Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 Mahmut Selim GÜRSEL adına tüm hakları saklıdır. M.S.G. ÇORUM

Aşağıdaki dizinler ile tıklayarak üye olmadan sayfalara girebilir ve inceleyebilirsiniz!

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

 
ALFABETİK DİZİNDE İNCELEYECEĞİNİZ BİYOGRAFİYİ HARFİNİ TIKLAYINIZ! Sonra bakacağınız isme tıklayarak gidiniz!
SOYADI VEYA SOYADI KANUNUNDAN ÖNCE ADI İLE BAŞLAYAN ALFABETİK DİZİNDİR!

I ve İ HARFİ

ILGAZ Hasene
ILGAZ Turan
ILIMAN Rıza
IRMAK Mehmet
İBİK ERENLER
İBRAHİM
İBRAHİM Hakkı Çorum
İDİL Mümtaz
İFFET (Mahlas) Mehmet Emin
İFŞAİ (Mahlas) Eşref
İLHAN Adnan
İMADİ İmadzade Veli Çelebi
İNAN Rabia
İNAN Fevzi
İNCE Nihat
İNCESULU Mehmet Hilmi
İRFANİ (Mahlas)
İSKİLİP Müftüsü Hacı Arapzade Mehmed Emin
İSMAİL Hatif Efendi
İSA HALİFE
İSMAİL Çorumi
İSMAİL b. Ahmed Çorumi
İSMET Paşa
İŞLER  Zekai
 
 
 
 
 
ILGAZ Hasene 1902-<Öğretmen-Milletvekili>

SAYFA BAŞINA GİT

1902 tarihinde İstanbul’da doğdu. Kız Öğretmen Okulunu bitirdi. Başöğretmenlik,Şermeni Halkevi Reisliği yaptı. VII. dönem Hatay Milletvekilliği,VIII. dönem Çorum Milletvekilliği yaptı.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ILGAZ Turan 1934- <Öğretim Görevlisi>

SAYFA BAŞINA GİT

1934 tarihinde Çorum’da doğdu. Çorum Lisesini bitirdikten sonra İTÜ Mimarlık Fakültesinden mezun oldu. Aynı üniversitede doktorasını,Karadeniz Üniversitesinde Doçent ve Profesör oldu. Makine Elektrik , İnşaat Mimarlık ve Mühendislik Fakülteleri dekanlığı,İTÜ Rektör Yardımcılığı,aynı üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim üyeliğinde çalışmaktadır. Çorum Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanlığını yürütmektedir.
 
 
 
 
 
 
 
ILIMAN Rıza 1934-<Gazeteci-Milletvekili>

SAYFA BAŞINA GİT

1934 tarihinde Çorum’da doğdu. Gazi Eğitim Enstitüsü’nü bitirdi. Çorum Gazetesi sahipliği ve yazarlığını yaptı. XVIII. dönem Çorum Milletvekilliğinde bulundu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
IRMAK Mehmet 1924-<Avukat-Milletvekili>

SAYFA BAŞINA GİT

1924 tarihinde Çorum Kargı’da doğdu. Ankara Hukuk Fakültesini bitirdi. Serbest Avukatlık yaptı. 5.dönem Çorum Milletvekilliğinde bulundu.

 

 

 

 
 
İBİK ERENLER:

SAYFA BAŞINA GİT

İbik köyünde yatmaktadır.
 
 
 
 
 
 
 
İBRAHİM ?-? <Aşık>

SAYFA BAŞINA GİT

Çorum Osmancık Kum baba köyündendir. XVIII. yüzyılda yaşadı. Alacalı Hüseyin,İmadlı Mehemmed’in çağdaşı ve dostudur,dostlukları deyişlerine yansımıştır. Deyişleri cönklerde dağınık durumdadır. 14. yy. Günümüze antolojisinde üç şiiri yayınlandı.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
İBRAHİM Hakkı Çorumi <Hattat>

SAYFA BAŞINA GİT

Şerh-i kaside-i bürde,Demirbaş No:630 Risale No:1 Çorum Hasan Paşa Kütüphanesinde el yazma kitabı vardır
 
 
 
 
 
 
 
 
İDİL Mümtaz 1952-2017 <Yazar-Yazarımız>

SAYFA BAŞINA GİT

1952 Adana Pozantı doğumlu. İlk,orta ve liseyi Zonguldak'ta tamamladı. 1974-1975 öğrenim döneminde DTCF Rus Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Daha sonra o yıllarda adı Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi olan, şimdiki Gazi Üniversitesinde İşletme Masterı yaptı. 1974-1975 arası Ruslarla çalışan Okutsan Firmasında Rusça çevirmenliğine,daha sonra TCDD'de memurluğa başladı. 
1979 yılında askerlik görevinin ardından yine TCDD'ye döndü. Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel sanatlar bölümünde master öğrencisi olarak bulundu. İdil;1986 yılında memuriyetten istifa ederek ANKA Ajansında Dış Politika Muhabiri olarak gazeteciliğe başladı. Sonra sırasıyla Sabah Dergiler Grubunda İstihbarat Şefliği,Siyah Beyaz Gazetesinde Yazı İşleri Müdürlüğü,Günaydın ve Akşam gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. 1992 Hakları ve Sinema Genel Müdür Yardımcılığı,Genel Müdür Vekilliği,Bakan Müşavirliği ve Basın Müşavirliği yaptı. Refahyol dönemine aldığı ceza üzerine istifa etti. Bu süre içerisinde redaktörlük ve gazetecilik mesleğini sürdürdü. Daha sonra yeniden Kültür Bakanlığı Basın Müşavirliğine döndü. 6 Şubat 1998 de Çorum İl Kültür Müdürlüğüne atanmasına rağmen,fiili olarak Bakanlıktaki görevini sürdürdü. 1 Mart 1999 dan beri Çorum'da Kültür Müdürü olarak görevini yapmaktadır. 
Mümtaz İdil'in yayınlanmış kitapları şunlardır: 
Gerçeklik ve Roman (Akademi Kitapevi,inceleme. Birincilik ödülü),Sovyet Romanı,Sevgi Soysal (Bir sevginin Öyküsü),Alekhin-Tal (Satranç) 
Çevirileri: Dostoyevski'den:Budala. Stefan Zweig'den: Meçhul Bir Kadına Mektup. 
15 Mayıs 2017 tarihinde Ankara Gülhane Hastanesinde vefat etti.
Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergimizde http://corumlu2000aylik.dergisi.info çalışmaları yayınlanmıştır.
 
 

 

 

 
 
 
İFFET (Mahlas) Mehmet Emin 1843-1896<Şair>

SAYFA BAŞINA GİT

1843 tarihinde Çorum İskilip Meydan mahallesinde doğdu. Molla Şeyh oğullarındandır. Asıl ismi Mehmed Emindir. Öğrenimini İskilip’te yaptı. Cafer Ağa Camisine kayyım oldu. Fes kalıpçılığı ile uğraştı,atalarından gelen eğitimle dervişlikte nasip arada. 1896 tarihinde vefat etti. Na ad,gazel,divan ve halk şiiri türlerinde şiirleri bulunmaktadır. Divan-i İffet adında el yazması divanı vardır. 14. yy. Günümüze antolojisinde bir münacatı ve beş şiiri yayınlandı.
 
 
 
 
 
 
 
 
İFŞAİ (Mahlas) Eşref 1848-1913<İmam-Şair>

SAYFA BAŞINA GİT

1848 tarihinde Kars’ta doğdu. 1877-1877 Osmanlı Rus Savaşı sırasında ailesiyle birlikte,önce Çorum Alaca Tahrirabat Köyüne,sonra;Sungurlu Mehmet beyli Köyüne yerleşti. Asıl adı Eşreftir. Ailesinden ayrılarak Yozgat Medresesinde tahsile başladı,tahsili sırasında şiirle de uğraştı. Tahsilini tamamlayınca ailesinin yanına gelerek köyün imamlığını yaptı,bu görevdeyken 1913 tarihinde vefat etti. 14. yy. Günümüze antolojisinde beş şiiri yayınlandı.
 

 

 

 

 

İLHAN Adnan <Bankacı-Yazarımız>

SAYFA BAŞINA GİT

Aslen Çorumlu olmakla birlikte, 1964 yılında İzmir’de doğdum, Diyarbakır’da nüfusa kaydoldum.  İlkokulun ilk iki sınıfını İstanbul’da, sonraki üç sınıfını da Merzifon’da okudum. Ortaokulu Çorum’da, Liseyi ise Ankara’da bitirdim. Akabinde Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nden mezun oldum. 
İlkokul sıralarında hangi meslek dalına atılmayı hayal ettiğimi hatırlamıyorum ama, lise yıllarında Müfettiş olmayı istiyordum. Üniversite sonrasında, Allah nasip etti, bu isteğim gerçekleşti. Liseyi bitirdikten sonra çalışmaya başladım. Üniversiteyi de çalışarak okudum. Çok farklı işlerde çalışma imkanı buldum. Son çalıştığım işte başımdan geçen en önemli olay; 21 banka şubesi olan bir ilde daha iki yılımı doldurmadan en eski 8 banka müdürü içerisinde yer almamdır. Bankacılık, itibarı kadar, stresi de yüksek bir meşgaledir. İleri zeka gerektirmemekle birlikte, pratik zeka gerektirir. Şahsen ben, insanları tahlil etme gibi bir “zevke”, bir o kadar da “derde” sahip olanlara tavsiye ederim. 
Müfettişlik yaptığım dönemde epeyce rapor yazdığımdan yazı yazmaya yatkınlığım vardı. Yazdığım raporlarda da standart rapor tekniğinin dışına çıkmayı seviyordum. Fakat sonradan Şube müdürlüğüm döneminde Genel Müdürlükle yıldızlarımızın barışık değil de karışık olması neticesinde; Genel Müdürlüğe yazılan yazılar ve onların yazılarına cevabi yazılarla külliyatlı bir yazı koleksiyonuna sahip oldum. Aynı süreç beni, amatör olarak şiir denemelerine de sevketti. Tabii ki başlangıçta biraz Necip Fazıl, biraz da Neyzen Tevfik üslubuyla. Bu arada yayınlanmamış, ancak yakın çevreme verdiğim yazılar da mevcuttu. Özetlersem, ilk yazılarım, önceki çalıştığım kurumun muhaberat kayıtlarındaki yazılardır. 
Yazı yazmamdan dolayı aldığım tek ödül, Çorumlu 2000 dergisinin 1.sayfasındaki “Bu sayıya yazı ve reklam vererek katkıda bulunanlara Gürsel Yayınevi teşekkür eder” ibaresidir. 
Büyük emellerim yok. Tamah ve hırs sahibi de değilim. Makam ve mevkiyi de fazla önemsemiyorum. Ancak, her işimde yaptığım işi iyi yapmaya çalıştım. 
Bulunulan makamın Sabancı Center’ın en üst katı gibi değerlendirilmesinin yanlış olduğunu düşünüyorum. Çünkü böyle değerlendirme yapanların bulundukları makamdan inişi epeyce acı oluyor. Bu yüzden ben, bulunduğum yerleri hep zemin kat olarak gördüm ve inerken hiç “ağrı” ve “sancı” duymadım. 
Tekamül kaygısı duyuyorum, terakki etmeye çalışıyorum, iki günümün aynı olmamasına gayret ediyorum. 
Özellikle bu dönemde en büyük erdemin “dik durmak” ve “mert olmak” olduğunu düşünüyorum. “Sabun köpükleri” ve “muz kabukları” arasında buna çalışıyorum. 
Ve; Başımı dik tutmaya, Temiz dürüst kalmaya, Hayır dua almaya, Ben Allah’a söz verdim. 
Sözümü tutmaya gayret ediyorum. 
Çorum ekonomisi ile ilgili “Bir Başka Açıdan Çorum” isimli çalışmam Çorum Hakimiyet Gazetesinde yayınlandı, ancak kitap halinde basıl(a)madı. 
Belirli bir konuda yazı yazmak gibi bir kaygı duymuyorum. Aklımın yettiği, dilimin döndüğü konularda yazmaya çalışıyorum.  Profesyonel bir yazar değilim. Çorumlu 2000 Dergisi dışında, bir çalışmam ve birkaç yazım Çorum Hakimiyet Gazetesinde, bir yazım da Türkiye Gazetesi bölge ekinde yayınlandı. 
Mahalli basında yayınlanmakta ve Internet’te Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih Ve Edebiyat Dergisi’nde http://corumlu2000aylik.dergisi.info , yayınlanma devam etmektedir.
Bu “sanal mülakat”a teşekkür eder, yarar getirmesini temenni ederim
 
 
 
 
 
 
İMADİ İmadzade Veli Çelebi   ?  -1597 

SAYFA BAŞINA GİT

Çorum İskilip’te doğdu. İmadzade Veli Çelebi adıyla tanınır. Manisa Müftülüğünden emekli dayısı Köse Bozan efendiden mülazım oldu. Ölümü Riyazi Teskeresinde H. 1006,Fazıl Teskeresinde H.1003 olarak gösterilmektedir.
 

 

 

 

 
 
 
İNAN Rabia<Şair>

SAYFA BAŞINA GİT

Çorum’da doğdu. Şiire küçük yaşlarda başladı. Şiirlerinin bir kısmı mahalli basında ve Çorumdan Sesler isimli şiir antolojisin dede dört şiiri yayınlandı.
 
 
 
 
 
 
 
 
İNAN Fevzi 1926-<Şair>

SAYFA BAŞINA GİT

1926 tarihinde Çorum’da doğdu. Elektrik Teknisyeni olarak geçimini sağladı. Yazdığı şiirler mahalli basında ve Çorumdan Sesler isimli antolojisin dede beş şiiri yayınlandı.
 
 
 
 

 

 
İNCE Nihat <Yazarımız>

SAYFA BAŞINA GİT

     
1954 yılında Artvin ilinde doğmuşum. İlk ve orta öğretimimi Artvin’de yaptım.
1974 yılında askere gittim. Muhabere Topçu Çavuşu olarak askerliğimi bitirdim.
1977 yılında Polis Memuru olarak İstanbul’da göreve başladım. Şark hizmeti için Malatya iline atandım.
1988 yılında şark hizmeti dönüşü Çorum’a atandım. 1997 yılına kadar Çorum’da görev yaptım.
1997 yılında emekli oldum. 20 yıldır Çorum’da ikamet ediyorum.
1992 yılında eşimin kanser hastalığına yakalanması ve 1995 yılında eşimin Rahmetli olması neticesin çok sıkıntılı ve duygulu günler geçirdim. O tarihten bu tarihe kadar şiir yazıyorum.
2006 ve 2007 yıllarında Güzel Türkiye’m ve Özledim adlı iki adet şiir kitabım yayınlandı.
Mahalle gazetelerde şiirlerim yayınlanmaktadır. Internet’te Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih Ve Edebiyat Dergisi’nde http://corumlu2000.corumlu.com  , Sarı Çiğdem Şiir Defteri’nde http://saricigdem.corumlu.com ve Aylık Şiir Antoloji Dergisi’nde http://ayliksiirantolojisi.dergisi.info  şiirlerim yayınlanma devam etmektedir
 
 
 
 
 
 
İNCESULU Mehmet Hilmi 1917-1982 <Vali-Milletvekili-Milli Eğitim Bakanı>

SAYFA BAŞINA GİT

 
1917 tarihinde Çorum Sungurlu’da doğdu. Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunudur. İdarecilik,Kaymakamlık,Valilik,Mülkiye Müfettişliği Başbakanlık Müsteşarlığında bulundu. 1ve 2.dönem Çorum Milletvekilliği ve Milli Eğitim Bakanlığı yaptı. 11 Haziran 1992 tarihinde vefat etti.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
İRFANİ (Mahlas)   ?-?<Mahlas>

SAYFA BAŞINA GİT

XIX. yüzyıl Çorum Osmancık Mehmet Dede Tekkesi köyündendir. Şiirlerinde İrfani mahlasını kullanırdı. Asıl adı bulunamamıştır. Güçlü bir şiir tekniği vardır. Şiirlerinden iyi bir öğrenim gördüğü anlaşılmaktadır. Şiirlerine cönklerde rastlanmaktadır. 14. yy. Günümüze köyünde antolojisinde iki şiiri yayınlandı.
 
 
 
 
 
 
 
 
İSKİLİP Müftüsü Hacı Arapzade Mehmed Emin  <Yazar>

SAYFA BAŞINA GİT

Şerh-i kaside-i suad,Matbu, Hasan Paşa Kütüphanesinde yazma eseri bulunmaktadır
 
 
 
 
 
 
 
İSMAİL Hatif Efendi  ?-?<Müderris-Müftü>

SAYFA BAŞINA GİT

Çorumlu Alaeddin Ali efendinin ardlarından Aşir efendinin oğludur. Çorum’da doğdu. Kürkçü oğullarından bir kızla evlendi. Mustafa Vazıh efendi bu evlilikten doğmuştur. İsmail efendi Amasya,Sungurlu medreselerinde müderrislikte ve Amasya’da Müftülük yapmış ve bu görevde iken vefat etmiştir.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
İSA Halife :

SAYFA BAŞINA GİT

İsmiyle anılan mahallenin (şimdiki ismi Çöplü)mahallesinde bulunan camii şerifin bitişiğin de ahşaptan türbesinde yatmaktadır. Kandil yakılarak ziyaret edenler mübarek sayarlar. Ele ve vücutta çıkan siyah yara için ziyaret edenlerin bu yaralardan kurtuldukları denenmiştir.
İsmi bilinmeyen bir zat Sakallı Osman’ın evinde ve bir zat da Kadı Çırağı lakabıyla tanınan kimsenin evinde yatmaktadır
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
İSMAİL Çorumi <Hattat>

SAYFA BAŞINA GİT

Risale-i nesayih vel vesayya,Demirbaş No:3222 Risale No:3 Çorum Hasan Paşa Kütüphanesinde el yazma kitabı vardır
 
 

 

 

 
 
İSMAİL b. Ahmed Çorumi <Hattat>

SAYFA BAŞINA GİT

Risale-i haşiye-i usul,Demirbaş No:4442 Risale No:2,Şerh-i kaside-i hazreciyye, Demirbaş No:4675 Risale No:1 Çorum Hasan Paşa Kütüphanesinde el yazma kitabı vardır
 

 

 

 
 
 
 
 
İSMET Paşa <Çorum Mutasarrıfı>

SAYFA BAŞINA GİT

Hicri 1259 tarihinde Ankara,Çankırı ve Çorum Sancakları tedvi olunduğunu İhsan Sabuncuoğlu kitabında beyan etmektedir.
 

 

 

 

 

 

 
 
İŞLER  Zekai 1956-  <Öğretmen-Yazarımız>

SAYFA BAŞINA GİT

1956 yılında Osmancık'ta doğdum. İlk ve orta okulu Merzifon'da,liseyi (İML) Çorum'da bitirdim. İmam Hatip Neslinin idealizmine sahip bir kimseyim.Yüksek öğrenimimi İlahiyat alanında yaptım.
1980 yılından itibaren Çorum, Kahramanmaraş,ve Kocaeli'nde çeşitli lise,imam hatip lisesi,ticaret lisesi ve ilköğretim  okullarında öğretmenlik yaptım. 
Sporla aktif olarak ilgilendim. Voleybol oynadım. Futbol ve voleybol hakemliği yaptım. Kros çalıştım. 6000 metre Türkiye Kros Müsabakalarına katıldım. Güzel sanatlara ilgi duyarım. Eski sanatlarımızdan Hat Sanatı sevdiğim bir daldır. Tiyatro ile özel olarak uğraştım. Çalıştığım lisede (Karamürsel Lisesi) ahşap Konak,Ah Şu Gençler ve Aile Bağları isimli üç önemli eseri sahneye koydum. Yönetmen olarak Ahşap Konak oyunu ile “Jüri Özel Ödülü” aldım. 
 Sivil toplum örgütleriyle yakından ilgilendim. Demokrasi kültürünün gelişmesinde; vakıf,dernek,klüp gibi kuruluşlara önemli görevler düştüğüne olan inancım beni daime bu kuruluşlarda faal (aktif) olmaya zorladı. 
Cemiyeti ve 2002'de Halen Ensar Vakfı ile devam ediyor. Bu kurumlarda üye,yönetim kurulu üyeliği ve başkan olarak ülkemizin gençliğine eğitim yoluyla ,fakir insanlarımıza da maddi olarak hizmet etmeye çalıştım. 
Bu tür kuruluşları ve buradaki hizmetleri çok önemsiyorum.  Şu an faal olarak öğretmenlik mesleğine devam ediyorum. Emeklilik dönemine kadar resmi olarak,emeklilikten sonra da fahri olarak eğitim faaliyetlerine devam edeceğim.  Hedefim iyi,faydalı ve verimli insan yetiştirmektir. İnsana yatırımın her şeyden önemli olduğuna inanıyorum. Bütün bunlara ilaveten de Çorumlu 2000 Dergisinde fırsat buldukça yazıyorum. Doğru olduğuna inandığım düşünceleri insanlarla paylaşmak istiyorum. 
Dergiye emek veren bütün dostlara saygılar sunuyorum

SAYFA BAŞINA GİTMEK İÇİN TIKLAYIP

BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA KIYMETİ ARTAR!

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR
 
Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 Mahmut Selim GÜRSEL adına tüm hakları saklıdır. M.S.G. ÇORUM
 Hukuka, Yasalara, Telif  ve Kişilik Haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir.

1