Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 Mahmut Selim GÜRSEL adına tüm hakları saklıdır. M.S.G. ÇORUM

Aşağıdaki dizinler ile tıklayarak üye olmadan sayfalara girebilir ve inceleyebilirsiniz!

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

 
ALFABETİK DİZİNDE İNCELEYECEĞİNİZ BİYOGRAFİYİ HARFİNİ TIKLAYINIZ! Sonra bakacağınız isme tıklayarak gidiniz!
SOYADI VEYA SOYADI KANUNUNDAN ÖNCE ADI İLE BAŞLAYAN ALFABETİK DİZİNDİR!

Ş HARFİ

ŞAHADOĞRU Şekip
ŞAHİN Ali Haydar
ŞAHİN Durdu
ŞAHİN Cemal
ŞAHİN Hacı Ahmet
ŞAHİN Hamdi
ŞAHİN Teoman
ŞAHİN Turgut
ŞAHİNBAŞ Mürsel
ŞAHİNCİ Erol
ŞAHİNCİ Ertuğrul
ŞAHİNCİ Mehmet
ŞAHMERAN Dede
ŞANDIR Dede
ŞEMSEDDİN Abdurrahim
ŞEMSEDDİN Çorumi
ŞEMŞEK Muharrem
ŞEN Fatma
ŞEN Hasan
ŞENSES Ziya
ŞEYH Abdülhamid
ŞEYH Ali Çorumi
ŞEYH Arap
ŞEYH Aşık
ŞEYH Efendi
ŞEYH Efendi
ŞEYH Eyyüb Sultan
ŞEYH Kerem Issi
ŞEYH Mehmed Baba Ve Biraderi Hacı Hafız
ŞEYH Mehmed Şevki Ve Edhem Baba
ŞEYH Muhittin Yavsı
ŞEYH SEYİD Yahya Efendi
ŞEYH ZADE Abdullah Efendi
ŞEYH Zeynelabidin Ve Piri Baba
ŞEYHLER Dede
ŞIH Hasan Baba
ŞUPPİLULİUMA Hitit Kıralı I 
UPİLULUMA II. Hitit Kıralı
 
 
ŞAHADOĞRU Şekip 1932-1985<Aşık>

SAYFA BAŞINA GİT

                 1932 tarihinde Çorum Evci Orta kışla köyünde doğdu. köyünde ilk okulu bitirdi. 1970 tarihine kadar köyünde çiftçilikle uğraştı, saz çalmayı öğrenerek deyişler söylemeye başladı. 1970 tarihinde Çorum’a yerleşti, şiiri geliştirerek aşıklar şölenlerine katılmaya başladı. Çorum’da ticaret ve nakliyecilikle hayatını kazandı. Şiirlerinde Hz. Ali ve Ehlibeyt sevgisini işler. Basılmış şiir kitapları vardır. 1985 tarihinde vefat etti. 14.yy. Günümüze Çorumlu Şairler antolojisinde dört şiiri yayınlandı.
 
 
 
 
 
ŞAHİN Ali Haydar 1950-<Öğretmen-Milletvekili>

SAYFA BAŞINA GİT

1950 tarihinde Çorum’da doğdu. İlk,orta öğretimini Ankara ve Sungurluda tamamladı. Almanya Hannover Teknik Üniversitesi dil kursları ve üniversiteye hazırlık dersleri aldı. Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Alman Dil ve Edebiyat bölümüne devam etti,Çorum Atatürk Lisesi,Ticaret Lisesi ve Çorum Meslek Yüksek Okulunda öğretim görevlisi olarak bulundu. 1987 tarihinde CHP İl örgütü kurucuları arasında bulundu. İl Başkan Yardımcılığı görevini sürdürdü. 1995 seçimlerinde Çorum Milletvekili seçildi.
 
 
 
 
 
 
ŞAHİN Durdu 1960-<Şair>

SAYFA BAŞINA GİT

1960 tarihinde Çorum Alaca İsa hacı köyünde doğdu. İlk okulu köyünde,ortaokulu Alaca’da,Endüstri Meslek Lisesini Çorum’da okudu. 19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dil ve Edebiyatı bölümüne kayıt oldu. Gazete ve dergilerde şiirleri çıktı. 1980-1988 tarihleri arasında yazdığı şiirleri,Sevgi Pınarı adlı şiir kitabında yayımladı.
 
 

 

 

 
 
ŞAHİN Cemal (1940) 1937-1995 <Astsubay-Avukat-Milletvekili>

SAYFA BAŞINA GİT

,1937 tarihinde Çorum Kadıderesi köyünde doğdu . İlk okulu Cemilbey’de okudu. Devlet Parasız Yatılı sınavını kazanarak,Amasya Göyüncek Teknik Ziraat Okuluna girdi. Orta ziraatı burada bitirdi. 1958 tarihinde Hava Astsubay okulunu bitirerek 1960 tarihinde Pilot Astsubay Okulunda görev aldı,1967 tarihinde Uçak Makinisti olarak çalıştı,1968 tarihinde mecburi hizmeti bitince öğretmen olarak göreve geçti,PTT bünyesinde memurluk yaptı,1971 tarihinde Hukuk Fakültesini bitirerek 1 yıl Çorum Ticaret Lisesinde öğretmenlik yaptı,SSK Çorum Şubesinde Hukuk Müşaviri olarak çalıştı,1982 tarihinde emekli oldu,serbest avukatlık yaptı.1983 tarihinde siyasete atıldı,İl Başkanlığı,Belediye Meclis Üyeliği,XVIII ve XIX. dönem Çorum Milletvekilliğinde bulundu.  20 Mart 2002 Tarihinde vefat etti.
 
 
 
 
 
 
ŞAHİN Hacı Ahmet 1933-<Aşık>

SAYFA BAŞINA GİT

1933 tarihinde Çorum Alaca’da doğdu. 3 yıllık Çorum Endüstri Meslek Lisesini bitirdi. Şiirleri mahalli basında yayınlandı.
 
 
 
 
 
 
 
ŞAHİN Hamdi (Gardaş) 1940-1987<Aşık>

SAYFA BAŞINA GİT

 
            1940 tarihinde Çorum Turgutlu köyünde doğdu. Okuma yazmayı dedesinin genç hanımından öğrendi. 1951 tarihinde ailesiyle birlikte Çorum’a yerleşti. Bir terzinin yanında çıraklığa başladı ve terzilikle hayatını kazandı. Ehlibeyt dergisinde ilk yayınlanan şiiri ile dikkati çekti. Şiirlerinde Gardaş mahlasını kullandı. Toplumsal,emekçi kesime ve yoksula arka veren konuları şiirlerinde işledi,şiirleri mahalli gazetelerde,antolojilerde yayımlandı. Yahu adında basılmış bir şiir kitabı bulunmaktadır. 14. yy. Günümüze Antolojisinde altı şiiri yayınlandı.
 
 
 
 
 
 
ŞAHİN Teoman 1961-    <Avukat-Yazarımız>

SAYFA BAŞINA GİT

10.10.1961 yılında Çorum'da doğmuşum. Sırasıyla ; Gazipaşa İlkokulu,Eti Ortaokulu ve Çorum Lisesini bitirdim. 1985 yılında  avukatlığı başladım.  Aynı yıl  evlendim ve  kısa dönem askerlik  (8 ay) yaptım. 1986'dan bu  yana kesintisiz olarak avukatlık yapmaktayım .
İlkokulda,lise  çağlarında fizik yada kimya eğitimi almak istiyordum. Bilimsel konulara, projelere  özel  bir ilgim vardı. " Kömürü  elmasa çevirmek " isimli  özel bir proje ile lise son sınıfta Tübitak'ın sergi davetine çağırıldım ama,çapsız öğretmenim  nedeniyle  katılamadım.  Daha sonra ailemin de etkisiyle Hukuk Fakültesine gittim. Bilimsel yayınlara ya da  konulara  ilgim  halen  devam etmektedir. Geleceğin dünyasına ilişkin bilimsel düşlerim halen sürmektedir.
Başka bir meslekte çalışmadım. Söz konu su mevcut hukuk düzeninde yeni yetişen gençliğe avukat  olmalarını asla tavsiye etmem. Ancak basit düzeyde olsa hukuk bilgisi edinmelerini tavsiye ederim.
Kimsenin  yazı yazmam için teşviki olmadı. İlkokuldan bu yana sürekli yazdım. Okul panolarından başlamak suretiyle birçok yerde çeşitli konularda  yazılarım yayınlandı. Yazmanın fıtrati yetenek dışında çok okumak ve düşünmekle ilgili olduğunu düşünüyorum.
Herhangi bir ödülüm yoktur. Böyle bir beklentim yok Allah Rızası için,topluma faydalı olabilmek  için yazıyorum. Hak ve halk için yaşamak ve tavır  koymak  gerektiğine  inanıyorum.  Yazılarım bir tavır olarak düşünülmelidir.
İdealim :  Bilim  adamı olmaktı. Fizik yada kimyacı olmak ve bu konuda güzel şeyler üretebilmekti, ancak bu olmadı. Bende başka ütopya,düş buldum. Şu andaki hayalim güzel ahlaklı insan olmaya çalışmak  ve  bu topluma yayarak toplumda güzel ahlaklı  olmasına  çalışmaktır. Tarihi süreçte toplumu bu  yönde etkilemek derdindeyim. İnsanlık  tarihinin  en güzel ahlaklı  insanları  olan " Ehli Beyt"i . On  İki  İmam'ları  örnek  almaya çalışıyorum. İnsan  gibi  insan ya da,adam olmaya çalışıyorum. Şu andaki düşüm,hayalim,ütopyam budur. Yani adam olmak ve bunu çok büyük çabalar gerektirdiğini yaşayarak öğreniyorum,başarmayı diliyorum.
1989  yılında  " Alevilere Söylenen Yalanlar 1 " isimli  çalışmam  kitap  halinde yayımlandı. Şu an bu kitabın 2. Bölümünü hazırlamaya çalışıyorum.
Din,tarih, felsefe,sosyoloji  ağırlıklı yazılar yazıyorum. Özel anlamda Alevilik üzerinde çalışmalarımı  yürütüyorum.    Daha  önceleri " Aşura " isimli dergide müstear isimle yazıyordum,bu dergi kapandıktan sonra,"14 Masum" isimli bültende sürekli yazılarım çıkıyor.
Dergimizde yazıları yayımlanacaktır. Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergimizde http://corumlu2000aylik.dergisi.info çalışmaları yayınlanmıştır.
 
 
 
 
 
ŞAHİN Turgut 1955-<Gazeteci-Araştırmacı>

SAYFA BAŞINA GİT

1955 tarihinde Çorum Alaca’da doğdu. Orta okul ve liseyi Çorum’da,yüksek okulu Balıkesir’de tamamladı. Gazeteye yazı yazmaya Turgut Reis takma adı ile Çorum Koparan Gazetesinde başladı. 1876-1978 tarihleri arasında İstanbul’da yayınlanan Bayrak Gazetesinde,Kültür Bakanlığınca yayınlanan Milli Kültür Dergisinde araştırma yazıları yayımlandı. 1977-1978 tarihleri arasında yıllık kültür dergisi Çorum’un Sesi’ni ,1978 tarihinde İlmi Kültür ve Politikada Geleceğe Doğru dergisini altı ayda bir yayımlamaya başladı. Araştırmalarını Modern, Post Modernzm, Entegrizm ve siyaset ilişkisi üzerine yapmaktadır. Çorum Hakimiyet ve Çorum Yeni Gün Gazetelerinde röportajları, Hakimiyet Gazetesinde haftalık makaleleri yayımlanmaktadır.
 
 
 
 
 
ŞAHİNBAŞ Mürsel 1933- 13 HAziran 2013 <Vaiz-Yazar-Köşe Yazarı>

SAYFA BAŞINA GİT

1933 tarihinde Çorum İskilip’te doğdu. İmam Hatip Lisesini bitirdikten sonra din eğitimini özel hocalardan aldı. Memuriyete Isparta Merkez Vaizliği ile başladı,1984 tarihinde Çorum Merkez Vaizliği görevine atandı,24 Şubat 1996 tarihide bu görevden emekli oldu. Yayınlanmış beş kitabı bulunmaktadır. Mahalli basında her konuyu kapsayan makaleleri ve köşe yazıları yayınlanmaktadır. Emekli olduktan sonra Çorum Hakimiyet Gazetesinde köşe yazarlığına devam etmektedir. 13 Haziran 2013 tarihinde vefat etti.
 
 

 

 

 
 
ŞAHİNCİ Erol 1937-1990<Gazete Muhabiri>

SAYFA BAŞINA GİT

1937 tarihinde Çorum’da doğdu. İlk okulu bitirdikten sonra babasının çalıştığı Şahinci Kitapevinde çalışmaya başladı. 9 Ağustos 1968 tarihinden sonra Çorumun Sesi Gazetesi muhabirleri arasında görmekteyiz. 4 Aralık 1990 tarihinde vefat etti.
 
 

 

 

 

 
 
ŞAHİNCİ Ertuğrul 1949-<Yayıncı>

SAYFA BAŞINA GİT

1949 tarihinde Çorum’da doğdu. İstiklal İlk okulunu bitirdikten sonra Atatürk Orta okulunu bitirdi. Babasının çalıştırmakta olduğu Şahinci Kitapevinde çalışmaya başladı. Çorum 19 adında Şahinci Kitapevi Yayınları adı altında 1981 bir kitap yayınladı. Çorum 19’u 1987 tarihinde geliştirilmiş şekliyle 2. Baskısını yaptı.2001 yılında çorum 19 kitabını en son duruma göre güncelleştirerek yeniden baskısı yapılmıştır. Halen babasının kurduğu Şahinci Kitapevini  çalıştırmaktadır.
 

 

 

 
 
 
ŞAHİNCİ Mehmet 1327-1980 <Gazeteci>

SAYFA BAŞINA GİT

1327 tarihinde Trabzon ili Yomra ilçesi Civara köyünde şimdiki çamlıca mahallesinde doğdu. Seferberlik yıllarında Rusların işgali ile  Çorum’a geldi, Rus işgali bittikten sonra Çorum’da kimsesiz olan küçük ablasını Çorumlu bir aileye bakılmak üzere bıraktıktan sonra Trabzon a geri döndüler. Kız kardeşi zamanla evlendi ve kardeşini yanına çağırttı ve 15 yaşında iken tekrar Çorum’a geldi, Çorum’da evlendi, Şahinci Kitapevini açtı. Yeni Çorum Gazetesini 4 Haziran 1952-25 Ağustos 1954 ,17 Kasım 1954-31 Mayıs 1957 tarihleri arasında İmtiyaz Sahibi ve Neşriyat Müdürlüğünde bulundu. 4 Temmuz 1980 tarihinde vefat etti.
 
 

 

 

 
ŞAHMERAN Dede :

SAYFA BAŞINA GİT

Sağrıcı(şimdiki Çöplü ) mahallesinde Hacı Kabakçı’nın Evinde ahşab türbede yatmakta olub, küçük çocukların karnında yara ve şiş olduğunda ziyaret edilir. Şifa buldukları denenmiştir. İsmi bilinmeyen üç zat ise, birisi İpekağası, birisi Şahoğlu’nun evin de türbelerinde yatmaktadır.
 
 
 

 

 

 

 
ŞANDIR Dede :

SAYFA BAŞINA GİT

Mecitözü Merkez ilçede yatmaktadır.
 
 
 

 

 

 
 
ŞEMSEDDİN Abdurrahim Çorumi <Hattat>

SAYFA BAŞINA GİT

Risale-i evsah-ı Besmele,Demirbaş No:3405 Ris. No:2,Şerh-i Besmele, Demirbaş No:3405 Risale No:1,Tefsir-i Sure-i Kadir, Demirbaş No:3405 Risale No:4,Tefsir-i sure-i Rahman, Demirbaş No:3405 Ris. No:3 Çorum Hasan Paşa Kütüphanesinde el yazma kitabı vardır
 

 

 

 

 
 
ŞEMSEDDİN Çorumi <Hattat>

SAYFA BAŞINA GİT

Risale-i bina,Demirbaş No:5396 Çorum Hasan Paşa Kütüphanesinde el yazma kitabı vardır
 
 
 
 
 
ŞEMŞEK Muharrem 1948-<Öğretmen-Milletvekili>

SAYFA BAŞINA GİT

1949 tarihinde Çorum Kınık köyünde doğdu. İlk okulu köyünde,Orta okulu Çorum’da bitirdi. Çorum Öğretmen okuluna kayıt oldu,kaydını Ankara Öğretmen Okuluna aldırdı. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesinde eğitimini tamamladı. Hasan Oğlan Öğretmen Okulu ve Gazi Eğitim Enstitüsünde öğretmenlik yaptı,Ankara Nükleer Araştırma Merkezinde Uzman olarak çalıştı. Askerlik dönüşü yayımcılığa başladı,Milli Eğitim ve Kültür adında bir dergi çıkarttı, Ülkü Ocakları Genel Müdürlüğünde bulundu,MHP Gençlik Komisyonunda üye ve idareci olarak çalıştı,Ülkücü Öğretmenler Derneği Genel Sekreterliği,Milliyetçi Çalışma Partisi Kurucu Üyesi,1991 MHP XI. dönem Çorum Milletvekilliğinde bulundu. 1995 tarihinde seçime katılı ise de seçimi kazanamadı.
 
 
 
 
 
ŞEN Fatma <Yazarımız>

SAYFA BAŞINA GİT

        12-03-1986 tarihinde Çorum'da doğdu. dört kardeşin üçüncüsü olan şair;ilkokulun 1. ve 2. sınıflarını Çorum Merkez Mimar Sinan İlkokulunda,3 ve 4'üncü sınıfları İzmir İmbat İlköğretim okulunda okudu. 5,6,7.. sınıfları Çorum Başöğretmen Atatürk İlköğretim okulunda okudu. 8. sınıfı Yavuz Sultan Selim İlköğretim okulunda bitirdi. Anadolu Ticaret ve Meslek Lisesinde okuyan şair; içine kapanık,sakin ve yardımsever mizaca sahiptir.
          Şiir ve hikâye denemeleri vardır.
          Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergimizde http://corumlu2000aylik.dergisi.info ile Sarı Çiğdem Şiir Defteri'nde http://saricigdemsiir.dergisi.info   ve Aylık Şiir Antolojisi Dergisi'nde  http://ayliksiirantolojisi.dergisi.info çalışmaları yayınlanmıştır.
 
 
 
 
 
ŞEN Hasan1958-<Aşık>

SAYFA BAŞINA GİT

1958 tarihinde Çorum İskilip’te doğdu. 1982 tarihinde İlkokul mezunu olarak Çorum İl Halk Kütüphanesinde Bekçi olarak göreve başladı. Görevde iken dışarıdan ortaokulu bitirdi. Doğmaca ve güzelleme türlerinden şiirler söylemektedir. Çeşitli birincilikleri vardır, şiirleri mahalli basında ve edebiyat dergilerinde yayınlanmaktadır. 
 
 
 
 
 
 
ŞENSES Ziya 1919-1979 <Şair>
  • SAYFA BAŞINA GİT

  • 1919 tarihinde Çorum İskilip köyünde doğdu. Tapu Kadastro Lisesini bitirdikten sonra uzun süre İskilip dışında memuriyette bulundu. 1957 tarihinde İskilip Belediye Başkanlığına seçildi,bu görevi sona erince emekli oldu. Şiirlerinde Anadolu’yu,Anadolu insanını konu eder. Şiirleri dergi ve gazetelerde yayınlanmış olup kitap haline gelmemiştir. Çorum’dan Sesler isimli şiir antolojisinde iki, 14.yy. Günümüze Çorumlu Şairler antolojisinde üç şiiri yayınlandı.
     
     

     

     
     
    ŞEYH Abdülhamid :

    SAYFA BAŞINA GİT

    Pazar (şimdiki Çepni ) mahallesinde Hamid camii şerif bitişiğinde, Hamidocağı denilen mahalde, ahşap türbesinde yatmaktadır. Küçük çocuk ve çocukluktan çıkmış uykusunu kaybeden kimseler, çevresinde bulunan kuyunun suyundan içirildiğinde rahat uyku uyudukları denenmiştir.
     
     
     
     
     
     
    ŞEYH Ali Çorumi <Hattat>

    SAYFA BAŞINA GİT

    Şerh-i mukaddeme-i Cezari,D.baş No:3694 Ris. No:2 Çorum Hasan Paşa Kütüphanesinde el yazma kitabı vardır
     
     
     
     
     
    ŞEYH Arab :

    SAYFA BAŞINA GİT

    Sofular (şimdiki Çepni ) mahallesinde Hacı Abdurrahmanzede’nin evinde ahşap türbesinde yatmaktadır. İshal ve karnında su toplayan kişiler ziyaret ettiklerinde şifa buldukları denenmiştir.
     
     
     
     
     
    ŞEYH Aşık :

    SAYFA BAŞINA GİT

    Güney’e  altı saat mesafede Örücek  köyü  civarında kargir  ve taştan yapılmış türbesinde yatmakta  olup,Tahıl getiren vakıf arazisi  var  ise de mutasarrıflarınca  bedel  karşılığı  zapt olunmuş, kıtlık  dolayısıyla  o kişiler köyden ayrılmışlar,geri  gelmediklerinden vakıf arazisi hazineye kalmıştır.
     
     
     
     
     
    ŞEYH Efendi: Alaca merkez İlçede yatmaktadır.

    SAYFA BAŞINA GİT

     
     
     
     
     
     
     
    ŞEYH Efendi:

    SAYFA BAŞINA GİT

    Alahöyük göletinin bent kısmının sol tarafında bulunan tepede büyük çamların altında yatmaktadır. Dileği olanlar çamlarla çevrili ufak meydanda dua ederler. Yusuf Şahin’den derlenmiştir.
     
     
     
     
     
     
    ŞEYH Eyyüb Sultan :

    SAYFA BAŞINA GİT

    Şeyh Eyyüp (şimdiki Kale) mahallesinde bulunan mezarlığın içerisinde yatmaktadır. Küçük çocukların devamlı ağlamasında ziyaret edilir. Çocukların saç kıllarından bir miktar kesilerek kabrinin üzerine saç kılları serpilir ve çocuk kabrin üzerine yatırılır. Bazen Allah’dan rahatladığı denenmiştir.
    İLAVE;
    Şeyh Eyyüb esasen Çorum’da ticaretle uğraşırmış. Ticaret için İzmir’e gittiğinde, orada bir şeyhe rastlar ve ona mürid olur. Şeyh’i ona sermayesini götürüp denize atmasını emreder. Şeyh’ inin emrine uyarak sermayesinin tamamını denize atar. Şeyhi tarafından Çorum’a halifesi olarak tayin edilerek şehrine dönmesi ve evine uğramadan Abdulbaki Paşa camisinde iki rekat namaz kılması emredilir. Çorum’a dönünce Abdülbaki Paşa camisisine girerek iki rekat namaza başlar, namaz bitiminde sol tarafa selam verdiğinde görür ki denize attığı bütün sermayesi sol tarafında durmak tadır. Bu mucizeyi bizzat kendisinin anlattığını müridleri beyan etmişlerdir. Yattığı yer halkın ziyaretine açıktır.
     
     
     
     
     
     
    ŞEYH Kerem Issi :

    SAYFA BAŞINA GİT

    Esasismi Hacı Mustafa olub 1119 tarihinin Rebüülahir’in üçüncü günü vefatıyla,Ulu mezar’ın içerisinde yatmaktadır. Kerem Issı hazretlerinin Şeyh Eyyüb (şimdiki Kale) mahallesinde Ömer Dedeoğlu hanesinde oturduğu makamı olduğu gibi, Ayakkabıları Velipaşa zadelerce saklanılmakta olup, Ağzı ve gözü eğilen (yüzfelci olan) kimseler müracaat ederek mest etiklerinde bazen Allah-u Teala şifa vermektedir.
    İLAVE;
    Kerem Issi’nin halifesi Elvan Çelebi köyünden olan Halil efendi1169tarihinde Rebüülahir’in23.günü vefatıyla yanına gömülmüştür.
     
     
     
     
     
     
    ŞEYH Mehmed Baba Ve Biraderi Hacı Hafız :

    SAYFA BAŞINA GİT

    Pembe Ömer olarak tanınmaktadır. Nakşibendi tarikatının Uveysi kolundan merhum Turhal Şeyhi Hacı Mustafa Efendi hazretlerinin halifesidir. Temiz huylu ve kerametlerinin ağızdan ağza yayıldığı bir zat olup,şimdi Mevlevihane olan yerin mescid-i şerif sahasında yattığı,Allah-u tealaya yönelen hazretlerden altı zat daha aynı yerde yatmaktadır.
    İLAVE;
    Turhal Şeyhi Hacı Mustafa Efendi hazretlerinin, Mehmed babayı Çorum’a halife tayin ettiğinde, Mehmed babaya hitaben, oğlum memleketine gidip evini kazarsan tarikata mensup bir zatın cesediyle karşılaşırsın, orasını ayin yeri yap diyerek emir ettiği, Mehmed baba, Çorum’a dönüp evini kazınca hakikaten bir zatın naşı ile karşılaşır. Oranın ilerisinde kıble tarafında bir ayin hane ve mescid yaptırıp, naşın üzerine de bir türbe yaptırmış, Nakşibendiyye işareti koydurmuş ise de, eski Çorum Müftüsü Mehmed Hilmi efendi burasını tamir ettirdiğinde kullananların Mevlevi olmasından dolayı, Mevlevi işareti olarak, alçı ve kiremitten uzunca bir külah şekli yaptırmıştır.
     
     
     
     
     
    ŞEYH Mehmed Şevki Ve Edhem Baba :

    SAYFA BAŞINA GİT

    Şeyh Eyyüb (şimdiki Kale) mahallesinde Nakşibendi tarikatının Üveysiyye kolunun şeyhlerinden olduğu, Çorum Kaymakamı olan Abdüllatif efendinin ahşaptan yaptırdığı türbede yatmaktadır. Edhem Baba Rahmetullühi aleyh olarak tanınan zat da aynı türbede yatmaktadır.
    Ethem BabaRahmetullühialeyh1274 tarihinde vefat etmiştir. Kabirleri göz ağrısından ve sıtma için ziyaret edilir. Türbesinin içinde bulunan kuyunun suyu ile gereğine uygun gusül alınır ise hastalıktan kurtulduğu denenmiştir
                                  
     
     
     
     
     
    ŞEYH Muhiddin Yavsi:

    SAYFA BAŞINA GİT

    Bayrami tarikatı şeyhi, şeyhülislam Ebussuud'un babası ve II. Bayezid'in öğretmenidir.
    Muhyiddin Mehmet Şeyh Yavsi, doğum yeri İskilip olmakla birlikte doğum yılı için kesin bir tarih verilememektedir. Babası Osmanlı müderrislerinden matematikçi astronom olan Ali Kuşçu’nun kardeşi Mustafa el-İmâdî'dir. Aynı zamanda kayınpederi de olan Ali Kuşçu'dan (ö. 879/1474) ve Alâeddîn Aliyy-i Tûsî'den (ö. 887/1482} dersler alarak yetişti. Ali Kuşçu'nun ölümü üzerine, tasavvufa yönelerek bir süre Şeyh Muslihüddîn-i Kocavî'nin yanında bulunmuştur.
    Şeyh Yavsi; İskilip, Amasya ve İstanbul’da öğrenim yaparak yetişti. O zamanın Amasya valiliğini yapan şehzade II. Bayezid’e öğretmenlik yapmıştır. II. Bayezid ile kurulan bu ilişki şehzadenin padişah olması ile İstanbul'a taşınmıştır. II. Bayezid ile olan yakınlık nedeniyle Hünkar Şeyhi olarakta anılır.
    Vefatından sonra Ebus-suud efendi tarafından babasının türbesini yaptırmıştır. Mezarı İskilip'te Şeyh Yavsi adını taşıyan camii ve külliyesinin içerisindedir. Kabri, İskilip ve çevresinde bilenlerce çok ziyaret edilen mekânlardandır.
    Eserleri: Şerh-i alâ varidat-ı kübra li’ş şeyh Bedreddin Simavi,Talikat-ı alâ tefsir-ül Beyzevi,Risale-i fi ahval-üs süluk.
     
     
     

     

    ŞEYH SEYİD Yahya Efendi :
  • SAYFA BAŞINA GİT

  •  

  • Ulumezarın batısında Kara Ali oğlu Mustafa hanesine bitişiğinde olduğu halde yol üzerinde yatmaktadır. Meme ve göğsünde yara olan kadınlara kabrinin toprağı sürülünce bazen Allah-u Teala şifa verdiği denenmiştir.
     
     
     
     
     
    ŞEYH ZADE Abdullah Efendi: 

    SAYFA BAŞINA GİT

     
    Abdullah Efendi Çorum’da doğup,Çorum’da öldüğü bilinmekle beraber,doğum ve ölüm tarihleri bulunamamıştır. Kendi kazancı ile geçindiği,müderrislik yaptığı bilinmektedir.
     
     
     
     
    ŞEYH Zeynelabidin Ve Piri Baba :

    SAYFA BAŞINA GİT

    Zeynel Abidin vakfesinde görüldüğü kadar hazret, Veysel Karani evlatlarından olup, şehrin kuzey kesiminde Samsun caddesi üzerinde bulunan kabristanda ahşaptan türbede yalamaktadır. Hayatta iken ve vefatından sona hizmetinde bulunan Piri baba vefatından sonra yanına defnedilmiştir.
    Haylice vakıf malları vardır. Halen mütevelli tarafından bedelle idare olunur. Türbesi musalla taşı ve Cuma namazı kılınması için müsaadesi vardır. Ziyaretgahtır. Çoğunlukla baş ağrısı çekenler ziyaret ederlerse şifa buldukları denenmiştir.
    BENİM NOTUM;
                Bu günlere Piri babanın adını verdikleri parkın, eskiden adı geçen mezarlık olduğu yerdir. Parkın içerisinde Hasan Paşa Kütüphanesinin karşısında bulunan kısmın biraz yukarısında çam ağaçlarını arasında üç bodur geniş yapraklı çam ağacının olduğu yerde yattıklarını yaşlı kimselerden duymuştum. 1980’li yıllarda yaşlı kadınların ziyaret ettiklerine şahit olmuştum.
     
     
     
     
     
     
     
    ŞEYHLER Dede:

    SAYFA BAŞINA GİT

    Mecitözü Merkez ilçede yatmaktadır.
     
     
     
     
     
    ŞIH Hasan Baba:

    SAYFA BAŞINA GİT

    Mecitözü Merkez ilçede yatmaktadır
     
     
     
     
     
     
    ŞUPPİLULİUMA Hitit Kıralı I  MÖ.1380-1340

    SAYFA BAŞINA GİT

    I.Şuppiluliuma  MÖ.1380-1340 sarayın ileri gelenlerle babasını öldürtüp tahta çıktı.
    I.Şuppiluliuma devri üç döneme ayrılır:
                1.dönem:17 yıl kadar sürer,bu dönemde I.Şuppiluliuma Anadolu Hitit  birliğini  sağlaması, Suriye ve Mezopotamya   topraklarında  bulunan  krallıklarla  yapılan  antlaşmalarla sınır güvenliğini sağlayıp, Mitanniler'le savaş yapması,savaşta pek  başarılı  olmamak la beraber Mitanniler'in  kralı  Tuşratta'yı öldürmesi,Suriye  seferinde  Halep'i  tekrar  ele  geçirmesi 1.dönem olarak görülmektedir.
                2. dönem 20 yıl kadar sürer.  Anadolu'da bulunan krallıkları kendisine  bağlama   çalışmaları  bu dönemde Olmuştur. Kuzey sınırlarında  bulunan Gaşka ve Pala devletleri ile savaşıp, Kizzu- watna'yı zapt ederek, oğlunu  buraya  ruhani başkanlığına getirdi.  Anadolu'da tam bir Hitit birliği kurulmuş oldu.
                3. Dönem 3 yıl kadar sürer. I.Şuppiluliuma bu kısa zamanda, tekrar Suriye  topraklarına  gitti.  Mitanniler'in kralı Tuşratta'nın oğlu Mattiwaza babasının ölmesi üzerine I.Şuppiluliuma'ya sığınmış,  I.Şuppiluliuma da kızını Mattiwata'ya vererek damadı yapmış ve  Mitanni  tahtına  oturtmuştu. Kargamış şehrini almış, oğlunun Piyaşil'i Kargamış'a, diğer oğlu Talapinu'yu da Halep şehrine kral yaptı.
               I. Şuppiluliuma'ya Mısır Fravunu Tutankamon ölünce, genç yaşta dul karan karısı Mısır kraliçesi tarafından ya kendisinin ya da oğullarının birisi ile evlenmek istediği teklifi gelmiş, bu teklifi değerlendiren  I.Şuppiluliuma  oğunun birisini Mısır'a yollamışsa da, Mısır tahtını ele geçiren Ay, bu  prensi yolda öldürtmüştür.
    I.Şuppiluliuma bir salgın hastalık sırasında ölmüştür.
     
     
     
     
     
    ŞUPİLULUMA II. Hitit Kıralı Ö.1190 - 1180

    SAYFA BAŞINA GİT

    Son Hitit hükümdarıdır." III. Arnuvanda'dan  sonra Tahta  kardeşi  II.ŞupilullumaMÖ.1190 - 1180geçti  ise de  kaynaklarda     II.Şupilulluma hakkında  pek  bilgi bulunmamaktadır.
    Deniz Kavimleri" /" Kuzey Kavimleri" denen istilacılar, Anadolu'yu ele geçirdiler. İç kargaşalarla zayıflayan Hitit Krallığı son buldu

    SAYFA BAŞINA GİTMEK İÇİN TIKLAYIP

    BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA KIYMETİ ARTAR!

    Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

    DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR
     
    Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 Mahmut Selim GÜRSEL adına tüm hakları saklıdır. M.S.G. ÇORUM
     Hukuka, Yasalara, Telif  ve Kişilik Haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir.

    1