleri Reisliği  Araştırma ve Geliştirme Dairesi Mahalli Şart-lar Fen Heyeti Müdürlüğü Teksir,2+145 S.
 
ÇORUM YEMEKLERİ Selma GÜRSEL Gürsel Yayınevi Kaynak Eserleri :5 104 Sayfa 2005 Merhaba Ofset Çorum 
 
ÇORUM YÜKSEK  TAHSİL  GENÇLİĞİNİ  KORUMA BİRLİĞİNİN ANA TÜZÜĞÜ Çorum Tahsil Gençliğini Koruma Derneği Ankara 7 S.
ÇORUM’DA CUMHURİYETİN ON BEŞ YILI
İstanbul Resimli Ay Matbaası 110+81 S.
 
ÇORUM’DA YATAN MEŞHUR YATIRLAR Teskire-i Makamat Kaynak Eserler Dizisi Mahmut Selim Gürsel 1987 İstikamet Matbaası 5+127+10 S.
 
ÇORUM’DAN DERLENEN MANİLER
Eşref Ertekin Çorum 1971 Yeni Basımevi 122+4 S.
 
ÇORUM’DAN SESLER 38 ŞAİR 139 ŞİİR
Çorum 1959 Yeni Adım Matbası 210 S.
 
ÇORUMLU DERGİSİ        
1938 Çorum Halkevi Halkevi Başkanı Bedri Bilginer Çorum  İl Basımevinde
 
ÇORUMLU 2000 AYLIK KÜLTÜR SANAT TARİH VE EDEBİYAT DERGİSİ
1998 Çorum Gürsel Yayınevi Sahibi Mahmut Selim GÜRSEL
 
ÇORUMLU PİYESİ
Nazmi Tombuş Çorum Vilayet Matbaası 1945 18 S.
 
ÇORUMLU TEKE TEK GAZETESİ
Mahmut Selim GÜRSEL Çorum 2002 
 
ÇORUMLULAR VE ÇORUM'A HİZMET EDENLER
Mahmut Selim GÜRSEL Gürsel Yayınevi 2008 1. Baskı  2010 2. Baskı
 
ÇORUMLUYA ÇAĞRI FİKİR VE MEMLEKET DER-GİSİ 1 Şubat 1962 sahibi Yüksek Tahsil Talebe Cemi yeti Ankara Şubesi
 
ÇORUM’UN COĞRAFİ VAZİYETİ
Çorum Maarif Müdürülüğü 1932 50 S.
 
ÇORUM’UN SESİ GAZETESİ
6 Ağustos 1968,Sahibi Cemal Ercan Samsun Demok-rasinin Sesi Matbaası
ESNAFTAN AKİSLER GAZETESİ
1954 sahibi Esnaf Der. Başkanlığı Çorum İl Bas.
 
FİKRET GAZETESİ
1925 Suheyb Rumi ( Karafakioğlu)
 
FRÜHE KARAMİK VO BOĞAZKÖY
Wınfried Orthmenn Verlag Gabr Menn Berlin Alman-ca Boğazköy Müzesi 1963 51 S.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ ÇORUM İLAHİYAT FAKÜLTE-Sİ  ÖĞRENCİ DERGİSİ 1996  sahibi Aytekin Özel,
 
GEÇMİŞTEN  GÜNÜMÜZE  KAYMAKAM GÖZÜYLE ORTAKÖY GERÇEĞİ  ANILAR  Kaymakam   Yılmaz Arslan 1994 Kaymakamlık Hiz. Birliği Yayını 270 S.
 
GERÇEK  GAZETESİ
1976 sahibi Orhan Uysal
 
GÖNÜLDEN DAMLA DAMLA
1994-1995 Çorum Atatürk Lisesi Öğrenci Şiirleri Anto lojisi 1995 Aydın Ofset
 
GÜZEL OSMANCIK GAZETESİ
9 Nisan 1979 sahibi Kadir Fındık
 
HABERDEN HABERE ÇORUM 19 GAZETESİ
1986 sahibi İlhami Ilıman
 
HALKIN SESİ HAKKIN SESİDİR GAZETESİ
11 Ekim 1957 sahibi Osman Eftekin
 
HİTİT GAZETESİ
Alaca’da 1 Eylül 1972 sahibi Semahat Çakar,Çorum İstikamet Matbaası
HÜR ÇORUM GAZETESİ
4 Ağustos 1952,sahibi Akif Leblebici
 
HÜR YOL GAZETESİ
10 Mayıs 1955 sahibi Akif Leblebicioğlu
 
İDRAK DERGİSİ
1989 sahibi  Yahya Acar Çorum Aydın Basımevi
İĞDELİ GELİN SANAT VE KÜLTÜR DERGİSİ
1 Ocak 1969 Halk Eğitim Baş. adına sahibi Hayrettin Koyuncu,Çorum Yeni Gün Matbaası
 
İLİMİZ 19
Rahmi Beşikçi-M. Recep Beşikçi 1977 Ankara Bahar Matbaası 126 S.
 
İSKİLİP DERGİSİ
1947 H. Ilgaz  İskilip Halkevi Çorum Basımevi
 
İSKİLİP DOLMA GECESİ
İskilip Yüksek Yahsil ve Yardımlaşma Derneği
 
İSKİLİP GAZETESİ SAHİBİ
Ali Genç Şener Matbaası
 
İSKİLİP GECESİ
Özel Sayı,İskilip Yük.Tahsil ve Yardımlaşma Derneği.
 
İSKİLİP HALK EĞİTİM BÜLTENİ
1 Kasım 1976 Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü adına sahibi Mustafa Bilir
 
İSKİLİP’İN SESİ GAZETESİ
4 Ağustos 1987  sahibi Recep Gökçe An.Ercan Mat.
 
İSKİLİP’TEN SESLER DERGİSİ 
23 .4.1951sahibi M.Şakir Kuran Ankara Çankaya Mat.
 
KALKINMADA ÇORUM MODELİ
Ziya Baydur Çorum Belediyesi Yayımları 2. 1997
 
KİLİM DERGİSİ 
Nisan 1997 sahibi Mustafa Kaçmaz,
 
KOPARAN GAZETESİ
10 Ocak 1972 Çorum Anadolu Basımevi sahibi Meh-met Balaban
KÖYLÜNÜN SESİ
6 Mayıs 1972 Sahibi Atıf Leblebicioğlu
 
KURTULUŞ DERGİSİ 
1Nisan 1926 Çankırı matbaasında muallimler birliği
 
KURTULUŞ YOLU
Çorum Vilayet Matbaası 1927 Arap Harfli Türkçe İski-lip Halk Kütüphanesi
 
KÜLTÜR VE SANATTA ÇORUM’UN SESİ
Sahibi Aydın Yürüten Otağ Matbacılık Koll.Şti.
MAARİF HAYATI HAKKINDA BAZI NOTLAR
İhsan Sabuncuoğlu Çorum İl Basımevi1945 48 sayfa
 
MADIMAK GAZETESİ
12 Şubat 1972 Halkevi Başkanı Müslüm Tunaboylu
 
MENAKIB-I KOYUN BABA  Mahmut Selim GÜRSELGürsel Yayınevi  Kaynak Eserleri Dizini :4160 Sh. Merhaba Ofset 23/7/2004
 
MERHABA ÇORUM GAZETESİ
5 Mayıs 1992sahibi  Şahin Örgel
 
MERZİFON GAZETESİ
18 Şubat 1957 Sahibi Akif Leblebicioğlu
 
MESAJ GAZETESİ
Mayıs 1992 sahibi R. Ufuk Ertekin
 
MESLEKİ KÜLTÜR DERGİSİ
Çorum Meslek Okulu Adına İrfan Çağlar
 
OBJEKTİF GAZETESİ
Temmuz 1996 sahibi L.Sevinç Acıpayamlı
 
OBJEKTİF DERGİSİ
1997 Sahibi L.Sevinç Acıpayamlı
OCAK DERGİSİ
1975 Maden İş Sen. sahibi Mehmet Kocatüfek
14.YÜZYILDAN GÜNÜMÜZE ÇORUMLU ŞAİRLER
Abdullah Ercan 1991,Hitit Festival Komitesi 525 S.
 
ORTAKÖY GAZETESİ
1993 Sahibini Ortaköy Kaymakamı Yılmaz Aslan
 
OSMANCIK Gazetesi
1966 Öğretmenler Sendikası
 
OSMANCIK SESİ GAZETESİ
23 Ocak 1989 sahibi Muttalip Karakaş
 
ÖZEL İDARE DERGİSİ GELİŞEN ÇORUM
17 Haziran 1993  Vali Yardımcısı Metin Demirtaş
SARI ÇİĞDEM ŞİİR DEFTERİ
Gürsel Yayınevi 2002 Şiir Dergisi
SUNGURLU POSTASI GAZETESİ
13.12.1966 Sahibi Vahit Malkoç Sungurlu Malkoç Mat
 
SUNGURLU MİLLİ EĞİTİMİN SESİ DERGİSİ
1996 Sahibi Ömer Lütfi Çırak
 
SUNGURLU’NUN SESİ GAZETESİ
1970 Sahibi Muammer Özel Sungurlu Hitit Matbaası
 
ŞİRİN OSMANCIK GAZETESİ
25 Haziran 1985 Sahibi Mustafa İnce
 
ŞU BİZİM ÇORUM (Devane Hatıraları)
Mustafa Özçatalbaş 1996 152 S.
 
TERAKKİ POSTASI GAZETESİ
28 Mayıs 1956 Sahibi Muzaffer Çağlayan Çoru İl Bas
 
TESKERE-İ MAKAMAT
Ali İzzet Efendi Arap harfli Matbu 46 S.
 
TOPLU DERGİSİ
1990,sahibi Birlik Ajans
ULUSLARARASI 1. HİTİTOLOJİ KONGRESİ BİLDİ-RİLERİ Ünal Ofset Ankara 253 S.
 
UYANIŞ GAZETESİ
1973 CHP gençlik kolları Baş.  Mehmet Yolyapar
 
VURGU GAZETESİ
13 Ağustos 1975 İskilip Sahibi Kemal Beşikçi
 
YAZILIKAYA
Kültür ve Sanat Dergisi Çorum Haber Gaz eki 1966
 
YENİ ADIM GAZETESİ
sahibi Ahmet Küreli 1 Mayıs 1955
 
YENİ ÇORUM GAZETESİ 
sahibi,Cahit Angın29 Ağustos 1951
 
YENİ GÜN GAZETESİ
3 Ocak 1966 sahibi Ahmed Emiroğlu Çorum Yeni
 
YENİ UFUK GAZETESİ
20 Haziran 1973  Sungurlu  sahibi  Memduh  Karataş Sungurlu Yeni Ufuk Matbaası
 
YENİ VE İLERİYE ÇORUM GAZETESİ
19 Mayıs 1962 sahibi Mehmet Şahinci ve Mustafa Karakaşlı Yeni Çorum Matbaası
 
YEŞİL  BELDE  İSKİLİP BELEDİYESİ HABER BÜL-TENİ  11 Nisan 1988 Mustafa Çalık
 
YEŞİL İSKİLİP DERGİSİ
4 Ocak 1969 İskilip Yüksek Talebe ve Yardımlaşma Derneği adına Dr. A. Alpaslan

 
 

BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA KIYMETİ ARTAR!

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR
 
Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 Mahmut Selim GÜRSEL adına tüm hakları saklıdır. M.S.G. ÇORUM
 Hukuka, Yasalara, Telif  ve Kişilik Haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir.