DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

 

 

İÇİNDEKİLER
Mahmut Selim GÜRSEL TAKDİM
Mahmut Selim GÜRSEL
 

KARGI İLÇESİ

 
Çalışma TELİF ESERİDİR izin almadan kullanmayınız!
Hazırlayan Mahmut Selim GÜRSEL
corumlu2000@gmail.com
Sitemiz ve yazarlarımız;hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir.

 01

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

KİTAP ismi  Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

TAKDİM           

Bir kitabın doğması, o kitabı yazmaya kalkan kişinin amacına ve bilgi birikimine göre değerlendirilmesi uygun olarak görülmelidir.

            Elinizde bulunan bu çalışmanın sizlere ulaşması için günlerini veren bu çabası için şükranlarımı sunarken, bu çalışmada da benim ufacık bir katkımın da bulunması beni bahtiyar etmiştir.

            Bu çalışma ile sizlerde bazı bilgileri edinmiş ve faydalanmış olarak uzun yılların birikimlerinden aydınlanacağınızı göreceksiniz.

            Bilgi; yazılmadıkça kaybolmaya açık birikimlerdir. Her insan bir kitaptır; onu okumamız gereklidir.

            Tanımadığımız ve anlamadığımız kişiler hakkında nasıl kararlar veremezsek; bir çalışmayı da incelemeden, okumadan karar veremeyiz. 

Mahmut Selim GÜRSEL  

BU ÇALIŞMA TELİF ESERİDİR İZİN ALMADAN KULLANMAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 02

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

Mahmut Selim GÜRSEL
GÜRSEL YAYINEVİ ve ÇORUMLU DERGİSİ SAHİBİ
 
1947 tarihinde babamın subay olarak bulunduğu Erzurum'da bir at arabasında doğum evine giderken doğmuşum. Babam  Eminsu Ali Rıza Gürsel, annem ise Fahriye hanımefendi idi. 
İlkokula İskenderun'da başladım. Ankara' da bitirdim. Ankara Yenimahalle Orta okulunun birinci  sömestrsinde  babamın  emekli olmasından dolayı 1960 yılında Çorum'a gelince Atatürk Ortaokuluna devam ettim. Babamın "oku da oğlum ceketimi satar seni  okuturum" diyerek bana yaptığı nasihatleri ters tepki  yaptı. İlkokul sıralarında okuyarak pilot olmanın düşlerini kurardım. Bu hayalim gerçekleşmedi. Babamın baskısı karşısında babama okumuyorum diyerek okulu birinci sınıfta bıraktım. Marangoz çırağı olarak Azmi Başar ustanın yanına girdim.  Askere gidene kadar ustanın yanında çalıştım. 1967 tarihin de askerlik dönüşü, 28 Mart 1969 Ankara  Emniyet   Müdürlüğüne teknisyen  olarak göreve  başladım.  Ortaokulu dışarıdan 2 yılda bitirdim 09 Ekim 1972  tarihinde polis memuru olarak Ankara'da altıncı şube ve kara kollarda çalıştım. 16 Eylül  1973  tarihinde  Selma (Kurşuncu) Hanımefendi ile evlendim.  10 Temmuz 1978 yılında ayında naklen Çorum İl Halk Kütüphanesine Memur olarak geçtim.  Dışarıdan  Çorum Ticaret Lisesini iki yılda bitirdim. Kendi kendime Osmanlıcayı öğrenmeye uğraştım, Hat sanatı ile biraz ilgilendim 150 ye yakın Ser levham var, Çorum Güzel Sanatlar Galerisinde  ve Kütüphane salonlarında bu levhaları sergiledim.  03 Ağustos 1988 tarihinde İl Halk Kütüphanesi Müdür yardımcılığına atandım. 
            1990  tarihinde ilk kitabım olan Dewey Onlu Tasnif isimli kütüphanelerdeki kitapların tasnifi yapılan kitabı 10 yıllık bir araştırma ve çalışma iye "Alfabetik Onlu Tasnif Fihristi (Dewey)" kitap haline getirip Kültür Bakanlığına sundum.   Kitabımdan Türkiye'deki bütün kütüphanelere dağıtılmak  üzere 1000 adet satın aldılar.
Marangozluk,oymacılık, polis memurluğu,memurluk  ve  idarecilik yaptım. Her çalıştığım meslekte çeşitli önemli olaylar oldu ise de son çalıştığım kurumda  bence en önemli bir hatıramı anlatmak istiyorum: Kütüphanedeki çalışmalarım  ve " El  Yazması Kitapların Çorum'da kalması için verdiğim  çabalar neticesinde  Bitlis Tatvan’a tayin edilme olayım beni çok yıktı. Fakat bu  üzüntümün  boş olduğunu  zamanla  gördüm. Rabb’imin  izni  ile Hacca gitmek nasip oldu, iki kitap daha yayımladım ve elinizde bulunan bu derginin çıkmasına vesile oldum. Mesleklerin  insanlara sağladığı maddi avantaj olarak,evinizi geçindirecek, namerde muhtaç  etmeyecek  avantajından  başka,manevi olarak;sizin yaptığınız işlerle ilgili karşılaştığınız problemleri değerlendirirseniz avantajların neler olabileceğini hayat okulundan  öğrenmiş  oldum.
1993 yılında Türkiye'deki bütün kütüphanelerde bulunan " El Yazması " kitapların Ankara Milli Kütüphanesine toplanma kararı veren Kültür Bakanlığına karşı Çorumlu hemşerilerimi haber dar ettim, mahalli radyodan ve gazeteler ile parti il Başkanlarını ile Millet Vekilimiz Adnan Türkoğlu ve Belediye Başkanımız rahmetli Turan Kılıççıolu'nun destekleri ve diğer kuruluşların da katkısı ile "El Yazma kitapları" Çorum'da kaldı. Açık öğretim için üniversite sınavlarına girip kazandım. İkinci sınıfta iken Çorum'a tam teşekküllü bilgisayar ortamında bir kütüphane kazandırmaktır. Yazma kitapların korunması ve Çorum'da kalması için yaptığım girişimim yüzünden 25 Nisan 1994 tarihinde Tatvan Bitlis'e Müdür olarak tayinim çıktı, tayin edildiğim yere gitmeyerek emekliliğimi istedim.
1994 Tarihinde nasip oldu eşimle birlikte Hacı olduk.
27 Mayıs 1998 tarihinde Çorum'da ilk Kültür Bakanlığından tescilli "Gürsel Yayınevi" tarafımdan açıldı.
Yazı yazmaya beni  kimse  teşvik  etmedi   Kütüphane için hazırladığım  kitap beni  yazmaya teşvik etti. Yazılarım mahalli basında yayımlandı. Yazılarımdan dolayı bir ödül almadım; fakat kitapları ve bu dergi benim için en büyük ödüldür. 
Yayımlanmış çalışmalarım : 
" Alfabetik Onlu Tasnif Fihristi (Dewey) Haziran 1991 ", 
"Çorum 97 1997"
"Çorum'da Yatan Meşhur Yatırlar Haziran 1997- 2. basım 1998",
" Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih Ve Edebiyat Dergisi Temmuz 1998,
" Sarı Çiğdem Şiir Defteri  Mart 2002" ,  
“Çorum 2002” adlı basılmış çalışmalarım bulunmaktadır. 
"Menakıb-ı Koyun Baba 2004"
"Çorum Yemekleri 2004 Eşimin Çalışması"
"Hacım Ağustos 2007"
"Çorumlular ve Çorum'a Hizmet Edenler Temmuz 2008"
 
Bakanlığa sunulmuş;"Alfabetik Türk ve Yabancı Yazarlar Fihristi" ve "Ne Nerede Başlıklı Arama Fihristi" basım için  hazır  beklemektedir.  Yazılarım  daha çok araştırma dalı ile makale türüdür. Tiyatro çalışmalarım,şiir ve  hikaye denemelerim bulunmaktadır.   Şu anda dergimde yazılarım çıkıyor. Benim okuyucularıma  diyeceklerim  şudur ki. Doğru bildiğiniz konuları savunun. Bu  savunmanız  size belki tepkiler getirecektir. Bu  tepkileri inceleyerek doğru olup olmadığını araştırın. 
 Saygılarımla. 
  
BU ÇALIŞMA TELİF ESERİDİR İZİN ALMADAN KULLANMAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 03

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız
MECİTÖZÜ 
 
İLÇESİ HAKKINDA KISA BİLGİLER
 
1868 tarihinde ilçe olmuştur. Çorum iline 36 kilometre uzaklıkta olup Çorum-Amasya arasında bulunmaktadır. Yüz ölçümü 942 kilometre karedir. Deniz seviyesinden 680 metre yüksek bulunmaktadır.
Nüfus yoğunluğu yüzde 37 olup, 31.997 nüfusa sahiptir. Bu nüfusun 6.282 ilçe merkezinde, 25.715’i Mecitözü ilçesine bağlı yerleşim alanlarında yaşamaktadır. Mecitözü ilçesi’ne bağlı yerleşim alanları ileri sayfalarda gösterilmiştir. Mecitözü Merkez ilçede  8 mahalle bulun maktadır.
Mecitözü İlçesinin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayan maktadır.
Mecitözü Çayı;Kırklar dağından doğarak Mecitözü ilçesi yakınından geçerek 
Amasya topraklarına girerek Çorum Çat suyu ile birleşir. Çekerek ırmağı; Ortaköy ilçe topraklarının az bir kısmından geçer ve Amasya ili topraklarına girer. Sulama amaçlı Gökkaya göleti ile yapılmakta olan Hüyük göletleri vardır.
 
KISA TARİHÇESİ
Merkezi Avkat köyü civarında iki tepenin düzce olan sırtların da kurulu bulunan Mecitözü ilçesi bulunur.Avkat’lı oğlu Hacı Ali ağaya nisbeten Hacıköy denilmekte meşhur olmuştur . Gümüş Hacıköyden ayrı tanınması için Avkat Hacıköy denilmektedir. Mecidözü, Taunözü ve Varay adlı üç kazadan oluşur.
 
MECİTÖZÜ BELEDİYESİ
1892 tarihinde kuru 1941 tarihinde TEK elektrik  enerji hattına bağlanmıştır. l940 tarihinde ilçe imar planı hazırlanmış,1968 tarihinde plan yeniden düzenlenmiştir.
 
CAMİLER
CAMİİ KEBİR
1967 ve 1973 Çorum İl Yıllığında bulunana bilgiler; Mecitözü ilçesinin merkezinde bulunmaktadır.Tarihi eski olmakla beraber,sonradan yıkılarak yerine yeniden şimdiki camii halkın ve devletin yardımıyla yaptırılmıştır.
DOĞU CAMİİ
1967 ve 1973 Çorum il Yıllığında bulunana bilgiler; Mecitözü İlçe merkezinde bulunmaktadır.
MESCİ CAMİİ
1967 ve 1973 Çorum il Yıllığında bulunana bilgiler; Mecitözü İlçe merkezinde bulunmaktadır.
SARIDEDE CAMİİ:
Çorum il Yıllığında bulunana bilgiler; Mecitözü İlçe merkezinde bulunmaktadır.
 
MECİTÖZÜ İLÇE HALK KÜTÜPHANESİ
1962 tarihinde Genel Kütüphane yaptırma derneği  kurularak 1965 tarihinde Özel İdareden arsa teminiyle  Amasya Caddesi no:38 numarada bina yapımına  girişildi. Milli  Eğitim Bakanlığından alınan ödenekle bina bitirildi. Bina bodrum katıyla  3 kattır. 1967 tarihinde kütüphane  hizmete  açılmış olup halen aynı  binada hizmet vermektedir. Kütüphane 700 m2 lik kullanım  alanına  sahiptir. 2  okuma solonu bulunmakta-dır. Çocuk Bölümü,yetişkinler bölümü ve İare (ödünç) servisi ile hizmet vermektedir.
2002 tarihli istatistiklere göre ;13.820  kitap kayıtlı  bulunmaktadır. Kütüphane  Kültür  Bakanlığı Kütüphaneler  Genel Müdürlüğü Çorum İl Halk Kütüphanesi  Müdürlüğüne  bağlı  Müdürlük  olarak  çalışmaktadır.
 
 
KAPLICA
Beke Hamamı (Kaplıcası)
Mecitözü Figanı köyü yakınlarındadır. Figani Kaplıcası diye de bilinmektedir. İlçenin doğusunda 16 kilometre uzaklıkta Amasya yolu üzerinde bulunmaktadır.Çevresinde piknik yapma imkanı mevcut olan hamamın suyu insan vücudu sıcaklığında ve oldukça bol olup,erkek ve kadın kısımları mevcuttur.
 
Elvan Çelebi Hamamı:
Köyde bulunan hamam XIV’ci asır ortalarında yapıldığı bilinmektedir.Yakın tarihe kadar kullanılmaktaydı.
 
FESTİVAL
Mecitözü Ayçiçeği Festivali:
İlk kez 1989 tarihinde yapılmıştır. Tarımsal amaçla üretilen ürünlerin pazarlanması,spor ve eğlence ağırlıklı bir festivaldir. Festival 2 gün sürmektedir.
 
MAĞARALAR
Şıhlar Mahallesi:
İlçenin Şıhlar Mahallesinde yapma bir mağara bulunmaktadır.
Çal Mağarası:
İlçe’nin 2 kilometre kuzeyindeki yamaçta bulunan tabii mağara.
Kösa Eyyüp Mağarası
Köse Eyüp Köyünde bulunan yapma mağara.
Çağna Mağarası:
25 kilometre uzaklıkta, Çağna köyünde enteresan bir mağaradır.
Kuyulu Köy Mağarası :
İlçeye25 kilometre uzaklıkta yapma mağara.
Çay Köy Mağarası:
İlçeye 20 kilometre uzaklıkta yapma mağaradır.
İbek Köyü Mağarası:
 2 km. uzaklıkta yapma bir mağaradır
Örencik Mağarası:
Yapma bir mağaradır.
 
YATIRLAR:
Abdurrahman Dede:
Küse Eyüp köyünde yatmaktadır.
Ağca Dede:
Mecitözü Beke köyünde yatmaktadır.
Arap Dede:
Mecitözü Kozören köyünde yatmaktadır.
Arap Dede:
Mecitözü Merkez İlçede yatmaktadır.
Armut Dede:
Merkez ilçede yatmaktadır
Aziz Dede:
Mecitözü Kozören köyünde yatmaktadır.
Balum Sultan:
Mecitözü Kargı köyünde yatmaktadır.
Bayram Dede:
Mecitözü Kozören köyünde yatmaktadır.
Çağna Dede:
Mecitözü Elma Pınarı köyünde yatmaktadır.
Elvan Çelibi:
Türk tasavvuf edebiyatının ilk ünlü kişilerindendir.Aşık Paşa’nın oğludur.1239 tarihinde Selçuklu yönetimine karşı ayaklanan Türkmenlerin fikri ve manevi önderi Baba İlyas’ın soyundandır. Tasavvuf bilgi ve terbiyesini babasının halifesi Şeyh Fahreddin’den edindi. 1324 tarihinde Çorum’a bağlı elvan Çelebi köyüne gelip yerleşti. Burada bir zaviye kurdu, yaşamını bu köyde tamamladı. l358 tarihinden sonraki yıllarda vefat etti. Tanınmış bir sofi olan
Elvan Çelebi
Elvan Çelebi,aynı zamanda bir şairdir.Şiirleri şiir mecmualarda dağınık haldedir. En önemli yapıtı 1358’de bitirdiği yer yer terci-i bend, kaside,gazal türünde parçalarda serpiştirilmiş,2081 beyitten oluşan,Menakib-i kudsiyye fi menakıb-i kutsiyye. Bu Anadolu’da yazılan ilk menakıb namedir. XIV. yy.  Türkçe’sinin özelliklerini yansıtır. Eserde,büyük dedesi Baba İlyas, dedesi Muhlis Paşa Aşık Paşa,Baba İlyas’ın Şeyhi Dede Gargın’ı menkıbeleri işlenmiştir.Ayrıca,Babailer ayaklanmasının nedenlerini ve oluşumunu anlatır .XII-XIV’üncü yüzyıl Anadolu Türk Tarihi için önemli bir kaynaktır. Abdullah ERCAN’ın hazırladığı Çorumlu Şairler antolojisinde,Menakıb-ül-Kudsiyye’den bölümler yayınlandı.
Erenler Dede:
Mecitözü Kargı köyünde yatmaktadır.
Ersun Dede:
Kozören köyünde yatmaktadır.
Fedai Dede:
Mecitözü  Hisarkavak köyünde yatmakta.
Fedai Baba:
Köse Eyüp Köyünde yatmaktadır.
Hasan Bahri Dede:
Mecitözü Merkez İlçe’de yatmaktadır.
Hasan Dede:
Mecitözü Köse Eyüp köyünde yatmaktadır.
Havus Dede:
Mecitözü Kozören köyünde yatmaktadır.
Kayak Dede:
Mecitözü Kozören köyünde yatmaktadır.
Keslkbas lsırığı Dede:
Beyözü köyünde yatmaktadır.
Sarı Dede:
Mecitözü Merkez İlçede yatmaktadır.
Sarılık Dede:
Kışlacık köyünde yatmaktadır.
Sütçü Dede:
Mecitözü Kozörerı köyünde yatmaktadır.
Sıhsıplı Dede:
Mecitözü Fakahmet köyünde yatmaktadır.
Şeyhler Dede:
Mecitözü Merkez ilçede yatmaktadır.
Topçam Dede:
Dağsaray köyünde yatmakladır
Ulufe Dede:
Mecitözü Kayı köyünde yaanaktadır.
Zennun (Mısıri) Dede:
Mecitözü Söğütyolu köyünde yatmaktadır
 
Belediye Başkanı Veli AYLAR (364) 461 21 38
Bahçelievler Ünsal ÇAĞLAR  
Camikebir Yusuf DOĞAN  
Doğu Bülent İLHAN  
Hıdırlık Ahmet SÖZAL  
Mescit Mazlum Hikmet YÜKSEL  
Sarıdede Kazım METİN  
Şeyhler Salim ÇADIR  
Tutluk Can AKBAŞ  

 

 

MECİTÖZÜ      
AKPINAR Şemsettin PEKTAŞ  
ALANCIK Timuçin ÇİDEM  
ALÖREN Mustafa KAYA  
AŞAĞI KÖRÜCEK Nihat DÖNMEZ  
BAYINDIR Refik TURAN  
BEKİŞLER Mehmet AKTAN  
BEYÖZÜ Seyfullah ATAR  
BOĞAZKAYA Doğan ERYENİLMEZ  
BOYACI Ali Ekber DOĞAN  
BÜKSE Hacı ÖZSOY  
ÇAYKÖY Adem YILDIZ  
ÇİTLİ Yalçın SARIKAYA  
DAĞSARAY Hüseyin DOKUYAN  
DEVLETOĞLANI Muhammed AYAR  
DOĞLA Hasan KİRİK  
ELMAPINAR Rıfat KILIÇARSLAN  
ELVANÇELEBİ Murat ALAGÖZ  
EMİRBAĞI Hasan KAYA  
FAKIAHMET Mehmet CANBOLAT  
FINDIKLI Emrullah CEYHAN  
FİGANİ Nadir ÖZYÜREK  
GEYKOCA Muharrem ARGÜN  
GÖKÇEBEL Yaşar ÇETİN  
GÜNGÖRMEZ Zeki DİNÇ  
HİSARKAVAK Satılmış ERDOĞAN  
IŞIKLI Adil KILIÇ  
İBEK Mustafa CEYLAN  
KALECİK Halil PİROĞLU  
KARACAÖREN Demir ÖZDEMİR  
KARACUMA Levent ÖZDEMİR  
KARGI Özden ŞAHİN  
KAYI Abdulmuttalip BAY  
KIŞLACIK Halil TUNA  
KONAÇ Haydar ERÇELİK  
KOYUNAĞILI Satılmış GÜNDOĞAR  
KOZÖREN Hüseyin ÖZERDEM  
KÖPRÜBAŞI Halil YURTTAŞ  
KÖRÜCEK İlhan TOPCU  
KÖSEEYÜP Hüseyin ERDEM  
KUYUCAK Yusuf KOCA  
PINARBAŞI Recep KARTAL  
SARIHASAN Aydın KORKMAZ  
SIRÇALI Fatih ERĞAN  
SORKOĞLANI Selahattin ATAK  
SÖĞÜTÖNÜ Ekrem YILMAZER  
SÖĞÜTYOLU Ali YILMAZ  
SÜLÜKLÜ Mustafa YILMAZ  
TANRIVERMİŞ Hüseyin KÜTÜK  
TERKEN İrfan DURMUŞ  
TOTALİ Mehmet ERDEMİR  
VAKIFLAR Burhan İLHAN  
YEDİGÖZ Maksut ÇOBAN  
YEŞİLOVA Erorhan MISIRLI  
       

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA KIYMETİ ARTAR!

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR
 
Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 Mahmut Selim GÜRSEL adına tüm hakları saklıdır. M.S.G. ÇORUM
 Hukuka, Yasalara, Telif  ve Kişilik Haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir.