DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

 

İÇİNDEKİLER
Mahmut Selim GÜRSEL TAKDİM
Hayat Hikayesi
ÖNSÖZ
NİÇİN ÇORUMLU 2000?
TEŞEKKÜRLER ÇORUMLU 2000'İ TANIYANLARI VE TANITANLARA
SİZE
SAYIN HEMŞERİLERİM!
MU NE?
ÇORUMLU 2000
ÇORUMLU 2000. OLARAK BİR SON DİLEĞİ
SAYIN ÇORUMLU 2000 ABONELERİ
GÖREVİMİZE DEVAM!
BİR YIL ARKADA KALIRKEN BU DA GEÇER DİYE DİYE !
SONDAN BİRE DOĞRU
ÇORUMLULAR!
ÇORUMLULAR! 2
ERDİK ÜÇÜNCÜ YILA
GELE GELE GELDİK BU GÜNLERE
BİZLER, BİZLER VE ONLAR
YENİ HİZMETLERİMİZ
ÜÇÜNCÜ CİLDİ DE TAMAMLADIK (Yeni Yazarlarımızın Hayat Hİkayeleri)
OLDU DA BİTTİ MAŞALLAH –BİR YAŞA DAHA GİRERKEN
KIRK BİR KERE MAŞALLAH
HEY GİDİ GÜNLER HEY!
EL MAHKUM
BEŞİNCİ CİLDE BAŞLARKEN
AYRI AYRI
YEDİNCİ YILA GİRERKEN
YENİ BİR DERGİ DOĞUYOR!
6. YIL BİTTİ 7. YIL HOŞ GELDİN
BİR YIL DAHA BİTERKEN
100. SAYI
HER AYIN 15’i ile 25’Şİ
SİZLERİN BİLGİSİNE!
YENİ YAYIM DÖNEMİMİZ!
GELDİ GEÇTİ ZAMAN BANA DÜŞEN GÖREVİ YAPTIM!
200’Ü SAYI ve DOĞRULAR ACIDIR!
NE YAPIYORSUN HACI!
BİR ÇALIŞMAMIN SONUNA GELMEK ÜZEREYİZ!
ÖZÜR VE HER ŞEYİN BİR BAŞI BİR SONU VARDIR!
 
 
Çalışma TELİF ESERİDİR izin almadan kullanmayınız!
Hazırlayan Mahmut Selim GÜRSEL
corumlu2000@gmail.com
Sitemiz ve yazarlarımız;hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir.

 01

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

KİTAP ismi  Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

TAKDİM           

Bir kitabın doğması, o kitabı yazmaya kalkan kişinin amacına ve bilgi birikimine göre değerlendirilmesi uygun olarak görülmelidir.

            Elinizde bulunan bu çalışmanın sizlere ulaşması için günlerini veren bu çabası için şükranlarımı sunarken, bu çalışmada da benim ufacık bir katkımın da bulunması beni bahtiyar etmiştir.

            Bu çalışma ile sizlerde bazı bilgileri edinmiş ve faydalanmış olarak uzun yılların birikimlerinden aydınlanacağınızı göreceksiniz.

            Bilgi; yazılmadıkça kaybolmaya açık birikimlerdir. Her insan bir kitaptır; onu okumamız gereklidir.

            Tanımadığımız ve anlamadığımız kişiler hakkında nasıl kararlar veremezsek; bir çalışmayı da incelemeden, okumadan karar veremeyiz. 

Mahmut Selim GÜRSEL

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 02

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

GÜRSEL YAYINEVİ ve ÇORUMLU DERGİSİ SAHİBİ
 
1947 tarihinde babamın subay olarak bulunduğu Erzurum'da bir at arabasında doğum evine giderken doğmuşum. Babam  Eminsu Ali Rıza Gürsel, annem ise Fahriye hanımefendi idi. 
İlkokula İskenderun'da başladım. Ankara' da bitirdim. Ankara Yenimahalle Orta okulunun birinci  sömestrsinde  babamın  emekli olmasından dolayı 1960 yılında Çorum'a gelince Atatürk Ortaokuluna devam ettim. Babamın "oku da oğlum ceketimi satar seni  okuturum" diyerek bana yaptığı nasihatleri ters tepki  yaptı. İlkokul sıralarında okuyarak pilot olmanın düşlerini kurardım. Bu hayalim gerçekleşmedi. Babamın baskısı karşısında babama okumuyorum diyerek okulu birinci sınıfta bıraktım. Marangoz çırağı olarak Azmi Başar ustanın yanına girdim.  Askere gidene kadar ustanın yanında çalıştım. 1967 tarihin de askerlik dönüşü, 28 Mart 1969 Ankara  Emniyet   Müdürlüğüne teknisyen  olarak göreve  başladım.  Ortaokulu dışarıdan 2 yılda bitirdim 09 Ekim 1972  tarihinde polis memuru olarak Ankara'da altıncı şube ve kara kollarda çalıştım. 16 Eylül  1973  tarihinde  Selma (Kurşuncu) Hanımefendi ile evlendim.  10 Temmuz 1978 yılında ayında naklen Çorum İl Halk Kütüphanesine Memur olarak geçtim.  Dışarıdan  Çorum Ticaret Lisesini iki yılda bitirdim. Kendi kendime Osmanlıcayı öğrenmeye uğraştım, Hat sanatı ile biraz ilgilendim 150 ye yakın Ser levham var, Çorum Güzel Sanatlar Galerisinde  ve Kütüphane salonlarında bu levhaları sergiledim.  03 Ağustos 1988 tarihinde İl Halk Kütüphanesi Müdür yardımcılığına atandım. 
            1990  tarihinde ilk kitabım olan Dewey Onlu Tasnif isimli kütüphanelerdeki kitapların tasnifi yapılan kitabı 10 yıllık bir araştırma ve çalışma iye "Alfabetik Onlu Tasnif Fihristi (Dewey)" kitap haline getirip Kültür Bakanlığına sundum.   Kitabımdan Türkiye'deki bütün kütüphanelere dağıtılmak  üzere 1000 adet satın aldılar.
Marangozluk,oymacılık, polis memurluğu,memurluk  ve  idarecilik yaptım. Her çalıştığım meslekte çeşitli önemli olaylar oldu ise de son çalıştığım kurumda  bence en önemli bir hatıramı anlatmak istiyorum: Kütüphanedeki çalışmalarım  ve " El  Yazması Kitapların Çorum'da kalması için verdiğim  çabalar neticesinde  Bitlis Tatvan’a tayin edilme olayım beni çok yıktı. Fakat bu  üzüntümün  boş olduğunu  zamanla  gördüm. Rabb’imin  izni  ile Hacca gitmek nasip oldu, iki kitap daha yayımladım ve elinizde bulunan bu derginin çıkmasına vesile oldum. Mesleklerin  insanlara sağladığı maddi avantaj olarak,evinizi geçindirecek, namerde muhtaç  etmeyecek  avantajından  başka,manevi olarak;sizin yaptığınız işlerle ilgili karşılaştığınız problemleri değerlendirirseniz avantajların neler olabileceğini hayat okulundan  öğrenmiş  oldum.
1993 yılında Türkiye'deki bütün kütüphanelerde bulunan " El Yazması " kitapların Ankara Milli Kütüphanesine toplanma kararı veren Kültür Bakanlığına karşı Çorumlu hemşerilerimi haber dar ettim, mahalli radyodan ve gazeteler ile parti il Başkanlarını ile Millet Vekilimiz Adnan Türkoğlu ve Belediye Başkanımız rahmetli Turan Kılıççıolu'nun destekleri ve diğer kuruluşların da katkısı ile "El Yazma kitapları" Çorum'da kaldı. Açık öğretim için üniversite sınavlarına girip kazandım. İkinci sınıfta iken Çorum'a tam teşekküllü bilgisayar ortamında bir kütüphane kazandırmaktır. Yazma kitapların korunması ve Çorum'da kalması için yaptığım girişimim yüzünden 25 Nisan 1994 tarihinde Tatvan Bitlis'e Müdür olarak tayinim çıktı, tayin edildiğim yere gitmeyerek emekliliğimi istedim.
1994 Tarihinde nasip oldu eşimle birlikte Hacı olduk.
27 Mayıs 1998 tarihinde Çorum'da ilk Kültür Bakanlığından tescilli "Gürsel Yayınevi" tarafımdan açıldı.
Yazı yazmaya beni  kimse  teşvik  etmedi   Kütüphane için hazırladığım  kitap beni  yazmaya teşvik etti. Yazılarım mahalli basında yayımlandı. Yazılarımdan dolayı bir ödül almadım; fakat kitapları ve bu dergi benim için en büyük ödüldür. 
Yayımlanmış çalışmalarım : 
" Alfabetik Onlu Tasnif Fihristi (Dewey) Haziran 1991 ", 
"Çorum 97 1997"
"Çorum'da Yatan Meşhur Yatırlar Haziran 1997- 2. basım 1998",
" Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih Ve Edebiyat Dergisi Temmuz 1998,
" Sarı Çiğdem Şiir Defteri  Mart 2002" ,  
“Çorum 2002” adlı basılmış çalışmalarım bulunmaktadır. 
"Menakıb-ı Koyun Baba 2004"
"Çorum Yemekleri 2004 Eşimin Çalışması"
"Hacım Ağustos 2007"
"Çorumlular ve Çorum'a Hizmet Edenler Temmuz 2008"
 
Bakanlığa sunulmuş;"Alfabetik Türk ve Yabancı Yazarlar Fihristi" ve "Ne Nerede Başlıklı Arama Fihristi" basım için  hazır  beklemektedir.  Yazılarım  daha çok araştırma dalı ile makale türüdür. Tiyatro çalışmalarım,şiir ve  hikaye denemelerim bulunmaktadır.   Şu anda dergimde yazılarım çıkıyor. Benim okuyucularıma  diyeceklerim  şudur ki. Doğru bildiğiniz konuları savunun. Bu  savunmanız  size belki tepkiler getirecektir. Bu  tepkileri inceleyerek doğru olup olmadığını araştırın. 
 Saygılarımla. 
  
DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 03

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

ÖNSÖZ

Zaman olur ki anmak için bahane gerekmez. Anmanıza gerek kalmayan yazılmış ve belgelendirilmiş zamanı yazmış, çekmiş veya çekmiş oluşunuzdur. Bazen anılarını biraz araştırarak unuttuğunuz bazı bilgileri erişmeniz için de yazdıklarınıza, çektiklerinize veyahut çizdiklerinize bakmanız gerekir.

İncelediğiniz bu sanal kitap da bu işlevlerden benim Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve edebiyat dergisinde düz yazı örneklerimin yeniden burada yayınlanması ile meydana gelmiştir.

Ben bu çalışma ile bazı bildiklerimi aktardığımı ve okuyanlara bilgi verdiğimi umuyorum. Bir birikim yumağı ve Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergisi içinde yaptıklarımın ve çabalarımın göstergesi olarak da görülür düşüncesindeyim.

1.Sayıdan 50. Sayıya kadar benim ve takma adla yazdığım yazılarımı sizlerin görüşüne sunuyorum.

Mahmut Selim GÜRSEL

08.10.2020 Çorum

 

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 04

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

NİÇİN ÇORUMLU 2000?
15 Nisan 1938 tarihinde Çorum’ da ilk defa,tek  partili  dönem  zamanında Halkevleri komitesi tarafından bir dergi çıkartılma kararı   veren hemşerilerimiz tarafından “ÇORUMLU ”Dergisini yayımladılar.
Bu dergiye Çorumlu adını verdiler. Çorum Basın Tarihinde ilk defa bir dergi doğmuş oldu. Bu dergiyi büyük çabalarla Ağustos 1946 tarihine kadar 61.sayıya getirdiler.
Bu dergiyi tanıyanlar, görenler bilirler ki; bu evsafta bir dergi çıkartmak için, Çorumluların birleşmeleri, bilgilerini ve derlediklerini bir araya getirmeleri ve dergi veya kitap haline getirmeleri ile birlikte özveri ve gayretlerini özleştirmeleri gerekmekteydi.  Bu gayret ve özveriyi Çorum’da gördüğüm için bu dergiyi çıkartmayı ve adını Çorumlu koymayı düşündüm.
Bu düşüncelerimi, dergime yazı veren arkadaşlara açtım. Hepsinden olumlu cevap almam üzerine, Çorum’da ilk defa olarak bir yayınevi açma girişiminde bulundum. Yayınevim 27 Mayıs 1998 tarihinde resmen faaliyete geçti. İlk yayımladığım eser; 1997 tarihinde bastırdığım çalışmam olan  “Çorum’ da Yatan Meşhur Yatırlar”ın ikinci baskısını yaptım.
Abdulkadir OZULU, Muzaffer GÜNDOĞAR ve ben bir Çorum turu yaptığımız sırada derginin adı hakkında konuşurken ben; dergiye  “Çorumlu 2” adını vereceğimi söyleyince arkadaşlarda; Çorumlu 2000 olsun diye teklif ettiler. Bu teklifi memnuniyetle kabul ettim ve dergimin adını Çorumlu 2000 olarak belirlemiş olduk.
Derginin devamlılığı için çeşitli kuruluşlarla yüze yüz ve telefonla irtibatlar kurma çalışmalarım devam etmektedir. İstanbul, Ankara, Samsun ile adres temini ile mutabakata varmış bulunmaktayım. Ayrıca, ÇEKVA tarafından ve Samsun’da bulunan hemşerilerimizin kendi adına Samsun’da bulunan Çorumluların adreslerini bulmayı üstlendiğini ve katkıda bulunabileceği sözünü bizzat orada da yüz yüze görüşerek almış bulunmaktayım. Çorum ve İlçelerinin tamamıyla ve tamamına ait Dernekler ile temasta bulunmak ve dergiyi tanıtmak amacındayım. 
Elinize geçen bu dergiyi sizinde bir Çorumlu olarak diğer hemşerilerimize tanıtacağınız kanaatindeyim. Bu yola çıkarken en büyük desteğin önce ALLAH C.C. Sonra sizin olduğu görüşümle bu işe soyundum. Belki benim bu yaptığım bir “Donkişot ”luktan ileri gitmeyecektir. Yinede bu girişimimin bir hayal olarak kalmayıp, güncelleşmesi bu işin denenmesinden sonra sonucunu görmem gerekmektedir.
Benlik davası olarak görmemeniz dileği ile biraz kendimden bahsetmek istiyorum:
Aslen Börekçioğullarından olup, babamın Subay olması nedeniyle 1947 tarihinde Erzurum’da doğdum. Askerlik dönüşü, Ankara Emniyet Müdürlüğünde önce Teknisyen, sonra Polis Memuru olarak 10 yıl çalıştım. Naklen Çorum İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğüne Memur olarak atandım. Çorum’da dışarıdan Ticaret Lisesini bitirdim. Müdür Yardımcısı olarak Hasan Paşa Kütüphanesinde göreve devam ettim.  1994 tarihinde Tatvan’a tayinimin çıkması üzerine emekliliğimi istedim ve emekli oldum.
İlk Çalışmamı 1991 tarihinde yayımladım.1995 tarihinde ikinci çalışmamı bitirdim Kültür Bakanlığına sundum. Halen olumlu veyahut olumsuz bir cevap alamadığım için bastırtamadım.1 ve ikinci çalışmam Kütüphanelerde bulunan kitapların tasnif işlerinin yapılmasını kolaylaştıracak kaynak kitaplardı. 1. kitabımdan bakanlık 1000 adet satın alarak bütün il Halk Kütüphanelerine dağıtımını yaptı. 
1995 tarihinde ikinci çalışmamın dizgisi için müracaat ettiğim bir arkadaşım 100 $ istedi. Bu parayı verince zoruma gitti. 
Yeni çalışmalarım olgunlaşmış, dizgiye hazır duruma gelmişti. Bu durum karşısında bir bilgisayar alma zorunluluğu içinde kaldım.
Kaynak Eserler: 2-3 ve 4’ü kendi kendime öğrendiğim bilgisayarımda hazırlayarak dizaynını yaptım. 1997 Ocak ayında  “Çorum’da Yatan Meşhur Yatırlar” ı, aynı yılın Ağustos ayında  “Çorum 1997” adlı çalışmamı yayımladım.
Yukarıda bahsettiğim gibi yayınevimi açtım, Kaynak Eserler Dizisi: 3’ ün ikinci baskısını yaptım. İşte bu dergi ile karşınıza çıkmış bulunuyorum. 
AMACIM 
Bilindiği gibi kalkınma sadece sanayi alanında olamaz. Sanayi alanında kalkınmanın yanı sıra, kültürel kalkınmanın da at başı gitmesi gereklidir. 
Yoksa kalkınma yalnız tek düze olur ki, topluma fayda yalnız tek taraflı olur. Bu nedenlerin ışığı altın da, kendim bir vazife çıkarttım. 
Yayınevini açma amacımdan birisi, bildiklerimi başkaları ile paylaşmaktı. Benim gibi kendi çabaları ile eser veren arkadaşlara yardım etmek, onların çalışmalarını gün ışığına çıkartarak sizlerin görüşüne sunmaktı.
Bazı yazar arkadaşlar için elimden gelen yardımlarda bulundum. Yazıtları kitap haline gelmeyecek durumda olan arkadaşların yazı yazma devamlılığını sağlamak amacı ile Çorumlu 2000 dergisine yazı yazmaları için baskılarda bulunuyorum. Bu yazıları birikince bir kitap haline getirerek sizlere sunmayı düşünüyorum.
BEKLENTİLERİM
Çıkartmaya çalıştığım derginin, abone sayısını artırmak, şimdilik kapakla beraber 32 sayfa olan dergiyi 48 sayfaya çıkartmak, dergi arka kapak ve içi ile dergi ön kapak arkası ile dergi içine 4 - 6 sayfayı geçmemek şartı ile reklam alarak derginin devamını sağlamaktır.
Türkiye ve yurt dışında bulunan bütün Çorumluları dergi ile haşır neşir etmek, kaynak sağlayabilirsem  dergiyi parasız olarak dağıtımını yapmayı amaçlıyorum.
Şimdilik derginin kaynağı olarak, abone ağırlıklı çalışmalar yapmaktayım. İleride reklam gelirini çoğaltma imkânı bulursam, siyasi ağırlıklı ve güncel ikinci bir dergi de çıkartmayı düşünüyorum. 
Saygılarımla
Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih Ve Edebiyat Dergisi 1 Temmuz 1998 1.sayı
BU YAZI İÇİN BİLGİ:ÇEKVA tarafından ve Samsun’da bulunan hemşerilerimizin kendi adına Samsun’da bulunan Çorumluların adreslerini bulmayı üstlendiğini ve katkıda bulunabileceği sözünü bizzat orada da yüz yüze görüşerek almış bulunmaktayım. Çorum ve İlçelerinin tamamıyla ve tamamına ait Dernekler ile temasta bulunmak ve dergiyi tanıtmak amacındayım.” Diye yazmıştım. ÇEKVA 50 adet dergi talebinde bulundu. 3 sayı kargo ile İstanbul ÇETVA ya yolladım. O zamanki ÇEKVA Başkanından dergilerin yani 150 derginin ederinin ne zaman tarafına yollanacağını sordum parasız gönderildiğini söyledi. Bende kalan dergilerim varsa dağıtılmadan gönderilmesini söyledi. Üç ay sonra dergilerin geldiğini Çorum ÇEKVA tarafından bilgi verilerek alınmasını söylediler. Gittim ne aldım. İş yerine getirince dergileri açtım gönderdiğim birinci paket açılmış içinden bir dergi alınmış 49 dergi aynen durmakta ve diğer dergilerin paketi ise açılmadan hiçbir üyeye dağıtılmadan iade edilmişti. Hala düşünüyorum. Ben göndermeye devam etsem acaba biriktirdikleri dergileri ne yapacaklardı?
Samsun dan bilgi ise hiç gelmedi  08.11/2020 Çorum
Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih Ve Edebiyat Dergisi 25 Temmuz 1998 1.sayı
DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 05

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

TEŞEKKÜRLER ÇORUMLU 2000'İ TANIYANLARI VE TANITANLARA
         Yorucu bir çalışmanın ardından elinize geçen bu ikinci sayıda yayınevi sahibi ve Mesul Müdürü olarak, her türlü katkıda bulunanlara ve bu dergiyi okuyarak bize katkıda bulunanlara teşekkür ederim.           
Birinci sayıda belirtilen yayım ayından sonra derginin çıkması, elde olmayan birçok sebeplerle bir araya gelmesinden dolayıdır.
Bunları sıralarsak; yazı veren arkadaşlarımın bazılarının yazılarını oldukça geciktirmeleri, dergiye biraz finans sağlamak amacı ile reklam almak için yalnız dolaşmam, dizgide bilgisayarın arızası ve en son olarak da çalıştığım matbaanın basımı bir kaç gün geciktirmesi olarak sayabilirim.
Ayrıca; 5680 Sayılı Basın Kanununun 9-10- ve 12.Maddesi gereğini yerine getirme çalışmalarının tarafımdan yapılarak derginin dağıtımı için müsaade alınması ve 5681 Sayılı Matbaalar Kanununu 4. Maddesinde belirtilen işlemlerin yapılması ile dergi maalesef elinize ancak Ağustos ayının içinde elinize geçmiştir.
Dergimizin tanıtımını sade bir törenle Protokol, Basın ve eş dostla yapmaya çalıştık. Zannedersem oldukça da başarılı olduk. Bu tanıtımı bütün okurlarımla paylaşmak istedim.
Tanıtımda çektiğimiz resimleri orta sayfada yayınlıyorum.
Sizlerinde bu tanıtım da olduğunuzu hissetmenizi ve bu toplantıda bulunduğunuzu his ettiğimi bildirmekten gurur duyuyorum.
Rabbim erdirirse bir yıl sonra da böyle mütevazı bir toplantı ile Çorumlu 2000’i 1. yaş gününü okurlarımızla kutlarız.
ÇORUMLU 2000’i Basın ve Çorumlu hemşerilerimize tanıtım toplantısı; 7 Ağustos 1998 tarihinde saat 18.30’da yapıldı. TANITIM toplantısına gelerek dergimizi onurlandıran ve mazeretlerini belirten hemşerilerimize bu sayfadan teşekkür etmeyi bir görev biliyorum. Davet edemediğim diğer bütün Çorumlulardan da özür diliyorum.
            Toplantıya katılan yazarlarımız, misafirlerimize dergi hakkında söyleşilerde bulunarak, dergi hakkında düşündüklerini belirttiler.
           Sizlere bu toplantının fotoğraflarını yayımlayarak, dergimizle ölümsüzleşmesini, ileriki kuşak hemşerilerimize resimli bir kaynak olması açısından da sevinç duyuyorum.
           Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih Ve Edebiyat Dergisi 1 Ağustos 1998 2.sayı
DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 06

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

SİZE
Bu günlerde ya ben çok alıngan oldum, ya da bana söylenenlerden yanlış anlamlar ve manalar çıkartıyorum.
Bazı söylenenlere, söylenmek istenen şeylere, kırılıyorum.
Bilirsiniz Nasrettin Hoca’nın kendi eşeğinin kuyruğunu kesme hikâyesi vardır. Kimi kısa, kimi uzun olmuş der.
Der, ya. Yine derler bilirsiniz; insanın ağzı çuval değil ki büzesin. Diyenler tecrübeleri ışığı altında ne kadar doğru söylemişler.
Bizde bazı nazımızın geçtiği umduğumuz arkadaşlarıma gerekeni söyleyerek geçiştirmeye çalışsam da, hiç ummadığım arkadaşlarda bazı beklentiler içine giriveriyorlar. Girivermeleri bir tarafa, hani son günlerde TV’de bir reklamda “ Ağzı olan konuşuyor” diyor ya bir şoför rolündeki oyuncu. Kimi ne gerek vardı bu kadar lüks kâğıt ve renkli resimlere diyor, kimi arkadaş öküzün altında buzağı arayarak, renk ayrımına, mizanpajına bahaneler buluyor ise de ben bildiğimden dönemiyorum. “Ustamın adı Hıdır, elimden gelen budur. “ Bir derginin mizam pajını acaba bu sözü söyleyen arkadaşım bir grafiklere ne kadar ücretle ve ne kadar zamanda yaptırıldığını biliyor mu? Diye soramıyorum.
Birkaç arkadaş bir yayın kurulu kurulmasını istiyor, ne güzel bir öneri tabii ben de istiyorum, fakat kendi yazısını okumak için yayınevine bile gelmeye vakit bulamıyor olmasına karşın acaba, yayın kuruluna katılınca dergiye yayımlanması için gelen bütün yazıların okunması için vakit bulabilecek mi? Bilemiyorum. Her halde onlar da bu sorunun cevabını bilemeyecektir.
Ben bu yola çıkarken birinci sayıda söylediğim gibi, önce Rabb’ime, sonra Çorumlu hemşerilerime güvendiğimi söylemiştim. Rabb’imin izni ile 1. Sayıyı bastırdım ve ikinci sayıyı görüşünüze sunuyorum.
Bende bulunan hemşerilerimizin adres sayıları oldukça çoğaldı. Fakat!… Belimi büken posta ücreti! Şehir içi ve Türkiye geneli 150.000 Tl. hem de basılı evrak fiyatı bu. Ya Avrupa için ve Kıtalar arası istenilen posta ücretini ne ben söyleyeyim ne de siz sorun. (Tabii ki merak eden okurlarım elinde bulunan dergimizi postaneden tart tırak ülke.) Bu ay ki dergi gönderme kontenjanım 75 dergiyi posta göndermek gücünü gösterebildim. Elime pul parası geçtikçe göndermeye devam edeceğim. İnşallah 3'üncü sayıyı çıkartabilirsem kesin gönderdiğim dergi rakamını sizlere bildiririm. 
           Sızlanmakla başınızı ağrıttım. Dert yanmanın acizliğin bir eseri olduğunu biliyorum, biliyorum amma derdimi sizlere dökmekle biraz rahatladığımı hissediyorum. Benim bu durumumu kitap ve dergi hazırlayıp dağıtımını yapan okurlarım anlayabilir. Hani ne derler, "Bekâra karı boşamak kolaydır " denilen bir deyimimiz var. Diyen ne güzel demiş.
Yakınmalarıma karşın, beni onura eden hemşerilerim de oldukça fazla. Bu sayıda yazar kadromuza girmesi için istirham ettiğim bir büyüğüm ve ilimiz basınını takip eden hemşerilerimin bildiği yazılı basından davetimize katılan Hakimiyet ile Merhaba Gazeteleri ve Hilal Tv’ ye buradan teşekkür etmeyi bir borç biliyorum.(Bütün kuruluşlar davet edilmişti) Davetimize icabet etme nezaketini gösteren tüm yazar ve dostlarıma da hürmetlerimi bildiririm.
            İsviçre’de yeni kuruluş aşamasında bulunan ve çalışmalarımı görerek destek sözü veren dergimizden 50 adet satın alarak İsviçre’de bulunan Çorumlulara dağıtmak üzere kendi arabasıyla götüren Sayın Hemşerimiz Haşim BOZOK'a dergimde başarılar dilemek istiyorum. O da zor bir işin başlangıcında.   
Bakalım hemşerilerimiz onun ne ve niçin bu zorluğa katlandığını anlamaya çalışacaklar mı? Hepimiz bir Çorumlu olarak bu derneği desteklememiz gereklidir diyorum. Ufacık yardımlar bu derneğin çatısı altında toplanarak tekrar ÇORUM için döneceğine adım gibi inanıyorum. İleride ki sayımızda nasip olursa bu derneğin tüzüğünün önemli kısımlarını sizlere aktarmaya çalışacağım.
Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih Ve Edebiyat Dergisi 1 Ağustos 1998 2.sayı
 
DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 07

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

SAYIN HEMŞERİLERİM!
Sizlerden dergi adına bir kaç isteğim bulunmaktadır. Bunlar: Çorumlu 2000’in yaşaması sizlerin ilgisi ve desteği ile olduğunu tekrar tekrar anlatmamama gerek yok; derginin devamının gelişmesi ve devamını sağlamak için,  ABONE sayımızın artması ile reklam gelirimizin yani finansmanımın artması gerekmektedir. Bu nedenle, lütfen dergiyi edinen hemşerilerimizin önce yakınlarına, sonra da irtibatta oldukları hemşerilerine bilgi vermelerini arzu etmekteyim.
İlimizin dışında ikamet etmekte olan hemşerilerimize ait belirli kuruluş, şahıslar ve diğer beni kırmayan hemşerilerimizden topladığım 1200’e yakın adres bulunmakta bu adreslerin güncelliğini yitirmiş olabileceği korkusu ile yazışma yapamamaktayım.
Ayrıca:
ÇORUM 1997 adlı çalışmamda ÇORUMLULAR bölümünü geliştirmeyi düşünmekteyim.
Yeni çalışmamı Çorum’un yetiştirdiği bütün hemşerilerime açmayı, onlarında hayat hikâyelerini yayımlamayı amaçlamaktayım.
Bu çalışmamın amacı bilindiği gibi, hepimiz bir gün tarihin tozlu sayfalarına katılarak yok olacağız. Bu yok oluşun, bizlerden sonra gelecek kuşaklar için bir bilgi, bir kaynakça olması, en azından bu çalışmamda hayat hikâyeleri ile yaşamalarını arzu etmekteyim.
Bilindiği üzere bu gibi çalışmalar Avrupa’da oldukça yaygın olmakla beraber, Türkiye’de ise bir elin parmağı kadar az bulunmakla beraber, bu çalışmaların da ticari bir faaliyet olarak sürmesi, bu eserlerin maliyetinin çok yüksek olması nedeniyle, pek sık olarak yapılamamaktadır.
Dergimizden eline ulaşan bütün hemşerilerimizi bu çalışmaya katılmalarını arzu etmekteyim.
Saygılarımla.
Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih Ve Edebiyat Dergisi 1 Ağustos 1998 2.sayı
 
DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 08

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

MU NE?
Yeni konuşmaya başlayan küçük çocuklar öğrenmek için her şeyi merak ederek, biraz peltekçe, biraz da konuşmayı öğrenmeye başlamalarının verdiği tatlılıkla öğrenmek istedikleri nesle ye veya canlıyı göstererek “Mu ne?”diye sorarlar.
Bildikleri, gördükleri ellerine aldıkları halde dergiye bakıp bazıları “Bu ne?” Diye gözümün içerisine baka baka soruyorlar.
Tanıtım için ellerine verdiğim dergi, tarafı olmayan, Çorum’u tanıtan bir dergidir. Nedir? Derseniz; Çorum’da yaşayan ve Çorum dışında da yaşayanlara hitap etmeye çalışan, A,B, C,...... Partilerinden olup,1,2,3,....görüşlerini tanıyan,$,&,X.... inançlarına saygılı bir dergi  olarak görevi başındadır. Dergi “izimler”in hepsi ile bağdaşan, hepsinin görüş ve düşüncelerini bir araya getirmeye çalışan, ayrılıkçılıktan, bağnaz görüşten, sabit fikirlilikten uzak, A,1,$ ve B,2,& veya C,3,X parti, görüş ve inanışlarının bir arada bulunduğu ilimizde ¬,­,®,¯ yönlerini bir araya toplamaya çaba gösteren bir dergi olmaya yani; ÇORUMLU olmaya çalışmaktayız.
İnsanlar, A,B,C....1,2,3 ,$,&,X....¬,­,®,¯ Parti, görüş, inanç ve yönleri ile  bölünebilirler. Fakat Sanat ve ilimde birleşmeleri kalıcıdır.
Çalışma ve çabamız az da olsa bizi yadırgayan, tereddüt eden ve hatta hayretle izleyen hemşerilerimizle karşı karşıya getiriyor. Çok zaman övgü alıyoruz, bazı kendini fanatik zan edenlerden de tepki alıyoruz. Biliyoruz ki, her zaman bu gibi oyun bozan, birlik beraberlikten hoşnut olmayan, ayrılıkçı ve hatta sapıklığa varan ve tek görüşün kendi görüşü olduğu vehmine kapılmış kişilerde ne yazık ki bulunmaktadır.
3. Sayımızı sizlere sunmaktan kıvanç duyuyorum.
Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih Ve Edebiyat Dergisi 1 Eylül 1998 3.sayı
 
DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 09

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

ÇORUMLU 2000
Dergisinin yaşaması siz Çorumluların desteğiyle olacaktır bu desteği ÇORUMLU 2000 Dergisine reklam vererek, dergiye abone olarak sürdürmeniz gerekmektedir.
Ben ve yazarlarım büyük emekler vererek sizlere bu dergiyi yaşatma çabamızı Çorumlu olduğunuzu söylüyorsanız, katkılarınızla yaşatın.
Bu dergide yayımlanmasını istediğiniz yazılı çalışmalarınız da varsa dergimize getiriniz. Tenkitleriniz varsa dedikodu olarak değil yazılı olarak bize ulaştırın, bizde yayımlayalım ve eksikliklerimizin neler olduğunu bilelim.
SAYGILARIMLA..
 Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih Ve Edebiyat Dergisi 1 Ekim 1998 4.sayı
 
DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 10

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

ÇORUMLU 2000. OLARAK BİR SON DİLEĞİ
ÇORUMLU 2000. olarak biz son dileği biraz açmak zorunluluğunda olduğumuzu düşünü yorum.
Nedir yolların altı otopark olması?
Bana göre merkez ana caddemiz, Ankara istikametinde bulunan yeniden yapılan havuz ile Saat Kulesi arası ve Saat Kulesi ile Çorum Lisesi arası sizce ne kadar metredir? Bence birinci bölüm 800, ikinci bölüm ise 1200 metre toplam 2000 metre eder. Normal bir arabanın park etmesi için gereken uzunluk ortalama 5 metre olarak düşünürsek, yukarı metreleri bölersek acaba kaç araba park etme imkânı bulur dersiniz?
Gelelim ana caddenin alt kısmının nasıl bir sistemle açılacağı konusuna gelirse, bunun örneği, Ankara Metrosu ile İstanbul metrosunun bir kısmının tam yer altından geçilmeden yarım kazılmış ve üzeri betonlanmış olarak görmekteyiz. Bu teknolojinin transferi ile bu iş kolaylıkla halledilebilir.
Bir başka problem için şu soru sorulabilir. Aşırı yağışlarda bu galerileri yağmur sularından nasıl korumak lazım derseniz; onun da çözümü, kazılacak mekânın üzeri kapatılırken gelebilecek en yüksek su debisi ayarında bir su kanal alt yapısı düşünülerek projelendirile bilinir.
Şimdi maliyet hesabına gelince; bu kazı ve hafriyat işini, eski tansa binasının bulunduğu alanını yapan kimselerin ne kadar kısa bir zamanda tertemiz ve düzgün bir biçimde yaptığı görülmüştür. Harfiyat yapılacak bu güzergâhın da aynı toprak türü ile kaplı olduğu malumdur.
Belediyemizin beton tesisleri ve kum ocaklarının bulunması bu maliyeti oldukça indirimli olarak yapacağı gibi, belediye teknik personelinin ve işçilerinin bu çalışmada katkıları da göz önüne getirebilecek bir belediye başkanının bu işin ne kadar kolay yapılabileceğini anlaması gerekir.
Yolumuzun genişliğince bu harfiyat tek yönlü olarak yapılırsa, karşı tarafı ise boydan boya bir kapalı çarşı olarak değerlendirilmesini düşünürseniz, hem dükkân, hem otopark problemi halledilmiş olarak oldukça modern bir oto park ve güzel bir çarşı Çorum’a kazandırılır.
Bu eser için arsa aramaya, arsa için para ödeme ye de gerek kalmaz. Bu projeyi gerçekleştiren başkan da, bir Varinli gibi uzun süre anılır görüşündeyim.
Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih Ve Edebiyat Dergisi 1 Kasım 1998 5.sayı
 
DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

11

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

SAYIN ÇORUMLU 2000 ABONELERİ
1997 yılının Haziran ayında yayımlamaya başladığım ÇORUMLU 2000 dergisine birinci ilk altı aylık abone olanların bu sayı ile abonelikleri bitmektedir.
İkinci bölüm abonelerin kayıtlarına başlanmış bulunmaktadır. POSTA ÇEKİ 1260013 numaralı hesabına yada, T.C. ZİRAAT BANKASI ÇORUM 0070 0003 003 5347 686 hesabıma veya Türkiye İş Bankası 5150 30000 888600 Türkiye geneli posta veya dağıtım ücreti dahil;
6 sayı, 3.000.000 12 sayı 6.000.000 Türk lirası. Türkiye Dışı Avrupa abonelik için posta parası dâhil altı sayı,48 DM. On iki sayı için 96 DM. Yatırarak, dekontun fotokopisi ile beraber yollayınız. Eski sayılarımızdan elimizde oldukça az kalmış bulunmaktadır. İlk altı sayı ciltli olarak almak isteyenlerin adresimize yazılı müracaatları gerekmektedir.
DERGİMİZDEN MEMNUN OLAN ve DERGİMİZE YENİ ABONE olmak isteyen sayın okurlarımıza kolaylık olması için, bu bölümün arka kısmında bulunan yeni abonelik kaydını doldurarak P.K. 32 ÇORUM veya Osmancık Caddesi Ölçek İş Merkezi 27/ 34 ÇORUM adresine yollamanızı rica ederim.
İlginizden dolayı teşekkür ederim.
Mahmut Selim GÜRSEL. GÜRSEL YAYINEVİ.
BİLGİ: Bu talebim dergimizin basılan bütün sayılarında yayımlandı. Fakat hiçbir zaman bu bilgi karşılığında hiçbir katılım olmadı. Hiçbir zaman abone olmak için dergide bulunan talep formunu doldurmadı!
Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih Ve Edebiyat Dergisi Ocak 1999 6.sayı
 
DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 12

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

GÖREVİMİZE DEVAM!
Çorumlu 2000 Derginiz. Yani; Çorumluyum diyenlerin bu dergisi;  Büyük güçlükleri de aşarak şu anda elinize geçmiş bulunmaktadır.
Yazarlarımızın büyük özverilerle ulaştırdıkları yazıları, elimden geldiği kadar bu güne kadar titiz davranarak bilgisayarımda hazırladım.
Derginin basım ve renk ayrımı işlemlerini Ankara’da yaptırdım.
Bir Çorumlu olarak, Çorumlu 2000’in ailesi görevlerini, kendine düşen çalışmalarına devam ediyor.
Bizler bu dergi için emek ve mesailerimizi bir araya getirerek siz okurlarımıza ufakta olsa bir şeyleri ulaştırdığımızın bilinci içindeyiz.
Siz; okurlar olarak da, elinizden geldiği kadar derginin bu çabasına öyle veya böyle katkılarınız oldu. Bu katkılarınız ÇORUMLU 2000’i bu günlere getirdi. 
Dergimizi bin bir emekle sizlere sunan bizler, Çorum’u tanıyor, tanıtıyor ve tanıtmaya davam edecek.
Bizleri; kendilerini bilmeyenler tarafından ayırmaya çalışıyorlar. 
Ben bu kişileri gayet iyi biliyorum.
Yazarlarımızda kendilerini gayet iyi bilirler.
Belki ileride bu kişileri, sizlere yeri geldikçe, dilim döndükçe, bilgisayarım yazdıkça siz okuyucularımıza da tanıtacağız.
Bütün sıkıntılara rağmen! Yine bir sayı daha çıkartarak sizlere ulaştık. Hepsi ÇORUM için.
Okurlarımıza; yazarlarımın adı adına da bu dergiye gösterdikleri ilgiye teşekkür ederek 8. Sayımızı da görüşünüze sunuyoruz.
Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih Ve Edebiyat Dergisi Mayıs 1999 8.sayı
 
DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 13

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR YIL ARKADA KALIRKEN BU DA GEÇER DİYE, DİYE!
Bu ay; yani Temmuz 1998 tarihinde, Çorumlu 2000’in “ilk sayısını” Çorum’da bazılarımız merak bazılarımız da heyecan içinde basıldığı matbaadan gelmesini bekliyorduk.
Bu sefer de; bu ayda, içimizde bazı eziklikler bulunmaktadır. Biz bir ay sonra, bir önceki ayda Çorum’da olacak KÜLTÜREL etkinlikleri ÖLÜMSÜZLEŞTİRMEK gibi bir amaç için gerçek bir heves içindeydik. Fakat!
Bu istekliliğimiz ilk sayımızda davet edildiğimiz “Osmancık Zeytin Deresi” Şenliklerini tanıtmakla gerçekleşti. İkinci ayımızda ise Dergimizin tanıtım toplantısını ebedileştirdik. Üçüncü sayımızda davet edilmememize rağmen, yazarlarımızdan Ağabeyim Metin Kalyoncu “Panayırdan Festivale 6. İskilip Kültür ve Tanıtım Şölenini (Şölenle ilgili gelen 8 resmin Sponsor bulamadığımızdan siyah beyaz bir fotoğrafı ile) tarihin arşivindeki bölümüne tozlu rafındaki yerine gönderdik. Dördüncü sayıda ise davet edildiğimiz “Alaca Höyük Kültür Şenliklerini”n tanıtımını Ağabeyim Dr. Ali Emiroğlu’ndan istedim ve böylece dergimize de bu güne kadar yazılı fikirleriyle katılan bir yazar kazanmış olduk.
Yine bu sayıda Ağabeyim Oğuz Leblebicioğlu’nun girişimleri ile; dergimizin bu günlere gelmesine katkısı olan ve bu dergi yaşadıkça da minnettarlığımın azalmayacağı “AYGAZ”ın sponsorluk sayılabilecek reklam katkılarını almış olduk ve aynı sayıda Cumhuriyetin “75. Yılı” Logosu ile beraber Çorum Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Osman Nuri Soyacak ile görüşmemizde Odaya Dergi maliyeti karşılığı Oda adına ilave vermek ve Odaya kayıtlı Bakkal ve Bayilere ücretsiz dağıtılmak üzere görüşüldü. (Üç sayı süren bu anlaşma Odanın tamam demesi üzerine ertelendi)
Altıncı sayısında Sayın Valimizin Valilik ve Kaymakamlıklarda bulunan Dokümantasyon Merkezlerine Dergimizi abone etti. 
Yine aynı sayıda sayımızda Gürsel Yayınevi olarak açtığımız 1.Çorum Liseler Arası Kompozisyon yarışmasını sonuçlandırdık.
Ödüllere katkıda bulunan Çorum Saatçiliğe, Sayın yazarımız Türkiye Gazetesi Çorum Temsilcisi Ahmet Aşık'a, yazarımız Ahmet  Serin hocama, yazarımız ve Diyanet Vakfı Yayınevi Müdürü Ali Osman Geylan'a (burada çok geç olsa da bir  özür  dilemek  zorundayım  Sayın Ali Osman' dan dergimizde ödül  alanlar  ve  ödüllere katkıda bulunanların içinde büyük bir hata ile kendisi ve kurumu için bilgi vermemiş olmanın ezikliğini  bu güne kadar içimde  hissettim. Bu bir gerçektir.) Çalışmalarını indirimli olarak Yayınevimize veren Muzaffer Gündoğar'a ve o dönemin Milli Eğitim Müdürü Metin Topkaraoğlu'na teşekkür ederim.
Yedinci sayıyı maalesef yayımlanması Türkiye'yi etkileyen ekonomik kriz yüzünden ben de etkilendim. Dergimi bir sayı geciktirmek zorunda kaldım. 7-8 sayı numarasını aynı dergide vermeyi düşündüysem de (dergimize abone olup parasını veren okuyucularımıza durumu izahta zorluk çekerim gerekçesiyle)  uygulamaya koyamadım. Kompozisyon etkinliğini de yedinci sayımızda yayımladık.
Aynı sıkıntıyı da sekizinci sayıda yaşadım ve 20 gün geç kalmasına sebep oldu.
Çorum festivali bünyesinde Gürsel Yayınevinin de ufak bir katkısı olmasını istedim. Kültür Müdürü Sayın M. İdil'e Çocuk Tiyatrosu etkinliğinin olup olmadığını sorduğumda:  Bir çocuk oyunu olduğunu söyledi. Bende bir çocuk tiyatrosu önerisinde bulununca yüzüme hayretle baktı. Müdür Bey, festival komitesi ile gerekli girişimlerde bulunursanız bende Samsun AYGAZ Çocuk Tiyatrosu'nu isterim dedim. O gün Samsun'u aradım ve olumlu cevap aldım ve ertesi gün tekrar Sayın İdil'in yanına gittim. Çocuk Tiyatrosu istekte bulunmanız takdirde ÜCRETSİZ olarak gelmeyi kabul ettiğini söyledim ve Samsun'un telefonunu verdim.
Yanımda verdiğim telefondan Samsun’u aradı, konuştular; yatacak ve yiyeceğini karşı lamayı ve hatta karşı taraftan istenmediği halde Samsun'dan grubun otobüs ve dekorların getirilmesi için söz verdi ise de Samsun ağırlanma ve konaklama bizim için yeter dedi.
Ben; Dergi için çalışmalar yaptığımdan konu ile ilgilenemedim. Festivale iki hafta kala Belediyeden bir arkadaş ile ayaküstü konuşurken AYGAZ Samsun Çocuk Tiyatrosunun davet edilip edilmediğini sorduğumda, yer yokluğundan Sayın Başkanımız gerek yok demiş olduğunu öğrendim. Ertesi gün Kültür Müdürü Sayın İdil'i telefonla aradım, Ankara'da olduğunu söylediler. Birkaç gün sonra makamında görüştüm ve AYGAZ Samsun Çocuk Tiyatrosu'nun davet edilmediğini söylediğim zaman. "Hayır! öyle bir şey yok. Tiyatro gelecek, gerekirse ben Özel İdare karalı ile gelenleri ağırlarım“ diyerek bizi teselli ederek yolladı. Festival günü geldi geçti.  Tabi ki AYGAZ Çocuk tiyatrosu gelmedi. Çorum çocukları, bir tiyatro oyunundan mahrum oldular.
Çizerimiz Sayın Uğur Pamuk'un Karikatür sergisinin açılışında Kültür Müdürü Sayın İdil'le görüştüm. Tiyatronun gelmediğini sebebini sordum. Bana: Hayır AYGAZ Çocuk Tiyatrosu geldi ve oyununu sergiledi dedi.
8 Temmuz günü Samsun AYGAZ'a gittiğimde, Tiyatro için teşekkür ettiğim zaman şaşırdılar. ÇORUM'DAN TİYATRO İÇİN ÖN GÖRÜŞME YAPILDIĞINI FAKAT YAZILI TALEPTE BULUNULMADIĞINI SÖYLEDİLER. Samsun'dan dönünce Kültür Müdürlüğüne gittim, Sayın İdil izine ayrılmıştı. Belediye ye giderek festival çalışmalarında bulunan arkadaşa sordum, talepte bulunulmadığını öğrendim.
Acaba; Sayın İdil nasıl yanıldı veyahut yanıltıldı?
Niçin Başkanımız BEDAVA Çocuk Tiyatrosunun gelmesini istemediler? 
Bu güne kadar böyle bir sponsorluk acaba Çorum’a yapılmış mıydı?  Bu olay için:
Ben; ÇORUMLULAR ADINA AYGAZ' DAN DERGİM ARACILIĞIYLA ÖZÜR DİLİYORUM . 
Hem de binlerce defa. Benim bir telefonumla Çocuk Tiyatrosunu hiçbir karşılık beklemeden göndeririz diyenden, hem de AYGAZ ailesinden ilimiz adına binlerce kere tekrar tekrar özür diliyorum.
Dokuzuncu sayımızda zamanında gelmesine rağmen, maalesef iki sayımız gecikti. Birinci yıl dönümümüzü elinizde bulunan bu sayının yayımlanmasında kutlamak istedimse de, yazarlarımın bir çoğunun tatile gitmeleri sebebi ile İnşallah 12. Sayımızın yayımlanması ile kutlarız.
Bir yılımız, işte kısaca böyle geçti. BİR YIL ARKADA KALIRKEN; BU DA GEÇER DİYE DİYE (!)
Dergimizin yaşaması için yazı vererek katkıda bulunanlara, reklamları ile dergimizi destekleyen hemşerilerimize, dergimiz çıktığı an hemen yer vererek Çorumlulara bildiren Çorum HAKİMİYET Gazetesine ve dergimizi okuyanlara teşekkür ederim.
 Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih Ve Edebiyat Dergisi Ağustos 1999 10.sayı
 
DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 14

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

SONDAN BİRE DOĞRU 
( Lütfen dikkatli okuyunuz )
Bir yıl hayhuylar ve umutlarla geldi geçti. Geçen sayımızda sizlere kısacık bir çalışmanın oldukça uzun bilançosunu vermeye çalışmıştım.
Bir yıl boyu; PEK ÇOKLARINA (bu bende mahfuzdur) 500.000Tl. oldukça pahalı gelen dergimiz, ilk 6 Aylık ile; ikinci dilim altı aylık 12. sayıya kadar abone olan hemşerilerimizin bu erimemi biraz yavaşlatmasına rağmen, son asgari ücretin de artması ile,baskı ücretlerine yansımasından dolayı ÇORUMLU 2000 Dergimizin fiyatında elde olmayan sebeplerden dolayı fiyat artırımında bulunmadım.
Bazı hemşerilerimiz, halen fiyat artırımına gitmememin sebeplerini sordular.
Birinci sayıdan bu sayıya kadar, abone sayımızda belirgin bir artma olmamış, reklamlar ise umduğumun altında kalmıştır. Bazı reklamlar için, zararına bazı reklamlar için de tanışmaya neden olduğu için dergimizde yayınladık. Bazı reklamların ise, dergimize oldukça katkısı oldu.
Bu reklamların tamamının, tarafıma kaldığını söyleyen hemşerilerimizde çıktı. Bu fiyata nasıl bu reklamları mal ettiğimizi soranlar da oldu. Dergimiz 11. Sayıya kadar reklam tarifesinde de hiçbir artırıma gitmeyerek, inatla derginin çıkması için çabalamam, özveride bulunmam ve dergi için kullandığım bilgisayar, tarayıcı ve yazıcımın finansmanını geri alamamam da işin cabasıdır. Bildiğiniz gibi  "alet çalışır, el öğünür "demiş atalarımız. Edevatımız baba zoruyla iş görmekte, 9. Sayımızın çıkışlarını almak için, matbaa, Çorumda bir reklam ajansı ile bir reklam tabela işi ile uğraşan hemşerimizin lütufları ile yapıldı. Onlara buradan teşekkür etmeyi borç biliyorum.
Bu sayı için ise;1998 Nisanında aldığım emektar bilgisayarımızı (kullananlar bilir, bir yıl sonra bilgisayar performansını oldukça kaybeder) borç harç biraz yenilemeye ayaklandırmaya çalıştım, yazıcımız da keza öyle. Yenisi için araştırma yapınca 4000 $ gibi bir fiyat karşıma çıktı.
Dergimi candan desteklediğini bu sayıma kadar maddi ve manevi olarak gösteren Sayın Mustafa Duduoğlu; Sanayi kesiminin tek destekçisidir.
Aldığımız reklamların pek çoğu Çorum' un tanınmış firmaları olmasına rağmen, dergiye katkı payları kendi sayfaları kadar olmadı. (üç reklam müstesna) Pek çoğundan konuşulan miktarları dahi alamadım. Bir kısmından ise maalesef hiç! Yaptığım iş karşılığını dahi alamadım. Hele; bazı firmalarımız ise, kendi taraflarının bayraklarını sallamamı düşündüler. Biz de bu düşüncelerin esiri olmadık. Bu yüzden o (bizce malum) firmalardan reklam alamadık. Birkaç kez istedik, sonra reklam istemekten de vazgeçtik. Taraflı olmadık. ÇORUMLU olduk. Dergimiz bu güne kadar Sayın hocam Oğuz Leblebicioğlu'nun abone araması ve reklam bulması ile ayakta kalabildi.
Yine yazarlarımızdan Sayın Hocam Recep Camcı’nın ferdi gayretleri, Osman Ünsal Bey’in bir Çorum dışındaki bir akrabasını bir yıl abone etmesi ve Ümit Uzel Beyin çalıştığı bir firmayı cebinden 6 aylık abone yapması. Sayın Adnan İlhan Beyin meslektaşlarını dergiye almaları için yaptığı mücadele ve Erman Yıldırım'ın ilk sayıda dolaşarak ona yakın dergi satmasından başka, hiçbir yazarımın bir tek abone getirememesi; dergiye abone bulmasından vazgeçtik, (benim verdiğim dergi haricinde) bazı yazarlarımızın yazılarından dolayı onu geçen adetlerde dergi talepleri ÇORUMLU 2000'i geriletti!
TİCARİ DÜŞÜNMEMEMİN SIKINTISINI ŞİMDİ YAŞIYORUM. Bu sıkıntılarımın cabası ve ekonomik genel krizin olması da çorbanın tuzu biberi oldu.
Bu dergi için iane toplamıyorum! 11 sayı ÇORUMLU 2000'i BEN omuzladım.
Artık birazda Çorumlular ÇORUMLULU olurlarsa bu karık başa varacak.  Bu sayı Sondan 1 olmasın.
Saygılarımla!
  Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih Ve Edebiyat Dergisi Eylül 1999 11.sayı
 
DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

15

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

ÇORUMLULAR! 
1998 Eylülünden bu güne sizlere bildiklerimizi, inandıklarımızı  yaklaşık  48 Çorumlu ile karşınızda bulunduk. Bu sayımızda yine size yeni yazı veren  Çorumlu  yazarların  fikir  ve bildiklerini yayınlayarak görüşünüze sunuyorum.
Bu dergi; sizlere çok küçük bir fikir, az bir bilgi, ufacık bir  tanıtımı, zerre kadar ilgiyi uyandı ise ÇORUMLU 2000 görevini yapmıştır diye düşünüyorum.
12. sayımızda; dergime ulaşan hayat hikâyelerimizi yayınlayarak tanıdığınız bizleri, başka yönlerimizle de sizleri bilgilendirme ye çalıştık. 
Sizlerinde ÇORUMLU 2000 Dergisinden muhakkak bazı istek ve önerilerinin olacağı aşikârdır. Bu nedenle; dergimize istek ve önerilerinizi lütfen YAZILI olarak ulaştırın. Sizlerin önerileri ile dergimizi daha ileriye ve güzele götürelim.
Örneğin: Dergimizde okuduğunuz bir yazı hakkında  tenkitleriniz, o yazıyı hazırlayan Çorumluyu uyaracak, sizin  önerilerini dikkate alarak, önerilen konular hakkında yeni çalışmalar yapacaktır. Ve sizinde, okuyucu olarak ayrı bir sayfanız olacak. Bu sayfa bütün Çorumlulara açıktır.
Ayrıca; kısa hikâyelerinizi, gerçek anılarınızı bize yazın. Bu yazılarınız ve anılarınız sizde kalmasın. Bütün Çorumlularla paylaşın.
Biz Çorumlu 2000  Dergisi yazarları Siz, Çorumlular için, Sizlerde; ÇORUM için, Çorumlu için yazı ve fikirlerinizle çalışınız.
Hepimiz zamanımız gelince bu dünyadan göçüp gideceğiz.
Kalıcı olanlar ise yazılıp yayınlananlar olacaktır.
Mahmut Selim GÜRSEL
 
DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 16

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

ÇORUMLULAR! 2
Yeni bir sayı ile karşınıza çıkma mutluğunu yaşadık.
Bu günlerin malum sıkıntılarını, siz yazarlarım ve okurlarımız gayet iyi biliyorsunuz? Bu sıkıntılar dikkat ettiyseniz Dergimizi de etkiledi.
Bu sayımızda; ÇORUMLU 2000 Dergimiz hakkında  yazılmış, olumlu yazılar ile birlikte, iki arkadaşımızın uyarılarını yayınladım.
Bu uyarıları yapan arkadaşımızın uzun yazısı, aynen ve  eksiksiz kendi yazdığı şekilde, nokta ve vürgülüne dokunmadan disketle geldiği gibi, sansürsüz  görüşünüze sunulmuştur.  Bu  yazı  beni yormadığı gibi, mizampajını da zevk alarak yaptım.
Bundan sonraki yazılarınızı LÜTFEN diskete alınmış olarak dergimize ulaştırırsanız, beni “değerli” tenkitlerinizden ve yazılarınızı  yazarken sarf ettiğim zaman kaybından kurtarırsınız.
Sayın yazarlarımızdan ufak bir istirhamım daha olacak. Bir  dergimiz baskıya girmeden lütfen hazırlanacak dergi için yazılarınızı  erken gönderiniz. Tevazuda bulunarak yeni yazar arkadaşlarımıza yer açma kaygunuz olmasın. Ben elimden geldiği kadar, gücümün yettiğince göndereceğiniz yazıları yayınlayacağımı az çok anlamışsınızdır. ÇÜNKÜ  BİLGİNİZ SİZDE KALMASIN, bu  dünya fani, ne zaman bu dünyadan göçeceğimiz meçhul. Bilginizi   ÇORUMLULARLA paylaşınız.
Haydi! Arkadaşlar, bu dergiyi yürütmemiz, ilerletmemizi istiyorum.
ÇORUMLU 2000 Çorum’un dergisidir. Her şey ÇORUM için.
Saygılarımla!
DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 17

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

ERDİK ÜÇÜNCÜ YILA 
Şükürler olsun. Teşekkürler ÇORUM' a. ÇORUMLU 2000 erdi üç yaşına. 
Bundan 24 ay önce Çorum'da bir dergi çıktı. Birkaç Çorum sever yazıları ile destek verdiler. Birisi de bunları topladı, dizgisini yaptı, finansmanını sağlamak için gece gündüz zenbili sırtında, her türlü tenkitlere, her türlü alaylara, her türlü engellemelere rağmen yılmadı.
Eşinin de desteği ile didindi, bir şeyler üretmenin hazını duyarak, sevinerek, üzülerek bu günlere gelindi. ÇORUMLU 2000 Dergisi 18. Sayısında üçüncü yaşına bastı.
 Başlangıçta renkli, pırıl pırıl birkaç sayı ile çıktı Çorumluların karşısına. Birkaç sayı imkânsızlıklar yüzünden 35-40 günde çıktı. ÇORUMLU 2000'in dört renkli kuşe sayfaları vardı. Sonraları hemşerileri renkli sayfalardan, renkli resimli kapaklardan, renkli reklamlardan hoşlanmadıklarını davranışları ile gösterdiler.
ÇORUMLU 2000 12.sayısına kadar ısrarla renkli çıkmayı başardı. 13. Sayıda birisi, şapkasını önüne alarak maddi imkânını düşündü, bırakayım dedi olmadı, renkli çıkartmaya devam edeyim dedi, olmadı.
ÇORUMLU 2000'i destekleyen hemşerilerini yarı yolda bırakmamak için, dergiyi siyah beyaz olarak çıkartmayı denedi. İnanır mısınız; birisine hemşerilerinden 13 sayı ile 17 sayılar arasında geçen süre içinde sadece ve sadece 5 okuyucusu tekrar renkli olarak çıkartmasını istediler. NE ACI DEĞİLMİ?
Erdik üçüncü yıla. Rabb'imiz izin verir, sağlığımız yerinde olursa daha başka üçüncü yıllara erdirmeye çalışacağız.
Son üç sayımızı Çorum'da bastırdık ve baskısını Çorum'da yaptırmaya devam edeceğiz.
ÇORUMLU 2000 Dergimiz inşallah aylık olarak yayınını sürdürmeye devam edecek. Diyeceksiniz ki dergi; neden 24 ayda 25.sayı değil de 18.sayıda kaldı. Bunu şöyle açıklamam gerek. Evet! Haklısınız bu dergi 18.sayıda kalmayıp 25 sayı ile karşınızda olması lazımdı.
Gecikmemizin başlıca sebebi, maddi olarak desteklenmememiz, yazarlarımızın yazılarını geciktirmeleri, matbaanın basımı geç bırakması ile dergimiz sayı bakımında güdük kaldı.  Bize neler dediler (içinde kısa cevapları):
"Zoraki dergi satıyor. (kimseye zorla dergi satmadım)" ,
"Çantalı yine geliyor.(dergileri poşette taşıyacak değilim)" ,
"Bu dergiyi hangi amaçla çıkartıyorsun? (amacım Çorum'u tanıtmak)",
" Emekliliğinin tadını çıkartacağına yatta keyfine bak. (emeklilik yan gelip yatmak değildir)",
"Sen babandan bile para istemezdin dergi için nasıl para istiyorsun? (babamdan bile kendim için hiçbir şey istemedim, fakat derginin yürümesi için istiyorum, kemdim için değil)",
"Çorum'un kültür hayatında büyük bir boşluğu dolduracağına inandığım, belli bir görüşün ve düşüncenin esiri olmayan dergi için Çorumlular olarak, hepimizin yardımcı olmak mecburiyetimiz var....
Kimsenin,  hele Sn. GÜRSEL'in hevesini hiç kırmak istemiyorum. Fakat  arkadaşımın yoğun çabasına  bizler yeterince destek olmazsak, bu  dergi de  birkaç sayı sonra tarihin tozlu raflarındaki yerini alacak. (Desteğiniz  yazılarınızla devam ediyor)",
" Bu tür yayını çıkarmak  sadece çıkarmanın özverisi ve işi  sevmesine  bağlıdır. Bu çerçevede değerlendirdiğimizde  Sayın Gürsel'in 'ÇORUMLU 2000'  Dergisini çıkarması hiçte küçümsenmeyecek bir olay. Sakın  bu  yazıyı yağcılık olsun diye yazdığım sanılmasın.
Çünkü Sayın Gürsel'le hiç tanışıklığım da yok. (Evet  sizinle  bu  yazınızdan  sonra  tanıştık)",
" Ama  Çorum'da öyle bir pırlanta yayın ürün var ki, S.O.S işareti veriyor. 'ÇORUMLU 2000'  Bu  dergi inanarak söylüyorum ki, Çorum'da bir boşluk doldurmaktadır. Aylık çıkan bu dergi 'Kültür, Tarih, Sanat ve Edebiyat' alanında yine Çorum'a özgü değerli yazıları, değerli yazarlarının kalemlerinden  sunulmaktadır.
Derginin sahibi değerli insan Mahmut Selim Gürsel bir idealin peşinden eline bir yufka ekmek dürümü alıp koşarak geldi bu günlere.
Emekli bir Çorumlu! Yeri geldikçe, emekli maşını bile hasretti idealinin yoluna.(görüşünüzün peşindeyim)",
"Hele bu yayını 1 yıl kesintisiz 10-11 sayı yayınlayacağına o birkaç kişi de inanamıyordu. Ama O; inancın, iradenin, direncin ne olduğunu, idealizmin gücünü gösterdi. (inanmak, yapmaktır)",
"Evliya Çelebisi Mahmut Selim Beyle karşılaştım.(o payeye  ermem için daha erken)",
" Mahmut Selim GÜRSEL'İN nasıl davranacağı belli mi olur? (bu yaşıma kadar tutarsız bir iş yapmadım, sözümden de hiç dönmedim)”
Erdik üçüncü yıla. Saygılarımla.
 
DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

   18

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

GELE, GELE GELDİK BU GÜNLERE
         Ne zamandı hatırlar mısınız?
Yıl 1998.
Bundan tam 32 ay önce dört renkli 32 sayfalık bir dergi yayınlamıştı.
Siz Çorumluların görüşüne sunmuştum.
Çorum'da 1998 tarihine kadar birçok dergi yayınlanmış, fakat yayım hayatları uzun sürmemiştir.
ÇORUMLU 2000 Dergimiz direndi, direndi bu günlere geldi.
Neler yaptığımı pek çok okurumuz ve yazarımız benim ağzımdan dinledi, başkalarından duydu, dinlediniz.
Emeksiz yemek olmayacağını biliyoruz. Bizde emeğimizi 24. sayı ile sizlere sundum. Dergimiz ikinci cildini tamamladı. Elinizdeki bu 25. sayısı ile de üçüncü cildine başlamış oldu.
Birçoklarınız dergimi sırtınızda taşıdınız.
Birçoklarınız da yazılarıyla dergimize katkılarda bulundu.
Birçokları artık yazı yazmadı.
Birçokları aldıkları dergilerin parasını vermedi.
Birileri, birilerinin yayında hava atmak için 3 adet abone olalım dediler, dergi parası isteyince, biz senden telif ücreti alıyor muyuz diyerek kardeşlerine söylettiler.
Birçokları bir yazı vererek 24 sayı dergi aldılar.
Ve ben yılmadım.
Yılamazdım.
Çorumluya verilmiş bir sözüm vardı. 24. Sayıya kadar bana güvenerek dergi ücretini verenler vardı.
Sözümde durmam gerekti.
Ben de Çorumlu Dergisi sahibi olarak ve Çorum adına hepinize teşekkür ederim.
Dergimiz; mahalli bir dergi vasfında 21. sayıya kadar varlığını sürdürdü. 24. sayıdan itibaren ise; MAHALLİ DERGİLİKTEN, BÖLGESEL - ULUSAL bölümlerini de atlayarak EVRENSEL bir dergi statüsüne geçti.
Bu başarımızı basın tarihi içerisinde hiçbir periyodik yayında görülmeyecek atlama ve atılım olarak göremezsiniz.
         Dergimizin bütün yazıları https://www.corumlu.com adresinden 3 sayı geriden yayınlanmakta.
         İleride tüm abonelerimizin bilgisayara geçmeleri ile bu adresten sizlere ulaşmaya devam edecek.
         Biz Çorumluyuz.
         Bizim yaptığımızı her babayiğit başaramaz dersek abartmış olmayız.
         Neden derseniz?
         Çorum'un Leblebisini örnek gösterebiliriz, sanayisini gösterebiliriz.
         Leblebimiz tüm ülkede ismi ile tanınmakta, tanınmakta fakat adı ÇORUM LEBLEBİSİ acaba kendisi nereli olduğunu araştırmamız gerek (!)
         11,03,2001 tarihinde Samsun'a reklam araştırması için gittiğimde Samsun Saat Kulesi civarında bir kuruyemişçinin kavurarak mis gibi kokusunu caddeye sunduğu leblebiye ”Taze Çıktı Çorum Leblebisi!” diyerek müşteriye sunması beni hem sevindirdi, hem de üzdü.
Sanayimiz ise; başka isimlen altında sunulmakta. Fason mal üretilerek kendi ismi varken, başka markalar altında siparişleri olduğu duyumunu aldım. İnşallah gerçek değildir.
         Bunlarla ne demek istiyorum her halde anlamışsınızdır. Yine de anlamayanlara anlatıyım. İsmimize, imalatımıza sahip olalım. Sahip çıkalım. İsmimizi başka isimler altında pazarlamayalım. Başkaları sizin markanızı kullanmadan para kazanmasın.
Saygılarımla.
 
DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

  19

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİZLER, BİZLER VE ONLAR
         Bizler; bir şeyler üretmeye çalışan, gördükleri ve bildikleri ile yetinen 50 yaşını aşmış kişileriz. Bizlerin kendi bildikleri ve öğrendikleri ile günümüzü geçirmemiz normal gözükse bile, teknolojinin nimetlerinden faydalanmayı bilmeliyiz, öğrenmeliyiz.
         Sizler; orta yaş kuşak dediğimiz 25 yaşının üzerinde olanlar. Atak, cesur ve bilgi dolu olduğunu, her şeyi bildiğini zanneden kesim. Acaba diyorum; bu çağın gereçlerinin ve imkânlarının neler olduğu hakkındı gerçek bir sınav yapılsa sınıfı geçebilir mi? Maalesef hayır. Neden derseniz 2001 yılının içinde bulunan teknoloji ve tekniklerin pek çoğundan hâlâ yaralanmanın kendilerine neler kazandıracağını bilememekteler. Yâda kolay kazanmanın tadını tattıkları için ya da köşe dönmenin yollarını aradıkları için, kendilerini geliştirmemektedirler.
         Onlar; okumayı, yazmayı öğrenmeden bilgisayarı, okuduktan sonra para kazanmayı, teknolojiyi öğrenmiş, kendini yetiştirmiş, geleceğimizi emanet etmiş olduğumuz gençlerimiz. Onlarda ise bazı eksiklikler bulunmaktadır. Bizler ve sizler, kendi birikimlerimizi onlara verelim ki, onların bu çağın gereçlerini kullanırken bile, vatanımızı, milletimizi, tarihimizi, geleneklerimizi, göreneklerimizi, dinimizi, vicdanımızı, saygımızı ve sevgimizi de bilmeleri onların yaşaması ve kendilerinden sonra gelecek olan kuşakları daha iyi ve daha bilgili yetişmelerine yardımları olsun...
         Bizler ve sizler! Bu Cennet Vatanın nimetlerinden belki faydalanıyoruz, belki gereğince faydalanamıyoruz. Bu faydalanma herkesin kendi açısından az veya çok görülebilir. 1925 yıllarda ülkemizin durumu ile 1938 yıllarda ülkemizin durumunu acaba hiç düşündük ve kıyasladık mı? Zannetmiyorum. Hiç düşünmedik. 1940 lı yıllar ile 1950 li yılları hiç inceledik mi? Bakmadık bile. Ya 1950 li yıllar ile 1980 yılları düşündük mü? Hayır düşünmedik. En yakın tarihimiz olan 1980 li yıllarla bu günleri hiç kıyasladık mı? Ne gereği var demeyelim. Elbette ki gerekli?
          Bu ülkenin evlatları olarak bu üç dönemi dikkatli olarak; yaşantısını, ekonomik durumunu, sıkıntılarını görelim ve öğrenelim. Bu bilmeceyi çözebilir ve ONLARA yapılan yanlışlıkları öğretebilirsek onlar bizlerin yerine geçtiklerinde bizlerin yaptığı yanlışlıkları yapmazlar.
         Bunları kısaca irdelersek;1925 li yıllar, Türkiye’nin savaştan çıktığı, yedi düvele borçlu, halkı yoksul ve sağlık problemli bir ülke. Bizleri idare eden ve yönlendiren Atatürk; ülkenin menfaati, ilerlemesi için bütün bilgi ve becerisini kullanarak yedi düvele olan borçları ödedi. Nasıl ödedi, halkına verdiği güvenle. Onlara gösterdiği doğru yolla.
         1938 li yılları düşünün. Tek partili bir Türkiye!. Fakat savaşta kahramanlıklar yaratan kişilerin koltuk kapma, ülke yönetme telaşı ile yapılan yanlışlıklar ve taraftarlarına verdikleri tavizler yüzünden geriledik.
         1940 lı yıllarda ise Olduğumuz yerde kaldık. O devirlerde çıkan savaşa katılmamamıza rağmen ülkemiz oldukça bunalımlı yıllar yaşadı. Ekmek, gaz, şeker gibi maddeler karnelere bağlandı. Parası olanlar karaborsalardan bulup bu sıkıntıları yaşamadılar. Olan yine çoğunluk sınıfına oldu. Halkımız bunaldı. Üretim sadece tarım olarak kaldı.
         1950 li yıllarda ise iki partili döne mimiz başladı. Yeni kurulan parti ülkeyi refaha erdirdi gibi gözüktü ise de, ülkemizi fanatikleştirdi. İktidarlı olanlar zenginleşti, halkı soydu, ülkeyi talan etti. Bunlar iyice incelenirse gelecekte ne gibi önlemler alınabileceği görülebilecekken, hiç kale alınmadı.
         1960 lı yıllarda ülkemiz askeri idare ile tanıştı. Çok partili döneme geçildi. İktidara gelenler ülkeyi bildikleri gibi yönettiler. Dış borç arttı. Halkımız hissetmese bile ileride ödeyeceği borcun altına girdi. Teknoloji transferi yapıldı. Refah seviyesi arttı. Yanlış politikalar ve dış telkinlerle üretici ve tüketici toplumu olduk. Birikimlerimizi ve aldığımız borçları dengeleyemedik.
         1980 li yıllarda ise refah seviyemiz önceki dönemlere göre çok yükseldi. Harcamalarımız kısıtlanmadı. İç tüketime yönelik ürünler yapan fabrikalar kurduk. Kalitesiz malları devlet desteği ile kullanır olduk. Dışarıya oldukça kısıtlı mallar sattık. Turizme önem verdik zannettikse bile tabii yapımızı bozduk, betonlaştırdık, sahillerimizi yağmaladık, tabii güzellikleri yok ettik.
         Bu günü anlatmama gerek yok. Hepimiz içinde yaşamaktayız. Bundan sonra önümüze bakma zamanı geldi. Gözümüzün önündekileri gençlerimize anlatmalıyız. Onları doğruya yönlendirmeliyiz.
Çorumlu Dergisi 27. Sayı
DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

  20

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

YENİ HİZMETLERİMİZ
Gürsel Yayınevi Çorum'da bazı ilklere imza atmış bulunmaktadır. Bunlar bu güne kadar Çorum'da yapılmış olmayan işlemlerdir.  Bu ilklerden olan ve 15 aydır Dünya insanına Çorumlu 2000 Aylık Kültür, Tarih, Sanat ve Edebiyat Dergisi'nin  Web sayfası yayın hayatında Çorum'da bir ilki yapması ile beraber, yeni hizmetleri izlere sunmaktan gurur duyuyorum.
 Web sayfamız sadece Çorum'da değil bütün dünyaya açık bir ÇORUMLU 2000 DERGSİNİN birkaç ay geriden tamamının yayınlanması olarak görülebilir.
Burada:yani https://www.corumlu.com da sadece dergimizin yazılarından başka; bize yazı veren yazarlarımızın hayat hikâyeleri de yayınlanmakta. Bu sayfaların haricinde reklam sayfamız bulunmaktadır. Ayrıca yeni olarak da; Çorum, Sanayi, Ticaret, esnaf ve turizm sayfalarımız da yer almaktadır. Bu günlerde boş olan sayfalarda, isteyen bütün hemşerilerimizin faaliyetleri dünyaya tanıtılacaktır. Bütün Çorumluların burada olmaları kendi menfaatlerinin gereğidir diyorum. (1)
 Web sayfamızı ziyaret edenler Çorum dışından ziyaretçi sayımız, abone sayımızdan daha fazla bulunmaktadır. Ziyaret edenlerin çoğunluğu Çorumlu olan Amerika ve Avrupa ülkelerinde bulunan kimselerden başka; başka memleketten olanlarında ziyarette bulundukları bilinmektedir.
 Bildiğiniz gibi yakın bir zamanda da Çorum Telefon Rehberi hazırlanıp bastırılarak dağıtıldı. Bu dağıtılan rehberin çok büyük bir eksikliği bulunmaktadır. Yeni kurulan Bahçelievler Santraline bağlı telefonların büyük bir kısmı bu rehberde bulunmamaktadır. GÜRSEL YAYINEVİ olarak yeni bir “BAHÇELİEVLER REHBERİ” hazırlama aşamasında bulunmaktayım. Bu semte ait olacak olan rehber için katılım formları Bahçeli evler Semti sakinlerine elden ulaştırılacak ve bilgileri kaydedilecektir. Bu rehbere katılmak isteyenlerin karşı sayfada bulunan katılım formunu fotokopi ile çoğaltıp tanıdıklarına da verebilirler.
Bundan başka geçmiş yıllarda yaptığım bir araştırma neticesinde bazı tanınmayan yerlerimizi tanıtacak rehberler hazırlama ön çalışması içinde bulunmaktayım.
Dergimizin hazırlandığı günlerde ülkemiz yine bir deprem felaketi geçirmiş bulunmaktadır. Deprem yine can kaybına ve mal kaybına sebebiyet vermiş bulunmaktadır. Yine pek çok vatandaşımız bu soğuk günlerde evsiz barksız kalmıştır. Tâbi afetler geliyorum demiyor, geliyor. Gelince de tedbirimizi almazsak bizleri zor durumda bırakıyor, canımızı da alabiliyor. Bilhassa deprem felâketi geldiği zaman, kendi elimizle yaptığımız, eften püften konutlarımızda kendi zararımızı çekmekle kalmıyoruz, ülkemize de sıkıntılar çektiriyoruz
 Deprem bölgesinde olan vatandaşlarımızın ölenlerine Allah’tan rahmet dilerken, mağdur olanlara da Rabb’imden sabırlar ve metanetler diliyorum.
Bu sayımızla beraber sizlerin Kurban Bayramını candan kutlar, hayırlara vesile olmasını Rabb'imden niyaz ederim.
(1) Bu girişimimiz ne yazık ki o kadar büyük talep gördü ki, hazırlayamadık. Onun yerine abonelerimizden yayımlanmasını isteyenlerin adres ve telefonlarını dergimizin son sayfasından yayımladım. 07.11.2020
Çorumlu 2000 35. sayı
 
 
DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 21

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

ÜÇÜNCÜ CİLDİ DE TAMAMLADIK  (Yeni Yazarlarınızın hayat hikâyeleri)
Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergisi yayınlanmaya başlayınca; bu hareketi amatör bir çaba olarak gördüler. Herkes hemen hemen bu görüşü paylaştı. Sahibi ve Mesul Müdürü olarak, bazen sizlere dert yandım, bazen içimi döktüm, bazen de sitem ettim. Sizler sessiz ve tepkisiz okudunuz benim serzenişlerimi.
Dilimin ucuna kadar geldi fakat yazamadığım pek çok şeyleri işittim.
Beni destekleyenler inandığıma inananlar mahcup olmadı. Onları utandırmamaya çalıştım. Elimden geleni ardıma koymadan bu sayıya kadar geldik. Bu sayfalar sizlerin ellerine geçene kadar çabaladım, yazdım, dizgisini yaptım, çıkışını aldım, montajını yaptım, baskısı yapıldı, formaları katladım, tel dikişini yaptım ve formaları kestirip sizlerin önüne getirip dağıttım. Bu işlemleri yaparken yoruldum; fakat yorulduğumu ima etmedim. Uykusuz gecelerimden dert yanmadım. Bütün bu yorgunluk ve sıkıntı her dergi sizin elinize geçtikten sonra unutuldu. Bir hafta kadar sakin ve rahat geçirdikten sonra tekrar aynı tatlı telaş, aynı işlemlerle dergimizi yürüttüm. Allah’ım müsaade ederse devam edeceğim.
12. Sayımızda yazarlarımızın hayat hikâyelerini yayınlamıştım. 24. sayıda da yeni katılan yazarlarımızın hayat hikâyelerini istemiş, fakat toparlayamamıştık. 24. sayımız ile tamamlanan 2. cildin arkasında da yeni yazarlarımızın hayat hikâyeleri bulunsun istemiştik olmamıştı. Bu güne kadar istediğimiz hayat hikâyelerinin elimize ulaşanlarını bu sayıda yayınlamaktayız. Yine bu sayımızda dergimize yazı veren yazarlarımızın resimlerini kapağımızda doğum tarihlerine göre yaşam hikâyelerini yayınladık.
 Elinizde bulunan bu 36. sayı ile de 3.cildi tamamlamış oluyoruz. Eğer Rabb'im müsaade ederse dergimiz aynı hızla devam edecek. Ve yine bildiğiniz gibi, aynı hızla Internet'teki web sayfamızda yayımına devam edeceğiz.
Yayınevimize getirilen yazıların pek çoğu şiir türünde! Yaklaşık 22 şair arkadaşımız bulunmakta. Bu arkadaşlarımızı istemeyerek olsa da gücendiriyorum. Gerekçesi ise şiir sırası yaklaşık 11 sayıda bir geliyor. Geçen haftalarda evde yeni bir derginin hazırlığını yaptım. Birkaç arkadaşın fikrini aldım, birkaç arkadaş da sayfa hamisi olmayı kabul etti. Bana da bu dergiyi yayınlama işi kaldı. Fikir bizim, çalışma bizim, şiirler sizin olacak. Yeni dergimizin ismini de “SARIÇİĞDEM ŞİİR DEFTERİ” olarak belirledim. Bu dergi fikri çiğdem gibi birden belirdiği için bu ismi layık gördüm. Rabb'im  müsaade ederse;yeni şairlerle karşılaşmamız,onları teşvik etmemiz bakımından Çorum'a layık bir şekilde yürütmeye gayret edeceğim.
Çorum her şeyi isterse yapar. İsterse. Yazarlarımız da isterlerse her üç ayda bir şiir antolojileri, her altı ayda ya da senede bir hikaye antolojileri yayınlamamız çok zor değil.
Birdik, iki olduk. İki idik üç olduk. Yeni fikirleri olan varsa gelsin konuşalım. Sadece sanayii, sadece gelir seviyesinin artması kalkınmamızın öğesi değildir. Kültüre de önem vermemiz gerekiyor. Ben elimden geleni yapıyorum. Takdir Allah-u Teâlâ’dan, destek sizlerden.
 Hoşça ve esenlikle kalınız.
 Çorumlu 2000 36. sayı
 
DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 22

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

OLDUDA BİTTİ MAŞALLAH –BİR YAŞA DAHA GİRERKEN
         Bu yıl da; onca sıkıntıdan ve takıntıdan sonra anlımızın akı ile festivali de bitirdik. Bize anlımızın akı; gönlümüzün zenginliği yetti de arttı bile. Her yıl yapılanlara göre birazcıkta sönük geçse festivalimiz oldukça güzeldi diye söyledik. Ödeneklerin yeterli olmaması bahanesi de bir kozdu konuşmalarda.
         Ne diyelim;"oldu da bitti maşallah" demekten başka çaremiz de yok gözükmekte. Yada öyle söylememiz gerekmekte.  Öyle demezsek de elimizden gelen ne?
         Sayın Başkanımızın kapanış konuşmasındaki "ödenek" kelimesi aklımı karıştırdı. Geçen sayımızda bahsi geçen "Mahalli İdareler" toplantısına giderken gidenlerin, yapılan gezi için ödenek bulundu da,festival için ödenek neden bulunamadı? Tabi bunlar sudan bahaneler olarak görülmedi. Bir Çorumlu olarak ben üzüldüm.
         Oldu da bitti maşallah! Beni üzen toplumumuzun hiç bir tepkisinin olmaması, hiç bir kimsenin kendi aralarında konuşmalarından başka bu konuyu dile getirmemesi de ayrı bir düşünülecek olay.
         Gelelim bizim dergimizin durumuna: Biz ağır dur batman gel Atasözünü uygulamaya devam etmekteyiz. Dergilerimi destekleyenlerin katkıları ile eşimin yardımları ile yavaş yavaş, karınca adımları ile de olsa bu işi yürütmekteyiz. Burada yapılanlardan çok yapmadıklarımıza üzülmemizin gerekliliğine inanmaktayım. Keşke diyorum; dergimiz daha kapsamlı olsaydı, daha detaylı yazılar olsaydı ve bizi tanıyanlara, daha faydalı olabilseydik diyorum. Diyorum da öyle kalıyorum. Yine de şükrediyorum bu günlere geldiğimiz için. Düşünebiliyor musunuz? Tam kırk sayı oldu bu dergi çıkalı. Nazar değmesin son on dört sayımız, günü gününe yayınlandı ve sizlere dağıtıldı. Nazar değmesin son on dört sayımız, günü gününe yayınlandı ve sizlere dağıtıldı. Ortalama 40 günde bir bu dergiyi yayımlayabildim.
         Yazar arkadaşlarımızın yeni fikirlerini desteklemek bizim görevimiz. Yalnız bu önerilerin tutarlı ve yapılabilir olması gerekli. Mesela; geçenlerde bir üniversitemizden Internet’te sitemizin olması ve arama motorlarında bulunabilmemizden dolayı mıdır nedir “Almanya’nın hibe ettiği bir Güneş Teleskopunu Türkiye’ye getirme için yardım talebiydi” Bende cevap olarak sadece ne kadar para lazım diye sordum. Herhalde ya maddi imkân buldular, ya da benim kısa cevabımı kale almadılar. İstenecek para birkaç bin dolar ile sınırlı olsaydı siz okurlarımdan yardım isteyecektim. Yinede aklınızda bulunsun. Bilgi verirlerse sizlerin katılımını isteyeceğim.
         Yazarlarımızdan ağabeyimiz İsmet Çenesiz’in bir projesini bildiren yazısı bu sayımızda yayınlandı. Anladığım kadar uzun bir yola daha adım atıyor. Elimizden gelen yardımı yaparsak bütün Çorum için hayırlı olur kanaatindeyim.
         Bu sayımızla yeni bir yaşa giren dergimiz kırk sayı yayınlanmış olmaktadır. Sizlerin sabrı sayesinde geçen dört senede sekiz eksik sayımızın olması ne gam. Bu eksiklikler başta ekonomik olmakla beraber, bazen ilk sayılarda yazarlarımızın yazılarını bilmeyerek geciktirmelerinin olması görülmekle beraber, Ankara’da dergimizin basıldığı yıllarda bazen sayımızın basımı 40 günü bulmaktaydı. Tabi bunlar tatlı bir mazeret olarak geçmişin karanlık sayfalarında kaldı. Şimdi biz geleceğe batmalıyız. Dergimizi sanal âleme çekme savaşı da iki yılı tamamlamış bulunmaktadır ki; bana göre dergimizin başka bir rekoru olarak söylense yanlış olmaz.
         Dergimiz dört yılı bitirip, beşinci yılına girmiş ve güzel bir mesafe almıştır. Dergimize Ankara, İstanbul gibi şehirlerden yazı gönderenleriniz olduğu gibi Fransa’dan da bizlere yazı gönderen arkadaşlarımız bulunmaktadır. Biz Çorum için varız ve Çorum için var olacağız.
         Geleceğimizin ne olacağını bilen Rabb’ime şükrederken sizlere de teşekkür ediyorum. Dergimizi yaşatanlara ve yaşatmak için çabalayanlara Çorum adına minnettarlığımı bu satırlardan arz etmeyi bir borç bilirim.
         Geçen yıl kaybettiğimiz İsmail PAMUK’u bu satırlarla anmak istiyorum. Kendisi dergimizin ayakta durması için elinden geleni yapan bir kişiydi. Onu özlüyorum. Sizlerde özlüyorsunuzdur.
         Bu satırlar onu anmamız için yetmez; onu anarken; onun yaşamında yaptığı işleri düşünmemiz lazım.
         Onun yazıları yayınlandı. Bunların bir kitap halinde yayınlanması gerekli diye düşünürken; Allah C.C. O’na Rahmet dilerim.
Çorumlu 2000  40. sayı
 
 
DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 23

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

KIRK BİR KERE MAŞALLAH 
         Bu sayımızda çok şükür kırk bir sayı karşınıza gelmiş bulunmaktayız. Kırk bir kere maşallah dememi hoş görün. Bu derginin ilk sayısında sizlere:
         “Niçin ÇORUMLU 2000?
         15 Nisan 1938 tarihinde Çorum’ da ilk defa, tek partili dönem zamanında Halkevleri komitesi tarafından bir dergi çıkartılma kararı veren hemşerilerimiz tarafından “ÇORUMLU ”Dergisini yayımladılar. Bu dergiye Çorumlu adını verdiler. Çorum Basın Tarihinde ilk defa bir dergi doğmuş oldu. Bu dergiyi büyük çabalarla Ağustos 1946 tarihine kadar 61.sayıya getirdiler.
Bu dergiyi tanıyanlar, görenler bilirler ki; bu evsafta bir dergi çıkartmak için, Çorumluların birleşmeleri, bilgilerini ve derlediklerini bir araya getirmeleri ve dergi veya kitap haline getirmeleri ile birlikte özveri ve gayretlerini özleştirmeleri gerekmekteydi. Bu gayret ve özveriyi Çorum’da gördüğüm için bu dergiyi çıkartmayı ve adını Çorumlu koymayı düşündüm.
         Bu düşüncelerimi, dergime yazı veren arkadaşlara açtım. Hepsinden olumlu cevap almam üzerine, Çorum’da ilk defa olarak bir yayınevi açma girişiminde bulundum. Yayınevim 27 Mayıs 1998 tarihinde resmen faaliyete geçti. İlk yayımladığım eser; 1997 tarihinde bastırdığım çalışmam olan  “Çorum’ da Yatan Meşhur Yatırlar”ın ikinci baskısını yaptım.                                                                                        
         Abdulkadir OZULU, Muzaffer GÜNDOĞAR ve ben bir Çorum turu yaptığımız sırada derginin adı hakkında konuşurken ben; dergiye  “Çorumlu 2” adını vereceğimi söyleyince arkadaşlarda; Çorumlu 2000 olsun diye teklif ettiler. Bu teklifi memnuniyetle kabul ettim ve dergimin adını Çorumlu 2000 olarak belirlemiş olduk.
         Derginin devamlılığı için çeşitli kuruluşlarla yüze yüz ve telefonla irtibatlar kurma çalışmalarım devam etmektedir. İstanbul, Ankara, Samsun ile adres temini ile mutabakata varmış bulunmaktayım. Ayrıca, ÇEKVA tarafından ve Samsun’da bulunan Çorumluların adreslerini bulmayı üstlendiğini ve katkıda bulunabileceği sözünü bizzat orada da yüz yüze görüşerek almış bulunmaktayım. Çorum ve İlçelerinin tamamıyla ve tamamına ait Dernekler ile temasta bulunmak ve dergiyi tanıtmak amacındayım.(1)
Elinize geçen bu dergiyi sizinde bir Çorumlu olarak diğer hemşerilerimize tanıtacağınız kanaatindeyim. Bu yola çıkarken en büyük desteğin önce ALLAH C.C. Sonra sizin olduğu görüşümle bu  işe soyundum. Belki benim bu yaptığım bir “Donkişot ”luktan ileri gitmeyecektir. Yinede bu girişimimin bir hayal olarak kalmayıp, güncelleşmesi bu işin denenmesinden sonra sonucunu görmem gerekmektedir.
         Benlik davası olarak görmemeniz dileği ile biraz kendimden bahsetmek istiyorum:
         Aslen Börekçioğullarından olup, babamın Subay olması nedeniyle 1947 tarihinde Erzurum’da doğdum. Askerlik dönüşü, Ankara Emniyet Müdürlüğünde önce Teknisyen, sonra Polis Memuru  olarak 10 yıl  çalıştım. Naklen Çorum İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğüne Memur olarak atandım. Çorum’da dışarıdan Ticaret Lisesini bitirdim. Müdür Yardımcısı olarak Hasan Paşa Kütüphanesinde göreve devam ettim. 1994 tarihinde Tatvan’a tayinimin çıkması üzerine emekliliğimi istedim ve emekli oldum.
         İlk Çalışmamı 1991tarihinde yayımladım.1995 tarihinde ikinci çalışmamı bitirdim Kültür Bakanlığına sundum. Halen olumlu veyahut olumsuz bir cevap alamadığım için bastırtamadım.1 ve ikinci çalışmam Kütüphanelerde bulunan kitapların tasnif işlerinin yapılmasını kolaylaştıracak kaynak kitaplardı. 1.  kitabımdan bakanlık 1000 adet satın alarak bütün İl Halk Kütüphanelerine dağıtımını yaptı.
         1995 tarihinde ikinci çalışmamın dizgisi için müracaat ettiğim bir arkadaşım 100 $ istedi. Bu parayı verince zoruma gitti.  Yeni çalışmalarım olgunlaşmış, dizgiye hazır duruma gelmişti. Bu durum karşısında bir bilgisayar alma zorunluluğunu kendimde hissettim.  Kaynak Eserler: 2-3 ve 4’ü kendi kendime öğrendiğim bilgisayarımda hazırlayarak dizaynını yaptım. 1997 Ocak ayında  “Çorum’da Yatan Meşhur Yatırları” aynı yılın Ağustos ayında  “Çorum 1997” adlı çalışmamı yayımladım. Yukarıda bahsettiğim gibi yayınevimi açtım, Kaynak Eserler Dizisi: 3’ ün ikinci baskısını yaptım. İşte bu dergi ile karşınıza çıkmış bulunuyorum.
AMACIM
         Bilindiği gibi kalkınma sadece sanayi alanında olamaz. Sanayi alanında kalkınmanın yanı sıra, kültürel kalkınmanın da at başı gitmesi gereklidir.  Yoksa kalkınma yalnız tek düze olur ki, topluma fayda yalnız tek taraflı olur. Bu nedenlerin ışığı altın da, kendime bir vazife çıkarttım.
         Yayınevini açma amacımdan birisi, bildiklerimi başkaları ile paylaşmaktı. Benim gibi kendi çabaları ile eser veren arkadaşlara yardım etmek, onların çalışmalarını gün ışığına çıkartarak sizlerin görüşüne sunmaktı. Bazı yazar arkadaşlar için elimden gelen yardımlarda bulundum. Yazıtları kitap haline gelmeyecek durumda olan arkadaşların yazı yazma devamlılığını sağlamak amacı ile Çorumlu 2000 dergisine yazı yazmaları için baskılarda bulunuyorum
Bu yazıları birikince bir kitap haline getirerek sizlere sunmayı düşünüyorum.
BEKLENTİLERİM
         Çıkartmaya çalıştığım derginin, abone sayısını artırmak, şimdilik kapakla beraber 32 sayfa olan dergiyi 48 sayfaya çıkartmak, dergi arka kapak ve içi ile dergi ön kapak arkası ile dergi içine 4 - 6 sayfayı geçmemek şartı ile reklam alarak derginin devamını sağlamaktır.
         Türkiye ve yurt dışında bulunan bütün Çorumluları dergi ile haşır neşir etmek, kaynak sağlayabilirsem dergiyi parasız olarak dağıtımını yapmayı amaçlıyorum.
         Şimdilik derginin kaynağı olarak, abone ağırlıklı çalışmalar yapmaktayım. İleride reklam gelirini çoğaltma imkanı bulursam,siyasi ağırlıklı ve güncel ikinci bir dergi de çıkartmayı düşünüyorum.                 
         Saygılarımla”
         Diyerek sizlere yaptıklarımı, amacımı ve beklentilerimi sizlerle paylaşmıştım. Bu amacımın pek çoğunu gerçekleştirdim. Beklentilerimde bazıları gerçekleşti. Bazıları da umudumun üstünde katkılar ve ataklar yaptım. Dergimizi Internetten “DÜNYA ÇORUMLULARINA” açtım ve 1400’ü aşan okur kitlesine kavuşturdum da Çorum’da oturan ÇORUMLULARINA pek açamadım. Dergimizin ilk ismini taşıyan ÇORUMLU dergisinin sayıyı geçmesi için çalışmaya devam diyorum.
         Bizi destekleyenler; sağ olun.
(1)
BU YAZI İÇİN BİLGİ: “ÇEKVA tarafından ve Samsun’da bulunan hemşerilerimizin kendi adına Samsun’da bulunan Çorumluların adreslerini bulmayı üstlendiğini ve katkıda bulunabileceği sözünü bizzat orada da yüz yüze görüşerek almış bulunmaktayım. Çorum ve İlçelerinin tamamıyla ve tamamına ait Dernekler ile temasta bulunmak ve dergiyi tanıtmak amacındayım.” Diye yazmıştım. ÇEKVA 50 adet dergi talebinde bulundu. 3 sayı kargo ile İstanbul ÇETVA ya yolladım. O zamanki ÇEKVA Başkanından dergilerin yani 150 derginin ederinin ne zaman tarafına yollanacağını sordum parasız gönderildiğini söyledi. Bende kalan dergilerim varsa dağıtılmadan gönderilmesini söyledi. Üç ay sonra dergilerin geldiğini Çorum ÇEKVA tarafından bilgi verilerek alınmasını söylediler. Gittim ne aldım. İş yerine getirince dergileri açtım gönderdiğim birinci paket açılmış içinden bir dergi alınmış 49 dergi aynen durmakta ve diğer dergilerin paketi ise açılmadan hiçbir üyeye dağıtılmadan iade edilmişti. Hala düşünüyorum. Ben göndermeye devam etsem acaba biriktirdikleri dergileri ne yapacaklardı?
Samsun dan bilgi ise hiç gelmedi  08.11/2020 Çorum
Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih Ve Edebiyat Dergisi 25 Temmuz 1998 1.sayı
 
Çorumlu 2000 41. sayı
DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 24

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

HEY GİDİ GÜNLER HEY!
            Bir ideal miydi acaba diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Emekli olmuş, bir şeyler yapmak, birikimleri hazırlamak ve sunmak istiyordum. İçim içime sığmıyordu. Sevinç ve güven duygusu ile işe başlamalıydım öyle de yaptım. Önce düşündüm. Ne yapabilirim? İş yeri açmalı mıyım? O tarihlerde kazandığın kadar vergi vereceksin deniyordu. Öyle ise kazanamazsan vergi vermeyecektin. Karar verdim ve işyerini açtım.
            27 Mayıs 1998 tarihinde açtığımız İş yerini bu Ekim ayı içinde kapatmak zorunda kaldım. Benim umduğum olmadı. Çorumlunun dediği oldu. Ben kendi çabalarım ile bunca sıkıntıya katlandım, iş yerini açık tutmaya çalıştımsa da ancak bu aya kadar yani 10 Ekim 2002 tarihine kadar getirebildim. Durum iyileşirse; belki tekrar büromuzu açarız.
            Çorum için neler ummuştum. Neler!
            Bunların sadece bir tanesi yürüdü. Çorumlu 2000 Dergisi.
            Diğer düşüncelerimi maalesef yerine getiremedim. Bundan bir üzüntü duymuyorum. Nedeni ise kendi çabam kendimle sınırlı kaldı. Benim bunda bir kabahatim ve ihmalim yok. Elimden geldiği, aklımın yettiği kadar çabaladım. Çalıştım. Ben yayınevini Çorum’da yok diye kurmuştum, yürümedi. İş yeri olarak devam ettiremedim, fakat evde devam ettirmeye çalışacağım. “Bakalım Mevla’m neyler, neylerse güzel eyler” diyorum.
            Bu günden sonra büyük bir kısmını evimde yapmaya alıştığım dergimizin devamını yine evimde eşimle beraber yürüteceğim. Zaten Internet yayınımızı da evden kontrol ve devam ettiriyordum. Bu sistemimizde bir değişiklik olmayacak.
            Bazı yazar arkadaşlarımızın yazılarını beraberce iş yerinde yazdığımız ve kontrol ettiğimiz yazılarını da artık kendileri bir bilgisayarda yazdırırlar veya yazarlar. Onlar da diğer yazar arkadaşlarımız gibi e-mail olarak dergimize gönderirler. Bizde yayınlarız. Yâda yazılarını elde yazarlar, bize ulaştırırlar bizde yazar ve yayınlarız.
            Bakarsınız birkaç on sayı sonra ömrümüz olursa; sanal olarak devam eder ve okurlarına ulaşır. Sanal olarak yayınımıza devam edelim mi diye sorduğum okuyucularımızın pek çoğu klasik olarak dergiyi elimize alıp, o mürekkep kokusunu koklamak ve elimizde tutmak, ona dokunarak onun varlığını hissetmek istiyoruz demektedirler. Belki de haklıdırlar. İki yıl önce dergimizi CD de verelim diye bir araştırma yapmıştım, o araştırmada da olabilir diyenlerin sayısı oldukça az çıktı.
            Internet’e giren okurlarımız için de bir duyurumuz bulunmakta:
               Şiirle ilgileniyorsanız:
GÜRSEL YAYINEVİ DÜNYA ÇAPINDA TÜRKÇE SANAL ŞİİR YARIŞMASI ANKETİ İÇİN
http://www.kaliteofisi.com/anketler.asp
YUKARIDAKİ ADRESTE BULUNAN 36 NUMARAYI YAYINEVİMİZİN ANKETİNE KATILIR MISINIZ?
Bilgi almak ve yarışma şartnamesi için corumlu2000@kolaymail.com adresine yazınız.
YADA AŞAĞIDA BULUNAN AYNI SORULARI CEVAPLAYIP GÖNDEREBİLİR MİSİNİZ?
1- Şiir Yarışmasına katılmak ister misini?    Evet    Hayır
2- Şiir Yarışma katılımı ne kadar olsun? Şiir Başına 1$ Şiir Başına 5$
3- Şiir yarışması katılan şiirlerin değerlendirme oylarını kim versin? Yayınevi Site Şiir Okurları
Not. Bu soruların makul olanlarını bırakın diğerini silin. e-maili görüşlerinizle gönderiniz.
Teşekkürler
Çorumlu 2000  44 sayı
 
DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 25

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

EL MAHKÛM
         İşte bir yılı daha arkamızda bırakarak yeni bir yıla, yeni beyaz sayfalara geçiyoruz. 25. sayıda 2001 Nisanında  %50 lik bir fiyat artımı yapmıştım. 2002’de de inat ederek fiyat artırımına girmedim. 21 sayılık fiyat artırımı ekonomik krizi kendimiz karşılamaya çalıştık. Fakat ticaretin ne olduğunu bilemediğimizin, öğrenemediğimizin göstergesini zaman gösterdi. Ne oldu: Pek çoğunuzun bildiği gibi iş yerini kapatmak mecburiyetinde kaldım.
         Bu yeni yılda 1.500.000 lira olan fiyatımızı 2.000.000 liraya çıkartmaya mecbur kaldım. Bu fiyat düzenlemesi ile de ne kadar idare edebilirsek devam etmeye çalışacağım.
         Dergimiz öğünmek gibi olmasın epeyce yol aldı. 1998 tarihinde dört renkli 32 sayfalık bir dergi olarak siz Çorumluların görüşüne sunmuştum. Çorum'da Dergimiz üçüncü cildini 36. sayıda bitirmiş; bu elinizdeki 46.sayısından birkaç sayı sonra da yayınlanacak olan 48. sayı ile dördüncü cildini tamamlamış olacak.
Birçok hemşerimiz dergimizi sırtında taşımaya çalıştı. Birçok Çorumlu da yazılarıyla dergimize katkılarda bulundu. Ben sözümde durdum. Onlarında bazıları sözlerinde durdular. Bazıları da olumsuz baskılardan ya da tepkilerden ayrıldılar. Onlar bizim için halen Çorumlu 2000’li olup, dergimizin web sitesinde hayat hikâyeleri bulunmaktadır.
Çorumlu Dergisi sahibi olarak ve Çorum adına hepinize teşekkür ederim.
Dergimiz; mahalli bir dergi vasfında 21. sayıya kadar varlığını sürdürdü. 24. sayıdan itibaren ise; MAHALLİ DERGİLİKTEN, BÖLGESEL  - ULUSAL-  bölümlerini de atlayarak EVRENSEL bir dergi statüsüne geçti. Bu başarımızı basın tarihi içerisinde hiçbir periyodik yayında görülmeyecek atlama ve atılım olarak görmemiz hiç de abartılı değildir. Çorum’da yayınlanan hangi yayınımızın sitesi aylık olarak değiştiriliyor?  Çorumlu 2000 dergimizin bütün yazıları https://www.corumlu.com adresinden piyasaya çıktığı gün yazılarının tamamı (yazı olarak) yayınlanmakta. Sarı Çiğdem dergimiz de aynı şekilde http://saricidem.kolayweb.com/  yayınlanmakta.
         Biz Çorumluyuz. Bizim yaptığımızı her babayiğit başaramaz dersek abartmış olmayız.
         Sizlerde biraz daha katkılarınızla dergilerimizi desteklerseniz; ben de elimden geleni bu güne kadar yaptığım gibi Rabb’imiz sağlık ve afiyet verirse devam ettiririz.
         YENİ YILDA YAPMAYA ÇALIŞACAKLARIMIZ:
Gelelim yeni yıl neler yapmayı düşündüğümüze.
         Bildiğiniz gibi “SARIÇİĞDEM ŞİİR DEFTERİ” gelecek sayı ile 12. sayısını tamamlamış oluyor. Bu sayfadan Şiir Defterine reklam ve şiir vererek katkıda bulunanlara da teşekkür ederim. Bu ay 11. sayı yayınlanmış oldu. Şiir dergisinden 10 sayı olarak üzerinde bulunan 500.000 lira olarak 25 adet kadar dergi ücreti aldım. Maalesef aldığım reklam parası ile kaldık. Şiire meraklı hemşerilerimiz katkıda bulunurlarsa yayınlamaya devam ederiz. Katkıları kalkarsa Çorumlu 2000 Dergimizde iki sayfalık şiir bölümünü arttırır, şiir severleri ve şair arkadaşlarımızı kırmamaya çalışırız inşallah.
         Yeni yılda başka bir projem de; Çorumlu 2000’de yayınlanan hikayeleri antoloji olarak yayınlanma tarihleri ile kitap haline getirmeye çalışacağız. Ayrıca 80-100 sayfalık yazıları bulunan yazarlarımıza bir jest olarak “ÇORUMLU 2000 DE “ başlığı altında yazar ve çizer arkadaşların yazılarını kitaplaştırmayı düşünmekteyim. Dergimizi yaşadığı sürede sayfalarını dolduramayan arkadaşlarımız da gayret ederek önümüzdeki yıl içerisinde sayfa sayılarını artırırlar, Çorumlu 2000 den serisine kendi yazıları ile de katılımları olur.
          Geçen yıl hazırladığımız 1-12. sayılar CD si maalesef katkı reklamı bulamadığım için” bir hemşerimiz hariç” kaldı. Bazı meraklı hemşerilerimizin özel istekleri karşılığında onlara CD kopyalanarak verilmektedir. Merak ederek soranlara da bu sayfadan toptan cevap vermiş oluyoruz.
         Ben ve yazar arkadaşlarımız sıhhatli, neşeli, ekonomik krizlerden uzak, aile problemleri olmayan bir yeni yıl dileriz. Her iş Rabb’imizin dediği gibi olur. Bizler sadece temennilerde bulunuruz, gerisi O’na kalmış işlemden ibarettir. O ol der olur, öl der ölürüz. O ne derse o olur, geresi boş söz vesselam.
SEN NEYMİŞSİN BE ABİ!
         Biz, elimize kalem alınca kendimizi, en dindar, en üstün, en yüce, en bilgili, en Rabb’ine yakın, en, en, en zannediyoruz. Bu enlerle neyiz mi diyoruz, yoksa nefsimizin bizi herkesten yüce gösteren bir BÜYÜKLENME, kendini BEĞENME, kendini YÜCELTME hastası mıyız?
Her halde bizler böyleyiz. Bizden dindar kimse yok. Bizden iyi ibadet eden yok. Bizden iyi bilen yok. Fakat işin aslı öyle değil. Elimize geçen fırsatları en iyi değerlendiren biziz. Elimize verilen imkânları kendi çıkarlarımıza kullanan biziz. İktidar olur olmaz, hemen bizden, bizden değil, bize yarar, bize yaramaz diye hemen kolları sıvarı, o ilin en gözde kimse hemen o ilin biliri kesilir, o bilgisi ile de vurduğu vurduk, kırdığı kırdık, yazdığı, doğru, ettiği tamam gözükür.
         Acaba o kişi nedir, nasıldır? Nasıl bir grubun temsilcisidir? Taraflı mıdır, tarafsız mıdır? Hak, hukuk bilir mi? Tevazuu gösterirken acaba büyüklük taslayıp taslamadı denenmiş mi? Acaba doğru karar verecek bir seviyede midir? Yoksa kendi bildiği doğru, kendi yazdığı tam, yeni ve düzgündür. Hatta o kadar ileriye gidebilir ki; bırak şahısları ülkeleri bile kendisine göre yorumlar. Müslüman ülkeleri ne kadar Müslüman? Falanca kişi şöyle davranıyor, anlında yazıyor MÜŞRİK, davranışı böyle KARFİR, Falan ülkeli ya, muhakkak TOTEME tapar, Müslüman bir ülkede yaşar ama MÜSLÜMAN değil?
         Be kardeşim sen bu adamların kalplerini yarıp da içlerine bakabilecek bir kabiliyete mi sahipsin? Yoksa seninde bazı bilmediğimiz gizli güçlerin mi var?
 Çorumlu 2000 46. sayı
 
DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

  26

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BEŞİNCİ CİLDE BAŞLARKEN
          Hey gidi günler hey!
Neler neler yapmaya çalıştım. Neler yaptım.
Neler yaptım diyerek başlamak isterdim sözlerime de bu kelimelerle başlamayı da uygun göremedim doğrusu. Gerekçesi ise; ”Doğrucu Davut” gibi olanları yazmam lazım. Böyle de yazmaya çalışmam mı beni etkiledi ne? Olmayanları, olmuş gibi gösterilenleri, gösterilmeye çalışanları, kalleşleri, yalanları, dolanları, sözleri, duruşları, görüşleri vb. vb.
         Bunları geçirdiğimiz altı yıl içerisinde sık sık devamlı okuyucularımıza bildirdik. Bildirdikte ne oldu bir kocaman hiç. Kendimi de eleştirdim Mahmut dert yanma diye; ne şiş yandı yakınmalarımdan, ne de kebap. Bizi anlayan sekiz elin parmaklarından birazcık eksik. Onlarda usanmazlarsa, onlarda sıkılmazlarsa dergiye devam! Devam etmem için ne gerekçe göstermeme gelince “Bilenler, bilmeyenlere söylesin” Derim.
         Dergi olarak buluşmalarımız geçen yılın sıkıntılı geçmesine karşın birkaç günü geçmeyen periyodik zaman dilimi olarak devam etti. Bu yılda Rabb’im müsaade ederse aynı periyodik inatlaşmayı sürdürmeye devam etmeye çalışacağım.
         Benim gibi ısrarcı; inat ile dergimize yazı yazar arkadaşlarıma da buradan tekrar teşekkür etmem ayıp kaçmasa gerek. Kendilerine çeşitli şekillerde ulaşıyorum, yazışıyoruz, telefonlaşıyoruz, e-mail leşiyoruz. Çorum’da olanlarla da her ay en azından bir kere görüşüyoruz. Tabii ki yazı verenlerle oluyor bu alış verişimiz. Düşünebiliyor musunuz 72 adet Çorumlu 2000 Dergisinin hayat hikâyesi https://www.corumlu.com adresinde yazarlar bölümünde bulabilirsiniz. Burada kendisini göremeyen yazar arkadaşlarımız da pek çok. Onların da bir sorusunu bu konu açılmışken cevaplıyı vereyim. Dergimize en az üç sayı yazı veren yazarlarımız burada bulunmaktadır.        
         Bu satırları yazdığım sıralarda televizyonda savaş tamtamları tam hızı ile çalıyor. Savaş tamtamlarımızın çalmamasını RET eden Vekillerimiz bakalım neler yapacaklar? Onların elinde de hiçbir şey yok “Bakalım Mevla’m Neyler, neylerse güzel eyler” demekten başka bir şey elimizden gelmiyor.
Bir vekilimizin mahalli gazetede bu güne kadar savaşı önledik mealindeki demecini görünce ağladım. Artık TANRILIĞA da soyunmaya başladık. Bir vekilimizde bir fıkra ile “Çizmeden yukarıya çıkmayın” diye bir fıkra anlattı. Ne cevherler yaratmışsın ya Rabb’i. Bu hemşerim bu gafları neden yapıyor? Merak etmiyor da değilim hani!
Bahar geliyor demiştik geçen sayımızda. Nisan ayı Çorum için bilinmeyen hava olaylarının yaşandığı günler olarak büyüklerimiz bilirler. Erersek Çorum’un ilkbaharının ne zaman başlayıp ne zaman biteceğini ancak ve ancak Hıdrellez yani 6 Mayıs’ta anlayabiliriz. Tabi Mayıs ayının el verdiği bir müsaade ile.
         Buradan bir habere de sevindiğimi belirtmek istemeden geçemeyeceğim. Gencecik, bekâr ve Çorum’u tanımayan bir Kütüphaneci gelmişti Çorum’a Dursun ÖZTÜRK Beraber çalıştık. Epey kopukluk oldu. Belki kabahat bizdeydi. Şimdi duydum ki; mesleğinin en yüksek makamına ulaşmış Kütüphaneler Genel Müdürü olmuş. Çalışmalarında başarılar dilerken yaptığı işlerin hayırlara vesile olmasını dilerim.
Çorumlu 2000 46. sayı
 
DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 27

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

AYRI AYRI
         BEŞİNCİ CİLTİ DE BU SAYI İLE GERİDEDE BIRAKTIK
         1998 tarihinden bu güne kadar verdiğim çabanın sonucu olarak 5. cilti de 6 yıl içerisinde 60’ıncı sayı ile geride bıraktık.
         Dergimize katkıda bulunanlara, yazarlarımıza ve siz okuyucularımıza buradan da teşekkür etmeyi bir borç bildim. Ömrüm yeter, sizlerin desteği devam ederse,bu dergiyi yaşatmaya çalışırız. Olmazsa bilenin, bulanın olsun der geçeriz. Karar sadece benim olmayıp kendisini ÇORUMLU sayanların.
        
KURBAN BAYRAMI
         Bu sayımızla bir kutsal Bayramında kutlamasını yapıyoruz. KURBAN BAYRAMI. Dergimizde bu vesile ile bütün yazarlarımın ve okuyucuların KURBAN BAYRAMINI buradan kutlar, nicelerine erişmelerini dilerim.
        
BU SAYIMIZDA
         Çorum’un yeni bir ısıtma sistemi ile karşı karşıya geldiği olayla karşı karşıya kalmakta. DOĞAL GAZ. Ben ve yazarlarım ile bu işlerle ilgilenenlerin bilgilerini sizlerle bu sayımızda irdeleyeceğiz. Bulduğumuz ve bildiğimiz gerçeklerle sizlere bilgi vermeye çalışacağız.
INTERNET
         Dergimiz aynı şekilde Internet üzerinden yayınlanmaya devam etmektedir. http://corumlu.com adresimizde dergi dağıtımından sonra tamamı yüklenmekte,basılı dergi ulaştıramadığımız ÇORUMLULARA buradan ulaştırılmaya çalışılmakta.
         Sarı Çiğdem Şiir Defterinin tamamı yüklenmiş durumda olup, son sayı ile birlikte arşiv olarak okurlara sunulmaktadır.
         Çorum Resimleri ise bazı bölümlerinin eksikliğine rağmen, yeni resimlerle yüklenmiş durumda.
DERGİMİZİN ÖMRÜ
         Dergimizin ömrü, sizlere bazı serzenişlerde bulunmama rağmen (katkıda bulunanlar hariç) aynı şekilde ve aynı düzeyde devam etmektedir. Bir zamanlara dergimiz sondan bir olmasın diyerek sizlere seslenmiştim, sesime birkaç kişi cevap vermiş dergi bu güne kadar gelmiş bulunmaktadır. Her halde artık bana da ağlamaktan başka yapacak bir iş kalmamakta, ben de bu işlevi yapıyordum.
         Değişen bin gündem yok. Değişmeyecekte. Kimseye de bir diyeceğim yok. Kendim söylüyor, kendim dinliyorum. Bir yazarımızın  “ÇORUMLU 2000 DERGİSİ GEREKLİ FAKAT LÜZUMSUZ” demişti. O gün bu kelamı işitince çok üzülmüştüm. Bunu söyleyen birde yüksek tahsil idi. Üzülmemin sebebi, okumaya verilen önemin ne kadar bariz bir açıklama ile sözlere dizilmesi idi.
         GEREKLİ FAKAT LÜZUMSUZ! Gerekliliğimizi yerine getirdim. Lüzumsuzluğunu da artık sizler karar verirsiniz.
         ALTMIŞ sayı ile GEREKLİ FAKAT LÜZUMSUZ! sizlerle olduk, sizler karar verirseniz, Rabbimiz de bizlere sağlık ve ömür verirse birkaç sayı veya cilt çıkartabiliriz.
         “Bakalım Mevla’m neyle. Neylerse güzel eyler
Çorumlu 2000 60. Sayı
 
DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

  28

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

YEDİNCİ YILA GİRERKEN
            Bir yılı daha arkamızda bırakırken Çorum’un tek yayınevi başarıları veya başarısızlıkları ile ilgili birçok bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bence oldukça uzun bir yıl periyodu sayılan bu süre içerisinde kendime göre birçok başarılarım oldu. Pek çok yazar arkadaşları yayın hayatına kazandırdım. Pek çok arkadaş ile yeni tanıştım. Pek çok samimiyetler kuruldu.
Yayınevimizin bir gelir getirsin diye açmadığımı pek çok sefer söyledim ve yazdımsa da pek çok kişiler bu işlevi anlamadılar. Akılları almadı,havsalalarına sığmadı. Onları kınamak için bunları söylemiyorum. Çünkü onların yaşamları ticaret üzerine kurulmuş olduğundan yayınevimizin bu işlevin anlayamadılar.
Bu geçen yedi yıl içerisinde;bir arkadaşımızın kitabı için arkadaşımızın ismini de vererek bir matbaadan fiyat aldık. O matbaa senin için şuna olur diyerek,o arkadaşa bana verdiği fiyatın 50 milyon altında fiyat vererek beni sahtekar durumuna dahi düşürdü. Tabii ki o arkadaşımız bu farkı kendimize alacağımızı zannederek bizim önerimizi kale almayarak o matbaaya bastırdı. O arkadaşımız Hac görevine giderken baskı işlerini verdi. Ona aman işini sağlama al dediysem de bildiğini okudu Allah’tan o matbaa bana verdiği fiyatın %80’i kadarcık KAZIK attı da yazarımız o kadar ile kurtarabildi.
Bunlar geldi ve geçti. Artık mazi oldular. Yazılı olarak kalanlar ise elinizde bulunan dergilerimiz.
Basılmakta olan dergilerimize kendimce uygun gördüğüm sebeplerden dolayı “Dergi baskı işlerini durdurdum” Merak edenlerini olursa şöyle söyleyebilirim:
Bazı akrabalarımız basılan dergilerden oldukça yüklü para kazandığımızı zannettiler. Bazı yazarlarımı yüzüme baka baka “Derginin her çıktığında paraları nereye istif ettiğimi sordular” Bazı dergi okuyucularımız biriken dergi paralarını üzerlerine yattılar. Ve başka başka sebepler.
Şimdi dergimizin nasıl basılı hale geleceği söyleyeyim.
Sağ olsunlar halen yazı veren yazarlarımıza üç sayı sonra soracağım. Arkadaş senin üç sayıda şu kadar yazın Internet’te yayınlandı. Şimdi ben kendi yazılarımı  bastırarak ücretsiz dağıtacağım. Senin de şu kadar sayfa yazın var. Matbaada şu kadar paraya mal oluyor. İstersen seninde bu kadar ücret vermen gerekmektedir. Şu kadar adet bastıracağız,sana da şu kadar basılmış yazılarımızı vereceğiz. Sende bunları eşine,dostuna,akrabana,hısımına, arkadaşına ücretsiz dağıt diyeceğim.
DİYECEĞİMDE NE OLACAK ?
Hiçbir şey. Onlar yazılarının basılması için verecekleri birkaç kuruşa tamah edecekler,ben ise emekli maaşımdan arttırdığım para ile yazılarımı basacağım. Onlar beklide baka kalacaklar.
Bakalım ömrümüz ve imkanımız olursa göreceğiz.
Çorumlu 2000  Sayı 064

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 29

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

YENİ BİR DERGİ DOĞUYOR
           Yeni bir sanal derginin ön hazırlıklarını bitirdim. Sanal olarak yayınlanacak dergi için site kalıplarını ve yazıştığımız kimselerden aldığımız katkıları sitemize yansıtmış olduk.
            Yeni sitemizin doğma sebeplerinden bir tanesi,http://www.corumlu.com  sitemizde bulunan Tarih bölümünün içeriğinde ÇORUM 1997 adlı çalışmamda yayınladığım ve sonrada ÇORUM 2002 içimle çalışmamda da tekrarladığımı HİTİT bölümünü burada geliştirmek istememdi.
            Zaten 1989 senelerinde de HİTİTLİLER le ilgili bazı önerilerimi Rahmetli Turan KILIÇÇIOĞLU tarafından da benimsenerek,yeri gelmişken Hasan Paşa Kütüphanesinde bulunan Çorumlu Hattat ve Müellifler ile beraber aynı depoda bulunan EL YAZMA KİTAPLARIN da Çorum’da kalması için Turan beyin verdiğim bilgi dosyasını Kültür Bakanına bizzat götürerek El Yazması Kitapların Çorum’da kalmasına da büyük katkısı olan rahmetliyi burada Çorum Kültürü için verdiği katkıyı unutmamamız gerekmektedir. Gelelim bu paragrafta bahsettiğim HİTİTLİLER le ilgili bölüme: Turan ağabeye bir kütüphane haftasında Hasan Paşa Kütüphanesinde Hititli salonu kurulmasını da önermiştim. O da gerekeni yaparız demişti. O vefat etti,ben emekli oldum. Çorumlu 2000 Dergisini 6 yılı aşkın süre basılı olarak yayınladım,halende bu yazıları bu siteden yayınlayarak okuma ihtiyacı olan okuyucularımıza ulaşıyoruz.
            Amacım olan Hititli Kütüphanesini kuramadım. Fakat bu uhdemi Allah C.C. SANAL da olsa gerçekleştirme girişiminde bulunmamı nasip etti. Bu sitenin adresi de http://hititliler.buadresim.com olarak tüm dünyanın hizmetinde. Sitemiz iki bölümlü olup Türkçe ve İngilizce bölümlü yayınlamaya başladım bölüm sayfaları söyle:

NEDEN BU SİTE
ÇORUM
TURİSTİK HİZMETLER
HATTİLER
HİTİTLER
HİTİT İMPARATORLUĞU
ALACAHÖYÜK
BOĞAZKALE
YAZILIKAYA
ORTAKÖY ŞAPİNUVA
GAVURKALESİ
MÜZELERİMİZ
HİTİTLERLE İLGİLİ KİTAPLAR
ÇORUM 1997 Mahmut Selim GÜRSEL
ÇORUM TARİHİ Sevim ULUÇ
ORTAKÖY ŞAPİNUVA ARKEOLOJİ ARAŞTIRMALARI
HİTİTLERLE İLGİLİ MAKALE
Abdullah DURMUŞ
Ahmet ERTEKİN
Ali EMİROĞLU
Erdal ERALP
İbrahim YILDIZ
İsmail PAMUK
İsmet ÇENESİZ
Kamil AYCAN
Mahfi EĞİLMEZ
Mahmut Selim GÜRSEL
Mesut ARTAR
 
 
 
Nazmi TUĞRUL
Oğuz LEBLEBİCİOĞLU
Osman ÜNSAL
Raşit YÜCEL
Teoman ŞAHİN
Ümit UZEL
Zekai İŞLER

HİTİTLERLE İLGİLİ LİNKLER
DERGİ ARŞİVİ
DERGİ TANITIMLARINIZ
RESİM ARŞİVİ
YAZARLARIMIZ
KATKI VERENLER
SİZDEN GELENLER
BİZE ULAŞIN
BİLGİ

Elimizde bulunan İngilizce dökümleri de buradan elimden geldiği kadar yazarak İngilizce bölümünde yayınlamaktayım.
            Ömrümüz olursa,sanal olarak ta Nisan Ayında dergimizi yayınlayacağız
            İlgilenenlerin bilgisine sunulur.
Çorumlu 2000  Sayı 073

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 30

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

6. YIL BİTTİ 7. YIL HOŞ GELDİN
Gürsel Yayınevi’ni 27 Mayıs 1998 tarihinde açarken idealimin pek çoğunu gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğimi bilemiyordum. Bu gün 2005’in Mayıs ayında ise bu ideallerimin pek çoğunu gerçekleştirdim. Çorum olarak bir ilkin sahibi olarak ta Çorum adına gururlanmaktayım. Bu gururumu belki gereksiz görebilir,belki de kınayabilirsiniz. Fakat,durum benim yaptıklarımla değil;bana güvenerek ve beni yalnız bırakmayarak kocaman bir altı yılda yaptıklarıma katkıları ile ortak olanlardır.
Yedinci yılda da,kendimce;arkadaşlarımla sizlere sanal da olsa bilgiler aktarmaya çalışacağım. Ben ÇORUMLUYUM ! Benim gibi kendisini ÇORUMLU hissedenleri unutmayacağım. Umarım sizlerde unutmazsınız.
Yedinci yıl için yapmaya çalışacaklarımı sıralamak istiyorum. Bu ayın sonunda “Çorum Yemekleri Selma GÜRSEL” in kitabının ikinci baskısını yapacağım. Gelecek ay bildiğiniz gibi Çorum Hitit Fuar ve Festivali kutlanacak;bu festival çerçevesinde yine hemşerilerimin katılımı olursa her yıl yaptığımız gibi bir tanıtım katalogu hazırlamayı düşünüyorum. Haziran Ayı içerisinde ise 14 sayı yayınladığımız ve sitemizde arşiv olarak yayınlanmakta olan “Sarı Çiğdem Şiir Defteri” sayfalarını sanal olarak yayınlayacağım.
Ayrıca  http://www.hititli.com sitemi geliştirmeyi sürdüreceğim.
Gürsel Yayınevi olarak yapamadıklarımı sorarsanız ? Diyeceğim şu: Yayınevimin birinci amaca;para kazanmak olarak düşünmüş ve bu kazanılan paralarla da kitap bastıramayan Çorumluların kitaplarını bastırarak gün yüzüne çıkartmak idi. Ne yazık ki bu benim yalnız yapamayacağım bir iş olarak göründüğü için siz hemşerilerimin gerekli katkılarını göremedim. Ne yazık ki Yayınevi sermayesini kediye yükledi ve bu idealimi gerçekleştiremedim. Bu isteğim hala geçerliliğini korusa da bu ekonomik krizler ve yokluklarla biraz daha ileri bir tarihe kalmış bulunuyor.
Gürsel Yayınevi sanalda olsa ömrüm yettikçe ayakta kalacaktır. “Sarı Çiğdem Şiir Defteri”nin devamını isteyen arkadaşlarımın istekleri ile bu ay içerisinde de idealimin başka bir semeresini görüyorum.
Saygılarımla.   


 

Çorumlu 2000  Sayı  076

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 31

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR YIL DAHA BİTERKEN
            27 Mayıs 1998 Gürsel yayınevinin açılış tarihi.
            Yıllar geçiyor, ömür bitiyor. Yapılan işler işlevlerini sürdürüyorlar. Birikimler çoğalıyor, bilgilendirmeler bizlere kalıyorlar.
            Ne amaçlar ve ne hizmetler yapmak için Gürsel Yayınevini zaman zaman bu satırlardan anlatmaya çalıştım.
            İşyerini Ölçek İş merkezinde açtığımın ikinci günü, bir partinin toplanılıp oturularak istişare yaptıkları yere gelen; İmam Hatip Lisesi emekli öğretmenlerinden birisi; Allah’ın selamını bile vermeden kapıdan başını uzatarak:
            “-Müdür; İkramiyenin reposu ile burayı mı açtın?” Dediğini hiç unutamadım. Sonradan gidip gelirken sadece yayınevine bakmakla yetinen bu kişini dediklerin halen unutamadım.
            Hâlbuki Yüce Dinimizde hüsn-ü zan vardır. Su-i zan insanı Allah vermesin dinden edebilir.  Bu şahız zannı ile bana iftira da ettiğinin farkında bile değildi.
            Allah C.C. bize nasip ettiği emekliğin kendi yoluna sarf olmasını nasip etmişti. Bizde bize sunulan bu daveti kabul etmiş, Sevgili Resulünün misafiri olmuş, sonradan da Müslümanların yöneldiği kutsal makamda bilmediğimiz hazları almamızı sağlamıştı.
            27 Mayıs 1998 tarihinde açtığım yayınevi için pek çok şeyler,pek çok zanlar oldu. Kimileri politikaya atılacağımı, kimileri başka başka zanlarda bulundular. Benim amacımı gerçekleştirip gerçekleştirmediğimi soran pek olmadı. Benim yaptığım hizmetin amacı; yerini yüzde elli gerçekleşmesine karşı; diğer yüzde ellisinin içinde olmayan daha başka hizmetlerin olması eksikliği giderir gibi olsa da, Yayınevinin en önemli hizmeti, para kazanıp, çalışmalarını yayınlayamayan arkadaşların eserlerini güncelleyerek bastırtarak Çorumlulara sunmaktı. Bu olamadı. Bir uhde olarak halen ezikliğini duymaktayım.
            27 Mayıs tarihi benim hayatımda ve ailemizin geçmişinde bazı etkinliklerin zuhur ettiği sayılı günlerden birisidir. Babam 27 Mayıs 1960 İhtilalinde emekliye sevk edilen “Eminsu”lardan birisi olması, Ankara’da okumakta olduğum ortaokulun yarıyılında Çorum’a gelmem ve daha başka özel anıların olduğu bir tarih noktasıdır.
            Bu sayımızla da 99’u bulmuş olduk. Allah C.C. nasip ederse 15 Haziran 2007 tarihinde 100. sayımızı sanal da olsa yayınlayacağız.

 

Çorumlu 2000  Sayı 099

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

  32

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

100. SAYI
            Allah C.C. Nasip ederek bu günleri de gösterdi. Zamanın behrinde Çorumlu 2000 Dergisinin hazırlığını yaparken fikir sorduğum iki arkadaşın burada kulakların çınlatmak her halde gerekli. Neden mi?
Nedeni bu arkadaşlar 1998 tarihinde bir Pazar günü Gürsel Yayınevinin o günkü Ölçek İş Merkezinde bulunan büromdan çıkarak biraz yürüyelim diyip, emniyet sarayının oradan geçerken arkadaşlara ben dergi çıkartmayı düşünüyorum. Sizlerde yazı verirseniz burada yayınlarım dediğim. İsmini Çorumlu2 mi olsun? Diye sorduğum iki arkadaş. Benimle sonraları alay için söyledikleri ve o yıllarda önümüzde bulunan 2000 yılını kastederek ÇORUMLU 2000 koy diye tekliflerini kabul ettim. Dergimin adını ÇORUMLU 2000 AYLIK KÜLTÜR SANAT TARİH VE EDEBİYAT ismi ile yayınlayacağımı söyledim.
Çorum’da ilk olarak ISSN alınarak 63 sayı basılan 23’ü sayıdan beride sanal olarak yayınlanan ve bu gün yayınına “Ekonomik sebepler ve Çorumluların katkı vermemeleri”nden dolayı sanal olarak yayınlanan ÇORUMLU 2000 dergimin 100. sayısı bu gün görüşünüze sunulmuştur.
             Bir işi yapabilmek için önce bilgi, sonra kapitalin olması ve araştırma ve geliştirme (ARGE) yapılması gereken bir girişim olduğu malumdur. Çorum’a bir ilk olarak açtığım ve 27 Mayıs ayında kutladığımız “GÜRSEL YAYINEVİ”NİN amaçlarından bir tanesinin de yapılacak ticari faaliyetlerden kazanılacak kapitali çalışmalarını bastırma imkânı olmayan yazarların eserlerini gün yüzüne çıkartma ve yayınlama düşüncesi olması maalesef Çorumlular tarafından her nedense benimsenemedi. Tabii bu bir görüş ve kültür farklılığı olmasından başka yayınevinin hizmetlerini kendilerine rakip görmelerinden ileri gelmesidir.
            Gelen geçti, konan göçtü hesabı ile eskileri açmamızın hakkımızda yanlış bilgi ve düşünceleri bertaraf etmek görevi ile bu satırları yazıyorum. Yayınevimizin Çorum’un en güzel dergisi ile Çorumluların karşısına çıkması pek çok kişiyi şok etmesi ve ilk sayılarda bazı gecikmelerin olması bizim acemiliğimiz ve yazı veren arkadaşların yazıların geciktirmesinden başka Ankara’da bastırdığımız derginin de zamanında gelmemesinin etkenleri fazladır.
            Yayınevi olarak Çorum Valiliği Bütün ilçe Kaymakamlığı ile abone olarak destekleri haricinde başka bir katkılarını görememem, zamanın belediye başkanının ise dergiye sadece Çorum Belediyesini 1 sayı abone etmeleri, günlük gazeteleri katkı amacı ile o günlerde otuzun üzerinde aboneliği olması dolayısı ile zaten belediyeye benim tarafımdan en az 9 adet  dergi bırakmama karşılık gülünç bir abone teklifinin bir iki yıl encümenden çıkmasına karşı o dergi paralarını da almaman sebebini anlamışsınızdır. O günkü politik konuşmalarda bizlerden birisinin, ÇORUMLU 2000 abonesiyiz, destekliyoruz, denilmesinde; hangimizin kaç abone olundu? Sorusunu soracağı ya da belediye bünyesinde bulunan müdürlüklere de gazeteler gibi alındığı düşüncesi olmayacak mıydı?
            Bazı firmalarında bize reklâm vererek destek verdiklerini zan etmeleri de bizce ve basın işleri ile uğraşanlar tarafından basılan emtianın sayfa maliyeti, vergisi ve KDV si ile birlikte katkımı yoksa başka bir şey mi yaptıkları da konuşulabilecek bir olgudur.
            Basılan dergimizin 63 sayısında aldığımız dergi paraları da ancak % 3 olduğu düşünülürse. Bu işin sonucunda elimde bulunan bir evin kaybı ile sonuçlanmış olsa da dergiyi kurarken amacımın birisi olan ve Çorum’da tek parti döneminde 1938 tarihinde basılan “ÇORUMLU” dergisini ekarte etmeyi başarmanın heyecanı bana yetmiş olup, zaten sanal olarak yayınlanan derginin devamında da başarımızın okuyucularımız tarafından bilinmesinin kıvancı yeterli olmaktadır.  2007 MAYIS tarihinde 12406 TEKİL ZİYARETÇİ okuyucu ve ziyaretçilerimize buradan teşekkür ederim. Geçmiş geçmişte kalmıştır. Bu günlerde ise her ergiye kısıtlı bütçemden yaptığım katkıyı aklım erdikçe, elim tuttukça buradan devam ettireceğim.
            Yazı veren arkadaşlarımızdan da yüzüncü sayı için özel yazı istedim. Katılan olmadı. Burada yanlış bir anlama olduğu kanısındayım. Ben beni övmelerini değil, yüzüncü yıldan sonra neler yapalım diye fikir katkılarını beklemiştim. Artık yüzüncü sayı yayınlandı. Zaten biz bildiğimizi yapmasaydık arkadaşlarımızın önerilerine gitseydik değil yüz sayı 2 sayı bile yayın yapamazdık.
            “Bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? “
            Sevgilerimle.
NOT: Yeni yazı,bilgi,resim göndermek isteyen arkadaşların corumlu2000@yahoo.com adresime yazmaları ve ayrıca sitemizin iki yerinde bulunan SİZDE YAZIYORSANIZ daki linkte bulunan şartları uygulayınız.

 

Çorumlu 2000  Sayı 100

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 33

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

HER AYIN 15’i ile 25’Şİ
            İnsanların belirli bir periyodik çok önemli işleri vardır. Benimde belli periyodik ve çalıştığım, başımı kaşıyamadığım belirli günlerim bulunmaktadır.
            Her ayın On beşi, Sanal iki dergimiz olan Sarı Çiğdem Şiir Defteri güncellenme ile 25 şi ise Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergisi günüdür. Gelen yazıları hazırlar ve on beşi ile on altısı ile çok yoğun günümdür.  Bir ay içinde gelen ve geldiği gün güncellemeye çalıştığım yazarlarımın yazılarının her sayfasına link vermeye ve siteye yükleme günüdür.
            Yazarlarımız o 26'tısında  yazı yollayabilirlerse bu yazıları gelecek ayın sayısında elimden geldiği kadar sizlere sunmaya çalışmaktayım.
              Yazı göndererek yayınlanması için müracaat eden arkadaşlarımız bulunmaktadır. Fakat küçük kurallarımıza uymaya yanaşmamaları onların çalışmalarının burada yayınlanmasına mani oluyor. Tercih onları.
            Mayıs Ayı ise bilindiği gibi GÜRSEL YAYINEVİ'NİN kuruluş günüdür. Nice yeni yıllara aylara birlikte ermek dileği ile!   
Çorumlu 2000  Sayı 123

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 34

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

SİZLERİN BİLGİSİNE!
ÇORUM 1997 adlı çalışmamda ÇORUMLULAR bölümünü geliştirmeyi düşünmekteyim.
Sanal olarak yayında olan bu çalışmamda bazı hemşerilerimizce eksik gözüken Kamu çalışanlarının ve idarecilerin, ticaret erbaplarının, sanayici ve yatırımcıların, esnaf ve sanatkâr şahıslar ile Çorum’a hizmeti geçen hemşerilerimizin ve bütün siz bütün Çorumluların da bu çalışmada bulunmasını arzulamaktayım. 
Yeni çalışmamı Çorum’un yetiştirdiği bütün hemşerilerime açmayı, onlarında hayat hikâyelerini yayımlamayı amaçlamaktayım.
 Bu çalışmamın amacı bilindiği gibi, hepimiz bir gün tarihin tozlu sayfalarına katılarak yok olacağız. Bu yok oluşun, bizlerden sonra gelecek kuşaklar için bir bilgi, bir kaynakça olması, en azından bu çalışmamda hayat hikâyeleri ile yaşamalarını arzu etmekteyim.
Bilindiği üzere bu gibi çalışmalar Avrupa’da oldukça yaygın olmakla beraber, Türkiye’de ise bir elin parmağı kadar az bulunmakla beraber,  bu çalışmaların da ticari bir faaliyet olarak sürmesi, bu eserlerin maliyetinin çok yüksek olması nedeniyle, pek sık olarak yapılamamaktadır.
Bu çalışma için sizlerin de bir resim ve yaptıkları hizmetleri anlatan hayat hikâyelerini, göndermeleri gerekmektedir. Sizler dedelerinizi ve babalarınızın da bu kitapta bulunmasını sağlayabilirsiniz. Bu çalışmamızın belli bir süre içerisinde tamamlanması için bilgilerinizin acil olarak gönderilmesi gerekmektedir.
Yeni çalışmayı CD olarak hazırlamak gereğini düşünmekteyim. Ayrıca 1938 tarihinde Çorum Halkevi tarafından yayınlanmış olan 61 sayı dergi resim olarak sayfalar halinde CD ye aktarılmış olup isteyenlere ulaştırılacak hale getirilmiştir. Yine yayınevimizin yayınladığı Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat Dergisinin CD ye aktarma işlemlerini de yapmaya devam etmekteyim.

Mahmut Selim GÜRSEL

Çorumlu 2000  Sayı 173

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 35

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

YENİ YAYIM DÖNEMİMİZ!
            Bir zaman dilimini kullandık belki yararlı, belki yararsız.
            Bazılarını kırdığımızı zannetmiyorum. Hatasını kabul etmedi ise kırılması normal diye düşünüyorum.
            Biz sizlere bir ışık, bir bilgi birikimimizi paylaşalım istedik. Bildiklerimizi sizlere aktarmak için yıllarca bu yerden yazdık, çizdik.
            Bizi dikkate alanlar olduğunu biliyorum. Kimse içinde neden bana bunu yazdın diye işitmedim. Nedenini biliyorum. Bizim toplumumuz hatalarını söyleyenlere ses çıkarmadığı, “HATALI DA OLSAN” ses çıkartmaz. Böyle bir toplumuz. Yalan yanlış aldığımız din eğitimi ile bunu bir saygı olarak öğrettiklerinden cevap bile yazamaz, karşı da gelemez.
            Ey zaman ey dedik!
            Birkaç ay sonra bu satırlar için yayımını yaptığım dergimiz 200 sayı olacak.
            Olacak da ne olacak?
            Hiçbir şey! Mahmut yine bildiğini okuyacak!
            Okuyan zaten okuyor. Okumayana da bir şey diyecek halimiz yok!
            Satırlarımızı sayfalarımızda bulunan yazarların daha çok şiir üzerine olduğunu fark edeceksiniz. Bunun gerekçesi tarafıma yayımladığım “sarı Çiğdem Şiir Defteri” için gönderilen şiirlerin yayınlayamadığım şiirleri burada yayımlamaya karar vermemden ibarettir.
            Sarı Çiğdem artık şiirini yayımlatacak arkadaşları biraz külfet getirecek. En az 7 şiir veya 12 şiir yayımlanacaktır. Şair arkadaşımızın ismi soyadı ile 1 yıl sitede kalacaktır!
Yeni dönem şiir defteri ve Çorumlu 2000 dergileri ile diğer dergilerimizin gücüm yettiği kadar yayımına devam edeceğim!
GÜRSEL YAYINEVİ SAHİBİ Mahmut Selim GÜRSEL
Çorumlu 2000  Sayı 198

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 36

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

GELDİ GEÇTİ ZAMAN BANA DÜŞEN GÖREVİ YAPTIM!
           Yıllardan 1998’in ilk ayları; emekli olduktan sonra boş durmamak için Çorum’da olmayan bir işe soyunmaya karar verdim. Yayın Evi açmak. Emekli ikramiyesi Hayır işine ve arabayı yenilemeye gitti. Karar verdim Yayınevini açacaktım. Kanuni olgular ve işyeri açıma ile ilgili prosedürü tamamlayarak 27 Mayıs 1998 tarihinde “GÜRSEL YAYIN EVİ”  ismi ile yayın evimi açtım.
            Birkaç ay içinde yayınevi faaliyet gösteremedi. Yazı yazan arkadaşlara bir dergi yayımlayacağım sizlerde yazı verirseniz yayımlarım teklifini yaptım. Olumlu karşıladılar. Periyodik olarak bir mahalli gazetenin verdiği ek dergi ve okul dergilerinden başka ciddi bir yayın yapan dergi bulunmamakta idi.
Bir cumartesi öğlenden sonra beni ziyarete gelen iki yazar arkadaşla işyerini kapatınca biraz yürüyüş yapalım diye birlikte gezer iken ben dergi konusunu açtım. Çorum’da yayımlanmış en uzun süreli yayın olan Çorum Halk evinin 1938 tarihinde tek parti döneminde yayımladığı 61 sayılık “Çorumlu Dergisi’ni devamı niteliğinde tarih, kültür sanat ve edebiyat ağırlıklı olmasını ve adının da Çorumlu 2 olarak tescil ettireceğimi söyledim. Arkadaşların birisi ya alay etmek için ya da ciddi bilmiyorum “Çorumlu 2000” olsun 2000 li yıllara kadar geleceği olan bir çalışma görünümü verir dedi. Makul bir teklif olduğu için kabul ettik.
Pazartesi günü birkaç matbaa ile konuştum, baskı, dizgi işleri ile maliyet sordum benim emekli bütçemin çok çok üzerinde olan bir meblağ karşıma çıkmıştı. Kendi üzerimde olan evi satılığa çıkardım biraz ucuz olarak gitti ise de sattım. O zaman para pul oluyor yok oluyor eriyordu. Parayı dolara çevirdim. Baskı ve kâğıt işleri o zamanlar hep dolar üzerinden yapılıyor ve masraflar dolar karşılığı ödeniyordu. Elimdeki kapital ile ancak 18-20 dergi çıkartabileceğimi gördüm.
Masrafı düşürme amacı ile derginin dizgi ve mizampaj işlerini kendim üstlenir isen yayım süremi sermayem ile 30-35 sayıya denkleştiğini gördüm. Dergi o sayıya kadar yürür bazı reklam işleri ve reklam ile abone gelirleri ile bu işi yürütebileceğimi, ev masrafının ise emekli maaşımızdan karşılanacağı ve sadece dergi, vergi ve iş yeri masraflarının çıkabileceğini planladım.
Kültür Bakanlığına Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat dergisi isin ISSN talebinde bulundum. Savcılığa “Süreli Yayın” talebi yaptım. Telefon ile Bakanlığı aradım ve ISBN verildiğini söylediler ve posta ile yollayacaklarını belirttiler.
Arkadaşlar yazılarını getirdiler yazıları hazırladım birkaç adet de tanıtı alarak derginin dizgisini yaptım, aydınger çıkışlarını aldım ve Ankara’ya gittik ve bir matbaaya dergiyi baskıya verdim.
Birkaç gün sonra dergimiz geldi. Gayet güzel bir dergi olmuştu. Sevindim. İlk önce Valiliğe sonra savcılığa, sonra da kütüphaneye derleme kütüphanesine gönderilmesi için bıraktım.
İlk önce dergiyi yazarlarımızın hakkı diye düşündüm. Derginin 1. Sayı yazarları şunlar idi: Recep Camcı, M. Şakir Çıplak, Metin Demirci, Erol Duygun, Ahmet Ertekin, Ali Osman Geylan, Muzaffer Gündoğar, Ben Mahmut Selim Gürsel, Sadi Leblebicioğlu, Oğuz Leblebicioğlu, Abdülkadir Ozulu, Osman Ünsal, İsmail Pamuk, Uğur Pamuk ve Ümit Uzel idi.
Tanıtım sahiplerine de dağıtımını bizzat ben yaptım.
 Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve edebiyat dergisinin ilk sayısı ile dergi maceramız böyle başladı.
Çorumlu 2000 dergisini önce tam kuşe ve 4 renk olan dergimi ancak 12 sayı yayımlayabildim.
Ayrıca artık Çorumlu 2000 dergimiz 6. Sayıdan itibaren bir ay önceki dergi sanal olarak domain alarak site barındırması ile http://corumlu2000.com olarak yayımlamaya başladım. Daha sonra Bir hemşerimizin alıp kullanmadığı corumlu domain istedim o da şu tarihte domain sürem bitiyor size bırakayım siz domain alırsınız diye kolaylık gösterdi. Sonradan http://dergisi.info domainini alarak dergilerimi bu domain ile alt sub domain de yayımladım ve yayımı halen devam ediyor http://corumlu2000.dergisi.info sub domain ile yayımını da yapıyorum.
İlk 12 sayı 4 renkli kuşe kağıt olarak yayımladığım dergim maddi imkansızlık yüzünden 28. Sayıya kadar da 1. Hamur kâğıt siyah beyaz yayımına devam ettim. Tanıtım yok, abone parası ile durumu idare etmeye ve maaştan dergiye katkı vermeye çalışıyorum. 28. Sayıdan sonra ise dergimiz artık 3. Hamur kâğıda basılıyor. 36 sayıda sermaye bitti. Artık birkaç dönmesi için tanıtım verenlerde usandı. Enflasyon aldı başını gitti. Evin parası gitti ufak tefek borçlarda yığılmaya başladı.
Dergiyi artık sadece bastırabiliyor kâğıt parasını karşılayabiliyorum. Formaları evde eşimle katlayarak tel zımbayı asker arkadaşımdan getirip dikiyor ve asker arkadaşıma derginin kenarlarını giyotin ile kestirip dağıtıyorum.
Birkaç şair arkadaşımız devamlı Çorumlu 2000 de yayımlamam için şiirlerini getiriyorlar. Şair ve Âşıkların şiirlerini yayımlamak istiyorum Çorumlu 2000 3. Cilt 4. Yılı içinde 36. Sayıyı hazırlıyorum.
İşte bu sıkıntılı günler arasında şiirler birikti. Ne yapmalıyım? Arkadaşlara yayımlayacağım diye çalışmalarını getiriyorlar. Almazsan olmuyor. Uğraşmış dizelerini yazmış, kafa patlatmış. Bir sürü hayaller kurmuş. Arkadaş ben şiirler çoğaldı ben yayımlayamam diyemem ki.
            Gelen şiirleri toparladım bilgisayarda yazdım. 16 şiir var ertesi gün iş yerinde bir toplantı yapılacak yazarlarımın Çorum’da bulunanları davet edip çok az olsa da davete icabet edenler oldu. İsimlerini yazmama gerek yok. Bu yazıyı okuyanlar hatırlarlar.
            Konu Derginin durumu: Fikirler ve öneriler dinlendi. Olumlu fakat somut bir adım yok! Şiirlerden bahsettim 12 sayı aylık şiir defteri için ISSN alma müracaatım ve Savcılık müracaatımı söyledim. Sevindiler. Her halde Mahmut kazanıyor ikinci dergi girişiminde bulundu diye düşünmüş olsa gerek.
            1 Mart 2002 de İkinci dergim basılarak yayıma girdi. Dağıtım ve Çorum dergi potansiyeli olarak 500 sayı ile başladık. İkinci sayı, üçüncü sayı Abone sayım 25. 3 tane kütüphaneye derleme için Savcılığa 2 adet 5 adet arşiv 500 gerisi elde kalıyor.
Masraf ve abone sayısı ortada dağıtılan dergilerden sadece tanıtım ücreti aldığımız kişilerin verdiği ücret ile baskı parası anca çıkmış. Yeni bir deneme girişiminde bulundum. Yazıcıdan Sarı Çiğdemi dergimi 50 adet basacağım. 15. Sayıya kadar yazıcıdan çoğaltarak dağıtım yaptım 1. Sayıdan itibaren sanal olan dergiyi sanala çektim.
Yıl 2015 Ağustos’u. 162. Sayı sanal olarak yayımda. 160 sayı katılanları ile yayımını yaptım. Sadece masraf olarak kesemize işledi.  Pişman mıyım? Hayır. Artık 160 sayı şairlerle yayımladığım sanal dergimizi artık sadece her sayı 1 şaire hasredeceğim. Merak edenler http://saricigdem.dergisi.info İncelerler. 161 ve 162 kendi şiirlerimi yayımladım. Allah C.C. Ömür verirse katılan olursa yayımlarım. Katılım olmaz ise yazdığım ve arşivimde ki şiirlerimle dergiyi devam ettiririm.
            Bu uzun anlatımdan sonra konumuz 160 sayı arkadaşlarımızın yazdıkları şimdi ne olacak? Ben ancak yaşadığım ve imkanımın verdiği müsaade içinde arşiv yeni sayılarımı yayımlamaya devam edeceğim!
            http://saricigdem.dergisi.info  sitemde kapakları ve şairlerin şiirleri isimleri ile yayımda. Peyder pey fırsat buldukta da belirttiğim gibi arşivi siteme yüklemeye devam ediyorum.
Şu an yaşıyorum. Bir gün Ulu Yerden gel diyecekler. Bu birikim ne olacak? Çalışmalar uçup gidecek. Uğraşımı hazırlaya bilir isem 160 sayılık bir cd yapmaya çalışacağım. İsterim ki bu CD de Çorumluların tanıtımlarının da bulunması. Teklif benden. İsteyenler isten 1 sayıya ister 160 sayıya katkı ile tanıtımlarını CD de bulunmasını talep edebilirler. CD çalışmaları devam etmekte ve arşi yavaş yavaş siteme yüklenmektedir           
Benden bu kadar!
Her şeyin sahibi bizden daha iyi bilen Allah'ıma şükürler olsun!
Çorumlu 2000  Sayı 199

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 37

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

200’Ü SAYI ve DOĞRULAR ACIDIR!           
            Emekliliğin tadını çıkarttık, Allah Nasip etti eşimle beraber Hacı da olmuştuk. Artık boş vakitler beni sıkmaya başlamıştı. Bir iş yapmalıyım diye düşündüm ve bir emeklinin yapabileceği bir iş ararken, Çorum’da olmayan biraz da aşina olduğum bir alan aradım. Araştırdım.  Müdür Yardımcısı iken1991 tarihinde “Alfabetik Onlu Tasnif Fihristi Dewey” isimli bir çalışmamı Ankara’da dizgisini yapmış günlerce yazılanların hataları olup olmadığını düzetmenin zorluğunu görmüş, ilk fırsatta bir bilgisayar alarak öğrenmiş ve Ocak 1997 tarihinde Çorum’da Yatan Meşhur Yatırları dizgisini yaptım ve yayımladım. Sonra 1998 tarihinde Çorum 1997 isimli 500 sayfalık çalışmamı yayımladım.
Çorum’da yayınevi yoktu. Yayınevi açmanın gerektireceği ticari ve kanuni adımları yaparak İş yerimi 27 Mayıs 1998 tarihinde yayınevimi açtım.
Daha önce çalışmalarını bastıracak, yayımlatacak yer arayanların da işlerini yapabileceğimi düşünmüştüm.  Kendi çalışmalarımın hazırlıklarını yapar iken bu yayımlanacak çalışmalar gelir diye bekledim. Kitabımızı bastıralım diyen kimse gelmedi.
Çorum’da Yatan Meşhur Yatırların ikin baskısını yaptım. İş yerimize gelenler ile vakit geçirmeye başladık. Düşündüm. Beni ziyarete gelen arkadaşlarımın pek çoğu kalem tutan, bilgili kişiler idi. Acaba bir dergi çıkartsak yayımlasan nasıl olur diye planlar yaptım. O zamanını Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanlığı yapmış olan  Ümit Uzel ağabeyden de fikir alayım dedim.  İş yerine gittim. Kendisine:
-Ağabey ben bir dergi çıkartacağım; renkli olsun diye düşünüyorum diye fikir söyledim: Bana Samsun’da yayımlanmakta olan bir dergi uzatarak:
-Bu kişiden bilgi alabileceğimi önerdi ve sen sen ol sakın bunun gibi renkli dergi çıkartayım deme Çorumlulara yaranamazsın dedi.
Ertesi gün eşimle birlikte aracımız ile Samsun’a gittik. Dergiyi bulduk, sahibi ile tanıştık. Beraber işi yürüttükleri kişi ile konuştuk, bilgi aldık. Derginin Yayın yönetmeni ve Sahibi genç kişilerdi. Bana:
-Ağabey biz bu işe girdik. Dergicilik çok zor sana tavsiyemiz gazete çıkart daha iyi dedi. Bende:
-Niyetim dergi çıkartmak bir deneyelim bakalım bana ne gibi masraflar, ne gibi maliyet çıkar diye sordum. Onlarda bala bilgileri bir derginin maliyetini getirisini, masraflarını, vergisini, dükkân kirası  ve diğer bilgiler ile Çorum geldik. Oturup 24 aylık bir hesap çıkarttım. Elde para filan yok. İş getiren de hiç yok. Kafaya dergi çıkartacağım diye planlar, hesaplarda yaptım.
Bir cumartesi iş yerini kapatmaya doğru iki arkadaşım Muzaffer GÜNDOĞAR ile Abdulkadir OZULU  iş yerime geldiler. Çaylarımızı içerken durumu onlara açtım.
-Dergi çıkartmayı düşünüyorum. Onlar da:
-Bizde yazı veririz dediler. Bende:
-Bakın telif ücreti filan istemeyin veremem! Dedim, gülüştük. İş yerinden çıktık yürüyerek gider iken arkadaşlara:
-Ben derginin; Çorum’da en uzun süre Tek Parti Döneminde yayınlanmış Çorumlu dergisinin devamı olsun istiyorum o yüzden Çorumlu 2 Diye adını vereceğim dedim. Onlar da:
-Çorumlu 2 yerine Çorumlu 2000 yapsan istikrarlı ve o güne keder derginin çıkacağını beyan etmiş olursun dediler. Kabul ettim. Diğer arkadaşımızda niye olmasın dedi.
Hesap hazır ben, iki yazar ve pek çok tanıdık var bu işi yürütürüz deyip kapital aramaya başladım. Kredi almak o zamanlarda intihar gibi bir şey.
Önce Allah C.C. gücenerek üzerimde tapulu olan Mimar Sinan Mahallesinde bulunan evi satmaya karar verdim ve sattım. Oranın parası ile hesabıma göre 36 ay dergi çıkartma imkânı olacaktı.
Dergi için Kültür Bakanlığından ISSN ve Savcılıktan Dergi yayımlayacağım diye Yayımlanması için gerekli belgeleri aldım. Bu işlemler yapılırken iş yerime gelen arkadaşlara dergi çıkartacağımı söyledim. Yazan çizenler yazı veririz dediler.
1.Sayımızda bulunan Yazarlarımız şunlar idi: Dizin Soyadlarına göre hazırlamıştım. Recep CAMCI Ulu Cami İmam Hatibi, Çorum  Milli Eğitim Müdürü Mehmet Şakir ÇIPLAK, Emekli öğretmen Şair Metin DEMİRCİ, Dodurga Kömür İşletmesinde Memur Şair Erol DUYGUN, Emekli Kültür Müdürü Ahmet  ERTEKİN, Emekli Öğretmen Çorum Diyanet Kitapevi müdürü Ali GEYLAN, Emekli Öğretmen Yazar Şair  Muzaffer GÜNDOĞAR, Ben Emekli Kütüphane Müdür Yardımcısı Gürsel Yayınevi sahibi Mahmut Selim GÜRSEL,  Vefat etmiş Olan Emekli Öğretmen Sadi LEBLEBİCİOĞLU ve oğlu Emekli Öğretmen Oğuz  LEBLEBİCİOĞLU, Emekli Öğretmen Abdlkadir OZULU, Emekli Kültür Müdürü Osman ÜNSAL, Emekli Öğretmen Araştırmacı İsmail PAMUK ile Oğlu Dodurga Kömür İşletmesinde Memur Uğur PAMUK İle Çorum Ticaret Odası Başkanı araştırmacı Ümit UZEL gibi Çorum'un kalbur üstü yazarları ile yayıma atıldık!
Birkaç tane de hatır reklamı aldık. 1. sayısı 1 Temmuz 2008 tarihi ile hazırladık ve derginin yazıların ve düzenlenmesini ben kendim yaptım gerekçesi ise oldukça bir işçilik parası ödemem gerektiğini görmüştüm. Derginin çıkışlarını ve fotoğraflarını alarak Diyanet Matbaasına götürdüm verdim. Onlar da basınca Çorum'a yollarız dediler.
Dergimin ilk sayısı gelince sevindim. Önce Çorum Valisine  takdim ettim, savcılığa belgesi ile ilk sayımızı verdim. Kütüphaneye de derleme için ve kütüphane içinde bıraktım. Tanıtım olanlara götürdüm sonra eş dosta tanıtım ve abone yapmak için dergileri dağıttım. Hiç unutamıyorum. Bir esnafa dergi sundum. Dergiyi aldı baktı iyice inceledi. Bana dönerek Abdulkadir OZULU bu yazıyı yayınlamıştı. Gazeteden mi aldın demez mi? Vurulmuşa döndüm. Mahalli gazeteleri pek okumaya vaktim yoktu. Dergi dağıtımını bırakarak  iş yerine gittim. Abdulkadir OZELU bana yayımlamak için üç yazı vermişti. Birinci sayımıza Meslektaşım ve Çorumlu dergisinin demirbaşı olan Eşref ERTEKİN'İN yazısını almıştım. Diğer iki yazıyı da alarak Hasan Paşa Kütüphanesine gittik arşivden yazıları karşılaştırdım. Bana verile diğer iki yazı da gazetede köşesinde yayımlanmış yazılardı. Yeni kullanılmış, yayımlanmış çalışmalardı. İş yerine döndüm yerime oturdum. Gelen arkadaşlara dergilerini verdim.
Sadece birinci gün 3 dergi parası almış, bir tanede abone sözü almıştım. Ticaret Odasına gittim abone olur musun diye sordum. Onlarda gelmişsin bari bir tane olalım dediler. O zaman karşı bayiden çıktıkça alırsınız dedim.
Dergi çıkmış, parası basılmadan ödenmiş ve ne güzel ticaret diye düşündüm. Dergileri dağıtmaya devam ettim. Birkaç gün sonra Abdulkadir OZULU geldi.
-Dergi Çıktı mı? Diye sordu Bende kendisine 1. sayımızı takdim ederken bana verdiği diğer 2 yazısını da iade ettim. Yukarıda yazdığım olayı anlattım.
-Hocam bana yayımlanmamış yazılar verecektiniz fakat siz bana köşenizde yayınladığınız yazınızı vermişsiniz. Ben size güvenerek yazınızı yayımladım fakat böyle böyle oldu. Ben kütüphaneciyim eğer yayımlanmış yazıları yayınlamak ister isem gider oradan alırım dedim. Yeni yazı verirseniz yayımlarım dedim! Bir daha yazı vermediler. Biz de istemedik!
Dergimizi Çorum dışına da tanıtım için adreslerini bulduğum hemşerilerimize posta ile gönderiyorum. İlgi pek yok. Bir gün bir zarf geldi. Dergi gönderdiğim Salim SAVCI Çorumlu Nice Yıllara diye bir tebrik yazısı ile yayımlanması dileği ile geldi. Telefon ederek:
-Salim ağabey Mektubunuzu aldım adınızla dergimde yayımlayacağım dedim. Salim Savcı Mektupla tarafıma epey yazı yolladı. Bende çıkan sayılarımı ona yolladım
Dergimizin Yazarçizer kadrosu tamam olmuştu. 2. Sayı çıkar iken birinci sayıda yazı verenlerin yazılarını, yeni katılanları yazılarını yayımladım Dergimin çıktığı günden bu güne dergimize yazı verecek misiniz diye sormadım. Onlarda yazılarını getirdiler verdiler.
2. Sayıda Kütüphane Seksiyon Şefi Hakki Bülhan ERTEKİN, Yazar ve Yayınevi sahibi Salim SAVCI, Gazeteci ve Fotoğrafçı Memduh TULUK, Koruma Müdürlüğünde Memur Cuma TÜRKMEN, Öğrenci Erman YILDIRIM çalışmaları ile dergimize katkı verdiler.
Dergimizin tanıtımı işyerimizin terasında bir toplantı ile yaptık. İkram pastalarını eşim hazırladı, eş dost akrabalar ve okuyucularımız davete icabet ettiler. Dergimizi 2. sayısında kardeşim Sezai GÜRSEL'İN çektiği fotoğrafları misafirlerimizi ve bilgilerimizi yayımladık. Davetimize Resmi kesimden kimse teşrif etmedi. Çorum Gazetelerden ve Televizyonundan da katılanlar olmadı. Almanya bulunan misafirlerimiz geldiler, kameraları ile konuşmaları ve temennileri kayda aldılar, onlar da kayıtların kopyasını bize vermediler. Tanıdık komşuları da davet ettik gelen giden olmadı, bazı yazarlarımızda davetimize icabet etmediler.
Üçüncü sayayı hazırlar iken Oğuz LEBLEBİCİOĞU hocam yazısını dikte ettirmeye işyerimize geldi. Hoş beş, yazısını yazdık yazısını çıkışını verdim. Teşekkür etti. Gitmek için ayağa kalktı. Elini uzattı tokalaşacağız zannettim. Bana ufak bir kâğıt parçası uzattı.
-Ben geçen İstanbul'da idim dergimizi orada gösterdim. Dergiye tanıtımınızı verin dedim telefonlarını aldım. Oktay Bey ile görüşeceğim de o gerekeni yapacak dedi. Ben gidiyorum. Bu numarayı muhakkak ara dedi. Bende:
-Hocam oturun yayınınızda arayım dedim. Oturmadı gitti. Tanıtım verecek yer neresi, kim bu Oktay bey bence meçhul olarak telefonun kotuna baktım Çorum'da değildi Samsun kotu idi. Telefonu açtım. Bir bayan
-Buyurun Samsun Aygaz dedi. Bende
-Ben Çorum’dan Arıyorum Çorumlu 2000 Dergisinin sahibiyim Oktay Bey ile görüşmek istiyorum dedim. Bir dakika dedi. Bir yeri bağladı. Telefondaki kişi:
-Mahmut Amca biz reklamı vereceğiz fakat bir telefon vereceğim reklam parasını orası ile konuşun dedi. İyi günler diyerek telefonu kapattım İstanbul kotlu bir telefon verdi.
Oktay Beyin verdiği telefonu aradık ve dergimize epey katkısı olan AYGAZ’IN tanıtımını arka kapağa almış olduk.  
3. sayıya Sanayici İsmet ÇENESİZ, Şair Ayşe ÇOBAN, Yazar gazeteci Erkan EROL, Emekli İskilip Kütüphane Müdürü Metin KALYONCU, Şair Yazar Rıfat KURTOĞLU, Emekli Öğretmen Ahmet SERİN, Şair Esnaf Yaşar SOLAK ile Çorum Güzel Sanatlar Galerisi Müdürü  Ömer YABACI dergimizin yazar kadrosuna girmiş oldular.
Dergi çalışmaları, tanıtım aramaları, abone bulma işleri derken 3. sayıya yayımladık. İş gayet zor ve çaba isteyen bir durum Yukarıda konusunu anlattığım ve Oğuz LEBLEBİCİOĞLU’NUN verdiği önemli katkı ile dergimizin % 15 inin masrafı da artık çıkmakta idi. Dergiyi Oğuz Hocamıza verince sordum.
-Kim bu Oktay Bey?  Dedim. Güldü.
-Bizim oğlan Samsun Bölge Müdürü. Dedi.
Çorum gazetelerinden birisi 3. sayıda çıktı diye bir küçük haber yapmış. Yayın yönetmenine gittim. Küçümsediği bu dergideki yazar kadrosu sende var mı artık dergimi merak eder isen aşağıdaki gazete bayiinden alır bakarsınız bir daha haber yapmayın dedim. Dergimizin dağıtımında Çorum Belediyesi ve Müdürlerine ben  on iki dergi veriyordum. Sadece bir tane başkan yardımcısı Orhan Horan dergi parası verdi. Arif Ersoy O zaman Belediye başkanı idi. Dergi götürdüğümde Mahmut Bey Belediyemize dergi getiriyorsunuz Yıl Başında komisyona ödenek ayrılsın diye bilgi verdim dedi. Ben de teşekkür ettim. Ocak ayında Belediyeden telefon ettiler. Faturanızla gelin dergiye abone parası ödeyeceğiz dediler. Gittim. Faturayı çıkardım. Kaç abone olunacak dedim. BİR ABONE dediler! Güldüm kalsın ben buraya 11 kişiye dergi veriyorum dedim. Abone parası almadım. Şubat ayında Arif Bey neden abone parası almadın deyince Arif Bey ben 11 dergi bırakıyorum. Encümenden 1 dergi abonesi çıkmış. Siz Mahalli gazetelere kaçar tane abonesiniz diye sordum. Yarın siz bir koşmanızda Çorumlu 2000 Dergisine aboneyiz deyince kim Kaç tane abonesiniz diye sormaz değil mi deyince seneye telafi ederiz dedi. Ertesi sene de 1 dergi parası çıktı ben yine almadım Sonradan dergimize yazı yolladı yayımladık ve Arif Bey yazarımız oldu.
Yayınevimizi duyan bir hemşerimiz bizi ziyarete geldi  3. Sayı yeni gelmişti kendisine taktim ettim. İnceledi çok sevindim dedi. Bu kişi Bekir Baki AKSU idi. Bana bir slayt vererek:
-İster isen kapağında kullanırsın dedi. Bende.
-Memnuniyetle dedim. Yayımlanınca adresinize gönderebilirim adresinizi verirseniz dedim Adresini bir kâğıda yazdı verdi.  Size hikâyelerimi de gönderirim. Eğer yayımladığım Çorum’da geçen bir Romanım var yayımlarsanız onu da yollayayım diye teklif etti. Bende:
-Ağabey Dergide roman tefrikası belki bizde ilk olur. Yayımlarım dedim. İyi günler dileyerek gitti. Su hırsızlarını epey devamı gelecek sayı diye yayımladım.
Alacahöyük Şenliklerine dergimizi de davet ettiler. İcabet ettik, gittik, Fotoğraf çekerken Rahmetli Ali Emiroğlu hangi gazete diye sordu. Bende Ali Abi Çorumlu 2000 Dergisi deyip son sayımızı takdim etmiştim. Yeni sayı ne zaman yayımlanacak diye sordu. Hazırlığını yapıyorum birkaç gün sonra Ankara'ya yollayacağım. Bende burası için yazı versem ve yazı ile katkıda bulunsam yayımlar mısın diye sordu dedi. Ağabey verirseniz yayımlarım, Eğer verirseniz her ay bir yazınıza yer veririm dedim. Uzun süre dergimizde yazarımız oldu. 
Ahmet SERİN Hoca Muzaffer GÜNDOĞAR Hoca ile yayınevimize geldi. Birkaç şiir verdi ve oda yazlarımızın arasına katılmış oldu.  Erdal ağabey Avukat olup hobi olarak Hititler ile ilgilenmekte idi. Bir Hititoloji konferansında dergimizi tanımış oldu. Ondan bir bilgi talebinde bulunca bende Hititlerle ilgili bilgiler yazayım yayımla dedi. Sevinerek Kabul ettim.
Çorum’da Çorumlu dergisinden sonra birkaç dergi yayımlanmış, birkaç sayı çıkartmışlar fakat maddi külfeti yüzünden pek ileriye gidememişti. Bir mahalli gazete birkaç sayı birkaç sayfalık dergi yayımlamış sonrada belli bir kesimi bünyesinde tuttuğu içir ilgi ve yazar bulamadığında yayımına son vermişti. Birkaç dergi denemesi yapılsa da birkaçı daha basılmadan, bazılar bir sayı sonra kapatılmıştı. Bana gelip danışanlara arkadaşlar bu iş gönül işi olduğu kadar da para işi. Ben evimi sattım buraya harcıyorum dediysem de gördükleri reklamlardan para kazanıyor zannettiler. Hatta uzun süre yazarlığımızda bulunan bir sanayicimiz de reklamla katkı veriyorum ya deyince verdiği katkı parası için verdiğim faturayı ile yapılan masraf ve reklamın baskı ve kağıt masrafı ile kağıt parasının dökümünü çıkartıp dergime kar değil zarar ettiğini söyleyerek ertesi ay reklam veren firma listeleri ve adet ve katkılarını yayımladım.
Dergiye gelecek sayı reklam veririz diye savanlar eğer dergiye reklam verselerdi dergimiz halen basılı olarak bu günlere gelirdi. Pek çok kişide reklam paramız kaldı, pek çok kişi dergimizin parasının üzerine yattı. Üzüldüm mü? Hayır. Neden. Ben görevimi yapmıştım gelelim dergimize: 
Bu kadar yazarçizer ve çekere karşı dergimizin abone sayısı istediğimiz sayıya ulaşamadı. Çorumlu bedava dergiye alıştığı için dergiye para vermek zoruna gitmiş bazı özverili kişilerin aboneliği ile dergiyi yürütmeye devam ettim.
On ikinci sayımızı yazarlarımızın hayat hikâyelerine hasrettik. Bu renkli yayımımızın da sonu oldu. Artık 13. sayımız 1. hamur siyah beyaz olarak yayına devam ettirmeye çalıştım. Bana Samsundaki dergici ile Ümit ağabeyin haklı söylediklerini anlamış oldum.
Sonra kimler kimler katıldı!
14. sayıdan itibaren Dergimizi deneme için İnternet ortamına aldık. Bedava sitelerden yayımlamaya başladım. Bir arkadaşımız dergiye sitenin ismini de koy deyince 20. Sayıda site ismini yayımlamaya başladım. 23. Sayı yayımlanmıştı.
Bir gün bir telefon geldi. Telefondaki kişi:
-Derginizi İnternette gördüm. Ziyaretçi sayısı az, nedeni de domaini yok dedi. Bende:
-Siz nereden telefon ediyorsunuz diye sordum. İsminiz ne?
-Benim ismim Sait ALACA Çorum’dan arıyorum dedi.
-İyi o zaman dedim işyerim Ölçek İş Merkezinde gelinde konuşalım. Dedim.
- Cumartesi günü gelirim. Dedi. Cumartesi günü iş yerimin kapısından ürkek bakışlı bir öğrenci içeriye bakıyordu. Kütüphaneci olduğumuz için bazen ödev sormak için talebeler iş yerimize gelmekte idiler. Bakan gencin ödevi var diye düşünerek sordum:
-Kime bakmıştınız? Dedim. O da bana:
-Mahmut Selim GÜRSEL’e bakmıştım. Dedi. İçimden Acaba dedim telefondaki kişi bu mu? Sordum:
-Siz Sait ALACA’MISINIZ? Dedim. O da:
-Evet benim dedi. Ben.
-Kellifelli birisini bekliyordum geç bakalım şu bilgisayara neler yapıyorsun dedim. Sait bilgisayarın başına geçti.
-Mahmut Amca klavyende f klavye imiş her ne ise dedi. Çorumlu sitesini açtı. Bana dönerek.
-Mahmut Amca bak buradan bu siteye kaç kişi girmiş görebilirsin diye bir yerlere mausla tıkladı.  Baktım bir aylık istatistik olarak 35 kişi ziyaret etmişti. Sait:
-Mahmut amca; bu ziyaretçi sayın bir ayda 100 katı artsın ister misin? Diye sordu. Bende:
-Tabi isterim. Sait nasıl olacak dedim.
-Mahmut Amca. Senin bu derginin bulunduğu yer başka bir sitenin himayesinde. O sitede birlerce benin gibi sayfalar var. Kim arar da bulur? İşi olanlar. Ben derim ki bir domain al. Birde barındırma alalım. Siteni yükleyelim bir afta sonra bak gör kaç kişi sitene girecek. Ben:
-Sait domaini nasıl alacağız diyinve bana dönörek:
-Sitenin ismi ne olsun dedi. Bende:
-Çorumlu 2000 olsun dedim. İnternette Sait bir yere yazdı. Domain müsait. Barındırma ve domaine şu kadar lazım dedi.
-Bende istediği parayı verdim. Sait:
-Haftaya gelirim birlikte siteyi yükleriz dedi ve Sait gitti.
Dediği gibi cumartesi günü geldi. Sitenin barındırma ve domaini açtık. Dergimizi yüklemeyi bana gösterdi. Müsaade isteyerek gitti. Bir hafta sonra tekrar geldi. Bana:
-Bak Mahmut amca! Siteye bir haftada kaç kişi girmiş diye istatistiği açtı. O hafta benim siteye 120 kişi girmişti. Böylece kendi sitemiz ve domain sahibi olmuştum. Sait de dergimizde yazarımız.
Daha sonra http://corumlu.com araştırdım, Almanya da bir hemşerimizin domaini idi. domain var ise de site boş gözüküyor. Bilgi bulunmuyordu. Kontrol panelinden e-mail adresini aldım. E-posta çektim. Çorumda olduğumu eğer sayfayı kullanmazsanız  isen bana verebilirmisin diye yazdım. O da cevaben iki ay kadar sonra benim sürem bitiyor. İnternetten takip et ve domaini alabilirsin dedi. Teşekkür ettim. http://corumlu.com  bizim olmuştu.
Dergimize dönelim. 24. Sayımızda yeni katılan yazarlarımızın hayat hikayelerini yayılmadım. İnternette artık dergimiz corumlu.com yayınlanmakta idi. Ziyaretçimizde oldukça iyi idi. Hatırladığım bir yazarımızın site işe yarıyor mu sorusundan hatırlıyorum. Dedim ki. Bu ay 2414 ziyaretçi gezmiş demiştim.
 29. sayımızda dergimiz 3. Hamur kâğıda düşmüştü. 55. Sayıdan sonra artık derginin katlama ve tel dikişini de ben yapıyordum. Parasını aldığım abonelerimin parasını iade değil dergi olarak vermem gerekirdi. Zaten 1938 de basılan Çorumlu Dergisi 58 sayı basılmıştı. Dizgi, mizampaj, aydınger çıkışı, katlama, tel dikişi ve dağıtımın hepsini yapıyordum. Dergimize birkaç üyeden başka para verende kalmamıştı. Ben amacıma ulaşmış 60 sayımda hiç kimseye abone borcum kalmamıştı. 61 sayıyı sonra iki sayı daha bastırarak 63. Sayıda basım hayatına mecburiyetten son verdim. Yazı veren arkadaşlara artık dergi basılmayacak. Şayet yazı vermek isterseniz benim e-postama yazarsınız diye söyledim. Yazı gönderenlerin yazıların yayımladım ve bu sayı ile 200. Sayımızı yayımlamış olduk.
Ben Allah’a güvenerek yola çıktım. Ömrüm oldukça dergiyi devam ettireceğim. Derginin geçmiş sayılarından arşivimizde birkaç takım kaldı. Onlarda maddi değerini verenlere vermeyi düşünüyorum.
Aynı şekilde Sarı Çiğdem Şiir Defterimizde 160 sayı şair arkadaşların çalışmaları ile yayımladım.
Facebooktan dergimizin CD sini hazırlamak istiyorum. Siz de bulunun dedim. Ne oldu?
Tanıtım sayfalarınızı siz hazırlayacaksanız; Ölçütü genişlik 500 yükseklik 400 piksel genişliğinde JPG formatında veya fotoğraf olarak hazırlanması gerekmektedir!
Arşiv olarak düzenlediğimiz 160 sayı için tanıtımınızı ayrı ayrı veya aynı tanıtım olarak verebilirsiniz!
Ayrıca Bütün sayılarda gözüken döner banner de de tanıtımını olabilir!
Sayfa önceliği ilk müracaata göre düzenlenecek ve tek katkı payı olarak alınacaktır!
Dergi tanıtımları sitemizde sayfalara yüklenerek İnternet üzerinden yayınlanacaktır.
Dergimizin yayımı devam ettiği müddetçe yeni sayılarda da Açılış sayfası index bölümünün alt kısmında tanıtımınız yayımlanacak ayrıca katkı payı talebinde bulunulmayacaktır.
Sayfaların tamamlanmasından sonra CD ortamında 160 SAYI ARŞİVİ TANITIMI dağıtımı yapılacaktır.
160 sayı tanıtım haricinde bize yazmayınız!
iletişim için corumlu2000@gmail.com adresime yazınız!
Halen sitede bulunmaktadır. O kadar çok müracaat oldu ki. Ne yapacağımı şaşırdım. Halen de müracaatlar gelmekte!
ŞAKA ŞAKA bir tane bile soran olmadı!
Son dört sayıda kendi şiirlerim ile http://saricigdem.dergisi.info yayımlıyorum. 164. Sayı bu ay yayıma alındı.
Sonuç olarak Çorumlu 2000 dergisinin de 200 adedinin CD sini hazırladım. Çoğaltılacak. Elimde yayımlanmak için sıra bekleyen şiirle ve ömrüm el verdikçe  kendi yazılarımı ve eşimin yemeklerini yayımlamaya devam edeceğim.
Teknolojik özürlü arkadaşlarımız e-posta, intermet ne bilmiyoruz dediler. Birkaç kuruş verin internet kahveleri var orada yazdırın dedim. Yazı yollayan olmadı.
ZATEN BANA KİM YAZI VER DEDİĞİMİ İDDİA EDER İSE ANLINI KARIŞLIRIM!
Bu kadar uzun bir yazı çıktı. Pek çok kişinin dediği gibi “aldatıldım” MI Hayır ben görevimi yaptım. Sözümde durdum. Pişmen de değilim. 200 sayı dergi çıkartacak bir babayiğitte göremiyorum. Bu benim her zaman söylediğim “YAPTIKLARIM YAPACAKLARIMIN GARANTİSİDİR” diyorum!
Bana Allah C.C. yeter!
Bir hocanın dediği bibi kandiline damlıyor mu?
EVET DAMLIYOR: Hazreti Ali R.A. “Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum” demiş. Birkaç kişiye yazmalarını tavsiye ettim. Birkaç kişi ise okudu, yazdı. Sayamayacağı kadar dergimi ziyaret ederek bir şeyler öğrendiler.
Erer isek gelecek sayı görüşmek üzere!
Çorumlu 2000  Sayı 200

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 38

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

NE YAPIYORSUN HACI!
            1947 Eylül Doğumluyum. Yaş kemale erdi. Hani derler ya “Yaş yetmiş İş bitmiş” bitirmemeye çalışıyoruz. Sıramız ne zaman ise O gel kulum der gideriz. Amenna. 23 Nisan günü gezmeye çıktığımızda bi arkadaşımız nezaketen sordu:
            - Ne yapıyorsunuz Hacı! Dedi Bende:
            - Siteleri düzenliyoruz, fırsat bulursak geziyoruz! Dedim. O da bana:
            - Ne sitesi yahu? Ben de:
            - İnternette sitelerim var onlardan bahsediyorum. Dedim.
            - Ben anlamıyorum Hacı! Dedi ve mahcubiyetinden çekti gitti. Haklı idi ona şimdi siteleri anlatmak deveye hendek atlatmaktan zor diye bir deyim var ya aynen öyle idi.
            Geçen yıllar içinde idi yine bir arkadaşın yayında otururken bir genç geldi. Siteler üzerinden ve internetten yaklaşık bir saate yakın konuştuk.  O genç gidince bir saat konuştunuz ben bir şey anamadım. Anlamadığım için de konuşamadım demişti.
            İçte belli bir yaş grubu olar arkadaşlarımın bu teknolojiye ilgi göstermemelerini kınamıyorum. Bir iş Ya mecburiyetten, Ya da merak ile öğrenilir. Birde ikisi sende varsa değme gitsin.
Ne yapıyorsun? Sorusuna gelince üç beş sanal dergimiz var onlar ile uğraşıyorum. Elimde birikmiş pek çok dergi ve yazılar var onları düzenliyorum. Bazen de kendimin veya arkadaşların bana gönderdikleri çalışmaları sanal olarak kitap haline getirmeye çalışıyorum.
Gelelim dergilerime yazı verip vermeme meselesine. Yazı verip vermemeleri beni hiçbir şekilde bağlamaz. Gerekçesine gelince ben davet ettim zamanında gelenler geldiler. Yazılarını verdiler bende yayımladım. Fakat şimdi yazı verip vermemeleri onların bileceği iştir. Onları davet etmem sadece benim bu dergilerde ve dergide sadece benim burada olmayayım, çeşitli görüş ve düşüncelerinde burada olması içir idi. Burada davet ettiklerimin de sizlerin karşısında olmasını istemem yönünde bir girişimdi.
Ben görevimi yaptım!
Çorum’da ne yazık ki benden, senden, ondan diye ayrılmış zatı muhteremlerin bulunduğu ve diğer yerlere giderse oradaki yerlerinden de olabilecekleri korkusu ile yayımlanan bilgilerinin “nemalandırılmaması” olduğu kanaati uzun süredir yaptığım dergicilik ile sabittir. Bun sayıdan sonra yapacağımız düzenlemede de bir yayımcı olarak benimde taleplerimin olması çok görülmeyeceğini zan etmekteyim!
Yayımını uzun süredir yaptığım ve Allah C.C. müsaade ettiği ve ömrümün bitimine kadar devam edeceğim! Sanal yayınlarıma devam edeceğim. Bu güne kadar Allah C.C. beni utandırmadı. Utandıracağını da zannetmiyorum. Allah C.C. güvenerek “Yaptıklarım yapacaklarımın garantisi altında bulunmaktadır!” Diyorum.
Burada firmalarının da tanıtımları olmasını isteyenlerin de tarafıma müracaatları gerekecektir. Bu dergi çalışması sadece benim yayımladığım bilgi birikimi ile değil sizlerin de katılımlarının olması ve sizlerin de firmalarınızın sanal ortamda bütün dünya ile buluşması demek olduğunu söylememe gerek yok diye düşünüyorum.
Yayımcılık ile uğraşmam yeni olmadığını beni tanıyanlar bilirler. bir işe kalkışırken ölçer, biçer ve bir projenin katılım olmadan ne kadar yürütebileceğimi haritasını yapmadan yola çıkmam.
Görüş ve katılım bilgileriniz elektronik postama yazmanız gerekmektedir. Gerek olduğu zaman ya buradan ya da özelinizden cevaplamayı da bir borç bilirim.
Amacım kalkınma sadece sanayi alanında olamadığıdır. Sanayi alanında kalkınmanın yanı sıra, kültürel kalkınmanın da at başı gitmesi gereklidir. Yoksa kalkınma yalnız tek düze olur ki, topluma fayda yalnız tek taraflı olur. Bu nedenlerin ışığı altın da, Allah C.C.güç vermesi ile kendim bir vazife çıkarttım. Bu vazifeyi Allah C.C. verdiği ömür yettiğince ve maddi gücümün el verdiğince sürdürmeyi planlamaktayım.
Amacım kalkınma sadece sanayi alanında olamadığıdır. Sanayi alanında kalkınmanın yanı sıra, kültürel kalkınmanın da at başı gitmesi gereklidir. Yoksa kalkınma yalnız tek düze olur ki, topluma fayda yalnız tek taraflı olur. Bu nedenlerin ışığı altın da, Allah C.C.güç vermesi ile kendim bir vazife çıkarttım. Bu vazifeyi Allah C.C. verdiği ömür yettiğince ve maddi gücümün el verdiğince sürdürmeyi planlamaktayım.
Bu güne kadar Allah C.C. beni utandırmadı. Utandıracağını da zannetmiyorum. Allah C.C. güvenerek “Yaptıklarım yapacaklarımın garantisi altında bulunmaktadır!” Diyorum. Burada firmalarının da tanıtımları olmasını isteyenlerin de tarafıma müracaatları gerekecektir. Bu dergi çalışması sadece benim yayımladığım bilgi birikimi ile değil sizlerin de katılımlarının olması ve sizlerin de firmalarınızın sanal ortamda bütün dünya ile buluşması demek olduğunu söylememe gerek yok diye düşünüyorum.
Yayımcılık ile uğraşmam yeni olmadığını beni tanıyanlar bilirler. bir işe kalkışırken ölçer, biçer ve bir projenin katılım olmadan ne kadar yürütebileceğimi haritasını yapmadan yola çıkmam.
Görüş ve katılım bilgileriniz elektronik postama yazmanız gerekmektedir. Gerek olduğu zaman ya buradan ya da özelinizden cevaplamayı da bir borç bilirim.
Bu çalışmamın hayırlara vesile olmasın Allah C.C. dilerim! corumlu2000@gmail.com

 

DERGİSİ sitemin birisinin son halini buradan paylaşayım!
SANAL DERGİLERİMİZ VE KİTAPLARIMIZ!
Aşağıdaki Dizinlere Tıklayarak girebilirsiniz
 
ANA SİTE
KUR'AN-KERİM devam ediyor
HADİS-İ ŞERİF
ATATÜRK  ALBÜMÜ
ANTOLOJİ DERGİSİ
ÇORUMLU DERGİSİ 1938 61 SAYI Yükluyorum şu an 4 sayı yüklü
ÇORUMLU2000 DERGİSİ 205 SAYI Tamamı yüklendi
SARI ÇİĞDEM ŞİİR DEFTERİ 170 Tamamı yüklendi
ÇEVREMİZ DERGİSİ
DERGİLERİMİZİN YAZARLARI NALAT HİKAYELERİ
TURİZM DERGİSİ
 
SANAL KİTAPLAR
ÇORUM BASIN TARİHİ
KANUNLAR Devam ediyor
Rıza KOÇAK ŞİİR KİTABI ACI DÜNYA
Ahmet CANBABA Şiir Kitabı BOYNU BÜKÜK YALNIZLIK
Hıfzı ÖZBEKMEZ Şiir Kitabı BU AKŞAM ÜSTÜ
ÇORUM HAKKINDA YAZILMIŞ ŞİİRLER
Mahmut Selim GÜRSEL ÇORUM YATIRLARI
Selma GÜRSEL ÇORUM YEMEKLERİ
Mahmut Selim GÜRSEL ÇORUM VE ÇORUM'A HİZMET EDENLER
Muhsin AKTAŞ Şiir Kitabı ESPİYELİ MİZABİ
Mahmut Selim GÜRSEL Şiir Kitabı GÖRDÜK
Şükrü GÜLTEPE Şiir Kitabı GÜL TEPE
Mahmut Selim GÜRSEL Şiir Kitabı HACIM
Rıza HARDAL Şiir Kitabı NATIRA DEFTERİMDEN
Dilek BİGA Şiir Kitabı KAÇTI TREN
Mehmet KARADAĞ Şiir Kitaba KARADAĞIM
Uğur PAMUK Karikatür Albümü
Mahmut Selim GÜRSEL MENAKIB-I KOYUN BABA http://koyunbaba.dergisi.info
Haydar KILIÇ Şiir Kitabı OLMAZ MI?
Nihat İNCE Şiir Kitabı PİŞMAN OLURSUN!
Metin DEMİRCİ ŞİİR KİTABI TAŞ DÜŞÜRÜR KASIMLAR
Müslüm TUNABYU Makaleler TUNA BOYU
Rıza KANDEMİR Şiir Kitabı TURNALAR
Üzeyir Lokman ÇAYCI Şiir Kitabı YAZ KARDEŞİM
Üzeyir Lokman ÇAYCI Desenler
Vesselam.

 

Çorumlu 2000  Sayı 206

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

 39

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR ÇALIŞMAMIN SONUNA GELMEK ÜZEREYİZ!
            Çorumlu 2000 Dergimizin 249. sayısı ile bir önceki sayıyı size sunmuş sunmaktayım. Yıllar çabucak geldi geçti. Yazar-Çizer ve Çeker arkadaşlarımın çalışmaları ile kendi alışmalarımı yayımladım.
            Yazarlarımızı bazılar çalışmalarını vermedi yayımlayamadım. Bazıları ise gerçek vatanlarına gitmek için bu dünyayı terk ettiler. Bazı arkadaşlarım bol sayıya yatacak çalışmalarını bana bonkörce sundular. Bende onlara karşı yüzümü yere eğdirmedi. Çalışmalarını yayımladım.
            250. sayı ile Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat Tarih ve Edebiyat dergimiz yayım hayatını sonlandırıyor. 25 Aralık 2019 tarihinde yayımlanacak olan son sayımızda son yazılarınızın bulunmasını isterseniz; corumlu2000@gmail.com adresime çalışmalarınızı yollayabilirsiniz.
            Her şeyin sonu vardır.
            Bütün güzellikler sizlerin olsun!
 

Çorumlu 2000  Sayı 249

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

BİR SONRA Kİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

  40

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

ÖZÜR VE HER ŞEYİN BİR BAŞI BİR SONU VARDIR!
ÖZÜR İnsanın dediği olmuyor. 31 Aralık tarihinde dergimin son sayısını yayımlayacaktım. Elde olmayan bir hastalık yüzünde bu gün 1 Nisan 2020 günü dergimizin yayımına son vermek zorunluluğu doğdu. okuyucularımdan özür dilerim.

 

Ne demiştik 2016 son ayında:
“ÇORUMLU 2000 DERGİSİ YAYIMLANMIŞ VE YAYIMLANACAK ÇALIŞMALARIMIZ!
Merhaba!
Aşağıda bulunan dizinde 3860 konu ve yazarlarımızın çalışmaları bulunmaktadır.
Arkadaşlarımızın tarafıma zaman dilimi içerisinde gönderdikleri çalışmalarını elimden geldiği kadar yayımlamaya çalıştım.
Bazen aynı çalışmaların tekrarını yayımlamış olduğum gözükmektedir ki bu binlerce çalışma içerisinde olağan olarak görüleceğini düşünmekteyim.
Daha önce değerlendirmede bulunamadığım için bütün hepinizden özür dilerim
Geçen yılbaşından bu güne sayfalarımı tanzim etmeye çalıştım.
Sizlerin gönderilerini düzenlemeye çalıştım. 
Bazen rahatsızlık veya başka sebeplerden bir an önce çalışmam aksadı.
Sizlere çalışmalarınız hem Çorumlu 2000 Dergimizde hem de Sarı Çiğdem Şiir defterinde yayımlama sözü vermiştim.
Tarafıma gönderdiğiniz sizin Şiirlerinizin tamamını Sarı Çiğdem Şiir defterinde yayımladım.
Çorumlu 2000 Aylık Kültür Sanat ve Edebiyat dergimizi 25 Temmuz 1998 tarihinde dört renkli olarak bastırıp yayımını yaptım, Dört renkli olarak 12 sayı kuşe kağıt olarak yayımladım. 63 cü sayıya kadar siyah beyaz olarak yayımladım 63’ü sayıya kadar dergilerimizi bir ay sonra olmak üzere internette de yayımladım. 64. sayımızdan bu sayıya kadar yayımımız kesintisiz Allah’ın izni ile yayımlandı.
Yine Allah C.C. ömür verir ise 250(inci sayıya kadar yayımına devam edeceğim. Bu benim niyetim. Sağlık problemimim veya başka bir engel Allah’ım vermez inşallah!
Dizinde bulunan bilgilerin bazılar siyah harfli bazıları kırmızı harfli olduğunu göreceksiniz.
Niyet bizden Takdir Allah’tan!
Dergimizin son sayıya kadar arşivinin 1. Sayıdan son sayıya kadar tamamı :
http://corumlu2000.dergisi.info
Bulunmaktadır.
Bilginize ve ilginize sunulur!”
Bu sözümüzü tutabilmek için arşivimde bulunan çalışmalarınızı yayımlamaya çalıştım.
Bu sayfaları şayet yayımlayabildi isem ne mutlu. Yayımlayamadı isen bu fani dünyadan geçmiş ve gitmişiz demektir.
Her şeyin bur sonu vardır.
Bu son da Çorumlu 2000 Dergisinin yayımlanmasının sonu da olduğunu kararlaştırdığım gün ile sizlere ebediyen veda edeceğiz.
Şayet okudunuz ve bir şeyler öğrendiniz ise ne mutlu?
Sonsuza kadar hoşça kalın

 

Çorumlu 2000  Sayı 250

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR

BİR ÖNCEKİ Sayfaya dönmek için tıklayınız

KİTAP BAŞINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA KIYMETİ ARTAR!

Hazırlayan  Mahmut Selim GÜRSEL yazışma adresi  corumlu2000@gmail.com

DİKKAT ! BU BİLGİ TELİF ESERİ OLUP YAZARI VE YAYINEVİMİZDEN  İZİN ALINMADAN KULLANILMAMALIDIR
 
Gizlilik şartları ve Telif Hakkı © 1998 Mahmut Selim GÜRSEL adına tüm hakları saklıdır. M.S.G. ÇORUM
 Hukuka, Yasalara, Telif  ve Kişilik Haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir.