Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 Mahmut Selim GÜRSEL adına tüm hakları saklıdır. M.S.G. ÇORUM

Aşağıdaki dizinler ile tıklayarak üye olmadan sayfalara girebilir ve inceleyebilirsiniz!

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

 
ALFABETİK DİZİNDE İNCELEYECEĞİNİZ BİYOGRAFİYİ HARFİNİ TIKLAYINIZ! Sonra bakacağınız isme tıklayarak gidiniz!
SOYADI VEYA SOYADI KANUNUNDAN ÖNCE ADI İLE BAŞLAYAN ALFABETİK DİZİNDİR!

K HARFİ

KADAYIFCI Mehmet Ferit
KADIASKER Alaeddin Ali Çorumi
KADIZADE Muhammed Çorumi
KADİFEOĞLU Şükrü
KADRİ BABA
KAPAKLI DEDE
KAFKAS Agah
KALAFAT Hüseyin
KALELİOĞLU Dr. Pertev
KALYONCU Metin
KANDEMİR Rıza
KARA Ahmet Çorum Valisi  29-3-2014- 08-06-2016
KARA ALİ ZADE Abdurrahman Efendi
KARA Halil Efendi
KARA İsmail Efendi
KARAMEMET Bekir
KARACA DEDE
KARACA DEDE
KARACA Melek
KARADAĞ Mehmet
KARADONLU CAN BABA
KARAFAKIOĞLU Bedri
KARAFAKİOĞLU Suhub-i Rumi
KARAGÖZ Ali Rıza
KARAKAŞ Sakin
KARABEL TEKKESİ
KARADERE
KARAEVLİYA
KARAMAN Hayrettin
KARATAY Osman
KARSLIOĞLU Hatice
KAVUŞTU Ali Yüksel
KAYAALP Nuri
KAYAK Dede
KAYMAK Güner
KAYMAK Halil
KAYRICI Vahit
KAZANCI Ahmet Lütfi
KAZANCI İhsan Hafız
KAZANCI Nuri Hafız
KAZANCIOĞLU Mehmet Celal
KERMAN Tayyar
KEYALİ Veli Dede
KEYFİ
KILIÇ  Haydar
KILIÇ Necmettin <Çorum Valisi> 12.09.2016
KILIÇ Salih Rıza
KILIÇ Yaşar
KILIÇÇIOĞLU Turan
KILIÇKALE Ali Rıza
KIŞ Tevfik
KIYILIK Feyzullah
KOCA Mehmed Paşa
KOÇAK Fikret
KOL Kamil
KOLDAŞ Baha
KOMET Gürkan Çoşkun
KORALTAN Refik
KOYUN Baba
KOYUNCU Haydar
KÖSE Mustafa Atıf
KÖSE Tufan
KÖSTEKÇİ Cevat
KÖSE Mustafa Atıf
KÖSE Tufan
KÖSTEKÇİ Cevat
KÖSTEKÇİ Mazlum Kenan
KÖSTEKÇİOĞLU Süleyman
KÖYMEN Mustafa
KUBBETİN TÜRBESİ
KUL Mustafa
KUM Baba
KURTBAŞ Ahmet
KURTOĞLU Hasan Basri
KURTOĞLU Rıfat
KUTLUK BABA
KUYU Orhan
KÜLCÜ Muzaffer
KÜRELE Faruk
KÜRKÇÜ  Faik
 

 

 

 

 

 

 

 KADAYIFCI Mehmet Ferit <Şair-Yazarımız>

SAYFA BAŞINA GİT

         24.12.191 senesinde Çorumda doğdum aslımız İskiliplidir.
         İlkokulu İnkilap'da 1968 senesinde bitirdim.1969 da Atatürk orta okuluna başladım 1972 senesinde 3.sınıfdan ayrılmak zorunda kaldım şayet okusaydım arkeleog olacaktım.Çalışma hayatına atıldım. Askerlikten sonra reklamcı olarak hayata devam ediyorum.
       Evliyim 1984 doğumlu bir oğlum 1993 doğumlu birde kızım var.
        Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergimizde http://corumlu2000aylik.dergisi.info ile Sarı Çiğdem Şiir Defteri'nde http://saricigdemsiir.dergisi.info   çalışmaları yayınlanmıştır.
 
 
 
 
 
 
 
 
KADIASKER Alaeddin Ali Çorumi ?-H.927 <Kadı asker-Müderris-İmam>

SAYFA BAŞINA GİT

Aslen Çorumludur. Amasya’da uzun süre kalmasından dolayı Alaeddin Ali-ul Amasi diye bilinmektedir. Doğum tarihi bilinmemektedir. Babasının ismi Hüseyin dir. Sultan İkinci Beyazıt’ın şehzadeliği zamanında Amasya’da şehzadenin imamlığını yapmıştır. Şehzadenin ricasıyla iki defa Gümüşhacıköy’e müderrisliğe gitmiştir. Beyazıt tahta çıkınca,imamını unutmamış,evvela Ankara Kadılığına ve AnkaraAk medrese Müderrisliğine sonrada Bursa Kadılığına tayin edilmiş,Mısıra elçi olarak gitmiş,dönüşte Hicri 897 tarihinde Anadolu Kadı askerliği görevi verilmiş,bu görevde iken Hicri 917 emekli olmuştur. Hicri 927 tarihinde vefat etmiş olup kabrinin yeri bilinmemektedir.
 
 
 
 
 
 
 
KADIZADE Muhammed Çorumi <Hattat>

SAYFA BAŞINA GİT

Şerh-i merah,Demirbaş No:2826 Risale No:1 Çorum Hasan Paşa Kütüphanesinde el yazma kitabı vardır
 
 
 
 
 
 
 
KADİFEOĞLU Şükrü

SAYFA BAŞINA GİT

İhsan Sabuncuoğlu,:Tez söyleyişli,efendi tabiatlı, müşfik ve dili ile olsun yardımı sever bir insandı. Milli Kurtuluş Savaşı’nın son günlerinde vefat etmiştir
 
 
 
 
 
 
 
 
 
KADRİ BABA :

SAYFA BAŞINA GİT

Şeyh Eyyüp (şimdiki Kale) mahallesinde Kara Alemdaroğlu’nun evinde yatmaktadır.Geçmişte orasının Kadiri dergahı olduğu bazı evraklarda görülmüştür
 
 
 
 
 
 
 
 
KAPAKLI DEDE :

SAYFA BAŞINA GİT

İsmi bilinmemektedir. Çilingir oğlu’nun evinde ahşap türbede yatmaktadır.
 
 
 
 
 
 
 
KAFKAS Agah, <Milletvekili>

SAYFA BAŞINA GİT

 1 Ocak 1956'da Çorum Alaca'da doğdu. Babasının adı Cemalettin, annesinin adı Feriha'dır. Sendikacı; Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ni bitirdi. ÖZ GIDA-İŞ Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı olarak göreve başladı. Daha sonra Genel Sekreter ve Genel Başkan Vekili oldu. HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Yönetim Kurulu Üyeliği ve Genel Mali Sekreterlik görevlerinde bulundu. (IUF) Uluslararası Gıda, Tarım, Turizm İşçileri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi, (EFFAT) Avrupa Gıda Tarım ve Turizm İşçileri Federasyonu Doğu Akdeniz Bölge Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. 22. Dönem Çorum Milletvekili. 22. Dönem'de Türkiye-Moldova Dostluk Grubu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Demokrasi Komitesi Başkanlığı görevlerini yürüttü. 23. Dönem'de TBMM Demokrasi Komitesi Başkanı'dır. Az düzeyde İngilizce bilen Kafkas, evli ve 4 çocuk babasıdır.
 
 
 
 
 
KALAFAT Hüseyin (Kul Hüseyin-Mahlas)1956-<Aşık>

SAYFA BAŞINA GİT

1956 tarihinde Çorum Çatlıcak köyünde doğdu.1965 tarihinde Çorum’a ailece yerleştiler. Çeşikli işlerde çalışarak hayatını kazandı.
Saz çalmayı kendi kendine öğrendi. 
Küçük yaşta şiir yazmaya başladı. şiirlerinde yoksulluk, tasavvuf ve sosyal konuları işlemektedir. 500’ün üzerinde şiiri vardır.
  Internet’te Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih Ve Edebiyat Dergisi’nde http://corumlu2000.corumlu.com ,şiirlerim yayınlanma devam etmektedir.
 
 

 

 

 
KALELİOĞLU Dr. Pertev  <Belediye Başkanı>

SAYFA BAŞINA GİT

01.11.1934 den 01.06.1941 tarihine kadar Belediye Başkanlığı yapmıştır. Kendisi ile tanıştığım ve 1961 Yılında  Azapahmet Sokağındaki evi nedeni ile gelip giderken Azmi Başar Ustamın yayına gelip giderdi. Hatta Onunla birlikte Azmi Ustaya birde şaka yapmıştık. Çorum'da o zaman koltuk taniri ve döşeme işi yapan yoktu. Bir gün dükkana geldi Azmi şu bizim koltuklara bir bak biraz bozuldu dedi. Azmi usta bana koltukları al da getir dedi. Dükkan ile evin arası 30 metre kadar bir yerdi. gittim 4 koltuğu sıra ile getirdim. Azmi usta önce birisini dikkatlice söktü. İnceledi ve diğerlerini de söküp onarması bir haftayı buldu. Yine Pertev Bey çarşıya gelirken uğradı. Koltukları sordu. Bittiğini öğrendi. Borunu sordu. Azmi usta 50 lira yeter dedi. Koltuğun birisini alarak Pertev beyle evine koltuğu götürdüm. Bana sen diğerlerini getiriver dedi. dördüncü koltuğu götürünce bana cüzdanın var mı diye sordu. Bende var dedim. Çıkart bakayım dedi. İçi bom boş cüzdanı çıkarttım. istedi verdim. Pertev bey cüzdanından iki tane 50 liralık çıkartarak cüzdanıma koydu. Bana dedi ki sakın cüzdanını Azmi ustanın parasını çıkartma. Cebine koy Azmi ustanın yayında cüzdanı çıkart paraları onun gözünün önünde eline al birisini ona ver birisini de cüzdanına geri koy dedi.  Birisi ustanın el emeği birisi de sana bahşiş güle gale harca dedi. Pertev beyin dediği gibi dükkana gittim. Azmi usta Pertev bey para verdi mi diye sordu. Bende evet dedim cüzdanı çıkarttım 1ki 50 liralığı elime aldım. Azmi usta dikkatle beni izliyordu. 50 liranın birisini ona uzattım birisini de cüzdana koydum. Azmi usta bana Selim Pertev bey her halde yanıldı. iki tane 50 lira vermiş fazla almışsın diyince bende hayır. 50 liranın birisini ustana ver birisi de senin bahşişin dedi. dedim. Ustam kıp kırmızı oldu. Pertev bey her gün bizim dükkanın önünden gelip geçer iken bir hafta eski doğum şimdi Çorum parkı olan yerden çarşıya gitti  geldi. Bir hafta sonra hiç bir şey olmamış gibi dükkana gelerek Selim 3 çay söyle de içelim. Dedi. Beni dükkandan yollayınca ustaya 100 lira daha vermiş. Bu senin elinin değeri. Ankara da sordum 150 lira demişlerdi. Anakaraya gidiş geliş te 50 lira nakliye ambarı parası onu da Selim'e verdim. Sana da bir şaka yapalım diye Selime  iki ellik vererek oyun kurduk demiş. Ben geldiğimde gülüyorlardı. Rahmetli Kadir Turpoğlu çayları getirdi. Azmi usta Prtev beyin yaptığı oyunu ona anlatınca bende durumu öğrenmiş oldum.
İhsan Sabuncuoğlu: Şevket Bey  halefinin hazırladığı plan, proje ve paraları, su tesisatı inşaatı için kullanmış su tesisatı için para tedarik etmiş ve Fenni borularla, suyu Mürsel membaından saat kulesi çevresine kadar getirmeyi başarmıştır . Şahsi ticari ve zirai işlerini Belediye Reisliği için ihmal etmiştir. Belediye azalarının toptan istifa etmeleri neticesin de Şevket Beyde süresi bitmeden Belediye Reisliğinden çekilmiştir.
Herkese sempati gösteren ve herkesten sempati gören tipte idi. Normal seçim sırasında,Belediye Reisi oldu. İlk yaptığı icraat,Osmancık Kızılırmak köprüsü tamiratını taahhüt eylemiş, başlangıçta kolay ve karlı bir iş sanılsa da,hem güç ve zararlı bir görülmüş ve uzun sürmüş işti. O dönem İkinci Cihan Savaşı zamanı idi.Pertev Beyin Askere alınması Belediyenin işlerini aksatmıştır.
Baba Bey’in ikinci sefer hazırlattığı Şehir imar planını iptal ettirmiş bir Macar mühendisine yeni imar planı yaptırtmıştır. Saat kulesinden Samsun istikametine giden ana cadde,bu plana göre 12 metre olarak belirtilmişse de,Pertev Bey bu caddeyi 25 metre olarak açmıştır. Çorum’a ilk defa fenni bir şekilde mezbaha’yı Pertev Bey kurdurmuştur.
1935 tarihinde yeni bir elektrik üretimi için tesis ihaleye verilmiş. 240 beygirlik bir güçe ulaşmak için yapılan projenin ilk uygulaması 120 beygirlik kömürle çalışan bir lokomobil ve değişken akımı 85 kilovatlık bir jeneratör konularak şehir şebekesi dahil edilmiş, 1937 tarihinde elektrik için 525 abone yapılmıştır. 1942 tarihinde ise abone sayısı 101l’e yükselmiştir.
Evlere su verilmesi için il emrini de Pertev Bey vermiştir. Çorumlularca bu karar memnuniyetle karşılanmıştır.
Pertev Bey normal seçim dönemi bitmeden Belediye Reisliğinden çekilmiştir.
 
 
 
 
 
 
 
KALYONCU Metin <Araştırmacı-Şair-Yazarımız>

SAYFA BAŞINA GİT

Okumayı  çok  severdim.  Rahmetli annemin  anlattığı  Türkmen Hikayeleri,Milli Mücadele-de  İskilip  Olaylarını dinleyerek büyüdüm. Köy,tarım  ve hayvancılık  işlerinde dolu, dolu  yaşadım. Yetim  olduğumdan  okul seçemedim. 
Okuma tutkunu  olduğumdan ilkokuldan  beri  kütüphaneye çok gittiğimden kütüphaneci olmak isterdim. Benden önceki Kütüphane  Memuru  İrfan  Özen yaş haddinden emekli olduğunda bana geldi ;boşalan yerine başvurmamı istedi. Böylece devamlı okuyucusu  olduğum İskilip Halk Kütüphanesine Memur oldum. İdealim olan bu mesleği Allah'ım bana nasip etmişti.  Kendi  binası  olmayan kütüphanemiz benim hizmet süremde üç katlı modern bir binaya 2  kadrodan  11  çalışan kadroya kavuştu. Hizmet süremde kütüphanemiz Çorum İli çapında (binası fotokopisi,bilgisayarı,yaşlılar bölümü gibi) hizmetleriyle ilklere ulaştı ve bende görevini yapmış   bir devlet memuru olarak huzurla emekli oldum. 
Otuz  sekiz  yıllık  memuriyet  hayatımda sevinçler, üzüntüler  yaşadım. 
Kütüphaneci   her seviyedeki okullardan  öğrencilerin öğretmeni ve danışmanı  olmalıdır.  Ben böyle  olduğum için,şimdi okumuş,yetişmiş her kademe (memur-esnaf - çiftçi) kişiler "HOCAM" diyorlar,çok güzel bir şey ;seviniyorum. 
Mesleğim bana okuma,araştırma ve yazma alışkanlığımın artması avantajını verdi. Gençlere öneririm. Yazı  ve  şiir yazmaya küçükken hevesli idim. Ortaokulda  şiir  ve arkadaşlarımla ilgili duygu yüklü hatıra defterleri tutardım. Bunlar halâ mevcuttur. Tarla isimli bir derginin açtığı bir şiir yarışmasına 3 adet şiir göndermiştim. Şiirlerimin birisi beğenilmiş  yayınlandı ve  Şahinkaya  Dil isimli bir  kişiden teşvik edici bir mektup aldım ilk şiirlerim 1959 da yayımlanan "Çorum'dan Sesler" isimli  şiir  antolojisinde , ilk  makalelerim ve yazılarım 1970-1973 tarihleri arasında "Bizim İskilip" Gazetesinde yayımlandı. 
Yıllardır  yazar,dururum.Eserlerin kaynak kişisi olduğum, (Hakkı Şinasi Çoruh,Figen İlter gibi) pek çok yazarlardan aldığım  mektup,teşekkür ve dipnotlar ödüllerimdir. 
İdealim;mutlu bir yuva,dürüst  bir yaşam,sevdiğim bir meslek,kendine ve ailesine çevresine faydalı bir evlât,maddi ve manevi  kazançlara  ulaşmak idi.   Şükür  Allah'ım  beni hepsine  kavuşturdu.  Herkesi güzel ve faydalı arzularına eriştirsin. 
İskilip monografisi olan "Geçmişten Günümüze İskilip"  isimli  kitap  önerim ve çalışmalarım ile uyumlu bir ekip çalışması  ile  yayımlanmasına muvaffak oldum. Özellikle mahalli konularda (araştırma-tenkit-öneri)  makaleler ile tarih,sanat tarihi, folklorumuzla ilgili yazılar yazıyorum. 
Şu anda  Memleket  Gazetesinde  ve Çorumlu 2000 Dergisinde  yazmaktayım.  İnsanlara geçmiş olayların belgelerini aktarıp,bu günün olaylarını  düşünmelerini sağlamak istiyorum. Pek çok kaynak  taradım,halen  tarıyorum.  Birkaç değişik konu da hazırlığım var,şiirlerimi bir kitap haline getirmek,ayrıca "İskilipli şairler Antolojisi"ni yayımlamak istiyorum.
Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergimizde http://corumlu2000aylik.dergisi.info çalışmaları yayınlanmıştır.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
KANDEMİR Rıza 1958- (Kul Rıza) <Yazarımız>  

SAYFA BAŞINA GİT

01/01/1958 tarihinde merkeze bağlı Çağşak Köyünde Mehmet ve Nazengül’den dünyaya gelmişim. Çocukluk yıllarımı hayvanları otlatarak geçirdim. Doğa ve doğaüstü güzelliklerin hayranıyım.
            İlkokulu Çağşak Köyün İlk Öğretim Okulunda bitirdim. 1970-1971 yılında Orta Okula Sungurlu’da başladım. Orta Okulu bazı özel sebeplerden dolayı birinci sınıftan sonra bırakmak zorunda kaldım.
            1978-1979 yıllarında Vatani Görevimi Ağrı’nın On İkinci Topçu Alayı Uçaksavar Bataryasında yaptım.
            1981 tarihinde özel yaşamımı Yeter Hanımla evlendim. İkisi kız biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıyım.
            1971 yılının Mayıs ayında şiir yazmaya başladım. Halen şiir ve deyişler yazıyorum. Otuz altı yılın birikimini yayınlamış olduğum “ÇİÇEK DİYE KALEMİMİ KOKLADIM” isimli kitabım vardır.
            Mahalli basında yayınlanmakta ve Internet’te Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih Ve Edebiyat Dergisi’nde http://corumlu2000.corumlu.com  , Sarı Çiğdem Şiir Defteri’nde http://saricigdem.corumlu.com ve Aylık Şiir Antoloji Dergisi’nde http://ayliksiirantolojisi.dergisi.info  şiirlerim yayınlanma devam etmektedir.
 
 
 
 
KARA Ahmet Çorum Valisi  29-3-2014- 08-06-2016

SAYFA BAŞINA GİT

Sayın Valim!

ÇORUMLULAR VE ÇORUM'A HİZMET EDENLER İsimli Çalışmamı 2008 Temmuz Ayında Yayımlamıştım

2. Baskısını 2010 Haziran ayında yayımlamıştım

2010 tarihli çalışmamı sitemde Sanal olarak yayımlıyorum.

Yeni düzenleme ile bazı şahısların vefatı ve bilgilerin güncellenmesi ile kitap olarak değil yapabilirsem CD ortamında hazırlamayı düşünmekteyim
Aşağıda bulunan dizin çalışmama ait olup Alfabetik dizindeki Yerinizde yayımlayacağım.
Valilik sitesinden aldığım bu bilgiyi daraltıp veya genişlenmeyi düşünürseniz lütfen bu adrese bilgi veriniz
Mahmut Selim GÜRSEL
GÜRSEL YAYINEVİ

E-postası ile talep ettim bilgi göndermediler!

 

KARA ALİ ZADE Abdurrahman Efendi :

SAYFA BAŞINA GİT

Süleyman Feyzi Paşa hazretlerinin Çorum’da kurduğu kütüphanenin ilk kütüphanecisidir. Duası ile yardım istenilir.
Ulu Caminin batısında bulunan kabristanın sol tarafına vasiyeti üzerine defnedilmiştir.Kabri ziyaret edilir. Alim ve ulema olan Abdurahman efendinin; Sultan Selim Han’ın hocalarından olan ve İstanbul’da Eyyüb Sultan kabristanında yatan,Çorumlu Damatzade Ebu bekir Edib efendinin Kaside-i Bürde eserinin bir şerhini Abdurrahman efendi yazmıştır.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
KARA Halil Efendi 1804-1880<Müderris-Fetva Emini-Kazasker>

SAYFA BAŞINA GİT

1804 tarihinde doğdu. Çorum Mecitözü Saday Bucağı Kürt köyünde Mustafa efendinin oğludur. İlkeğitimini Amasya’da yüksek öğrenimini Konya ve İstanbul’da Vidinli Hoca Mustafa efendiden dersler aldı.1835 tarihinde müderris oldu.1938 tarihinde İptidai Haric rütbesine erişerek Sırrı zade Mescidi Vahit bey Müderrisliğine getirildi. Bu ara Fetvahaneye devam ederek Müsevvid oldu. 1861 tarihinde Fetva Emaneti Baş Müvessitliğine yükseldi.1864 tarihinde Mahreç Tevalisi,1865 tarihinde Askeri Kes samlık,1866 tarihinde Fetva Emirliğine,1867 tarihinde Mekke payesine,1868 tarihinde İstanbul payesine ,1869 tarihinde de Hacca gitti. 1870 tarihinde Şeriye Tetkikleri meclisi,1871 tarihinde ikinci defa Fetva Emirliğine,1873 tarihinde Anadolu Kazaskerliği payesi verildi. 1877 tarihinde Meşihat makamına getirildi 9 ay Şeyhülislamlık yaptı,Halil efendi azledilince Ayan üyeliğine devam etti,1880 tarihinde İstanbul’da vefat etti. Kabri Fatih Camii bahçesindedir.
 
 
 
 
 
 
 
KARA İsmail Efendi :

SAYFA BAŞINA GİT

Kırklar diye bilinen medresenin ilk müderrislerindendir. Nakşibendi tarikatının halifesidir. Talebelerine ders verirken, okuttuğu tefsiri şerifte Araf suresine gelince talebelerine hitaben : Be yahu Araf’da kalalım ! Diyerek vefatının gediğini belirttiği akşam üzeri yemekten sonra vefad etmiştir.
Tok Dede kabristanının batı tarafına defnedilmiştir. Kabri ziyaretgahtır.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  •  
  • KARAMEMET Bekir 1886- 05.10.1945 <Milletvekili>

    SAYFA BAŞINA GİT

    1886 tarihinde Sungurlu'da doğdu. İlk okul mezunudur. Çiftçilik yaptı. IV. dönem Çorum Milletvekilidir.
     

     

     

     

     

     
    KARABIYIK Şükran 1935-2013 <Şair>

    SAYFA BAŞINA GİT

              
    1935 tarihinde Çorum’da doğdu. İlk okul mezunudur. Gençliğinden beri şiirle uğraşmaktadır. Mili duygulara seslenen şiirleri vardır. 1996 tarihinde Turkuvaz adlı şiir kitabını yayımladı.  02-04-2013 Tarihinde vefat etti!
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    KARACA DEDE :

    SAYFA BAŞINA GİT

              
    İsmi bilinmemektedir. Gandistan (şimdiki Tabakhane) mahallesinde tabakhane yolu üzerinde ev bitişiğinde yatmaktadır.
    DİĞER;         İsmi bilinmeyen bir zat’ da Tonbuşzade konağında türbesinde, diğer ismi bilinmeyen bir zat ise karşıda bulunan yerde yatmaktadır.
     
     
     
     
     
     
     
    KARACA Melek 1944- <Milletvekili>

    SAYFA BAŞINA GİT

    1944, BURSA Ali, Nigar - İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Ankara Numune Hastanesi İhtisas - Az İngilizce - Uzman Tıp Doktoru - Çorum Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı - Milliyetçi Çalışma Partisi Kurucu Üyesi - XXI inci Dönem Çorum Milletvekili - Evli, 2 Çocuk
     
     
     
     
     
    KARADAĞ Mehmet 1949- <Aşık-Yazarımız>

    SAYFA BAŞINA GİT

    1949 yılında Amasya Gümüşhacıköy Keçi Köyünde dünyaya gelmişim.
                Bir yaşımda Çorum Osmancık Mehmet Dede Tekke Köyüne dayımlara evlatlık verilmişim. Dayılarım Mehmet, İsmail ve Ali’dir.
                Babam beni yedi yaşına kadar tekrar köye geri getirdi. İlkokulu Köyümde bitirdim. Okulu bitirdikten sonra babam okutmadığım için köyden ayrıldım.
                Amasya, Çorum, Samsun, Ordu illerini gezdikten sonra İstanbul’a gittim. On beş yıl İstanbul’da kaldım. Çeşitli turnelere katıldım.
                1978 yılında tekrar Çorum’a döndüm. Devlet Su İşleri’nde göreve başladım.
                1980 tarihinde evlendim. Eşim Zeynep KARA Merkez İlçeye bağlı Kavacık Köyündendir.
                Ankara Devlet Su İşlerinde altı yıl çalışarak tekrar Çorum’a geldim.
                2003 yılında Emekli oldum. Üç oğlan babasıyım. İsimleri Çağdaş Ozan Makine Mühendisi, Çağlar Ulaş Sosyal Bilgiler Öğretmeni, Çağatay ise ilköğretim 7. sınıfta okumakta.
                Çeşitli yarışmalarda ödüller aldım. AŞDER’İN Yönetim Kurulunda Üye ve görev almaktayım.
    Mahalli basında yayınlanmakta ve Internet’te Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih Ve Edebiyat Dergisi’nde http://corumlu2000.corumlu.com  , Sarı Çiğdem Şiir Defteri’nde http://saricigdem.corumlu.com ve Aylık Şiir Antoloji Dergisi’nde http://ayliksiirantolojisi.dergisi.info  şiirlerim yayınlanma devam etmektedir.
     
     
     
     
     
     
     
    KARADONLU CAN BABA:

    SAYFA BAŞINA GİT

    Oğuzlar Merkez İlçede yatmaktadır.13 yy. yaşamıştır. Anadolu’nun Türkleşmesi için Hacı Bektaşi Veli’nin halifesi olup, Karaören’in kurucusu olarak bilinmektedir. Doğumu ve ölümü hak kında kesin bir bilgi olmamakla beraber,1071 tarihinden sonraki yıllar da askeri ve İslâm açısından büyük faaliyetler gösterdiği ve Karaören de vefat ettiği bilinmektedir. Burada Selçuki dönemi bir cami ile türbesi bulunmaktadır.
     

     

     

     
     
     
     
    KARAFAKIOĞLU Bedri: 1915-1987<Bilim Adamı-Kurucu Meclis Üyesi>

    SAYFA BAŞINA GİT

    1915 tarihinde Çorum’da doğdu. İTÜ Yüksek Mühendis mektebini bitirdi. Fransa’da Ecole Nationale Superieure’de öğrenim gördü. İTÜ Öğretim görevlisi,1939 tarihinde Doçent,1948 tarihinde Profesör oldu. Fen Müfettişliği ve Telsiz Mühendisi olarak PTT’de çalıştı.1960 tarihinde OrdünayüsProfesör oldu. 1960 tarihinde Kurucu Meclis Üyeliği,İTÜ Rektörlüğü Elektrik Fakültesi Dekanlığı,İTÜ Televizyon vericisi,TRT İstanbul Televizyonunun çekirdeğini oluşturdu. 1978 tarihinde İstanbul’da bulunan evinden çıkarken bir tedhişçinin açtığı ateş sonucu vefat etti. Ölümünden sonra TUBİTAK Hizmet Ödülü verildi.
     
     
     
     
     
    KARAFAKİOĞLU Suhub-i Rumi <Belediye Başkanı>

    SAYFA BAŞINA GİT

    1926-1929 Tarihleri arasında Çorum Belediye Başkanlığı yapmış olup Alaca'da Kaymakam iken Çorum Belediyesi Başkanlığı yapmıştır. İhsan Sabuncuoğlu :Alaca Kaymakamlığından, Belediye Reisliğine geldi. Memleketin imarına başlangıç sayılabilecek olan içme suyu tesisatının fenni esaslar dahilinde plan ve projelerini Amasya Nafia Müdürü olarak bulunan ve su Mühendisi olan Rıza Bey isimli bir mühendise yaptırtmıştı.
    Vilayet Meclisi Umumi azası ve Daimi komisyon üyeliğinde yapmıştır.
    Çorum’da Fikret isim bir gazetede çıkartmıştır. Mart 1925 tarihinde yayıma başlamış haftalık Arap harfli 400 tirajlı gazete 12 Temmuz 1927 tarihinde kapanmıştır. Belediye Reisliğinde çok kalmadı. Asıl mesleği olan Mülkiyeciliğe döndü. Van, Aydın ve Edirne’de Valilik yaptı. 1946 tarihinde 8.dönem Çorum Milletvekili oldu.
     
     
     
     
     
     
    KARAGÖZ Ali Rıza 1911-1982<Şair>

    SAYFA BAŞINA GİT

    1911 tarihinde Çorum Sarimbey köyünde doğdu. Çocukluğu 1.ve 2.Dünya Savaşlarının yoksulluğu içinde geçti. İlköğrenimini köyün hocasından aldı. Muallim mektebinden mezun oldu. Bir ara Ankara’da ticarette uğraştı,başarılı olamayınca 1935 tarihinde askere gitti ve hastalandı., Askerlik dönüşü üç sene kadar bağ bekçiliği yaptı. Tuğla ve kiremit üretimi için bir ocak açtı,bu işle uzun müddet uğraştı. Şiirle uğraşması bu döneme rastlar. Tasavvuf anlatımlı şiirler yazdı. 1955 tarihinde şiirlerinin bir kısmını Şimdilik adlı bir kitapta yayımladı. 1982 tarihinde vefat etti. 14. yy. Günümüze antolojisinde üç şiiri yayınlandı.
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    KARAKAŞ Sakin 1961-   <Öğretmen-Yazar-Şair>   

    SAYFA BAŞINA GİT

    1961 yılının 31 Mayısında Osmancık'ta doğdum. İnönü Zaferi İlkokulunu bitirdikten sonra ortaokul ve liseyi Osmancık'ta bitirdim. 1981 yılında Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesini kazandım. Üniversiteyi bitirdikten sonra,1986 yılında Kütahya Sabuncupınar İlköğretim okuluna öğretmen olarak atandım. 1989-1992 yılları arasında Çorum Sungurlu Kavşut Ortaokul Müdürlüğü görevinde bulundum. Askerliğimi 219 dönem İstikam Yedek subay olarak Çorlu'da tamamladım. 1992-1995 yılları arasında Sungurlu Fevzi Çakmak ve Yavuz Selim İlköğretim okullarında çalıştım. 1995 yılı Mayıs ayında Osmancık Çıraklık Eğitimi Merkezinde Müdür olarak atandım. 8.5 yıl boyunca Osmancık Çıraklık Eğitimi merkezi müdürlüğündeki görevimi sürdürdüm. 18 Kasım 2003 tarihinde atandığım Laçin Halk Eğitimi merkezi müdürlüğünü sürdürmekteyim. 2003 Yılında Gazi Üniversitesi Fenbilimleri enstitüsünde endüstriyel Teknoloji Eğitimi alanında Yüksek lisans Eğitimimi tamamlayarak  alanımda bilim uzmanı ünvanını aldım.
          İlkokul sıralarında gazeteci ve edebiyatçı olmayı arzu ederdim. Bu isteğimi kısmen gerçekleştirmiş bulunmaktayım. 
          Esnaf bir ailenin çocuğu olduğumdan besicilik,nakliyecilik ve bakkallık mesleklerinin kısmen içinde bulundum. Şu an Osmancık Çıraklık Eğitimi Merkezinde yöneticilik yapmaktayım. Mesleğimle ilgili olarak önem arz edecek nitelikte herhangi bir olayla karşılaşmadım. 
          Öğretmenlik mesleği kutsal bir meslek. İnsanın bildiklerini başkasına öğretmesi veya öğretmek gayesi ile yeni bilgiler öğrenmesi mükemmel bir olay. Öğretmenlik mesleği değerlendirebilen için saygın bir meslek. Giyinmesini,konuşmasını,insanlarla iletişim kurmasını bilen ve kültürel hayatta varlığını kabul ettirebilen öğretmen kelimenin anlamında öğretmen olmuş demektir. Böyle bir öğretmenin de toplumdaki yeri önemlidir. Dolayısıyla manevi avantajları da söz konusudur. Gençliğe kelimenin anlamında öğretmen olmayı öneriyorum. 
           Osmancık Haber Gazetesinde 8 yıl boyunca sürekli köşe yazıları yazdım. Çorum'da yerel gazetelerde zaman zaman şiirlerim yayımlandı. 1996 yılının Ocak ayında merkezdeki arkadaşlarımla birlikte "Osmancık'ta Çıraklık ve Mesleki Eğitim" dergisini çıkardık. Bu dergide araştırma,yazı ve makalelerim yayımlandı. Çorumlu İki bin ve sarı Çiğdem dergilerinde de zaman zaman yazı ve şiirlerim yayımlandı. Şu anda Çorum kent haber gazetesinde Salı,Perşembe ve Cumartesi günleri "Sakin KARAKAŞ İle Söz Harmanı isimli köşede yazılar yazıyorum. Yazdığım yazılardan dolayı herhangi bir özel ödül almadım. Fakat;pek çok kişi veya kuruluştan teşekkür niteliğinde mektuplar aldım. 
          En önemli idealim,yönetici öğretmen olmaktı. Bu idealimi gerçekleştirdiğim için mutluyum, insanı sevk ve idare etmek için çeşitli kurs ve seminerlere katıldım. Bu da idealimin gerçekleşmesi için önemli aşama. Ayrıca gelecekte Osmancık'ta günlük bir gazete çıkarılması için manevi katkıda bulunmak ideallerimin arasında yer almaktadır. Osmancık kültür hayatına ne kadar katkım olursa mutluluğum o derece artar. 
           "Yağmurlara Sözüm Var" adını verdiğim ilk şiir kitabım  1998'de yayımlandı. Ayrıca Merkez Müdürlüğü adına sahipliğini yaptığım "Osmancık'ta Çıraklık ve Mesleki Eğitim"dergisi toplam 10 sayı yayımlandı.  
          Okuyucularımın beni daha yakından tanımalarına vesile olacak bu fırsatı verdiğiniz için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. 
           Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergimizde http://corumlu2000aylik.dergisi.info ile Sarı Çiğdem Şiir Defteri'nde http://saricigdemsiir.dergisi.info   çalışmaları yayınlanmıştır.
     
     
     
     
     
     
    KARABEL TEKKESİ:

    SAYFA BAŞINA GİT

    Uğuruludağ Sas köyünde bulunmaktadır
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    KARADERE :

    SAYFA BAŞINA GİT

    Uğurludağ ambarcı köyünde yatmaktadır
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    KARAEVLİYA:

    SAYFA BAŞINA GİT

    Karaevliya köyünde bulunmaktadır
     
     
     
     
     
     
     
     
    KARAMAN Hayrettin Prof. Dr. 1934- <İlahiyatçı-Yazar>

    SAYFA BAŞINA GİT

    1934 Çorum doğumlu. Konya İmam Hatip Okulu (1959), İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü (1963) mezunu. Konya’da imam-hatiplik (1953-1956), Kadıköy merkez vaizliği (1961-63), İstanbul İmam Hatip Okulu öğretmenliği (1963-1965) görevlerinden sonra İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’ne asistan oldu (1965-1971) Bir süre İzmir Yüksek İslam Enstitüsü’nde hocalık yaparak İstanbul’a döndü. 1982’den itibaren Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Fıkıh Bölümü doçenti olarak görevini sürdürdü ve profesörlüğe kadar yükseldi.
    Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde son zamanlarda meydana gelen kılık kıyafet yasağı ve idarî seviyesizliğe bağlı olarak görevinden ayrıldı.
    Makalelerini ve yazılarını Oku, Diyanet, Nesil, Cuma, Yeni Nesil, Tercüman, Zaman, Milli Gazete, Yeni Şafak ve Akit gibi basın organlarında yayınladı. “İslâm’ın ışığında Günün Meseleleri” adlı eseriyle Türkiye Milli Kültür Vakfı Ödülü’nü kazandı.
    Başlıca Eserleri şunlardır: , Mukayeseli İslâm Hukuku I-III (1972),Anahatlarıyla İslâm Hukuku I-III (1972) , İslâm Hukuku’nda İçtihad (1972) , İslâm’ın Işığında Günün Meseleleri I-II (1975) , Arapça-Türkçe Yeni Kamus (1968) , Arapça Sarf-Nahiv ve Okuma (1964) ,İslâm’da Banka (Tercüme) , Yolların Ayrılış Noktasında İslâm (Tercüme) , Dört Risâle (Tercüme) ,
     
     
     
     
     

     

     

     
    KARATAY Osman 1971 < Yazar.>

    SAYFA BAŞINA GİT

    Çorum doğumlu. Çorum İnönü İlkokulu, Çorum Atatürk Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi tarih bölümü (1995) mezunu. Ankara’da KaraM yayınevini kurdu ve kısa bir süre sonra Çorum’a taşındı. Yayınevini bir Karadeniz Araştırmaları Merkezi hüviyeti kazanacak şekilde geliştirerek, 2004 yılı başında Karadeniz Araştırmaları adlı üç aylık akademik bir dergi yayınlamaya başladı. 2005 yılında ise Dr. Bilgehan A. Gökdağ ile birlikte Balkanlar El Kitabı adlı büyük bir yayın projesine girdi. Halen KaraM’da bağımsız araştırma çalışmalarını sürdürmektedir.
    KİTAPLAR: Ba’de Harab’il Bosna (1997), Kosova Kanlı Ova (1998), Balkanların Gülen Çehresi (1999), Hırvat Ulusunun Oluşumu: Erken Ortaçağ’da Türk-Hırvat İlişkileri (2000), Bosna-Hersek Barış Süreci (2002), İran ile Turan: Hayali Milletler Çağında Avrasya ve Ortadoğu (2003), In Search of the Lost Tribe: The Origins and Making of the Croatian Nation (2003), İsyanın Ülkesi Karadağ (2005).
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    KARSLIOĞLU Hatice <Diyetisyen-Yazarımız>   

    SAYFA BAŞINA GİT

    2.5.1974 doğumluyum. İlköğretim,lise dönemini Çorum'da okudum. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Teknolojisi Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü 4 yıllık mezunuyum. 
    İlkokul hayatımda spor dalıyla uğraşmayı çok severdim. Açıkçası sporcu olmak isterdim. Bunu gerçekleştiremedim, ancak hobi olarak spor dallarının çeşitleriyle uğraşıyorum. 
    Spor  merkezinde  program direktörü olarak 6 ay çalıştım. 2 al da Oyak Sigorta da Sigortacı olarak çalıştım. Çok önemli bir  olayım  olmadı. Sadece kendi mesleğim dışında işlerde çalıştığım için yukarıdaki meslekleri sevemedim. Bundan dolayı istediğim başarıyı sağlayamadım. Bu  yüzden kısa süreli çalıştım. 
    Kendime  ait  bir  işyerim var. En azından, bir bayan olarak elime çok güzel bir meslek sahibiyim. Ekonomik  özgürlüğüm olması, kararlarımı  kendi başıma alabilmem,  okuma isteğimin daha fazla artması,hayata dört elle sarılma,kendi ayaklarımın üzerinde durmayı öğrendim. Tabii ki bütün bunlar  üniversiteye giderek,bir meslek  sahibi olmakla kazandım. En önemlisi de kendime olan öz güvenimi kazandım. 
    Şu ana kadar yazdığım yazılardan dolayı bir ödül almadım. 
    En büyük idealim,Çorum'da büyük bir kap samlı  zayıflama merkezi  oluşturmaktır. İnsanları beslenme hususunda bilinçlendirmek ve o tez konusunda yüksek ihtisas yapmak. Bu idealimi gerçekleştireceğime  inanıyorum.  Çünkü  mücadeleyi seviyorum. Bu zamana kadar hedeflerimi gerçekleştirdim. Ümitsiz değilim. 
    Başka  konular  hakkında  yazı  yazmıyorum . Beslenme konusunda Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergimizde http://corumlu2000aylik.dergisi.info çalışmaları yayınlanmıştır.
     
     
     
     
     
     
     
    KAVUŞTU Ali Yüksel  1937-  <Milletvekili>

    SAYFA BAŞINA GİT

    1937, ÇORUM - Bilal - Havva - İlkokul - İş Adamı - Özel Sektörde Yönetim Kurulu Başkanı, Ankara Ticaret Odası Meclis Üyesi, Ankara Kültür ve Eğitim Vakfı Başkanı, Ankara Keresteciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Merter Keresteciler Sitesi Güzelleştirme Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Sekreteri - Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucu Üyesi - XXII nci Dönem Çorum Milletvekili - Evli, 6 Çocuk.
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    KAYAALP Nuri 1875-1945 <Milletvekili>

    SAYFA BAŞINA GİT

    1875 tarihinde İstanbul’da doğdu. Mülkiye mezunudur. İdari İstatistik Umum Müdürlüğü,Şurayı Devlet Azası görevlerinde bulundu. VI. Ve VII. dönem Çorum Milletvekilliği yaptı.
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    KAYAK Dede:

    SAYFA BAŞINA GİT

    Mecitözü Kozören köyünde yatmaktadır.
     
     
     
     
     
    KAYMAK Güner  1960 <Yazarımız>

    SAYFA BAŞINA GİT

    Ben Çorum ilinin Ortaköy İlçesine bağli Yaylacık köyünde günü ve ayı kesin olarak bilinmeyen 1960 yılında doğmuşum Rahmetli babam Halk Ozanı Aşık Hüseyin Kaymak Oğlum erken askere gitsin diye 01.01.1959 doğumlu olarak nüfusa kayıtımı yaptırmış.
    Doğum hikayem böyle şiir'e olan tutkum küçük yaslarda türkülerle sazlarla destan ve atışmalarla iç içe geçti rahmetli babamın Sesi çok yanıktı çok güzeldi tezenesi bambaşka tamamen özeldi eğer ömrünü kültürümüzü yaymak duaz imam ve deyişlere ayirmasaydi Türkiyenin en populer sanatçisi olurdu sanirim.
    Bulunduğum davet ve toplantılarda Bağlamayı getirir kucağıma verirlerdi çal söyle diye ısrar ederlerdi Lakin güzel ses Allah vergisiydi payıma düşmemişti bu yüzden şiir yazabileceğimi düşünüyordum. İlk şiir'imi Ölümünün 10. yılında Aşık Veysel için yazmıştım.
    1982 yılında Kültür Bakanlığı yayınları arasinda yayınlandı o gün bu gündür şiirle olan kardeşliğim devam ediyor.
    Arzu ve isteklerimi etkimi Tepkimi şiir'lerle duyurmaya çalışıyorum. Herkesi şiir dünyasına davet ediyorum.
    Şiir tadında kalın
    http://corumlu2000aylik.dergisi.info ile Sarı Çiğdem Şiir Defteri'nde http://saricigdemsiir.dergisi.info   çalışmaları yayınlanmıştır.
     
     
     
     
     
     
     
     
    KAYMAK Halil 1942- 2013 <Aşık-Yazarımız>

    SAYFA BAŞINA GİT

                1942 tarihinde Çorum Ortaköy Yaylacık Köyünde dünyaya geldi.
                Beşikte iken anne ve babasının ayrılmasından dolayı babaannesi tarafından büyütülmüş;köyde okul olmadığı için;Çorum Mecitözü Çıkrık Köyünde bulunan okulda yatılı olarak kaydolmuş;yatılı okulun okumuştur.
                Maddi durumlarının iyi olmamsı yüzünden başka okulda okuyamamış olan Halil aşıkların derlemelerini saz çalıp okumuştur. 15 yaşında şiir yazmaya başlamış ve yazdığı destanları bastırarak il il dolaşarak satmaya başladı.
                Vatani görevini havacı olarak yaptı.başından iki evlilik geçen Halil yazdığı şiirleri  "Hele Bakın Şu Dünya'nın Haline" isimli kitap yayınlanmıştır.
                Halil Kaymak 12 Haziran 2013 Tarihinde vefat etmiştir.
    Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergimizde http://corumlu2000aylik.dergisi.info ile Sarı Çiğdem Şiir Defteri'nde http://saricigdemsiir.dergisi.info   çalışmaları yayınlanmıştır.
     
     
     
     
     
     
     
     
    KAYRICI Vahit <Milletvekili>

    SAYFA BAŞINA GİT

    1956, SUNGURLU - Mehmet Ali, Asiye - AİTİA Mali Bilimler Muhasebe Yüksekokulu - İş Adamı - XXI inci Dönem Çorum Milletvekili - Evli, 3 Çocuk.
     
     
     
     
     
     
    KAZANCI Ahmet Lütfi 1936- <Romancı-İslâm Tarihçisi-Prof.>

    SAYFA BAŞINA GİT

    1936 tarihinde Çorum’da doğdu. İlk okulu,İmam Hatip Lisesini Çorum’da bitirdi. 1964 tarihinde İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsünden mezun oldu. Çorum Kubbeli Camisinde İmamlık yaptı. Buradan Çorum İmam Hatip Lisesine Öğretmen olarak geçti.1977 tarihinde Bursa Yüksek İslâm Enstitüsünde Asistan,sonra;Uludağ İlahiyat FakültesindeÖğretim Görevlisi olarak çalıştı. İslâmi eserleri: İslâm’da İrade Kaza ve Kader,İslâm İmânı,Peygamberimize Neden İnanmadılar,Peygamber Efendimizin Hitabeti,Peygamberimizin Öğrettiği Dualar ve Zikirler Nübüvvet Duaları,Saadet Devrinden : a)Özlenen Şafak,b)Aydınlığa Doğru,c)Doğuş,d)Yükseliş,e)Grup yaklaşırken, f)Kavuşma. Tarihi eserleri: Hz. Adem’den Hatemu’l Enbiya, İslâm Tarihi. Romanları: Kaynana,Üvey Anne,Bir Vicdan Uyanıyor,Son Fırtına.
     
     
     
     
     
     
     
    KAZANCI İhsan Hafız H.1315-1973<İmam>

    SAYFA BAŞINA GİT

    Hicri 1315 tarihinde Çorum’da doğdu. Hafızlığı babasından öğrendi. Eğri derede bakkallık yaptı. Kubbeli Camisinde 17 yıl imamlıkta bulundu. Hıdırlık ve çakır Camisinde de imamlık yaptı. ÇakırCamisinde iken emekli olup 1973 tarihinde vefat etti.
     
     
     
     
     
     
     
     
    KAZANCI Nuri Hafız 1895-1966 <İmam>

    SAYFA BAŞINA GİT

    1895 tarihinde Çorum’da doğdu. Hoca bir sülaleden gelmektedir. İlk tahsilini babasından öğrendi. Babasının vefatı üzerine ekmekçilik mesleğine başladı. Birinci Dünya Savaşı çıkınca gönüllü olarak askere yazıldı. Ankara Der Saadet Küçük Zabit Mektebine girdi. Astsubay olarak 9 yıl askerlik yaptı. 35 yaşında iken 1930 tarihinde Tepecik Camisinde fahri imamlık yapmaya başladı. Çarıkçılık mesleği ile geçimini sağladı. 1952 tarihinde kadrolu imam oldu. 37 yıl imamlıkta bulundu.1966 tarihinde vefat etti.
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    KAZANCIOĞLU Mehmet Celal 1897-1954<Milletvekili>

    SAYFA BAŞINA GİT

    1897 tarihinde Hopa’da doğdu. Askeri Tıbbiyeyi bitirdi. Askeri Doktor,Serbest Doktorluk yaptı. VII. dönem Çorum Milletvekilliğinde bulundu 6 Şubat 1954 tarihinde vefat etti.
     
     
     
     
     
    KERMAN Tayyar 1922-<Öğretmen-Şair-Araştırmacı>

    SAYFA BAŞINA GİT

    1922 tarihinde Çorum’da doğdu. İlk ve orta okulu Çorum’da bitirdi. 1942 tarihinde Sivas Öğretmen Okulunu bitirdi. İskilip,Bayat,ilçelerinde,Karapınar,Şıhbızınköylerinde öğretmenlik yaptı. 1953 tarihinde Çorum merkeze geldi. 1957-1961 Kıbrıs Baf Kurtuluş Lisesinde Edebiyat Öğretmenliği yaptı.1961 tarihinde Çorum Öğretmen Lisesine atandı.1970 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığının çeşitli
     kademelerinde çalıştı.1961 tarihinde Müşavir iken emekli oldu,Çorum’a gelip yerleşti. Şiirle mesleğinden bu güne kadar ilgilendi. Şiirlerinde serbest vezin kullanmaktadır. Eserleri: Manzume Denemeler,Çorum Ağzından Derlemeler 1997. 14. yy. Günümüze antolojisinde sekiz şiiri yayınlandı.
     
     
     
     
     
     
    KEYALİ Veli Dede:

    SAYFA BAŞINA GİT

    Nakşibendiyye tarikatının halifesidir. Zincircilik mesleği ile uğraşmakla beraber devletin öşürü nü bizzat ölçüp, ölçmeden dolayı kendi hakkı olan ücreti aldığından kayyali lakabı ile tanınır Sülalesinden birkaç vali ve müftü çıkmıştır. Valilerden
    Büyük Hacı Hasan ağa han ve dükkan ve değirmen yaptırtmış,Müftülerden Hacı Mehmed efendi medrese kurdurmuş yukarıda adı geçen mülklerden gelen kiraları ve gelirleri medresenin ve Ulu Cami’nin minaresinden Ramazan ayında fişek atılması ve Ulu Caminin tuvaletinin geceleri aydınlatılması için ışık ihtiyacını karşılaması için vakf etmiş, halen ölçekzade hanı ve ölçekzade medresesi denilmekte olan medrese ve han bu vakıfın mallarıdır.Veli dedenin hırka ve tacı evlatları tarafından saklanmaktadır .
    Kabri Çiftlik mezar denilen kabristanda olub, ekseriyetle erkekler ve kadınlar ziyaret ederek Allah yanında isteklerine kavuştukları meşhurdur.
     
     
     
     
     
     
     
     
    KEYFİ <Aşık>

    SAYFA BAŞINA GİT

    Çorum’da doğdu. Danişmend oldu. Öğrenimini yarıda bırakarak Tımar Ehli olmak arzusuyla Rumeli Beylerbeyinin hizmetine girdi. Şiirlerinde afyon ve şaraptan bahseder. Ahmedi,Gülşeni,Şuara Hasan Çelebi,Riyazi tezkireleri ve Faizi Zübdet-ül eşar’da ismi geçmektedir.
     
     
     
     
    KILIÇ  Haydar <Ozan Garip-Yazarımız>

    SAYFA BAŞINA GİT

               Ozanımız 1947 tarihinde Çorum Merkez İlçe Eşençay Kışlacık Köyün’de İsmail ve Hatem Hatundan dünyaya gelmiştir. Ozan Galip mahlasını kulanlar. Türkülerinin sonunda Haydar Kılıç ismini kullanır.
                Askerlik dönüşü köyüne dönen Haydar KILIÇ, uzun yıllar çiftçilik yaptı. 1966 tarihinde evlendi. Bir oğlu ve üç kızı var.
                Küçük yaşlarda okula gitmeyen Haydar KILIÇ 1960 tarihinde açılan gece okumu-yazma kursuna giderek okuma yazmayı öğrenir.
    Türkü çalmaya, şiir yazmaya da 1960 yıllarında başlar. Köy odalarında usta âşıklar yanında kendini yetiştirir.
    2000 yılında köyden Çorum’a taşınır ve halen Çorum’da ikamet etmektedir.
     Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergimizde http://corumlu2000aylik.dergisi.info ile Sarı Çiğdem Şiir Defteri'nde http://saricigdemsiir.dergisi.info   çalışmaları yayınlanmıştır.
     

     

     

     
     
    KILIÇ Necmettin <Çorum Valisi> 12.09.2016

    SAYFA BAŞINA GİT

    06 Eylül Tarihinde e-posta ile bilgi talep edildi

     

     

     

     
    KILIÇ Salih Rıza <Çorum Valisi>

    SAYFA BAŞINA GİT

    12 Aralık 1938-21 Ocak 1939;1899 tarihinde İstanbul’da doğdu.Hukuk Fakültesi mezunudur.1916 tarihinde Topçu Jandarma Subayı olarak göreve başladı. Muhtelif kıtalarda hizmet gördü. İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevinde bulundu.12 Aralık 1938-21 Ocak 1939 tarihleri arasında Çorum Valisi olarak görev yaptı, Sinop, Kırklareli Valiliklerinde bulundu.İ.Sabuncuoğlu Salih Kılıç için;Genç görünüşlü centilmen bir zat idi.Çorum için önemli bir işe başlamış sonunu getirememişti,Melik Gazi semtinden gelen sel,yatağı saat kulesi yanından geçerdi. Mürsel vadisinden gelen sel ise eski Vali konağı olan şimdiki Zafer İlkokulunun yanından geçip, şimdi açık otopark olan ekin pazarı olan yeri basardı.Sıklık deresi selleri ise, Cezaevi önünden geçerek giderdi.Yağışlı mevsimlerde Çorum’u her gün sel basardı.Vali bu sel derdine Vilayet ve Belediye çapında çalışarak çare bulma çalıştı. Sel sularının akacağı kanal için girişimleri halkın şikayetleri yüzünden yapılamadı.Vali Çorum’a parlak geldi sönük gitti
     
     
     

     

     

     
    KILIÇ Yaşar 1959 <Yazarımız>

    SAYFA BAŞINA GİT

    Dedem köye İmam olarak durmuş. O yüzden köyde tarla, tapan hak getire imiş. Babam; babasından Kur’an-ı Kerim-i öğrenmiş. Köyümüzden okumak isteyenler başka yerlerde okurlarmış.
                Ben; Çorum’a bağlı Çakır Köyünde 1959 yılında doğmuşum. Çocukluktan beri tefekkürü, yalnızlığı,doğayı,mahlukatı severim.
                İlkokulu köyümüzde bitirdim. Ortaokula kayıt yaptırdım. Handa işçilerin içinde bir odada 10 kişi kaldık. Bu sıkıntılı ortamda ancak ortaokulu 25 gün okuyabildim, bırakmak zorunda kaldım.
                Köy yaşantımda çobanlık yaptım. Daha sonraları Çorum kiremit fabrikalarında çalıştım. Sonradan Tekirdağ’daki kiremit fabrikalarında askere gitmeden iki sene çalıştım. Askerliğimi Hava Eri olarak Malatya’da bitirdim.
                Şu anda Çorum Sancaktar camii yanında esans satıyorum. Yalnız kaldıkça kağıt kalemle hat çalışması eksersizleri ile şiir çalışmalarını sürdürüyorum.
                Dünyayı seyretmeye çalışıyorum ve bekliyorum.
      Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergimizde http://corumlu2000aylik.dergisi.info ile Sarı Çiğdem Şiir Defteri'nde http://saricigdemsiir.dergisi.info   çalışmaları yayınlanmıştır.
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    KILIÇÇIOĞLU Turan  1931-1994 <Belediye Başkanı>

    SAYFA BAŞINA GİT

    1931 tarihinde Çorum’da doğdu. İlik ve Orta öğrenimini Çorum’da tamamladı, Ankara Tıp Fakültesini 1957 tarihinde bitirdi.
    Mezun olduktan sonra, Çorum Sıtma Eradiksiyonu Bölge Başkanlığına Doktor olarak atandı. 1960 tarihinde çalıştığı yere Bölgeler Grup Başkanı oldu.17 yıllık doktorluktan sonra, 1973 seçimlerinde Belediye Reisi oldu
    1977 seçimlerinde Belediye Reisliğini yeniden kazandı. Bir dönem sonra yeniden l989 seçimlerinde Belediye Reisliğine seçildi.
    8 Mart 1994 tarihinde seçim arifesinde vefat etti.
     
     
     
     
     
     
     
    KILIÇKALE Ali Rıza 1913-1979 <Milletvekili>

    SAYFA BAŞINA GİT

    1913 tarihinde Kayseri’de doğdu. İstanbul Üniversitesi Dişçilik Okulu mezunudur. Serbest Dişçilik yaptı. IX. ve XI. dönem Kayseri,X. dönemÇorum Milletvekilliğinde bulundu. 15 Haziran 1979 tarihinde vefat etti.
     
     
     
     
     
     
     
    KIŞ Tevfik 1934-<Güreşçi>

    SAYFA BAŞINA GİT

    10 Ağustos 1934 yılında Çorum’un Kargı İlçesine bağlı Pelitcik köyünde dünyaya geldi.
    1956 yılında Güreşe başladı.
    1959 yılı İstanbul TÜRKİYE de Greko-Romen stil 87 Kg da Balkan 2.
    1959 yılı Beyrut LÜBNAN da Greko-Romen stil 87 kg Akdeniz Oyunları 1.
    1960 yılı Roma Olimpiyatlarında Greko-Romen stil 87 Kg da 1.
    1961 yılı Yokohama JAPONYA da Greko-Romen stil 87 Kg da Dünya 4.
    1962 yılı Toledo A.B.D. de Greko-Romen stil 87 Kg da Dünya 1.
    1963yılı Helsinki FİNLANDİYA da Greko-Romen stil 87 Kg da Dünya 1
    1965 yılı Tampera FİNLANDİYA da Greko-Romen stil 87 Kg da Dünya 4.
    1966 yılı Toledo A.B.D. de Greko-Romen stil 87 Kg da Dünya 2.
    1966 yılı Essen FEDERAL ALMANYA da Greko-Romen stil 87 Kg da Avrupa 1
    1967 yılı Minks S.S.C.B de Greko-Romen stil 87 Kg da Avrupa 5.
    Kendine has en iyi uyguladığı güreş teknikleri. Bele girmeler, Suplex, Bel kündesi.
    1968 yılında güreşi bıraktı.
    Milli Takımda Antrenörlük yaptı.
    Güreş Federasyonunda çeşitli yıllar yöneticilik yaptı.
    Türk Güreş Vakfı’nın kurucu üyeliğini ve yöneticiliğini yapmaktadır.
    Evli iki çocuk babasıdır.
    Ticaretle uğraşmakta. Ankara’da ikamet etmektedir.
     

     

     

     

    KIYILIK Feyzullah 1949-

    SAYFA BAŞINA GİT

    1949 tarihinde Çorumda doğdu. İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi  İyi düzey Arapça, Orta düzey İngilizce ve Farsça Eğitim, Hukuk Galatasaray Lisesi Öğretmeni, Serbest Avukat, Bağcılar Belediye Başkanı, Birlik Vakfı, Ensar Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, ÇEKVA, Hukukçular Derneği ve ÖNDER Kurucu Üyesi, Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği Başkanvekili  XXIII. Dönem İstanbul Milletvekili Türkiye - Bosna Hersek Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı  Evli, 4 Çocuk.


     

     
     
     
     
     
     
     
    KOCA Mehmed Paşa ?-1439<Devlet Adamı>

    SAYFA BAŞINA GİT

    Çorum Osmancık’ta doğdu. Babası Hızır Danışmend’dir. Doğum tarihi bilinmemektedir. Mehmed Paşa Sultan Mehmed Celebi’nin Amasya’da bulunduğu sıralarda Anadolu Beylerbeyi olmuştur. 1415 tarihinde bu rütbede büyük başarı göstermiş,Sultan II. Murad tahta çıktığı zaman Mehmed Paşayı baş Vezirlik makamına getirdi. 1429-1439 tarihi arasında vezirlik makamında bulundu,bu tarihler arasında Bursa’ya iki hamam yaptırmış,azledilince Osmancık’a yerleşmiştir. Osmancık Mukbil Ağa mahallesi,Kaya dibi denilen mahalde şimdiki caminin yanına bir okul ve aş eviyaptırdı. İzahlı Osmanlı Tarihi Kronolojisinde Koca Mehmed Paşanın Amasyalı olduğundan bahseder,bu bilgi o zamanki idari teşkilata göre doğru olmasına karşın,MehmedPaşanın Osmancıklı olduğu,Osmancık’a yerleşmesi ile de sabittir. Ayrı yeten;hanımlarının birisinin,Amasya’nın ileri gelen kişilerinden Kutlu Paşa’nın kızı Cihan Hatun olması bu yanılgıyı yapabilir. Mehmed Paşa 1439 tarihinde Osmancık’ta vefat etmiş,mezarı adı ile anılan caminin bahçesindedir.
     
     
     
     
     
     
     
    KOÇAK Fikret <Çorum Valisi>

    SAYFA BAŞINA GİT

    Çorum 4 Şubat 1984 - Aralık 1985. 1925 tarihin de Artvin Yusufeli’nde doğdu 1950 tarihinde Siyasal Bilgiler Fakülteni bitirdi. Çeşitli ilçelerde Kaymakamlık, Manisa Vali Yardımcılığı, Sivas,Gaziantep,4 Şubat 1984 -17 Aralık 1985 tarihleri arasında Çorum Valisi olarak görev yaptı.Bu tarihte Merkez Vali’si olarak atandı.V.D.M
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    KOL Kamil 1939-<Şair>

    SAYFA BAŞINA GİT

    1939 tarihinde Çorum’da doğdu. İlk okuldan sonra terziliğe başladı. Şiirleri mahalli basında ve Çorum’dan Sesler isimli şiir antolojisinde yayınlandı.
     
     
     
     
     
     
     
     
    KOLDAŞ Baha 1891-<Milletvekili>

    SAYFA BAŞINA GİT

    1891 tarihinde Geylan’da doğdu. Kaymakamlık,Köycülük Şubesi Başkanlığı,Emniyet Genel Müdür Muavinliğinde bulundu. IX. ve X. dönem Çorum milletvekilliği yaptı.
     

     

     

     
     
     
     
    KOMET Gürkan Çoşkun 1941-  <Ressam-Şair>

    SAYFA BAŞINA GİT

    1941’de Çorum’da doğan Komet, 1960-67 yılları arasında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde okuduktan sonra 1971’de burslu olarak Paris’e gitti. Halen Paris’te yaşayan sanatçı,  o tarihten beri çalışmalarını Paris’te ve İstanbul’da sürdürmektedir. İlk kişisel sergisini 1974 yılında Fransa’da Rouen kentinde açmış olan Gürkan Coşkun, 1981 yılından beri Fransa, İsviçre, Avusturya ve A.B.D. gibi ülkelerde de önemli grup sergilerine ve “Yeni Gerçekçiler” “Salon de Mai”, “Montrouge” gibi geleneksel ünlü sergilere katılmaktadır. Yapıtları yurt içinde ve yurt dışında (İstanbul, Ankara, Paris, Viyana, Lozan, Kopenhag) özel ve resmi koleksiyonlarda yer almıştır. Komet’in resimlerinde, fantezi ile gerçek, düş ile yaşanmışlık iç içedir. Olabilir olabilir şiir kitabı vardır.
     
     
     
     
     
     
     
    KORALTAN Refik: 1889-17 Haziran 1974 <Vali-Miletvekili-Meclis Başkanı>

    SAYFA BAŞINA GİT

    1889’da Sivas-Divriği ilçesinde doğdu. Babası Ali Bey ve annesi Hatice Hanım’dır. İlk ve orta öğrenimini Divriği’de, liseyi İstanbul Mercan İdâdîsinde okudu. Dâru’l-Fünûn Hukuk Şubesinden 28 Temmuz 1910’da mezun oldu. Bursa Bidâyet Mahkemesi Savcı Yardımcılığı görevine atandı. 1913’te Gelibolu Bidâyet Mahkemesi Savcılığına 13 Nisan 1915’te Karaman Savcılığına getirildi. Konya’da Fırka Adlî Müşavirliği ve Divân-ı Harb-i Örfî Savcılığı yaptı. Mersin Polis Müfettişi ve Trabzon Polis Müdürü olarak görevlendirildi. Pontus Rum Teşkilâtına karşı Müdâfaayı Hukuk Örgütü kurulmasına öncülük etti. Damat Ferit Hükümetinin kurulmasıyla görevinden ayrıldı ve İstanbul’a gelerek kısa bir süre avukatlık yaptı. TBMM’nin I. Dönem seçiminde Konya Milletvekili oldu. En genç üyelerden olması nedeniyle Başkanlık Divanı Kâtipliğe seçildi. Adliye, Dâhiliye, Lâhiya ve Defter-i Hâkanî (Tapu-Kadastro) Komisyonlarında çalıştı. 8 Eylül 1921 - 31 Temmuz 1922 tarihleri arasında Yozgat İstiklâl Mahkemesi Başkanlığına getirildi. 3. toplantı yılında yeniden Divan Kâtipliğine seçildi. II. Dönemde yeniden Konya Milletvekili seçildi. Bu dönemde 08.12.1923 – 05.02.1924 tarihleri arasında İstanbul İstiklâl Mahkemesi Üyeliğinde görevlendirildi. III. ve IV. Dönemlerde tekrar Konya Milletvekili oldu. 12 Mart 1936’da Çorum, 21 Temmuz 1938’de Trabzon, 7 Haziran 1939’da Bursa Valiliği görevlerine getirildi. 16 Mart 1942’de yapılan VI. Dönem ara seçiminde ve VII. Dönem genel seçiminde İçel Mil letvekili seçildi. Dörtlü Takrir olarak anılan önerge nedeniyle CHP’den çıkarılan Celâl Bayar, Fuat Köprülü ve Adnan Menderes ile birlikte 7 Ocak 1946’da Demokrat Partinin kurucuları arasında yer aldı. VIII., IX. ve X. Dönemde Demokrat Parti’nin adayı olarak İçel’den Millet vekili seçildi. 22 Mayıs 1950 tarihinde de TBMM Başkanlığına seçildi. Bu görevini X. Dönemde de sürdürdü. Fransızca ve Almanca bilen, evli ve dört çocuk babası olan Koraltan, 17 Haziran 1974 tarihinde vefat etmiştir.
     

     

     

     

     

    KOYUN Baba Osmancık:

    SAYFA BAŞINA GİT

    Koyun Baba.; Hacı Bektaşi Veli’nin çağdaşı kabul edilen bir Türk Velisidir. Hayatı hakkında bilgiler menkıbelere dayanır.(*) Rivayete göreasıl adı, Seyyid Ali olup, Peygamberimizin torunu Hz. Hüseyin’in yedinci oğlu, Ali Rıza’nın on ikinci oğludur. Horasanda doğan Koyun Baba,gençlik çağında Peygamber efendimizi rüyasında görerek Seyyid Ali’ye Anadolu’ya gitmesini emreder. Seyyid Ali Anadolu’ya gelmeden önce Kerbela’yı ziyaret ettikten sonra hacca gitmiş,hac dönüşü Anadolu’ya gelmiştir.
    Koyun Baba,önce Bursa’ya uğramış, Bursa’nın zenginlerinden Abdullah ağa’nın yanına ikiz doğan kuzuların birisinin kendisine verilmesi şartıyla çoban durmuş,kısa bir süre sonra, hissesine düşen kırk koyunu alarak  Bursa’dan ayrılmış ve Osmancığa gelerek buraya yerleşmiştir.
    Osmancıkta vefat etmiş, Sultan Il. Beyazıt tarafından bir türbe,bir cami,dervişler için bir meydan,aşevi ve misafirhane yaptırmış, bu külliyeye pek çok köy ve tarla akar olarak vakfedilmiştir.
    Seyyid Ali’nin;Koyun Baba olarak anılmasının sebebi, her yirmi dört saatte bir koyun gibi hiç şaşmadan melemesinden dolayı bu adı aldığı rivayet edilir. Ayrıca Osmancık’ta adı ile anılan büyük bir taş köprü bulunmaktadır
    (*)menkıname el Yazması tek bir eser olup,bu gününü harflerine tarafımdan çevrilmiş olup,kitap haline getirilip basıma hazır durumdadır. Aynı eseri CD olarak da hazırlamayı düşünmekteyim. Mahmut Selim GÜRSEL
     

     

     

     

     

     

    KOYUNCU Haydar1944-<Hikayeci>

    SAYFA BAŞINA GİT

    1944 tarihinde Çorum Alaca Koyunoğlu köyünde doğdu. İlk öğrenimini Alaca’da yaptı. İstanbul Öğretmen Okulundan sonra Gazi Eğitim Enstitüsü nü bitirdi. Çeşitli yerlerde öğretmenlik yaptı. Çalıştığı yerlerin insanları, yaşantı biçimlerini hikayeleştirdi. Eserleri: Dilşo ve Dilse 1976-Gülüşün Kurtuluşu 1979.
     

     

     

     
     
    KÖSE Mustafa Atıf 1880-<Doktor-Milletvekili>

    SAYFA BAŞINA GİT

    1880 tarihinde Yunanistan Mora doğdu. Askeri Tıbbiye mezunudur. Babası Mehmet Rasim annesi Enver Hanımdır. Mektebi Tıbbiye-i Şahane bitirdi Fransızca, Rumca, Arnavutça, Sırpça, Arapça bilmekte idi Tabip olarak: İpek Sancağı Belediye Tabîbi, Çorum Livası Belediye Tabîbi, Fatih Fırkası Seyyar Hastane Tabîbi ve Baştabîbi, Çorum Sancağı Merkez Hükümet Tabîbi görevlerinde bulundu
    I. Dönem Çorum Milletvekili (Meclise katılmadan istifa ettiği muamelat defterinde yazlıdır yerine Dursun Bey seçilmiştir.)  Evli.

     

     

     

     
     
    KÖSE Tufan 1967 <Millit Vekili> 

    SAYFA BAŞINA GİT

    Çorum'da 1 Ocak 1967 de doğdu. Babasının adı Köksal, annesinin adı Nezaket'tir. Avukat; Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Serbest avukat olarak çalıştı. Orta derecede İngilizce bilen Köse, evli ve 2 çocuk babasıdır.

     

     

    KÖSTEKÇİ Cevat 1905-18.09.1969 -<Milletvekili>

    SAYFA BAŞINA GİT

     
    1905 tarihinde Çorum İskilip’te doğdu. Rüştiye mezunudur. Ticaretle uğraştı. İskilip Belediye başkanlığı ve X. ,XI.dönem Çorum Milletvekilliğinde bulundu. 4 Çocuk babasıdır. 18.09.1969 yılında vefat etti

     

     

     

     

    KÖSTEKÇİ Mazlum Kenan 1910-1936<Şair>

    SAYFA BAŞINA GİT

    1910 tarihinde Çorum’da doğdu. ÇorumTarım Okulunu bitirdi. Ankara Köy Öğretmenliği kursundan diploma aldı. Bir süre köylerde öğretmenlik yaptıktan sona,Sivas,Ankara,İstanbul Öğretmen okullarında okudu. 1933 tarihinde ciğerlerinden rahatsızlandı. Uzun süre sanatoryumlarda tedavi gördüyse de 1936 tarihinde vefat etti. Şiirleri sağlığında Varlık,Yedigün dergilerinde yayımlandı. Ölümünden sonra,İbrahim AlaeddinGövsa’nın ön sözüyle,Zakkum Çiçekleri adı altında yayımlandı. 14. yy. Günümüze antolojisinde sekiz şiiri yayınlandı.
     
     

     

     
    KÖSTEKÇİOĞLU Süleyman1889-1969<Milletvekili>

    SAYFA BAŞINA GİT

    1889 tarihinde Çorum’da doğdu. İdadi mezunudur. Vakıflar Tokat Bölge Müdürü,Tokat Meclis Umumi Azası görevlerinde bulundu. VI.Dönem Çorum Milletvekilliğinde bulundu. 18 Eylül 1969 tarihinde vefat etti.
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    KÖYMEN Mustafa  H.1339-<Aşık>

    SAYFA BAŞINA GİT

     
    Hicri 1339 tarihinde Çorum Ortaköy’de doğdu. İlk okulu bitirdi. Çiftçilikle uğraştı. Amasyalı Çoban Yunus’u üstadı kabul eder.
     
     
     
     
     
     
    KUBBETİN TÜRBESİ:

    SAYFA BAŞINA GİT

    Kubbetin köyünde bulunmaktadır
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    KUL Mustafa ?-? <Aşık>

    SAYFA BAŞINA GİT

    XVIII.yüzyıl’da Çorum yöresinde doğup yaşadığı bilinmektedir. Yaşamı üzerine geniş bir bilgi bulunamamış olup,değişik konular üzerinde şiirleri cönklerde dağınık halde bulunmaktadır. Genç Osman adıyla yenilikçi padişah II:Osman’ın öldürülmesi üzerine onun kan davası için Erzurum Valisi Abaza Hasan Paşanın ayaklanması sırasında yazdığı iki destan çok ilgi çekicidir.Bu destanlar,Çorum Müsellemi Kurdoğlu Süleyman beyin önderliğinde Çorumluların kapusuzve başıbozuk taifesiyle,Düvenci Ovasında yaptıkları cengi dile getirir. 14. yy. Günümüze antolojisinde Kaside-i Kapusuz destanı yayınlandı.
     
     
     
     
     
     

     

    KUM Baba:

    SAYFA BAŞINA GİT

    Kum Baba Osmancık Kumbaba köyünde yatmaktadır
     
     
     
     
     
     
    KURTBAŞ Ahmet  <Yazarımız>

    SAYFA BAŞINA GİT

               1969 tarihinde Çorum'da dünyaya geldi.  İlkokul öğrenimini Holanda'da Orta ve Lise öğrenimini de Çorum Fatih Lisesinde tamamladı.
               Şiir yazmaya 1981 tarihinde Hollanda'da başladı.
               Şiirleri gazete,dergi ve kitaplarda yayınlandı. gazeteci olan şair şimdi ticaretle uğraşmakta olup  1994 tarihinde ŞİİRLERLE SESLENİŞ isimli basılmış bir kitabı bulunmaktadır.
    Mahalli basında yayınlanmakta ve Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergimizde http://corumlu2000aylik.dergisi.info ile Sarı Çiğdem Şiir Defteri'nde http://saricigdemsiir.dergisi.info   çalışmaları yayınlanmıştır.
     
     

     

     

     

    KURTOĞLU Hasan Basri <Vali-Belediye Başkanı>

    SAYFA BAŞINA GİT

    Çorum 12 Haziran 1961-17 Haziran 1964; 1921 tarihinde Arhavi’de doğdu.Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunudur. İstanbul Maiyet Memurluğu,Kaymakam Vekilliği, Mülkiye Müfettişliği ve 12 Haziran 1961-17 Haziran 1964 tarihleri arasında Çorum Valisi olarak görev yapı. İ. Sabuncuoğlu, H.Basri Kurdoğlu için;şahsiyeti bakımından dendi adam idi.İş bakımından da az yapar,öz yapar,yapıcı bir idareci idi.Sadece gözümüzün önünde Albayrak İlkokulu binası ve hele Hususi Muhasei binası,Çorum’a bıraktığı şaheserlerdir Çorum’u süsleyen Özel İdare binası bütün haşmetiyle gözlerimizin önünde durmak ta, planlarını kardeşleri Yüksek Mimar Mühendis Remzi Kurdoğlu’na ücretsiz hazırlattırmıştır. 2ü Kasım 1963 tarihinde görevden ayrıldığını belirtiyor.

     

     

     

     KURTOĞLU Rıfat 1962-<Aşık-Yazarımız>

    SAYFA BAŞINA GİT

    25 Ağustos 1962 tarihinde Çorum Merkez Eskiekin Köyünde doğmuşum. İlkokulu köyümde,orta öğrenimimi Çorum’da alırken TRT’nin açtığı bir sınavı kazanarak tahsilimi yarıda bırakıp bu kurumda sözleşmeli olarak girdim. 1980 yılında da TRT’de Türk Halk Müziği sanatçısı olacaktım,o yıl askere gittim. Askerlik dönüşü bu kuruma dönemedim. 
    Çiftçilik,işçilik,esnaflık gibi çeşitli işlerle uğraştım. 
    İlkokul sıralarında gazetecilik,doktorluk ve ses sanatçısı olmak isterdim. Bu hayalim yarı yarıya gerçekleştirdim denilebilir. 
    Yazı yazmaya beni pek teşvik eden olmadı denilebilir. İçimden gelen yaşam ilişkim olmuş bir şey bu. İlkokul öğretmenim Halit Öztekin,daha sonra da A. K .Ozulu, M. Gündoğar ,A. Ercan gibi dostlar teşvik etti. İlk yazım Türkiye Gazetesinde “Aysel’im adlı bir şiirimdir. 
    Balıkesir’de 1977 yılında Sabri Altınel şiir yarışmasında 3. Oldum. 
    İdealim: köyümü yem yeşil etmek ve iyi bir ozan olup kalıcı eserler bırakmak. Tam değilse de her iki idealimi de yüzde elli arasında gerçekleştirdiğime inanıyorum. Çalışmalarımı henüz yeterli bulmuyorum. 
    1994 yılında “Gönül Telim” adlı ilk şiir kitabım çıktı,1995 yılında 2. Baskısını yaptım. 1998 yılında “Deyzoğlu” adlı 2. Şiir kitabımı yayınladım. 
    Mahalli basında ve Çorumlu 2000 dergisinde şiir ve Halk Şiiri dalında yazılar yazmaktayım.  TRT repertuarına girmiş 16,henüz girmemiş 5 müzik çalışmam mevcut. Ayrıca 3 şiirim de Türk Sanat Müziği için şarkı olarak bestelenmiş bulunuyor. Çevre konusunda son derece duyarlı ve çaba harcama gayretindeyim. Ayrıca benim çam,ceviz,meşe,gül vb. gibi fidan üretmekte ve pazarlamaktayım.
    Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergimizde http://corumlu2000aylik.dergisi.info  çalışmaları yayınlanmıştır
     

     

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    KUTLUK BABA:

    SAYFA BAŞINA GİT

    Boğazkale Yanıcak köyünde yatmaktadır
     
     
     
     
     
     
     
     
    KUYU Orhan 1956-<Öğretmen-Şair-Deneme-Hikaye>

    SAYFA BAŞINA GİT

    1956 1956 Çorum Osmaniye köyünde doğdu. İlk okulu Çorum Merkez Cumhuriyet ilk okulunda tamamladıktan sonra Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Lisesinden 1976 'da mezun oldu.Yazmaya lise yıllarında şiirle başladı.Öğretmenliği sürdürürken Aylık Dergi'de şiir,hikaye ve denemeleri,eleştiri yazıları yayınlanmaya başladı. 2001 Tarihinde emekli oldu.
    1981 'de kendi yayını Yer Gök Ağlamalı (Şiir), daha sonra Eksen Yayıncılıktan Yazı ve Sızı adlı deneme kitabı çıktı. Ders kitapları yayınladı. Birçok şair ve yazarın yetişmesinde öncülük etti.
     
     
     
     
     
    KÜLCÜ Muzaffer <Avukat-Milletvekili-Belediye Başkanı>

    SAYFA BAŞINA GİT

    1971, ÇORUM Yusuf - Saliha - Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi - İngilizce - Serbest Avukat - XXII nci Dönem Çorum Milletvekili - 29 Mart 2009 Yerel Seçimlerinde Çorum Belediye Başkanı
    Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, 1971 yılında Çorum’da doğdu. İlkokulu Bayat Köyü'nde, orta ve lise eğitimini ise İmam Hatip Lisesi'nde tamamladı. Lise yıllarından itibaren aktif  olarak çeşitli sivil toplum örgütlerinde başkanlık ve yöneticilik yaptı.  1991-1992 yılında Samsun 19 Mayıs Üniversitesi İşletme Bölümünde okurken, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazandı.   
    Hukuk fakültesini bitirdikten sonra, bir süre Çorum Barosuna bağlı olarak serbest avukatlık yapan Muzaffer Külcü, AK Parti Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 28 Eylül 2001 tarihinde AK Parti’nin Çorum Kurucu İl Başkanı olarak görevlendirildi. 3 Kasım 2002’de yapılan seçimlerde Çorum Milletvekili olarak parlamentoya girdi.
    22. Dönem Parlementosunda Türkiye’nin en genç milletvekilleri arasında yer alan Külcü, Milletvekilliği görevinin ardından 2007 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde Bakanlık Müşaviri ve Eti Maden İşletmeleri Yönetim Kurulu üyeliği yaptı.
    29 Mart 2009 Yerel Seçimlerinde Çorum Belediye Başkanı olan Muzaffer Külcü evli ve 3 çocuk babasıdır.
     
     
     
     
     
     
     
     
    KÜRELE Faruk1924-<Avukat-Milletvekili>

    SAYFA BAŞINA GİT

    1924 tarihinde Çorum’da doğdu. Bolu Orman Fen Okulunu,Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Osmancık,Çorum Orman Bölge Şefliği,Serbest Avukatlık yaptı. 1. dönemÇorum Milletvekilliğinde bulundu.
     
     
     
     
     
    KÜRKÇÜ  Faik <Belediye Başkanı>

    SAYFA BAŞINA GİT

    İhsan Sabuncuoğlu: Reislik devresin de, halefi Baha Bey’in istimlak bedellerini ödemiş,,Mahkemelik olan mülk sahipleriyle Belediye adına dava açmıştır. Güpür hamamı arkasındaki ayakkabı tamircileri arastası Faik Bey zamanında yapıldı. 27 Mayıs ihtilalinde vazifesi son bulmuştur.
    Selim Kazak’a göre: Bahçelievlerin yapımı için kurulan kooperatife yardımı Çorum 24 saat elektrik verilmesi ve elektrik abonesinin Çorum’da l226’ya ulaşması, Çerikli’ye Belediye otobüsü çalıştırılması,Belediye et tanzim satışı yapması,8 araba ile çöp toplama işinin başlaması ve Mürsel suyunun Çorum’a ulaşması ile su sorununu tamamen çözmüştür.

    SAYFA BAŞINA GİTMEK İÇİN TIKLAYIP

    BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA KIYMETİ ARTAR!

    Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

    DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR
     
    Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 Mahmut Selim GÜRSEL adına tüm hakları saklıdır. M.S.G. ÇORUM
     Hukuka, Yasalara, Telif  ve Kişilik Haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir.

    1