DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

 

 

İÇİNDEKİLER
Mahmut Selim GÜRSEL TAKDİM
Mahmut Selim GÜRSEL
 

KARGI İLÇESİ

 
Çalışma TELİF ESERİDİR izin almadan kullanmayınız!
Hazırlayan Mahmut Selim GÜRSEL
corumlu2000@gmail.com
Sitemiz ve yazarlarımız;hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir.

 01

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

KİTAP ismi  Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

TAKDİM           

Bir kitabın doğması, o kitabı yazmaya kalkan kişinin amacına ve bilgi birikimine göre değerlendirilmesi uygun olarak görülmelidir.

            Elinizde bulunan bu çalışmanın sizlere ulaşması için günlerini veren bu çabası için şükranlarımı sunarken, bu çalışmada da benim ufacık bir katkımın da bulunması beni bahtiyar etmiştir.

            Bu çalışma ile sizlerde bazı bilgileri edinmiş ve faydalanmış olarak uzun yılların birikimlerinden aydınlanacağınızı göreceksiniz.

            Bilgi; yazılmadıkça kaybolmaya açık birikimlerdir. Her insan bir kitaptır; onu okumamız gereklidir.

            Tanımadığımız ve anlamadığımız kişiler hakkında nasıl kararlar veremezsek; bir çalışmayı da incelemeden, okumadan karar veremeyiz. 

Mahmut Selim GÜRSEL  

BU ÇALIŞMA TELİF ESERİDİR İZİN ALMADAN KULLANMAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 02

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

Mahmut Selim GÜRSEL
GÜRSEL YAYINEVİ ve ÇORUMLU DERGİSİ SAHİBİ
 
1947 tarihinde babamın subay olarak bulunduğu Erzurum'da bir at arabasında doğum evine giderken doğmuşum. Babam  Eminsu Ali Rıza Gürsel, annem ise Fahriye hanımefendi idi. 
İlkokula İskenderun'da başladım. Ankara' da bitirdim. Ankara Yenimahalle Orta okulunun birinci  sömestrsinde  babamın  emekli olmasından dolayı 1960 yılında Çorum'a gelince Atatürk Ortaokuluna devam ettim. Babamın "oku da oğlum ceketimi satar seni  okuturum" diyerek bana yaptığı nasihatleri ters tepki  yaptı. İlkokul sıralarında okuyarak pilot olmanın düşlerini kurardım. Bu hayalim gerçekleşmedi. Babamın baskısı karşısında babama okumuyorum diyerek okulu birinci sınıfta bıraktım. Marangoz çırağı olarak Azmi Başar ustanın yanına girdim.  Askere gidene kadar ustanın yanında çalıştım. 1967 tarihin de askerlik dönüşü, 28 Mart 1969 Ankara  Emniyet   Müdürlüğüne teknisyen  olarak göreve  başladım.  Ortaokulu dışarıdan 2 yılda bitirdim 09 Ekim 1972  tarihinde polis memuru olarak Ankara'da altıncı şube ve kara kollarda çalıştım. 16 Eylül  1973  tarihinde  Selma (Kurşuncu) Hanımefendi ile evlendim.  10 Temmuz 1978 yılında ayında naklen Çorum İl Halk Kütüphanesine Memur olarak geçtim.  Dışarıdan  Çorum Ticaret Lisesini iki yılda bitirdim. Kendi kendime Osmanlıcayı öğrenmeye uğraştım, Hat sanatı ile biraz ilgilendim 150 ye yakın Ser levham var, Çorum Güzel Sanatlar Galerisinde  ve Kütüphane salonlarında bu levhaları sergiledim.  03 Ağustos 1988 tarihinde İl Halk Kütüphanesi Müdür yardımcılığına atandım. 
            1990  tarihinde ilk kitabım olan Dewey Onlu Tasnif isimli kütüphanelerdeki kitapların tasnifi yapılan kitabı 10 yıllık bir araştırma ve çalışma iye "Alfabetik Onlu Tasnif Fihristi (Dewey)" kitap haline getirip Kültür Bakanlığına sundum.   Kitabımdan Türkiye'deki bütün kütüphanelere dağıtılmak  üzere 1000 adet satın aldılar.
Marangozluk,oymacılık, polis memurluğu,memurluk  ve  idarecilik yaptım. Her çalıştığım meslekte çeşitli önemli olaylar oldu ise de son çalıştığım kurumda  bence en önemli bir hatıramı anlatmak istiyorum: Kütüphanedeki çalışmalarım  ve " El  Yazması Kitapların Çorum'da kalması için verdiğim  çabalar neticesinde  Bitlis Tatvan’a tayin edilme olayım beni çok yıktı. Fakat bu  üzüntümün  boş olduğunu  zamanla  gördüm. Rabb’imin  izni  ile Hacca gitmek nasip oldu, iki kitap daha yayımladım ve elinizde bulunan bu derginin çıkmasına vesile oldum. Mesleklerin  insanlara sağladığı maddi avantaj olarak,evinizi geçindirecek, namerde muhtaç  etmeyecek  avantajından  başka,manevi olarak;sizin yaptığınız işlerle ilgili karşılaştığınız problemleri değerlendirirseniz avantajların neler olabileceğini hayat okulundan  öğrenmiş  oldum.
1993 yılında Türkiye'deki bütün kütüphanelerde bulunan " El Yazması " kitapların Ankara Milli Kütüphanesine toplanma kararı veren Kültür Bakanlığına karşı Çorumlu hemşerilerimi haber dar ettim, mahalli radyodan ve gazeteler ile parti il Başkanlarını ile Millet Vekilimiz Adnan Türkoğlu ve Belediye Başkanımız rahmetli Turan Kılıççıolu'nun destekleri ve diğer kuruluşların da katkısı ile "El Yazma kitapları" Çorum'da kaldı. Açık öğretim için üniversite sınavlarına girip kazandım. İkinci sınıfta iken Çorum'a tam teşekküllü bilgisayar ortamında bir kütüphane kazandırmaktır. Yazma kitapların korunması ve Çorum'da kalması için yaptığım girişimim yüzünden 25 Nisan 1994 tarihinde Tatvan Bitlis'e Müdür olarak tayinim çıktı, tayin edildiğim yere gitmeyerek emekliliğimi istedim.
1994 Tarihinde nasip oldu eşimle birlikte Hacı olduk.
27 Mayıs 1998 tarihinde Çorum'da ilk Kültür Bakanlığından tescilli "Gürsel Yayınevi" tarafımdan açıldı.
Yazı yazmaya beni  kimse  teşvik  etmedi   Kütüphane için hazırladığım  kitap beni  yazmaya teşvik etti. Yazılarım mahalli basında yayımlandı. Yazılarımdan dolayı bir ödül almadım; fakat kitapları ve bu dergi benim için en büyük ödüldür. 
Yayımlanmış çalışmalarım : 
" Alfabetik Onlu Tasnif Fihristi (Dewey) Haziran 1991 ", 
"Çorum 97 1997"
"Çorum'da Yatan Meşhur Yatırlar Haziran 1997- 2. basım 1998",
" Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih Ve Edebiyat Dergisi Temmuz 1998,
" Sarı Çiğdem Şiir Defteri  Mart 2002" ,  
“Çorum 2002” adlı basılmış çalışmalarım bulunmaktadır. 
"Menakıb-ı Koyun Baba 2004"
"Çorum Yemekleri 2004 Eşimin Çalışması"
"Hacım Ağustos 2007"
"Çorumlular ve Çorum'a Hizmet Edenler Temmuz 2008"
 
Bakanlığa sunulmuş;"Alfabetik Türk ve Yabancı Yazarlar Fihristi" ve "Ne Nerede Başlıklı Arama Fihristi" basım için  hazır  beklemektedir.  Yazılarım  daha çok araştırma dalı ile makale türüdür. Tiyatro çalışmalarım,şiir ve  hikaye denemelerim bulunmaktadır.   Şu anda dergimde yazılarım çıkıyor. Benim okuyucularıma  diyeceklerim  şudur ki. Doğru bildiğiniz konuları savunun. Bu  savunmanız  size belki tepkiler getirecektir. Bu  tepkileri inceleyerek doğru olup olmadığını araştırın. 
 Saygılarımla. 
  
BU ÇALIŞMA TELİF ESERİDİR İZİN ALMADAN KULLANMAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 03

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

KARGI

KARGI İLÇE’Sİ HAKKINDA KISA BİLGİLER:
Kargı 1396 tarihinden bu güne kadar ilçe olduğu bilinmektedir. Çorum İline 105 kilometre uzaklıkta olup Osmancık- Kastamonu arasında bulunmaktadır.
Yüz ölçümü 1.277 kilometre karedir.
Deniz seviyesinden 450 metre yükseklikte bulunmaktadır.
Nüfus yoğunluğu yüz de 23 olup, 26.882 nüfusa sahiptir.Bu nüfusun 5.776’sı ilçe merkezin de 21.106’sı Kargı İlçesine bağlı yerleşim alanlarında yaşamaktadır.
Kargı İlçesine bağlı yerleşim alanları ileri sayfalarda gösterilmiştir. Kargı Merkez İlçede 5 mahalle bulunmaktadır.
Kargı ekonomisi tarım, hayvancılık ve orman ürünlerine dayanmaktadır. 121 kilometre kare sinde hububat,25 kilometre karesinde baklagiller,yem bitkileri
bitkileri ve sanayi bitkileri ve diğer tarım ürünleri yetiştirilir, 13.717 büyükbaş ve 32.850 küçükbaş hayvan beslenilmektedir.Kargı İlçe topraklarının 659 kilometre karesini ormanlar kaplar.
Kargı İlçesinin içerisinden geçen Kızılırmak kenarlarında çeltik üretimi yapılmaktadır.Sulama amaçlı Aksu ve Gökdoğan göleti vardır. Pirinç’i,bamyası ve tulum peyniri meşhurdur.
KISA TARİHÇESİ
Kargı ilçesinin tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmaktadır.İlçenin eski adı Taşlı köydür. Söylentileri göre: Sinan Paşa Çaldıran seferine giderken ordusuyla uğradığı Taşlı köyde halk tarafından Kızılırmak kenarında yapılan kargı silahıyla karşıladılar. Sinan paşa Taşlı köy halkını ellerindeki kargı yüzünden merhaba Kargılılar diye selamladığından ilçenin ismi Kargı olarak kaldığı söylenilmektedir.Sinan Paşa savaş dönüşü İstanbul’a gidince,saray iradesiyle Kargıya bir Müdür ile Tapu Memuru göndertmiştir.Kargı 1936 tarihinde ilçe olmuş ve Kastamonu’ya bağlanmıştır. 1953 tarihinde ilçe Kastamonu’dan alınarak Çorum’a bağlanmıştır.
 
KARGI BELEDİYE HİZMETLERİ
Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulduğu bilinmektedir. 1953 tarihinde TEK enerji hatlarından elektrik almaktadır. Şehrin içme suyu şebekesi 1949 tarihinde başlanılmış, 1951 tarihinde şebeke tamamlanmıştır. 1966 tarihinde ek tesisler yapılmıştır. İtfaiye teşkilatı bulunmaktadır. 1946 tarihinde ilçe imar planı yapılmış, 1966 tarihinde yeniden düzenlemiştir. 1963 tarihinde fenni mezbaha yapılmıştır.28.Şubat 1997 tarihinde mektupla bilgi istenmiştir.Cevap gelmedi.
 
MİHRİHATUN CAMİİ VE HAMAMI
1973 Çorum İl Yıllığı’nda bulunana bilgiler:Kargı ilçesi Karakise köyünde bulunmaktadır. IV.Sultan Murad’ın Bağdat seferinden dönüşünde ailesi Mihri Hatun Kargı’ya bağlı Karakise köyünde hastalanarak ölmesi üzerine adını sonsuzlaştırmak üzere yaptırılmıştır.
Mihrihatun Hamamı:Osmanlı Sultanı IV.Murad tarafından yaptırtılmıştır. Mihrihatun Camisi ile aynı zamanda ve aynı amaçla yapılmıştır.
 
PANAYIRI:
Tarihi eski zamanlara kadar gitmektedir. İlçede üretilen pirinç ve bamya hasat sonunda yapılmaktadır. Sportif faaliyetler ve eğlence ağırlıklıdır. Ekim ayının son haftasının ilk günü başlar 7 gün devam eder.

 

KARGI BELEDİYE PARKI VE GAZİNOSU:
İlçenin içerisinde bir parkı vardır.

 

HACIHAMZA HANI:
İlçe eski kervan yolu üzerinde bulunduğundan sadece duvarları kalan bir han harabesi mevcuttur.
 
HACIHAMZA KALESİ:
Hacıhamza’nın ilk çekirdeğini teşkil eden kale yer yer yıkılmış surlarla çevrilidir. Kale ve içinde bulunan kültür varlıkları 16.yy. Osmanlı dönemi eserleridir.
 
ABDULLAH YAYLASI:
İlçenin 26 kilometre Güney Batısında 1450 metre yükseklikte bulunur. Özel araçla gidilebilinir. Yaylada, elektrik, telefon, piknik alanı, çadırlı kamp alanı bulunmaktadır. Her yıl geleneksel olarak yapılan Kargı Panayırına katılan sanatçılara burada halk konseri verilmektedir.
 
EĞRİÖNÜ YAYLASI:
İlçenin 21 kilometre Kuzeyinde  1400 metre yükseklikte bulunur,özel araçlarla gidilebilinmekte olup,85 kadar yayla evi evi vardır. Yaylada Aksu ve Gökçedoğan göletleri bulunmaktadır.
 
KARGI İLÇE HALK KÜTÜPHANESİ      
1979 tarihinde Kargı Parkının içerisinde Çocuk Kütüphanesi olarak  açıldı. 1978 tarihinde Kargı Belediyesi aynı park içerisinde  bir  bina  tahsis etti. Halen bu  binada Halk Kütüphanesi olarak görev yapmaktadır. Çocuk Bölümü,yetişkinler bölümü ve İare (ödünç) servisi ile hizmet vermektedir.
2002 tarihli istatistiklere göre ; 10.653  kitap kayıtlı  bulunmaktadır.  Kütüphane  Kültür Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğü Çorum İl  Halk Kütüphanesi Müdürlüğüne bağlı olarak çalışmaktadır.

 

TARIM
İlçe tarımında hububat başta olmak üzere,yem bitkileri ile sebze ve sanayii bitkileri yetiştirilmektedir. Küçük ve büyükbaş hayvancılıkta yapılmakta olan ilçede yetiştirilen miktarlar çizelgede verilmiştir.
Hububat 12175
Endüstriyel bitkiler 456
Y. Baklagil 162
Yem bitkileri 1907
Nadas 5719
Bağ 87
Meyvelik 21
Sebze 273
Çayır 500
Mera 1377
Orman alanı 65899
Yerleşim alanı 2273
Su yatakları 17
Kayalık 31040
Toplam 134306
 
YATIRLAR
Adı bilinmeyen bir zat: Gök köyünde yatmaktadır.
Askerin mezarı: Kargı Merkez ilçede yatmaktadır.
Aziz Baba :Kargı Merkez ilçede yatmaktadır.
Buharalı Hacı Yusuf Efendi :Gökçedoğan köyünde yatmaktadır.
Şandır Dede :Merkez ilçede yatmaktadır.
Şıh Hasan Baba: Merkez ilçede yatmaktadır
 

 

KARGI    
Belediye  BaŞKANLIĞI Zeki ŞEN  
Bahçelievler Saim  KÜÇÜKSEMERCİ  
Fatih Eyüp  DANACI  
İmambey Zeynel Abidin  BÜYÜKEKE  
Mihrihatun Soner Saim  KAPICIBAŞI  
Orta Hasan  ÖRNEKOL  
Yeni Metin  MUTLUAY  
       

 

 
KARGI      
Bahçelievler Saim KÜÇÜKSEMERCİ  
Fatih Eyüp DANACI  
İmambey Zeynel Abidin BÜYÜKEKE  
Mihrihatun Soner Saim KAPICIBAŞI  
Orta Hasan ÖRNEKOL  
Yeni Metin MUTLUAY  
ABDULLAH Hüsamettin KISACIK  
AKÇATAŞ Mustafa YURTSEVEN  
AKKAYA Kenan KEPÜÇ  
AKKESE İsa ÜNAL  
ALİOĞLU Fehmi ÇETİN  
ARIK İbrahim KÜÇÜKAKKAYA  
AVŞAR Rumi BAMYECİ  
BADEMCE Recep AKICI  
BAĞÖZÜ Kemal GÜLLÜ  
BAŞKÖY Fuat ÇIRACI  
BAYAT Halil UYAR  
BEYGİRCİOĞLU Celal ERDOĞAN  
BOZARMUT Hasan KAYMAZ  
CİHADİYE Saim KARA  
ÇAKIRLAR Osman DAL  
ÇALKÖY Ali ERTAŞ  
ÇELTİKÖZÜ Şaban ÇATMACI  
ÇETMİ Yakup YEMİŞLİ  
ÇOBANKAYA Hüseyin TOPCU  
ÇOBANLAR Emin AYDOĞDU  
ÇUKURALIÇ Durmuş YAPICI  
DEMİRÖREN Abdullah KURT  
DEREKÖY Abdullah PALAZ  
GÖKBUDAK Mustafa ARSLAN  
GÖKÇEDOĞAN Hasan ÇALIŞKAN  
GÖLET Davut GEVREK  
GÖLETDERE Hüseyin AKKUŞ  
GÖLKÖY Naci HASDEMİR  
GÜMÜŞOĞLU Bayram ALKAN  
GÜNEYKÖY Mustafa DİRMAN  
GÜNYAZI Yaşar SPOR  
HACIHAMZA Murat SUPÇİN  
HACIVELİ Şaban ÇİMEN  
HALILAR Mehmet YAMAN  
İNCEÇAY İsmail GÖRÜR  
KABAKÇI Halil KOCA  
KARABOYA Hüseyin GÜNEŞ  
KARACAOĞLAN Hüseyin KAYA  
KARAKESE Mehmet EKEN  
KARAOSMANLI Şakir ÇETİN  
KARAPÜRÇEK Veysel Naki KIŞLA  
KAVAKÇAYI Hüseyin EŞEN  
KOYUNKIRAN Besim NALCI  
KÖPRÜBAŞI Mustafa SAVAŞ  
MAKSUTLU Şerafettin ÇALIŞKAN  
OĞUZKÖY Mustafa KADER  
ÖRENCİK Yaşar ÖZTÜRK  
PELİTÇİK Muhammed SAĞLAM  
PELİTÖZÜ Halit UYSAL  
SARAÇLAR İzzet YÜKSEL  
SARAYCIK Şaban ÇOLAK  
SEKİKÖY Bayram BEKBASAN  
SİNANÖZÜ Bekir ALABAŞ  
SÜNLÜK Hasan KUŞ  
TEPELİCE Adem YAŞAR  
UZUNYURT Emin TEKE  
YAĞCILAR Hasan AYDIN  
YEŞİLKÖY Eyüp AKSOY  
       
 

1

1

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA KIYMETİ ARTAR!

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR
 
Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 Mahmut Selim GÜRSEL adına tüm hakları saklıdır. M.S.G. ÇORUM
 Hukuka, Yasalara, Telif  ve Kişilik Haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir.