DİKKAT ! BU BİLGİLER TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR.

Aşağıdaki dizinler ile tıklayarak üye olmadan sayfalara girebilir ve inceleyebilirsiniz!

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

 

BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA KIYMETİ ARTAR!

Paşa ÇETEN

01-01- 1946   01-04-2007 Vefat Etti
1.1.1946 tarihinde Çorum Merkez Ahilyas köyünde doğdum.  İlkokulu  Albayrak  İlkokulunda bitirdim.  Orta okulu 1.sınıftan terk etmemin sebebi rahatsızlığımdan  dolayıdır. Köyümdeki arazimde çiftçilikle  uğraştım. 1966 tarihinde askerlik görevine gittim  terhis  olduktan sonra, 1.5.1969 Çorum 1. Noterliliğinde çalışmaya başladım. 1982 tarihinde noterlikteki  vazifemden  ayrıldım.  Bir ara serbest meslekle uğraştım.  1.7.1991 tarihinde  emekli olduktan sonra  Mersin Silifke'ye yerleştim. Evli ve 2 çocuk babasıyım. Halen Silifke'de seracılıkla uğraşıyorum. 
İlkokul  sıralarında  herhangi bir meslekte hayalim olmamıştır.  Yukarıda belirttiğim gibi memurluk,çiftçilikle uğraştım.  Çiftçilikle  size iki kısa anımı anlatmak istiyorum. 
Birincisi: Çankırı-Çorum Kırsal Kalkınma bünyesinde deneme ekim yapmak  için o günlerde yer aranıyordu. O günkü çalışkan idarecisi Bekir Genç bizim oralarda yer aramış bulamamıştı. İsteği 1 dönüm nadasa bırakılmış  hazır tarla idi. Burada deneme  üretimi  yapılacaktı.  Bekir Beye bir dönüm yer yerine  3 dönüm  yer tahsis ettim. Onlarda gerekli işlemleri yaptılar,ektiler,gübreledilerse de ne hikmetse ekilen  tosun buğdayı  Çorum arazisine uyum sağlayamadı. İkinci anım ise:Silifke'de aldığım araziyi sulamak için sondaj kuyusu yaptırmak gereğini duydum. Bir sondajcı ile anlaştık. Tarlam da su  umulduğundan  yakın bir seviyede çıkınca, sondajcı ustası ile yaptığımız anlaşma gereği yapılan işin çok  altında bir ücret vermem gerekiyordu. Adamcağız  sözünde  durmak  için fazla ücret talebinde bulunmadı.  Fakat  bu  durumda yaptığı masraf ve getirdiği işçilerin masrafını bildiğim için sondajcıyı  zarar uğratmak  istemedim ve sözleşmemizdeki ücretin iki katı ücretini ödedim bu davranışım hem ustayı sevindirdi,hem de şu anda kullandığım  suya kavuşmuş oldum. Böylece sondajcı ile sıkı bir dostluk kurmuş oldum. Halen Silifke' de bu dostluğumuz devam etmektedir. 
Bir işe başlarken önce Allah C.C. tam bir teslimiyet ile güvenip,seçtiği işe başlamasını sizlere öneririm. Sonra kul hakkı  (insan hakkı) na  riayet edilmesi. İnsan oğlu  hangi mesleği kendisine seçerse seçsin,fen ilimleri ile müspet ilimlerin gerektirdiklerini bir arada  yürütmesi gerektiğini bilsin ve unutmasın bunlardan birisini terk ederse idealindeki mesleği ileri ye götürmesi imkansızlaşması ile karşılaşabilir.Bir misal vermem gerekirse: "İhtiyar olanla,gençler arasında farklılık "  gibi  ortaya  çıkar.  Yer yüzünde yaşayan  insanlar arasında doğru,iyi,güzel huy ister gavurdan gelsin,ister Müslüman'dan gelsin ,insan doğrunun yanında tavır almalıdır. İşte bu duygu adaletin kendisidir. Eğer doğruyu ihlâl ederse, o zaman adaletten  kan damlar. 
Şiir yazmaya  beni  kötü  şiir teşvik etti. İlk şiiri  bize komşu vilayet olan Kastamonu Tosya  ilçesinde  Şair,Eczacı Mehmet Karadaş yönetiminde çıkan "Üçüncü Yeni" ismi ile o tarihte yayın yapan dergide yayımlandı. 
Ben  şiirlerimi ödül alsın diyerek yazmıyorum. Ödül verenleri de kınıyorum. Şiirin ödülü:ruh ve  vicdana  yaptığı eylemdir.  Tıpkı "göğe açılan pencere" gibi. Toplumun  önünde "ışık,geleceğine güven" eylemlerini  toplumun  sofrasına  bir nimet gibi koyan güzelliklerin aynasıdır.
Yer yüzünde  her insanın bir ideali vardır. Ferdin, ailenin,toplumun, devletin de idealleri vardır. Bütün devletler bu idealler  üzerine  kurulurlar. Temeli de  adalettir. Benim idealim ise;bu gerçekleri inanarak şiir diliyle dünya insanlığına sunmak ve onların  ruhları  ile beyinlerine adaleti, özgürlüğü,sevgiyi  ve barış  duygularıyla  perçinlemektir. Nasıl ki ; her yağmur damlası kendini denizde bulursa şiir okuyan insanlar da kendisini şiirin içinde görmelidir. 
1991 tarihinde " Bu Bahar Nerede Bırakır Beni"  isimli bir şiir  kitabım yayımlandı. İleride bir şiir  kitabı yayımlamayı düşünüyorum.Edebiyat alanında sadece şiir dalında çalışmalarım var.   Üçüncü  Yeni, Çağrı, Duruşma, Güneysu, Kırağı, Nisan  Yağmurları, Yeni Düşünce, Bayrak, Sızıntı,Hüner ve Çorumlu 2000 dergilerinde şiirlerim yayımlandı. 
Ayrıca  Silifke  EF.,Silifke Göksu,Marmara EF. Radyolarında canlı  yayınlarda kendi şiirlerimi okudum.Türkiye'de " Sanat ve Edebiyat Dergileri" her yerde  çıkmaktadır. Hele İstanbul'da çıkan sanat ve edebiyat  dergileri ve o dergileri yönetenler kendilerini  kaf  dağının doruğunda gözleri kör bulutlar gibi yalınızca kendi çevresini tanıyor ve kolluyorlar.  Taşradaki ; şair  ve yazarlara hiçbir şans vermiyorlar.  Bu  şiir  adına ihanetin  ta kendisidir. 
Ben İstanbul'da çıkan  sanat  ve edebiyat dergilerinde şiir görmedim. Görseydim onlara da şiir gönderirdim.  Gönderdiğim  olduysa da  şiiri bilmedikleri için yayımlamadılar
Paşa Çeten 1 Nisan 2007 akşamı geçirdiği bir kalp krizi neticesi vefat etmiş,öğlen namazı Ulu cami'de kılınan cenaze namazından sonra Çorum Ulu Mezar'a defnedilmiştir. Allah Rahmet eylesin. Yayınevimizin basılmış ve sanal yayınlanmış dergilerinde yazıları bulunmaktadır.

BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA KIYMETİ ARTAR!

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR
 
Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 Mahmut Selim GÜRSEL adına tüm hakları saklıdır. M.S.G. ÇORUM
 Hukuka, Yasalara, Telif  ve Kişilik Haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir.