Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 Mahmut Selim GÜRSEL adına tüm hakları saklıdır. M.S.G. ÇORUM

Aşağıdaki dizinler ile tıklayarak üye olmadan sayfalara girebilir ve inceleyebilirsiniz!

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

 
ALFABETİK DİZİNDE İNCELEYECEĞİNİZ BİYOGRAFİYİ HARFİNİ TIKLAYINIZ! Sonra bakacağınız isme tıklayarak gidiniz!
SOYADI VEYA SOYADI KANUNUNDAN ÖNCE ADI İLE BAŞLAYAN ALFABETİK DİZİNDİR!

Ü HARFİ

ÜCELLİ Rafet
ÜLKEN Rüştü
ÜMİT Halife
ÜMMÜ Gülsüm
ÜNALAN Hasan
ÜNALDI Tahsin
ÜNSAL Osman
ÜNSELİ  Cemalettin
ÜZELGÜN Atıl
 
 
 
 ÜCELLİ Rafet <Çorum Valisi>
 

SAYFA BAŞINA GİT

Çorum 1 Aralık1979 -1 Haziran 1980;1932 tarihin de Balıkesir’de doğdu. Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirdi. Balıkesir Maiyet Memurluğu, Bigadiç,Konya Ereğlisi,Bozkır, Kaymakam vekilliği, Sarız, Sultanhisar, Doğubeyazıt Kaymakamlığı,Muş Vali Muavinliği, Mülkiye Müfettişliği, Kütahya VaIisi 9 Aralık1979- 1 Haziran 1980 tarihleri arasında Çorum Vali’si olarak görev yaptı.V.D.M.
 
 
 
 
 ÜLKEN Rüştü <Çorum Valisi>
 

SAYFA BAŞINA GİT

 
26 Haziran 1953-29 Temmuz 1957;1307 tahinde Fitorina’da doğdu.1937 tarihinde Hukuk Fakültesinden mezun oldu İzmir 5. İskan Müdürlüğü Tevfiz Katipliği, İzmir 5.sevk ve iaşe Memurluğu,İskan Müdürlüğü vekaleti,Çal,Tire,Fatih kaymakamlığı,26 Haziran 1953-29 Temmuz 1957 tarihleri arasında Çorum Valisi olarak görev yaptı. İ.Sabuncuoğlu,Rüştü Ülgen için;Eski tabire göre alim,yeni tabire göre bilgin bir adam idi. Fakat mutedil tabiatlı idi hitabet ve yazısı güzeldi. En mühim işi olarak, Dodurga Kömür Ocağı İşletmesini satma kararı ve teşebbüsüdür.

 

 

 

 

 

 ÜMİT Halife :
 

SAYFA BAŞINA GİT

 
Namıyla tanınan Ümit Halife (şimdiki Çepni )mahallesin de olan mescid-i şerif Müezinlik te yatmaktadır.
İLAVE;
            Ümid Halife Zilede yatmakta olan Şeyh Nusret ‘in halifesidir. Şeyhinin attığı taşı bu mahallede bulduğu ve burada oturduğu Şeyh Nusret’in vilayetnamesinde görülmüştür

 

 

 
 ÜMMÜ Gülsüm:
 

SAYFA BAŞINA GİT

 
             Emir Ahmed (şimdiki Üçdutlar )mahallesinde Kız Osmanoğlu’nun evinde ahşab türbesinde yatmaktadır.
 
 

 

 ÜNALAN Hasan <Öğretmen- Yazarımız>
 

SAYFA BAŞINA GİT

           1928 tarihinde Çorum Arpalık köyünde doğdu.
             Köy Enstitüsü mezunu olup;Arpalıp,Büyük Camili,Ferhatlı,Merkez Cumhuriyet okulu ve Gazipaşa okullarında öğretmenlik yaptı. 1980 tarihinde emekli oldu.
              Hasan ÜNALAN 4 çocuk babası olup,Çorum'da oturmaktadır
Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergimizde http://corumlu2000aylik.dergisi.info ile Sarı Çiğdem Şiir Defteri'nde http://saricigdemsiir.dergisi.info   çalışmaları yayınlanmıştır.

 

 

 

 
ÜNALDI Tahsin (Hacı Tahsin) <Tarikatçı>
 

SAYFA BAŞINA GİT

 
Rus işgali sırasında babası Bayburt’ta Baytarlık mesleği yapan babası ve ailesiyle birlikte Bayburt’tan 150 hane Şebinkarahisar yoluyla Sivas’a geliyorlar,Sivas’ta bu gruptan 50 hane Sivas’ta kalıyor,kalan yüz hane Tokat’a gelince 50 hane de Tokat’ta kalıyor,kalan 50 haneye ise Çorum’a gideceksiniz deniliyor,bu grup da Çorum’a geliyor. Çorum’a gelince babası Kale mahallesinde bir ev kiralıyor,bu evde 10 yıl oturuyorlar. Çorum’a geldiklerinden 5 sene sonra babası vefat ediyor. Çorum Paşa Hamamı karşısında bulunan bir evi hükümet okul olarak kullandığı sene Tahsin bu okulda 1.sınıfa başlıyor,bir ara Arap Dede denilen türbeye bitişik bir ev kul olarak açılıyor,Tahsin 2 ve 3’üncü sınıfları burada okudu,4.sınıfı İstiklâl (O zamanki adı Mecidiye) okulunda devam etti,buradan 1926 tarihinde mezun oldu. Evin geçimini abisi Hacı Şerif bakkallık yaparak kazanıyor ve yardımda bulunuyordu,bir süre sonra ev giderini karşılamaktan vaz geçince,Tahsin diğer abisiyle enişteleri olan Mustafa Bayburtlu’nun yanında 5 yıl çalıştılar. Buradan ayrılarak abisi ile beraber Saat Kulesi karşısında bulunan tahta baraka dükkanlarından birisini tutarak manav ve bakkallık yapmaya başladılar,sonradan Tahsin kendi iş yerinin başına geçti halen devam etmektedir. Tarikata girmesi 1961 tarihinde olmuş,5 yıl hizmetten sonra 15 yıl şeyhinin vekaletini Çorum’da yürüttü.
 

 

 ÜNSAL Osman 1944-<Arkeolog-Yazarımız>
 

SAYFA BAŞINA GİT

 
İnsanların en çok zorlandıkları kendilerinden söz etmektir. Ama ne var ki zaman zaman bu da gerekli oluyor. Böyle bir  durumla  karşılaşınca aklıma hep Yunus'un "Ete kemiğe büründüm. Yunus suretinde göründüm" deyişi gelir. Belki ciltlerce kitap  yazılsa,yine de yalın,böylesine kapsamlı ve böylesine veciz anlatamaz bir insan  kendisini, Yunus'un Yunus'ca anlatımı hariç. İnsanlar büyüdükçe  tevazuları ile  daha da   büyürler.  Merhum Mehmet  Akif Ersoy'un "Sessiz yaşadım kim beni nereden bilecektir" deyişi gibi. 
Güzel  geleneklerimizden  biri  olan bu alçak gönüllülüğü ecdadımız hayatlarında da  geniş anlamıyla uygulamışlardır. Kültür mirasımız camiler, saraylar, köprüler, türbeler, mihrablar,mimberler,ciltler, tezhipler, besteler,şiirler yapan,yazan bu insanlar  benlik duygusu,  gururlanma olmasın diye adlarını bile gizlemişler.  O  hayranlıkla izlediğimiz eserlerinin görünmez bir  köşesine "Hakir-ül fakir" ibaresini  yazıp  geçmişlerdir. Günümüzde  yavaş yavaş terk edilen bu  anlayış  yüzünden  pek  çok sanatçılarımız adından ve  kimliğini bilmekten bizi yoksun bırakmıştır. 
Biz  sıradan  insanlarsa  olağan  işlerimizi marifetler gibi anlatır payeler çıkarırız. Bende böyle bir sürçü lisan ettimse af ola.  Çocukluğumuzda  dinlediğimiz   masallar hep " Bir varmış,bir yokmuş " diye başlardı. O çocuk dünyamızda sihrini kavrayamadığımız,ne saçma diye nitelediğimiz bu deyim;sevdiklerimiz,dostlarımız birer,birer  çekip  gittikçe aramızdan,engin manasını  içimiz burkularak daha bir kavrıyoruz.  Nüfus cüzdanımda 1944 Çorum doğumlu olduğum yazılı. Anamın dediğine göre Zemheride doğmuşum,beni 1 yaş küçük yazdırmışlar,ekmek karneyleymiş,şeker 5 liraya çıkmış uzunca bir süre çayı kuru üzümle içmişler. Sen doğduktan sonra  pek yokluk çekmedik derdi.  Eee ;  kolay değil II. Dünya  Savaşı'nın en şiddetli günleri,dünya cehennem gibi,düşman sınıra dayanmış. 
1962 de Çorum Lisesini bitirdim. O yıl Ankara  Üniversitesi merkezi  sınav  sistemine geçti ve ilk bize  uygulandı.  Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji bölümüne girdim. 1967 de bitirdim.Çocukken zabit olacağım dermişim, nasip işte Arkeolog oldum. Kütahya ve Çorum müzelerinde uzman olarak çalıştım. Meslek hayatımda Aydın-Milet,Çorum-Alacahöyük,Çorum- Boğazköy,Kütahya-Aizanı,Adıyaman-Horis, İçel- Gülnar,Muğla-Kaunos ve Çorum-Pınarçay    kazılarına katıldım. 
1977 de Çorum İl Kültür  Müdürlüğünü,  1989 da Çorum İl Turizm   Müdürlüğünün  ilk  Müdürlüklerini     yaptım, kuruluşlarını  gerçekleştirdim.  1994  yılında Çorum İl   Turizm  Müdürü iken emekli oldum.  Çorum 1973 - 1990 Çorum İl Yıllıklarının  ve  bazı dergilerin  hazırlanmasında   görev  aldım  ve  mesleki  yazılar yazdım.  Evli ve 3 çocuk babasıyım. 
Bizim  kuşaklar belki dedelerimizin, babalarımız kadar yokluk  çekmedi. Ama,ben  50  yılda  ülkemizin  tarım toplumundan,  sanayi toplumuna, köy  yaşantısından şehre, manyatolu telefondan, cep  telefonuna, gaz   lambasından elektriğe, stabilize  yoldan otoyola,renkli televizyona, bilgisayara, internete kısaca geleneksel toplumdan, modern topluma  geçti.   Bizim kuşaklar da hiçbir şey yapmayanlar  bile toplumdaki  bu  büyük  sosyal, kültürel ve  ekonomik değişimde  köprü  oldu. Bu direnci, bu  enerjiyi,bu  uyumu gösterdi,bu fonksiyonu icra etti. Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergimizde http://corumlu2000aylik.dergisi.info çalışmaları yayınlanmıştır.

 

 

 
 ÜNSELİ  Cemalettin 1320-<Vali-Belediye Başkanı>
 

SAYFA BAŞINA GİT

 
Çorum 13 Ekim 1960-7 Haziran 1961;1320 tarihinde Karadeniz Ereğli’sinde doğdu. 1932 tarihinde Mülkiyeyi bitirdi Maiyet Memurluğu, Gördes, Karaman, Nazmiye, Çine,Tire Kaymakamlığı yaptı,13 Ekim 1960-7 Haziran 1961 tarihleri arasında Çorum Vali’si olarak görev yaptı.

 

 

 

 

 
 ÜZELGÜN Atıl 1946-<Çorum Valisi>

SAYFA BAŞINA GİT

            28 Ekim 1997 Şubat 2003 tarihinde Balıkesir Valiliğine atanmıştır
           1946 tarihinde Adana’da doğdu. İlk,orta ve lise öğrenimini Adana’da tamamladı. 1964 tarihinde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ne girerek 1968 tarihinde mezun oldu. Aynı yıl İçişleri Bakanlığında göreve başlayarak Kaymakamlık stajını Adana’da tamamladı..
29 Ekim 1970’de Vezirköprü Kaymakamlığına atanmış,askerlik görevini Nisan 1972-Ekim 1973 tarihleri arasında İstanbul ve Erzincan’da Yedek Subay olarak yapmıştır.
1973 tarihinde Öğretmen E. Zeren Üzelgün ile evlenmiştir.
Ekim 1973 tarihinden Ağustos 1976 tarihine kadar Elazığ Sivrice Kaymakamlığında bulunmuştur.
1976 Tarihinde İlimiz Ortaköy İlçesine Kaymakam olarak atanmıştır.   
1979 Tarihi Ağustos ayında İç İşleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği görevine atanarak 1993 tarihine kadar bu görevde bulunmuştur.
18 Nisan 1993 tarihinde Tunceli’ye Vali olmuş,28 Ekim 1997 tarihine kadar bu görevde kalmıştır.
28 Ekim 1997 tarihinde Çorum valiliğine atanmış, Şubat 2003 tarihinde Balıkesir Valiliğine atanmıştır.
Atıl Üzelgün iki çocuk sahibidir.
Mahalli İdareler konusunda çalışma yapmak üzere yurt dışına da gitmiş bulunan Atıl Üzelgün’ün Mahalli İdareler üzerine İçişleri Bakanlığınca bastırılmış araştırmaları bulunmaktadır.

SAYFA BAŞINA GİTMEK İÇİN TIKLAYIP

BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA KIYMETİ ARTAR!

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR
 
Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 Mahmut Selim GÜRSEL adına tüm hakları saklıdır. M.S.G. ÇORUM
 Hukuka, Yasalara, Telif  ve Kişilik Haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir.

1