Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 Mahmut Selim GÜRSEL adına tüm hakları saklıdır. M.S.G. ÇORUM

Aşağıdaki dizinler ile tıklayarak üye olmadan sayfalara girebilir ve inceleyebilirsiniz!

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

 
ALFABETİK DİZİNDE İNCELEYECEĞİNİZ BİYOGRAFİYİ HARFİNİ TIKLAYINIZ! Sonra bakacağınız isme tıklayarak gidiniz!
SOYADI VEYA SOYADI KANUNUNDAN ÖNCE ADI İLE BAŞLAYAN ALFABETİK DİZİNDİR!

Ç HARFİ

ÇAĞIL Mehmet Münir 1873-1954  <Avukat-Milletvekili>
ÇAĞLAYAN Hasan 1953- <Öğretmen-Milletvekili>
ÇAĞLAYAN Yakup 1922-  <Doktor-Milletvekili>
ÇAĞNA Dede
ÇAKICI Rasim <Yazarımız>
ÇAKIR Nurullah <Çorum Valisi>
ÇAPANOĞLU Cevat <Çorum Valisi> 
ÇAVDAR Necati <Yazarımız>
ÇAVUŞOGLU Yüksel <Çorum Valisi>
ÇAYCI Üzeyir Lokman  1949  <İç Mimar-Ressam-Yazar-Şair> 
ÇAY Abdulhaluk Mehmet 1954-<Prof-Bakan>
ÇENESİZ İsmet <Sanayici-Yazar-Yazarımız>
ÇETEN Paşa 01- 01- 1946- 01-04-2007 <Şair-Yazarımız>
ÇETİN Ali Ayhan 1946-  <Hukukçu-Milletvekili>
ÇETİN Abidin  <Öğretmen-Yazarımız>
ÇETİN Mehmet Alaeddin 1915-1983 <Veteriner Dr.-Senatör>
ÇINAR Uğur 1973-<Radyoce-Yazarımız>
ÇIPLAK Fikrettin 1943- <Yazarımız>
ÇIPLAK Mehmet Şakir 1948-<Öğretim Görevlisi-Yazarımız>
ÇIRAKMAN Hüseyin <Aşık> 1930 2013
ÇİZİKÇİ  İsmail 1961<Yazarımız>
ÇOBAN Ayşe 1953-2006      <Yazarımız>
ÇOBAN Prof. Dr. İsmail 01/01/1954 <Öğretmen, Ressam, Heykeltıraş, Şair>
ÇOKER Ziya 1923-<Çorum Valisi>
ÇOPUR Şeyhi  
ÇORBACIOĞLU Baha <Belediye Başkanı>
ÇORBACIOĞLU Fazıl Hayati <oyun yazarı> 1925-1990
ÇÖPLÜ Bey Ve Seceaddin Paşa
ÇÖREKÇİ Org. Ahmet 1955- <Asker-Hava Kuvvetleri Kom.>
 
 
 ÇAĞIL Mehmet Münir 1873-1954  <Avukat-Milletvekili>
 

SAYFA BAŞINA GİT

Mehmet Münir, 1873 yılında İskilip'in Sakarya Mahallesinde doğdu. Babası dönemin Redif Binbaşılarından Mehmet Hilmi Efendi’dir. İlk eğitimini İskilip’te Mukaddime-i Ulumu sıbyan mektebinde aldı. 8 Temmuz 1887’de Çankırı Sancağı Mekteb-i Rüşdiye’sinden mezun olduktan sonra İstanbul'a gitmiş ve 3 Ağustos 1896 tarihinde Mekteb-i Hukuk-u Şahane’den pekiyi derece ile mezun olmuştur. Hukuk okulundan Rüûs rütbesi almış olup; Arapça ve Farsça’ya vakıftır.
2 Temmuz 1898’de 1000 kuruş aylıkla ilk önce Lüleburgaz Kazası Savcı Yardımcılığına atanmış. 21 Mart 1899 tarihinde Kudüs Sancağı Bidayet Mahkemesi Savcı Yardımcılığına 1260 kuruş aylıkla atanmış. Kosova Sancağı Bidayet Mahkemesi Ceza Başkanı olmuş. Osmanlı Devleti’nin Şer’iye ve Evkâf Nazırlığı Müsteşarlığı ile Türkiye Cumhuriyetinin ilk yıllarında; 1924 yılında da Evkaf-ı Hümâyûn Nezareti Müsteşarı’dır.
Osmanlı Millet Meclisi 1. Ve3. Dönem Çorum Milletvekilliği, II.,III.,IV.,V.,VI.,VII. Dönemler Türkiye Büyük Millet Meclisi Çorum Milletvekilliğinde bulundu. 9 Ağustos 1954 tarihinde vefat etti.
 
 
 
 
 ÇAĞLAYAN Hasan 1953- <Öğretmen-Milletvekili>
 
 

SAYFA BAŞINA GİT

1953 tarihinde Çorum Alaca Sincan köyünde doğdu. İlk okulu köyünde bitirdi.1971 tarihinde Çorum Öğretmen Okulundan mezun oldu. 1974 tarihine kadar öğretmenlik yaptı. Aynı yıl Ticaret Turizm Yüksek Okuluna girdi.1980 tarihinde mezun oldu. Ankara Ülkü Ocakları Başkanlığı,sonradan Ülkü Ocakları yerine kurulan Ülkücü Gençlik Derneği Genel Başkanı oldu.12 Eylül 1980 tarihinde tutuklandı. 6 yıl Mamak Askeri Ceza Evinde sanık olarak yattı. 1992 tarihinde Muhsin Yazıcıoğlu ile BB Partisi kurucuları arasında yer aldı. 1985 tarihinde Çorum’dan Anap Milletvekili oldu. Anap’dan ayrılan BB Partisi Milletvekili ve Parti Genel Başkan Yardımcısıdır.
 
 
 
 
ÇAĞLAYAN Yakup 1922-  <Doktor-Milletvekili>
 
 

SAYFA BAŞINA GİT

1922 tarihinde Çorum Alaca’da doğdu. İstanbul Tıp Fakültesini bitirdi. Serbest Doktorluk,Türk Hava Kurumu Kızılay ve Çocuk Esirgeme Kurumu Başkanlığı yaptı. 3. Ve 4. Dönem Çorum Milletvekilliğinde bulundu.
 
 
 
 
 
ÇAĞNA Dede:
 
 

SAYFA BAŞINA GİT

Mecitözü Elma Pınarı köyünde yatmaktadır.
 
 
 
 ÇAKICI Rasim <Yazarımız>  
 
 

SAYFA BAŞINA GİT

23 Nisan 1968 'tarihinde Çorum'da doğdu.
On kişilik bir ailenin  dokuzuncu ferdiyim  çocukluğumun  bir kısmı devehane ve Ulukavak mahallesinde geçti Merkez İstiklal İlkokulunu bitirdikten sonra çalışmaya başladı beş yıl kadar elektrikçilik yaptıktan sonra çeşitli işlerde çalıştı. Şiirle bu yıllarda tanıştım bir büyümün verdiği Vur Emri isimli şiir kitabının etkisinde kaldı daha sonra Mehmet Akif,Necip Fazıl,Abdulrahim Karakoç gibi şairleri okuyarak şiir dağarcığın doldurdu.  Önceleri sevgi ve aşk temalarını şiire yansıtırken zamanla  güncel olayları da şiire aktarmaya başladı.  Bu yıllarda askerliğimi de tamamlayıp geldi. Askerlik sonrası sahil kentlerimizde çalışmaya gitti ve buralarda  ayrılık gurbet üzerine şiirler yazdı. Daha sonra  dışarıdan ortaokulu bitirdi,evlendi, iki tane oğlu.Şu anda kendisine ait işyerinde  çalışmakta ve şiir yazmaya devam  etmektedir.
Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergimizde http://corumlu2000aylik.dergisi.info ile Sarı Çiğdem Şiir Defteri'nde http://saricigdemsiir.dergisi.info  çalışmaları yayınlanmıştır.
 

 

 

 
 ÇAKIR Nurullah <Çorum Valisi>
 
 

SAYFA BAŞINA GİT

1964 Kütahya - Simav doğumlu olan Çakır,1988 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra Kaymakam adaylığı sınavını kazandı. Denizli Kaymakam adayı olarak göreve başladı. Bir yılı İngiltere'de olmak üzere üç yıllık stajdan sonra Konya/Çeltik Kaymakamlığı, Karabük/Ovacık Kaymakamlığı, Siirt Vali Yardımcılığı, Kastamonu/Çatalzeytin Kaymakamlığı, Kastamonu ValiYardımcılığı, Ağrı/Doğubeyazıt Kaymakamlığı, Antalya/Kaş Kaymakamlığı,2006-2007 yıllarında Topkapı Sarayı Müze Müdürlüğünü , İstanbul Vali Yardımcılığı ve son olarakta Kastamonu Valiliği görevlerinde bulunmuştur. 27580 Sayı ve 13.05.2010 Tarihli Resmi Gazete ile Çorum’a atanmıştır.
10 OCAK 2005 tarihinde "Türk İdareciler Gününde" Doğubeyazıt Kaymakamlığındaki çalışması nedeniyle (Türk İdareciler Derneği) tarafından Vali Hüseyin ÖĞÜTCEN Meslek Başarı Ödülüne layık görülmüştür. Evli 2 kız çocuğu babasıdır
 
 
 
 ÇAPANOĞLU Cevat <Çorum Valisi>
 
 

SAYFA BAŞINA GİT

Çorum 31 Temmuz 1957- 9 Haziran 1960 1322 tarihinde Nevrakop’ta doğdu. 1939 Hukuk Fakültesi mezunu Çeşitli Devlet hizmetlerinde bulundu,Eminönü,Hasköy Nahiye Müdürlüğü, Meriç,Muradiye,İmroz Kaymakamlığı ve 3l Temmuz 1957-9 Haziran 1960 tarihleri arasında Çorum Valisi olarak görev yaptı. İ.Sabuncuoğlu, Cevat Çapanoğlu için; İstanbul Vali Muavinliğinden Çorum’a geldi. Yapıcı bir adamdı. Gelişinin ertesi günü,o zamanki Tahtalı sokağını Osmancık caddesini bir düzene sokmak için gayrete geçti. Vilayette bulunan Valilik makam odası o geldiğinde 12 metrekarelik bir odaydı. Yanında bulunan intizar odasını kaldırtıp makam odası ile birleştirip teşrif ettirdi,kışla civarındaki,Milli Mücadele Şehitleri abidesini yeniden yaptırdı . Atatürk heykelini parkın içerisinden kaldırtıp Vali konağının önüne getirtti. Park’ın çevresinde bulunan yolları genişletti. 27 Mayıs 1960İhtilalinin  ertesi günü Valilik makamını Askeri Vali’ye bıraktı.
 
 
 
 
 
 ÇAVDAR Necati <Yazarımız>
 
 

SAYFA BAŞINA GİT

09 Eylül 1955 Çorum, Alaca doğumlu İlkokulu; Alaca'nın Küçük Hırka Köyünde, 
          Ortaokulu; Alacada okudu. Lise Eğitimi: Ankara Muhabere Okulun daki Elektronik Astsubay Hazırlama ok. Lisans eğitimi:Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü
Yazıları, araştırmaları, röportajları ve şiirleri gazetelerde ve dergilerle yurt içinde ve dışında bir çok Internet sitelerinde yayınlandı-yayınlanıyor..Ayrıca bir çok makalesi yurt içinde ve dışında yayınlanan gazete ve dergilerde konuk yazar olarak yayınlandı. 1999 dan bu yana sürekli olarak Anayurt (Eski ismi Vakit) gazetesinde köşe yazarlığı yapmakta. Avustralya da yayın yapan bir radyoda canlı olarak haftalık Türkiye gündemi ile ilgili yorumları verilmekte.
Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergimizde http://corumlu2000aylik.dergisi.info ile Sarı Çiğdem Şiir Defteri'nde http://saricigdemsiir.dergisi.info  çalışmaları yayınlanmıştır.
 

 

 

 

ÇAYCI Üzeyir Lokman  1949  <İç Mimar-Ressam-Yazar-Şair>
 
 

SAYFA BAŞINA GİT

Üzeyir Lokman ÇAYCI 1949 yılında Türkiye'nin yeşilliği ile meşhur Bor ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini aynı ilçede tamamladı. Sonra, üniversite giriş sınavı yanında ikinci bir sınav daha kazanarak Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu'na girdi. Bu okuldan 1975 yılında iç mimar ve endüstri tasarımcısı olarak mezun oldu. Bunun haricinde Fransa'da da birçok mesleki ve sosyal alanda eğitim gördü, çeşitli diplomalar ve sertifikalar almaya hak kazandı.
Yaptığı özgün çalışmalar bilenlerin dikkatini çekmekte gecikmemiş sergi, dergi ve mecmualarda kabul gördü. Mezuniyetinden sonra Koç Holding Demir Döküm Fabrikaları Araştırma-Geliştirme bölümünde çalıştı. Deniz - Asteğmen olarak yaptığı askerlik hizmeti süresince, arkadaşları ile birlikte, çeşitli tarihi eserlerin (heykel, rölyef, vs…) kurtarılmasına ve daha sonra da Beşiktaş Deniz Müzesinde sergilenmesine katkıda bulundu.
14 yaşından itibaren yazdığı şiir ve hikâyelerle çeşitli gazete ve dergiler kendisine büyük ilgi gösterdi. Basın, dergi ve antolojiler onun içtenlik dolu kreasyonlarına kucak açtı. Tanınmış çağdaş Türk şairi Ümit Yaşar OĞUZCAN'dan gördüğü yakın ilgi onu önemli platformlara taşıdı. İstanbul Beyoğlu'nda emektar şairlerin de üyesi olduğu Esir Kulüp'ün müzikli şiir gecelerinde ve Kazaplanka Türkiye şairler derneği lokalinde şiirlerini yıllarca okudu ve takdir gördü.
Bugün şiirleri Fransızcadan da Almanca, İtalyanca,Portekizce, İspanyolca, İngilizce ve Romanya dillerine kendisini sevenler tarafından çevrilmiştir. Halen, alçak gönüllü ve kompetan Yakup YURT' tan aldığı destek ile, Üzeyir Lokman ÇAYCI çalışmalarını Fransa'da sürdürmektedir.
Internet’te Yazarımız http://corumlu2000.dergisi.info  Çorumlu2000 Aylık Kültür Sanat ve Tarih ve Edebiyat Dergimizde ve  http://saricigdem.dergisi.info Sarı Çiğdem Şiir Defterinde yazıları yayınlanmaktadır

 

 

 
 ÇAVUŞOGLU Yüksel <Çorum Valisi>
 

SAYFA BAŞINA GİT

Çorum 1 Haziran 1980 - Eylül 1980.  Muğla Urla Karabören köyünde doğdu. Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunudur.Muğla Maiyet Memurluğu, Kaymakamlık,Özlük İşleri Genel Müdürlüğü,1 Haziran 1980-10 Eylül 1980 tarihleri arasında Çorum Vali’si olarak görev yaptı.V.D.M.
 
 
 
 
 
 
 ÇAY Abdulhaluk Mehmet 1954-<Prof-Bakan>
 
 

SAYFA BAŞINA GİT

1945, İSKİLİP - İsmail, Nuriye - İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü, Aynı Fakültede Doktora - Fransızca, Farsça - Prof. Dr., Öğretim Üyesi - Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkıl^ap Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi, Türk Kültürü Araştırma Enstitüsü Üyesi, Türk Tarih Kurumu Asli Üyesi, TÜDEV Türk Devlet ve Toplulukları Dostluk Kardeşlik ve İşbirliği Vakfı Kurucu Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanı - XXI inci Dönem Çorum Milletvekili - Devlet Bakanı - Evli, 2 Çocuk.
 
 
 
 ÇENESİZ İsmet <Sanayici-Yazar-Yazarımız>
 
 

SAYFA BAŞINA GİT

06. 06. 1936 günü Albayrak 2. Sokakta 9 nolu evde dünyaya gelmişim. Her nedense nüfus kağıdımda  1938 doğumluyum. Babamın ismi İsmail annem  Münevver  Çenesiz.  Ailenin en büyük çocuğu ablam Caviden Çenesiz  (Amanvermez) 74 yaşında ve İzmir'de oturuyor. Ağabeyim İlhan Çenesiz 66  yaşında halen İstanbul'da oturuyor, Turhal ve  Sivas Gemerek'te tuğla fabrikaları var,oğlu ile birlikte çalışıyor. 
Babam dülgerdi; Küçük İsmail lakabıyla anılırdı. 1945 yılında Albayrak İlkokuluna gittim, 3. sınıfta  kendi  isteğimle Tanyeri  İlkokuluna gittim. 1950 de Erkek Sanat  Enstitüsüne kayıt oldum. 1955 yılında bu okulu  bitirdim orada da iyi bir talebelik  hayatım  oldu. 6.6.1958 de evlendim.4 çocuğum var. İkisi erkek, ikisi kız. Hepsi evli.
1959 Temmuzunda  Yedek  Subay Okulunda askerliğim başladı.Tank bölümüne ayrılmıştım. Türkiye'nin ilk Yedek  Subay  olarak  Tank Asteğmenleri biz idik.  Kıta görevimi Urfa'nın Bilecik Kazasında yaptım. 1960 İhtilalinde 1 ay bu kazada Belediye Başkanlığı yaptım.
1955 yılının Temmuz ayında  Hamit Camiinin oradaki dükkanımızda işe başladık. Başlayış o başlayış,askere gidinceye  kadar orada, askerden  gelince de  Hıdırlık civarındaki bize ait olan yerde 1964 yılı sonlarına kadar çalıştık .Sonra 1965 yılı baharında Halit Hamoğlu ve Mehmet Balaban ile Güneş Kiremiti kurduk,bu ara Turhal'daki Baldudak Kiremit Fabrikasını aynı şahıslarla ortak aldık. 1965 sonunda ortaklığımızı bizim gördüğümüz lüzum üzerine ayırdık.  Ağabeyimle  ben  Turhal'daki fabrikayı, Halit Hamoğlu Güneş  Kiremiti  aldı.  Mehmet  Balaban mesleği bıraktı. 
1975 de ben Turhal'dan ayrılıp Samsun'a göçtüm. 1987  Mayıs ayında Başaran Kiremiti aldım. Çorum'a taşındık, 1994 de Çenesiz Seramik "ECE" yi organize sanayinde kurduk. Sanayicilik her zaman  zor olmuştur ama,1998-1999 yılı başka bir zor. 
Şu anda yazı yazdığımdan dolayı bir ödül almadım, okulda yazdığım kompozisyonlar beğeni lirdi. Şimdi her Pazartesi  Çorum'da mahalli gazetelerin  üçünde, Çorumlu 2000 Dergisine yazı yazıyorum.
Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergimizde http://corumlu2000aylik.dergisi.info ile Sarı Çiğdem Şiir Defteri'nde http://saricigdemsiir.dergisi.info  çalışmaları yayınlanmıştır.
 
 
 
 
 
 
 ÇETEN Paşa 01- 01- 1946- 01-04-2007 <Şair-Yazarımız>
 
 

SAYFA BAŞINA GİT

01.01.1946 tarihinde Çorum Merkez Ahilyas köyünde doğdu.  İlkokulu  Albayrak  İlkokulunda bitirdi.  Ortaokulu 1.sınıftan terk etme sebebi rahatsızlığından  dolayıdır. Köyündeki arazimde çiftçilikle  uğraştı. 1966 tarihinde askerlik görevine gitti;  terhis  olduktan sonra, 1.5.1969 Çorum 1. Noterliliğinde çalışmaya başladı. 1982 tarihinde noterlikteki  vazifemden  ayrıldı.  Bir ara serbest meslekle uğraştı.  1.7.1991 tarihinde  emekli olduktan sonra  Mersin Silifke'ye yerleşti. Sonra Çorum’a gelerek yerleşti.  Evli ve 2 çocuk babası.
Bir işe başlarken önce Allah C.C. tam bir teslimiyet ile güvenip,seçtiği işe başlamasını sizlere öneririm. Sonra kul hakkı  (insan hakkı) na  riayet edilmesi. İnsan oğlu  hangi mesleği kendisine seçerse seçsin, fen ilimleri ile müspet ilimlerin gerektirdiklerini bir arada  yürütmesi gerektiğini bilsin ve unutmasın bunlardan birisini terk ederse idealindeki mesleği ileri ye götürmesi imkansızlaşması ile karşılaşabilir.
Şair: Şiir yazmaya  beni  kötü  şiir teşvik etti. İlk şiiri  bize komşu vilayet olan Kastamonu Tosya  ilçesinde  Şair,Eczacı Mehmet Karadaş yönetiminde çıkan "Üçüncü Yeni" ismi ile o tarihte yayın yapan dergide yayımlandı. Ben  şiirlerimi ödül alsın diyerek yazmıyorum. Ödül verenleri de kınıyorum. Şiirin ödülü:ruh ve  vicdana  yaptığı eylemdir.  Tıpkı "göğe açılan pencere" gibi. Toplumun  önünde "ışık,geleceğine güven" eylemlerini  toplumun  sofrasına  bir nimet gibi koyan güzelliklerin aynasıdır. Yer yüzünde  her insanın bir ideali vardır. Ferdin, ailenin,toplumun, devletin de idealleri vardır. Bütün devletler bu idealler  üzerine  kurulurlar. Temeli de  adalettir. Benim idealim ise;bu gerçekleri inanarak şiir diliyle dünya insanlığına sunmak ve onların  ruhları  ile beyinlerine adaleti, özgürlüğü,sevgiyi  ve barış  duygularıyla  perçinlemektir. Nasıl ki ; her yağmur damlası kendini denizde bulursa şiir okuyan insanlar da kendisini şiirin içinde görmelidir.”  
1991 tarihinde " Bu Bahar Nerede Bırakır Beni"  isimli bir şiir  kitabı yayımlandı. İleride bir şiir  kitabı yayımlamayı düşünüyorum.Edebiyat alanında sadece şiir dalında çalışmaları bulunmaktadır.   Üçüncü  Yeni, Çağrı, Duruşma, Güneysu, Kırağı, Nisan  Yağmurları, Yeni Düşünce, Bayrak, Sızıntı, Hüner ve Çorumlu 2000 dergilerinde şiirleri yayımlandı. 
Kendisi zaman geçtikçe insanların neleri yapmaya kadir olduklarının ispatı olarak bir dergi çıkarttı. Dergisinin son sayısını tanıttıktan sonraki sabah 1 Nisan akşamı geçirdiği bir kalp krizi neticesi vefat etmiş, öğlen namazı Ulu cami'de kılınan cenaze namazından sonra Çorum Ulu Mezar'a defnedilmiştir. Allah Rahmet eylesin. 
Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergimizde http://corumlu2000aylik.dergisi.info ile Sarı Çiğdem Şiir Defteri'nde http://saricigdemsiir.dergisi.info  çalışmaları yayınlanmıştır.
 
 
 ÇETİN Abidin  <Öğretmen-Yazarımız>
 
 

SAYFA BAŞINA GİT

1954 yılında Karakeçili Mahallesinde doğmuşum. Tanyeri İlkokulu,Eti Ortaokulu,Çorum İlköğretmen Okulu,Urfa Lisesi, Anadolu  Üniversitesi Açık öğretim Fakültesini bitirdim. 8 üniversite sınavından 1'ini kaybettim.  1981  yılında hem Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisini  hem de Yurt Dışı Öğretmenlik sınavını kazandım. Yurt dışını tercih ettim. 3 aylık Ankara Fransız Kültür Merkezinde   yürüttüğümüz Fransızca Kursundan sonra Ağustos  1981  sonunda Fransa'ya gittim. Strasboug- Basrhin'in ilçesi  Hafuenau'da 5 yıl Türk işçi çocuklarını  okuttum. 1996 Temmuz sonunda yurda döndüm. 1972-73 yılında Urfa  M. Şehitlik İlkokulun da göreve başladım.  Sonra  Bilecik Yaylacık Köyünde göreve devam ettim. Ankara  Dil Tarih Coğrafya  Fakültesine  kaydoldum. 
Öğretmenlikten 1 yıldan fazla ayrı kaldım. Çorum Merkez Kumçelteği,Narlı, Taşpınar,Ayvalı köylerinde öğretmen olarak çalıştım. 4 yıl da Merkez İnkılap İlköğretim okulunda görev yapıp Ağustos 1998 tarihinde emekli oldum. 
Öğretmenlik  mesleği  ve  diğerleri insana herhangi bir yarar sağlamamaktadır. 
Şiir yazmaya  beni  kimse  teşvik etmedi. Beni  benlik teşvik etti. Yani;yaratılış. Okuma, öğrenme,araştırma merak ve hevesi. İttihad, Bugün, Tercüman, Zaman, Akit  ve  diğer gazeteleri,TV programlarını izledim. Önce şiirle,sonra nesirle tenkit yapmaya başladım. Din,ahlak,dil, tarih, coğrafya, töre bilgileriyle  saptırılmış, sömürülen,kullanılan bilgileri ve gerçekleri karşılaştırarak rahatlamaya çalıştım. Şiire Urfa'da Azerbaycan ve Azerbaycanlılar yani Dış Türk'lere ilgili yazmaya başladım  Hiçbir yerde yayımlamadım. Herhangi bir kitabım basılmadı, ileride belki.  Şiir  ve  eleştiri  çalışmaları yapıyorum. 
Çorumlu  2000  dergisinde şiirlerim yayınlanıyor. Ülküm, amacım,gayem : İnsanlara, Müslümanlara  ve  töreli  Türklere önce  Manevi, sonra maddi  hizmettir. Bu ancak bireysel değil , toplumsal  çalışmalarla   gerçekleşebilir.  Milletin  Kalkınması için, Müslüman Türk oğullarının,din,dil,tarih ve töresini,tarihi ülkü ve görevini öğrenmesini diliyorum.
Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergimizde http://corumlu2000aylik.dergisi.info ile Sarı Çiğdem Şiir Defteri'nde http://saricigdemsiir.dergisi.info  çalışmaları yayınlanmıştır.
 
 
 
 

 

 

 ÇETİN Ali Ayhan 1946-  <Hukukçu-Milletvekili>
 
 

SAYFA BAŞINA GİT

1946 tarihinde Çorum’da doğdu. İlk okulu Gazipaşa İlk okulunda,orta okulu Havza’da,liseyi Ankara Gazi Lisesinde okudu. 1969 tarihinde Ankara Hukuk Fakültesini bitirdi. 1972 tarihinde Adalet Partisi Merkez İlçe Başkanı,sonra İl Merkez İlçe Başkanı ve daha sonra İl Başkanı olarak siyasi faaliyetine devam etti. 10 yıl süreyle Belediye Meclis Adalet Partisi Grup Başkanlığında bulundu. 1983 seçimlerinde XVII. dönem MD Partisi Milletvekili olarak parlamentoya girdi. DYP. Meclis Grubunun kurulmasında faal rol oynadı. Halen DYP İl Yönetim Kurulu olarak siyasi faaliyetine devam etmektedir.
 

 

 

 

 
ÇETİN Mehmet Alaeddin 1915-1983 <Veteriner Dr.-Senatör>
 
 

SAYFA BAŞINA GİT

1915 tarihinde Çorum’da doğdu. Ankara Veterinerlik Fakültesini bitirdi. Zootekni ve Yetiştirme  Hastalıkları Mütehassısı, Tarım Bakanlığı Veteriner İşleri Umum Müdür Muavini,Sinop Veteriner Müdürlüğü Salgın Hastalıklar Mütehassıslığı görevlerinde bulundu. 15 Ekim 1961  2 Haziran 1968 tarihleri arasında Cumhuriyet Senatosu Çorum Üyeliğinde bulundu. 17 Mart 1983 tarihinde vefat etti.
 
 
 
 
ÇINAR Uğur 1973-<Radyoce-Yazarımız>
 
 

SAYFA BAŞINA GİT

Bugüne değin birçok kez yazı yazdım. Üç satır, üç paragraf,üç sayfa,üç sütun. Belki üç kitapdolusu. Çok zorlanırım yazarken. Sıkılır, oflar, puflarım. Defalarca yeniden sınar, yine olmaz tekrar yazarım. 
Bu yazı yazma sanatı dünyanın en zor işidir. Aynı zamanda da kolayı. Kolayı çünkü kendini ifade etmenin en kısa,en zevkli ve en anlamlısıdır. 
Kendini ifade etme istenci belli bir olgunlaşma sürecinin yetkinliğinin dışavurumudur. 
Okumak, bu süreci kıvılcımlayan temel koşuldur. Okumayan insan fikir sahibi değildir. İrdeleme, yerme, eleştirme, ivme, karşı koyma, tavır ve duruş sahibi olmak donanım ister. 
Toplumca edilgen oluşumuzun yegane sebebi bu donanım meselesinden geçiyor. Kayıtsız, koşulsuz kalışımızda yine bu süreçle ilgili. 
Hayatımı yazmayı hiç düşünmemiştim. Yazılar yazıyorum, fakat kendi şahsıma münhasıran, kişiselliğimi öne çıkaran hiçbir yazım olmamıştı. Kişisellik, kendimelik unsurlar hep uzaktır bana. 
1973 yılında Çorum’da doğdum. Henüz gencim. Kelli felli,yaşlı başlı biri olsam bile yine kendimi anlatmaya çekinirdim. 
Aslında kendimle barışık bir yapım vardır. Barışık ve duygulu. Ciddi olduğumu söylerler. Görünüşümle daha yaşlı, ağırbaşlılığımla daha olgun yansımam rahatsız etmez beni. 
Liseden sonra;yerel bir gazetede haber muhabiri olarak çalışma yaşamına başladım. Aynı senede bıyık bıraktım. Hâlâ da bıyıklarımla yaşıyorum. Haber muhabirliği ilk işim. İşimi severek yaptım. Hiç sıkılmadan, utanmadan, çekinmeden çalıştım. Birkaç yıl sonra hayatımda değişiklikler oldu. Evlendim. Evlilik yaradı bana. Eşimde bir basın çalışanı. Yayıncı. Yöneticilik yaptı. Atılımcı, ilerici bir bayan. Mutluyuz. O yıl,bir yerel radyo kurduk. Adını birlikte seçtik “UMUT” koyduk. Çorum ve çevresine hâlâ yayın yapıyoruz. Artık aktif gazete çalışanı değilim. Arada sırada yazılar yazmaya devam ediyorum. Yazdığım bütün yazılar yine aynı gazetede yayımlanıyor. 
Bu ara da yaklaşık 10 yıldır yüksek tahsil yapıyorum. Uzaktan tabi. Diplomamı yaldızlı bir çerçeve yaptırıp duvara asmak istiyorum. 
Dünya görüşüme gelince,pek iyi bir görüşe sahibim. Bunun için bakmayı iyi bilmek gereğine inanıyorum. Herkesin baktığı bir penceresi vardır. 
Bu genç yaşımda kitaplığımda bine yakın kitabım oldu. Yazmayı sevmemin sebebi çok okumamdandır. Edebiyata düşkünüm. 
Kendini yakın hissettiğim ideolojik yapıyı savunabilmem için çok iyi iktisat, çok iyi sosyoloji, çok iyi antropoloji ve sosyal psikoloji bilmem ve bilimsel temellere oturtup,felsefe ile harmanlamam gerekiyor. Henüz yolun başındayım. Biliyorum. Yol uzunca. Yüklendiğimiz yükte hafif değil. 
Umut ve paylaşımla.
Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergimizde http://corumlu2000aylik.dergisi.info çalışmaları yayınlanmıştır.

 

 
 ÇIPLAK Fikrettin 1943- <Yazarımız>
 
 

SAYFA BAŞINA GİT

 01/01/1943 tarihinde Çorum Osmancık kazasının Kamil nahiyesinde doğmuşum. İlkokulu köyümde okudum. 1955 ders yılında Çorum'da yeni açılan İmam Hatip Okuluna girdim. Aynı okulun 4 yıllık bölümünde okudum. Annemin genç yaşta vefatı ile 1961 yılın bayında Kargı Hacıhamza'da imametlik görevine başladım. 1963 yılında askerlik için görevimden ayrıldım. Askerliğimi 1.Ordu Karargahında Askeri İstihbaratçı olarak yaptım. 1965 yılı askerlik dönüşü kısa bir süre Çorum merkez Üyük köyünde görev aldım. 1965 yılı sonunda Çorum Merkez Karakeçili Camisine sınavla naklen geldim. 
Bu arada İmam Hatip Okulunun lise kısmını dışarıdan bitirdim. İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsünü kazandım. Görevimi İstanbul'a naklettiremediğim için okula devam edemedim. Çorum Devlet Lisesini dışarıdan bitirdim. Lise diploması ile bazı fakültelere kayıt olduysam da görevimi bırakamadığım için devam şartından dolayı fakültelerden kayıtlarım silindi. Daha sonra Odtadoğu Amme İdaresi Sevk ve İdare Yüksek Okulunu 1976 yılında bitirdim. 
1969-1976 yılları arasında birçok Mesleki ve kültürel kurslara katıldım. Bu kurslardan en önemlisi olarak İmam Hatipte Arapça Hocamız olan eski Çorum
Müftüsü fıkıh alimi Mustafa ÖZER hoca efendiden Arapça tefsir,hadis,fıkıh gibi konularda uzun süreli dersler okudum. 
Karakeçili Camisindeki resmi imametlik görevimin yanında, Ulu camide fahri ve bilâ ücret 25 yıldan fazla zamandır fahri vaizlik yapıyorum. Yine Bir takım sosyal faaliyetlerin oldu. Din Görevlileri ve İmam Hatipliler  Derneklerinde yönetici olarak bulundum. 1976-1980 yılları arası İmam Hatip Lisesinde derslere girdim. Avrupa'nın Almanya,Belçika gibi yerlerde kısa süreli görevlerde bulundum. Avrupa'nın Almanya, Hollanda,Avusturya,Belçika, Fransa gibi yerlerini gezerek dolaştım. Gördüklerimi mahalli gazetelerde uzun süre yazarak Çorum halkına aktardım.  2008 Yılınde emekli oldu.
Şu anda Çorumlu 2000 Dergimizin yazı ailesinde karınca kaderince hizmete katkımız olsun diye yazı veriyorum. 41'inci hizmet yılını bitiriyorum. Karakeçili Camisinde görevime devam ediyorum
Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergimizde http://corumlu2000aylik.dergisi.info çalışmaları yayınlanmıştır.
 
 
 
 
 
 
ÇIPLAK Mehmet Şakir 1948-<Öğretim Görevlisi-Yazarımız>
 
 

SAYFA BAŞINA GİT

 
1948 yılında Çorum'da doğdu. İlk ve Orta öğrenimini  Çorum'da  yaptıktan sonra 1970 yılında Bursa Eğitim  Enstitüsünün  Türkçe  bölümüne girdi.1973 yılında Türkçe öğretmeni olarak mezun oldum.  Çeşitli  illerde  öğretmenlik  ve  yöneticilik yaptı. 
Babası  1. Dünya  ve İstiklâl savaşlarına katılarak önemli yararlılıklar gösteren Çamlıcalı İsmail  Efendidir.  Bu yararlılıklarından dolayı İstiklâl Harbinden  sonra T.B.M. Meclisinin karar ve Meclis Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün imzasıyla kırmızı şeritli "İstiklâl Madalyası" ile ödüllendirildi. Çorum'da ilk defa Kuva-i Milliye hareketinin başlaması için bugün Veli Paşa Hanı diye bilinen Hitit Gıda müessesinin üzerindeki han odalarında ilk Kuva-i Milliye derneğini kuran altı kişiden birisidir. Daha sonra kendi yöresinde ilmi,siyasi ve toplumsal  görevler  ifa ederek son derece sevilen ve sayılan bir kişilik kazanmıştır.Böyle renkli bir  ailede yetişen M. Şakir Çıplak öğretmenliğe ve yazarlığa daha  okul  yıllarında kendisini  hazırlamıştır. Onun hayatını; Öğretmenlik,Yazarlık ve Yöneticilik diye üç bölümde ele  almak  mümkündür. Öğretmenliğe  ilk  defa  Bitlis  Lisesinde  başladı . Daha sonra Bursa Erkek Lisesi ve Bursa İmam-Hatip Lisesinde devam etti. 980 öncesinde Çorum İmam- Hatip Lisesinde  göreve  başladı. Buradaki öğretmenlik ve yöneticilik  görevlerim 1992 yılına kadar sürdü.  1992  yılında Çorum Milli Eğitim Şube Müdürlü,sonra aynı yerde Müdür Yardımcılığına geçti. Kasım 1996-Ekim 1997 tarihleri  arasında  Milli Eğitim  Müdürlüğü görevinde bulundu. Gerek öğrencilik ve Öğretmenlik,gerekse yöneticilik yılların da hiçbir ceza almamış, birçok  ödül, teşekkür  ve taktir name ile taltif edilmiştir. 
İlimizde   İlahiyat  Fakültesi  açıldığı 1993 yılından  beri bu Fakültede Türk Dili  İslâm Edebiyatı ve Türk Dili derslerine girdim. 1998 yılı başlarından itibaren ise bir Fakültede Öğretim Görevlisi olarak görev aldı. Lise yıllarında  yazı yazmaya başlaya M. Şakir Çıplak, o zaman Çorum'da yayınlanan "Yeni Çorum"Gazetesinde Aydın Kaleli'nin dikkatini çekmiş. Yazı  yazması  için  kendisini  teşvik etmiştir. Yüksek öğretimi  sırasında  Bursa'da  düşünce ve fikir çevresini  genişletmiş  "SUR"  isimli bir Fikir Sanat ve Edebiyat dergisi çıkartarak yeni bir edebiyat ve fikir çevresi oluşturmaya çalıştırmıştır. Bu derginin daha  sonraki yıllarda (Hekimoğlu İsmail tarafından çıkartılan aynı  adlı dergiyle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Onların bu isimle çıkış tarihi da ha sonraki yıllara rastlar.) Sur Dergisinin yazarları arasında: Beşir Ayvazoğlu,Yaşar Nuri Öztürk,Sabri Akdeniz, merhum  Faruk  Kadri  Timurtaş, İlhan Yardımcı,Ali Erdal,Mücahit Yılmaz, Yılmaz  Özgür gibi isimler vardı. Sur dergisi 1971-1974 yılları arasında 17 sayı yayımlandı. O zaman önemli bir etki de sağlamıştır. Sur Dergisinin hem Yöneticiliğini,hem de yazı işlerini yürüttüm. Daha sonraki yıllarda: Bursa Marmara,Bursa Hakimiyet,Ankara'da yayımlanan Zafer gibi gazetelerde de yazıları çıktı. Bazı edebiyat ve sanat dergilerinde denemeler, eleştiriler  ve  hikayeleri  yayımlandı. Yine Çorum' da İmam-Hatip Lisesinde "İDRAK" adlı dergiyi yayımladı. Bu dergi de Çorum halkı tarafından beğeni kazanmıştır. 
Çorum'da  yayımlanmaya  başlayan   Çorum   Hakimiyet  Gazetesinin  kurulması ve yayın hayatına  başlamasında  önemli  görevler aldı. Bu gazetede yazdığı köşe yazıları ile Çorum'da kendisini tanıttı. Yazı hayatı halen devam etmektedir. Ayrıca Çorumlu 2000'da de yazıları çıkmaktadır.  Çorum'da  birkaç  defa  sahnelenmiş olan "İstiklâl Marşı'nın Kabulü" isimli tiyatro eseri bastırılmamıştır.  İlahiyat  Fakültesi'nde  okuttuğu  ders notlarını bir araya getirerek"Türk İslâm Edebiyatı" adlı çalışması kitaplaştırılmış ve  Fakültede  ders notu olarak okutulmaktadır.Bu güne kadar yazdığı yazılarım gazete  ve dergilerde durmaktadır. İleride bu çalışmaların yayınlanması bir çok okuyucunun  dileğidir.  Öğretmenlik  ve yazarlık hayatında birçok kişi ile tanışmış ve insanların  hayata bakışı,hayattaki  rolleri, alışkanlıkları ve amaçları doğrultusunda  iyi  gözlemler yaparak yorumlama imkanını bulmuştur . Hayatın daha çok olumlu ve yaşanabilir yanlarına bakarak en iyi ve güzeli yakala manın  mümkün  olduğuna inanan yazarın yazılarında  daha  çok  gözlemleri etkisi vardır. Yayınlanan yazıları  içinde Çorum'un  gelişmesi ve yeniden yapılanması  hususundaki  öneri ve görüşleri çeşitli platformlarda tartışılmıştır. Bu yazıları kitaplaşması halinde
Çorum için yararlı olacaktır.
        Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergimizde http://corumlu2000aylik.dergisi.info ile Sarı Çiğdem Şiir Defteri'nde http://saricigdemsiir.dergisi.info   çalışmaları yayınlanmıştır.
 
.
 

 ÇIRAKMAN Hüseyin <Aşık> 1930 2013

 

SAYFA BAŞINA GİT

Çorum Sungurlu’nun Körkü köyünde doğdu. Okuma yazmayı köyündeki bazı kişilerden öğrendi. Sonraki yıllarda ise dışarıdan sınavlara girerek diploma aldı. Aşıklık geleneğini ve ilk türküleri babasından öğrendi. Usta malı deyişler okuyan babası bağlama çalmayı bilmediğinden, Çırakman yaklaşık 15 yaşında köyündeki Nesimi Caferi’den bağlama çalmayı öğrendi. Aynı yaşlarda bir kıza aşık oldu ancak başlık parası nedeniyle bir araya gelmeleri olanaklı olmadı.

20 yaşına dek usta malı deyişler söyleyen Çırakman, daha sonra ise kendi yazmaya başladı. Askerlik dönüşünde çeşitli işlerde çalıştı. Bir miktar para biriktirince kendi destanlarından birini bastırıp toplu yerlerde satmaya başladı. Bir dönem bu biçimde yaşamını sürdürmeye çalışmasına karşın, geçim sıkıntısı yüzünden Ankara’ya göç etti.

1964 yılındaki Hacı Bektaş-ı Veli’yi anma gecesinde okuduğu »Hoşgeldiniz Erenler« türküsüyle kısa sürede geniş bir çevrede tanındı. Hüseyin Çırakman, yaşamı, şiirleri ve araştırmalarını, başta »Aşık Hüseyin Çırakman, Hayatı ve Deyişleri« (1956), »Hoşgeldiniz Erenler« (1969), »Halkın Sesi, Halk Ozanları« (1978), »Çorumlu Halk Ozanları« (1992), »Deyişleri ile Dünü ve Bugünün Halk Ozanları« (1996) adlı kitaplarda topladı. Aşık Hüseyin Çırakman Hayatı ve Deyişleri (1956), Hak Yardımcı Her Kuluna, Sen Devam Et Okuluna (1963), Hoş Geldiniz Erenler (1969), Sesimiz (1973), Ayrıca "Halkın Sesi Halk Ozanları" (İnceleme-antoloji, 1975) isimli derlemesi vardır.

 
 
 
 
 
 
 ÇİZİKÇİ  İsmail 1961<Yazarımız>
 
 

SAYFA BAŞINA GİT

29,09,1961 Çorum İskilip'te doğdum. Göreve Ankara PTT Bölge Baş Müdürlüğünde başladım. Sırasıyla 1989 Yılında tayin oldum. Çeşitli görevlerde bulundum.
Anadolu Üniversitesi İktisat  Fakültesi mezunuyum. Evli ve iki çocuk babasıyım. 
Çorum'da amatör olarak uzun yıllar futbol oynadım. Kulüp yöneticiliği yaptım. Çorumlu gençlerimizin amatör spor ruhuyla spor yapabilmeleri için PTT Spor Kulübü'nü  Doğaya ve çevreye özel ilgi duymaktayım. Fırsat buldukça Çorumlu 2000 Dergisinde yazılarım yayınlanıyor. Bana göre;yaşadığımız hayatta insana dair her şey bizi ilgilendirir diye düşünüyorum.
 Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergimizde http://corumlu2000aylik.dergisi.info çalışmaları yayınlanmıştır.
 
 
 
 
 
 
 
 ÇOBAN Ayşe 1953-2006      <Yazarımız>
 
 

SAYFA BAŞINA GİT

05 Ağustos 2006 Elim trafik kazası sonucu Bolu D-100 Karayolunda Hüseyin Çoban yönetiminde ki 19 KY 249 pilakalı Renault marka aracı ile kamyona arkadan çarparak kaza meydana gelmiştir. Kazada Okan Çoban olay yerinde,Ayşe Çoban Bolu'da hastanede vefat etmiştir.
Ayşe Çoban ile torunu Okan Çoban’a Allah’tan rahmet dilerken; ailesi ve yakınlarına,Çorumlu 2000 Dergisi ve Sarı Çiğdem Şiir Defteri yazarlarına ve okuyucularına da sabırlar niyaz ederim.
Mahmut Selim GÜRSEL
Not: Bana yayınlamak için verdiği şiirlerini yayınlamaya devam edeceğim. Ruhun şad olsun ! Mahmut Selim GÜRSEL
1953 te Çorum'un Ovakarapınar köyünde dünyaya gelmişim. Evli  ve  üç çocuk annesiyim. İlkokulu doğduğum köyde bitirdim.Yıllar sonra Çorum Bahçelievler  Ortaokulunu dışarıdan bitirdim.
Halen Açıköğretim lisesine devam etmekteyim. İlkokul  sıralarında  hayalim öğretmen olmaktı.  Tüm çabalarıma rağmen nasip olmadı. Ama okuma hevesi hep içimde kaldı. Okumanın yaşı olmadığına inanıyorum. Meslek olarak seçim yapmadım. Ama güzel sanatlar dalında yetenekli olduğumu söylerler. Mimar Sinan Halk Eğitim Merkezinden  kuaförlük dalından 3 belgem var. 
Yaşam tarzım bana sağlıklı kalmayı sağlıyor.  Görüyorum ki,buna yeni yetişen gençliğin ihtiyacı var.   Demek  istediğim gençliğin  şu beş önemli unsura ihtiyacı var.  Bunlar : azim, sevgi,saygı,inanmak ve güvenmektir. 
Beni şiir yazmaya teşvik eden biri olmadı. Bu özelliğimin bana Allah'ın bir lütfü olduğuna inanıyorum.  İlk şiirim   Çorum Lider Gazetesinde yayımlandı.  Sayın  Abdullah  Ercan'ın derlediği Çorumlu  şairler  adlı kitabın 2. Baskısında 4 şiirime, Sayın Mahmut Selim Gürsel'in  Çorum  1997  adlı çalışmasının Çorumlular bölümünde   kısa  hayat hikayem ve  Şiirlerde Çorum   bölümünde iki şiirime yer vermiştir. Çorumlu 2000 Dergisinde ve mahalli basında şiirlerim çıkmaktadır. 
1995 in " Sevgi ve Hoşgörü Yılı "   olması nedeniyle " Bir Dünya İsterim "  adlı şiirim ödül almıştır. İdealimde çocuklarımın dürüst ve sağlıklı olması vardır. Allah'ın izniyle bunu başaracağıma inanıyorum. 
" Çiğ Taneleri" adlı şiir dosyamın Temmuz 1999 tarihinde basılmıştır. Bu yıl içinde kitabımı geliştirerek 2. baskısını yapmak arzusundayım. Kafiyeli  ve  serbest  şiirlerin  yanı sıra henüz yayımlanmamış  anılar  ve  gerçek yaşamdan hikayeler olmak üzere düz yazılarımda bulunmaktadır. Bu yazılarım arada bir basının okuyucu mektubu  ve  serbest  kürsü  adlı bölümlerinde yer almaktadır.  Ayrıca  TRT 2   ve  TRT 4'de Açık öğretim Liseleri  için Edebiyat Dersinde şiirlerim okunmuş, yine Açık öğretim  Lisesi  Bülteninde "Köyüme" adlı şiirim yayınlanmıştır. 
Öncelikle  sizi bu güzel çalışmalarınızdan dolayı  tebrik eder, sağlıklı  günler  dilerim. Çoğu Devlet  memurlarının emekli olduktan sonra kahvehane ve  buna benzer yerlerde vakit geçirdiklerini biliyoruz. 
Mesleği  güzel   sanatlar olan veya merak eden  bazı arkadaşlara kültür sanat ve edebiyatçılar toplantısı oluyor, sizlerde buyurun dediğimizde,emekli olsun veya   olmasın türlü bahanelerle kusura  bakma,gelmek isterdik ama işimiz var,yahut;yeter şimdiye kadar  çalıştığımız boş ver biraz dinlenelim  dediklerini  hemen   hepimiz  biliyoruz. Gayet tabidir ki,her insanın çalışmaya, gezmeye, dinlenmeye,yemeye ve içmeye ihtiyacı vardır. 
Vaktin  nakit   olduğu günümüzde birazcık düşünülürse eğer,emeklide  olsak  yolun sonunda değil,başında olduğumuzu, daha çok  işlerin bizleri beklediğini göreceğiz. Diyorum ki;  bırakın  şu  adam sende boş ver  demeyi. Tembelliği  bırakın,pasiflikten kurtulun. Oysa  boş  vaktimiz de yok,geçirilecek zamanımız da.   Gafletten  sıyrılıp  bu  dünya hepimizin demeliyiz,bu  vatan bizim,bu bayrak ,bu devlet,bu millet  bizim.  Biz Türk Milletiyiz. Çalışkanız, çalışmalıyız. Bilinçsizce Türk Milleti değil mi diyen kendini bilmezler : Yüce Allah'ın  sırlarla  dolu olan bu güzel evrende sağlıklı  yaşamak için  aklı  başında  her insanın  aktif  olup,karınca  kararınca sen,ben demeden  yeni  yetişen  gençliğe güzel bir dünya bırakmamız hayırlı olur diyorum.
Mahalli basında yayınlanmakta ve Internet’te Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih Ve Edebiyat Dergisi’nde http://corumlu2000.corumlu.com  , Sarı Çiğdem Şiir Defteri’nde http://saricigdem.corumlu.com ve Aylık Şiir Antoloji Dergisi’nde http://ayliksiirantolojisi.dergisi.info  şiirlerim yayınlanma devam etmektedir.
 
 
 
 ÇOBAN Prof. Dr. İsmail  1 Ocak 1945 ÖĞRETMEN RESSAM, HEYKELTIRAŞ, ŞAİR
 

SAYFA BAŞINA GİT

 
1 Ocak 1945 Harhar köyü, Alaca İlçesi Çorum İlinde on iki çocuğundan en küçüğü olarak dünyaya geldi. Annesi vefat edince 1956 tarihinde İstanbul’a taşındılar. Burada Terzi çırağı olarak çalıştı.
            1960-1965 Yılları arasında Ankara Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Okulunda okudu. Mezun olunca Doğu Anadolu Kurtalan Rıdvan’da öğretmenlik yaptı. Dışarıdan Lise diploması aldı. Resim sanatı ile ilgilendi.
1965-1968 yılları arasında İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu“ şimdiki (Marmara Üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesi) Okulu bırakarak 1968 Tarihinde Almanya’ya gitti. Yarım kalan okulunu Werkkunstschule Wuppertal’i  ve 1978 de Essen Üniversitesi´nde- Almanya, Pazarlama öğrenimini bitirdi.
1971 yılında Wuppertal’da serbest heykeltıraş, ressam ve grafik sanatçısı olarak çalışmaya başladı.
1988 de Sanatta olgunluk, “İslam inancında sanat ve İslamın modern Türk sanata tesirleri” konusunda. Habilitation ve Dissertation çalışmalarının sonunda, Pro. Dr. Ünvanına hak kazandı.
33 ülkede, 700 üzerinde uluslararası sergiye katıldı ve Almanya´da ilk sanat Profesörü unvanına sahip olan Türk sanatçıdır.40 a yakın Katalog ve çeşitli gazetelerde de 150 ye yakin bilimsel yayınları var.
Prof Dr. İsmail Çoban 2006 tarihinde,  “İsmail-Çoban-Stiftung zur Förderung junger Künstler” (İsmail Çoban Genç sanatçıları destek Vakfı”nı kurdu ve çalışmalarına Wuppertal, Almanya da devam etmektedir.       

 

 

 

 ÇOKER Ziya 1923-<Çorum Valisi>
 
 

SAYFA BAŞINA GİT

Çorum 7 Temmuz 1973 - 8 Ağustos 1974 .1923 tarihinde Sivas’ta doğdu. Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunudur.Çorum Maiyet Memurluğu ve çeşitli yerlerde Kaymakam Vekilliği,1955-1958 tarihleri arasında Etibank’ta çalıştı. 1958 tarihinde Mülkiye Müfettişi oldu, 7 Temmuz 1973- 8 Ağustos 1974 tarihleri arasında Çorum Valisi olarak görev yaptı. Çorum’dan Bakanlık kadrosuna tayin oldu.
1973 Çorum İl Yıllığında, 7 Temmuz 1973 tarihinde Çorum’da Vali olarak göreve başlayan Ziya Çoker,1923 tarihinde babasının memuriyette bulunduğu Sivas’ta doğdu İlkokulu İstanbul’da bitirdi.Haydarpaşa Lisesine devam etti, Balıkesir Lisesinden mezun oldu,1947 tarihinde Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirdi. İstanbul,Aydın ve Çorum Maiyet Memurluğunda ,Kulp, Viranşehir, Denk ve Maden Kaymakamlıklarını yaptı. 1958 tarihinde Mülkiye Müfettişi oldu. 1961 tarihinde A.B. Devletlerinde üç ay İngiltere’de bir yıl mesleki tetkiklerde bulundu.1961 -1963 tarihleri arasında İçişleri Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü yaptı.1967 tarihinde İçişleri hizmet ve teşkilatını yenileme projesini Müdür olarak yönetti. 1970 tarihinde İçişleri Bakanlığı Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü yaptı. 12 Mart 1971 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla teşkil edilen İdari Reform Danışma kurul üyeliğine .1971 tarihi sonlarında İçişleri Bakanlığı Müsteşar yardımcılığında bulundu .Genel İdare ve Mahalli İdarelerle ilgili çeşitli basılmış eserleri bulunmaktadır.
 
 
 
 
 
 
ÇOPUR Şeyhi :
Alaca Çopraşık  köyünde yatmaktadır.
 
 

SAYFA BAŞINA GİT

 
 
 
 
 ÇORBACIOĞLU Baha <Belediye Başkanı>
 
 

SAYFA BAŞINA GİT

İhsan Sabuncuoğlu: Baha Bey’in zamanını ikiye ayırmak muvafık olur. Birinci devre,Velipaşaoğlu Şevket Bey’den kalan bir buçuk senelik müddet, ikinci devre ise, Pertev Beyden sonraki on altı senelik müddettir.
Velipaşaoğlu Şevket Bey’in ayrılmasından sonra, o zamanki kanunlar gereği Belediyeye 24 aza seçildi. Bu azalar içlerinden veya dışarıdan Belediye Reisi seçilecekti. Oylamaya 23 delege katıldı. Rey pusulaları açılınca, 12 oy Nazmi Tombuş’a 13 oy’da Baba Çorbacıcğlu’na  çıkarak Baha Bey Belediye Reisi oldu. Baha Bey Yozgat’da çalıştığı Ziraat Bankasın Memur olarak çalışıyordu. Buradan ayrılarak Çorum Belediye Reisliği makamına oturdu. İlk icraatı, Çorum Nafıa Müdürü olarak bulunan Mühendis Nusret Beye Çorum imar planı masraflar Belediyeye olmak üzere 500 lira ücretle verildi . Şehir planı çizildi Encümenden planı çizen mühendisin ihtisası ve ehliyeti Dahiliye Vekaletince tasdikli midir, diye bir karar çıktı. Baba Bey planları alarak Ankara’ya gitti, Mühendisin ihtisas ve ehliyet tasdiki vekalette çıkmadığı için alel acele ikinci bir plan yaptırma teşebbüsüne girildiyse de, Belediye Reisliği seçimi yanaştığından ikinci plan tekamül etmemiştir.
Baba Bey’in birinci döneminde Çorum için önemli bir işi de Mahalle taksimatı 45 iken,12 mahalleye düşürme işidir .Şehitler Abidesini yaptırtmıştır. Baha Bey’in ikinci Belediye Reisliği döneminde Dr. Pedev Beyin Macar Mühendise yaptırdığı şehir planını bozdurdu. Menteş isimli olan Mühendise yeni bir şehir planı çizdirdi. Plan Encümende sokak genişliklerinin değiştirilmesi şartıyla kabul edildi. Ankara caddesi açılma çalışmalarına girişildi. Çimento Fabrikasını hisselerinin satılmasında Saha Bey’in önemli gayretleri oldu ise de fabrikanın kurulacağı yer hakkında acele davranarak, Çorum’un Çimento tozuna bulanmasına sebebiyet verilmiş olundu.
Ziraat Bankası’na arsası Belediye tarafından satıldı. Kadir (Celep in başlattığı, Piri Baba Çamlığını genişletti, Devlet Hastanesinin arkasındaki çam koruyu diktirdi. 1958 tarihinde Belediyeden emekli olup görevden ayrılmıştır.
Selim Kazak’a göre: Bahçelievlerin yapımı için kurulan kooperatife yardımı Çorum 24 saat elektrik verilmesi ve elektrik abonesinin Çorum’da l226’ya ulaşması, Çerikli’ye Belediye otobüsü çalıştırılması,Belediye et tanzim satışı yapması,8 araba ile çöp toplama işinin başlaması ve Mürsel suyunun Çorum’a ulaşması ile su sorununu tamamen çözmüştür
 
 
 
 
 
 
ÇORBACIOĞLU Fazıl Hayati <oyun yazarı> 1925-1990
 
 

SAYFA BAŞINA GİT

1925 yılında Çorum'da doğdu. Yüksek öğrenimini yarıda bırakarak ticarete atıldı. Varlık dergisinde öyküleri yayınlandı.
Asıl varlığını oyun yazarlığında gösterdi. Pirinç Mangal adlı ilk oyunu 1956′da Ankara Radyosu’nda oynandı. Bu oyunuyla dikkatleri topladı. Daha sonra Hamide Kaçırıldı, Kabzımal Cemile, Erkek Satı, Koca Sinan, Satılık Şapka gibi bir çok oyunu İstanbul tiyatrolarında sahnelendi. Radyo Oyunu Yazma Tekniği adlı bir eseri de vardır. 1990 yılında İstanbul'da öldü.
 
 
 
 
 
 
ÇÖPLÜ Bey Ve Seceaddin Paşa :
 

SAYFA BAŞINA GİT

Büyük devlet adamlarından olarak Çöplü mahallesinde Hallaçoğlu’nun evinde yatmakta dırlar. Pek çok zahire getiren vakfiyesi bulunmaktadır. Mahallede bulunan mescidin bakımı ve imam maaşı ve zaviyede yenilen yemeklerin masrafları da bu vakıftan karşılanmaktadır. Vakfı mütevelli heyeti idare etmektedir.

 

 

 
 
ÇÖREKÇİ Org. Ahmet 1955- <Asker-Hava Kuvvetleri Kom.>
1932 yılında Osmancık- ÇORUM'da doğmuştur. 1955 yılında Hava Harp Okulu'ndan Asteğmen rütbesi ile mezun olmuştur. 1955-1957 yılları arasında Kanada'da pilotaj ve av pilotluğu eğitimini tamamlamış ve Merzifon 4 ncü Ana Jet Üs Komutanlığı'na, 1960 yılında da 1 nci Ana Jet Üs Komutanlığına av pilotu olarak atanmıştır.
1966 yılında girdiği Hava Harp Akademisi'nden 1968 yılında mezun olmuş ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Başkanlığına Hava Harekat Subayı olarak atanmıştır. 1969 yılında 6 ncı Ana Jet Üs Harekat Subaylığı, 1970 yılında aynı Üs'te 162 nci Filo Komutanlığı yapmıştır.
1972-1974 yılları arasında Napoli Airsouth karargahında Plan Şube Müdürlüğü görevinde bulunmuş, 1974 yılında 6 ncı Ana Jet Üs Harekat Komutanlığı'na, 1976 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim Daire Başkanlığı Uçuş Eğitim Şube Müdürlüğü görevlerine getirilmiştir.
1978 yılında Tuğgeneral'liğe yükselerek 4 ncü Ana Jet Üs Komutanlığı'na, 1981 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığı İkmal Daire Başkanlığı'na atanmıştır. 1982 yılında Tümgeneral'liğe terfi ederek Hava Harp Okulu Komutanlığı, 1986 yılında Korgeneral'liğe terfi ederek 6 ncı NATO ATAF Komutanlığı, 1988 yılında 2 nci Taktik Hava Kuvvetleri Komutan'lığı ve 1990 yılında Hava Eğitim Komutanlığı görevlerini yürütmüştür.
1992 yılında Orgeneral'liğe yükselerek Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'ne, 1993 yılında Gnkur. II nci Bşk. lığı'na, 18 Ağustos 1995 tarihinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na atanmış, 30 Ağustos 1997 tarihinde emekli olmuştur. Org. Ahmet ÇÖREKÇİ, TSK Üstün Hizmet Madalyasına sahiptir. Org. Ahmet ÇÖREKÇİ evli ve 2 çocuk babası olup, İngilizce bilmektedir

 

SAYFA BAŞINA GİTMEK İÇİN TIKLAYIP

BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA KIYMETİ ARTAR!

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR
 
Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 Mahmut Selim GÜRSEL adına tüm hakları saklıdır. M.S.G. ÇORUM
 Hukuka, Yasalara, Telif  ve Kişilik Haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir.

1