Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 Mahmut Selim GÜRSEL adına tüm hakları saklıdır. M.S.G. ÇORUM

Aşağıdaki dizinler ile tıklayarak üye olmadan sayfalara girebilir ve inceleyebilirsiniz!

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

 
ALFABETİK DİZİNDE İNCELEYECEĞİNİZ BİYOGRAFİYİ HARFİNİ TIKLAYINIZ! Sonra bakacağınız isme tıklayarak gidiniz!
SOYADI VEYA SOYADI KANUNUNDAN ÖNCE ADI İLE BAŞLAYAN ALFABETİK DİZİNDİR!

C HARFİ

CAMCI Recep 1933-
CANBABA Ahmet 1941-  <Ressam-Şair>
CANTEKİN Mustafa 1878-1955  <Milletvekili-Doktor>
CELEBCİ Hacı <Yazarımız>
CELEP Kadir <Belediye Başkanı>
CERİTOĞLU Mustafa Nurettin 1920-1986 <Tüccar- Sambun Belediye Başkanı-Milletvekili>
CEYHUNİ Ömer 1835-1910 <Aşık>
CIRIL Suhubi Ulvi 1958- <Yazarımız>
CİMDİRİCİ Dede
CİNBEK Ahmet 1921-1992  <Milletvekili>
COŞKUN Gürkan Komet’e bakınız
CÜCENOĞLU Tuncay <Oyun Yazarı-Yazarımız>
 
 
 
 
Recep CAMCI 1933-

SAYFA BAŞINA GİT

 
1933  yılında Yavruturna Mahallesi Kulaksız Sokak 4 nolu hanede dünyaya  gözlerimi açmışım. Babam  Hafız  Ahmet Efendi, annem Suade Hanım efendidir.  Dünyaya  gözlerimi açtığımdan itibaren  evimizde  kendimi dini ve manevi yaşantı içerisinde  buldum. Baba annem Hafız Kafiye Hanım efendi,daha  küçük  yaşta iken beni eğitimine aldı.  Karşılıklı sevgi,muhabbet ve şefkatle beni eğitti.  Yaradılışımda mevcut olan aşk ve tasavvufa karşı  temayül gün  geçtikçe artıyor,ruhumda ızdırap ve ızdırar sanki  beni manevi alemlerde bir bir arayış  içerisinde  gezdiriyordu. Babaannem evde devamlı  talebelere Kur'an talimi ile meşguldü. Bu Durum, Kur'an-ı  Kerim'i  okumam  hususunda benim için büyük  bir fırsat idi. Çok küçük yaşta Kur' an-ı Kerim'i okudum. Sesimin çok güzel ve müsait oluşu,daha çocukken dinleyenleri hayrette bırakıyor, kendi  sesime  kendimde  sanki aşık olmuştum,durmak ve  dinmek  bilmeyen  bir heyecan ile hep okumak istiyordum. Yedi yaşımda babam Hafız  Ahmet Efendiden hıfza başladım. Hıfsımın yarısını babamdan,diğer yarısını da mahallemiz Kulaksız  Camii  İmam Hatibi merhum Hafız Bekir Efendiden ikmal ettim. 
Merhum Hafız Yusuf Batumlu Hocaefendi den tecvit "talim" tashihi maruf yani,ağız içinde harflerin  çıktığı  mahreç ilmini okudum. Daha sonra yine kıraatle  alakalı  merhum  Göreleli Hafız Halil Ayhan  Efendiden  Kur'an talimi ile alakalı ders aldım ve yine kıraatle alakalı Hafız Bahattin Efendiden  aşere okudum.  Bu on  kıraat üzerine "Sure-i İbrahim"e  kadar  Kur'an-ı Kerim'i yazdım. Bu meyan da  merhum babamın,zamanın ileri gelen büyüklerinin ısrarlı teşvikleri ile Çorum Vaizi merhum Hacı Hakkı  Adıgüzel  Efendiden, merhum Server Ahıskalı  Hocaefendilerden  Arapça  ders  almaya başladım. Bu din dersleri ilkokula gitmemi engelliyordu.  Bu husus  bir eksiklik olarak beni rahatsız ediyordu. 1945'te ilkokula başladım. Gittiğim sene öğretmenlerimin  yardım teşvikiyle  3. Sınıfı  bitirdim.  Bu öğretmenlerimin  çoğu merhum  oldular. Çok  kabiliyetli  ve  yetenekli yaşlı öğretmenler idi. 1948 senesinde Gazipaşa İlkokulundan mezun oldum. Hem ilkokul derslerim, hem  Kur'an-ı Kerim ve Arapça dersleri ile birlikte devam etti.   İlkokuldan  sonra  orta  ve  lise kısımlarını devam etmeme  rahmetli   babam kesinlikle karşı çıktı. Onun  bütün arzusu yetenekli bir din adamı olmamı arzu ediyordu. 
Çorum  Müftüsü  merhum  Mustafa   Özel Hoca Efendiden tefsir, Hadis,Fıkıh derslerine devam ettim.  Bu  derslerle beraber  zamanın mutasavvıf gönül ehli zatlarla sohbet derleri devam etti. Büyük  faide gördüğüm,benim ruh terbiyem hususunda  büyük   himmet ve gayretleri olan tasavvuf yolunun halka zincirinin son kamilleri ve fevkalade istifade ettiğim,mülakat ve terbiyeleri bıkmadan, usanmadan, zevk, şevk ve aşk içerisinde  uzun  seneler devam etti. Bu zatlardan tasavvufi usul,erkan ve ayin talimleri gördüm. 
1945 te askerlik görevimi Ankara Etimesgut  2. Zırhlı Tugay  Bando  Bölüğünde çok rahat ve fevkalade huzur içerisinde  yaptım. Bu esnada tedrisat durmadı. Sınıfımın bando  olması  münasebetiyle yetkili  müzisyenlerle  beraber olduk. Bu iki sene zarfında gerek Türk,Musikisinde gerek Tasavvuf  Musikisinde  fevkalade  istifadelerim oldu. Tekke Musikisi  repertuarım 1300  eserin  hemen üstündedir. Bunu bir öğünme yönüyle değil de Cenab-ı Hakk'a tahdisi şükran için ifade ediyorum.  1956 - 57 ders yılında Çorum İmam Hatip Okulunda  Kur'an-ı  Kerim Öğretmeni olarak tayin olundum. Kur'an-ı Kerim'le beraber 1.2.3. sınıfların din  dersleri ve  akaid derslerini  birlikte yürüttüm. Aynı yılın Kasım ayının  sekizinde Yurdanur Hanımefendi ile  evlendim.  Abdülvahhab isminde bir oğlum,Suade-i  Hakime  isminde  bir kızım var. Bunların  ikisi birisinden,ikisi  birisinden dört torunum var.  İmam  Hatip Okulunda pek çok faaliyetlerim oldu. Çorum'da ilk defa Mehter Takımını kurduk. 1959 da öğretmenlik görevimle beraber Bahçelievler  Camii  İmam  Hatipliğine tayin olundum. 1965 te, Bahçelievler  Camisiden Kubbeli Camii İmam Hatipliğine  tayin oldum.  1965  Haziranında İmam  Hatip    Okulundaki görevimden  ayrıldım. 1967 de Çorum  Ulu Camii  Baş İmam Hatipliğine tayin olundum. Fasılasız 30 yıl bu görevim devam etti. 1998 Temmuz ayında yaş  haddinden  emekli oldum. Halen Çorum Belediyesi himayesinde kurduğum Tasavvuf Müziği Topluluğu çalışmalarımız devam etmektedir.  Çeşitli  illerde  ve ilçelerde davet üzerine bu topluluğumuzla konserler verdik. Sıhhatimiz  elverdiğince  Çorum   halkının dini  hizmetlerine yardımcı  olmaya devam ediyorum.  Okuyan, dinleyen kardeşlerimizden dua istiyorum
 http://corumlu2000.dergisi.info  Dergimizde yazıları yayınlanmıştır.

 

 
 
 
 
CANBABA Ahmet 1941-  <Ressam-Şair>
 

SAYFA BAŞINA GİT

1941-Kalecik doğumluyum. 7 yaşında Ankara’ya geldim. İlk orta ve liseden sonra 1960 senesinde yedek subay öğretmen olarak askerliğimi Merzifon’un Bulak köyünde öğretmen olarak yaptım. Sonra teknik eleman olarak Önce Devlet sular idaresi, Antalya Ferrokrom ve Karpit Fabrikası, Ankara da Na-Ce mak sanayi, Özmak, Alaçam müşavirlik, Tüstaş, Tümaş, UBM, ve En son Güriş makine sanayinde Kostürüktör Ressam ve Dizaynır olarak çalıştım.
1983 senesinde emekli oldum. İlk şiire Öğrencilik dönemimde Sanat okulu son sınıfta iken başladım. Sene 1960 ilk şiirim Ajans Türk Antolojisinde ve İsa Kayacan’ın çıkardığı Ece dergisinde yayınlandı. Öğretmenlik devresi şiiri geliştirmem açısında bana çok büyük imkanlar verdi. İlk şiir kitabımı da 1967 senesinde “Sarhoş Dünya” olarak yayınladım.
Emekli olduktan sonra mesleğimle ilgili olarak proje bürosu açtım. Daha sonra Konur Sokakta önce lokanta daha sonra da kitap üzerine iş yeri açarak 1989 'a kadar işletmecilik yaptım. 1989'dan Sonra ailecek İstanbul’a yerleştik. İstanbul’da 1994 senesine kadar kaldık. 1993 senesinde büyük kızım evlenerek Almanya’ya yerleşti. Küçük kızımın da tayini tekrar Ankara’ya çıkınca 1994 senesinde tekrar Ankara’da yaşamımızı sürdürdük.1999 senesinde “Yeşilin Gözyazşları” şiir kitabı, 2003 senesi “Cennette Seninleyim” Hikaye Kitabı, 2005 senesi “Yaratanla Sohbet” şiir kitabımı edebiyat dünyasına kazandırdım. 2003 senesinde öğretmen olan ikici kızımı da evlendirdikten sonra kendimi kültüre adadım. Halen kültürle iç içe emekliliğimin tadını çıkarmaya çalışıyorum.
Internet’te Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih Ve Edebiyat Dergisi yazar ailesindenim..
 


 


 
 
 
 
CANTEKİN Mustafa 1878-1955  <Milletvekili-Doktor>
 

SAYFA BAŞINA GİT

1878 tarihinde Çorum’da doğdu. İlk öğretimini Çorum’da yaptı. 1888 tarihinde Beyrut Askeri Rüştiyesinde ve Şam Askeri Rüştiyesinde okudu. İstanbul Tıbbiyesinde son sınıfta iken siyasetle uğraşıyor denilerek üç yıl hapis cezası verilmiş ve okuldan çıkartılmıştır. Hapis cezasını tamamladıktan sonra,Şam’a sürgün edildi. Şam’da İstanbul Pazarı adında bir tuhafiye dükkanı açtı ve siyasetle uğraşmaya devam etti. 1906 tarihinde Şam’da Mustafa Kemal Atatürk’le tanışan Cantekin,bütün hareketleri ve kalbiyle Atatürk’e bağlanmıştır. Bu tanışma, Atatürk Ansiklopedisinin birinci cildinde tafsilatlı olarak bulunmaktadır. 1920 tarihinde İstanbul’a dönmüş, İngilizler tarafından aranması sebebiyle Anadolu’ya geçmiş, I. Dönem Kozan,II.,III.,IV.,V.,VI., ve VII. Dönem çorum Milletvekilliği yapmıştır. 1929 tarihinde doktorluk imtihanını vererek askeriyede yüzbaşı rütbesiyle yardımcı doktor olmuş ve 21 Ekim 1955 tarihinde Ankara’da vefat etmiştir.
 
 
 
 
 CELEBCİ Hacı <Yazarımız>
 
 

SAYFA BAŞINA GİT

Çorum'un 35 kilometre güneydoğusunda yer alan ve şimdi Çorum merkeze bağlı olan “Ahmetoğlan Köy”nde 23 Mayıs 1951 tarihinde Perşembe günü saat 11.00 sularında gözlerimi dünyaya açmışım. 
Şanslılığım şu ki;köyümüze ilkokul 1939 yılında açılmış. İlk zamanlar üç yıllık bir öğretim-eğitim uygulanmış,daha sonraları beş yıllık uygulamaya geçilmiş. 1958 yılı ilkokula giriş,1963 yılı da ilkokulu bitiriş yılımdır. İlkokulda enikonu çalışkan bir öğrenciydim. Ailemdeki okumaya,eğitime dönük olumlu bakış ve caba beni de okumaya yönlendirdi. Ortaokulu Çorum'da,ilk yılı Atatürk Lisesinde olmak üzere 1965,daha sonra yeni açılan Eti Ortaokulunda tamamladım. Okul Müdürümüz Rahmetli Seydi HANÇER'le Tıkı Necmi ile Takoz Zehra ile,yine Rahmetli Ferit KÜRKÇÜ ile Fehmi HANGÜN'le müzikçi
Hasan SAĞLAM'la ilgili çok renkli anılarımız var belleklerde kalan. Çorum İlköğretmen Okulunda 1968-1969 öğretim yılında bizim devre ile başladı eğitim, öğretime. Müdürümüz Rahmetli Tayyar KERMAN dı. 
1970-1971 öğrenim yılında Haziran dönemi mezun oldum. Ver elini Konya Kayadibi köyü. Orada üç yıl su gibi aktı geçti. Peşinden Çorum İskilip Çavuşoğlu köyü. 1975'li yıllar. Köyde katır,at sırtında incecik patikaların her kıvrımını,her mavi taşın yerini iyice denilen bölgede İğdeli-Dereköy köylerinde de çalıştım. Mesleğimin yirmi ikinci yılına değin. Bir kez olsun Milli Eğitim Müdürlüğüne   gelip  de tavassut  yollu özel bir istekte bulunmadım. Çorum merkez Hürriyet İlkokulundan 1996 Ekim ayında emekliliği istedim. Öğretmenliğime ara vermedim. Hep öğretmen kalmaya, öyle davranmaya özen gösterdim. 
Özel bir inşaat işinin yanı sıra;Dost Haber,Çorum Gündem,Merhaba gazetelerinde köşe yazısı yazmaya çalıştım. Çorumlu 2000 Dergisi de benim evim. 
Çorumlu 2000'nin tüm okurlarına sağlıklı gelecekler diliyorum. Bu dergi yaşatılabilsin istiyorum.
Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergimizde http://corumlu2000aylik.dergisi.info çalışmaları yayınlanmıştır.

 

 

 CELEP Kadir <Belediye Başkanı>
 
 

SAYFA BAŞINA GİT

Baha Çorbacıoğlu’nur Mebusluğa namzetliğini koyması ve kazanamayıp geri dönmesi dolayısı ile iki ay Belediye Reisi sıfatı ile kalmıştı. Piri Baba mezarlığına çamların dikilmesine ve Ulu mezarın kuzey taraf kargir duvarlarının yapılmasında gayret göstermiştir.
 

 

 

 
CERİTOĞLU Mustafa Nurettin 1920-1986 <Tüccar- Sambun Belediye Başkanı-Milletvekili>
 
 

SAYFA BAŞINA GİT

            Çorum 1920, Ali – Hatice – Lise – Fransızca – Ticaret – Tüccar, Fabrikatör, Samsun Belediye Başkanı, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı – I. (XII) Dönem Samsun Milletvekili – Evli, 4 Çocuk. Ölüm Tarihi: 29.09.1986
 
 

 

 
 
 CEYHUNİ Ömer 1835-1910 <Aşık>
 
 

SAYFA BAŞINA GİT

            Zilede doğdu.  Asıl adı Ömer’dir. Tokat’ta Aşık Nuri’ye çırak oldu. Bu mahlası ona Aşık Nuri verdi. Anadolu’nun pek çok yöresine dolaştı. 1870 yılında Çorum’a geldi. Merye adında bir hanımla evlenrek Çorum’a yerleşti.
            Yaşlanınca kalp yetmezliğinden Alaca İsahacı köyünde rahatsızlandı. Köylüler aşığı köye götürdüler. Birkaç saat sonra vefat etti.
            Şiirleri onu sevenlerin defterlerinde yazılıdır. Deyim ve sözlerinden iyi bir öğrenim gördüğü anlaşılmaktadır. 14. yy. Günümüze Çorumlu Şairler Antolojisinde on beş şiiri yayınlandı.
 
 
 
 
 
 
  CIRIL Suhubi Ulvi 1958-2013 <Yazarımız>
 
 

SAYFA BAŞINA GİT

16-Ekim-1958 Çorum doğumluyum. Çorum'un Destanoğulları ailesine mensubum. Evliyim iki çocuk babasıyım. Merkez Zafer İlkokulu, Eti Ortaokulu ve Endüstri Meslek Lisesi'ni bitirdikten sonra 1978 yılında kazandığım Ankara Teknik Öğretmen okuluna ön kayıt yaptırmama rağmen o yılların anarşik ortamı ve ailemin ekonomik durumunun yeterli olmaması nedeniyle kazandığım yüksek okula gidemedim. Yüksek okulu okuma arzuma 1998'de yeniden kazandığım ÖSS imtihanı ile kavuştum. Yüksek puan almama rağmen çalıştığım için ve ayrıca sevdiğim bir bölüm olan Açık Öğretim Fakültesi Halkla İlişkiler  bölümünü seçtim ve 2000 yılında mezun oldum.  
Bu yüzden huzurluyum.
Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergimizde http://corumlu2000aylik.dergisi.info ile Sarı Çiğdem Şiir Defteri'nde çalışmaları yayınlanmıştır.

16 EKİM 1958 - 11 KASIM 2013 Vefat Etti

 
 

 

 

 CİMDİRİCİ Dede :
 
 

SAYFA BAŞINA GİT

Gubbeli mahallesinde Ak Mehmedoğlu’nun evinde bulunan süslü soku taşı adı verilen bulgur dibeğinin altında yatmaktadır. Yürüyemiyen çocuklar götürülerek taş dibeğin suyuyla gusül aldırıldıklarında yürüdükleri denenmiştir
 
 
 
 
 
CİNBEK Ahmet 1921-1992  <Milletvekili>
 
 

SAYFA BAŞINA GİT

1921 tarihinde Çorum’da doğdu. 40 yıl Çorum’da politika ile uğraşmıştır. 1977 seçimlerinde 5. Dönem Çorum Milletvekili seçildi. 12 Eylül 1980 tarihinde vekilliği sona erdi. 19 Kasım 1992 tarihinde vefat etti.
 
 
 
 
 
 
COŞKUN Gürkan Komet’e bakınız
 
 

SAYFA BAŞINA GİT

 

 

  CÜCENOĞLU Tuncay <Oyun Yazarı-Yazarımız>
 
 

SAYFA BAŞINA GİT

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih- Coğrafya Fakültesi mezunu. Türkiye Yazarlar Sendikası ve Uluslararası P.E.N. Türkiye Merkezi üyesi. MSM Özel Konservatuarı “Dramatik Oyun Yazarlığı” öğretmeni. “Papirüs Yayınevi” Tiyatro Bölümü Yönetmeni.
Oyunları: KÖRDÖVÜŞÜ, ÖĞRETMEN, KADINCIKLAR, ÇIKMAZ SOKAK, DOSYA, BİGA-1920, KUMARBAZLAR, HELİKOPTER, YILDIRIM KEMAL, MATRUŞKA, ZİYARETÇİ, ŞAPKA, BOYACI, NEYZEN, KIZILIRMAK, ÇIĞ, TİYATROCULAR, SABAHATTİN ALİ, YEŞİL GECE, AH BİR YOKSUL OLSAM, CHE GUEVARA.
Yazar Olarak Ödülleri : Tobav(2),Türk Kadınlar Birliği (l),Ankara Sanat Kurumu (2), Abdi Ipekçi (l), İsmet Küntay (l) , Avni Dilligil (2) , Uluslararası Tiyatro Enstitüsü (l) , Kasaid (l) , Lions (2), Kültür Bakanlığı (l) olmak üzere Türkiye'den 14, ayrıca Yugoslavya (l) ve Hollanda (l) olmak üzere toplam l6 ödül kazandı.
Oyunlarının Çevirilerinin Yapıldığı Diller: Cücenoğlu'nun oyunları Rusça, İngilizce, Almanca, Fransızca, Bulgarca, Yunanca, Makedonca, İsveççe, Gürcüce,Urduca, Japonca, Romence, Azerice, Tatarca, Lehçe, Çuvaşça, Sırpça, İspanyolca, Arapça, Farsça vb. olmak üzere bir çok yabancı dile çevrildi/çevriliyor.
Başta ÇIĞ, MATRUŞKA, BOYACI, KADINCIKLAR, KIZILIRMAK, ÇIKMAZ SOKAK, DOSYA, HELİKOPTER, ŞAPKA, ZİYARETÇİ olmak üzere oyunları; otuzu aşkın ülkede sahneleniyor. 18 Temmuz 2019  Vefat etti  19 Temmuz 2019 Zincirlikuyu Camii’nde tören düzenlendi. Cenaze; Zincirlikuyu Mezarlığı’nda bulunan aile kabristanlığına defnedildi.
Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergimizde http://corumlu2000aylik.dergisi.info çalışmaları yayınlanmıştır.
 

 

SAYFA BAŞINA GİTMEK İÇİN TIKLAYIP

BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA KIYMETİ ARTAR!

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR
 
Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 Mahmut Selim GÜRSEL adına tüm hakları saklıdır. M.S.G. ÇORUM
 Hukuka, Yasalara, Telif  ve Kişilik Haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir.

1