2

Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 Mahmut Selim GÜRSEL adına tüm hakları saklıdır. M.S.G. ÇORUM

Aşağıdaki dizinler ile tıklayarak üye olmadan sayfalara girebilir ve inceleyebilirsiniz!

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

 
ALFABETİK DİZİNDE İNCELEYECEĞİNİZ BİYOGRAFİYİ HARFİNİ TIKLAYINIZ! Sonra bakacağınız isme tıklayarak gidiniz!
SOYADI VEYA SOYADI KANUNUNDAN ÖNCE ADI İLE BAŞLAYAN ALFABETİK DİZİNDİR!

Ö HARFİ

ÖKTEN Recep Necmi
ÖLÇEK  Hasan
ÖMER b. Ahmed Çorumi
ÖMER b. Hacı Piri Çorum
ÖMER b. Halil Çorum
ÖMER B. Kasım Çorumi
ÖMER b. Muhammed Çorumi
ÖMER b. Ömer Çorumi
ÖMER Çorumi
ÖMER Efendi Çorum
ÖMER Fazıl Çorumi
ÖMER Şakir b. Muhammed Çorumi
ÖNEL Aycan
ÖRGE Sahip
ÖRGEL Salim
ÖZBEKMEZ Hıfzı
ÖZÇATALBAŞ Mustafa
ÖZÇETİN Mehmet Şevket
ÖZDEMİR Fahreddin
ÖZENÇ Ali Rıza
ÖZEL Mehmet
ÖZEL Mustafa
ÖZER Ahmet
ÖZER İsmail Saip
ÖZKESİCİ Altan
ÖZKİREMİTCİ Mustafa
ÖZSÖNMEZ K.Tanju
ÖZÜNEL Şahika
ÖZZEHİNLİ Mehmet
 

 

 

 
ÖKTEN Recep Necmi 1907-1971 >Tümgeneral-Milletvekili-Devlet Bakanı>
 

SAYFA BAŞINA GİT

1907 tarihinde İstanbul’da doğdu. Harp Akademisini bitirdi. Tümgeneral olarak Genel Kurmay Hareket Dairesi Başkanlığında bulundu.Tümgeneral, Viranşehir 14. Tümen Takım Komutanı, Diyarbakır Koruma Muhafızı Taburu Takım Komutanı, İzmir Muharebe Alayı Takım Komutanı, Diyarbakır Koruma Muhafızı Taburu Bölük Komutanı, Genelkurmay Harekât Şubesi Kısım Amiri, Harp Akademisi Öğretmeni, 10. Koruma Muharebe Tabur Komutanı, Fen ve Tatbikat Okulu Öğretmeni, Genelkurmay Muharebe Dairesi Kurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim Grup Amiri, Erzurum ve Gelibolu Piyade Alay Komutanı, Trabzon Tümen Komutan Yardımcısı, I. Ordu Kurmay Yardımcı Başkanı, Erzurum 3. Ordu Kurmay Başkanı, Genelkurmay Harekât Başkanı – I. (XII) Dönem Çorum Milletvekili – 26. ve 27. Hükümet Devlet Bakanı – Evli, 2 Çocuk 1. dönem Çorum Milletvekilliği ve Devlet Bakanlığı yaptı. 1 Ocak 1971 tarihinde vefat etti.
 
 
 
 
 
 
 
ÖLÇEK  Hasan < Belediye Başkanı>

SAYFA BAŞINA GİT

İhsan Saburcuoğlu :Ölçekoğlu Hasan Ağa (ÖLÇEK) Kanunu çıkmadan önce, herkes aile lakabı ile anılırdı. 
Çorum’da o vakitler iki tane Ölçekoğlu Hasan bulunuyordu. Hasan Efendi diye anılan,beyaz hoca sarıklı, Medrese tahsilli din alimi bir zat  idi. İkincisi Belediye Reisliği yapan Hasan Ağa.
Hasan Ağa’nın ağalığı, dedesinden babasından kalma bir unvandı. Sarıksız dal fes giyer,efendi tabiatlı,bonkör,iyilik sever, halim selim,eli yardıma açık bir kişi idi. Döneminde Milli Mütarekenin başlangıç günlerine rastlar isyanı aynı günlerde başlamış, isyancılar Alaca’yı basmışlar, Çorum’a doğru geldikleri haberi Çorum’da yayılmış, Çorumlulardan eli tüfek tutanlar Askeri kışlaya toplanarak Askerlik Şubesi Başkanı Binbaşı Yusuf Ziya Bey idaresinde savunma tedbirleri alınmıştı. Belediye sivil halkın, silah,cephane, at ve yiyeceğini üstlenmişti. Bolu cephesinden İskilip yoluyla Miralay Refet Bey ve Çolak İbrahim Bey kuvvetleri de Çorum’a yardım için gelmişler,az da olsa gelen bu takviye birliklerinin misafir edilerek ağırlanması da Belediyeye düşmüş. Hasan Ağa’nın gayretleri bulunmaktadır. Sonraları Halkevi Reisliğinde de bulunmuştur.
 
  
 
 
 
 
 
ÖMER b. Ahmed Çorumi <Hattat>

SAYFA BAŞINA GİT

Risale-i isagoji,Demirbaş No:2513 Risale No:2 Çorum Hasan Paşa Kütüphanesinde el yazma kitabı vardır
 
 
 
 
 
 
ÖMER b. Hacı Piri Çorumi <Hattat>

SAYFA BAŞINA GİT

Mukaddemet-ül Gaznevi,Demirbaş No:1460 Risale No:4 Çorum Hasan Paşa Kütüphanesinde el yazma kitabı vardır
 
 
 
 
 
 
 
ÖMER b. Halil Çorumi <Hattat>

SAYFA BAŞINA GİT

Şerh-i tastikât,Demirbaş No:5045 Risale No:3 Çorum Hasan Paşa Kütüphanesinde el yazma kitabı vardır
 
 
 
 
 
 
ÖMER B. Kasım Çorumi <Hattat>

SAYFA BAŞINA GİT

Mühümat-ül müftin,Demirbaş No:1495 Çorum Hasan Paşa Kütüphanesinde el yazma kitabı vardır
 
 
 
 
 
 
 
ÖMER b. Muhammed Çorumi <Hattat>

SAYFA BAŞINA GİT

Şerh-i münyet el-musalli,Demirbaş No:4310,Risale-i Buhari, Demirbaş No:4761 Risale No:3,Talim-i mütealim, Demirbaş No:4761 Risale No:1,Tarikat-ı Muhammediyye, Demirbaş No:3792,Kur’an-ı Kerim, Demirbaş No:5576 Çorum Hasan Paşa Kütüphanesinde el yazma kitabları vardır
 
 
 
 
 
 
ÖMER b. Ömer Çorumi <Hattat>

SAYFA BAŞINA GİT

Risale-i veled,Demirbaş No:4701 Risale No:2,Şerh-i eyyühal veled, Demirbaş No:4701 Çorum Hasan Paşa Kütüphanesinde el yazma kitabları vardır Risale No:1
 
 
 
 
 
 
 
ÖMER Çorumi <Hattat>

SAYFA BAŞINA GİT

Şerh-i lugat Şahidi,Demirbaş No:4571 Çorum Hasan Paşa Kütüphanesinde el yazma kitabı vardır
 
 
 
 
 
 
ÖMER Efendi Çorumi  ?-H.1207<Müderris>

SAYFA BAŞINA GİT

Çorum’da doğduğu,müderris olduktan sonra İstanbul’da müderrislik yaptığı,icazet verdiği,Hicri 1207 tarihinde vefat etti.
 
 
 
 
 
ÖMER Fazıl Çorumi  <Yazar-Hattat>

SAYFA BAŞINA GİT

Bahs el-hamd,Demirbaş No:2655 Risale No:2, Haşiye-i telvih, Hasan Paşa Kütüphanesinde yazma eseri bulunmaktadır Çorum Hasan Paşa Kütüphanesinde el yazma
 
 

 

 
 
 
ÖMER Şakir b. Muhammed Çorumi  <Yazar>

SAYFA BAŞINA GİT

Şerh-i izzi, Hasan Paşa Kütüphanesinde yazma eseri bulunmaktadır
 
 

 

 
 
 
ÖNEL Aycan <Milli atlet>

SAYFA BAŞINA GİT

1933'te Çorum'da doğan Aycan Önel, atletizme 1946 yılında başladı. 1948 yılında yarıştığı 80 metre engellide Türkiye rekoru kırdı. 100 metre, 200 metre, uzun atlama, gülle atma, disk atma ve pentatlonda Türkiye rekorları kıran Önel, uzun yıllar milli formayı taşıdı ve Bayan Milli Takımımızın kaptanlığını üstlendi.
 

 

 
 
ÖRGE Sahip <Çorum Valisi>

SAYFA BAŞINA GİT

Çorum 27 Eylül 1943-25 Kasım 1946;1310 tarihin de İstanbul Üsküdar’da doğdu.1330 Mülkiye mezunudur. Ünye, Fatsa,Nizip kaymakamlıkları,Mülkiye Müfettişliği;Kütahya, Antalya,İçel,27 Eylül 1943-25 Kasım 1946 tarihleri arasında Çorum Valisi olarak görev yaptı. Çankırı Valisi olarak Çorumdan ayrıldı.İ.Sabuncuoğlu. Sahip Örge için;50 yıl içerisinde gelmiş geçmiş Vali’lerin en kıymetli ve gayretlilerinden birisidir. Bir çok ticari malın satış fiyatlarının tespiti Vilayet makamına aitti. Fiyatların tayinini Çorum’un hayrına kullanmış, Çorum’u kalkındırma ve Güzelleştirme Derneğini kurmuş,bu dernek kanalıyla Çorum’un imarına ve sokakların parkelenmesini sağlamış, Alpagut,Dodurga Linyit işletmelerinin daha verimli hale getirmiş, Kızılırmak üzerine ahşap Dodurga köprüsü yaptırmış,Çorum tarafında bulunan Dedesi Köylerini İskilip Kazasından alıp Çorum Merkez Kazaya bağlanmasını sağlamıştır. 25 Kasım 1946 tarihinde Çankırı Valisi olarak Çorum’dan ayrılmıştır.
 
 
 
 
 
 
 
ÖRGEL Salim 1926-1993 <Şair>

SAYFA BAŞINA GİT

1928 tarihinde Çorum Çayhatap köyünde doğdu.1948 tarihinde Hasanoğlan Köy Enstitüsünü bitirdi. Şiirle enstitüdeki öğrencilik yıllarında ilgilendi. Çorum’un değişik köylerinde ve merkezde öğretmenlik yaptı. Geçirdiği bir trafik kazası sonucu sol bacağını,birkaç yıl sonra da bürgen hastalığı nedeniyle diğer bacağını kaybetti. Malulen emekli oldu. Şiirleri değişik konuları işler,çocuklar için başarılı şiirleri vardır. Yayımlanmış kitabı bulunmamaktadır. Şiirleri çeşitli antolojilerde,dergilerde ve mahalli basında yayımlandı. 14. yy. Günümüze antolojisinde dokuz şiiri yayınlandı. 1993 Yılında vefat etti.
 
 
 
 
 
 
ÖZBEKMEZ Hıfzı <Yazarımız>

SAYFA BAŞINA GİT

17 eylül 1964'te Çorum Sungurlu büyük Polatlı köyünde dünyaya geldim 1974 yılından beri Ankara'da ikamet ediyorum.
Ankara Mamak Ortaokulu, Ankara Gazi akşam Lisesi, Ankara Gazi üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Teknoloji Öğretmenliği Mezunuyum.
Şiire merakım ortaokul yıllarına dayanıyor. o günlerden beri şiir yazmaya devam ediyorum.
Ben şairlik iddiasında değilim. Ben kendimi gönlümden geçenleri kağıda aktaran, yazdıklarını dostlarıyla paylaşan, bu sayede bir gün güzel şiirler yazmayı umut eden biri olarak görüyorum.
Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğünde 15 Nisan 1988' de başladığım memuriyet hayatım halen devam etmektedir.
Evliyim ve Allahın emaneti olan 4 çocuğa sahibim. Emrullah Eren ve Mücahit Emre Adında Dünya tatlısı iki torunum var. İki yıldır da şairim.
Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergimizde http://corumlu2000aylik.dergisi.info ile Sarı Çiğdem Şiir Defteri'nde http://saricigdemsiir.dergisi.info   ve Aylık Şiir Antolojisi Dergisi'nde  http://ayliksiirantolojisi.dergisi.info çalışmaları yayınlanmıştır.
 
 
 
 
 
 
 
ÖZÇATALBAŞ Mustafa1941 <Öğretmen-Şair-Yazar>

SAYFA BAŞINA GİT

1941 tarihinde Çorum’da doğdu. ilk ve orta öğrenimini Çorum’da yaptıktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesine devam etti. Çorum sevdalısı,duygusal olan yazarın mahalli basında birçok şiiri mahalli basında yayımlanmıştır. Hikaye denemeleri bulunmaktadır. 1996 tarihinde Şu bizim Çorum (Devâne Hatıraları) adlı bir hatıra kitabı basılmıştır.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ÖZÇETİN Mehmet Şevket 1917-1989<Savcı-Hakim-Senatör>

SAYFA BAŞINA GİT

1917 tarihinde Çorum Mecitözü’nde doğdu. Ankara Hukuk Fakültesini bitirdi. Savcılık,hakimlik ve serbest avukatlık yaptı. “ Haziran 1968-5 Haziran 1997 tarihleri arasında Çorum Cumhuriyet Senatosu üyeliğinde bulundu. 5 Mayıs 1989 tarihinde vefat etti.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ÖZDEMİR Fahreddin 1938-<Şair>

SAYFA BAŞINA GİT

1938 tarihinde Çorum’da doğdu. Orta tahsilini bitirdikten sonra PTT teşkilatında memurlukta bulundu. Çorumdan Sesler adlı şiir antolojisinde üç şiiri yayımlandı.
 
 

 

 

 
 
 
 
ÖZENÇ Ali Rıza 1882-<Milletvekili>

SAYFA BAŞINA GİT

1882 tarihinde Kırşehir’de doğdu. Baytar mektebini ve Hukuk Fakültesini bitirdi. Baytarlık ve Türk Tayyare Cemiyeti Müfettişliğinde bulundu. V. dönem Çorum Milletvekilliğinde bulundu.
 
 
 
 
 
 
 
ÖZEL Mehmet 1936->Şair>

SAYFA BAŞINA GİT

1936 tarihinde Çorum’da doğdu. Hukuk Fakültesinde okudu. Çorum’dan Sesler isimli şiir antolojisinde iki şiiri yayınlardı.
 
 
 
 
 
 
 
ÖZEL Mustafa H.1326-1981<İmam-Vaiz-Müftü>

SAYFA BAŞINA GİT

Hicri 1326 tarihinde Gümüşhane’nin Şirvan İlçesi Cengeriş köyünde doğdu. Ailesi Çorum’a taşındığında Mustafa küçük yaşta idi. Ailesi Yeşil Yayla Köyüne yerleşti. Çorum Medresesinde okudu. Askerliğini Kırıkkale’de yaptı. Askerlik dönüşü Yeşil Yayla Köyüne İmam olarak göreve başladı. Bir ara Karahacip Köyüne 1963 tarihinde Çorum’a yerleşti. Yazı Camiine İmam olarak atandı. 1 Ocak 1961- 22 Haziran 1970 tarihleri arasında Çorum Müftülüğünde bulundu,sonra da merkez Vaizi olarak görev yaptı. 1981 tarihinde vefat etti.
 
 
 
 
 
 
 
ÖZER Ahmet <Çorum Valisi>

SAYFA BAŞINA GİT

Çorum 1982- 1984.1935 tarihinde Ordu’da doğdu,1958 tarihi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunudur. Çeşme İlçe Kaymalığı, Mülkiye Müfettişliği, Elazığ Valiliği, Müsteşar Yardımcılığı, Bingöl Valiliği,1970 TODAİ Eden mezun oldu. 13 Eylül 1982 4 Şubat 1984 tarihleri arasında Çorum Valisi olarak görev yaptı.VDM.
 
 
 
 
 
 
 
ÖZER İsmail Saip 1889-1958 <Doktor-Milletvekili>

SAYFA BAŞINA GİT

1889 tarihinde İstanbul’da doğdu. İstanbul Tıp Fakültesi,Viyana ve Berlin Tıp Fakültelerinde ihtisas yaptı. Operatör Doktor,Gaziantep Memleket Hastanesi Baştabipliği,serbest tabiplik ve Hasanoğlan Köy Enstitüsü Sağlık Kolu Öğretmenliğinde bulundu. IX. dönem Çorum Milletvekilliği ve X. dönem Afyon karahisarMilletvekilliğinde bulundu. 3 Ocak 1956 tarihinde vefat etti.
 
 
 
 
 
 
ÖZKESİCİ Altan 1966-<Karikatürist>

SAYFA BAŞINA GİT

1966 yılında Çorum'da doğdu. 1986-Çorum, 1989-Ankara ve 1997 -Çorum olmak üzere toplam 3 kişisel sergi açtı. Katıldığı yarışmalardan toplam 36 ödül aldı. 1988-1990 yılları arasında T.H.K.'nın yayın organı "Uçantürk" dergisinde çizgi-roman ve karikatür çizdi. 1991 yılında Gazi Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Resim Bölümü, Grafik Anasanat Dalı'ndan mezun oldu. 2004 yılında "Birgün" Gazetesi'de bir yıla yakın bir süre sürekli olarak bant karikatür çizdi. 2001 yılında görev yaptığı ilköğretim okulunda "Tebeşir" karikatür grubunu kurdu. 2002 yılında da öğrencileriyle bu grubun mizah dergisi "Tebeşir" i çıkartmaya başladılar. Bu çalışmalarından dolayı,2005 yılında kısa adı GÖRSED olan, Görsel Sanatlar Eğitimi Derneği tarafından "Yılın Sanat Eğitimcisi" ödülünü aldı. 2002-2004 yılları arasında Özel Çorum İ.Ö.O.nda "Karakalem" Karikatür Grubunu oluşturdu. Çorum Haber Gazetesi "Yazılıkaya" Kültür-Sanat dergisinde sürekli olarak karikatür çizmekte ve yayın kurulu üyesi görevini sürdürmektedir. Halen Çorum'da görsel sanatlar öğretmeni olarak görev yapmakta ve Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü'nde "Resim öğretmenliği" alanında yüksek lisans yapmaktadır.
 
 
 
 
 
 
 
ÖZKİREMİTCİ Mustafa <Öğretmen-Yazarımız>       

SAYFA BAŞINA GİT

1954 yılında  Çorum Kunduzhan Mahallesinde doğmuşum. 1974 te  Çorum İmim Hatip Lisesinden mezun oldum.  Aynı yıl;Erzurum Atatürk Üniversitesi  İslâm’i   İlimler   Fakültesine girdim. 
1979 yılında burayı bitirdim. 1980  yılında  Kastamonu İnebolu  İmam Hatip  Lisesinde  meslek dersleri  öğretmenliğine başladım. 
1982 de Erzincan'da  kısa dönem askerliğimi yaptım. 1986-1988  yılları  arasında Kırıkkale İmam  Hatip  Lisesinde görev yaptım müteakiben Ankara  Devlet  Yabancı  Diller Yüksek Okulunda dokuz ay  süreli   Arapça  kursuna  katılıp sertifika aldım. 1989-1990 öğretim yılında  Çorum  İmam Hatip Lisesinde göreve başladım ve halen bu görevde bulunmaktayım. 
Lise  yıllarında başlayan edebiyat ve şiire olan ilgim devam etmektedir. Şiirlerim İdrak ve Kilim  dergilerinde yayınlandı. Bir arkadaşım ile birlikte  fakülte bitirme tezi   olarak  hazırlanan Raif Necdet'in "Hayat-ı Edebiye" isimli  Osmanlıca eserin Latin harflerine çevirim bulunmaktadır. 
Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergimizde http://corumlu2000aylik.dergisi.info çalışmaları yayınlanmıştır.
 
 
 
 
 
 
 
 
ÖZSÖNMEZ K.Tanju <Dr.Fizik Uzmanı-Yazarımız>

SAYFA BAŞINA GİT

1957 yılında Zonguldak'ın Devrek İlçesinde doğdum. Daha sonra Ankara'ya yerleştik. İlkokulu ve ortaöğrenimi Ankara'da bitirdim. Ankara Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra, Ankara Rehabilitasyon Merkezinde Uzmanlık eğitimi aldım. Tokat,Bursa ve Sarıkamış'ta hekimlik yaptım. En son Manisa Salihli'den Çorum'a kendi isteğimle geldim. İskilip'in Sesi,Çorum Hakimiyet,Merhaba gibi yerel gazetelerde tıbbi yazılar yazdım. 
Hobilerim arasında,edebiyat ve tarih kitapları okumak,Klasik Türk Sanat Müziği ve Klasik Batı Müziği dinlemek,yüzmek gibi etkinliklerim var. 
Halen Çorum Devlet Hastanesinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Doktoru olarak çalışıyorum. Muayenehanemde Fizik Tedavi uyguluyor ve hasta kabul ediyorum. 
Evliyim ve Ahmet isimli evlat sahibiyim.
Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergimizde http://corumlu2000aylik.dergisi.info ile Sarı Çiğdem Şiir Defteri'nde http://saricigdemsiir.dergisi.info  çalışmaları yayınlanmıştır.
 
 
 
 
 
 
 
 
ÖZÜNEL Şahika1952-<Eğitimci-Ressam-Fotoğrafçı>

SAYFA BAŞINA GİT

1952 tarihinde Çorum’da doğdu. Ankara Gazi Üniversitesi Resim bölümünü bitirdi. 1979 tarihinde öğretmenliğe başladı. Lisansını Anadolu Üniversitesinde tamamladı. Çeşitli okullarda resim öğretmenliği yaptı. Kendi atölyesinde resim çalışmalarına devam etmektedir. Üslubu,renkçi ve dışa vurucu olarak eserler vermektedir. Yurt içi ve yurt dışı resim sergileri açmış,ayrı yeten Ankara’da fotoğraf sergisi açmıştır.
 
 
 
 
 
 
 
ÖZZEHİNLİ Mehmet 1923-2010<İdareci-Yazar>

SAYFA BAŞINA GİT

1923 yılında Çorum'un Üçdutlar Mahallesi Albayrak Sokak eski ortaokul,sonra kız enstitüsü olan;daha sonra öğretmen okulu olarak kullanılan sokakta,Cumhuriyetin ilan edildiği gün mütevazı bir Çorum evinde doğdu.
İlkokulu babası Elvan Usta gibi Albayrak okulunda okudu. Çocukları da ne güzel bir tesadüf ki aynı okulda okudular. 2 kız üç çocuk sahibi olan Mehmet Özzihinli'nin  bir Nihal ve diğer kızı Meral ve oğlu Melih öğretmen olarak emekli oldular. 
Mehmet ÖZZİHİNLİ ortaokuldan ayrılarak Devlet İmtihanını kazanarak Ankara Yapı Enstitüsüne kaydoldu. Burada 5 yıl okuyarak 1943-1944 yılında mezun oldu.  İlk memuriyeti Siirt ili  Hükümet  Konağı  inşaat kontrollüğü oldu.  Buradan 1948 yılında yılın da Erzurum'a askerlik görevi için gitti.1949 yılında Çorum'a gelerek Bahçelievler Kooperatifi Şantiye şefliğini Merhum Yüksek Mimar Mühendis Kemal GÜRSEL'den devralarak 2 sene kooperatifin şantiye şefliğini yaptı. Bahçelievlerde 51 ev yaptıran Mehmet ÖZZİHİNLİ zamanın Valisi Eşref ERGUT Beyin ısrarlarıyla Toprak ve İskan Müdürlüğü Fen İşleri Amirliğine tayini yapıldı. 1951 yılında Türkiye'ye muazzam bir göçmen akını başladı. Çorum'a bu göçmen ailelerden de  381'i geldi. Bu aileleri ilçelere ve merkez köylerine "ekleme köyler" şeklinde yerleştirildi. Bu göçmen ailelere ev,tarım arazisi,toprak işlemeleri için tarım aletleri verilerek üretici durumuna getirilmeleri üç yıl sürdü. 
1954 yılında Kayseri Toprak İskan Müdürü olarak Kayseri'de göreve başladı. O tarihlerde Doğu Türkistandan kaçarak Türkiye'ye gelmeye çalışan 18 000 aileden kalan 84 aile Kayseri   Develi   ilçesinin  11  köyünde iskanında bulundu. 1956 yılında geçici görevle Ankara'da İnşaat Amiri olarak görevlendirildi. 350 evlik Ankara Akköprü Sanatkar Göçmenler için yapılan inşaatın başına getirildi. 1957 yılının sonlarında Haymana ilçesi Mangal Dağı eteklerinde Deveci Pınar adında 75 hanelik modern ve örnek bir köy inşaatını tamamladı. 
1958 yılında Kırşehir'de sel afeti yaşayan Kızılca ve Özlü köylerini tamamladıktan sonra,Samsun'da görevlendirildi. Çarşamba ilçesinde Avut Dağı eteğinde 135 haneli Yeni sayaca  köyünü inşa ettikten sonra 1962 yılında Çorum'a asaleten Toprak ve İskan Müdürü olarak  tayin oldu. 
Çorum'da yaptığı hizmetlerden bazıları : Çatak  Dinlenme   Tesisleri,  Karaviran'da hamam,Çeşitli afetlerden dolayı nakledilen köylerdenden:Sungurlu Gökçam 235 hane heyelan dolayısıyla,Merkez Bozbuğa 61 hane sel yatağı,Gökçekaya 60 hane heyelan dolayısıyla,Merkez Erdek 43 hane heyelan dolayısıyla,Merkez Gökgözler parçası Yavu 245 heyelan dolayısıyla,Akçamı köyünün bir kısmı 17 hane (şimdi ilçe olan Oğuzların parçası), İskilip Doğangir 23 hane heyelan dolayısıyla, Osmancık Ardıç 55 hane orman içi ve sel nedeniyle,Kargı Kargı Hacıhamzanın 20 hanesi ırmak yatağı ,Kargı Dereköy orman içi ve heyelan nedeniyle 8 parça olan yerleşim yeri birleştirildi,Kargı Akkise,Karakise köyleri orman içi ve kısmi heyelan nedeniyle modern bir köy olarak birleştirildi. 
1964 yılında itibaren İl İmar ve Köy Kalkınma Kooperatifleri Müdürlükleri uhtesine verilerek 11 sene tarafından yürütüldü. 225 köyde Köy Kalkınma Kooperatifi kurulmuş ,bu kooperatiflerin gayesi;kooperatif kurulan köylerde köylüyü kollektif ve koordine çalışmaya teşvik etmek,yeni iş sahaları yaratmak ,kooperatife üye olanları da dış ülkelere işçi olarak ekseri Almanya'ya kısa yoldan göndermek gibi bir alternatif getirmek üzere üye sayısını artırmak idi. Kooperatifleri kurarken emri altında teknik personel olarak  Ziraat Yüksek Mühendisleri, İnşaat   Mühendisleri,  Veterinerler,  Ziraat Teknisyenlerinin verdikleri rapor,etüt ve fizibilite çalışmaları ile o köyde kurulacak kooperatiflerin türü kararlaştırılıyordu. Bunlardan bazıları ; Besi hayvancılığı,süt hayvancılığı, çeltikçilik,halıcılık,Siirt battaniyeciliği,tavukçuluk gibi kooperatifler kurulmasına Devlet Mali desteği sağlanmasında katkıları oldu. Köylerde seminerler ve filim ve slayt gösterileri ile eğitildi. Bu üyelerden 2150 üye dış ülkeye kooperatifler kanalı ile gönderilmişti.Mehmet ÖZZİHİNLİ 1976 tarihinde son çalıştığı yerden emekli olmuş halen Çorum'da 2010 tarihinde vefat etti
        Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergimizde http://corumlu2000aylik.dergisi.info çalışmaları yayınlanmıştır.

SAYFA BAŞINA GİTMEK İÇİN TIKLAYIP

BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA KIYMETİ ARTAR!

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR
 
Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 Mahmut Selim GÜRSEL adına tüm hakları saklıdır. M.S.G. ÇORUM
 Hukuka, Yasalara, Telif  ve Kişilik Haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir.

1